Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία Σε ψυχρό κλοιό
  • [02] Ξέσπασε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά "Ληστεία του αιώνα" το Ευρώ κατά
  • [03] Δύσκολα υπόθεση η πρόκριση Έχασε από την Τσιμπόνα η ΑΕΚ
  • [04] Αγνοείται το 17μελές πλήρωμα Ναυτική τραγωδία
  • [05] Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι Η γρίπη των πουλερικών και στην Ταϊλάνδη
  • [06] Στο 20% οι αναποφάσιστοι Νέα δημοσκόπηση...ίδια αποτελέσματα
  • [07] Θέμα της βάσης η αλλαγή ονόματος Αλλάζει όνομα το ΠΑΣΟΚ "αν το ζητήσει
  • [08] Για τους Παλαιστίνιους καμικάζι Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις
  • [09] Προβλήματα από την βαρυχειμωνιά
  • [10] Απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες Συμπληρωματική απολογία των μελών του ΕΛΑ
  • [11] Ματωμένος γάμος στην Ινδία

    [01] Εσωτερικά

    Πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία Σε ψυχρό κλοιό

    (23/1/2004 12:28:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8 FM

    Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι καταρρακτώδεις βροχές συνθέτουν το σκηνικό της κακοκαιρίας που σαρώνει ολόκληρη η χώρα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου. Πολλά χωριά αποκλείστηκαν, τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έκλεισαν, ενώ παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η κυκλοφορία σχεδόν στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου της χώρας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην Αττική, που πλέον αντικρίζει Πεντέλη, Πάρνηθα και Υμηττό, στα λευκά, το χιόνι έκανε εμφανίστηκε μέχρι και στην καρδιά της Αθήνας. Τα σχολεία σε Ανατολική-Δυτική Αττική θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, λόγω των θυελλωδών ανέμων που φθάνουν τα 11 μποφόρ. Ανοικτό είναι μόνο το πορθμείο του Ρίου-Αντιρρίου. Η ΕΜΥ προβλέπει ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται και την Παρασκευή σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Χιόνισε στο κέντρο της Αθήνας

    Η πρωτεύουσα δεν γλίτωσε από την επέλαση του χιονιά. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης στα βόρεια προάστια η χιονόπτωση ήταν έντονη.

    Στον Αγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι και στο Καπανδρίτι παρατηρήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς τα Δερβενοχώρια, από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη και η Λεωφόρος Διονύσου προς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επίσης στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και επάνω, στο επαρχιακό δίκτυο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και από τη Μαλακάσα προς τον Άγιο Μερκούριο.

    Επίσης σημειώθηκαν πτώσεις τάσης και παροδικές διακοπές της ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Διονύσου και της Κηφισιάς.

    Αλλά και οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να δεχθεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και για κοπές δέντρων.

    Στο Μαρκόπουλο ξεχείλισε ένας χείμαρρος παρασύροντας δέκα αυτοκίνητα.

    Στην έξοδο της Αθηνών -Κορίνθου, στο ύψος της Χαλυβουργικής, ο δρόμος πλημμύρισε με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα αυτοκίνητα για αρκετές ώρες, ενώ η ουρά που σχηματίστηκε κάποια στιγμή έφθασε και τα 10χλμ.

    Στο Μαρτίνο δύο νταλίκες δίπλωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακοπεί για αρκετές ώρες.

    Οι διακοπές στη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών, αλλά και τα παγωμένα οδοστρώματα ταλαιπώρησαν τους οδηγούς.

    Να σημειώσουμε, ότι οι κακές καιρικές συνθήκες θα κρατήσουν και την Παρασκευή μακριά από τα σχολεία τους μαθητές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής.

    Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Αγιο Στέφανο, Ανθούσα, Άνοιξη, Αυλώνα, Αφίδναι, Βαρνάβα, Γραμματικό, Διόνυσο, Δροσιά, Κρυονέρι, Θρακομακεδόνες, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Πολυδένδρι, Ροδόπολη, Σταμάτα, Συκάμινο και Ωρωπό. Επίσης κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε: Κηφισιά, Εκάλη, Ν. Ερυθραία, Πεντέλη, Μελίσσια, Βριλήσσια, Λυκόβρυση, Μαρούσι, Πεύκη και στον Δήμο Αχαρνών, όσα βρίσκονται βορειότερα του άξονα που ορίζεται από τις οδούς Δεκελείας και Λιοσίων, καθώς και στη Βαρυμπόμπη, όπως επίσης και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ζηρίδη»,«Κωστέα - Γείτονα» Παλλήνης και «Τοσίτσεια - Αρσάκεια» Εκάλης.

    Σε δοκιμασία τα νησιά του Αιγαίου

    Σε σκληρή δοκιμασία από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας τέθηκαν τα νησιά του Αιγαίου. Στη Χίο και στη Λήμνο σημειώθηκαν χιονοθύελλες, που προκάλεσαν έντονα προβλήματα.

    Ιδιαίτερα στο νησί της Λήμνου, σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα μεταφερθεί εξοπλισμός για την αποκατάσταση του προβλήματος.

    Ζημιές σημειώθηκαν και στη Μυτιλήνη , καθώς βούλιαξαν βάρκες και πολλά παραθαλάσσια σπίτια πλημμύρισαν.

    Στην Άνδρο οι ισχυροί άνεμοι σάρωσαν στο πέρασμα τους μέχρι και στέγες.

    Τα κύματα έξω από τα νησιά Νάξο και τη Ρόδο πέρασαν τα 11 μέτρα ενώ η ταχύτητα των ανέμων έφθασε τα 120 χλμ.

    Στη Σάμο σημειώθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ τα σχολεία δεν άνοιξαν.

    Προβλήματα σε πολλές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

    Έντονα ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

    Στους νομούς Έβρου και Ροδόπης σημειώθηκε σφοδρή χιονοθύελλα, ενώ αρκετές φορές χρειάστηκε να στηθούν επιχειρήσεις, με τη συνδρομή του στρατού, είτε για τον απεγκλωβισμό ατόμων, που παγιδεύτηκαν στα χιόνια, είτε για τη μεταφορά ασθενών.

    Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι επιβεβλημένη σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Έβρου, ενώ παροδικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση κοινοτήτων της περιοχής Φερών, Πέπλου, Κήπων, στους Μεταξάδες, στους ορεινούς οικισμούς του Δερείου και στη Σαμοθράκη. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν στους δύο νομούς και θα παραμείνουν και την Παρασκευή κλειστά. Το ύψος του χιονιού στη Σαμοθράκη άγγιξε το 1 μέτρο στους ορεινούς οικισμούς του Δερείου, που έχουν αποκλειστεί.

    Στην Κοζάνη και στα Γρεβενά τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και η διέλευση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στη Φλώρινα το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά, ενώ σημειώθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στους -8 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Δράμα και στην Καβάλα η χιονόπτωση συνεχίζεται από το βράδυ της Τετάρτης με αποτέλεσμα ορεινοί οικισμοί να έχουν αποκλειστεί, ενώ και εκεί οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν σπίτια τους.

    Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο Πήλιο, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Φαρσάλων η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Επίσης στη Θεσσαλία παραμένουν κλειστά δεκάδες σχολεία, ενώ ούτε τα σχολεία στη Φθιώτιδα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την Παρασκευή.

    [02] Οικονομία

    Ξέσπασε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά "Ληστεία του αιώνα" το Ευρώ κατά τον Μπόσι

    (22/1/2004 11:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δριμύτατη επίθεση στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εξαπέλυσε ο ηγέτης της ιταλικής λέγκας τους Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι. "Το Ευρώ του Πρόντι, είναι η ληστεία της χιλιετίας" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι λόγω της έλευσης του, το μηνιάτικο του Ιταλού δεν φθάνει πλέον για να περάσει όλες τις μέρες του μήνα. Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι η ευθύνη δεν ανήκει στην παρούσα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά σε εκείνους που επέβαλαν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    "Το Ευρώ έφερε την ακρίβεια"

    Με το Ευρώ τα έβαλε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας.

    Με την κυκλοφορία του Ευρώ, οι τιμές διπλασιάστηκαν στην Ιταλία, γεγονός για το οποίο δεν θα πρέπει να ρίξουμε τις ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση" δήλωσε και αφήνοντας αιχμές κατά άλλων πολικών.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους αμφισβητίες του νέου νομίσματος, προβλέποντας μεσοπρόθεσμα, πολλά δεινά για τους Ιταλούς καταναλωτές και την ιταλική οικονομία.

    Χαρακτηριστική και η δήλωση του: "Η κυβέρνηση μου δεν αποφάσισε για το Ευρώ"

    [03] Αθλητισμός

    Δύσκολα υπόθεση η πρόκριση Έχασε από την Τσιμπόνα η ΑΕΚ

    (23/1/2004 12:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την ήττα γνώρισε η ΑΕΚ μέσα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, χάνοντας με 75-73 από τη Τσιμπόνα , στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκ. Η Ενωση, μετά τη σημερινή αποτυχία της αυτή, "σπάει" το σερί των τριών θετικών αποτελεσμάτων, "χαρίζει" στην Τσιμπόνα την πρώτη της εκτός έδρας νίκη, ενώ πλέον δυσκολεύει την πρόκριση της στην επόμενη φάση, καθώς έχοντας συγκεντρώσει μέχρι τώρα 14 βαθμούς, παραμένει στις τελευταίες θέσεις του Α ομίλου.

    [04] Διεθνή

    Αγνοείται το 17μελές πλήρωμα Ναυτική τραγωδία

    (23/1/2004 7:27:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένας Έλληνας και 16 Αιγύπτιοι ναυτικοί αγνοούνται μετά τη βύθιση στις 3.30 τα ξημερώματα του φορτηγού πλοίου ΚΕΦΙ, το οποίο παρουσίασε εισροή υδάτων ενώ έπλεε 120 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης, εντός του ΦΙΡ Μάλτας, η οποία έχει αναλάβει και τον συντονισμό των ερευνών. Το ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Νήσων Κομόρες και με 17μελές πλήρωμα, είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη φορτωμένο με 8.000 τόνους τσιμέντο με προορισμό λιμάνι της Δυτικής Αφρικής. Στις 2.30 τα ξημερώματα εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λόγω εισροής υδάτων στα αμπάρια του. Στην περιοχή έσπευσαν για έρευνες το αμερικανικό ΜΕΡΙΛΙΝ και το -υπό σημαία Ουκρανίας- φορτηγό πλοίο ΓΙΟΥΡΙ ΑΒΙΝΟΦ, όμως το έργο τους είναι πολύ δύσκολο, καθώς στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, έντασης 9 έως 10 μποφόρ.

    [05] Υγεία

    Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι Η γρίπη των πουλερικών και στην Ταϊλάνδη

    (23/1/2004 9:39:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η γρίπη των πουλερικών σε αρκετές ασιατικές χώρες, ενώ το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι δύο άτομα πάσχουν από τη νόσο . "Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Τμήμα Ιατρικών Επιστημών ήταν θετικά σε δύο ανθρώπους και σε έναν ήταν αρνητικά" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σουνταράτ Κεϊραχάν, αναφερόμενος στις εξετάσεις που έγιναν σε τρεις ασθενείς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία της για την έξαρση της νόσου των πουλερικών σε αρκετές ασιατικές χώρες.

    Ανεστάλησαν οι εξαγωγές της χώρας

    "Είναι πολύ πιθανό να έχουμε και εμείς εδώ τη γρίπη των πτηνών"

    Τακσίν Σιναουάτρα, πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πέντε άτομα που έχουν εμφανίσει τα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών και πως εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα είχε παραδεχθεί ότι ελέγχονται οι περιπτώσεις τριών ασθενών για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών.

    Η Ταϊλάνδη ανέστειλε σήμερα τις εξαγωγές πουλερικών με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε πολίτες της χώρας. Η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη χώρα στις εξαγωγές πουλερικών στην Ασία. Χθες, η Ιαπωνία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη λόγω της εμφάνισης της νόσου.

    Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε στο BBC ότι σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, τόσο πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να προσβάλει τους ανθρώπους.

    "Θέμα χρόνου" να εμφανιστεί στην Αυστραλία

    "Αναπόφευκτη η μετάδοση της γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο"

    Αλαν Χάμπσον, αξιωματούχους του ΠΟΥ στη Μελβούρνη

    Άλλος αξιωματούχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι "είναι θέμα χρόνου" πότε θα πλή η γρίπη των πουλερικών και την Αυστραλία. Ο Άλαν Χάμπσον, από το Influenza Centre του ΠΟΥ, στη Μελβούρνη υποστηρίζει ότι "η μετάδοση της θανατηφόρας γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο θα είναι αναπόφευκτη" και πρόσθεσε ότι "το ίδιο αναπόφευκτο θα είναι και η διάδοση της γρίπης στην Ασία και την Αυστραλία".

    Οι αυστραλιανές αρχές παρακολουθούν από πολύ κοντά την επιδημία της γρίπης των πουλερικών που φαίνεται να έχει πλήξει το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης που διαμορφώνεται εξαιτίας της συγκεκριμένης γρίπης που μαστίζει τη νότια Aσία.

    Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για εξάπλωση της νόσου, η οποία οφείλεται και στην παραδοχή των αρχών του Βιετνάμ ότι περίπου 900 χιλιάδες κοτόπουλα που είχαν προσβληθεί κατά πάσα πιθανότητα από τον θανατηφόρο ιό πουλήθηκαν σε ανύποπτους πολίτες.

    Tαυτόχρονα, διεθνείς ερευνητές καταβάλλουν αγώνα ενάντια στο χρόνο να ανακαλύψουν έγκαιρα εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου στελέχους του ιού της γρίπης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και πέμπτος θάνατος από τη γρίπη των πουλερικών

    Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

    Το SARS έφυγε, η γρίπη των πουλερικών έρχεται!

    "Ξαναχτυπά" η γρίπη των πουλερικών

    [06] Εσωτερικά

    Στο 20% οι αναποφάσιστοι Νέα δημοσκόπηση...ίδια αποτελέσματα

    (23/1/2004 8:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Χωρίς εκπλήξεις και η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Προβάδισμα στη ΝΔ αλλά και στο Γιώργο Παπανδρέου με μικρές μονοψήφιες διαφορές δίνει η δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη το βράδυ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 39,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ, που λαμβάνει 36,9%. Καταλληλότερο κόμμα για να κυβερνήσει τη χώρα εμφανίζεται και πάλι το ΠΑΣΟΚ με με ποσοστό 39,7%, έναντι 38,9% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ο Γ. Παπανδρέου που προηγείται με 46,3% έναντι του Κ. Καραμανλή ο οποίος λαμβάνει 43,4%. Μπροστά από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών και στη δημοτικότητα με 64,6% έναντι 60,6%. Στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι .

    Προηγείται στην παράσταση νίκης η ΝΔ - Μεγάλη η διείσδυση του Γ. Παπανδρέου

    Μεγάλη η συσπείρωση της ΝΔ και σημαντικές οι διαρροές των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Νίκη της ΝΔ βλέπουν οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 46,1% έναντι 39% που εκτιμά ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ενώ ένα 11,4% δεν μπορεί να κρίνει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών.

    Την ίδια ώρα, μεγαλύτερη διείσδυση στους οπαδούς του αντίπαλου κόμματος εμφανίζεται να έχει ο Γιώργος. Παπανδρέου από τον Κώστα Καραμανλή. Συγκεκριμένα, όταν ερωτώνται άτομα που στις εκλογές του 2000 ψήφισαν το αντίπαλο μεγάλο κόμμα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν θετική γνώμη για τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 40%, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που εκφράζονται θετικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 37%.

    Μεγαλύτερη συσπείρωση έχει επιτύχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς φτάνει σε ποσοστό 91,6% έναντι 79,1% που έχει το κυβερνών κόμμα. Οι "διαρροές" της ΝΔ είναι της τάξης του 3% προς το ΠΑΣΟΚ και 5,4% προς τα άλλα κόμματα, ενώ μεγαλύτερες είναι του ΠΑΣΟΚ καθώς το 9,5% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς τη ΝΔ και το 11,4% προς τα άλλα κόμματα.

    Στο 20% οι αναποφάσιστοι

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Νικολακόπουλου , που παρουσίασε τη δημοσκόπηση, η γεωγραφική κατανομή των κομμάτων δίνει υπεροχή της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία όμως αναπληρώνεται από το ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, για να επανέλθει υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε τέλος, πως η αβεβαιότητα επιλογής κόμματος των ερωτηθέντων έφτασε στο 20%, ενώ το ενδιαφέρον για τις εκλογές κινήθηκε στο 70% .

    Μικρότερα κόμματα και δημοτικότητες αρχηγών

    Πρόθεση ψήφου υπέρ του ΚΚΕ έδωσαν το 5% των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ έλαβε 2,8%, το ΛΑΟΣ 2%, το ΔΗΚΚΙ 1,1%, ενώ 12,3% του εκλογικού σώματος επέλεξε "λοιπά κόμματα".

    Όσον αφορά τη δημοτικότητα των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος λαμβάνει 44%, ο Δημήτρης Τσοβόλας 36%, η Αλέκα Παπαρήγα 22% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης 21%.

    Η δημοσκόπηση, έγινε σε δείγμα 1601 ατόμων με τη μέθοδο ερωτηματολογίου κάλπης, στο διάστημα από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου.

    [07] Εσωτερικά

    Θέμα της βάσης η αλλαγή ονόματος Αλλάζει όνομα το ΠΑΣΟΚ "αν το ζητήσει η βάση"

    (23/1/2004 9:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ερωτώμενος σχετικά, μετά τη συνάντηση που είχε με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο το μεσημέρι της Πέμπτης στο Λονδίνο. Θέμα της βάσης και όχι του αρχηγού ή του προέδρου είπε ο κ. Παπανδρέου ότι είναι το θέμα της αλλαγής ονόματος και πρόσθεσε: "Αν η βάση το ζητήσει, αν τεθεί συμμετοχικά, θα το δούμε, δεν υπάρχει όμως στην ατζέντα". Ο Υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα αλλαγής ονόματος αλλά το θέμα της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας, των θεσμικών λειτουργιών και του τρόπου με τον οποίο θα ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και τα μικροκατεστημένα."Όλα αυτά, είναι πολύ πιο ουσιαστικά από την αλλαγή του ονόματος", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παπανδρέου-Μπλερ για Κυπριακό και Μάρμαρα

    [08] Διεθνή

    Για τους Παλαιστίνιους καμικάζι Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βρετανίδας βουλευτού

    (23/1/2004 9:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σάλο προκάλεσε στη Βρετανία δήλωση της βουλευτού των Φιλελευθέρων, Τζένι Τονγκ, ότι αντιλαμβάνεται την "απόγνωση" των Παλαιστινίων που κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οκτώ ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που έκανε μία νεαρή Παλαιστίνια σε μεθοριακό φυλάκιο στη Γάζα, η Τζένι Τονγκ δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να συγχωρήσει τους καμικάζι, ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι η απόγνωση είναι ο κύριος λόγος που οδηγούνται σε αυτές τις πράξεις. Εάν εγώ βρισκόμουν στην κατάστασή τους... ίσως να το σκεφτόμουν κι εγώ, επεσήμανε η Βρετανίδα βουλευτής.

    Επικρίσεις από πολιτικούς και συγγενείς θυμάτων

    "Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί. Κάτι πρέπει να γίνει", πρόσθεσε η Τονγκ, που διετέλεσε εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης.

    Οι δηλώσεις της Τονκ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και συγγενείς θυμάτων επιθέσεων καμικάζι. "Ενθαρρύνει τις πλέον αποτρόπαιες ενέργειες", δήλωσε ο Λόρδος Τζάνερ , αντιπρόεδρος της Βρετανο-Ισραηλινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο υπεύθυνος του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάικλ Ανκραμ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις της Τονγκ "προκαλούν αηδία σε αυτούς που έχουν χάσει δικούς τους από επιθέσεις καμικάζι".

    [09] Εσωτερικά

    Προβλήματα από την βαρυχειμωνιά

    (23/1/2004 10:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8 FM

    Αποκλεισμένα χωριά, υλικές ζημιές και καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης άφησε στο πέρασμα της το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες κρίνονται απαραίτητες σχεδόν για το σύνολο του επαρχιακού ορεινού δικτύου, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος των δύο εθνικών οδών, ενώ αρκετές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα. Η Λήμνος κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτάκτου ανάγκης, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στη Μυτιλήνη, ενώ στη Σαμοθράκη το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο. Σε πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας καθώς και σε Σάμο-Ικαρία, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Τα βόρεια προάστια της Αθήνας ντύθηκαν στα λευκά και η κίνηση στους δρόμους του Διονύσου, της Πεντέλης και της Πάρνηθας γίνεται με ειδικές αλυσίδες. Στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας ισχύει απαγορευτικό απόπλου, λόγω των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη.

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των προβλημάτων

    Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα πορθμεία στο Ρίο-Αντίρριο και Κεραμωτής-Θάσου.

    Στην Αττική δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία σε: Αγιο Στέφανο, Ανθούσα, Άνοιξη, Αυλώνα, Αφίδναι, Βαρνάβα, Γραμματικό, Διόνυσο, Δροσιά, Κρυονέρι, Θρακομακεδόνες, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Πολυδένδρι, Ροδόπολη, Σταμάτα, Συκάμινο και Ωρωπό. Επίσης, κλειστά είναι τα σχολεία σε: Κηφισιά, Εκάλη, Ν. Ερυθραία, Πεντέλη, Μελίσσια, Βριλήσσια, Λυκόβρυση, Μαρούσι, Πεύκη και στον Δήμο Αχαρνών, όσα βρίσκονται βορειότερα του άξονα που ορίζεται από τις οδούς Δεκελείας και Λιοσίων, καθώς και στη Βαρυμπόμπη, όπως επίσης και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια "Ζηρίδη", "Κωστέα - Γείτονα" Παλλήνης και "Τοσίτσεια - Αρσάκεια" Εκάλης.

    Στην υπόλοιπη χώρα, δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες σε Έβρο, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Κατερίνη, σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης και του νομού Λαρίσης, στη Μαγνησία, όπως επίσης και σε Σάμο, Ικαρία, αλλά και στη Φθιώτιδα με εξαίρεση το δήμο Λαμίας.

    Ο παγετός έχει καταστήσει αναγκαία τη χρήση αλυσίδων σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας καθώς και στο ορεινό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Πιερίας και Χαλκιδικής. Η Εγνατία παραμένει κλειστή, καθώς και αρκετές παρακαμπτήριοι οδοί. Στο νομό Θεσσαλονίκης, κλειστός παραμένει ο επαρχιακός δρόμος Χορτίατη-Αγίου Βασιλείου.

    Η Λήμνος βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για δεύτερη ημέρα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ. 'Ηδη καταβάλλονται προσπάθειες για τη μεταφορά εξοπλισμού που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

    Αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της Ικαρίας παραμένει χωρίς ρεύμα.

    Στη Σάμο πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στους οικισμούς Άγιος Κωνσταντίνος καθώς Κοκκάρι.

    Στην Αχαΐα παγετός έχει σκεπάσει ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο και η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται με δυσκολία και μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ρίψη αλατιού από συνεργία της Νομαρχίας.

    Στην Κρήτη χιόνισε στα ορεινά, χωρίς όμως να σημειωθούν προβλήματα.

    Η ΕΜΥ προβλέπει σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας. Για σήμερα αναμένοντια τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ οι ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ψυχρό κλοιό

    [10] Εσωτερικά

    Απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες Συμπληρωματική απολογία των μελών του ΕΛΑ

    (23/1/2004 10:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Απολογούνται την Παρασκευή συμπληρωματικά ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, οι πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, μετά την απαγγελία νέων κατηγοριών εις βάρος τους σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες διώξεις αφορούν την συμμετοχή σε εκρήξεις με στόχους κοινωφελείς οργανισμούς την περίοδο 1986-87 την πολιτική ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ.

    [11] Διεθνή

    Ματωμένος γάμος στην Ινδία

    (23/1/2004 10:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε τραγωδία κατέληξε ένας γάμος στη νότια Ινδία, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της τελετής από βραχυκύκλωμα. Στην αίθουσα, στην οποία βρισκόντουσαν περισσότεροι από 500 προσκεκλημένοι, επικράτησε πανικός με αποτέλεσμα τουλάχιστον 51 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Το τραγικό συμβάν έγινε στην πόλη Σριρανγκάμ, 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του κρατιδίου Ταμίλ Νάντου, Τσενάι. Εκπρόσωπος των αρχών δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα να αυξηθεί, καθώς πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 January 2004 - 9:52:24 UTC