Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα "ειδοποιούν" τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα Άμεση οδική βοήθεια μέσω
  • [02] Το αποφεύγουν οι Ιταλίδες Ίντερνετ ...γένους αρσενικού στην Ιταλία!
  • [03] Ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη Επιστροφή Αβραμόπουλου στη ΝΔ
  • [04] Δεν είχαν χαρτογραφηθεί παλιότερα Χτύπησε σε ύφαλους το πλοίο Rocknes
  • [05] Επιτυχής η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Επίθεση Σημίτη στους
  • [06] Έντονοι διαξιφισμοί στη Βουλή
  • [07] Συζήτησε με φοιτητές για Παιδεία και εκλογές Η Παπαρήγα στην
  • [08] Λόγω διαφωνίας με το κόμμα Αποχώρηση Δασκαλάκη από ΔΗΚΚΙ
  • [09] Στο Λίβανο ο Κωστής Στεφανόπουλος Ενίσχυση των δεσμών φιλίας
  • [10] Δεμένα τα πλοία - Αποκλεισμένα χωριά Λευκό πέπλο και προβλήματα

    [01] Τεχνολογία

    Θα "ειδοποιούν" τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα Άμεση οδική βοήθεια μέσω κειμενομηνυμάτων

    (22/1/2004 11:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: New Scientist

    Ερευνητές, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζουν τον Ιανουάριο δοκιμές ενός συστήματος (E-merge) το οποίο αυτομάτως αντιλαμβάνεται το πότε ένα όχημα έχει συγκρουστεί και στέλνει κειμενομήνυμα, που ενημερώνει τις υπηρεσίες επείγουσας βοήθειας στην τοπική γλώσσα ότι, έχει συμβεί ένα ατύχημα. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από τον οργανισμό ερευνών στις μεταφορές ERTICO, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες. Τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με μια μικρή συσκευή η οποία τοποθετείται κάτω από τον πίνακα οργάνων και ενεργοποιείται από τον ίδιο αισθητήρα, που ενεργοποιεί τον αερόσακο σε μια σύγκρουση. Εγγράφει, δε, τη σφοδρότητα της σύγκρουσης διαβάζοντας τα στοιχεία επιβράδυνσης από τον αισθητήρα του αερόσακου.

    Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού

    Εάν οι επιβαίνοντες έχουν τις αισθήσεις τους, μπορούν να μιλήσουν με τον τηλεφωνητή μέσω μικροφώνου και μεγαφώνου.

    Με τη χρήση πληροφοριών από το Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού (GPS), υπολογίζει σε ποια χώρα βρίσκεται το όχημα και από αυτό καθορίζεται σε ποια γλώσσα θα ειδοποιήσει για την ακριβή θέση του ατυχήματος.

    Στη συνέχεια η συσκευή καλεί αυτομάτως το κέντρο των τοπικών υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας. Εάν οι επιβαίνοντες έχουν τις αισθήσεις τους, μπορούν να μιλήσουν με τον τηλεφωνητή μέσω μικροφώνου και μεγαφώνου.

    Το E-merge μεταδίδει επίσης πληροφορίες για το είδος του οχήματος, την εταιρεία κατασκευής, το μοντέλο, το χρώμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

    Σχετικά Links:

    New Scientist

    [02] Τεχνολογία

    Το αποφεύγουν οι Ιταλίδες Ίντερνετ ...γένους αρσενικού στην Ιταλία!

    (22/1/2004 12:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: Poynter Institute - Κέντρο Επικοινωνιακής Πολιτικής του UCLA

    Χώρα Άνδρες Γυναίκες

    Βρετανία 63,6%, 55,0%

    Γερμανία 50,4% 41,7%

    Ουγγαρία 20,3% 15,1%

    Ιταλία 41,7% 21,5%

    Ιαπωνία 54,7% 46,2%

    Κορέα 67,8%, 53,8%

    Μακάο 37,8% 28,8%

    Σιγκαπούρη 47,2% 34,0%

    Ισπανία 46,4% 27,2%

    Σουηδία 67,7% 64,4%

    Ταϊβάν 25,1% 23,5%

    ΗΠΑ 73,1% 69,0%Ανδρική υπόθεση φαίνεται, πως είναι το διαδίκτυο στην Ιταλία. Σε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου UCLA διαπιστώθηκε ότι, στην Ιταλία υπάρχει το μεγαλύτερο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, ανάμεσα στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες. Η διαφορά των ποσοστών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών με πρόσβαση στο διαδίκτυο ξεπερνά μάλιστα το 20%. Ακολουθεί η Ισπανία με χάσμα 19%. Ο μέσος όρος είναι 8% με τη μικρότερη διαφορά να διαπιστώνεται στην Ταϊβάν με 1,6%, όπου όμως υπάρχουν και γενικώς μικρά ποσοστά πρόσβασης και στη Σουηδία με 3%.

    Ποντίκι αντί ...τηλεκοντρόλ

    Ένα άλλο εύρημα της έρευνας δείχνει ότι και στις 14 χώρες η χρήση του διαδικτύου γίνεται σε βάρος της τηλεόρασης. "Τα τρία πρώτα χρόνια βλέπαμε ότι η Αμερικανοί έμπαιναν στο διαδίκτυο τις ώρες που πριν έβλεπαν τηλεόραση", είπε ο διευθυντής του Κέντρου Επικοινωνιακής Πολιτικής του UCLA Τζέφρι Κόουλ. "Τώρα βλέπουμε την ίδια τάση παγκοσμίως".

    Σχετικά Links:

    Κέντρο Επικοινωνιακής Πολιτικής του UCLA

    [03] Εσωτερικά

    Ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη Επιστροφή Αβραμόπουλου στη ΝΔ

    (22/1/2004 5:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ανακοινώθηκε και επίσημα η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Καραμανλή στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε στη Ρηγίλλης στη 13:30 όπου τον υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με τον οποίο αντάλλαξαν θερμό ασπασμό. Θερμή υποδοχή στον κ. Αβραμόπουλο επεφύλαξε και ο κ. Καραμανλής ο οποίος τον υποδέχτηκε στο γραφείο του. Μετά τη συνάντηση που διήρκησε περίπου 45 λεπτά οι δύο άνδρες έκαναν δηλώσεις. "Xρονικό μιας προαναγγελθείσας επιστροφής" αποκάλεσε το γεγονός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, και το χαρακτήρισε "εσωτερικό ζήτημα της ΝΔ".

    Αιχμές κατά της Κυβέρνησης

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ στη σύντομη ομιλία του καλωσόρισε τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων και χαρακτήρισε "ιδιαίτερα σημαντική" τη συμβολή του στην "κοινή προσπάθεια" ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση του κ. Αβραμόπουλου να επιστρέψει στη ΝΔ είναι μία "απόφαση ευθύνης ".

    Μετά τον κ. Καραμανλή το λόγο πήρε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι από την έκβαση των επικείμενων εκλογών κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας. "Η πατρίδα μας ζητά σήμερα αλλαγή πορείας προς τα εμπρός, για νέα σύγχρονη διακυβέρνηση, νέα πολιτική, μια πολιτική πολιτισμού και στόχος είναι η διεύρυνση της φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης και η δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος με επίκεντρο τον πολίτη, την κοινωνία και τους θεσμούς, μια ευρεία πλειοψηφία κοινωνικής ενότητας, νίκης και ευθύνης", είπε ο κ. Αβραμόπουλος .

    Ο κ. Αβραμόπουλος άφησε αιχμές για την αυτοκριτική του κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι "η απερχόμενη κυβέρνηση απεγνωσμένα και σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος αναγκάζεται να παραδεχθεί την πραγματικότητα και να ζητήσει συγγνώμη η οποία όμως έρχεται αργά, πολύ αργά και μόνο με προεκλογικού τύπου συνθηματολογία και ρητορική". Τέλος, είπε ότι σε αυτό τον αγώνα θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ΝΔ ενώ μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος "στο φυσικό του χώρο" δηλαδή στην Α Αθηνών .

    [04] Διεθνή

    Δεν είχαν χαρτογραφηθεί παλιότερα Χτύπησε σε ύφαλους το πλοίο Rocknes

    (22/1/2004 5:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε ύφαλους που δεν υπήρχαν στο χάρτη προσέκρουσε το νορβηγικό εμπορικό πλοίο Rocknes, το οποίο ναυάγησε τη Δευτέρα κοντά στο Μπέργκεν της νοτιοδυτικής Νορβηγίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι Φιλιππινέζοι ναυτικοί. Όπως ανακοίνωσαν Νορβηγοί αξιωματούχοι, οι ύφαλοι που βρίσκονται εννιά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε στενό πέρασμα των νορβηγικών φιόρδ δεν υπάρχουν παρά μόνο στους χάρτες του 2003.

    Ρήγμα στη δεξιά πλευρά του κύτους

    ''Οι ύφαλοι είναι σημειωμένοι στους καινούργιους χάρτες, πολύ κοντά σε ένα φάρο, δεν υπάρχουν στους παλιότερους χάρτες "

    Τέργε Λάνγκβικ, αναπληρωτής διευθυντής της Νορβηγικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας

    Ο αναπληρωτής διευθυντής της Νορβηγικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας Τέργε Λάνγκβικ, δήλωσε ότι ''οι ύφαλοι είναι σημειωμένοι στους καινούργιους χάρτες, πολύ κοντά σε ένα φάρο''. ''Δεν υπάρχουν στους παλιότερους χάρτες. Είναι πολύ πιθανό το πλοίο να έπεσε πάνω τους'', πρόσθεσε.

    Το πλοίο έχει ένα μεγάλο ρήγμα στη δεξιά πλευρά του κύτους του.

    Τα σωστικά συνεργεία έχουν βρει τρία πτώματα, ανάμεσά τους και ο Νορβηγός καπετάνιος, παραμένουν εγκλωβισμένα άλλα 15 μέλη του πληρώματος, όπως εκτιμάται, ενώ δώδεκα έχουν διασωθεί.

    Το Rocknes, που μετέφερε κατασκευαστικά υλικά στη Γερμανία, έχει μήκος 166 μέτρα και βύθισμα 10,5 μέτρα.

    [05] Εσωτερικά

    Επιτυχής η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Επίθεση Σημίτη στους αμφισβητίες

    (22/1/2004 5:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    "Η μέρα με τη μέρα ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας διέψευσε και διαψεύδει τις ανυπόστατες αρνητικές κριτικές που δεχθήκαμε ότι δεν είμαστε ικανοί να οργανώσουμε Αγώνες, ότι θα πάρουν τους Αγώνες από την Ελλάδα, ότι τα έργα δεν θα ξεκινήσουν και δεν θα ολοκληρωθούν και ότι θα προκύψουν χρέη για τις επόμενες γενιές", τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την Ολυμπιακή προετοιμασία. "Η αρχή του 2004 σηματοδοτείται από την τελευταία και πιο κρίσιμη φάση της Ολυμπιακής προετοιμασίας", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα ως συστηματικό και φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας στους τομείς των υποδομών, των νοοτροπιών, των μεθόδων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας και της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.

    Τέσσερις στόχοι

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στους τέσσερις στόχους που τίθενται από την Ολυμπιακή προετοιμασία:

    - Πρώτος στόχος είναι η άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και τις καλύτερες επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών.

    - Δεύτερος στόχος είναι να ταυτιστεί η Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη με την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων, πράγμα που θα έχει θετικές επιπτώσεις, μακροχρόνια, στο κύρος της χώρας.

    - Τρίτος στόχος είναι να διατηρηθεί η οικονομική, αναπτυξιακή δομή της Ολυμπιακής προετοιμασίας, η οποία συμβάλλει στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, την απασχόληση και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων για την χώρα.

    - Τέταρτος στόχος είναι η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων, όχι μόνο προς όφελος του Αθλητισμού, αλλά και του Πολιτισμού και κυρίως της Κοινωνίας των Πολιτών.

    Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταολυμπιακής χρήσης των έργων, ο κ. Σημίτης ανέφερε την εγκατάσταση 2200 δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στο Ολυμπιακό Χωριό, τη μετατροπή των Χωριών Τύπου στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο σε φοιτητικές εστίες που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις ήδη υφιστάμενες, την εγκατάσταση του υπουργείου Παιδείας στο Χωριό Τύπου στο Μαρούσι και την μετατροπή σε Σχολή Αστυνομίας του Χωριού Τύπου στην Αμυγδαλέζα. ''Επενδύουμε 4,6 δισ. ευρώ για τις ανάγκες της Ολυμπιακής προετοιμασίας στην Αθήνα και τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις και την περιφέρεια'', είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το ''ποσό αυτό κατανέμεται σε ένα διάστημα πέντε ετών και παρακολουθούμε καθημερινά τον Ολυμπιακό προϋπολογισμό''.

    ''Η οικονομία ενισχύεται, αποκτά νέο δυναμισμό, ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν σε όλα αυτά τα έργα, αποκτώντας τεχνογνωσία και προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας'', τόνισε ο κ. Σημίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανανέωση του ρυθμιστικού σχεδίου ανάπτυξης της Αθήνας, τη βελτίωση του οδικού της δικτύου, την απόκτηση πρόσβασης στη θάλασσα και την απόδοση του αεροδρομίου του Ελληνικού στους πολίτες, προκειμένου να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο . ''Στο Ελληνικό υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως ένα μείζον επιχειρηματικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο'' είπε ο Πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στις Ολυμπιακές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο) ο κ. Σημίτης είπε ότι προβάλλονται παγκόσμια και εξοπλίζονται με νέες υποδομές υποστηρικτικές των μεγάλων τους ευκαιριών που είναι ο ορισμός της Πάτρας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 και η διεκδίκηση εκ μέρους της Θεσσαλονίκης της EXPO 2008.

    Οικονομική ανάπτυξη και μετά το 2004

    Πέραν όμως από τις Ολυμπιακές πόλεις, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλη η χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα ''Ελλάδα 2004'' που επιτρέπει την αθλητική σύγκλιση της περιφέρειας με το κέντρο, με έργα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

    ''Με το πρόγραμμα μας δημιουργούνται πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, διατηρείται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε υψηλά επίπεδα, ενισχύεται η βιομηχανία, η βιοτεχνία, ο τουρισμός , ο κατασκευαστικός τομέας και αναπτύσσονται νέες παραγωγικές δραστηριότητες'', ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    ''Αντίθετα με αυτό που λέγεται, ότι μετά τους Αγώνες η οικονομία θα βρεθεί σε μαρασμό, η δική μας εκτίμηση είναι ότι η οικονομία θα έχει νέα αναπτυξιακή δυναμική'', υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σημίτης.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ''πετυχαίνουμε άλλον ένα μεγάλο στόχο μαζί με τους άλλους στόχους που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, και όλα αυτά για μια δυνατή Ελλάδα, που έχει κύρος, και για την οποία, οι πολίτες της αισθάνονται υπερήφανοι''.

    [06] Εσωτερικά

    Έντονοι διαξιφισμοί στη Βουλή

    (22/1/2004 5:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με αιχμές του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ξεκίνησε την Πέμπτη η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "οπερέτα" τις διαδικασίες που ακολουθούνται καθώς, όπως είπε, στην αίθουσα βρίσκονται 4-5 βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ λείπει ο Υπουργός Εσωτερικών. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με την αθρόα και βεβιασμένη συζήτηση νομοσχεδίων προσπαθεί την τελευταία στιγμή να διατηρήσει τις πελατειακές της σχέσεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

    Δε δικαιούται να διαμαρτύρεται η ΝΔ

    "Απορώ αν τα κυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται" (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης)

    "Γιατί ενοχλείται η ΝΔ όταν παράγεται σημαντικό νομοθετικό έργο , όπως είναι το Ασφαλιστικό, που λύνει σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας;", αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, και τόνισε πως τηρούνται οι νόμοι και το Σύνταγμα.

    Στις αιχμές των κυρίων Μητσοτάκη και Καραμανλή απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, ο οποίος είπε ότι η απουσία του κ. Σκανδαλίδη οφείλεται στην καθυστέρηση της πτήσης του λόγω των καιρικών συνθηκών ενώ τόνισε ότι η ΝΔ δε δικαιούται να διαμαρτύρεται για τον εκλογικό νόμο καθώς, βάσει του αναθεωρημένου Συντάγματος, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

    "Κάποτε πρέπει να εξεγερθούμε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, και σχολιάζοντας την παράλληλη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει 16 νομοσχέδια κάτι που συνιστά "βαριά συνταγματική ανωμαλία" γεγονός που σημαίνει ότι τα νομοσχέδια περνούν "ως αναγκαστικοί νόμοι", όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: "Απορώ αν τα κυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται".

    Σκληρή κριτική από Καραμανλή

    Την κατάργηση των νόμων της διαπλοκής προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής από τη Βουλή αναφερόμενος στο "σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου". Ο κ. Καραμανλής, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου, είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σχολίασε τη χθεσινή παρατήρηση του Άκη Τζοχατζόπουλου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μετά από ένα χρόνο, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε, επίσης, το Γιώργο Παπανδρέου να μη σιωπά σε όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή αλλά να πάρει θέση λέγοντας ότι η "περίεργη σιωπή " του κ. Παπανδρέου "προσβάλλει και το Κοινοβούλιο. Περιφρονεί τους θεσμούς. Προκαλεί τους πολίτες".

    Τέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, είπε είναι αυτονόητο να μη συζητείται σε προεκλογική περίοδο και ότι οι σημαντικότερες διατάξεις του για διπλές κάλπες, διπλή λίστα, και διάσπαση περιφερειών έχουν αποσυρθεί εξαιτίας διαμαχών εντός του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, είπε ότι η ΝΔ είναι υπεύθυνη για τη μη προσέλευσή της στο διάλογο επί του εκλογικού νόμου, ενώ τόνισε ότι θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, βάσει του αναθεωρημένου Συντάγματος. "Θα είχατε δίκιο να διαμαρτύρεστε εάν ίσχυε από αυτές τις εκλογές", είπε ο κ. Παπαδήμας, ενώ για τις "δήθεν δηλώσεις" του κ. Τσοχατζόπουλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πάλεψε να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, κάτι που δεν έκανε η ΝΔ.

    Ο κ. Παπαδήμας ανέφερε ακόμη ότι στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, είχαν ζητήσει τη διόρθωση διατάξεων του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

    Παρεμβαίνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει έχει γίνει αποδεκτός και ότι ο ίδιος ζήτησε μόνο να αλλάξει η διάταξη για την "εξομάλυνση ". "Αυτή τη διάταξη η ΝΔ την επλήρωσε δύο φορές. Θεία δικαιοσύνη είναι να την πληρώσετε κι εσείς για να βάλετε μυαλό", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Σε παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Σπυριούνης, είπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου "περί του τρόπου εκλογής των βουλευτών" σε προεκλογική περίοδο "δείχνει πανικό ".

    [07] Εσωτερικά

    Συζήτησε με φοιτητές για Παιδεία και εκλογές Η Παπαρήγα στην Πολυτεχνειούπολη

    (22/1/2004 5:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    "Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2004 η κακοκαιρία να παραλύει όλη τη χώρα", σχολίασε, κατά τη σημερινή της περιοδεία στην Πολυτεχνειούπολη, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών και καθηγητών, τόνισε ότι "εμείς τους νέους δεν τους θέλουμε ως χειροκροτητές λαμπερών ή κατασκευασμένων προσωπικοτήτων. Δεν μας φοβίζει η αμφισβήτηση της νεολαίας αντιθέτως την επιζητούμε". Είπε ακόμα ότι το ΚΚΕ δεν μάχεται μόνο για να παραμείνει δημόσια η Παιδεία, αλλά για να ενισχυθεί και να παρέχεται δωρεάν.

    Προτάσεις για Παιδεία

    "Πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να συνδεθεί άμεσα με την αγορά εργασίας" είπε η κ. Παπαρήγα και υπογράμμισε ότι, όποια είναι η μορφή της οικονομίας, ανάλογη είναι και η εκπαίδευση.

    «Ο,τι οικονομία έχεις, έχεις και την ανάλογη Παιδεία. Και κατέληξε η κ. Παπαρήγα: «Το ζητούμενο είναι να προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανατροπές που γίνονται στην αγορά εργασίας».

    "Χειρότερες μέρες αν δεν μειωθεί το ποσοστό δικομματισμού"

    Η γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε και πάλι κατά του δικομματισμού, λέγοντας ότι ούτε κατά την προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με καινοτόμες ιδέες.

    Στις 8 Μαρτίου θα κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση και αν δεν έχει μειωθεί το ποσοστό του δικομματισμού θα περιμένουμε ακόμα χειρότερες μέρες.

    [08] Εσωτερικά

    Λόγω διαφωνίας με το κόμμα Αποχώρηση Δασκαλάκη από ΔΗΚΚΙ

    (22/1/2004 5:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ο Μανώλης Δασκαλάκης αποχώρησε από το ΔΗΚΚΙ, μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Ο κ. Δασκαλάκης είχε θέσει στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας την άποψή του για συμπαράταξη του ΔΗΚΚΙ με το Γιώργο Παπανδρέου, προβληματισμό που επανέφερε και χθες. Υπήρξε, όμως, πλήρης διαφωνία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Δασκαλάκης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις του. Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΚΙ αναφέρει ότι η αποχώρηση του Μανώλη Δασκαλάκη είναι προσωπική του επιλογή και θα κριθεί από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας.

    [09] Εσωτερικά

    Στο Λίβανο ο Κωστής Στεφανόπουλος Ενίσχυση των δεσμών φιλίας Ελλάδας-Λιβάνου

    (22/1/2004 5:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τη βεβαιότητα πως η επίσκεψή του στο Λίβανο, η πρώτη Ελληνα αρχηγού κράτους στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής την τελευταία 30ετία, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των ελληνολιβανέζικων σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος- μαζί με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ άνοιξε σήμερα τις εργασίες του επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλήνων και Λιβανέζων επιχειρηματιών. "Η επίσκεψή μου είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες που με συνοδεύουν, όχι μόνο γιατί γίνεται σε μια χώρα τόσο φιλική, όσο είναι ο Λίβανος, αλλά γίνεται σε μια χώρα που προσφέρει πολλές δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με την Ελλάδα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Λιβανέζοι και οι έλληνες επιχειρηματίες "μπορούν κάλλιστα να συνεργαστούν, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν οι γνωστοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών".

    Ελλάδα: Γέφυρα με τον αραβικό κόσμο

    Εξάλλου, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Φόρουμ επισήμανε ότι o Λίβανος «αποτελεί πύλη προς τον αραβικό κόσμο» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής «κάνοντας χρήση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων και προωθώντας στενότερη επιχειρηματική συνεργασία θα μπορέσουν να επιτύχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε μερικές από τις μεγαλύτερες περιφερειακές αγορές του κόσμου, αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Ν.Α Ευρώπης και της Μ. Ανατολής».

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «η διεύρυνση της Ε.Ε. με την οποία τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα επεκτείνονται πλέον μέχρι το Λίβανο, προσφέρει νέες δυνατότητες και για τις δύο χώρες, ιδιαίτερα δε με τη συμμετοχή της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ ανοίγονται νέες γέφυρες συνεργασίας ».

    Καταλήγοντας ο υφυπουργός των Εξωτερικών, προσκάλεσε τους επιχειρηματίες του Λιβάνου να επωφεληθούν από την ελληνική τεχνογνωσία και εμπειρία στην Ν.Α. Ευρώπη, που συνιστά μια αγορά 65.000.000 ανθρώπων προκειμένου να προωθήσουν στρατηγικής μορφής συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και να «χρησιμοποιήσουν» την Ελλάδα σαν «πύλη» επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ευρώπη και την περιοχή των Βαλκανίων. Αντίστοιχα, συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος, ενθαρρύνουμε τους έλληνες επιχειρηματίες να διερευνήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του Λιβάνου, να πεισθούν για τις δυνατότητες των εγχώριων επιχειρήσεων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά στη η Μ. Ανατολή.

    "Η Ελλάδα θέλει να δει μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών σωματείων του Λιβάνου, επισκέφθηκε αργότερα το Κοινοβούλιο του Λιβάνου και ακολούθως υπό καταρρακτώδη βροχή μετέβη στον παρακείμενο Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παρακολούθησε δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία.

    Ο κ. Στεφανόπουλος μιλώντας προς τους ορθοδόξους Λιβανέζους- μεταξύ των οποίων και πολλοί μαθητές- που είχαν κατακλύσει το Ναό υπογράμμισε πως ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί «τρέφουμε σεβασμό προς όλες τις εκκλησίες και της θρησκείες που συνυπάρχουν αρμονικά στο Λίβανο» και επισήμανε ότι «οι ρίζες της Ορθοδοξίας είναι πολύ γερές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

    Εξάλλου, σύμφωνα με το λιβανέζικο Τύπο, ο κ. Στεφανόπουλος, στη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Λαχούντ του Λιβάνου, μιλώντας για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να δει μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή γιατί «η βία δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα».

    Κατά τον λιβανέζικο Τύπο οι κ. κ. Στεφανόπουλος και Λαχούντ συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ και τα άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

    [10] Εσωτερικά

    Δεμένα τα πλοία - Αποκλεισμένα χωριά Λευκό πέπλο και προβλήματα

    (22/1/2004 6:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κακοκαιρία επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα με χιονοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές ενώ χιόνια έπεσαν και στο κέντρο της Αθήνας. Κλειστά παρέμειναν πολλά σχολεία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, πολλά ορεινά χωριά αποκλείστηκαν ενώ προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού. Ανοιχτά είναι μόνο τα πορθμεία Ρίου-Αντίρριου και Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

    Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού και ορεινού εθνικού οδικού δικτύου και κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Με δυσκολίες διεξάγεται και η κίνηση στην εθνική οδό από Μαλακάσα έως και Λαμία. Κλειστός από τα χιόνια είναι ο δρόμος προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, και από την πλατεία Παλαιάς Πεντέλης προς Άγιο Πέτρο και Νέα Μάκρη, καθώς και η επαρχιακή οδός Φυλής- Δερβενοχωρίων.

    Κλειστά είναι τα σχολεία στην Ανατολική Αττική και τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Φθιώτιδας, Έβρου, Ροδόπης και στη Θάσο.

    Χιονοθύελλα πλήττει από το πρωί και τη Λήμνο, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενώ τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν λόγω των ισχυρών ανέμων. Προβλήματα παρουσιάζονται και στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Αττικής και των Κυκλάδων.

    Τεράστιο μποτιλιάρισμα δημιουργήθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στον Ασπρόπυργο, καθώς πλημμύρισε ο δρόμος και σταμάτησε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία. Στην Αθήνα, νωρίς το πρωί, πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος, στο ύψος του Ελληνικού, και η γέφυρα Καλλιρρόης από και προς Καλλιθέα. .

    Χιονισμένη πόλη η Θεσσαλονίκη, ωστόσο η κυκλοφορία στο κέντρο γίνεται κανονικά. Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κατευθύνονται προς τον Άγιο Βασίλειο. Στην Κοζάνη, που για πολλές ώρες έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, έκλεισε τμήμα της Εγνατίας Οδού λόγω ανεμοθύελλας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 2004 - 17:55:14 UTC