Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλγαρία Εξαρθρώθηκε σπείρα παραχαρακτών
  • [02] Κατάθεση τροπολογίας για ρύθμιση ασφαλιστικών θεμάτων
  • [03] Η Βουλή των Ελλήνων on line
  • [04] Mόνο τέσσερις κενές θέσεις Συμπληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνομιλίες για πρώτη φορά από το 1990 Ιστορικές συνομιλίες για το
  • [06] Σκούρα τα πράγματα για το Spirit Χάθηκε η επαφή με το "πνεύμα"
  • [07] Με διαφάνεια πραγματοποιήθηκαν όλα τα έργα Ευοίωνο το μέλλον της

    [01] Διεθνή

    Στη Βουλγαρία Εξαρθρώθηκε σπείρα παραχαρακτών

    (22/1/2004 6:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σπείρα επικίνδυνων παραχαρακτών, η οποία κατέκλυζε με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους τελευταίους έξι μήνες, εξάρθρωσε η βουλγαρική αστυνομία σε κοινή επιχείρηση με την Γιουροπόλ και την αμερικάνικη "Σίκρετ Σέρβις". Σε επιχείρηση-αστραπή των Βούλγαρων αστυνομικών στο μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, τη Βάρνα, συνελήφθησαν τρεις παραχαράκτες "εν ώρα εργασίας", και κατασχέθηκαν τα μηχανήματα και μεγάλες ποσότητες πλαστών χαρτονομισμάτων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μπόικο Μπορίσοφ, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη σπείρα, η οποία ήταν κρίκος διεθνούς αλυσίδας που πλάσαρε το "προϊόν" της σε όλη την Ευρώπη.

    Αριστη η επιχείρηση

    Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών της Γιουροπόλ και της "Σίκρετ Σέρβις" χαρακτήρισαν άριστη την επιχείρηση της βουλγαρικής αστυνομίας.

    Το παράνομο εργαστήριο παραχάραξης ευρώ -το τρίτο κατά σειράν - που ανακαλύφθηκε στη Βάρνα έχει σχέση με άλλα δύο, τα οποία εξάρθρωσαν πέρυσι οι Βούλγαροι αστυνομικοί στη ίδια πόλη. Μέχρι στιγμής η βουλγαρική αστυνομία έχει ανακαλύψει 14 παρόμοιες "μονάδες", και έχει συλλάβει τους δράστες .

    [02] Οικονομία

    Κατάθεση τροπολογίας για ρύθμιση ασφαλιστικών θεμάτων

    (22/1/2004 7:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας "Θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις", με την οποία ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ασφαλιστικά θέματα συνταξιούχων δημοσιογράφων του ΤΣΠΕΑΘ, καθώς και των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από την ασφάλιση του κλάδου υγείας ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και απαλλάσσονται από την καταβολή της προβλεπόμενης εισφοράς οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, που ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ να αναγνωρίσουν στην επικουρική ασφάλιση χρόνο ασφάλισης στο ΤΣΠΕΑΘ ή στο ΤΑΙΣΥΤ.

    Στις δημοτικές επιχειρήσεις, των οποίων μοναδικός μέτοχος είναι ο οικείος ΟΤΑ, παρέχεται η δυνατότητα ευνοϊκής αποπληρωμής των μέχρι 31/12/2002 οφειλών τους στο ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

    Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού καθεστώτος στους με σύμβαση αορίστου χρόνου υπαλλήλους του ΕΟΤ και της εταιρίας ΕΤΑ Α.Ε., που μεταφέρονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

    Όσον αφορά τους ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση που έχουν τη δυνατότητα ανέγερσης οικοδομής με στεγαστικό δάνειο, αυτοί μπορούν να καταβάλουν τις οφειλόμενες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, απ αυτόν κατά τον οποίο καταβάλλεται η κάθε δόση του τραπεζικού δανείου που χορηγείται για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.

    Τέλος, επεκτείνονται στις ασφαλισμένες μέχρι 31/12/1992 στο ΤΑΤΤΑ μητέρες ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που ισχύουν για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    [03] Τεχνολογία

    Η Βουλή των Ελλήνων on line

    (22/1/2004 8:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μια νέα υπηρεσία προσφέρει η Βουλή των Ελλήνων στους επισκέπτες του δικτυακού τόπου της. Στη διεύθυνση www.parliament.gr/gnomi οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις, τα σχόλια και τις προτάσεις τους για τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμων από τη στιγμή που κατατίθενται στη Βουλή ως τη συζήτηση και ψήφισή τους από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή ή την Ολομέλεια της Βουλής. Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία της, η Βουλή των Ελλήνων προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται για το έργο του Κοινοβουλίου και να συμμετέχουν ενεργώς με τις απόψεις και τις προτάσεις τους, οι οποίες θα διαβιβάζονται αμέσως στους βουλευτές-μέλη της αρμόδιας, κάθε φορά, Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής. Στην ιστοσελίδα της Βουλής οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το πλήρες περιεχόμενο των νομοσχεδίων, των προτάσεων νόμων και των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί ή συζητηθεί από το 2000 έως σήμερα. Η αναζήτηση, μπορεί να γίνεται ανά Yπουργείο, με βάση την ημερομηνία και λέξεις-κλειδιά. Ανάλογες δυνατότητες αναζήτησης προσφέρονται και για τα πρακτικά, αλλά μόνο συζητήσεων, της Βουλής από το 1997 έως σήμερα.

    Σχετικά Links:

    http://www.parliament.gr/gnomi

    http://www.parliament.gr

    [04] Εσωτερικά

    Mόνο τέσσερις κενές θέσεις Συμπληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    (22/1/2004 8:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Συνεδρίασε την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Απομένουν μόνο τέσσερα κενά, δύο στην Α Αθήνας, ένα στην Α Θεσσαλονίκης και ένα στα Χανιά. Σε δηλώσεις του, ο γραμματέας Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όταν αλλάζει το ΠΑΣΟΚ οι Ελληνες κερδίζουν. Εκτός ψηφοδελτίων έμεινε ο Θόδωρος Κατσανέβας ενώ "έκλεισε" και η υποψηφιότητα της ηθοποιού Άντζελας Γκερέκου, στην Κέρκυρα.

    Υποψήφιοι

    Με βάση την απόφαση αυτή:

    - Στη Β' Περιφέρεια Αθηνών υποψήφιοι θα είναι οι: Αλέκος Παπαδόπουλος, Σταύρος Μπένος, Νίκος Μεγγρέλης, Γιάννης Γρανίτσας, Χάρης Πασβαντίδης, Αλέκος Χολέβας και Νότης Γιατζίδης.

    - Στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά την κενή θέση του Κώστα Λαλιώτη καταλαμβάνει τελικά ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Πανκρήτιου Ένωσης Κώστας Ξυλούρης, ενώ στις μονοεδρικές της Κεφαλονιάς υποψήφιος θα είναι ο Στέλιος Σπαθής και της Ζακύνθου οι Δημήτρης Παλαιοθόδωρος και Δημήτρης Βαρβαρήγος.

    - Στην Εύβοια υποψήφιος θα είναι ο πολιτικός επιστήμων Χρήστος Παγώνης, στην Λάρισα ο γιατρός Γιάννης Σιάπκας.

    - Στην Α' Θεσσαλονίκης ο στρατηγός εν αποστρατεία Αθανάσιος Σκαραφίγκας και ο οδοντίατρος Λευτέρης Κωνσταντινίδης.

    - Στις Σέρρες ο γιατρός Αρης Μουσιώνης.

    - Στην Πιερία ο αρχιτέκτων Γιώργος Ντατάμης.

    - Στην Πέλλα η πολιτικός μηχανικός Παρθένα Ανδρεάδου.

    - Και στο Κιλκίς ο καθηγητής Γιάννης Κίττης.

    [05] Διεθνή

    Συνομιλίες για πρώτη φορά από το 1990 Ιστορικές συνομιλίες για το Κασμίρ

    (22/1/2004 8:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την ανάγκη να δοθεί τέλος στη βία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, επεσήμαναν κατά την πρώτη τους ιστορική συνάντηση η ινδική κυβέρνηση και οι μετριοπαθείς αυτονομιστές του Κασμίρ. "Μία λύση με διάρκεια μέσα στο χρόνο, μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από το διάλογο" δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των αυτονομιστών, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ινδικής κυβέρνησης Λαλ Κρίσνα έκανε λόγο για καλή αρχή.

    Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών

    Στη συνάντηση η οποία διήρκησε πάνω από δυο ώρες, δεν υπήρξε ατζέντα.

    Στόχος των δυο πλευρών ήταν η δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται ιστορικές, γιατί για πρώτη φορά οι δυο πλευρές κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου από το 1990 όταν δηλαδή ξέσπασε η εξέγερση του Κασμίρ.

    Οι μετριοπαθείς αυτονομιστές θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπαχαρί Βατζπαϊ.

    Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια μέχρι να υπάρξει μία συμφωνία για το Κασμίρ.

    Κάποιοι μάλιστα αυτονομιστές, δεν διστάζουν να προκαταβάλουν την αποτυχία των συνομιλιών, δεδομένου ότι η Ινδία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη βασική θέση της , σύμφωνα με την οποία το Κασμίρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της.

    Διπλωματικά βήματα

    Η ιστορική συνάντηση δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαν υπάρξει νωρίτερα κινήσεις καλής θέλησης τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν.

    Τον Νοέμβριο, οι δυο εμπλεκόμενες πλευρές, μετά από δυο πολέμους για το Κασμίρ, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της συνοριακής τους γραμμής.

    Νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου, συμφώνησαν να συζητήσουν για το θέμα του Κασμίρ στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα έχουν τον Φεβρουάριο.

    Σήμερα μετά τις πρώτες τους συνομιλίες, ανακοίνωσαν ότι η επόμενη τους συνάντηση θα γίνει το Μάρτιο.

    [06] Τεχνολογία

    Σκούρα τα πράγματα για το Spirit Χάθηκε η επαφή με το "πνεύμα"

    (22/1/2004 9:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC

    Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει από την Τετάρτη το διαστημικό ρομπότ Spirit, το οποίο βρίσκεται στον Αρη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το "πνεύμα" έχει σταματήσει να στέλνει πληροφορίες για τον Κόκκινο Πλανήτη ενώ δεν ανταποκρίνεται και στις εντολές που δέχεται από τη Γη. "Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή ανωμαλία" δήλωσε ο Πίτερ Τέισινγκερ, αναπληρωτής Διευθυντής της Αποστολής Mars Exploration Rover.

    Πρόβλημα τεχνικής φύσεως

    Τα προβλήματα στην επικοινωνία με το "πνεύμα"", άρχισαν την Τετάρτη.

    Η NASA αρχικά πίστευε ότι προέκυψαν από τον κακό καιρό στην Αυστραλία, όπου είναι τοποθετημένη η παραβολική αντένα που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με το ρομπότ στον Αρη.

    Μία μέρα όμως αργότερα, αναθεώρησε πλήρως την αρχική της άποψη, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα στο διαστημικό ρομπότ είναι κατά πάσα πιθανότητα τεχνικής φύσεως.

    Οι επιστήμονες εξετάζουν τρια ενδεχόμενα.

    Πρόβλημα ενεργειακό, σοβαρή εμπλοκή στο software που χρησιμοποιεί το ρομπότ, ή παντελή απώλεια μνήμης.

    Την ίδια ώρα, το αδελφάκι του "πνεύματος", η "ευκαιρία" που εξερευνά την άλλη πλευρά του Κόκκινου Πλανήτη, δεν δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

    Πρόκειται μάλιστα να επιστρέψει στη Γη στις 25 Ιανουαρίου (7.30 πμ).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα "βήματα" του Spirit στον Αρη

    Ανθρωποι στον Αρη μέχρι το 2020

    [07] Εσωτερικά

    Με διαφάνεια πραγματοποιήθηκαν όλα τα έργα Ευοίωνο το μέλλον της ολυμπιακής προετοιμασίας

    (22/1/2004 9:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σ ένα σύντομο απολογισμό της ολυμπιακής προετοιμασίας προέβη την Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ήταν αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι η πορεία της προετοιμασίας θα συνεχιστεί δίχως κανένα πρόβλημα καθ όλη την προεκλογική περίοδο. Έχοντας δίπλα του, τους υφυπουργούς Πολιτισμού Νάσο Αλευρά και Γιώργο Λιάνη, τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη και τον γγ Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, ότι η ολυμπιακή προετοιμασία αντιμετωπίστηκε ως το πλέον φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας και παράλληλα ως ένα εθνικό ζήτημα, επισημαίνοντας, ότι όλα τα έργα έγιναν με διαφάνεια.

    "Δε θα εκμεταλευτεί πολιτικά τους Ολυμπιακούς η κυβέρνηση"

    Ο Υπουργός Πολιτισμού απαντώντας εν συνεχεία σε ερώτηση για πιθανή πολιτική εκμετάλλευση της ολυμπιακής προετοιμασίας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου, δήλωσε ότι "όλα τα θέματα είναι πολιτικού χαρακτήρα, ωστόσο η κυβέρνηση δε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων". Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες θετικές δηλώσεις, όπως είπε, του Ντένις Οσβαλντ, τονίζοντας ότι το έργο της ολυμπιακής προετοιμασίας ήταν τεράστιο, συμπληρώνοντας, πως, αν οι εκλογές κρίνονταν από αυτό, τότε το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε με χαρακτηριστική άνεση.

    Αναφέρθηκε, ακόμα στα θέματα που προβληματίζουν τη ΔΟΕ, δηλαδή το σκέπαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, το τραμ και τον προαστιακό , λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση των εργοταξίωμ τους. Μιλώντας για το πρόβλημα που υπήρξε με το ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε αθλήτριες της πάλης -της δοκιμαστικής αθλητικής διοργάνωσης, στο Ολυμπιακό Κέντρο των Α.Λιοσίων, είπε ότι το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και όλα τα καταστήματα που πρέπει να ελεγχθούν για θέματα υγιεινής είναι πάρα πολλά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και κυρώσεις όπου παρατηρηθεί σοβαρό πρόβλημα.

    Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια, ο υφυπουργός Τύπου , Τηλέμαχος Χυτήρης αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου των εκπροσώπων του Τύπου, της προβολής της χώρας και των Ολυμπιακών Αγώνων στο εξωτερικό, αλλά και στη σημασία της φιλοξενίας των ξένων εκπροσώπων του Τύπου, ενώ στάθηκε στη θετική μεταβολή της στάσης του διεθνούς τύπου απέναντι στην πορεία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος, ο Νάσος Αλευράς , διαβεβαίωσε ότι όλα τα έργα βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων

    Ικαναοποιημένος ο πρωθυπουργός

    Την ικανοποίησή του από την πορεία τής ολυμπιακής προετοιμασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός , μετά το πέρας τής αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής. Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον όσων αμφισβητούσαν την ικανότητα της χώρας να διοργανώσει τους Αγώνες και -όπως είπε- ασκούσαν ανυπόστατες κριτικές, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για την εικόνα τής Ελλάδας και την εθνική οικονομία. Την πρόοδο τής προετοιμασίας παρουσίασαν αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τηλέμαχος Χυτήρης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 2004 - 21:52:03 UTC