Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες διπλωματικές διεργασίες Το "Κυπριακό" στη συνάντηση Μπους -
  • [02] Ενστάσεις Εβραίων και Παλαιστινίων ορθοδόξων Νέο εμπόδιο για τον
  • [03] Παγκόσμια ανησυχία Στην Ευρώπη η γρίπη των πουλερικών;
  • [04] Προηγείται η ΝΔ και ο Γ. Παπανδρέου Νέα γκάλοπ ίδια αποτελέσματα
  • [05] Σαν χάρτινος πύργος Αυξάνονται οι νεκροί από την κατάρρευση
  • [06] Προεκλογικές ετοιμασίες
  • [07] Μνήμες από άνθρακα Δηλητηριώδης σκόνη στα γραφεία της Γερουσίας
  • [08] Ενδιαφέρον για τις εκλογές από τους ομογενείς Ψηφίζει και η...
  • [09] Συγκρατημένη αισιοδιξία Ο απόηχος του σχεδίου Σαρόν
  • [10] Εξήντα οκτώ οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στο Αρμπίλ
  • [11] Πρόταση συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου

    [01] Εσωτερικά

    Έντονες διπλωματικές διεργασίες Το "Κυπριακό" στη συνάντηση Μπους - Ανάν

    (3/2/2004 12:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το Κυπριακό θα βρεθεί μεταξύ άλλων την Τρίτη στο επίκεντρο της συνάντησης Τζορτζ Μπους - Κόφι Ανάν στην Ουάσινγκτον. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιστολή από τον Αμερικανό πρόεδρο με την οποία του εκδηλώνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για λύση, χωρίς ωστόσο να ασκούνται πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Κόφι Ανάν, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνολική διευθέτηση του ζητήματος.

    Επιστολή Μπους

    Μια σειρά σημαντικών διεθνών θεμάτων όπως η ανασυγκρότηση του Ιράκ, η προοπτική διεξαγωγής εκλογών, οι εξελίξεις στη Λιβερία και το Μεσανατολικό αλλά και το κυπριακό ζήτημα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ο Τζορτζ Μπους και ο Κόφι Ανάν.

    Η κινητικότητα που διαπιστώνεται γύρω από το Κυπριακό, αλλά κυρίως το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν για το ζήτημα οι ΗΠΑ γίνεται ακόμα πιο σαφές μετά την αποκάλυψη του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιστολή από τον Τζορτζ Μπους με την οποία εκφράζεται το ενδιαφέρον της αμερικανικής ηγεσίας για προώθηση λύσης και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της.

    Για την επιστολή ενημερώθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο, ωστόσο ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τηρηθεί απόλυτη σιγή.

    Σύμφωνα πάντως με ειδήσεις που μετέδωσαν ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Κύπρου, ο Τζορτζ Μπους φέρεται να ζήτησε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιδείξει ανάλογη θετική στάση με εκείνη που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, επέδειξε και η τουρκική πλευρά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ανάν

    [02] Εσωτερικά

    Ενστάσεις Εβραίων και Παλαιστινίων ορθοδόξων Νέο εμπόδιο για τον Πατριάρχη Ειρηναίο

    (3/2/2004 12:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, καθώς έγιναν δεκτές από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ οι ενστάσεις Εβραίων και Παλαιστινίων ορθοδόξων κατά της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία επρόκειτο να αναγνωριστεί ο κύριος Ειρηναίος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, το δικαστήριο κάνοντας καταρχήν αποδεκτές τις δύο ενστάσεις παρέτεινε τη εκδίκαση της υπόθεσης κατά 20ήμερο. Και αυτό για να γίνει έρευνα σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί κατά του Πατριάρχη είναι αληθή. Σημειώνεται ότι το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο σχεδόν υπολειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, καθώς ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος δεν έχει δικαίωμα υπογραφής και άσκησης ουσιαστικής διοίκησης.

    [03] Υγεία

    Παγκόσμια ανησυχία Στην Ευρώπη η γρίπη των πουλερικών;

    (3/2/2004 12:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δώδεκα νεκροί σε δέκα ασιατικές χώρες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της γρίπης των πουλερικών. Ο ιός έχει αναστατώσει και την Ευρώπη, μετά την αποκάλυψη ότι στη Γερμανία νοσηλεύονται δυο άτομα με ύποπτα συμπτώματα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς φοβούνται ότι ο ιός μπορεί πλέον να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο . Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

    Ανησυχία

    Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι στιγμής από τη γρίπη των πουλερικών σε δέκα ασιατικές χώρες. Το Βιετνάμ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον ένατο θάνατο από τον ιό ενώ ακόμα ένας θάνατος ανακοινώθηκε και στην Ταϊλάνδη .

    Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκάλεσε στην Ευρώπη, η είδηση ότι σε νοσοκομείο της Γερμανίας νοσηλεύονται δυο γυναίκες με ύποπτα συμπτώματα. Πρόκειται για μία γυναίκα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ταϊλάνδη και μία φίλη της.

    Οι επιστήμονες ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς από τις πρώτες εξετάσεις που τους έγιναν, δεν επιβεβαιώνεται μόλυνση τους από τον ιό .

    "Οι κλινικές εξετάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει την υποψία για μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών", επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών του Αμβούργου όπου νοσηλεύονται.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων για τις δύο γυναίκες αναμένονται την Τρίτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανησυχεί ο Π.Ο.Υ για τον ιό στο Βιετνάμ

    "Πριμ" για τα θύματα της γρίπης των πουλερικών

    Η γρίπη των πτηνών "ξαναχτυπά"

    [04] Εσωτερικά

    Προηγείται η ΝΔ και ο Γ. Παπανδρέου Νέα γκάλοπ ίδια αποτελέσματα

    (3/2/2004 7:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το βράδυ της Δευτέρας το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των προηγούμενων ημερών. Οι δημοσκοπήσεις της Opinion και της Alco, που έγιναν για λογαριασμό των τηλεοπτικών καναλιών Mega και Alter αντίστοιχα, δίνουν σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, και στο Γιώργο Παπανδρέου, όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων έχει παγιωθεί περίπου στις 4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται σταθερά η ΝΔ με 19 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

    Προηγείται η ΝΔ και ο Γιώργος Παπανδρέου

    Συγκεκριμένα, η πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion δίνει προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία καθώς προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 39,3% έναντι 35,3%. Ακολουθούν το το ΚΚΕ με 6,2%, ο ΣΥΝ με 2,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,7%, με 1,6% το ΔΗΚΚΙ ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 13,1% των ψηφοφόρων.

    Στο ερώτημα "ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;" ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό με 47,3% έναντι 42% του Κώστα Καραμανλή ενώ, αντίθετα, το κόμμα της Ν.Δ. εμφανίζεται ως το καταλληλότερο για να κυβερνήσει με ποσοστό 38,3% έναντι 36,2% του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. προηγείται και στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα "ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;", με 51,3% έναντι 31,9% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 13% απαντά "Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ".

    Τέλος, στις δημοτικότητες προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με ποσοστό 62,5% έναντι 60,3% του Κ. Καραμανλή. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος έχει ποσοστό 43%, ο Δ. Τσοβόλας 34%, η Α. Παπαρήγα 27% και ο Γ. Καρατζαφέρης 23%.

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion διενεργήθηκε από τις 26 έως τις 31 Ιανουαρίου σε δείγμα 1600 ατόμων.

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Παπανδρέου αλλά καλύτερη κυβέρνηση η ΝΔ

    Στη δεύτερη πανελλαδική δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού Alter, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 40,4%, έναντι 36,3% του ΠΑΣΟΚ, και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΔΗΚΚΙ 0,9%, το ΛΑ.Ο.Σ 1,6%, άλλο κόμμα 2,2%, λευκό 2,2% ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 8,2%.

    Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία εμφανίζεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Γ. Παπανδρέου με 43,6%, έναντι του Κ. Καραμανλή με 40,7%, αντίθετα, το 40,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί "να τα καταφέρει καλύτερα" έναντι ενός 38,7% που θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ήταν καλύτερη.

    Τέλος, στο ερώτημα "ποιος εγγυάται αλλαγές;" και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (34,1%) ενώ τα ποσοστά συσπείρωσης των δύο κομμάτων διαφέρουν αρκετά καθώς η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό συσπείρωσης 90% έναντι ενός 79,3% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 άτομα με τη μέθοδο της κάλπης από τις 26 έως τις 31 Ιανουαρίου, για λογαριασμό του ΑLTER.

    [05] Διεθνή

    Σαν χάρτινος πύργος Αυξάνονται οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Τουρκία

    (3/2/2004 8:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στους έντεκα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση 10όροφης πολυκατοικίας στην πόλη Κόνια της Κεντρικής Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων. Τουλάχιστον 27 άτομα τραυματίστηκαν, αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους, ότι ο αριθμός των τραυματιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο υπουργός Γεωργίας, Σαμί Γκουτσλού, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας για να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους ενοίκους, δήλωσε πως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης δε γνώριζαν τον αριθμό των παγιδευμένων στα συντρίμμια. Το κτήριο είχε τριάντα έξι διαμερίσματα και εικάζεται ότι την ώρα της κατάρρευσης υπήρχαν περίπου 120 άτομα.

    Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

    Ο ακριβής αριθμός των παγιδευμένων είναι δύσκολο να υπολογιστεί γιατί, λόγω της αργίας της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ αλ-Αντχα, ορισμένοι ένοικοι έλλειπαν από τα σπίτια τους και άλλοι είχαν καλεσμένους. Ευτυχώς, τα καταστήματα στο ισόγειο του κτηρίου ήταν κλειστά την ώρα της κατάρρευσης. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ανέφερε ότι ορισμένοι τραυματίσθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους για να σωθούν.

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες

    Κάτοικοι και πυροσβέστες συνεχίζουν ακόμα τις απεγνωσμένες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους, σκάβοντας ακόμα και με τα χέρια τους για να μετακινήσουν τους όγκους τσιμέντου, που έχει καταπλακώσει τους άτυχους ενοίκους. Τα σωστικά συνεργεία απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν εκσκαφείς και βαριά εργαλεία, φοβούμενοι ότι ίσως έτσι θα μετακινούσαν το σωρό των συντριμμιών. Ομάδες της πολιτικής προστασίας και ειδικές δυνάμεις του στρατού έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους διασώστες.

    Πανικόβλητοι οι συγγενείς των ενοίκων της πολυκατοικίας και άλλοι έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας προσπαθώντας να μάθουν την τύχη των οικείων και των φίλων τους. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όμως, έκανε δύσκολο για τα σωστικά συνεργεία το έργο του απεγκλωβισμού, γιατί δεν μπορούσαν να ακούσουν τις φωνές των παγιδευμένων.

    Ανεξακρίβωτα τα αίτια

    "Κρατάμε την ανάσα μας και προσευχόμαστε", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Σάμι Γκουτσλού.

    Οι πρώτες πληροφορίες αποδίδουν την κατάρρευση σε έκρηξη του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης, αλλά ο υπουργός Γεωργίας, Σαμί Γκουτσλού, δεν επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή. "Κανένας από όσους κατοικεί κοντά στο κτήριο, που κατέρρευσε δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε έκρηξη. Πιθανολογείται το ενδεχόμενο κατασκευαστικού προβλήματος", δήλωσε ο υπουργός στο κανάλι CNN-Turk. Ενώ, ο κυβερνήτης του Ικονίου, Αχμέτ Καϋχάν, δήλωσε ότι: "Όταν ένα κτίριο απλώς καταρρέει ξαφνικά, τότε υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή του ". Σύμφωνα με τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στην πόλη δεν υπήρχε υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Η πολυκατοικία είχε κτισθεί πριν τέσσερα-πέντε χρόνια σε μία καινούργια συνοικία της πόλης. Στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Τουρκία συχνά αποδίδονται ευθύνες για ελλιπείς, από πλευράς ασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας κατασκευές, πράγμα που είχε τραγικές συνέπειες στους πρόσφατους σεισμούς της Κωνσταντινούπολης. Την Κυριακή σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι από κατάρρευση δύο παλαιών ξύλινων σπιτιών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τον Ιούνιο του 2003 είχαν σκοτωθεί 10 μαθητές από την κατάρρευση του υπνωτηρίου ενός Μουσουλμανικού σχολείου.

    [06] Εσωτερικά

    Προεκλογικές ετοιμασίες

    (3/2/2004 8:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου. Σήμερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του στις 12:00 στο ξενοδοχείο Caravel ενώ το απόγευμα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα παραστεί σε συζήτηση για την Κεντροαριστερά που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Μαρίας Δαμανάκη. Στη συζήτηση που θα γίνει στο θέατρο "Γκλόρια" και έχει θέμα "Παρόντες για τη νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης" θα μετάσχουν στελέχη της Αριστεράς και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης που υποστηρίζουν την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου. Σήμερα, επίσης, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάσει το νοσοκομείου του Πύργου.

    Το μεσημέρι, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση νέων γυναικών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ φορτωμένο θα είναι και το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου , καθώς στις 11:00 αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος για τους πολίτες με αναπηρία και το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση του κόμματος στην Αθηναΐδα για την παρουσίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και των υποψηφίων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συνάντηση με τους απεργούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών) στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα έχει στις 12.00 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας .

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος για την οποία αναμένεται να στηθούν 3.000 κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα. Την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΤ στις 22:00 όπου θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών αλλά και των διευθυντών των εφημερίδων ΤΑ ΝΕΑ, Ελεύθερος Τύπος, Έθνος, Απογευματινή και Ελευθεροτυπία. Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στον κ. Παπανδρέου μέσω SMS όπου θα γράφουν ΕΡΤ (κενό) ερώτηση και θα στέλνουν το μήνυμα στο 4160.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα γκάλοπ ίδια αποτελέσματα

    Στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Ο Μ. Γλέζος επικεφαλής στο Επικρατείας του ΣΥΝ

    [07] Διεθνή

    Μνήμες από άνθρακα Δηλητηριώδης σκόνη στα γραφεία της Γερουσίας

    (3/2/2004 8:54:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ύποπτη λευκή σκόνη βρέθηκε τη Δευτέρα σε ένα κτήριο των γραφείων της αμερικανικής Γερουσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κάπιτολ Χιλ, Τέρι Γκέινερ. Η σκόνη βρέθηκε στο χώρο, όπου αποθηκεύεται το ταχυδρομείο στο γραφείο του Γερουσιαστή Μπιλ Φριστ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, η προκαταρκτική έρευνα, που έγινε στη λευκή σκόνη έδειξε, ότι πρόκειται για το θανάσιμο δηλητήριο ρισίν. Τα αποτελέσματα μίας πιο εξειδικευμένης έρευνας αναμένονται το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

    Κανείς δεν υπέστη βλάβη στην υγεία του

    Μόλις διαπιστώθηκε ότι το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας ήταν θετικό, οι εργαζόμενοι στο γραφείο κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το χώρο. Οι περίπου 16 άνθρωποι που βρίσκονταν στον όροφο, όπου ανακαλύφθηκε το δηλητήριο, πέρασαν από διαδικασίες απολύμανσης. Κανένας δεν υπέστη βλάβη στην υγεία του.

    Άγνωστος ο προορισμός της σκόνης

    Το ρισίν είναι ένα παράγωγο του πολτού από τους σπόρους του δηλητηριώδους φυτού που λιώνονται για την παραγωγή καστορελαίου. Για το συγκεκριμένο δηλητήριο δεν υπάρχει αντίδοτο. Μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε εκτεθεί σε σημαντική ποσότητα του δηλητηρίου, μέσα σε χρονικό διάστημα από 36 ως 72 ώρες, όπως ανέφερε το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών των ΗΠΑ.

    Οι αρχές των ΗΠΑ δεν έδωσαν κανένα στοιχείο σχετικά με το από πού ταχυδρομήθηκε το ρισίν και το πώς έφθασε στο κτίριο της Γερουσίας.

    [08] Εσωτερικά

    Ενδιαφέρον για τις εκλογές από τους ομογενείς Ψηφίζει και η... Αυστραλία στις εκλογές της 7ης Μαρτίου

    (3/2/2004 9:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ καλούνται να λάβουν μέρος, για πρώτη φορά στην ιστορία του κινήματος, και οι Έλληνες της Αυστραλίας. Με ανακοινώσεις τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, καλούν "όλα τα μέλη, τους φίλους αλλά και όλους τους Δημοκράτες Έλληνες της ομογένειας" να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις 8 Φεβρουαρίου. Στις ανακοινώσεις των Επιτροπών σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα υπάρχει πολιτική ενημέρωση για τους ενδιαφερόμενους ενώ θα δοθούν και πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν. Τις τελευταίες ημέρες τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα στο χώρο των ομογενών της Αυστραλίας προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους για τις εκλογές του Μαρτίου.

    Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κάλεσε τους ομογενείς να μεταβούν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν ενώ ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης κόμματος στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μεταβούν στην Ελλάδα τουλάχιστον 600 άτομα.

    Εκτός από τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Μελβούρνη έχει αρχίσει να οργανώνεται και για τη μετάβαση στην Ελλάδα των ψηφοφόρων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Επιτροπή θα γνωρίζει πόσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

    [09] Διεθνή

    Συγκρατημένη αισιοδιξία Ο απόηχος του σχεδίου Σαρόν

    (3/2/2004 10:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Συγκρατημένα αντέδρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ότι προτίθεται να εκκενώσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι πρωτοβουλίες του Ισραήλ, αναφορικά με τους Παλαιστίνιους, πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο του "οδικού χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. "Περιμένουμε να λάβουν οι εμπλεκόμενες πλευρές συγκεκριμένα μέτρα για να μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε πράξεις", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων. Η κατάργηση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου διαχωρισμού Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το οποίο είχε ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου και το οποίο ο Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει με τη συναίνεση της Ουάσινγκτον, σε περίπτωση που η ειρηνευτική διαδικασία περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.

    Πρόταση μομφής κατά Σαρόν

    Εν τω μεταξύ, μετά τις εξαγγελίες περί αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, το κόμμα των Εργατικών υπέβαλλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Σαρόν. Η πρόταση, πάντως, απορρίφθηκε με ψήφους 42 κατά και 41 υπέρ. Οι Εργατικοί πρότειναν, τη Δευτέρα, να καταψηφιστεί η κυβέρνηση Σαρόν για την τρέχουσα αρνητική κατάσταση των οικονομικών των δήμων και των κοινοτήτων. Προ ημερών, είχαν καταθέσει και άλλη πρόταση μομφής που επίσης είχε απορριφθεί.

    Σε μερικούς μήνες θα υλοποιηθεί το σχέδιο

    Το σχέδιο του "μονομερούς διαχωρισμού" του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους θα εφαρμοσθεί ως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2004 , δήλωσε την Τρίτη στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ ο υπουργός Εχουντ Ολμέρτ, δεύτερος τη τάξει στην κυβέρνηση του Αριελ Σαρόν. "Ο αντικειμενικός στόχος του σχεδίου είναι ξεκάθαρος, και ο πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν έχει μιλήσει για αυτόν σε πολλές περιστάσεις" ανέφερε ο κ. Ολμέρτ.

    Απειλεί ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση

    Από την άλλη ο κ. Σαρόν ορκίστηκε, πως θα σχηματίσει καινούρια κυβέρνηση εάν οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό προσπαθήσουν να εμποδίσουν το σχέδιο απομάκρυνσης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. "Δε θα διστάσω να σχηματίσω νέα κυβέρνηση. Δεν σκοπεύω να κάνω ένα τέτοιο βήμα βιαστικά αλλά ούτε σκοπεύω να τεθώ στο έλεος των φατριών, που δε θα μου επιτρέψουν να χειριστώ τα εθνικά ζητήματα", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας προστάζει ο Σαρόν

    [10] Ιράκ

    Εξήντα οκτώ οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στο Αρμπίλ

    (3/2/2004 10:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στους 68 ανήλθαν οι νεκροί από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Κυριακή στο Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο γιατρός του νοσοκομείου της περιοχής, Μουζάφαρ Χαμπίμπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άλλοι πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα Τρίτη, τελέστηκε και η κηδεία του αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας, Μαχντί Κοσνάου, που ήταν ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων. Την νεκρώσιμη ακολουθία παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 άτομα, που κρατούσαν φωτογραφίες του νεκρού και σημαίες της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, της οποίας ήταν μέλος.

    Θυμίζουμε ότι δύο καμικάζι είχαν ανατιναχτεί στα γραφεία των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων-της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και του Δημοκρατικού κόμματος-σπέρνοντας τον θάνατο, στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ. Τα γραφεία των κομμάτων ήταν γεμάτα κόσμο λόγω της μουσουλμανικής γιορτής της Θυσίας.

    Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τελικά τους 100.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

    [11] Οικονομία

    Πρόταση συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου

    (3/2/2004 10:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πρόταση τριμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου υπέβαλε στην κυπριακή κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος. Η πρόταση συζητήθηκε σε συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μάρκο Κυπριανού, και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαβουλεύσεων στις επόμενες εβδομάδες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στόχος της πρότασης είναι να συσταθεί ένα τριμερές συμβούλιο το οποίο θα διοργανώσει στη Λευκωσία μια πρώτη εκδήλωση γνωριμίας των επιχειρηματιών των τριών χωρών.

    Έντονο ενδιαφέρον από Ελλάδα και Κύπρο

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι πολύ μεγάλο ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα σε μια "χώρα-πύλη σε έναν ολόκληρο κόσμο" ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση αφορά όχι μόνο τη βιομηχανία και τον τουρισμό αλλά και κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, δήλωσε ότι η κυπριακή πλευρά θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να υλοποιηθεί και να μη μείνει στη θεωρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Λίβανο επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 2004 - 9:59:32 UTC