Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δε μας ταιριάζουν οι γκρίζες σκιές" Δέσμευση Παπανδρέου για διαφάνεια
  • [02] Στο πλευρό του Spirit Στον Άρη το Opportunity
  • [03] Και την Κρήτη έπληξε ο χιονιάς Συνεχίζεται η βαρυχειμωνιά
  • [04] Έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [05] Από την ερχόμενη εβδομάδα Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ - Χεζμπολάχ
  • [06] Μεσολάβηση Παπανδρέου ζήτησε ο Πάουελ
  • [07] "Στη Συρία μέρος του ιρακινού οπλοστασίου" "Ανοικτό ερώτημα" αν το Ιράκ
  • [08] Θετικό το Ισραήλ σε μια τουρκική μεσολάβηση με τη Συρία

    [01] Εσωτερικά

    "Δε μας ταιριάζουν οι γκρίζες σκιές" Δέσμευση Παπανδρέου για διαφάνεια

    (24/1/2004 10:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο Γιώργο Παπανδρέου οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για μηδενισμό και για προσωπικές επιθέσεις εναντίον του. Από το Αγρίνιο ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε πακέτο μέτρων για τους αγρότες και αναφερόμενος στα πανωτόκια τόνισε χαρακτηριστικά ότι, δεν θα αφεθεί κανένας αγρότης να σκύψει από το βάρος των δανείων και των χρεών. Εξάλλου ανέλαβε προσωπική δέσμευση για διαφάνεια, διαμηνύοντας ότι, "δεν μας ταιριάζουν οι γκρίζες σκιές".

    Ανοιχτή πρόσκληση

    "Η ΝΔ, όμως, ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη δύναμη του Ελληνισμού". Γιώργος Παπανδρέου

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΝΔ ενώ παράλληλα εξήγγειλε μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι, άρχισε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, καθώς και ότι, θέλει να αποσιωπά και να μηδενίζει το έργο της κυβέρνησης γιατί αυτό είναι που την πονά.

    Ο κ. Παπανδρέου, που περιοδεύει σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Λευκάδα και Πρέβεζα απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στο νέο ξεκίνημα, δεσμεύτηκε, πως το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής θα εμβαθύνει και θα ανανεώσει τη διαφάνεια και τη συμμετοχή.

    "Αν η ΝΔ αποδεχόταν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έφθασαν την Ελλάδα ψηλά τότε θα έπρεπε να εξηγήσει για ποιο λόγο θα έπρεπε να τους ψηφίσει ο λαός. Δεν πείθουν όμως με την επιχειρηματολογία τους", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε, "ένας δεύτερος λόγος, που η ΝΔ δεν παραδέχεται το έργο του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στο ότι, την βοηθά να χαρακτηρίζει την απόφαση του κ. Σημίτη να κινήσει την διαδικασία αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ ως επικοινωνιακό τρικ. Η ΝΔ, όμως, ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη δύναμη του Ελληνισμού".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ είναι ότι, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μεγάλες συναινέσεις πέρα από κομματικές διαφορές και τεχνικά τείχη προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της νέας εποχής. Αντίθετα, τόνισε, η ΝΔ προτείνει τον μηδενισμό, την ηττοπάθεια, την μιζέρια, την καταστροφή και την παθητικότητα. Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία από την αλληλογραφία του με νέους στο Ίντερνετ τόνισε ότι, διαπίστωσε πως έχει απελευθερωθεί η σκέψη και η φαντασία των πολιτών και κατηγόρησε την ΝΔ, ότι αντί να μπει στο διάλογο για την αναζήτηση λύσεων των προβλημάτων "πυροβολεί τον πολίτη, τις ιδέες και τις προτάσεις του".

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, για τέταρτη φορά σήμερα, στο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με περίπου 10 βουλευτές του κινήματος, χαρακτηρίζοντας ανθρώπινα δύσκολη αλλά απολύτως επιβεβλημένη την απόφαση και υπογράμμισε ότι, σήμερα το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μια νέα ελπίδα και επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο. Επανέλαβε επίσης ότι, δεν θα δεχθεί καμία σκιά καθώς και ότι, θα απομακρύνει τον υπαίτιο οποιασδήποτε πράξης, που θα δημιουργεί σκιές. Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να κατοχυρώσει και το κίνημα αλλά και μια νέα αντιμετώπιση στην πολιτική ζωή.

    Μέτρα για μικρομεσαίους και αγρότες

    Πρότεινε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες, που θα συνενώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια νέα σχέση μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλίου, κυβέρνησης - πολίτη και σε έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δημιουργούμε ένα κίνημα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής, ανέφερε ότι παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις μας αλλά μπορούμε να πάμε μπροστά αλλάζοντας και ανανεώνοντας τους στόχους μας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι, λίγες μέρες μετά την έναρξη των διαδικασιών αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος που ήταν να επανέλθει η νεολαία στην πολιτική και η πολιτική στο προσκήνιο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα για τη φορολογική τους ασφάλεια διατυπώνοντας σειρά προτάσεων. Ειδικότερα αναφερόμενος στην φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η οποία γίνεται με συντελεστή 30% διατύπωσε την άποψη ότι ο συντελεστής αυτός μπορεί σταδιακά να μειωθεί στο 25% και πρόσθεσε ότι αυτή η προοπτική θα μπορούσε να εξετασθεί μέσα στο επόμενο έτος. Ανέφερε επίσης ότι η επιχείρηση πρέπει να γνωρίζει από την αρχή της χρονιάς τις ετήσιες φορολογικές της υποχρεώσεις, τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Η φορολογική υποχρέωση της επιχείρησης θα υπολογίζεται με σταθερό συντελεστή στο ύψος των αγορών. Για όσους υπαχθούν στο μέτρο αυτό θα υπάρχει ένα ελάχιστο ετήσιο ποσό φορολογικής υποχρέωσης ύψους 300 ευρώ.

    Μια άλλη πρόταση αφορούσε στα γραφειοκρατικά εμπόδια ,που αντιμετωπίζει μια μικρομεσαία επιχείρηση. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου για να μπει τέλος στη γραφειοκρατία, μοναδική υποχρέωση της επιχείρησης θα είναι να κρατάει ένα μόνο βιβλίο αγορών στο οποίο καταχωρεί τα σχετικά τιμολόγια. Τόνισε πάντως ότι, υπάρχει απόφαση για την αυστηρή αντιμετώπιση της χρήσης εικονικών τιμολογίων.

    Φορολογικές ελαφρύνσεις πρότεινε και για τις εταιρείες, που θα συνενώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Θα δοθεί κίνητρο στις συνενώσεις μικρών μονάδων του βιοτεχνικού τομέα, του εμπορικού και των υπηρεσιών καθώς οι συνενούμενες εταιρείες (σε μία) θα καταβάλλουν 10% λιγότερο φόρο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας.

    Φορολογικά κίνητρα πρότεινε και για τους αγροτικούς και αστικούς συνεταιρισμούς με μείωση της φορολογίας τους κατά 10 μονάδες μέσα στο επόμενο διάστημα για να μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα την ιδέα του συνεργατισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο κλειστό γυμναστήριο της Άρτας μπροστά σε μεγάλο και ενθουσιώδες ακροατήριο, το οποίο διέκρινε ο ιδιαίτερος παλμός ενώ τοπικοί παράγοντες εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους τόσο για τον αριθμό των συγκεντρωθέντων και τον παλμό της συγκέντρωσης όσο και για τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας.

    Εισερχόμενος στο κλειστό γυμναστήριο ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός με τα συνθήματα "Γιώργο μαζί στη νέα εποχή", "νάτος νάτος ο πρωθυπουργός". Απαντώντας στις επευφημίες των συγκεντρωθέντων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, η παρουσία τους δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται ανάμεσα στους νέους, τις γυναίκες, τους αγρότες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

    Το μήνυμα, που έρχεται από όλες τις περιοχές, που επισκέφθηκε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι, όλοι μαζί από όλες τις περιοχές μπορούμε να πάμε μπροστά να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο να αλλάξουμε το κίνημα και την Ελλάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εδινα το "παρών" για την Ελλάδα

    "Όχι γκρίζες σκιές στην πολιτική"

    [02] Τεχνολογία

    Στο πλευρό του Spirit Στον Άρη το Opportunity

    (25/1/2004 9:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Επιτυχώς προσγειώθηκε το διαστημικό ρομπότ Opportunity στον πλανήτη Αρη και έστειλε ήδη σήμα στη Γη, ανακοίνωσε την Κυριακή η NASA. Το ρομπότ άγγιξε την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη στις 07:05 (ώρα Ελλάδας), αφού χρειάστηκε έξι λεπτά για να διασχίσει την ατμόσφαιρά του. Προηγήθηκε το Spirit, ένα πανομοιότυπο του Opportunity, που έφτασε στον Άρη στις 3 Ιανουαρίου αλλά από την περασμένη Τετάρτη δεν λειτουργεί πλέον κανονικά. Η NASA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι πιστεύει πως μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνο.

    Εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη γη

    Το αμερικανικό διαστημικό ρομπότ Opportunity μπήκε σε διαδικασία καθόδου προς την επιφάνεια του Αρη, τρεις εβδομάδες μετά την άφιξη στον κόκκινο πλανήτη του "δίδυμου" Spirit.

    Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, το ρομπότ έκανε μια στροφή προκειμένου να μην κινδυνεύσει η μηχανή του όταν θα μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

    Αφού ταξίδεψε 456 εκατ. χιλιόμετρα από τις 7 Ιουλίου, οπότε εγκατέλειψε τη Γη, το Opportunity προσγειώθηκε στους αντίποδες του Spirit, σε μια ζώνη που αποκαλείται Meridiani Planum. Χρειάστηκε έξι λεπτά για να διασχίσει την ατμόσφαιρα και δύο λεπτά πριν προσγειωθεί άνοιξε το αλεξίπτωτό του.

    Στόχος των δύο ρομπότ, η εξεύρεση ίχνων νερού στον κόκκινο πλανήτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νερό στον Αρη;

    Χάθηκε η επαφή με το "πνεύμα"

    [03] Εσωτερικά

    Και την Κρήτη έπληξε ο χιονιάς Συνεχίζεται η βαρυχειμωνιά

    (25/1/2004 10:09:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία. Στη Λήμνο, η οποία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού με υλικά και συνεργεία της ΔΕΗ για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας την Κρήτη με αποτέλεσμα από τα χιόνια να έχουν κλείσει δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη βόρειο Ελλάδα. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα του Σαββάτου επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό δύο ερασιτεχνών ορειβατών που έχουν χαθεί στην Πάρνηθα, που ξεκίνησαν από το καταφύγιο Μπάφι για πεζοπορία. Δεν είχαν όμως μαζί τους πυξίδα με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους μέσα στο χιόνι. Οι νεαροί επικοινώνησαν οι ίδιοι με την Πυροσβεστική μέσω του κινητού τηλεφώνου και ήδη έχει ξεκινήσει ομάδα της ΕΜΑΚ με ειδικό όχημα για τον εντοπισμό τους.

    Εγκλωβισμένοι λόγω ισχυρών χιονοπτώσεων

    Σε λευκό κλοιό το Αιγαίο, παγετός στην υπόλοιπη χώρα. Στους -7 η θερμοκρασία στον Αργολικό κάμπο - πάγωσαν οι καλλιέργειες. Στους -13 στη Φλώρινα. Αποκλεισμένο το Ηράκλειο από τα χιόνια.

    Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τις συνεχείς και ισχυρές χιονοπτώσεις στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οπαδών της ΝΔ που είχαν μεταβεί στις Μοίρες για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

    Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης σημειώθηκε και μερική εκτροπή λεωφορείου χωρίς, ευτυχώς, τραυματίες.

    Εξάλλου, λόγω της ολισθηρότητας ξέφυγαν από την πορεία τους και άλλα οχήματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγωμένη παραμένει η χώρα

    [04] Ιράκ

    Έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης

    (25/1/2004 10:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή στο κέντρο της Βαγδάτης, την ώρα που περνούσαν αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα, χωρίς να προκληθούν θύματα, όπως ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός. "Εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν κρυμμένος μέσα σε σωρό σκουπιδιών εξερράγη στις 10:30, τοπική ώρα την στιγμή που περνούσαν δύο στρατιωτικά οχήματα, αλλά δεν τραυματίστηκε κανένας", ανέφερε ο ίδιος. "Βρισκόμουν στον δρόμο και όταν περνούσε το δεύτερο όχημα σημειώθηκε η έκρηξη και είδα το αυτοκίνητο να τινάζεται στον αέρα", ανέφερε ένας κάτοικος, ενώ ένας άλλος είπε ότι λίγο πριν την διέλευση των οχημάτων είδε τέσσερις άνδρες γύρω από τα σκουπίδια.

    [05] Διεθνή

    Από την ερχόμενη εβδομάδα Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ - Χεζμπολάχ

    (25/1/2004 10:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ, BBC GREEK

    Σε ανταλλαγή αιχμαλώτων σε δύο φάσεις συμφώνησαν το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ, μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση η οποία είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. "Με τη συμφωνία αυτή το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια εξομάλυνσης μιας από τις οδυνηρότερες επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Σε δύο φάσεις

    Στην πρώτη φάση, η Χεζμπολάχ θα αφήσει ελεύθερο τον Ελχανάν Τανενμπάουμ , πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού που απήχθη το 2000 και τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες που θεωρούνται νεκροί.

    Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 400 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και αρκετούς Λιβανέζους και Σύριους αιχμαλώτους.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ το Ισραήλ θα δώσει πληροφορίες στο Λίβανο για 20 αγνοούμενους πολίτες του, ενώ θα παραδώσει και τις σορούς 59 Λιβανέζων.

    Η δεύτερη φάση της ανταλλαγής θα ακολουθήσει μόνο αν ξεκαθαριστεί το τι έχει απογίνει ο Ισραηλινός αεροπόρος Ρον Αράντ, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στο Λίβανο κατά τη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού το 1986.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσαν τη συμφωνία ανταλλαγής, όμως το Ισραήλ επισήμανε πως δεν θα απελευθερώσει το Λιβανέζο Σαμίρ Καντάρ, ο οποίος κρατείται για τη δολοφονία Ισραηλινών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αν δεν λάβει "ουσιαστικές πληροφορίες" για την τύχη του Αράντ, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Ο Καντάρ, 41 ετών σήμερα, πρώην μέλος του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καταδικάστηκε το 1980 σε κάθειρξη 542 χρόνων για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών και της κόρης του ενός από αυτούς, το 1979 στη Ναχαρίγια, στο βόρειο Ισραήλ.

    [06] Εσωτερικά

    Μεσολάβηση Παπανδρέου ζήτησε ο Πάουελ

    (25/1/2004 10:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Τη μεσολάβηση του Γιώργου Παπανδρέου στην κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να επιδείξει ''ευελιξία'' ζήτησε το Σάββατο σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και εξέφρασε την επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηρίζοντας ''ενθαρρυντικό'' το άνοιγμα της Τουρκίας ο κ. Πάουελ έκανε γνωστό πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της ελληνικής διπλωματίας για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Τιφλίδα, όπου και θα παραβρεθεί σήμερα Κυριακή στην ορκωμοσία του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως επιθυμεί να έχει τη διαβεβαίωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ότι θα εργαστούν ''καταβάλλοντας το μέγιστο των προσπαθειών τους ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό'' πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    [07] Ιράκ

    "Στη Συρία μέρος του ιρακινού οπλοστασίου" "Ανοικτό ερώτημα" αν το Ιράκ είχε ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής

    (25/1/2004 11:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ανοικτό παραμένει το ερώτημα για το αν θα βρεθούν αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν ο Σαντάμ Χουσεΐν να μην είχε ποτέ τέτοια όπλα. Η δήλωση Πάουελ έγινε μια μέρα μετά την παραίτηση του επικεφαλής της έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ για απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, ο οποίος τόνισε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν χημικά ή βιολογικά όπλα στη χώρα. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ, ο Κέι υποστηρίζει πως ένα μέρος του μυστικού οπλοστασίου του Χουσεΐν μεταφέρθηκε από το Ιράκ στη Συρία, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου, τον περασμένο Μάρτιο.

    Είχε ή όχι το Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής;

    "Το ανοικτό ερώτημα είναι πόσα αποθέματα είχαν, αν είχαν καθόλου, και αν είχαν, πού πήγαν. Και αν δεν είχαν καθόλου, τότε γιατί αυτό δεν ήταν γνωστό εκ των προτέρων;" δήλωσε ο Πάουελ προς τους δημοσιογράφους κατά την πτήση προς την Τιφλίδα όπου θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι.

    Από την πλευρά του, ο Κέι δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ είχε μεγάλα αποθέματα χημικών ή βιολογικών όπλων που να παρήχθησαν μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ούτε οι πυρηνικές δραστηριότητές του είχαν επαναληφθεί, πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους υπέρ του πολέμου εναντίον του Ιράκ πέρυσι ήταν ότι η Βαγδάτη είχε όπλα μαζικής καταστροφής που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ο Πάουελ παρουσίασε τα επιχειρήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2003.

    Ερωτηθείς ποιο είναι σωστό - οι δηλώσεις Κέι ή το επιχείρημα του Πάουελ, τότε, ότι το Ιράκ δεν είχε εξηγήσει πού βρίσκονται μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων - ο Πάουελ απάντησε: "Πιστεύω ότι η απάντηση στην ερώτηση είναι, δεν ξέρω ακόμη. Πέρυσι, όταν έκανα την παρουσίασή μου, ήταν βασισμένη στις καλύτερες πληροφορίες που είχαμε τότε. Συνέπιπτε με τις απόψεις άλλων υπηρεσιών πληροφοριών και άλλων κυβερνήσεων και συνέπιπτε με όγκο αναφορών σε διάρκεια ετών".

    Στρατιωτικό υλικό στη Συρία

    Σύμφωνα με τον Κέι, έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι στρατιωτικό υλικό, μη προσδιορισμένο, μεταφέρθηκε στη Συρία από τους Ιρακινούς πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.

    "Δεν μιλάμε για μεγάλη ποσότητα όπλων εκεί. Όμως ξέρουμε, μετά τις ανακρίσεις των πρώην αξιωματούχων του Ιράκ, ότι μια μεγάλη ποσότητα υλικού, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και μέρη του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής, μεταφέρθηκε στη Συρία πριν τον πόλεμο. Τι ακριβώς πήγε στη Συρία και τι απέγινε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί", φέρεται να δήλωσε ο Κέι.

    Ο Κέι παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη θέση του επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, χωρίς να έχει βρει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ

    [08] Διεθνή

    Θετικό το Ισραήλ σε μια τουρκική μεσολάβηση με τη Συρία

    (25/1/2004 11:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Αποδεκτή έγινε πρόταση για τουρκική μεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δαμασκό, όπως επιβεβαίωσαν το Σάββατο οι ισραηλινές αρχές, αλλά διευκρίνισαν πως δεν πρόκειται για αποδοχή των συριακών προτάσεων για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. "Δεχθήκαμε την τουρκική πρόταση. Ελπίζουμε ότι η Αγκυρα θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Τζόναθαν Πελέντ. "Περιμένουμε από τη Συρία πράξεις και όχι μόνο λόγια. Υπάρχουν πολλά να γίνουν πριν μπορέσουμε να πούμε ότι άρχισαν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε. Σημειώνεται ότι χθες Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις δύο χώρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 January 2004 - 9:51:26 UTC