Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Π: "Ελλιπής και ανεπαρκής η εφετειακή απόφαση"
  • [02] Νέα και ανανεωμένη η "Βουλή-Τηλεόραση"
  • [03] Στεγαστικό επίδομα για φοιτητές με διαδικασίες "εξπρές"
  • [04] Αγκάθια τα δίδακτρα στα Α.Ε.Ι και η έκθεση Χάτον Κρίσιμο 48ωρο για τον
  • [05] Όσοι φορούσαν πλήρωναν 5 φράγκα στη UNICEF Απαγορεύτηκαν οι γραβάτες
  • [06] Διαψεύδονται τα περί Ταρντέλι Παρέμβαση Ντέμη στο θέμα παραίτησης
  • [07] Για το θέμα διαγραφής Ανθόπουλου από το κόμμα Συνεδριάζει η Επιτροπή
  • [08] Φυσιολογικές οι αυξομειώσεις Ενεργή συμμετοχή του καταναλωτή
  • [09] Ενδέχεται να σταλεί αντιπροσωπεία του ΟΗΕ Διπλό χτύπημα στο Ιράκ
  • [10] Παρέμβαση Χαταμί και Χαμενεΐ Ομαλοποιείται η κρίση στο Ιράν
  • [11] Την ερχόμενη εβδομάδα Άμεσα η λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού ΚΤΕΟ
  • [12] Με 526 καταγεγραμμένες υπηρεσίες Οδηγός Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών
  • [13] Νικητής της ψηφοφορίας το "λευκό" Χωρίς πρόεδρο η σερβική Βουλή
  • [14] Μήνυμα ειρήνης προς την Άγκυρα Ομιλία Καραμανλή στην Κομοτηνή
  • [15] Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση Αντιπαράθεση Σκανδαλίδη Μητσοτάκη

    [01] Εσωτερικά

    Α.Π: "Ελλιπής και ανεπαρκής η εφετειακή απόφαση"

    (26/1/2004 11:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που δεν έκανε δεκτή αγωγή του εκπροσώπου της Κοινότητας Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η ανταλλαγή εκτάσεων που έγινε το 1967 με την εταιρεία "Πόρτο-Καρράς". Ειδικότερα, το έτος 1967, με συμβόλαιο μεταξύ της κοινότητας Νέου Μαρμαρά και εταιρείας την οποία στη συνέχεια υποκατέστησε η Ανώνυμη Εταιρεία "Πόρτο Καρράς", έγινε ανταλλαγή εκτάσεων. Η κοινότητα, αντάλλαξε παραλιακές και δασικές εκτάσεις 850 στρεμμάτων, με βραχώδη έκταση 4.500 στρεμμάτων της εν λόγω εταιρείας. Το έτος 1976 η κοινότητα κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της ανταλλαγής για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί -όπως υποστηρίζει κακώς, κρίθηκε η ανταλλαγή ισάξια οικονομικά και δεύτερον, γιατί ήταν προϊόν απειλών του τότε (1967) υπουργού Βορείου Ελλάδος επί επταετίας προς τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέου Μαρμαρά. Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που δεν είχε δικαιώσει την επίμαχη κοινότητα, καθώς έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση είναι εντελώς ελλιπής και ανεπαρκής.

    [02] Διάφορα

    Νέα και ανανεωμένη η "Βουλή-Τηλεόραση"

    (27/1/2004 12:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Εντονότερη και δυναμικότερη σκοπεύει να κάνει την παρουσία του στα τηλεοπτικά πράγματα ο σταθμός Βουλή-Τηλεόραση, με ανανεωμένο πρόγραμμα, σήμα και λογότυπο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, ο διευθυντής του καναλιού Κώστας Αλαβάνος. Στην προοπτική του σταθμού είναι η ένταξη ειδησεογραφικών δελτίων, αλλά και ενημερωτικών εκπομπών για τη δραστηριότητα της Βουλής και των Ελλήνων βουλευτών, εκπομπών διαλόγου, κοινοβουλευτικής ιστορίας, επιστημονικών ντοκιμαντέρ, ιστορικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του BBC και του γερμανικού ZDF, εκπομπών για την κοινοβουλευτική διπλωματία, πολιτιστικών εκπομπών για όλες τις τέχνες και επιλεγμένες ταινίες από τον κλασικό κινηματογράφο.

    Για τη διασφάλιση της ισηγορίας στα δελτία ειδήσεων, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, η Βουλή-Τηλεόραση προσανατολίζεται να συμβληθεί, μετά τις εκλογές με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις εσωτερικές ειδήσεις και με το Euronews για τη διεθνή ειδησεογραφία.

    Το προσωπικό του καναλιού είναι 30 άνθρωποι, κυρίως τεχνικοί αποσπασμένοι από την ΕΡΤ και οι συμβάσεις που έχει συνάψει για αγορά προγράμματος ενός χρόνου είναι της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Το κανάλι είναι υπηρεσία της Βουλής, κινείται με τον προϋπολογισμό της Βουλής, τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Να σημειωθεί ότι το κανάλι εκπέμπει δορυφορικά από το 1999, μεταδίδοντας τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών της Βουλής και από τον προηγούμενο μήνα, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα, σε επίγειες συχνότητες που του παραχώρησε η ΕΡΤ, καλύπτοντας προς το παρόν, το 65% της επικράτειας.

    [03] Οικονομία

    Στεγαστικό επίδομα για φοιτητές με διαδικασίες "εξπρές"

    (27/1/2004 1:04:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με διαδικασίες εξπρές θα καταβληθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου το στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους. Η καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ ανά φοιτητή, θα γίνεται από τις εφορίες, μαζί με την κατάθεση τριών δικαιολογητικών . Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι φορολογούμενοι που έχουν παιδιά, τα οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους.

    Οι δικαιούχοι θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο, που θα προμηθεύονται από τις ΔΟΥ

    Επίσης, άλλες προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος είναι το οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας του φοιτητή να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, όριο το οποίο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για παράδειγμα το όριο εισοδήματος για μια οικογένεια με δυο παιδιά είναι 33.000 ευρώ. Η τρίτη προϋπόθεση είναι ο φοιτητής να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους. Να σημειωθεί ότι ο όρος αυτός δεν ισχύει για τους πρωτοετείς.

    Για την καταβολή του επιδόματος το υπουργείο έχει δημιουργήσει ειδικό έντυπο, το οποίο αποτελεί αίτηση, αλλά και δήλωση του δικαιούχου. Στο έντυπο αυτό, το οποίο θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις εφορίες, οι δικαιούχοι θα αναγράφουν τα στοιχεία τους και τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου, ενώ θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος.

    Η αίτηση-δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου κατοικίας του φοιτητή και βεβαίωση της σχολής του φοιτητή για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στην εφορία όπου υπάγεται ο δικαιούχος, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται μετρητά με την κατάθεση των δικαιολογητικών.

    Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εφοριών θα πραγματοποιούν έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αιτήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταβληθεί το επίδομα σε φορολογούμενους, οι οποίοι δεν το δικαιούνται.

    [04] Διεθνή

    Αγκάθια τα δίδακτρα στα Α.Ε.Ι και η έκθεση Χάτον Κρίσιμο 48ωρο για τον Μπλερ

    (27/1/2004 1:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC Greek

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο Μπλερ αναμένεται να αντιμετωπίσει την σοβαρότερη ίσως δοκιμασία του κύρους του ως Πρωθυπουργού. Πολιτικός συντάκτης του BBC υποστηρίζει, πως ο Τόνι Μπλερ έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου με τόση αποφασιστικότητα και ένταση, που αν καταψηφιστεί είναι πιθανό να έχει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του. Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούν ότι, θα καταψηφίσουν, για λόγους αρχής, τις προτάσεις της κυβέρνησης να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα τους ως το όριο των 3.000 λιρών στερλινών ετησίως, δηλαδή περίπου 4.500 ευρώ.

    Ογδόντα αντάρτες "ιδρώνουν" τον Μπλερ

    Η πλειοψηφία του Εργατικού κόμματος είναι πολύ μεγάλη αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το βράδυ της Τρίτης, παραμένει αμφίβολο. Η κυβέρνηση Μπλερ διαθέτει πλειοψηφία 161 εδρών στη Βουλή και αν σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίσει το νομοσχέδιο θα χρειαστούν οι ψήφοι 81 Εργατικών βουλευτών για να απορριφθεί.

    Περίπου 155 βουλευτές έχουν αντιταχθεί στην αύξηση των διδάκτρων αλλά 80 ''αντάρτες'' του Εργατικού κόμματος έχουν διακηρύξει ανοικτά ότι, θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου άλλοι 20 έως 30 ταλαντεύονται και ενδέχεται να απόσχουν από την ψηφοφορία. Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ προέβλεψε σήμερα ότι, η κυβέρνηση Μπλερ ''θα ηττηθεί σε αυτή τη φάση''.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο Πρέσκοτ επιδίδεται από χθες σε μυστικές συνομιλίες με τους ''αντάρτες'' βουλευτές προσπαθώντας να τους μεταπείσει. ''Με τον τρόπο, που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση για να πούμε την αλήθεια η κυβέρνηση θα ηττηθεί εκτός κι αν κάποιοι άνθρωποι δεσμευτούν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση των Εργατικών'', τόνισε ο Πρέσκοτ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

    Τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν αντιταχτεί στο νομοσχέδια για τα δίδακτρα, που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να χρεώνουν τους φοιτητές έως και 3.000 λίρες τον χρόνο

    Τι λέει ο βρετανικός Τύπος

    "Ο Μπλερ αντιμετωπίζει την σκληρότερη δοκιμασία του".

    Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

    "Είκοσι ψήφοι χωρίζουν τον Μπλερ από την ασφάλεια και μια εντυπωσιακή ήττα την παραμονή του πορίσματος της επιτροπής Χάτον" γράφει η Γκάρντιαν ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι, "ο Μπλερ αντιμετωπίζει την σκληρότερη δοκιμασία του", τονίζοντας πάντως, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι, ορισμένοι από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν την κυβέρνηση.

    Η ψηφοφορία για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αναμένεται να διεξαχθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

    Αύριο η έκθεση Χάτον

    Επικριτικη και για την κυβέρνηση και για το BBC αναμένεται να είναι η έκθεση Χάτον.

    Αλλά η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή είναι μόνο η αρχή μιας εβδομάδας σκληρών δοκιμασιών για τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Αύριο ο λόρδος Χάτον θα δημοσιεύσει το πολυαναμενόμενο πόρισμα της έρευνας του σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο.

    Ο Κέλι υπήρξε πηγή ρεπορτάζ του BBC, που αποκάλυπτε, πως η βρετανική κυβέρνηση είχε υπερβάλλει, όσον αφορά τα στοιχεία, που είχε από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Η έκθεση του λόρδου Χάτον, αντίγραφο της οποίας θα επιδοθεί μέσα στην ημέρα στον Τόνι Μπλερ, αναμένεται να είναι επικριτικη και για την κυβέρνηση και για το BBC.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ωρα κρίσης για τον Τόνι Μπλερ

    [05] Διάφορα

    Όσοι φορούσαν πλήρωναν 5 φράγκα στη UNICEF Απαγορεύτηκαν οι γραβάτες στο Φόρουμ του Νταβός!

    (27/1/2004 1:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ, REUTERS

    "Διόδια" στη UNICEF αναγκάστηκαν να πληρώσουν όσοι πέρασαν το κατώφλι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας φορώντας... γραβάτα! Η νέα αυτή πρωτότυπη εκστρατεία απέφερε χιλιάδες δολάρια στη διεθνή οργάνωση καθώς οι περισσότεροι μετέχοντες αρνήθηκαν να αποχωριστούν το αξεσουάρ τους με αποτέλεσμα να "αναγκαστούν" να πληρώνουν πέντε ελβετικά φράγκα ημερησίως στους υπευθύνους της UNICEF. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί κατέβαλαν συνολικά 10.000 ελβετικά φράγκα (8.000 δολάρια) οι οποίοι στη συνέχεια διπλασίασαν το ποσό.

    "Καιρός να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν"

    Το Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο μετέχουν ορισμένοι από τους ισχυρότερους πολιτικούς και επικεφαλής επιχειρήσεων στον κόσμο, είχε αρχικά, πριν από 33 χρόνια, διοργανωθεί ως μια ανεπίσημη διάσκεψη ομάδων διαμόρφωσης γνώμης, όμως εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα για τη συζήτηση υψηλών επιχειρηματικών και πολιτικών υποθέσεων.

    "Αρχικά, οι μετέχοντες στο Φόρουμ φορούσαν πλεκτές ζακέτες με κουμπιά και απλά ρούχα, όμως πιο πρόσφατα το ντύσιμο έγινε μεγαλοπρεπές, όπως αυτό των πολιτικών προσωπικοτήτων. Ο (ιδρυτής) Κλάους Σβαμπ ήθελε να φέρει πίσω κάποια από αυτήν την ανεπισημότητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρουμ Μαρκ Άνταμς. Ο επικεφαλής εργασιών του Φόρουμ, Αντρέ Σνάιντερ, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στους μετέχοντες ότι "είναι καιρός να σηκώσουν τα μανίκια τους και να εργαστούν".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Νταβός

    Στις 21-25 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

    Σχετικά Links:

    Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

    UNICEF

    [06] Αθλητισμός

    Διαψεύδονται τα περί Ταρντέλι Παρέμβαση Ντέμη στο θέμα παραίτησης Μπάγιεβιτς

    (27/1/2004 2:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    H επόμενη ημέρα βρίσκει την ΑΕΚ να αναζητά προπονητή καθώς όλες οι προσπάθειες να αναθεωρήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την απόφασή του να παραιτηθεί έπεσαν στον κενό. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, σε κλίμα φόρτισης, αποχαιρέτησε τη Δευτέρα στους Θρακομακεδόνες τους παίκτες αλλά και τους φιλάθλους που τον αποθέωσαν. Σήμερα, ο Ντέμης Νικολαΐδης παρενέβη στις εξελίξεις στην ΑΕΚ και στάθηκε στο πλευρό του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ επιβεβαίωσε πως μετέχει σε μια κίνηση επιχειρηματιών που έχουν σκοπό της αγορά των μετοχών της ΠΑΕ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της ΑΕΚ, δεν υπάρχει καμιά επαφή με τον Μάρκο Ταρντέλι, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα του Τύπου, που ήθελαν τον Ιταλό προπονητή να αντικαθιστά τον Μπάγεβιτς.

    Επικριτικός απέναντι στους οργανωμένους οπαδούς

    Ο διεθνής άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης στις δηλώσεις του κατακρίνει τη στάση των οργανωμένων οπαδών της αγαπημένης του ομάδας.

    Αναλυτικά δήλωσε:

    "Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, στην οποία συμμετέχω, για να βρεθεί μια οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΕΚ. Θα υπάρξουν συζητήσεις με τους νυν μετόχους στο άμεσο μέλλον και θα σας ενημερώσω για την οποιαδήποτε εξέλιξη, θετική η αρνητική. Η ΑΕΚ είναι μια ιδέα, η οποία έχει ανάγκη μόνο την αγάπη μας. Ας σταματήσουμε να την ξεφτιλίζουμε, να τη λοιδορούμε και να τη μικραίνουμε.

    Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, αυτοονομαζόμενος οπαδός της ΑΕΚ και πηγαίνοντας στο γήπεδο, να συμπεριφέρεται τόσο αισχρά στο βωμό ενός «πολέμου, στον οποίο δεν υπάρχουν νικητές αλλά μια μεγάλη ηττημένη σε όλα τα επίπεδα: η ομάδα μας. Αν θεωρείτε νίκη το να διώξετε τον προπονητή της ΑΕΚ με τέτοιο ανήθικο τρόπο, τότε θέλετε να κερδίζετε με όλα τα μέσα. Άρα θα το ξανακάνετε και σε λίγο θα ζητάτε την συνδρομή της διαιτησίας για να κερδίζει η ΑΕΚ, οπότε μάλλον λάθος ομάδα υποστηρίζετε.

    Η ΑΕΚ παράγει ήθος και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε για 100 ούτε για 200 άτομα που συμπεριφέρθηκαν ανήθικα. Λέγοντας την άποψη μου, ίσως σας δίνω έτοιμο τον επόμενο στόχο. Ίσως όμως ξεχάσετε για λίγο το ποδόσφαιρο και αναλογιστείτε ότι στη ζωή μας είναι βασικές αξίες το ήθος, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια. Εκθέτοντας για άλλη μια φορά τη γνώμη μου για τη συγκεκριμένη μερίδα οπαδών, δεν το κάνω γιατί περιμένω να αλλάξει κάτι.

    Αυτό το είχα συνειδητοποιήσει κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Έφυγα γιατί δεν ήθελα να το ζήσω, αλλά διαπίστωσα ότι με πληγώνει το ίδιο παντού".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρελθόν για την ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς

    Σχετικά Links:

    Ιστοσελίδα Ντέμη Νικολαΐδη

    [07] Εσωτερικά

    Για το θέμα διαγραφής Ανθόπουλου από το κόμμα Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας ΠΑΣΟΚ

    (27/1/2004 3:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος παραπέμπεται αυτή την ώρα, με το ερώτημα της διαγραφής από το κόμμα, στο πειθαρχικό του κινήματος, που συνεδριάζει στη Χαριλάου Τρικούπη. Το πρωί τέθηκε και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Ανθόπουλος θεωρήθηκε ο πρωτεργάτης της συγκέντρωσης υπογραφών συναδέλφων του στην επίμαχη "τροπολογία Πάχτα" και παραδέχθηκε μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ότι υπέγραψε αντί άλλων βουλευτών. Στο μεταξύ, με τη μη προσέλευση του βουλευτή Β΄ Αθηνών Θ. Κατσανέβα, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των εννέα βουλευτών με την ειδική τριμελή επιτροπή που συνέστησε το ΠΑΣΟΚ.

    H απόφαση Σημίτη για διαγραφή Ανθόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου , απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή, με την οποία έθετε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Σερρών Γιάννη Ανθόπουλο.

    "Με το γράμμα αυτό, σας ανακοινώνω την απόφαση μου να διαγράψω τον Γιάννη Ανθόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λόγω των ενεργειών του και της συμπεριφοράς του απέναντι στους συναδέλφους του βουλευτές στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας".

    Ο ίδιος ο Γιάννης Ανθόπουλος σε δηλώσεις του και στη ΝΕΤ παραδέχθηκε ότι υπέγραψε την τροπολογία για λογαριασμό άλλων συναδέλφων του.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, χθες από τις Βρυξέλλες, ότι η απόφαση είναι πολιτική, προσθέτοντας πως δεν θα επιτρέψει να υπάρχουν σκιές πάνω από το δημόσιο βίο.

    Ο Γ. Ανθόπουλος, με απόφαση του Εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπεται και στον τομέα δεοντολογίας του κόμματος.

    Τη διαφωνία του για την απόφαση διαγραφής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε με δηλώσεις του ο κ. Ανθόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στη διαδικασία και όχι στην ουσία της απόφασης. Τόνισε, ωστόσο, πως συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση.

    Οι καταθέσεις των 9 βουλευτών

    Με τη μη προσέλευση του βουλευτή Β΄ Αθηνών Θ. Κατσανέβα, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των βουλευτών που φέρονται να υπέγραψαν την "τροπολογία Πάχτα", με την ειδική τριμελή επιτροπή που συνέστησε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση Ανθόπουλου για τον τρόπο συλλογής ορισμένων από τις υπογραφές στην επίμαχη τροπολογία, επέδρασε στη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος κατά τις σημερινές συναντήσεις των βουλευτών Σπ. Βούγια, Κ. Διαμαντή και Ν. Στρατηλάτη με την τριμελή επιτροπή.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι στηρίζει το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης και επισήμανε πως συντάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στη μεγάλη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου για τη νίκη στις εκλογές. "Δεν ζήτησα ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε τυπική αποκατάσταση, αλλά ζήτησα ένα καλό λόγο, μια ηθική δικαίωση", είπε ο κ. Βούγιας.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Διαμαντής, μετά τη συνάντησή του με την επιτροπή, δήλωσε ότι, ύστερα από τη χθεσινή δήλωση Ανθόπουλου, αισθάνεται ηθικά δικαιωμένος και περιμένει και την τυπική δικαίωσή του. "Αισθάνομαι ηθικά αποκαταστημένος στην κοινή γνώμη, και αναμένω την αποκατάστασή μου από τα αρμόδια όργανα στα οποία έχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας, δε, την απόφαση αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια του κινήματος είπε ότι "εάν (η απόφαση) δεν έχει στοιχεία δικαίου, τότε είναι στον αέρα".

    Από την πλευρά του, ο ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ν. Στρατηλάτης είπε ότι στην πολιτική όλα αλλάζουν και πως υπέγραψε την τροπολογία αφού του το ζήτησε ο κ. Ανθόπουλος που επικαλέστηκε σχετική επιθυμία του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα. "Πράξη συνειδητή για την οποία αναλαμβάνω το μέρος της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί", τόνισε ο κ. Στρατηλάτης.

    Στην άτυπη τριμελή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατέθεσαν χθες τις απόψεις τους και οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την τροπολογία "Πάχτα". Οι κκ Αλ. Χρυσανθακόπουλος, Ιων. Ανθόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Νικ. Φλώρος και Γ.Κίρκος δήλωσαν στρατευμένοι με το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Κίρκος, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου υποστηρίζοντας ότι δεν είχε υπογράψει στην επίμαχη τροπολογία, δήλωσε ότι ''το κόμμα μετά το πρώτο σοκ λειτουργεί''. Σημείωσε ότι δεν εμπλέκεται καθόλου στην ιστορία και αναρωτήθηκε πως μπορεί να γίνει ηθική αποκατάστασή του χωρίς να συμπεριληφθεί εκ νέου στα ψηφοδέλτια του Κινήματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Ανθόπουλος επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας. Εξέφρασε τη λύπη του για τη θέση που πήρε το ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους ψηφοφόρους να αφοσιωθούν στην προσπάθεια της παράταξης για το καλό της χώρας.

    Στο μεταξύ, την αποκατάσταση των κ.κ. Κίρκου, Διαμαντή και Κουρουμπλή ζήτησε με δήλωσή του ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ Δ. Γκούσκος, ενώ "διαφορετική" θεώρησε την περίπτωση και του κ. Βούγια κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι βουλευτές που δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, παραμένουν και βουλευτές και μέλη του Κινήματος.

    Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την κεντροαριστερά, ο οποίος δήλωσε πως συμφωνεί με τους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου καθώς- όπως τόνισε- οι καιροί απαιτούν τομές και ρήξεις σε όλα τα επίπεδα.

    Στηρίζει Πάχτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής

    Την πλήρη υποστήριξή του στο βουλευτή Χαλκιδικής Χρήστο Πάχτα εκφράζει κατά πλειοψηφία με ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι στο ζήτημα δόθηκε δυσανάλογη διάσταση και υπήρξε διαστρέβλωση σημαντικών δεδομένων. Τέλος, τονίζεται ότι η Χαλκιδική έχει ανάγκη από νέες τουριστικές εγκαταστάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε με ήθος και συνέπεια ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

    Από την πλευρά της, η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι θα ήταν επιζήμια για το ήδη επιβαρημένο περιβάλλον της Χαλκιδικής η περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή του Πόρτο Καρράς, η οποία ούτως ή άλλως αντίκειται στον νόμο και τις κείμενες πολεοδομικές-δασικές διατάξεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας ΠΑΣΟΚ

    Εκτός Κ.Ο. ο Γιάννης Ανθόπουλος

    Α.Π: "Ελλιπής και ανεπαρκής η εφετειακή απόφαση"

    Κατατίθεται η "αντι-τροπολογία"

    [08] Οικονομία

    Φυσιολογικές οι αυξομειώσεις Ενεργή συμμετοχή του καταναλωτή

    (27/1/2004 4:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε συμμετοχή στις καταναλωτικές οργανώσεις, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο ρόλος του καταναλωτικού κινήματος, κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι είναι κοινή ευθύνη πολιτών, επιχειρήσεων και κυβέρνησης, η διαμόρφωση όρων ανοιχτής λειτουργίας των αγορών και πρόσθεσε ότι στην αγορά δεν υπάρχουν παρά φυσιολογικές αυξομειώσεις , κάτι που ισχύει και για τα οπωροκηπευτικά, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Αναφερόμενος γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, επισήμανε ότι αν οι τιμές τους δεν είναι ανταγωνιστικές θα υποκατασταθούν από εισαγόμενα.

    Καθημερινοί οι έλεγχοι

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον ενεργό ρόλο των πολιτών στη διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι "οι ελληνικές αγορές θα στηρίζονται σε ελληνικά προϊόντα στο βαθμό που αυτές έχουν ανταγωνιστικές τιμές".

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ότι ο διάλογος με την αγορά πρέπει να είναι σταθερός, ενώ ανέφερε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά.

    Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των τιμών, κρίσιμο σημείο χαρακτηρίζει τη συνεργασία παραγωγών, πολιτείας και καταναλωτών και αυτό είχε αποτέλεσμα για το επίπεδο των τιμών το 2003, όπως είπε, και επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί το κλίμα συνεργασίας και φέτος.

    [09] Ιράκ

    Ενδέχεται να σταλεί αντιπροσωπεία του ΟΗΕ Διπλό χτύπημα στο Ιράκ

    (27/1/2004 5:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους, σε έκρηξη στην πόλη Χαλντίγια, εβδομήντα περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το BBC, μια βόμβα εξερράγη στο δρόμο, όταν περνούσαν αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα, ενώ μια δεύτερη "χτύπησε" το ίδιο σημείο, την ώρα που έσπευσαν εκεί οι ενισχύσεις. Όπως δήλωσε κάτοικος της περιοχής, μετά την πρώτη έκρηξη, οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τους δύο Ιρακινούς. Σημειώνεται ότι, η πόλη Χαλντίγια ανήκει στο λεγόμενο "τρίγωνο των Σουνιτών", όπου η ιρακινή αντίσταση παραμένει ισχυρή, ενώ το προηγούμενο Σάββατο, στην ίδια πόλη, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά φυλακίου. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως, αντιπροσωπεία του Οργανισμού θα σταλεί στο Ιράκ για να εξετάσει το ενδεχόμενο εκλογών, όταν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια.

    Ασφάλεια ζητά ο ΟΗΕ

    Η ασφάλεια θα καθορίσει την ημερομηνία αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Την αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, "αμέσως μόλις ο ΟΗΕ λάβει επαρκείς αποδείξεις για την ασφάλεια", ανακοίνωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσουν τη δυνατότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν από τις 13 Ιουνίου, όταν, σύμφωνα με τα αμερικανικά σχέδια, η εξουσία της χώρας θα παραδοθεί στους Ιρακινούς.

    Ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, Τσαρλς Χίτλι, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις προθέσεις του ΟΗΕ, ενώ ο Μαχμούντ Οτχάμ, μέλος του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, έκανε λόγο για "θετικές εξελίξεις". Ωστόσο, ο κ. Οτχάμ τόνισε πως, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν όλοι οι Ιρακινοί για τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μην εκφραστούν διχογνωμίες προς την αρμόδια αντιπροσωπεία του Οργανισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ αποχώρησε από τη Βαγδάτη τον Αύγουστο, ύστερα από επίθεση στο αρχηγείο του Οργανισμού, ενώ τη διεξαγωγή εκλογών ζητούν κυρίως οι Σιΐτες, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές στο Ιράκ"

    [10] Διεθνή

    Παρέμβαση Χαταμί και Χαμενεΐ Ομαλοποιείται η κρίση στο Ιράν

    (27/1/2004 5:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, ΝΕΤ 105,8

    Η πολιτική κρίση στο Ιράν φαίνεται να αμβλύνεται, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών να επιτρέψει σε 550 υποψηφίους να συμμετάσχουν στις εκλογές της 20ης Φεβρουάριου. Όπως μετέδωσε την Τρίτη το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα αναθεωρηθούν και άλλες ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου, σχετικά με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων, κυρίως μεταρρυθμιστών. Ωστόσο, οι μεταρρυθμιστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Μάλιστα, ο Μπαχεντίν Αντάμπ, βουλευτής που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, τόνισε στο πρακτορείο IRNA πως, το Συμβούλιο "απλώς καθυστερεί να αποφασίσει μέχρι να είναι πολύ αργά". Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης των εκλογών, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή σε τέσσερις υπουργούς, να βρουν τρόπο επίλυσης της κρίσης.

    Ψάχνουν τη "χρυσή τομή"

    Την ίδια ώρα, τρόπο διευθέτησης της πολιτικής κρίσης καλούνται να βρουν τέσσερις Ιρανοί υπουργοί , ύστερα από εντολή του Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Μέχντι Καρουμπί, οι υπουργοί Πληροφόρησης, Πετρελαίου, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχουν διορία μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, για να εξετάσουν τις περιφέρειες, στις οποίες δημιουργήθηκε πρόβλημα, από τη μαζική απόρριψη υποψηφίων.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, οι υπουργοί που επιλέχθηκαν δεν πρόσκεινται ούτε στους μεταρρυθμιστές, αλλά ούτε και στους συντηρητικούς.

    Κανονικά οι εκλογές

    "Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι να οργανώσει ελεύθερες εκλογές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, τέτοιες εκλογές θα γίνουν"

    Μοχαμάντ Χαταμί, Πρόεδρος του Ιράν

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, διεμήνυσε πως, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 20 Φεβρουαρίου . "Εάν αρνηθούμε τις εκλογές είναι σαν να αρνούμαστε τη δημοκρατία", τόνισε ο κ. Χαταμί και επεσήμανε πως, ακόμα και στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ (1980- 1988), διεξήχθησαν "ήρεμες εκλογές" στο Ιράν.

    Επίσης, ο κ. Χαταμί εξέφρασε την πεποίθηση πως, οι εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου θα είναι ελεύθερες, αφού αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησής του.

    Υπενθυμίζεται πως, την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Ιράν αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, που υπέβαλαν δεκάδες ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δε δέχεται τις παραιτήσεις ο Χαταμί

    [11] Εσωτερικά

    Την ερχόμενη εβδομάδα Άμεσα η λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού ΚΤΕΟ

    (27/1/2004 5:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, (ΙΚΤΕΟ), θα ξεκινήσει να λειτουργεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην περιοχή Θέρμη της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος της Autovision Sakar S.A Γαλλίας Ιωάννης Καρράς και ο πρόεδρος της θυγατρικής της Autovision Sakar AE Ελλάδας Πασχάλης Καρράς. Τα εγκαίνια του νέου ΙΚΤΕΟ θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Το ΙΚΤΕΟ Θέρμης αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας ιδιωτικών κέντρων που θα λειτουργήσουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από την εταιρεία Autovision Sakar AE.

    Θα λειτουργεί καθημερινά ακόμα και το Σάββατο

    Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί σε συνεργάτες της εταιρείας 15 άδειες ίδρυσης ΙΚΤΕΟ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ ετοιμάζονται να κατατεθούν αιτήσεις για άλλες 18. Στις εγκαταστάσεις του ΙΚΤΕΟ Β. Ελλάδας θα απασχολούνται 15 εργαζόμενοι (τεχνικό και διοικητικό προσωπικό), οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί. Επίσης, έχουν εκπαιδευτεί άλλοι 75 τεχνικοί για να στελεχώσουν μελλοντικά τα ΙΚΤΕΟ που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι στο δίκτυο συνεργατών της εταιρείας Autovision Sakar A.E. σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια θα απασχοληθούν, στη τελική μορφή του δικτύου, συνολικά 800 νέοι εργαζόμενοι .

    Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει στην ιδιοκτησία της μέχρι επτά ΙΚΤΕΟ και η περαιτέρω ανάπτυξη τους θα βασίζεται στο σύστημα του franchising.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, το νέο ΙΚΤΕΟ θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί έως και περίπου 200 αυτοκίνητα την ημέρα. Θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ακόμη και το Σάββατο, με δυνατότητα παράτασης του ωραρίου λειτουργίας, ανάλογα με τις ανάγκες.

    Ο χώρος ελέγχου των οχημάτων αποτελείται από δύο γραμμές ελέγχου, πλήρως αυτοματοποιημένες, για την έκδοση του δελτίου τεχνικού ελέγχου, καθώς και σύστημα μηχανογράφησης συμβατό με αυτό του Υπουργείου Μεταφορών, για επεξεργασία και μεταφορά των στοιχείων του τεχνικού έλεγχου των αυτοκινήτων σε αυτό.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιωάννης Καρράς, βασική τους επιδίωξη είναι να αναπτύξουν, μέσα στο όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, μια πρότυπη γενιά ΙΚΤΕΟ στην Ελλάδα που θα λειτουργεί παράλληλα με τα κρατικά ΚΤΕΟ και θα συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των αυξημένων σημερινών αναγκών για τεχνικό έλεγχο οχημάτων που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα αντίστοιχα κρατικά.

    [12] Εσωτερικά

    Με 526 καταγεγραμμένες υπηρεσίες Οδηγός Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών

    (27/1/2004 5:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, και την Υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, παρουσίασε την Τρίτη τον Οδηγό Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών. Ο Οδηγός Υπηρεσιών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (CD-ROM) περιλαμβάνει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση. Ο κ. Σκανδαλίδης συνεχάρη κ. Γεννηματά και τον κ. Σγουρό και χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικά σημαντικό.

    Απλοποιήση και μείωση του χρόνου

    "Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε ένα έντυπο οι εκατοντάδες υπηρεσίες της Νομαρχίας και τα δικαιολογητικά που χρειάζεται ο πολίτης για κάθε συναλλαγή του με τη Νομαρχία". Φ. Γεννηματά, Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς

    Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά σημείωσε πως "οι βασικές αρχές της φιλικής διοίκησης -προσβασιμότητα, οικειότητα, εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών κ.λπ. - είχαν και έχουν για μας την ισχύ νόμου. Η βασική μας εξαγγελία για άμεση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά δεν έμεινε στα χαρτιά. Προωθήσαμε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη συνεχή βελτίωση των υποδομών των Νομαρχιών, με σημαντικά αποτελέσματα".

    Σύμφωνα με την Υπερνομάρχη, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και η μεταφορά σε νέα κτίρια, η ηλεκτρονική δικτύωση, η υλικοτεχνική υποδομή, δίνουν μία νέα ώθηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών- Πειραιώς. Ο Οδηγός Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών, έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός ανέφερε πρόκειται για ένα έργο συλλογικό, επικοινωνιακό, καινοτόμο και πρωτοποριακό: "Ο Οδηγός Υπηρεσιών θα βοηθήσει όλους τους πολίτες που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών αλλά και όλες τις διευθύνσεις που παρέχουν υπηρεσίες. Θα αποτελέσει τη βάση για την απλοποίηση των υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου των παρεχομένων υπηρεσιών".

    Οι επόμενες ενέργειες από την πλευρά της Νομαρχίας θα είναι η μετάφραση του οδηγού στα αγγλικά αλλά και σε γλώσσες των μεταναστών, με σκοπό να χρησιμοποιείται απ' όσους τον χρειάζονται. Παράλληλα, προβλέπεται η συνεργασία με Πανεπιστημιακό ίδρυμα με σκοπό να μελετηθούν εναλλακτικές λύσεις απλούστευσης των διαδικασιών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας , για νέες καινοτόμες λύσεις.

    [13] Διεθνή

    Νικητής της ψηφοφορίας το "λευκό" Χωρίς πρόεδρο η σερβική Βουλή

    (27/1/2004 6:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Στο κενό έπεσε η πρώτη προσπάθεια εκλογής προέδρου της Βουλής της Σερβίας, αφού κανείς εκ των δύο υποψηφίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 125 ψήφων. Το αξίωμα διεκδίκησαν ο Ντράγκαν Μαρσίτσανιν, του Δημοκρατικού Κόμματος, και η Γκόρντανα Ποπ- Λάζιτς, του Εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Ο κ. Μαρσίτσανιν συγκέντρωσε 107 ψήφους, ενώ η αντίπαλός του μόλις 80. Οι υπόλοιποι βουλευτές, από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς και το Σοσιαλιστικό του Μιλόσεβιτς, ψήφισαν λευκό. Μάλιστα, η στάση του κόμματος του Μιλόσεβιτς προκάλεσε έκπληξη, αφού το κόμμα αυτό υποστήριζε, στο άμεσο παρελθόν, την υποψήφιο των εθνικιστών. Η Βουλή θα συνέλθει εκ νέου την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου να επαναληφθεί η ψηφοφορία.

    [14] Εσωτερικά

    Μήνυμα ειρήνης προς την Άγκυρα Ομιλία Καραμανλή στην Κομοτηνή

    (27/1/2004 7:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Μέτρα για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τους παλιννοστούντες Ποντίους και για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος εξήγγειλε το βράδυ της Τρίτης από την Κομοτηνή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Ροδόπης, σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και σε οπαδούς της ΝΔ, που τον υποδέχθηκαν θερμά, ο κ. Καραμανλής απηύθυνε μήνυμα ειρήνης προς την Άγκυρα, τόνισε ότι θα πρέπει τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για εξοπλισμούς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου να διατίθενται για την ευημερία των δύο λαών και να επενδύονται σε έργα ειρήνης. Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργο, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

    Μία Ευρώπη πιο κοινωνική

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της ιρλανδικής προεδρίας για άρση των αδιεξόδων που έχουν παρουσιαστεί για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένουμε σε μία Ευρώπη που θα είναι πιο κοινωνική, πιο πολιτική , που θα παρέχει το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους πολίτες, μία Ευρώπη που θα αποφασίσει με πιο θαρραλέα και πιο τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης.

    Από πλευράς του, ο κ. Γιούγκερ παρατήρησε πως δεν θέλει να εκληφθεί η αναφορά στο έργο του ως ''απολογισμός'' διότι επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του και τόνισε πως στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης ''πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρώπη να μην ηττηθεί''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα για τις γυναίκες

    [15] Εσωτερικά

    Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση Αντιπαράθεση Σκανδαλίδη Μητσοτάκη

    (27/1/2004 7:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Δύο υποψήφιους περισσότερους από τον αριθμό των εδρών μιας περιφέρειας θα μπορούν να θέτουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές. Σχετική πρόταση του βουλευτή Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παπαϊωάννου, αποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον τρόπο εκλογής βουλευτών, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ. Στις τρέχουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στους εκλογικούς νόμους της περιόδου 1989-1993 αλλά και στο ενδεχόμενο να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης .

    Αυτοδύναμη κυβέρνηση με πάνω από 40%

    "Αυξάνεται η αναλογικότητα στο 87% των εδρών, διασφαλίζεται σταθερή κυβέρνηση με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες και διευκολύνονται οι προγραμματικές ή άλλες συγκλίσεις των κομμάτων". Κ. Σκανδαλίδης, υπ. Εσωτερικών

    Για παράδειγμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και για εκλογικές περιφέρειες με έως και επτά έδρες , ένα κόμμα θα μπορεί να έχει τρεις υποψήφιους σε μια μονοεδρική περιφέρεια, τέσσερις υποψήφιους σε μια δυεδρική περιφέρεια κ.ο.κ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με λιγότερο από 40% του εκλογικού σώματος. "Αν πάρει κάτω από το 40%, σας το υπογράφω, ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί ποτέ να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ένα κόμμα. Θα είναι πάνω από το 40%, 40,5%, 41%, 42% και κάτω από ορισμένες περιπτώσεις 42,5% το ποσοστό με βάση τη διάταξη των σημερινών πολιτικών δυνάμεων", είπε χαρακτηριστικά.

    Αφού επέκρινε τη ΝΔ ότι δεν προσήλθε στον από οκταμήνου διάλογο που άνοιξε η κυβέρνηση, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι με βάση το νέο εκλογικό νόμο "το εθνικό ποσοστό του κάθε κόμματος θα προσδιορίζει τις έδρες του" κάτι που "ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς".

    Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές - όποτε κι αν γίνουν - και επισήμανε ότι εάν ο νόμος είχε κάποια υστεροβουλία "όλη η αίθουσα σήμερα θα ήταν γεμάτη και θα κονταροχτυπιόταν τα κόμματα για το λάκκο που έχει η φάβα".

    Μητσοτάκης: Οπερέτα το Κοινοβούλιο

    Για "κατάπτωση της Βουλής" από το "νομοθετικό όργιο της κυβέρνησης", έκανε λόγο ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

    Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 1989 έγινε για να εμποδίσει τη ΝΔ, είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ

    "Καταφέρατε να ψηφίσετε ένα νόμο, ο οποίος έδωσε στο 47% της ΝΔ 150 έδρες. Τον 151ο τον πήραμε, διότι είχε εκλεγεί με το κόμμα του κ. Στεφανόπουλου και τον 152ο τον πήραμε, μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, το οποίο ανέτρεψε φυσικά μια πολύ φαύλη διάταξη που υπήρχε μέσα στο νόμο Κουτσόγιωργα. Αν η ΝΔ είχε 164 βουλευτές από το 1989, δεν θα ήταν αυτή η πορεία του τόπου", υπογράμμισε ο επίτιμος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Φωνάζουμε επί δύο εβδομάδες ότι αυτό που γίνεται τώρα με τη νομοθετική εργασία είναι ντροπή και εξευτελισμός. Είναι οπερέτα το Κοινοβούλιο, διότι συζητούμε νόμους χωρίς την παρουσία, πολλές φορές, κανενός βουλευτού της πλειοψηφίας στις Επιτροπές και καμιά φορά με απόντα και τον υπουργό. Διότι ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος είναι ένας από τους υπουργούς που έχει πολλά νομοσχέδια, γυρεύει και αυτός σταυρούς στα Χανιά, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ολοκλήρωσε, δε, την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπηρετεί το σκοπό της ισχυρής κυβέρνησης "είναι απλούστερος από το δικό μας, καθώς ευκολότερα βγαίνουν τα αποτελέσματα από το πρώτο βράδυ", και ακόμη ότι είναι και "περισσότερο ευνοϊκός για το πρώτο κόμμα απ' ό,τι ο δικός μας νόμος".

    Δήλωσε, μάλιστα, ότι εάν η ΝΔ δεν είχε αντίρρηση για λόγους αρχής, δηλαδή της συζήτησης σε προεκλογική περίοδο "θα έπρεπε την τελευταία στιγμή ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία - που ούτως ή άλλως θα τη ζητήσει - να σας αφήσει τουλάχιστον σε αμφιβολία για το τι ψήφο θα ρίξουμε".

    Αντιδράσεις ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Κατά του "καλπονοθευτικού" νομοσχεδίου της κυβέρνησης και υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκαν οι εισηγητές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, και του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης.

    Και αυτός ο νόμος, όπως και οι περισσότεροι προηγούμενοι, είναι φτιαγμένος στα μέτρα του δικομματικού συστήματος, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, είπε ο κ. Κολοζώφ. Σημείωσε ότι μπορεί να φθάσει και στο 10% το ποσοστό του εκλογικού σώματος που δεν εκπροσωπείται στη Βουλή λόγω του "3%" το οποίο "καρπώνονται τελικά τα δύο μεγάλα κόμματα".

    Το νομοσχέδιο "παγιώνει απόλυτα το δικομματικό πολιτικό σύστημα το οποίο σιγά, σιγά μετατρέπεται σε διπολικό", τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: "Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το εκλογικό σύστημα θα ισχύει ένα περίπου χρόνο μετά τη συζήτηση αυτή, δηλαδή έως το 2005, με την πιθανολόγηση ότι δεν θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κλειδώσει τις εξελίξεις διότι "δίνετε τη δυνατότητα να ισχύει η λίστα, εφόσον οι εκλογές γίνουν εντός του χρονικού διαστήματος των 18 μηνών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 January 2004 - 17:58:08 UTC