Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες του Βιετνάμ Και πέμπτος θάνατος
  • [02] Στη Μάντσεστερ ο Σάχα της Φούλαμ
  • [03] Εμφυτεύτηκε κλωνοποιημένο έμβρυο σε 35χρονη; Αντιδράσεις για τη "νέα
  • [04] Στους 4000 ανήλθαν οι διαδηλωτές Εκλογές ζητάνε οι Ιρακινοί
  • [05] Το ισχυρό, καταναλωτικά, φύλο Hi Tech πόλεμος των δύο φύλων
  • [06] Ταύτιση απόψεων ΑΘήνας-Λευκωσίας Ετοιμότητα για το Κυπριακό
  • [07] Ροζίτσκι θέλει η Τσέλσι
  • [08] Ομιλία Καραμανλή σε νέους επιχειρηματίες Προτεραιότητα η
  • [09] Αισιόδοξος παρά την άρνηση Τα μάρμαρα θα έρθουν στην Ελλάδα
  • [10] Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του στη Θράκη Οι επόμενες κινήσεις του
  • [11] Για φοιτητές και στρατευμένους Εκπτώσεις από τις Μινωικές Γραμμές
  • [12] Ενισχύονται οι υποψίες για δολοφονία Νέα στοιχεία για το θάνατο της
  • [13] Διάλογος της ΓΣΕΕ για το 35ωρο
  • [14] Μια μέρα μετα έγινε γνωστό το περιστατικό Νεκροί Αφγανοί από
  • [15] Αφορούν πάνω από 65.000 δικαιούχους για το 2004 Πιό εύκολη η απόκτηση
  • [16] Η συμπρωτεύουσα ως Ολυμπιακή Πόλη Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο

    [01] Υγεία

    Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες του Βιετνάμ Και πέμπτος θάνατος από τη γρίπη των πουλερικών

    (19/1/2004 11:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC

    Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι είναι το πέμπτο θύμα της γρίπης των πουλερικών στο Βιετνάμ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει, πως το κοριτσάκι, που καταγόταν από την επαρχία Χα Τάι, υπέκυψε στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Ανόι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Άλλο ένα πεντάχρονο αγοράκι έπεσε θύμα της θανατηφόρου νόσου το Σάββατο. Χιλιάδες κοτόπουλα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αλλά μόνο το Βιετνάμ έχει επιβεβαιώσει περιπτώσεις, όπου η ασθένεια έχει μεταφερθεί στους ανθρώπους.

    Οι έλεγχοι συνεχίζονται

    Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν είναι δυνατή η μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει, πως ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο εκπρόσωπος Τύπος του ΠΟΥ, Μπομπ Ντίετζ, τονίζει πως "Η πηγή της μόλυνσης, φαίνεται να προέρχεται από τα πουλερικά. Ακόμα, δεν έχει αποδειχθεί πως είναι δυνατή η μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ελέγχουμε το πρόβλημα από κοντά".

    Κλινικοί έλεγχοι γίνονται σε άλλους οκτώ Βιετναμέζους, οι οποίοι πέθαναν από γρίπη, ώστε να ελεγχθεί εάν είχαν προσβληθεί από το ιό H5N1 της γρίπης των πουλερικών ή όχι.

    Το Σάββατο γιατροί από το νοσοκομείο της επαρχίας Κιέν Γκιάνγκ στα Νότια του Βιετνάμ, δήλωσαν ότι έχουν δύο νέους ασθενείς με τα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών. Αυτό αποτελεί την πρώτη εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων στις νότιες επαρχίες. Μέχρι τώρα όλα τα κρούσματα και όλοι οι θάνατοι είχαν σημειωθεί στο βόρειο Βιετνάμ. Βέβαια, όπως τονίζει και ο κος Ντίετζ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε, πως αυτό σημαίνει αύξηση του ιού H5N1.

    Μαζικές θανατώσεις ζώων

    Ο ιός της γρίπης των πουλερικών έχει οδηγήσει στο σφαγιασμό δύο εκατομμυρίων κοτόπουλων στο Βιετνάμ και οι αρχές της χώρας έχουν διατάξει τη θανάτωση όλων των πουλερικών στις επαρχίες, όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα. Επίσης, στην πόλη Χο Τσι Μινχ έχει απαγορευτεί η πώληση πουλερικών.

    Αλλά και στην Ταϊβάν οι αρχές διέταξαν τον σφαγιασμό περισσότερων από 35.000 πουλερικών, αφού βρέθηκε και σε δεύτερη φάρμα αυτή την εβδομάδα ο ιός H5N2, ο οποίος είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον H5N1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνονται τα θύματα από τη γρίπη των πτηνών

    Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

    Σε μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού των πτηνών προχωρά η Ταϊβάν

    Το SARS έφυγε, η γρίπη των πουλερικών έρχεται!

    [02] Champions League

    Στη Μάντσεστερ ο Σάχα της Φούλαμ

    (19/1/2004 12:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Χάπι εντ" είχε το σίριαλ της μεταγραφής του Λουί Σαχά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η διοίκηση της Φούλαμ είπε τελικά το "ναι" στο έντονο "φλερτ" του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον για την παραχώρηση του Γάλλου επιθετικού. Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα των πρωταθλητών Αγγλίας: "Η συμφωνία είναι δεδομένη και απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για την τυπική ολοκλήρωση της". Ο 25χρονος Σαχά, που αποτελεί την πρώτη επιλογή του τεχνικού των "μπέμπηδων" για την μεταγραφική περίοδο που διανύουμε, έχει πετύχει εφέτος 15 γκολ, εκ των οποίων 13 στο πρωτάθλημα, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Φούλαμ θα βάλει στο ταμείο της, περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση του.

    [03] Υγεία

    Εμφυτεύτηκε κλωνοποιημένο έμβρυο σε 35χρονη; Αντιδράσεις για τη "νέα κλωνοποίηση" ανθρώπου

    (19/1/2004 2:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του Κυπριακής καταγωγής γενετιστή, Παναγιώτη Ζαββού, σύμφωνα με τον οποίο προχώρησε σε "νέα κλωνοποίηση ανθρώπου".

    Η επιστημονική κοινότητα δεν αποδέχεται την κλωνοποίηση για λόγους αναπαραγωγής, ενώ σκεπτικισμό και αμφιβολίες προκαλεί η πλήρης απουσία περιγραφής και αποδείξεων της διαδικασίας που ακολούθησε ο ερευνητής.

    Καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών Ζαββού

    Ο αμφιλεγόμενος για πολλούς, γενετιστής Παναγιώτης Ζαββός, κατάφερε να ταράξει για ακόμα μια φορά τα νερά και συνεχίζει να αναζητά εθελόντριες που θα δεχτούν να τους εμφυτευτούν κλωνοποιημένα έμβρυα.

    Πρόκειται για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ή για πραγματικότητα;

    Εμφυτεύτηκε, ή όχι, κλωνοποιημένο έμβρυο σε 35χρονη;

    Πότε, όπως λέει ο γενετιστής Παναγιώτης Ζαββός, θα το διαχωρίσει, είτε για παραχθούν βλαστοκύτταρα από το μισό του, είτε για να αναπτυχθεί κανονικά κάποια στιγμή στο μέλλον;

    Την αξιοπιστία των ανακοινώσεων του, πάντως, αμφισβητεί η επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση που γίνονται τα πειράματα ή να είναι σε τελική φάση αν γίνονται. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση που να δείχνει αν ξεπεράστηκαν οι τεχνικές δυσκολίες, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να δείχνει πως ξεπεράστηκαν οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονεί η μέθοδος για τα ίδια τα έμβρυα.

    Ο Κύπριος γενετιστής Παναγιώτης Ζαββός ισχυρίστηκε ότι το κλωνοποιημένο έμβρυο προέρχεται από ωάριο της 35χρονης γυναίκας και από κύτταρα του δέρματος του άντρα της. Ωστόσο, ούτε το ζευγάρι κατονόμασε, ούτε και το πού έγινε το εν λόγω εγχείρημα. Το τοπίο παραμένει θολό.

    Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις του Ζαββού, και λέει "ναι" στην κλωνοποίηση υπό όρους, μόνο στο σκέλος που αφορά σε θεραπευτικούς σκοπούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προκαλεί και πάλι ο δρ. Ζαββός

    [04] Ιράκ

    Στους 4000 ανήλθαν οι διαδηλωτές Εκλογές ζητάνε οι Ιρακινοί

    (19/1/2004 2:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με το αίτημα της διενέργειας εκλογών, χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποίησαν, μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Βαγδάτης, μια μέρα μετά τη φονική επίθεση στο Ιράκ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Οι διαδηλωτές, ήταν σιίτες υποστηρικτές, του θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολλάχ Αλί Σιστάνι. Οι διαδηλωτές, ήταν περίπου 4000 και κρατώντας πανώ, φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ισλάμ και του Σιστανί. "Ζητάμε να γίνει σεβαστή η βούληση της ηγεσίας των σιϊτών και η προσωρινή βουλή να εκλεγεί από τον λαό" τόνισαν οι οργανωτές της διαδήλωσης. Την ίδια ώρα, το θέμα της μετάβασης της εξουσίας στο Ιράκ, θ αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησης του πολιτικού διοικητή του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Στο ζήτημα του Ιράκ μπαίνει και η Γερμανία

    Την ίδια ώρα την απόφαση της Γερμανίας ν' αναλάβει την εκπαίδευση Ιρακινών αστυνομικών στα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Η εκπαίδευση του πρώτου τμήματος, που θ αποτελείται από 154 ιρακινούς, θ αρχίσει το Μάϊο, θα διαρκέσει 8 εβδομάδες και θα διεκπεραιωθεί από τα μέλη γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Ότο Σίλι , ο οποίος επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, για συνομιλίες με μέλη των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ και του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου.

    Έπειτα απ' τη γερμανική ανακοίνωση, η Γαλλία και η Ιαπωνία δήλωσαν, ότι θέλουν να βοηθήσουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών αστυνομικών, αλλά οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, πρόσθεσε η Γερμανή εκπρόσωπος.

    Τέλος, στο Ιράκ έφτασε τη Δευτέρα το πρώτο τμήμα της ιαπωνικής στρατιωτικής δύναμης που μετρά 40 στρατιώτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη στη Βαγδάτη με 25 νεκρούς

    [05] Τεχνολογία

    Το ισχυρό, καταναλωτικά, φύλο Hi Tech πόλεμος των δύο φύλων

    (19/1/2004 3:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: CNN

    Μέχρι τώρα οι γυναίκες ήταν εξαιτερικά καταναλωτικές σε είδη ένδυσης και καλλωπισμού, τα τελευταία χρόνια όμως, αποδεικνύονται πιο καταναλωτικές και όσον αφορά την τεχνολογία. Το 2003 96 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν σε τεχνολογικούς εξοπλισμούς, μόνο στην Αμερική. Τα 55 εκατ. ξόδεψαν γυναίκες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, που έλαβε χώρα τον Οκτώβρη του 2003 στην Αμερική από την Rockbridge Associates Inc. Τα καταστήματα, όμως που παρέχουν προϊόντα hi tech δεν έχουν συνειδητοποιήσει την καταναλωτική δύναμη των γυναικών.

    Δεν τους δίνουν σημασία

    Τα &#190; των γυναικών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν, ότι οι πωλητές στα συγκεκριμένα καταστήματα δεν τους δίνουν σημασία ή δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τις παρατηρήσεις ή τις ερωτήσεις τους ή ακόμα και τις προσβάλουν. Το 40% των γυναικών δηλώνει, ότι οι πωλητές τους φέρονταν πολύ καλύτερα, όταν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα. Ενώ, μόλις το 1% των γυναικών δηλώνει, ότι οι κατασκευαστές τις λαμβάνουν υπ όψη όταν δημιουργούν ένα νέο προϊόν.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μία Αμερικανίδα που έλαβε μέρος στην έρευνα "κάθε φορά που πηγαίνω σε τέτοια μαγαζιά, οι πωλητές νομίζουν, πως οι γυναίκες είναι παντελώς άσχετες με την τεχνολογία και οι πληροφορίες που μου δίνουν για ένα προϊόν είναι διαφορετικές όταν είναι και ο σύζυγός μου μαζί. Μάλιστα, μερικές φορές, αναφέρονται μόνο στο σύζυγό μου λες και εγώ δε βρίσκομαι καν εκεί ".

    Ισχύς γένους θηλυκού

    Πάντως, όλο και περισσότερες εταιρίες στοχεύουν σε γυναίκες καταναλώτριες, εφόσον το 75% των αγορών σε ηλεκτρονικά είδη γίνεται από γυναίκες, των οποίων οι αγορές τους δεν περιορίζονται σε ήδη οικιακού εξοπλισμού, αλλά και σε DVD players, ψηφιακές κάμερες, οθόνες πλάσματος και άλλα Hi Tech προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, η Epson δήλωσε, ότι θα στοχεύσει φέτος σε περισσότερες γυναίκες καταναλώτριες. Αλλά και η Sony έχει κυκλοφορήσει στην Αμερική προϊόντα, που αναφέρονται περισσότερο στην αισθητική και τις συνήθειες των γυναικών, όπως CD players για την κουζίνα και ραδιοφωνάκια για το ντους σε διάφορα χρώματα. Όπως προϊόντα μικρότερα σε μέγεθος, τα οποία προτιμούν οι γυναίκες γιατί είναι περισσότερο χρηστικά.

    Άνδρες, γυναίκες και intenet

    Όσον αφορά το διαδίκτυο, οι άνδρες κερδίζουν το χαμένο έδαφος

    Μία άλλη έρευνα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα για το Internet, διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Η εν λόγω έρευνα έγινε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και στόχο είχε να δημιουργήσει την ταυτότητα των χρηστών. Οι περιοχές στις οποίες έγινε η έρευνα είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Ταϊβάν, το Μακάο της Κίνας, καθώς και διάφορες άλλες επαρχίες της Κίνας και της Χιλής.

    Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στο γένος των χρηστών παρουσιάζονται στην Ιταλία και την Ισπανία . Συγκεκριμένα, στην Ιταλία το 42% των ανδρών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό ανάμεσα στις γυναίκες είναι 22%. Αλλά και στην Ισπανία το ποσοστό διαφοράς στα δύο φύλα αγγίζει τις 19 μονάδες.

    Το 21% των χρηστών στις επαρχιακές περιοχές της Κίνας δηλώνει, πως το διαδίκτυο τους βοηθά να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες πολιτικές απόψεις, ενώ οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Αμερικανοί χρήστες προτιμούν να "σερφάρουν" στις on line αγορές.

    Συνολικά, όλοι οι χρήστες του διαδικτύου βλέπουν λιγότερη τηλεόραση από ότι όσοι δε χρησιμοποιούν το εν λόγω μέσο.

    [06] Εσωτερικά

    Ταύτιση απόψεων ΑΘήνας-Λευκωσίας Ετοιμότητα για το Κυπριακό

    (19/1/2004 6:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Κατά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Παπαδόπουλος και Σημίτης εξέφρασαν την πλήρη ταύτιση των απόψεών τους ως προς τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ενώ δήλωσαν την πλήρη ετοιμότητά τους για επανέναρξη των συνομιλιών βάσει του σχεδίου Ανάν. Νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Στεφανόπουλο. Το απόγευμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κώστα Καραμανλή, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Σημίτης: "Στα χέρια της Άγκυρας οι εξελίξεις"

    Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να πάρει θέση επί του Σχεδίου Ανάν.

    Οι συνομιλίες Σημίτη - Παπαδόπουλου, στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών κκ Γ. Παπανδρέου και Γ. Ιακώβου διήρκεσαν μία ώρα και συνεχίστηκαν στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός προς τον Κύπριο πρόεδρο.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ''ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση'', επισημαίνοντας ότι συζήτησαν με τον Κύπριο πρόεδρο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, δηλαδή των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και των διάφορων πληροφοριών και δηλώσεων από τουρκικής πλευράς.

    Οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος συζήτησαν και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η οποία ολοκληρώνεται και τυπικά την 1η Μαϊου. ''Διαπιστώσαμε ότι όλα προχωρούν απολύτως ικανοποιητικά'', επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις διεργασίες που συντελούνται στην Άγκυρα, στα χέρια της οποίας βρίσκεται, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το κλειδί των εξελίξεων, επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της τουρκικής πλευράς, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα.

    Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να πάρει θέση επί του Σχεδίου Ανάν και πιο συγκεκριμένα για τις πρόνοιες που θα πρέπει ή να συμπληρωθούν ή να αλλάξουν λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δήλωση περί ταύτισης απόψεων μπορεί να ακούγεται ως κλισέ, όμως αποτυπώνει την αλήθεια.

    Διαδοχικές συναντήσεις

    Συνάντηση είχε το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Ν.Δ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αύριο επισκέπτεται τη Λευκωσία .

    Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του ευχήθηκε να πανηγυρίσουμε κάποτε την επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την αντίθεσή του στο να χρησιμοποιείται το εθνικό θέμα για σκοπιμότητες πρόωρων εκλογών.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε και με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κλείσουν το Κυπριακό για να διευκολυνθεί με αυτό τον τρόπο η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα

    [07] Champions League

    Ροζίτσκι θέλει η Τσέλσι

    (19/1/2004 3:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πριν από λίγες ημέρες ο Τόμας Ροζίτσκι αποκάλυψε ότι η Τσέλσι κινείται για την απόκτηση του από την Ντόρτμουντ. Σήμερα, ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα του Ντόρτμουντ "Ruhr Nachrichten" αναφέρει ότι ο αγγλικός σύλλογος έχει υποβάλει πρόταση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου ο 23χρονος μέσος της εθνικής Τσεχίας, να μετακομίσει στο "Στάμφορντ Μπριτζ". Παράλληλα, η ευρείας κυκλοφορίας "Bild", σε σχετικό άρθρο, προσθέτει πως οι επαφές ανάμεσα στους δύο συλλόγους θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας.

    Προβληματισμένος ο παίκτης

    Από την πλευρά του, ο Ροζίτσκι που κατά τα φαινόμενα θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην πρέμιερ λιγκ, δηλώνει προβληματισμένος, καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2008: "Είναι μία δύσκολη απόφαση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, μόνο οι δύο σύλλογοι μπορούν να δρομολογήσουν την μεταγραφή".

    Καθοριστικό ρόλο για την απόφαση των διοικούντων την Ντόρτμουντ, ενδέχεται να παίξει η έλλειψη εσόδων, που οφείλεται στον αποκλεισμό της ομάδας από την συνέχεια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά και την αρνητική πορεία που έχει στην Μπουντεσλίγκα, καθώς με το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας και δύσκολα θα προλάβει ένα εισιτήριο για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ.

    [08] Εσωτερικά

    Ομιλία Καραμανλή σε νέους επιχειρηματίες Προτεραιότητα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

    (19/1/2004 5:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Σε δεσμεύσεις για ένα φορολογικό νόμο με ορίζοντα 4ετίας για μείωση φορολογικών συντελεστών σε θέματα που αφορούν στις επιχειρήσεις και τον κρατικό έλεγχο, προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερωτήσεις επιχειρηματιών, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, το μεσημέρι, στο Ζάππειο. Ο κ. Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός σχετικά με την κατάργηση του ΣΔΟΕ στην σημερινή του μορφή, και δήλωσε πως ισχυρή οικονομία σημαίνει κανόνες για όλους και τήρηση των κανόνων αυτών. Για το φορολογικό σύστημα ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε για μείωση των φορολογικών συντελεστών, αναβάθμιση του ΤΑΧΙS, φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον και αντικειμενοποίηση του συστήματος.

    "Να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς"

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας χωρίς να αναιρούνται οι σταθερές της ΟΝΕ και της ΕΕ. Αναφορικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η χώρα πρέπει να γίνει ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις, να ανοίξουν οι αγορές και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα ώστε να προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές .

    Σχετικά με το δημόσιο τομέα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να γίνει πιο παραγωγικός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιολογούνται, να επιμορφώνονται και να επιβραβεύονται, να τηρείται η αξιοκρατία και να προχωρήσει η μηχανογράφηση στο δημόσιο τομέα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει η ευνοιοκρατία και η κομματοκρατία , που πολλές φορές ευνοούν τη διαφθορά και μίλησε για αναβάθμιση του ΑΣΕΠ ώστε να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που οδηγεί σε απώλεια πόρων.

    Ενίσχυση γυναικών και ανέργων

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αντίθετος με την παθητική πολιτική αντιμετώπισής της ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται επιμόρφωση των εργαζομένων και των ανέργων. Ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής προβολή της χώρας για δωδεκάμηνο τουρισμό ενώ πρόσθεσε ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι καθαρές για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και κυρίως της ενέργειας.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της γυναίκας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύγχρονο ρόλο της, με κίνητρα και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη σύζυγό του η οποία, όπως είπε, πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μητέρας, της συντρόφου και του ενεργού μέλους της κοινωνίας.

    Μέτρα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Χ.Α.Α.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ιδιαίτερα σε θέματα επανίδρυσης του κράτους , ενώ για το Χρηματιστήριο έθεσε τρεις παράγοντες που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους:

    - έξω τα κόμματα και οι πολιτικοί από το Χρηματιστήριο,

    - ισχυρή επιτροπή κεφαλαιαγοράς και

    - ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για ένα χρηματιστήριο αξιοπιστίας.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, ενώ για τα πανωτόκια επανέλαβε πως καμία οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    Επί τάπητος η πορεία της Ν.Δ. προς τις εκλογές

    Εξάλλου, στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την πορεία προς τις εκλογές.

    Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Την πρόθεσή του να μην είναι και πάλι βουλευτής Επικρατείας ανακοίνωσε, το μεσημέρι, ο Πέτρος Μολυβιάτης, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διευκολύνει τον κ. Καραμανλή στους χειρισμούς του για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου.

    Απάντηση Πρωτόπαπα σε Ν.Δ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι, παρά τις δηλώσεις του για ήπιο προεκλογικό αγώνα, κατέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις και σημείωσε ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει εκνευρισμός.

    [09] Πολιτισμός

    Αισιόδοξος παρά την άρνηση Τα μάρμαρα θα έρθουν στην Ελλάδα

    (19/1/2004 3:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αισιόδοξος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε σήμερα, Δευτέρα, από τη Θεσσαλονίκη o υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. O κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "γνωστά, επαναλαμβανόμενα και ανακριβή" τα επιχειρήματα του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακγκρέγκορ, ο οποίος σε άρθρο του στους Κυριακάτικους "Times" εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αδιάλλακτος στην επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως είναι "ιδιαίτερα ευτυχές" το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης πάνω από το 80%- τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών και υπέρ της άποψης να ενωθούν τα ακρωτηριασμένα αυτά μνημεία.

    Εκφράζει την αισιοδοξία του

    Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογο του κ. Τζακ Στρο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί και η "βαθύτατα οικουμενικού και ανθρώπινου χαρακτήρα" ελληνική πρόταση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει μία σειρά ρυθμίσεων σχετικά με την ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άρθρο του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα

    Μαρμάρων συνέχεια...

    Νέα εκστρατεία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Την επιστροφή των Μαρμάρων θέλουν οι Βρετανοί

    [10] Εσωτερικά

    Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του στη Θράκη Οι επόμενες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου

    (19/1/2004 4:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού Οίκου Μόργκαν Στάνλεϊ Στίβ Νιού Χάουζ, δήλωσε, από τη Θράκη, ότι θα ηγηθεί ο ίδιος διεθνούς προσπάθειας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Το βράδυ στις 8, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα μιλήσει σε εκδήλωση του Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πειραιά. Την ίδια ώρα, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου ξεκινά νέο γύρο συσκέψεων, ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. "Είναι αναγκαίο ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία, η αρχή γίνεται στις 8 Φλεβάρη με την ψηφοφορία για ανάδειξη νέου προέδρου", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πτυχές στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία που πρέπει να ανανεωθούν και να αλλάξουν.

    "Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει"

    Χθες από τη Θράκη, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.

    Επιπλέον έδωσε έμφαση στην ισονομία και την ισοπολιτεία και για τον τελευταίο μουσουλμάνο πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει και γίνεται η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

    [11] Οικονομία

    Για φοιτητές και στρατευμένους Εκπτώσεις από τις Μινωικές Γραμμές

    (19/1/2004 4:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα θα χορηγούν εκπτώσεις στους φοιτητές και τους στρατευμένους, όπως ίσχυε και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα φοιτητές και στρατευμένοι θα έχουν έκπτωση 50% στην οικονομική θέση, στα VIP καθίσματα και στις κατηγορίες καμπινών Α4 και ΑΒ4. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακτοπλοϊκές εταιρίες και Υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται ακόμα σε διαπραγματεύσεις για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το καθεστώς των εκπτώσεων στα εισιτήρια.

    Σχετικά Links:

    http://www.minoan.gr/

    [12] Διάφορα

    Ενισχύονται οι υποψίες για δολοφονία Νέα στοιχεία για το θάνατο της Λαίδης Ντι

    (19/1/2004 4:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέα στοιχεία φέρνει στο φως σχετικά με το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα δημοσίευμα του περιοδικού "The People". Η πρώην σύζυγος ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος απέκλεισε την εκδοχή της δολοφονίας της πριγκίπισσας, το 1997 στο Παρίσι, ισχυρίζεται πως ο άντρας της είπε ψέματα. Ο λόγος για την 33χρονη Σουάντ Μουφακίρ, κάτοικο του βορείου Παρισιού, η οποία δήλωσε ότι λίγο πριν από το τροχαίο, που στοίχισε τη ζωή στη λαίδη Ντι, είχε δει ένα Φίατ Ούνο το οποίο πιθανόν να έβγαλε τη μαύρη Μερσεντές από την πορεία της.

    Φοβόταν για τη ζωή της

    Η Μουφακίρ είπε ότι ουδέποτε μίλησε στην αστυνομία αυτά τα έξι χρόνια, φοβούμενη για τη ζωή της. Ωστόσο, αποφάσισε να μιλήσει μόλις είδε τις δηλώσεις του πρώην συζύγου της, Μοχάμεντ Μεντζαχντί, που δημοσίευσε η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ την περασμένη Πέμπτη. Ο Μεντζαχντί είχε δηλώσει, πως ήταν απόλυτα πεπεισμένος και βέβαιος πως επρόκειτο για δυστύχημα, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρχε άλλο αυτοκίνητο.

    Η κατάθεση της γυναίκας

    Η πρώην σύζυγος, όμως, αντιστρέφοντας τις καταθέσεις του συζύγου της δηλώνει τα εξής: "Είδα από το πίσω τζάμι ένα Φίατ Ούνο, που έτρεχε πολύ γρήγορα προς το μέρος μας, ωστόσο αντί να μας ξεπεράσει, σταθεροποίησε την ταχύτητά του και πήγαινε παράλληλα με εμάς. Ο οδηγός είχε μια ιδιαίτερα παράξενη συμπεριφορά και εγώ είχα φοβηθεί. Το άσπρο αυτοκίνητο απείχε μόλις μερικά εκατοστά από το δικό μας. Είχα μείνει άναυδη κοιτάζοντας τον οδηγό, τον οποίο δε θα ξεχάσω ποτέ. Είχε μεσογειακό τύπο, ήταν μικρόσωμος και το κεφάλι του μόλις που έφθανε πάνω από το τιμόνι. Το δέρμα του ήταν μελαχρινό, τα μαλλιά του πολύ μαύρα και ήταν γύρω στα 30. Από πίσω υπήρχε ένα τεράστιο γερμανικό τσοπανόσκυλο. Φοβήθηκα πολύ. Πίστεψα πως ήταν τρελός. Είπα στον Μοχάμεντ να αυξήσει ταχύτητα. Έτσι και έγινε. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ακούσαμε τρίξιμο από λάστιχα. Είδα μια μαύρη Μερσέντες να κάνει στροφή 45 μοιρών. Είδα τη σύγκρουση πάνω στο στύλο. Κατόπιν αναζήτησα το Φίατ αλλά είχε εξαφανιστεί. Η Μερσέντες πρέπει να έχασε τον έλεγχο προκειμένου να το αποφύγει ".

    Το συμβάν ακόμα δεν έχει σβηστεί από τη μνήμη της Μουφακίρ, η οποία δηλώνει πως ξυπνά τα βράδια από εφιάλτες. Φίλες της 33χρονης γυναίκας δήλωσαν στο περιοδικό, ότι τους είχε διηγηθεί τα γεγονότα αμέσως μετά από το τραγικό τροχαίο, αλλά είχε κρατήσει τη σιωπή της για έξι χρόνια, φοβούμενη πως, ό,τι είδε θα μπορούσε να της στοιχίσει τη ζωή της. Τα ψέματα, όμως, του πρώην συζύγου της, όπως λέει χαρακτηριστικά, την αηδίασαν τόσο, ώστε αποφάσισε να μιλήσει.

    [13] Οικονομία

    Διάλογος της ΓΣΕΕ για το 35ωρο

    (19/1/2004 6:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τη Δευτέρα άνοιξε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Τα βασικά αιτήματα που έθεσε η ΓΣΕΕ στη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς ήταν οι αυξήσεις της τάξης του 8% και η μείωση του εργάσιμου χρόνου στις 39 ώρες την εβδομάδα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά τη δίωρη συνάντηση, επανέλαβε τις αρχικές θέσεις σχετικά με το ύψος των αυξήσεων ενώ τόνισε ότι "ο στόχος της μείωσης του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες είναι αδιαπραγμάτευτος". Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυζωγόπουλος, "είναι καιρός, μετά από 20 χρόνια που είχαμε την τελευταία μείωση του χρόνου εργασίας, να προχωρήσουμε με αρχή το 39ωρο". Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 29 Ιανουαρίου με νέα συνάντηση των δύο πλευρών στα γραφεία του ΣΕΒ.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου εργασίας

    "Δύσκολες" χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια των εργοδοτικών φορέων για το ύψος των αυξήσεων που διεκδικεί η ΓΣΕΕ. Οι εργοδοτικοί φορείς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής του αιτήματος για μείωση του χρόνου εργασίας , εφόσον η ΓΣΕΕ αποδεχθεί την τροποποίηση των διατάξεων του πρόσφατου εργασιακού νόμου που αφορούν στο καθεστώς υπερωριών και υπερεργασίας.

    Σε περίπτωση συμφωνίας για την εφαρμογή του 39ώρου πάντως, όπως διευκρινίζει η συνδικαλιστική πλευρά, δε θα αλλάξει το ημερήσιο ωράριο εργασίας, αλλά η μείωση του εργάσιμου χρόνου κατά μία ώρα την εβδομάδα θα "επιστρέφεται" στους εργαζόμενους ως επιπλέον ημέρες άδειας .

    Έκκληση να μην επηρεαστεί η σύμβαση εργασίας από το προεκλογικό κλίμα

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, μετά τη συνάντηση των διαφόρων φορέων έκανε έκκληση για να μείνει ο κοινωνικός διάλογος εργοδοτών και εργαζομένων μακριά από το προεκλογικό κλίμα καθώς, όπως είπε, τα εξεταζόμενα θέματα είναι μείζονος σημασίας που θα αντιμετωπιστούν με μελέτη και διαπραγματεύσεις.

    Έκκληση για να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση από τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Το ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει το 35ωρο

    Την υποστήριξη του ΔΗΚΚΙ για την ανάγκη καθιέρωσης του πενθήμερου 35ωρου ωραρίου εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς μείωση των αποδοχών τους, εξέφρασε με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, ο Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας ζήτησε την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, που δημιουργεί προϋποθέσεις "στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και των άνεργων πολιτών" από τη μεγάλη ασυδοσία.

    Πρόταση νόμου για το 35ωρο καταθέτει στη Βουλή ο ΣΥΝ

    Την καθιέρωση 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων προβλέπει η πρόταση νόμου που επανέφερε για τρίτη φορά στη Βουλή ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, η πρόταση επανέρχεται "διότι οι εργοδοτικές οργανώσεις αρνούνται να προχωρήσουν στη σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για την καθιέρωση 35ώρου, που είναι ώριμο αίτημα των εργαζομένων και των ανέργων και εφαρμόσιμο στις σημερινές συνθήκες". Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι η καθιέρωση του 35ώρου θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα λειτουργήσει αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας και θα ανακόψει την εκτεταμένη χρήση της "περιβόητης ευελιξίας, της μερικής απασχόλησης και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που στην ουσία διαχειρίζονται την ανεργία".

    [14] Διεθνή

    Μια μέρα μετα έγινε γνωστό το περιστατικό Νεκροί Αφγανοί από αμερικανικά πυρά

    (19/1/2004 5:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, ΒΒC, ΝΕΤ 105,8

    Έντεκα πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν Αμερικανικό ελικόπτερο βομβάρδισε το χωρίο Σαρανάου στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο Νότιο Αφγανιστάν. Την επίθεση έκανε γνωστή ο κυβερνήτης Μοχαμάντ Καν στο πρακτορείο Ρόιτερς, τη Δευτέρα. Την Κυριακή, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν, ενώ έκαναν έλεγχο στην περιοχή, αναζητώντας μαχητές των ταλιμπάν. Πάντως, ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης, Μπράιαν Χίλφερτι, δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Υπενθυμίζεται πως, 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, ενώ η επαρχία Ουρουζγκάν φαίνεται να αποτελεί μέρος της βάσης των ταλιμπάν, που εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των Αμερικανών.

    [15] Οικονομία

    Αφορούν πάνω από 65.000 δικαιούχους για το 2004 Πιό εύκολη η απόκτηση στέγης από τον ΟΕΚ

    (19/1/2004 5:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πιο κοντά στο όνειρο της απόκτησης στέγης αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας καθώς την Πέμπτη θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ένας νέος κανονισμός. Ο νέος αυτός κανονισμός προβλέπει την απόκτηση κατοικίας με λιγότερα ένσημα ενώ περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια ανέργους καθώς και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κυριότερη αλλαγή που θα συζητηθεί αφορά τη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την ένταξη στα στεγαστικά προγράμματα η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει μέχρι και τα 600 ένσημα λιγότερα. Ο νέος κανονισμός, που αφορά περισσότερους από 65.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους για το έτος 2004, θα απαιτεί λιγότερα ένσημα για την απόκτηση ή την ενοικίαση κατοικίας.

    Ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι και δυόμισι χρόνια νωρίτερα

    Στην περίπτωση που το ΔΣ του ΟΕΚ εγκρίνει το νέο κανονισμό:

    Τα μεμονωμένα άτομα, που είναι δικαιούχοι των στεγαστικών προγραμμάτων, θα χρειάζονται 2.500 ένσημα (αντί για 3.000 που είναι σήμερα) Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 2.000 ένσημα Ζευγάρι με ένα παιδί: 1.800 ένσημα Ζευγάρι με δύο παιδιά: 1.600 ένσημα Ζευγάρι με τρία παιδιά: 1.400 ένσημα Ζευγάρι με τέσσερα παιδιά: 1.200 ένσημα

    Με τις νέες προϋποθέσεις, υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι θα εντάσσονται στα προγράμματα ακόμη και δυόμισι χρόνια νωρίτερα .

    Στα προγράμματα απόκτησης στέγης θα συμμετέχουν 15.000 δικαιούχοι. Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου εντάσσονται 40.000 δικαιούχοι, για την κλήρωση κατοικιών 3.000 και για την αποπεράτωση ή επισκευή κατοικίας οι δικαιούχοι φτάνουν τις 8.000 .

    Μέσω αυτών των ρυθμίσεων ο ΟΕΚ επιδιώκει τη μείωση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα για χιλιάδες εργατοϋπαλληλούς.

    Σχετικά Links:

    http://www.oek.gr/

    [16] Διάφορα

    Η συμπρωτεύουσα ως Ολυμπιακή Πόλη Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο

    (19/1/2004 6:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μια σειρά έργων και ρυθμίσεων που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη με προϋπολογισμό άνω των 500 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην συμπρωτεύουσα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η ανακοίνωση αφορά την πορεία των έργων αλλά και των ειδικών ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν κατά την περίοδο 6-28 Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη προκριματικοί αγώνες ποδοσφαίρου στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Βενιζέλος έκανε την ανακοίνωση μετά το πέρας της τελευταίας προ των εκλογών σύσκεψης των αρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του. Η σύσκεψη αλλά και οι ανακοινώσεις αφορούν την πορεία των εκτελούμενων Ολυμπιακών έργων αλλά και τη λειτουργία της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο ως Ολυμπιακής Πόλης.

    Ενισχύεται η ασφάλεια της πόλης

    Ειδικά για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για Ολυμπιακά έργα υπό την έννοια ότι, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα χρησιμοποιηθούν και για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα υποδομής της πόλης ενόψει και της διεκδικούμενης διεθνούς έκθεσης ΕΧΡΟ 2008. Ειδικά για τα έργα που θα γίνουν για την ΕΧΡΟ, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως θα ισχύσει ό,τι ισχύει για τα Ολυμπιακά έργα και για το λόγο αυτό παρατείνεται η Ολυμπιακή νομοθεσία ως τις 31/12/2008.

    Τα έργα που ανακοινώθηκαν, και στην πλειονότητα τους θα είναι έτοιμα ως τα τέλη Μαΐου του 2004, είναι: α) Αθλητικά (πλήρης ανακαίνιση του Καυτατζογλείου, ανάπλαση γηπέδων, γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, κ.α ) και β) Οδικού χαρακτήρα και αστικής ανάπλασης (διαπλάτυνση οδών, υπόγειες διαβάσεις) αλλά και ρυθμίσεις αισθητικής ανάπλασης του αστικού ιστού (προγράμματα ευπρεπισμού κτηρίων στις βασικές οδούς, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απομάκρυνση μικροπωλητών, πρόγραμμα καθαριότητας των οδών, απομάκρυνσης διαφημιστικών πινακίδων, ανάρτηση εορταστικών και λαβάρων υποδοχής και επένδυση φρακτών και πυλώνων συνολικού μήκους 4.150 μέτρων).

    Όσον αφορά την ασφάλεια της πόλης ανακοινώθηκε ότι στην υπάρχουσα αστυνομική δύναμη θα προστεθούν 1.100 διατεταγμένοι αστυνομικοί για την προστασία του λιμανιού, του αεροδρομίου και των αθλητικών χώρων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αφορούν την μετακίνηση των 24 αποστολών (αθλητών, δημοσιογράφων, αθλητικών παραγόντων) από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" προς το Ολυμπιακό ξενοδοχείο (ορίστηκε το ξενοδοχείο "Χαγιάτ") και προς τα γήπεδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 January 2004 - 17:50:58 UTC