Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 30 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Medi@terra
  • [02] Εξαπλώνεται ταχύτατα Νέος επικίνδυνος ιός στο διαδίκτυο
  • [03] Έκκληση για διεθνή βοήθεια Σύσκεψη για την ανακοπή του ιού των
  • [04] Αυξήσεις ωράριο και ανταγωνιστικότητα επί τάπητος Συναντήσεις Σημίτη με
  • [05] "Αυτοκτόνησε ο Κέλι" Ευθείες βολές στο BBC από την έκθεση Χάτον
  • [06] ''Φίλια Πυρά'' και στην... τέχνη!
  • [07] Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι Προ ημερησίας μάχη στη Βουλή
  • [08] Οι Tiger Lillies επιστρέφουν...
  • [09] Τραυματίας ο Κατεργιαννάκης
  • [10] Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α
  • [11] Έργο πνοής στην Καστοριά
  • [12] Ανακαλύφθηκε κρησφύγετο στην Κωνσταντινούπολη Κατασχέθηκε ένας τόνος
  • [13] Μέχρι το 2006 ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ
  • [14] Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Ένοχος ο Μπάμπιτς
  • [15] Μήνυμα Σρέντερ στον Καντάφι

    [01] Πολιτισμός

    30 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Medi@terra

    (28/1/2004 12:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Η έννοια του κειμένου και η νέα δυναμική που προσλαμβάνει μέσω των νέων τεχνολογιών αποτέλεσε το πεδίου προβληματισμού του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας Medi@terra που διοργανώνεται τα τελευταία έξι χρόνια από τον Φούρνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έργα ψηφιακής τέχνης από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες που συνέταξαν ένα κείμενο σε μορφή υπερκειμένου, καθώς και μία επιλογή από cd rom και net art. Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ διαμορφώνει τη θεματική του ανάλογα με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και, ειδικότερα, θέματα που αφορούν στον σύγχρονο ψηφιακό πολιτισμό και την ευρύτερη κοινότητα των καλλιτεχνών.

    Γραπτός λόγος και νέες τεχνολογίες

    Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιείται από τις 13 έως και τις 15 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο τουΥΠΠΟ, συνέδριο με θέμα "Ψηφιακός Πολιτισμός στην Ελλάδα".

    Σε ιδιαίτερες στιγμές του πολιτισμού, ο γραπτός λόγος με την δική του ιδιαίτερη δυναμική συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση και την διατύπωση αλλαγών, άλλοτε ως ερμηνεία, άλλοτε ως διατύπωση μιας ανακάλυψης.

    Και παρόλο που για χρόνια υπήρξε αποκομμένος, απομονωμένος σε μεγάλο βαθμό από τον πραγματικό χρόνο, μοιάζει να επανακτά την αίγλη του παρελθόντος αλλά και νέες δυνατότητες, χάρη στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών .Ο φετινός προβληματισμός, σχετικά με την αξία του γράμματος (επιστολής) και της δυναμικής του, οδηγεί σε συσχετισμούς με την έρευνα που πραγματεύεται τα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης.

    To φθινόπωρο του 2003, το Medi@terra προσκάλεσε όσους επιθυμούσαν να συμμετέχουν στο 6ο Φεστιβάλ να γράψουν "επτά + 1 γράμματα" με τη μορφή υπερκειμένου . Καλλιτέχνες, ερευνητές και πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με αξιόλογες προτάσεις, δημιουργώντας έργα με τη μορφή επιστολών που χρησιμοποιούν πολυμέσα (multimedia) και υπερμέσα (hypermedia).

    Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Galina Myznikova, Sergey Provorov, Jan Torpus, Michel Durieux, Γιώργος Κτενίδης, Studio Nelson, Common Culture, Kώστας Τυλιγάδης, Ανδρέας Σιτορέγκο, Νίκος Σιδηρόπουλος, Χριστίνα Γκούσια, Γιάννης Μανιμανάκης, Robert B. Lisek, Ομάδα plegma, Laboratorio de Luz, Αθανασία Κυριακάκος, Δημήτρης Ρότσιος, Ελένη Κοτσώνη, Morgan Showalter, Kenji Komoto.

    Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Medi@terra, μία αναδρομική έκθεση για το υπερκείμενο συγχωνεύεται με τις "επιστολές" των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, μετατρέποντας τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο σε υπερκείμενο.

    Performances και μια σειρά ομιλιών γύρω από τις προοπτικές του υπερκειμένου, πλαισιώνουν την έκθεση ενώ τη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Medi@terra επεκτείνονται και στο Φούρνο, για τις ανάγκες της προβολής της Γερμανικής VideoArt 2000-2002 που περιλαμβάνει τα έργα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό "Βραβείο VideoArt της πόλης Marl". H εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Σχετικά Links:

    Φούρνος

    medi@terra

    cultureguide

    [02] Τεχνολογία

    Εξαπλώνεται ταχύτατα Νέος επικίνδυνος ιός στο διαδίκτυο

    (28/1/2004 12:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αποκλειστικά σε υπολογιστές με Microsoft Windows

    Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι τα αντι-ιικά προγράμματά τους είναι ενημερωμένα.

    Σχετικά Links:

    BBC

    SOPHOS

    SYMANTEC

    MessageLabs

    [03] Υγεία

    Έκκληση για διεθνή βοήθεια Σύσκεψη για την ανακοπή του ιού των πουλερικών

    (28/1/2004 3:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Οι ασιατικές χώρες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των πουλερικών δεσμεύτηκαν να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Σουρακιάρτ Σατιρατάι, μετά το τέλος της σύσκεψης μεταξύ αξιωματούχων και ειδικών με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκύψει από τη νόσο. Στο μεταξύ, έκτακτα προληπτικά μέτρα κατά του ιού λαμβάνει ως και η Αυστραλία , την ώρα που στην Ασία τα κρούσματα της ασθένειας πολλαπλασιάζονται συνεχώς, ενώ στους 10 έχει ανέλθει συνολικά ο αριθμός των θυμάτων, μετά το θάνατο δύο ακόμη ασθενών στο Βιετνάμ, όπου οι θάνατοι ανήλθαν σε οκτώ. Την ίδια ώρα, έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυναν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτίας.

    Δέσμευση για περισσότερη δράση

    ''Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιφερειακό κτηνιατρικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θα συνδέεται με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα δημόσιας υγείας της κάθε χώρας ώστε να υπάρξει γρήγορη, διαφανής και ακριβής ανταλλαγή πληροφοριών".

    ''Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις χώρες που επλήγησαν σχετικά με τον έλεγχο της επιδημίας και δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα'', πρόσθεσε ο Σατιρατάι σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης στην Μπανγκόκ πολιτικών και ειδικών με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης.

    ''Η συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης των ασθενειών των ζώων στους ανθρώπους, για την καλύτερη εφαρμογή των θεραπειών, για την τροποποίηση των αναγκαίων μέτρων και για τη δημιουργία φτηνότερων διαγνωστικών τεστ και εμβολίων'', ανέφερε.

    ''Αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συμφωνήσαμε πως η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί κίνδυνο για την τουριστική βιομηχανία των χωρών μας και θεωρούμε πως δεν είναι αναγκαίες οι ταξιδιωτικές οδηγίες'', κατέληξε ο υπουργός.

    Στη σημερινή συνάντηση πήραν μέρος υπουργοί ή εκπρόσωποι των υπουργείων Γεωργίας και Υγείας της Κίνας, της Καμπότζης, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, του Λάος, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης, αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας (ΠΟΥ), του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας (ΙΕΟ).

    Την προσοχή του Βιετνάμ εφιστά ο ΠΟΥ

    Ο ΠΟΥ επέστησε την προσοχή στις υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ, οι οποίες προηγουμένως είχαν αναφέρει ότι οι δύο γυναίκες ήταν αρνητικές στον ιό της νόσου των πουλερικών.

    Οι εξετάσεις που έγιναν σε δύο Βιετναμέζες αδελφές που απεβίωσαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι υπέκυψαν στην νόσο των πουλερικών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Χόανγκ Τάι Λονγκ, διευθυντή του ινστιτούτου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του υπουργείου Υγείας, οι δύο νεαρές γυναίκες ήταν θετικές στον ιό "H5N1" της γρίπης των πτηνών που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή άλλων έξι ανθρώπων στο Βιετνάμ.

    Εστίες της νόσου των πουλερικών έχουν αναφερθεί σε 13 επαρχίες στο βόρειο Βιετνάμ και 15 στο νότιο, ενώ οι αρχές έχουν σφαγιάσει κάπου 3,7 εκατομμύρια κοτόπουλα.

    Ο ιός, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο δύο ανθρώπων στην Ταϊλάνδη, εντοπίσθηκε και σε πουλερικά δύο προαστίων της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, μίας μεγαλούπολης 10 εκατ. κατοίκων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Νεουίν Τσιντσόμπ.

    Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Σομσάκ Θεσπουτίν, ο ιός έχει εντοπισθεί σε 25 από τις 76 επαρχίες της χώρας, πράγμα που σημαίνει πως έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των επαρχιών που έχουν πληγεί έως τώρα από την επιδημία.

    Δυσοίωνες προβλέψεις

    Το 2003, η Ολλανδία επλήγη από επιδημία της γρίπης των πτηνών, με συνέπεια η χώρα να προχωρήσει στη σφαγή περίπου 25 εκατ. πτηνών. Την Παρασκευή, η Ε.Ε. απαγόρευσε την εισαγωγή πουλερικών από την Ταϊλάνδη.

    Τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που προσβάλλονται από τη γρίπη των πτηνών, η οποία μαστίζει την Ασία κινδυνεύουν να πεθάνουν, δήλωσε σήμερα Νεοζηλανδός ιολόγος. Σύμφωνα με τον δρα Λανς Τζένινγκς, που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, και συγκεκριμένα το τμήμα Ασίας-Ειρηνικού, το ποσοστό θνησιμότητας που καταγράφηκε σε άνδρες μολυσμένους από τον ιό H5N1 είναι ''πολύ υψηλό''. Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σφαγή των πουλερικών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί ο ιός, παρότι χρειάζεται πολύ ακόμη δουλειά.

    Η Κίνα ζήτησε σήμερα από τον ΠΟΥ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) βοήθεια για ν΄ αντιμετωπίσει τη γρίπη των πτηνών που εκδηλώθηκε στη χώρα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι η γρίπη με τον ιό H5N1 εντοπίστηκε σε αγρόκτημα με πάπιες στη νότια περιοχή Γκουανγκξί, στην οποία καταγράφηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας έχει τεθεί υπό 24ωρη ιατρική παρακολούθηση αλλά δεν του έχει διαγνωστεί η νόσος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα. Για προληπτικούς λόγους, μεγάλες ποσότητες πουλερικών θανατώνονται και καίγονται.

    Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν' απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών από τις ασιατικές χώρες που μαστίζονται από τη γρίπη των πτηνών. Στο αίτημα που διατύπωσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ, αναφέρεται ότι η απαγόρευση πρέπει ν'αφορά επίσης τα ζωντανά πτηνά και κατοικίδια που συνοδεύουν τους ταξιδιώτες, οι οποίοι έρχονται από τις πληγείσες περιοχές, τα ζωντανά πουλερικά καθώς και το κρέας τους, υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας και Μεταφορών στο Παρίσι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φόβοι για πανδημία από τον ιό των πουλερικών

    Σχετικά Links:

    BBC

    ΠΟΥ

    [04] Οικονομία

    Αυξήσεις ωράριο και ανταγωνιστικότητα επί τάπητος Συναντήσεις Σημίτη με ΓΣΣΕ και ΣΕΒ

    (28/1/2004 3:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα θέματα της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας αλλά και της ανάπτυξης της βιομηχανίας εξετάστηκαν σε διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, παρόντων των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας. Ο Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για την συνεργασία τους τα οχτώ αυτά χρόνια της πρωθυπουργίας του, κάνοντας αναδρομή στη συνεισφορά των εργαζομένων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

    Ρέππας: "Η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στις συζητήσεις για το ωράριο"

    Βγαίνοντας από το Μαξίμου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις νέες προκλήσεις ενόψει της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2004, εμμένοντας στο αίτημα τους για αυξήσεις της τάξης του 8%, αλλά και στη γενικευμένη εφαρμογή του 39ωρου με σταδιακή και προσεκτική πορεία προς το 35ωρο

    Απατώντας στην πρόσφατη πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν βλαπτικές μεταβολές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη τροπολογία για το ''Πόρτο Καρράς'' την χαρακτήρισε μεμονωμένη περίπτωση που δεν θα επηρεάσει την πορεία των επενδύσεων.

    Αντίθετα σε σκληρό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις των συνδικαλιστών της Αριστεράς.

    Ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του Συνασπισμού, έκανε λόγο για έκρηξη της ανεργίας, για μείωση των εισοδημάτων και για συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΚΚΕ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η πρόταση Παπανδρέου αναιρεί την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω ακόμα και τις σκέψεις αυτές κάνοντας λόγο για εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων.

    Οι εκλογές δημιουργούν στον επιχειρηματικό κόσμο προσδοκίες για την μετέπειτα περίοδο δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος που άφησε ανοιχτό το θέμα της μείωσης του ωραρίου σε 39 ώρες εργασίας.

    Η ελληνική οικονομία σημειώνει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας πρόσθεσε ο κ Χριστοδουλάκης επιβεβαιώνει και o αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τα Οικονομικά, που τονίζει σε έκθεσή του ότι η ανάπτυξη είναι πραγματική και έχει βαθιές ρίζες, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της ΝΔ για δήθεν καλή ανάπτυξη της ελληνι8ικής οικονομίας που υποστηρίζει η ΝΔ. Δηλώσεις εξερχόμενος του Μαξίμου έκανε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εστίασε στο θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στις συζητήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το 35ωρο, αλλά συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ευνοεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, εφόσον όμως αυτή θα συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης της παραγωγικότητας και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας σε υψηλά επίπεδα.

    [05] Διεθνή

    "Αυτοκτόνησε ο Κέλι" Ευθείες βολές στο BBC από την έκθεση Χάτον

    (28/1/2004 6:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC,BBC Greek

    Άμεσα εμπλέκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στις συζητήσεις, που οδήγησαν στη δημοσίευση του ονόματος του δρ. Ντέιβιντ Κέλι, εμπειρογνώμονα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας σε θέματα εξοπλισμών, δήλωσε ο δικαστής Μπράιαν Χάτον κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πορίσματος της πολυαναμενόμενης έκθεσης. Ο λόρδος Χάτον ερεύνησε τις συνθήκες θανάτου του Βρετανού καθηγητή, ο οποίος αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του ονόματος ως πηγή ρεπορτάζ του BBC, που υποστήριζε ότι, η βρετανική κυβέρνηση υπερέβαλλε για τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Παράλληλα ο δικαστής χαρακτήρισε "ανυπόστατους" τους ισχυρισμούς του BBC ότι, η κυβέρνηση υπερέβαλε την πραγματικότητα σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Από τη μεριά του ο Τόνι Μπλερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το πόρισμα, που "δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις ή ερμηνείες".

    "Δεν εμπλέκεται κανείς στη αυτοκτονία"

    Σύμφωνα με την έκθεση Χάτον δεν έδωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν στη δημοσιότητα το όνομα του καθηγητή Κέλι για τον οποίο επιβεβαίωσε ότι, αυτοκτόνησε.

    "Ο Ντέιβιντ Κέλι αυτοκτόνησε κόβοντας τον αριστερό καρπό του και ο θάνατός του επισπεύσθηκε με τη λήψη δισκίων co-proxamol... Δεν υπήρξε εμπλοκή άλλου προσώπου στον θάνατο του καθηγητή Κέλι", τόνισε ο λόρδος Χάτον, παρουσιάζοντας το πόρισμά του στο δικαστικό μέγαρο στο κέντρο του Λονδίνου, όπου επί 23 ημέρες εξέτασε 74 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο Τόνι Μπλερ και οι στενότεροι συνεργάτες του Βρετανού Πρωθυπουργού, αλλά επίσης στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και σύσσωμη η ηγεσία του BBC.

    Ο λόρδος Χάτον επιβεβαιώνει ότι, ο θάνατος του καθηγητή Κέλι οφείλεται σε αυτοκτονία, αλλά πρόσθεσε ότι, "κανένας δεν κατάλαβε, ούτε μπορούσε να καταλάβει ότι, οι πιέσεις και οι εντάσεις θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στο να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή ή να συμβάλουν στην απόφασή του να το πράξει".

    "Δεν υπήρξε ύπουλη στρατηγική"

    "Δεν υπήρξε ύπουλη στρατηγική εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για να αποκαλυφθεί το όνομα του καθηγητή στον Τύπο ως πηγής των αποκαλύψεων του BBC". Έκθεση Χάτον

    Ο Τόνι Μπλερ "εμπλέκεται άμεσα" στις συζητήσεις, που οδήγησαν στη δημοσίευση του ονόματος του Ντέιβιντ Κέλι, δήλωσε ο δικαστής Μπράιαν Χάτον, πρόσθεσε όμως ότι, "δεν υπήρξε ύπουλη στρατηγική εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για να αποκαλυφθεί το όνομα του καθηγητή στον Τύπο ως πηγής των αποκαλύψεων του BBC".

    Σύμφωνα με το πόρισμα ο Βρετανός πρωθυπουργός και πολλά σημαντικά μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται άμεσα στις συζητήσεις, που έγιναν σχετικά με τα μέτρα, που έπρεπε να ληφθούν από την κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του καθηγητή Κέλι στο υπουργείο Άμυνας, όταν παραδέχθηκε ότι μίλησε στον δημοσιογράφο του BBC Άντριου Γκίλιγκαν.

    "Για ένα διάστημα, στην αρχή της έρευνας, μου φάνηκε ότι, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι, υπήρξε μία τέτοια στρατηγική", είπε ο Χάτον. "Κατέληξα, όμως, στο συμπέρασμα ότι, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε τέτοια υποχθόνια στρατηγική", πρόσθεσε. Όσον αφορά την απόφαση του υπουργείου Άμυνας να επιβεβαιώσει το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι στον Τύπο ήταν βασισμένη στην ιδέα ότι, "η ταυτότητά του δεν μπορούσε να παραμείνει αιωνίως κρυφή".

    Σχετικά με το ρόλο του BBC ο δικαστής Χάτον υποστήριξε ότι, η ηγεσία του "έσφαλε'' στην υπόθεση Κέλι και ότι, έπρεπε να προχωρήσει σε μία "πιο εις βάθος έρευνα" σχετικά με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Γκίλιγκαν αναφορικά με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. Ο δικαστής επέκρινε ωστόσο και τον Αντριου Γκίλιγκαν ότι, υποστήριξε με "ανυπόστατο" τρόπο, ότι η κυβέρνηση Μπλερ πρόσθεσε πληροφορίες στον επίμαχο φάκελο για τα όπλα του Ιράκ, γνωρίζοντας ότι, ήσαν ψευδείς.

    Κρίνει επίσης "αβάσιμες" τις πληροφορίες του BBC σύμφωνα με τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση "παραφούσκωσε" τον φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ώστε να τον κάνει "πιο ελκυστικό", κατά την έκφραση του Γκίλιγκαν, ο οποίος είχε επικαλεσθεί ανώνυμη πηγή. Χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε την λέξη "sex up".

    Η ανώνυμη αυτή πηγή αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι, δεν ήταν άλλη από τον Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουλίου, έπειτα από την εμπλοκή του ονόματός του στον Τύπο.

    Στο πόρισμά του ο δικαστής Χάτον επιβεβαίωσε ότι, ο θάνατος του καθηγητή Κέλι οφείλεται σε αυτοκτονία, αλλά πρόσθεσε ότι, "κανένας δεν κατάλαβε, ούτε μπορούσε να καταλάβει ότι, οι πιέσεις και οι εντάσεις θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στο να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή ή να συμβάλουν στην απόφασή του να το πράξει".

    Από τη μεριά του ο Τόνι Μπλερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το πόρισμα, που ''δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις ή ερμηνείες''.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αποδέχεται πλήρως τo περιεχόμενο του πορίσματος του δικαστή Μπράιαν Χάτον για το θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι. "Το πόρισμα είναι ένα έγγραφο απολύτως εμπεριστατωμένο, λεπτομερές και σαφές. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ή ερμηνείας. Το αποδεχόμαστε πλήρως", τόνισε ο Μπλερ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

    "Ο ισχυρισμός ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος είπε ψέματα σε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο ή εσκεμμένα παραπλάνησε τη χώρα παραποιώντας πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι ένα σοβαρό ψέμα", επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του πορίσματος από τον λόρδο Χάτον.

    Έτοιμος για μηνύσεις ο Χάτον για τις διαρροές

    Στο μεταξύ ο λόρδος Χάτον μελετά το ενδεχόμενο να κινήσει τη διαδικασία ποινικής δίωξης εναντίον της λονδρέζικης εφημερίδας Sun, η οποία αποκάλυψε σήμερα αποσπάσματα του πορίσματός του για την υπόθεση Κέλι, πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του.

    Λυπούμαι για τη δημοσίευση ορισμένων από τα συμπεράσματά μου εκ μέρους μιας πρωινής εφημερίδας ενώ ήταν γνωστό ότι, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είχα προσπαθήσει να διατηρήσω εμπιστευτικό το περιεχόμενο του πορίσματος αυτού, έως τη δημοσιοποίησή του'', δήλωσε ο λόρδος Χάτον.

    "Τώρα προτίθεμαι να αποφασίσω τάχιστα ποια ανακριτική και νομική διαδικασία θα κινήσω έναντι της εν λόγω εφημερίδας και της πηγής της", πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καθαρός" ο Τόνι Μπλερ

    [06] Διάφορα

    ''Φίλια Πυρά'' και στην... τέχνη!

    (28/1/2004 4:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ελβετός καλλιτέχνης προτείνει, έως τις 14 Mαρτίου, στους επισκέπτες μουσείου σύγχρονης τέχνης, στην πόλη Κάιζερσλάουτερν της δυτικής Γερμανίας, να τοποθετήσουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα σε μια μηχανή που τα εκσφενδονίζει στον τοίχο, ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου Pfalzgalerie. Σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, οι επισκέπτες "μπορούν να φέρουν μαζί τους αντικείμενα με τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη σχέση , προκειμένου να ελέγξουν την αντοχή τους", διευκρινίζει η διεύθυνση του μουσείου.

    "Καταστρέψτε ό, τι αγαπάτε!"

    Χρώματος πορτοκαλί και κατασκευασμένη κυρίως από ατσάλι, η μηχανή αυτή που "μας καλεί να καταστρέψουμε αυτό που μας είναι το πλέον αγαπητό", είναι έργο του Ελβετού Μαξ Γκρούετερ.

    Υπό την ονομασία "Crash Test", το έργο εκτίθεται στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα της τα "Φίλια Πυρά" (έκφραση που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ για να προσδιορίσει τα αμερικανικά πυρά, από τα οποία έπεφταν νεκροί Βρετανοί στρατιώτες), η οποία καταπιάνεται με το παράλογο και την αυτοκαταστροφή στην τέχνη.

    Σχετικά Links:

    Μουσείου Pfalzgalerie

    [07] Εσωτερικά

    Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι Προ ημερησίας μάχη στη Βουλή

    (28/1/2004 4:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο Κοινοβούλιο και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, επί ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής και διαφάνειας, μεταφέρεται την Τετάρτη, η πολιτική αντιπαράθεση για την επίμαχη "τροπολογία Πάχτα". Ο Κώστας Σημίτης στην τελευταία ουσιαστικά ομιλία του στη Βουλή ως πρωθυπουργός αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στο επίμαχο ζήτημα κάνοντας παράλληλα επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Στην συζήτηση δεν θα είναι παρών ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που αναχωρεί το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη. Χθες το βράδυ, ο βουλευτής Σερρών Γιάννης Ανθόπουλος διεγράφη και από το ΠΑΣΟΚ κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του κινήματος. Αναφερόμενος σχετικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι πολιτικά το θέμα έκλεισε και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση για τους τρεις που υπέγραψαν.

    Πρωτόπαπας: "Η ΝΔ καλλιεργεί κλίμα σκανδαλολογίας"

    Ο κ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε επίσης την ΝΔ για έλλειψη πολιτικών θέσεων που την οδηγεί στην καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας επ' αόριστον, ενώ τόνισε ότι προσωπικά ο ίδιος δε θα υπέγραφε αυτή την τροπολογία .

    Ο κ. Πρωτόπαπας, πρόσθεσε πως εντός των ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, ''θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για το σύστημα διακυβέρνησης, σοβαρή παράμετρος του οποίου είναι η πολιτική ηθική, η οποία αποκαταστάθηκε με τη στάση μας''.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις δημοσκοπήσεις ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης από το Γιώργο Παπανδρέου ''σε γενικές γραμμές συναντά την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους εννέα βουλευτές.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, όπου από την Καστανιά που επιθεώρησε τα έργα της Εγνατίας οδού, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με αποφασιστικότητα με τα πολιτικά όργανα να παίρνουν μία πολιτική απόφαση που έχει συμβολική σημασία, ενώ ακόμη αναμένεται η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

    Όσον αφορά τους διαγραφέντες σημείωσε ότι θεωρεί την απόφαση σωστή, καθώς δίνει σήμα ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε ριζικές αλλαγές που απαιτεί η ελληνική κοινωνία στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου αλλά και του κυβερνητικού σχήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός ΠΑΣΟΚ ο Ανθόπουλος

    [08] Πολιτισμός

    Οι Tiger Lillies επιστρέφουν...

    (28/1/2004 4:47:00 μμ)

    Το καλτ καμπαρέ και extreme μετα-μιούζικαλ των Tiger Lillies επιστρέφει στην Αθήνα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις περσινές sold out παραστάσεις του, που εντυπωσίασαν το ελληνικό κοινό, με μια πρωτοφανή μείξη κλασικού καμπαρέ και πανκ αισθητικής, διαστροφικού τσίρκου και θεάτρου του παραλόγου, ροκ δυναμικής και τζαζ-μπλουζ τεχνοτροπίας. Αυτή τη φορά, οι Tiger Lillies έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμά τους με νέα τραγούδια και περισσότερα νούμερα, χαρίζοντας μια άλλου είδους αισθητική απόλαυση που εξισορροπεί την παρακμιακή γοητεία, με τη συγκινησιακή έκρηξη. Θα τους βρείτε από τις 30 Ιανουαρίου και για δέκα εμφανίσεις στο Big Top Theatre. Χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων είναι η ΕΡΤ ΑΕ.

    Το καμπαρέ του παραλόγου

    Τσιγγάνικα μπλουζ από τους πλάνητες και τους παρείσακτους της κοινωνίας, μουσικές παράτες και νούμερα ενός ξεχωριστού freak show, μπαλάντες μιας αέναης περιπλάνησης του νου - χωρίς πολλές πιθανότητες επιστροφής - μέσα σε μια ατμόσφαιρα παραλόγου, με πρωταγωνιστές διαστροφικές πόρνες και υπερευαίσθητους δολοφόνους, υπερβολές και έρωτες μέχρι θανάτου, συνιστούν τα στοιχεία ενός μοναδικού θεάματος και μιας ιδιαίτερα cult και πρωτότυπης παράστασης "κλασικού" (κατά τα άλλα!) καμπαρέ. Τίποτα όμως στη ροή της μουσικής των Tiger Lillies δεν μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμο...

    Οι Tiger Lillies, με επικεφαλής τον Μάρτιν Τζακς, με την «αρρενωπά γυναικεία» φωνή, ντυμένοι και βαμμένοι σαν κλόουν, παίζουν σε ένα φανταστικό τσίρκο φελινικής ατμόσφαιρας και μπρεχτικού χαρακτήρα. Τα τραγούδια μέσα από τη μουσική τους μας ταξιδεύουν σε χώρους γνωστούς - όπου όλοι μας σίγουρα κάποτε έχουμε βρεθεί - μέσα από τα λόγια τους όμως μας φέρνουν αντιμέτωπους με σκοτεινές όψεις της ανθρώπινης φύσης. Πάνω στη σκηνή, με προτζέκτορες και θεατρική / χορευτική κίνηση, με λειτουργία τσίρκου, υλοποιείται η ιστορία και οι «ηθοποιοί» βιώνουν τα τραγούδια.

    Έχεις την αίσθηση ενός διαρκούς μεταλλασσόμενου γίγνεσθαι από τα καμπαρέ του Βερολίνου στα παριζιάνικα μιούζικ χολ, από τους τσιγγάνικους καταυλισμούς στις βιενέζικες χορευτικές αίθουσες, χωρίς ούτε μια στιγμή το μυαλό σου να φεύγει από έναν πραγματικό κόσμο εφιαλτικού ονείρου. Η τέχνη των Tiger Lillies είναι εμπειρία: ένα θέατρο στην παράδοση του Μπρεχτ και του Βάιλ, φτιαγμένο απόλυτα για το σήμερα...

    Πληροφορίες: 210 4906 300

    [09] Αθλητισμός

    Τραυματίας ο Κατεργιαννάκης

    (28/1/2004 5:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η... κατάρα, όσον αφορά τους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού, συνεχίζεται. Κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης, τραυματίστηκε ο βασικός (πλέον) τερματοφύλακας των "ερυθρολεύκων", Φάνης Κατεργιαννάκης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υποχρεωθεί να μείνει εκτός δράσης για 3-4 εβδομάδες. Ο πρώην γκολκίπερ του Αρη, υπέστη κάταγμα στο μετακάρπιο και με δεδομένο ότι ο Γιουράι Μπούτσεκ είναι τραυματίας και ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ομάδας, ο... πονοκέφαλος του Ολεγκ Προτασόφ, γίνεται πολύ μεγάλος ενόψει του αγώνα πρωταθλήματος που ακολουθεί με αντίπαλο τον Πανηλειακό. Στο Πειραϊκό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η περίπτωση μιας νέας μεταγραφής, αφού τη δεδομένη στιγμή, ο μόνος διαθέσιμος τερματοφύλακας, είναι ο 22χρονος αλλά ταλαντούχος, Κλέοπας Γιάννου.

    [10] Οικονομία

    Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α

    (28/1/2004 5:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ ΓελαντάληςΠηγή: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.414 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,25%

    Γενικευμένης μορφής η σημερινή διόρθωση, που πίεσε το ΓΔ προς τις 2414 μον. Συνολικά πτωτική η εικόνα των κλαδικών δεικτών, ενώ διασώθηκαν μόνο 44 τίτλοι έναντι 278 που υποχώρησαν. Κοινή είναι η εκτίμηση πως η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση για να αναστραφεί θα απαιτηθούν δύο -τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Ειδάλλως η αγορά θα υποχωρήσει προς τις 2400 και 2.390, καθώς οι πωλήσεις από την πλευρά Ελλήνων διαχειριστών συνεχίζονται οι δε ξένοι απέχουν. Οι πιέσεις έγιναν εντονότερες μετά τις 14.40 με τις Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς να σημειώνουν σημαντικές απώλειες, ενώ την ίδια στιγμή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση διασώθηκαν οι Γερμανός, ΟΠΑΠ, 3Ε, Τιτάν και ΔΕΗ. Ενδεικτικό της έντασης, που χαρακτήρισε τη διόρθωση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης είναι οι 25 μετοχές, οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 5%. Από πλευράς προσυμφωνημένων πράξεων πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρία πακέτα μετοχών της ΔΕΗ στα 20,20 και 20,22 ευρώ. Επίσης, ένα πακέτο της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών στα 6,22 και ένα της 3Ε στα 17,86 ευρώ.

    [11] Εσωτερικά

    Έργο πνοής στην Καστοριά

    (28/1/2004 6:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το τμήμα της εθνικής οδού Αργος Ορεστικό - Μανιάκοι μήκους 8 χλμ, όπως επίσης και τη σύνδεση του τμήματος αυτού με την πόλη της Καστοριάς μήκους 2 χλμ. εγκαινίασε την Τετάρτη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Σύμφωνα με την υπουργό, από το νέο τμήμα της εθνικής οδού θα υπάρξει σύνδεση με αυτοκινητόδρομο με την Αλβανία και θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος που έχουν προβλήματα απομόνωσης.

    Τέλη του 2006 όλο το έργο στην κυκλοφορία

    Η κ. Παπανδρέου αν και παραδέχθηκε ότι υπήρχαν ορισμένες καθυστερήσεις που τις απέδωσε στα αρχαιολογικά ευρήματα υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα παραδοθούν τα επτά χιλιόμετρα Κωσταράζι - Δισπηλιό και ως το τέλος του 2004 θα παραδοθούν τα υπόλοιπα χιλιόμετρα του κάθετου άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής που έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός ΑΕ.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε πως ολόκληρη η εθνική οδός θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του 2006.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καστοριάς Φ. Πετσάλνικος ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου άξονα δήλωσε ότι με το έργο θα γίνεται παράκαμψη της Καστοριάς ώστε να μη διέρχονται μέσα από την πόλη μεγάλα φορτηγά.

    Το Μάιο τελειώνει και η διάβαση Καστανιάς

    Νωρίτερα είχε επιθεωρήσει τα έργα στη διάβαση Καστανιάς, μήκους 25 χιλιομέτρων, που αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του Μαΐου.

    Σύμφωνα με την υπουργό, πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της εθνικής οδού, λόγω του εδάφους, ενώ η ίδια η Εγνατία Οδός αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο που γίνεται αυτό το διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η διάβαση Καστανιάς, προϋπολογισμού 417 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 15 δίδυμες σήραγγες και έξι μεγάλες δίδυμες γέφυρες, που κατασκευάζονται διαδοχικά και σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

    Όπως δήλωσε η κυρία Παπανδρέου το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα συμβάλει στην βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ της Ηπείρου, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    [12] Διεθνή

    Ανακαλύφθηκε κρησφύγετο στην Κωνσταντινούπολη Κατασχέθηκε ένας τόνος ηρωίνης στην Τουρκία

    (28/1/2004 6:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Η τουρκική αστυνομία κατάφερε να κατάσχει ένα τόνο ηρωίνης κατά τη διάρκεια εφόδου σε κρησφύγετο στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης ο οποίος τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί στην Ευρώπη. Επτά άτομα συνελήφθησαν στην επιχείρηση η οποία, μάλιστα, μαγνητοσκοπήθηκε και από κάμερα της αστυνομίας. Το φιλμ της επιχείρησης έδειξε ενόπλους αστυνομικούς να εισβάλουν σε ένα εργοστάσιο ζάχαρης σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός αποκάλυψε ένα κρυμμένο κελάρι μέσα από το οποίο οι άντρες της αστυνομίας έβγαλαν μαύρους σάκους γεμάτους με μικρά πακέτα ηρωίνης. Τα 1000 κιλά ηρωίνης συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στο κεντρικό κτήριο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης όπου έγινε η ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τουρκίας, πέρσι η αστυνομία είχε κατάσχει περίπου 3,5 τόνους ηρωίνης.

    [13] Champions League

    Μέχρι το 2006 ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ

    (28/1/2004 6:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας με τον Αλεξ Φέργκιουσον για ένα ακόμα χρόνο ανακοίνωσε επίσημα σήμερα, η Μάντσεστερ Γιουάιτεντ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ιρλανδοί επιχειρηματιών Μάγκνιερ και ΜακΜάνους που κατέχουν το 25% των μετοχών της Μάντσεστερ είχαν απειλήσει ότι θα συγκαλέσουν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αν το συμβόλαιό του ανανεωνόταν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, λόγω μιας δικαστικής διαμάχης που έχουν μαζί του. Το βέτο που έθεσαν έπιασε τόπο και το νέο συμβόλαιο του Φέργκιουσον έχει ισχύ από τις 30 Ιουνίου 2005 και μέχρι τον Ιούνιο του 2006. Ο 62χρονος προπονητής βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 1986 και στο διάστημα αυτό την έχει οδηγήσει στην κατάκτηση οκτώ τίτλων στην Πρέμιερ Λιγκ.

    [14] Διεθνή

    Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Ένοχος ο Μπάμπιτς

    (28/1/2004 6:17:00 μμ)

    Ειδήσεις > Διεθνή)&body=Καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είχε αποδεχτεί την ενοχή του κατόπιν συμφωνίας με το δικαστήριο. Έντεκα χρόνια πρότειναν οι εισαγγελείς

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποδέχθηκαν σήμερα τη δήλωση ενοχής του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μπάμπιτς οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τον έκριναν ένοχο για διώξεις, ένα αδίκημα, που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εισαγγελείς ο Μπάμπιτς αναγνώρισε χθες ότι, είναι συνυπεύθυνος μαζί με άλλους Σέρβους ηγέτες μίας ''από κοινού εγκληματικής επιχείρησης'' με στόχο την απέλαση Κροατών και άλλων μη Σέρβων από το ένα τρίτο του εδάφους της Δημοκρατίας της Κροατίας στην περίοδο 1991-1995.

    Τον Απρίλιο η ποινή

    "Το σώμα αποδέχεται τη δήλωση ενοχής... και σας αναγνωρίζει ένοχο διώξεων με κίνητρα πολιτικά, ρατσιστικά ή θρησκευτικά, οι οποίες αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αλφόνς Ορίε.

    Η ακροαματική διαδικασία για τον προσδιορισμό της ποινής θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει ποινή, που δεν θα υπερβαίνει την κάθειρξη 11 ετών.

    Ο 47χρονος Μπάμπιτς ήταν Πρόεδρος της ''Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινας'', που ανακηρύχθηκε μονομερώς από τους Σέρβους αυτονομιστές της Κροατίας.

    [15] Διεθνή

    Μήνυμα Σρέντερ στον Καντάφι

    (28/1/2004 6:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μήνυμα στο Λίβυο πρόεδρο, Μουαμάρ Καντάφι, έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το οποίο τον επαινεί για την απόφασή του να διακόψει την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων JANA. Στο μήνυμα, το οποίο παραδόθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιούργκεν Χρόμπογκ, εκφράζονται οι ελπίδες του Γερμανού Καγκελάριου για μια βελτιωμένη διμερή σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Λιβύη. Το περασμένο σαββατοκύριακο, η αραβική εφημερίδα "al Hayat" είχε γράψει ότι ένας "Γερμανός ανώτατος αξιωματούχος" αναμένεται στην Τρίπολι στο τέλος Ιανουαρίου για να κάνει διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση προς τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην ντισκοτέκ "La Belle" το 1986. Ωστόσο, η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Δικαστήριο του Βερολίνου έχει κατηγορήσει τους ηγέτες της Λιβύης για "σημαντική συλλογική ευθύνη" για την επίθεση η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 January 2004 - 17:53:14 UTC