Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με μια φαντασμαγορική τελετή Ξεκίνησε το Καρναβάλι στην Πάτρα
  • [02] Στο πλευρό τους ο Χαταμί Στον αέρα οι εκλογές του Ιράν
  • [03] Επιστροφή στην Αθήνα Συναντήσεις για το Κυπριακό
  • [04] Ραντεβού για τις ταμειακές
  • [05] Διάλογος της ΓΣΕΕ για το 35ώρο
  • [06] Ήδη δέκα άνθρωποι έχουν υποκύψει στη νόσο Η νόσος των Λεγεωνάριων
  • [07] Σε ψυχιατρική εξέταση παραπέμπεται ο Μιχαήλοβιτς Λίγο πριν την απόφαση
  • [08] Νίκη της ΑΕΚ στη Νίκαια

    [01] Διάφορα

    Με μια φαντασμαγορική τελετή Ξεκίνησε το Καρναβάλι στην Πάτρα

    (18/1/2004 10:18:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την εκκίνηση του Καρναβαλιού του 2004 γιόρτασε το Σάββατο το βράδυ ολόκληρη η Πάτρα στην Πλατεία Τριών Συμμάχων. Πυροτεχνήματα, μουσικές, πολύχρωμες φορεσιές και ξέφρενος χορός συνέθεσαν το χαρούμενο σκηνικό μέσα στο οποίο θα ζήσει η πόλη της Πάτρας μέχρι το τέλος της Αποκριάς. Φέτος, ο βασιλιάς Καρνάβαλος θα είναι... διπλός καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν στο Καρναβάλι του 2004 να "βασιλεύσουν" δύο Καρνάβαλοι, εμπνευσμένοι από την ελληνική μυθολογία, οι οποίοι μάλιστα έκαναν στιγμιαία και την εμφάνισή τους στις οδούς Αγίου Ανδρέου και Όθωνος Αμαλίας στο ύψος της πλατείας. Η στιγμιαία παρουσία τους ήταν αρκετή για να ενθουσιάσει το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο διασκέδασε μέχρι τελικής πτώσεως την πρώτη ημέρα του Πατρινού Καρναβαλιού του 2004.

    [02] Διεθνή

    Στο πλευρό τους ο Χαταμί Στον αέρα οι εκλογές του Ιράν

    (19/1/2004 9:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με μποϊκοτάρισμα των ιρανικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Φεβρουαρίου, απειλεί το κόμμα του προέδρου της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί, Ένωση Μαχητών της Θρησκείας (ARC), σε περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την άρση της μαζικής απόρριψης μεταρρυθμιστών υποψηφίων. Υπενθυμίζουμε πως οι επιτροπές επίβλεψης της εκλογικής διαδικασίας και κυρίως το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, που ελέγχονται από τους Συντηρητικούς, απέκλεισαν το 45% των μεταρρυθμιστών από τις επικείμενες εκλογές.

    Ενωμένοι μπροστά σ' όλα τα ενδεχόμενα οι μεταρρυθμιστές

    Η απόφαση αυτή ελήφθη, το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια έκτακτης συνόδου της Ένωσης Μαχητών. Συγκεκριμένα οι μεταρρυθμιστές με κοινή ανακοίνωση του δήλωσαν πως: "Αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη διευθέτηση του προβλήματος που εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό διαφόρων νομίμων πολιτικών ρευμάτων ,δεν υπάρχει λόγος η Ένωση να μετάσχει στις εκλογές".

    Προηγούμενα και ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί είχε απειλήσει και με μαζική παραίτηση των μεταρρυθμιστών, στην περίπτωση που τα κρατικά όργανα εμμείνουν ατην απόφασή τους αυτή, που χαρακτηρίζεται ως "μεροληπτική". "Εμείς θα παραμείνουμε όλοι ή θα αποχωρήσουμε όλοι", είχε επισημάνει ο Ιρανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στους κυβερνήτες 27 επαρχιών που απειλούν ότι θα παραιτηθούν εάν συνεχιστεί η απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους.

    [03] Εσωτερικά

    Επιστροφή στην Αθήνα Συναντήσεις για το Κυπριακό

    (19/1/2004 9:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός, με τους πρωταγωνιστές της 7ης Μαρτίου να οργώνουν τη χώρα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Eξωτερικών θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το Κυπριακό και το βράδυ ο κύριος Σημίτης θα μιλήσει στον Πειραιά, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Στη Ρηγίλλης σήμερα εξάλλου συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή. Στο επίκεντρο της συζήτησης και οι εκλογικές λίστες.

    Μπακογιάννη: "Δύσκολη αναμέτρηση"

    Χθες από τη Θράκη, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας. Επιπλέον έδωσε έμφαση στην ισονομία και την ισοπολιτεία και για τον τελευταίο μουσουλμάνο πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και για τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει και γίνεται η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Χθες εξάλλου από την Τρίπολη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι στις 7 Μαρτίου οι πολίτες θα απαντήσουν στους εραστές της εξουσίας.

    Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στο ΕΘΝΟΣ, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κάνει λόγο για δύσκολη, σκληρή και οριακή η αναμέτρηση, χαρακτηρίζει καμπανάκι εγρήγορσης και ενεργοποίησης τα γκάλοπ και εκφράζει την αισιοδοξία της για σταθερή υπεροχή της ΝΔ με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων.

    Για το Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνει ότι συμβιβάστηκε και ταυτίστηκε με επιλογές που τώρα λέει ότι δεν τον εκφράζουν. Προσθέτει ακόμη ότι η ανανέωση δεν εξασφαλίζεται με καρατόμηση πέντε ή έξι ιστορικών στελεχών.

    Στην αντεπίθεση η Αριστερά

    Συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης στο Ζάππειο παραχωρεί σήμερα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μια μέρα μετά την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, για ενιαία κάθοδο της Αριστεράς στις εκλογές. Με γραπτή δήλωσή του ο σύνθετης ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να πολιτευτεί.

    Χθες η Αλέκα Παπαρήγα από το Περιστέρι, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΝ για ενότητα της Αριστεράς και κατηγόρησε το Νίκο Κωνσταντόπουλο για αντιφατική πολιτική.

    Πρόταση νόμου για την καθιέρωση του 35ώρου αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο ΣΥΝ. Χθες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για επικοινωνιακή επιδρομή.

    Χθες τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας απηύθυνε κάλεσμα σε ΚΚΕ, ΣΥΝ και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τρίτο αριστερό πόλο εξουσίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στον Έβρο

    Στη Ροδόπη ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στην Αρκαδία ο Καραμανλής

    [04] Οικονομία

    Ραντεβού για τις ταμειακές

    (19/1/2004 10:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Kρίσιμο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θα έχει την Δευτέρα η ομοσπονδία των βενζινοπωλών που απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν δοθούν λύσεις στα θέματα των ταμειακών μηχανών και του ωραρίου. "Η σημερινή συνάντηση είναι τακτική, και γίνεται στο πλαίσιο των συναντήσεων μας εδώ και ένα χρόνο με όλους τους παράγοντες της αγοράς καύσιμων", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8, ο γγ του υπ. Ανάπτυξης Γιώργος Αγραφιώτης. "Θα συζητήσουμε το ωράριο λειτουργίας, την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος στα πρατήρια, και την διακίνηση των καυσίμων. Το θέμα των ταμειακών μηχανών, αφορά συμφωνία των βενζινοπωλών με το υπ. Οικονομίας", διευκρίνισε ο κ. Αγραφιώτης.

    [05] Οικονομία

    Διάλογος της ΓΣΕΕ για το 35ώρο

    (19/1/2004 10:39:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Εκτός από τη σταδιακή μείωση εργασίας από τις 40 ώρες που είναι σήμερα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις 8% στα βασικά ημερομίσθια, αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης ενίσχυση των νεοπροσλαμβανομένων και προστασία των εργασιακών σχέσεων. Κατά την άποψη του προέδρου της ΓΣΕΕ το 35ωρο, συνιστά το εργαλείο αναδιανομής του όγκου εργασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία.

    [06] Υγεία

    Ήδη δέκα άνθρωποι έχουν υποκύψει στη νόσο Η νόσος των Λεγεωνάριων μαστίζει τη Γαλλία

    (19/1/2004 10:28:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με το φόβο της νόσου των Λεγεωνάριων, ζει τις τελευταίες μέρες η βόρειος Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο νομάρχης της περιοχής Πα ντε Καλέ, Σιρίλ Στο, δήλωσε ότι αποφάσισε να κλείσει την εταιρία τροφίμων Μακέην, η οποία επεξεργάζεται προϊόντα πατάτας, μετά τον εντοπισμό βακτηρίου που προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων, στο σύστημα ψύξης. Την ίδια ώρα 2 άλλες εταιρίες στην ίδια περιοχή, διέκοψαν πριν μέρες τη λειτουργία τους εξ αιτίας της νόσου, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι. Ταυτόχρονα κλειστή παραμένει και μια βιομηχανία πετροχημικών που ανήκει στην αμερικανική εταιρία πετρελαίων Έξον-Μομπιλ.

    Δίχως προηγούμενο η ένταση της επιδημίας

    Ο Γάλλος υπουργός υγείας Ζαν Φρανσουά Ματέι, που επισκέπτεται το Πα ντε Καλέ, δήλωσε ότι η περιοχή πλήττεται από μια πολύ σοβαρή και επιθετική επιδημία που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο, ούτε στη Γαλλία ούτε πουθενά αλλού. Πρόσθεσε, δε πως οι αρχές λαμβάνουν όσο πιο δραστικά μέτρα μπορούν, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Η ασθένεια, ένα είδος πνευμονίας που προκαλείται από βακτήρια στα σταγονίδια του νερού, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο στη βόρειο Γαλλία.

    [07] Διεθνή

    Σε ψυχιατρική εξέταση παραπέμπεται ο Μιχαήλοβιτς Λίγο πριν την απόφαση ο Μιχαήλοβιτς

    (19/1/2004 11:09:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, ολοκληρώνεται, τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη, η ακροαματική διαδικασία, της δίκης του 25χρονου Μαχαήλο Μιχαήλοβιτς, κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Σουηδής υπουργού εξωτερικών, Άνα Λιντ. Ο Μιχαήλοβιτς έχει ομολογήσει, ήδη, ότι μαχαίρωσε τη Λιντ, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, άκουσε κάποιες "εσωτερικές φωνές" που του έλεγαν να της επιτεθεί. Περισσότερο φως στην υπόθεση, αναμένετε να ρίξει η κατάθεση του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει τον κατηγορούμενο, από το κέντρο της Στοκχόλμης στο σπίτι του, αμέσως μετά την επίθεση.

    Ισόβια ή ψυχιατρείο οι ποινές

    Ο Μιχαήλοβιτς είχε συλληφθεί στις 24 Σεπτεμβρίου ,σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία και έκτοτε παρέμεινε υπό κράτηση. Οι κατήγοροι ελπίζουν ότι η κατάθεση του οδηγού θα ξεκαθαρίσει τη ψυχολογική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν ο κατηγορούμενος λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Το δικαστήριο, πάντως, αναμένεται να διατάξει, την υποβολή του Μιχαήλοβιτς σε ψυχιατρική εξέταση, πριν την επιβολή της ποινής. Μια τέτοια εξέταση απαιτεί φυσιολογικά 4 εβδομάδες. Η έκβαση της εξέτασης θα καθορίσει αν ο Μιχαήλοβιτς θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ή θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική μονάδα.

    [08] Αθλητισμός

    Νίκη της ΑΕΚ στη Νίκαια

    (18/1/2004 9:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νίκη-βάλσαμο στις πληγές της πήρε η ΑΕΚ στη Νεάπολη. Χάρη σε ένα γκολ του Γιάννη Οκκά στο 56΄, ο "Δικέφαλος" επικράτησε 1-0 του Ιωνικού, σε παιχνίδι για την 17η ημέρα της Α΄ Εθνικής, και έπιασε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας το Αιγάλεω. Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στις τάξεις της Ενωσης δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές της και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. Αν και εμφανώς ανώτερη -θεωρητικά- η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να επιβάλει το ρυθμό της και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την αποχώρηση (λόγω τραυματισμού) του Γεωργέα στο 28΄.

    Δεν κλείστηκε πίσω ο Ιωνικός

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πέρασε στον αγώνα τον Λάκη και οπισθοχώρησε σε θέση στόπερ τον Κατσουράνη, που ως εκείνη τη στιγμή ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στο χώρο του κέντρου (είχε κι ένα δυνατό σουτ στο 16΄ που πέρασε λίγο άουτ). Ο Βαγγέλης Βλάχος παρέταξε την ομάδα του με πολυπρόσωπο κέντρο και κατάφερε να κρατήσει στο α΄ μέρος τους αντιπάλους μακριά από τα καρέ του Μπεκιάι.

    Μετά την ανάπαυλα η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη να κερδίσει το παιχνίδι και ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 56΄. Ο Τσιάρτας εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα βρήκε στο δεξί κάθετο δοκάρι και στην επιστροφή ο Οκκάς δεν δυσκολεύτηκε να τη στείλει στην κενή εστία.

    Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τους γηπεδούχους να ανοιχτούν για να ψάξουν την ισοφάριση, όμως με τον τρόπο αυτό άφησαν διαδρόμους και ευκαιρίες για αντεπιθέσεις στους παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στο 69΄ ο Οκκάς πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, μπήκε από πλάγια στην περιοχή και βρέθηκε απέναντι στον Μπεκιάι, όμως το πλασέ που επιχείρησε μπλόκαρε ο Αλβανός τερματοφύλακας. Ενα λεπτό αργότερα, ο Λυμπερόπουλος βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Μπεκιάι, αλλά καθυστέρησε και η ευκαιρία χάθηκε.

    Ο Ιωνικός απάντησε στο 74΄ με σουτ του Σιμόνε που κόντραρε στον Μόρα και πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Μιχαηλίδη. Η ΑΕΚ έχασε χρυσή ευκαιρία να τελειώσει το ματς στο 79΄, όμως ούτε ο Λάκης, ούτε ο Λυμπερόπουλος κατάφεραν να νικήσουν από κοντά τον Μπεκιάι, που πραγματοποίησε εντυπωσιακή διπλή απόκρουση. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά και η λήξη της αναμέτρησης βρήκε ανακουφισμένους τους ποδοσφαιριστές της Ενωσης, που στις καθυστερήσεις είδαν τον Σιμόνε να αστοχεί από πλεονεκτική θέση.

    Διαιτητής: Δούρος (Κορινθίας) Κίτρινες: Γεωργέας, Φρούσσος, Κρέικ, Βουρεξάκης, Μακόρ

    Οι συνθέσεις:

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Ξανθόπουλος, Βουρεξάκης, Φερεκίδης (83΄ Μαρκομιχάλης), Κινγκ, Αφάς, Μακόρ, Λετιέρι, Κωνσταντίνου, Φρούσσος (60΄ Τσιμπλίδης), Γκούτμαν (72΄ Σιμόνε).

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης, Κρέικ, Γεωργέας (28΄ Λάκης), Μόρας (78΄ Κωστένογλου), Πέτκοφ, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Κατσουράνης, Οκκάς (89΄ Ναλιτζής), Λυμπερόπουλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 January 2004 - 9:54:24 UTC