Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άλλα δύο θύματα της γρίπης των πουλερικών
  • [02] Τριαντάρισε η "Hello Kitty"
  • [03] Για πρώτη φορά οnline, ένα ταξίδι στη Σελήνη
  • [04] Η "Αναδυόμενη Αφροδίτη" ταξιδεύει στην Αθήνα
  • [05] Ύστατο χαίρε στην Κωστούλα Μητροπούλου
  • [06] Μετά τις αντιδράσεις για ασφαλιστικό-οικονομικό Σε διευκρινίσεις
  • [07] Γεύμα στο Μπάκιγχαμ μόνο για γυναίκες
  • [08] Ανάσα για χιλιάδες Αθηναίους Λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας ο Κηφισός
  • [09] Ο Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν Εκλέχθηκε πρόεδρος του νέου σερβικού
  • [10] Από 16 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου Αναστολή δίωξης για τους
  • [11] Τα νέα τρένα του ΟΣΕ
  • [12] Πυρκαγιά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δρέσδης
  • [13] Κοινωνική συναίνεση για την ανταγωνιστικότητα Σε καλό δρόμο η ανάπτυξη
  • [14] Στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για τη ΦΑΡΑΝ
  • [15] Οι αμερικανικές δυνάμεις Σκότωσαν παιδί "από λάθος" στο Κιρκούκ
  • [16] Στις γυναικείες οι κατηγορούμενοι του ΕΛΑ Μετακόμισαν οι ισοβίτες της
  • [17] Ναυάγιο η πρωτοβουλία Άνθιμου
  • [18] Στις 8 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου προέδρου Έτσι ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

    [01] Υγεία

    Άλλα δύο θύματα της γρίπης των πουλερικών

    (4/2/2004 10:55:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Οι θάνατοι μιας 17χρονης Βιετναμέζας και ενός 6χρονου Ταϊλανδού, που είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πουλερικών, ανέβασαν σήμερα στους 15 τον αριθμό των ανθρώπων, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την θανατηφόρα ασθένεια, στην ασιατική επικράτεια. Η νεαρή κοπέλα είναι το 10ο θύμα που προσθέτει το Βιετνάμ στο θλιβερό κατάλογο, ο οποίος συμπληρώνεται από άλλα πέντε περιστατικά Ταϊλανδών, μεταξύ αυτών και του μικρού αγοριού, που επίσης ήρθαν σε άμεση επαφή με μολυσμένα πουλερικά, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον θανατηφόρο ιό H5N1. Την ίδια ώρα, στην Κίνα, αν και δεν έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος που να σχετίζεται με τη νόσο, οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς οι 12 από τις 31 επαρχίες της αχανούς χώρας, ήδη έχουν αναφέρει ύποπτα κρούσματα. Στο μεταξύ, στη Γερμανία ένας Βιετναμέζος υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από τη γρίπη των πτηνών.

    Δεν απειλείται προς το παρόν η Ευρώπη

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. "Προς το παρόν περισσότερο χάνουμε, παρά κερδίζουμε τον αγώνα κατά του ιού" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πανδημία.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί πως ο κίνδυνος είναι μικρός.

    Στη Γαλλία, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, την οποία ο γάλλος υπουργός υγείας Ζαν-Φρανσουά Ματεΐ χαρακτήρισε "πραγματική απειλή κατά της δημόσιας υγείας".

    Στο μεταξύ, στη Δρέσδη της Γερμανίας, οι αρχές έχουν θέσει υπό στενή ιατρική παρακολούθηση ένα Βιετναμέζο , που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης, υπό το φόβο του ενδεχομένου να πάσχει από τη θανατηφόρα νόσο. Πάντως, όπως τονίζεται, οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μάλλον μικρές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Σαξωνίας, τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται το απόγευμα.

    H Ταϊλάνδη κάνει λόγο για περιορισμό της νόσου στην επικράτεια της

    Πάντως, η Ταϊλάνδη, που μετρά 19 ύποπτα κρούσματα, κάνει λόγο για πρόοδο όσον αφορά στην ανάσχεση της νόσου.

    Την περασμένη Δευτέρα, οι αρχές της χώρας ανέφεραν ότι οι εστίες της νόσου, οι λεγόμενες "κόκκινες ζώνες" ήταν 35 σε 16 επαρχίες, από 140 σε 29 επαρχίες, που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό εκτιμάται ότι είναι προϊόν των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στη σφαγή 25 εκατομμυρίων πουλερικών.

    Μάλιστα, Ταϊλάνδη, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πουλερικών παγκοσμίως, αισιοδοξεί ότι θα πείσει την Ε.Ε. να άρει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, την εξάμηνη απαγόρευση των εισαγωγών λευκού κρέατος.

    Πάντως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει αντίθετη γνώμη, αφού όπως ανακοίνωσε η σφαγή εκατομμυρίων πουλερικών στην Ασία δεν έχει βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας, ειδικά στην Κίνα, το Βιετνάμ και το Λάος.

    [02] Διάφορα

    Τριαντάρισε η "Hello Kitty"

    (4/2/2004 12:14:00 μμ)

    Οι λάτρεις της χαριτωμένης γατούλας με το φιογκάκι στο κεφάλι, της γνωστής σε όλο τον κόσμο Hello Kitty έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μοναδικά συλλεκτικά κομμάτια της χαριτωμένης φατσούλας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την έναρξη της κυκλοφορίας της στην αγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτουν 3 εκατομμύρια γιεν (περίπου 35.000 ευρώ) προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να γίνουν κάτοχοι μιας Κίτι από πλατίνα ύψους 3 εκατοστών, η οποία φέρει στο φορεματάκι της και το φιογκάκι, ούτε λίγο, ούτε πολύ... 131 διαμάντια.

    [03] Τεχνολογία

    Για πρώτη φορά οnline, ένα ταξίδι στη Σελήνη

    (4/2/2004 1:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η πρώτη αποκλειστικά εμπορική πτήση στο φεγγάρι, η οποία είναι προγραμματισμένη για εκτόξευση το ερχόμενο φθινόπωρο, θα δώσει τη δυνατότητα στους λάτρεις του διαστήματος να παρακολουθήσουν μέσω internet το συναρπαστικό ταξίδι του διαστημικού σκάφους μέχρι τον προορισμό του. Η αμερικανική εταιρεία TransOrbital, που χρηματοδοτεί το όλο εγχείρημα, πρόσφατα υπέγραψε σχετική συμφωνία με την γνωστή εταιρεία κατασκευής υπολογιστών Hewlett-Packard. Η τελευταία θα πράξει τα δέοντα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι χρήστες να μπορούν να έχουν επαφή με το διαστημικό σκάφος Trailblazer, ενόσω αυτό θα κατευθύνεται στη Σελήνη.

    Στα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου η εκτόξευση του Trailblazer

    Το Trailblazer θα είναι εξοπλισμένο με έναν ειδικό υπολογιστή , ο οποίος θα λαμβάνει τα μηνύματα που θα του αποστέλλονται από ένα συγκεκριμένο website στη Γη. Κατόπιν θα στέλνει επιβεβαίωση για τη λήψη του μηνύματος.

    "Στόχος μας είναι να κάνουμε το διάστημα "προσβάσιμο" σε όλους" εξηγεί ο πρόεδρος της TransOrbital, Ντένις Λόρι, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι επίδοξοι χάκερς θα απογοητευτούν, καθώς ο υπολογιστής αυτός δεν θα είναι συνδεδεμένος με τα μηχανήματα ελέγχου του διαστημικού σκάφους.

    Η όλη αποστολή, που θα κοστίσει στην TransOrbital 20 εκατ. δολάρια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απρόοπτου, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2004.

    Το βάρους 110 κιλών διαστημικό σκάφος θα εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο της Μπαϊνοκούρ, στο Καζακστάν.

    Για τους πρώτους τρεις μήνες θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, με σκοπό τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και βίντεο. Κατόπιν θα προσσεληνωθεί.

    Σημειώνεται ότι το Trailblazer θα μεταφέρει μαζί του μια ειδική διαστημική κάψουλα βάρους δέκα κιλών, γεμάτη με μηνύματα και αντικείμενα, τα οποία οι πελάτες της εταιρείας θέλησαν να στείλουν στο φεγγάρι. Αυτές οι ιδιότυπες μεταφορές, μαζί με την πώληση των φωτογραφιών και των δεδομένων που θα συλλέξει το Trailblazer, θα αποτελέσουν την πηγή εσόδων για την επιχείρηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κηδείες στη... Σελήνη

    [04] Πολιτισμός

    Η "Αναδυόμενη Αφροδίτη" ταξιδεύει στην Αθήνα

    (4/2/2004 2:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένα πανόραμα 3200 χρόνων αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, που υπογραμμίζει την έντονη παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο, ανοίγει τις πύλες του για το αθηναϊκό κοινό. Ο λόγος για την έκθεση "Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη", η οποία μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της στο Ωνάσειο Πολιτισμικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, μετακομίζει στο Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναϊς. Τα εγκαίνια της έκθεσης, της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε, θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κύπριου υπουργού Συγκοινωνιών Κίκη Καζαμία. Θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2004.

    "Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη"

    Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά, χρυσά κοσμήματα, χάλκινα όπλα και εργαλεία, καθώς και επιγραφές που δεν παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια η "Αναδυόμενη Αφροδίτη", ένα έργο της Ελληνιστικής εποχής (1ος αι. μ.Χ.), το οποίο ανακαλύφθηκε στην Κύπρο το 1956. Το άγαλμα πήρε αυτό το όνομα επειδή ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας της Πάφου, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως αρχαιολογικός τόπος παγκοσμίου κληρονομιάς.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Πιερίδη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται με χορηγία της Κυπριακής Επιτροπής για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

    Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του τμήματος αρχαιοτήτων της Κύπρου Δρ. Σοφοκλής Χατζησάββας.

    [05] Πολιτισμός

    Ύστατο χαίρε στην Κωστούλα Μητροπούλου

    (4/2/2004 2:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: NET, NET 105,8

    Δημοσία δαπάνη από το Α Νεκροταφείο κηδεύτηκε την Τετάρτη το μεσημέρι η λογοτέχνης, Κωστούλα Μητροπούλου. Η Κωστούλα Μητροπούλου, που "έφυγε" το Σάββατο σε ηλικία 71 ετών, άφησε πίσω της πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ έβαλε την σφραγίδα της και ως στιχουργός, στο τραγούδι "Ο Δρόμος", με το Μάνο Λοΐζο. Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά. Η παρουσία της στα γράμματα περιλαμβάνει 46 τίτλους βιβλίων, όπως τα "Λεωφόρος Χωρίς Ορίζοντα", "Ένοχος", "Περιθωριακή ζωή" και "Η Χώρα με τους Ήλιους". Μετέφρασε πολλά θεατρικά έργα, ενώ συνεργάστηκε με θέατρα στην Ελλάδα, την Κύπρο, σε ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία. Επίσης, συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η λογοτέχνης τιμήθηκε με το "Βραβείο των Δώδεκα" (1963), το "Βραβείο καλύτερου έργου και παράστασης" (1977), ενώ της απονεμήθηκαν το "Α Κρατικό Βραβείο Διηγήματος" (1984) και το "Βραβείο σεναρίου European Script Fund" (1989).

    [06] Οικονομία

    Μετά τις αντιδράσεις για ασφαλιστικό-οικονομικό Σε διευκρινίσεις αναγκάστηκε η Ν.Δ.

    (4/2/2004 12:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Σε διευκρινιστικές δηλώσεις αναγκάστηκαν να προβούν Κ. Καραμανλής και Γ. Σουφλιάς, μετά το κύμα αντιδράσεων για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και ειδικά για το κομμάτι που αφορά στο ασφαλιστικό. "Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, ούτε οι εισφορές" τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγορεί την κυβέρνηση για παραποίηση των θέσεων του κόμματος. Εξοργισμένος δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς για την "προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό". Για προχειρότητες του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. έκανε λόγο ο Κ. Σημίτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι". "Το οικονομικό μας πρόγραμμα απαντά με σιγουριά και ασφάλεια στις προκλήσεις του μέλλοντος, της ΝΔ προκαλεί κοινωνικές συγκρούσεις", δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου. Για αντιλαϊκές διακηρύξεις κάνουν λόγο ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

    "Διορθωτικές" δηλώσεις

    Στην αντεπίθεση πέρασε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής μετά την οξεία κριτική που δέχθηκε πανταχόθεν για τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για παραποίηση των θέσεων της ΝΔ και υπογράμμισε ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι εισφορές των ασφαλισμένων. Το πρόγραμμά μας, τόνισε, προβλέπει σύγκλιση των συντάξεων με το μέσο όρο της ΕΕ μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια και αυτό σημαίνει σημαντική βελτίωση όλων των συντάξεων''. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και με το πρόγραμμα της ΝΔ το κράτος υποχρεώνεται να πληρώνει το μερίδιο του στην τριμερή χρηματοδότηση των συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ''οι υπεύθυνοι για τα λάθη, τις παραλείψεις και την καθεστωτική συμπεριφορά δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους κατήγορους και είναι, όπως είπε, υπόλογοι και κατηγορούμενοι''.

    Και ο Γιώργος Σουφλιάς, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, μίλησε για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ από την κυβέρνηση. "Θλίβομαι και εξοργίζομαι από την απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαστρεβλώσει το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι σαφές και προβλέπει ότι θα διατηρηθούν όσα έχουν αλλάξει με τους πρόσφατους νόμους για το ασφαλιστικό απο τους νόμους Σουφλιά και Σιούφα της περιόδου 90-93". Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ακόμα, ότι εκείνοι οι νόμοι έσωσαν το ασφαλιστικό από την κατάρρευση και σημείωσε πως η ΝΔ δεσμεύεται πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, πως θα επαναφέρει την τριμερή χρηματοδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές που κατήργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πως οι συντάξεις θα συγκλίνουν όπως αναφέρεται στη σελίδα 22 του προγράμματος σε οχτώ με δέκα χρόνια με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Σουφλιάς επιτέθηκε στον κ. Πολυζωγοπουλο ότι λειτουργεί με τον κομματικό του μανδύα και όχι ως υπεύθυνος συνδικαλιστής και γι' αυτό δεν διαμαρτυρήθηκε, όταν η κυβέρνηση κατηγόρησε την τρίμερη χρηματοδότηση για την οποία αγωνιζόταν. Επίσης, δήλωσε πως η ΝΔ θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που με βάση την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ έχασαν χρήματα από το εφάπαξ και γι' αυτό το λόγο θα αποζημιωθούν. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού υπογράμμισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό είναι γνωστό με βάση τις θέσεις που έχουν παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο του 2001 και τις έχει καταθέσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής στα πρακτικά της Βουλής σε συζήτηση με τον κ. Σημίτη. Τόνισε πάντως, πως η φορολόγηση των ρέπος δεν θα μείνει στο 7,5% όπως είναι σήμερα καθώς υπάρχει αδικία απέναντι στους μικροκαταθέτες που φορολογούνται οι τόκοι τους με 15%.

    "Θα ισχύσει ο "νόμος Σιούφα" με τις αλλαγές που έχουν επέλθει", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γ. Αλογοσκούφης.

    "Δεν είναι κατάλληλοι οι άνθρωποι"

    Από το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προκύπτουν αβίαστα δύο συμπεράσματα, τόνισε, σήμερα, ο Πρωθυπουργός. Το πρώτο, ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να ανοίξει ένα νέο κοινωνικό μέτωπο, να προκαλέσει μια νέα κοινωνική διαμάχη. Μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει το χρόνο, τον οποίο θα πρέπει να εργάζεται κανείς για να πάρει σύνταξη. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όλα λέγονται επιπόλαια. Προτείνεται, για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, όταν το Δημόσιο έχει ένα ποσοστό μόνο 5%, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος από το Μ. Μαξίμου.

    ''Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Θα απαλλοτριώσει την περιουσία των Ταμείων; Θα τους πάρει τις μετοχές;'', διερωτήθηκε η κ. Σημίτης.

    Η ΝΔ απέδειξε ότι δεν είναι αυτή που ισχυρίζεται αλλά αυτή που ήταν πάντα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Αν οι θέσεις που εξήγγειλε χθες, για πλήρη εφαρμογή των νόμων της περιόδου 90-93 βρουν εφαρμογή- συνέχισε ο κ. Ρέππας- οι συνέπειες θα ήταν τραγικές για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο πρόγραμμά της (το λεγόμενο πρόγραμμα όπως είπε χαρακτηριστικά) προχωρά σε υποκλοπή και αντιγραφή βασικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ όπως το κυβερνητικό τρίπτυχο ανάπτυξη-απασχόληση-κοινωνική συνοχή που έχει τεθεί ως τίτλος στο οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ ότι παραπλανά τους πολίτες όταν μιλά για συναινετικές διαδικασίες θυμίζοντας ότι την περίοδο 90-93 επέβαλε τους νόμους Σιούφα και Σουφλιά παρακάμπτοντας την όποια μορφή κοινωνικού διαλόγου και τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων. Σημείωσε, επίσης, ότι στις διαδικασίες ψήφισης του πρόσφατου νόμου 3029 (νόμος Ρέππα) αρνήθηκε να συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής για να συγκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις στο ασφαλιστικό που αποκαλύπτονται σήμερα.

    Επικρίσεις

    Χθες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μίλησε για πισωγύρισμα της κοινωνικής ασφάλισης στην περίοδο του 90-93, καλώντας τα συνδικάτα σε εγρήγορση και δράση. ''Ο νόμος Σιούφα μειώνει έως 30% τις κύριες συντάξεις και έως 70% τις επικουρικές ενώ αυξάνει κατά 7 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης", πρόσθεσε. Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό υπήρξε και μέσω της ΝΕΤ 105,8 μεταξύ του αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Μανώλη και του οργανωτικού Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλου. Οι μόνες αλλαγές που προτείνει η ΝΔ είναι ο διπλασιασμός του ΕΚΑΣ και η δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος να παραμείνει στη δουλειά μετά και το όριο συνταξιοδότησης, τόνισε ο Γιάννης Μανώλης. Η κόκκινη κλωστή που διαπερνά και συνδέει το πρόγραμμα της ΝΔ είναι του άκρατου φιλελευθερισμού υποστήριξε ο Γιάννης Παναγόπουλος. Πλήρης ανατροπή των βελτιώσεων στο ασφαλιστικό, τόνισε στη ΝΕΤ 105, 8 ο υφυπ. Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων για το ασφαλιστικό δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Όταν δεν ξεκαθαρίζει κανείς τί πολιτική θα ακολουθήσει στο ασφαλιστικό, προκαλεί ασφαλιστική τρομοκρατία τόνισε, επίσης, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Παπασπύρος. Να μην εντάξουμε τα εργατικά δικαιώματα στο προεκλογικό παιχνίδι, επισήμανε μέσω της ΝΕΤ 105,8 , ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος. "Οι εργαζόμενοι- είπε- θα πρέπει να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και μετά τις εκλογές, να διεκδικήσουν βελτίωση των ασφαλιστικών τους".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφερόμενος στο Οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δήλωσε ότι ''επιτέλους αποκαλύφθηκε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ, πρόκειται για μια σκληρή ιδιαίτερα δυσμενή πολιτική που αναφέρεται στην εισοδηματική ασφάλεια των εργαζομένων που όμως γεννά συγκρούσεις, ανασφάλεια και αβεβαιότητα''. ''Τώρα, πρόσθεσε, υπό το βάρος της κατακραυγής ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να σκεπάσει την αβεβαιότητα που γέννησε το πρόγραμμά του.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης μίλησε για γκρέμισμα των κατακτήσεων στο θέμα αυτό, και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το ένα χέρι νίβει το άλλο. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα με τους νόμους Σιούφα και το ΠΑΣΟΚ τους διατήρησε κι έκανε ακόμη χειρότερη την κοινωνική ασφάλιση ανεβάζοντας τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνοντας τις συντάξεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι πριν από τρία χρόνια οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν το ασφαλιστικό σύστημα. Το ίδιο όπως είπε, θα χρειαστεί να κάνουν και μετά τις εκλογές. Η ΝΔ ανέφερε έκανε χθες σαφείς τις προθέσεις της ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνάει τα σχέδιά του. Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ότι δεν πρέπει να αντιδικούν οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου για το ποιός αντιγράφει ποιόν, αφού όπως είπε, και οι δύο κάνουν σκυταλοδρομία εξουσίας στον ίδιο μονόδρομο νεοφιλελεύθερων επιλογών. Ανέφερε ότι αυτός που σήμερα εξαγγέλλει ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές, γυρίζει στις πολιτικές του 1990-'93.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σημείωσε σε δηλώσεις του πως ''είναι σαφές, ότι η Νέα Δημοκρατία με τους νόμους Σιούφα την περίοδο 90-93, τους οποίους διατήρησε και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ μετά, εννοούσε και εννοεί, όπως και το ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσουν παρ ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία και ειδικά στο χώρο της νεολαίας και της γυναίκας, να αυξήσουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και να μειώσουν τα κατώτερα όρια συντάξεων''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βέλη κατά του προγράμματος από ΠΑΣΟΚ και Αριστερά

    Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    [07] Διάφορα

    Γεύμα στο Μπάκιγχαμ μόνο για γυναίκες

    (4/2/2004 2:50:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ τον ερχόμενο μήνα πρόκειται να διοργανώσει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την πρώτη εκδήλωση στα χρονικά των ανακτόρων, μόνο για γυναίκες. Το κριτήριο επιλογής για τις προσκεκλημένες θα είναι το κατά πόσο τα καταφέρνουν επιτυχώς στον συνδυασμό καριέρας και μητρότητας. Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Times του Λονδίνου μεταξύ των 200 γυναικών που θα παρευρεθούν είναι η Σέρι Μπλερ, η οποία συνεχίζει να εργάζεται στο νομικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι είναι σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Άλλη μια επώνυμη καλεσμένη του γεύματος της 11ης Μαρτίου θα είναι η συγγραφέας Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, η οποία δημιούργησε τον Χάρι Πότερ όταν ήταν άνεργη και ανύπανδρη μητέρα και ζούσε με το κρατικό επίδομα στο Εδιμβούργο.

    Επώνυμοι στο ίδιο τραπέζι με άσημους πρωταγωνιστές της ζωής

    Μεταξύ των συνδαιτυμόνων θα είναι και η Χέδερ Μιλς Μακάρντεϊ, η οποία έχει χάσει το ένα της πόδι σε τροχαίο και έκτοτε αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

    Μεταξύ των λιγότερο διάσημων καλεσμένων περιλαμβάνεται η Χάνα Νταντς, που το 1978 ήταν η πρώτη γυναίκα οδηγός στο Μετρό του Λονδίνου και τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί και ζει στην Ισπανία.

    "Το γεύμα είναι πολύ πιο βολικό για τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει κάποια στιγμή του απογεύματος να παραλάβουν και τα παιδιά τους", δήλωσε εκπρόσωπος των ανακτόρων στους Times.

    Μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διαμόρφωση του καταλόγου των καλεσμένων συνεργάσθηκαν η κόρη της πριγκίπισσα Άννα και η νύφη της Σόφι του Ουέσεξ.

    Σχετικά Links:

    The Times

    [08] Εσωτερικά

    Ανάσα για χιλιάδες Αθηναίους Λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας ο Κηφισός

    (4/2/2004 4:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η νέα υπερυψωμένη λεωφόρος Κηφισού, η οποία θα δώσει ανάσα στις διαδρομές χιλιάδων κατοίκων του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και ένα από τα σημαντικότερα αντιπλημμυρικά έργα της Αθήνας. Την πορεία των έργων επιθεώρησε το πρωί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Η υπουργός, τόνισε πως με την την ολοκληρωσή των έργων επιλύεται οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή, ενώ σημείωσε, πως τελικά, απεδείχθη εκ των πραγμάτων, ότι ήταν απαραίτητος ο επανασχεδιασμός τους.

    Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνεται το αντιπλυμμηρικό έργο

    Η μεγάλη υπερυψωμένη γέφυρα είναι μήκους 1.400 μέτρων από τη Λαχαναγορά μέχρι και την παραλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και διαθέτει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση αλλά και μία κεντρική νησίδα. Το υδραυλικό τμήμα του έργου, που αφορά τη διευθέτηση του ποταμού Κηφισού, την εκβάνθυση δηλαδή της κοίτης κατά 4 μέτρα και την επένδυση των τοιχίων της, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Το συνολικό μήκος των έργων στον Κηφισό -γέφυρες, διαπλατύνσεις κλπ.- εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων.

    [09] Διεθνή

    Ο Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν Εκλέχθηκε πρόεδρος του νέου σερβικού κοινοβουλίου

    (4/2/2004 4:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρόεδρος του νέου σερβικού κοινοβουλίου εξελέγη ο Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, χάρη στις ψήφους των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Μαρσιτσάνιν γίνεται επίσης, βάσει του συντάγματος, προσωρινός πρόεδρος της Σερβίας , καθώς η θέση παραμένει κενή πάνω από ένα χρόνο. Τρεις απόπειρες εκλογής ενός προέδρου της Σερβίας έχουν αποτύχει. Ο Μαρσιτσάνιν εξελέγη με 128 ψήφους έναντι 81 του δευτέρου υποψηφίου, της Γκορντάνα Ποπ-Λάζιτς του Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS, υπερεθνικιστές), ενώ 36 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) απείχαν.

    Αμεσα και ο διορισμός πρωθυπουργού

    Οι βουλευτές του SPS ψήφισαν υπέρ του Μαρσιτσάνιν. Το DSS του Κοστούνιτσα, με τους συμμάχους του του G 17-Plus και της συμμαχίας SPO-NS (Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης-Νέα Σερβία), είχαν ζητήσει την υποστήριξη του SPS λόγω της άρνησης των βουλευτών του DS του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς να ψηφίσουν υπέρ του Μαρσιτσάνιν.

    Πρώτος στόχος του Μαρσιτσάνιν ως προσωρινού προέδρου της Σερβίας είναι να διορίσει πρωθυπουργό, μια θέση που θα αναλάβει ο Κοστούνιτσα. Το νέο κοινοβούλιο προέκυψε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου.

    [10] Εσωτερικά

    Από 16 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου Αναστολή δίωξης για τους ανυπότακτους

    (4/2/2004 4:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ειδική άδεια στους Έλληνες ανυπότακτους του εξωτερικού χορηγείται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η ποινική δίωξη των ανυπότακτων εξωτερικού αναστέλλεται από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 26 Μαρτίου 2004, διάστημα κατά το οποίο οι ανυπότακτοι μπορούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα, χωρίς προϋποθέσεις και διαδικασίες. Έτσι, οι ανυπότακτοι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου και να βρίσκονται στην Ελλάδα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    [11] Διάφορα

    Τα νέα τρένα του ΟΣΕ

    (4/2/2004 5:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τέσσερα καινούργια τρένα, που θα δρομολογηθούν σταδιακά στο δίκτυο του ΟΣΕ ως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς και αυτά, που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του προαστιακού σιδηροδρόμου, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστο Βερελή, στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Όπως τόνισε ο κ. Βερελής, "ο ΟΣΕ εκσυγχρονίζεται, αποκτά τρένα νέας γενιάς και ανακατασκευάζει το δίκτυό του". Οι αμαξοστοιχίες διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, από κλιματισμό και θέσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες μέχρι και παιχνιδότοπο. Με τη δρομολόγηση των νέων τρένων, ο ΟΣΕ αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα μειώνεται η διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη σε τεσσερισήμισι ώρες.

    Σχετικά Links:

    ΟΣΕ

    [12] Διεθνή

    Πυρκαγιά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δρέσδης

    (4/2/2004 5:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δρέσδης με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η στέγη του πάνω από τις κεντρικές πλατφόρμες. Ο σταθμός εκκενώθηκε και η λειτουργία του διακόπηκε για περίπου μία ώρα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν προς το παρόν εξακριβωθεί, ενώ έρευνες θα αρχίσουν από αύριο Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός το 2002 είχε πλημμυρίσει από τα νερά του γειτονικού ποταμού Έλβα, ενώ την ίδια χρονιά είχε τοποθετηθεί βόμβα, η οποία όμως δεν εξερράγη.

    [13] Οικονομία

    Κοινωνική συναίνεση για την ανταγωνιστικότητα Σε καλό δρόμο η ανάπτυξη της χώρας

    (4/2/2004 5:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, δόθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης η ετήσια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, με την οποία παρουσιάζονται τα αδύνατα και τα ισχυρά σημεία της ελληνικής οικονομίας τη χρονιά που μας πέρασε. Στη σύνταξη της έκθεσης, αλλά και στις προτάσεις που παρουσιάζει συμμετείχαν όλοι οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των εργαζομένων, συναινώντας έτσι σε προτάσεις ενίσχυσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Την έκθεση παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Προτεραιότητα της πολιτικής μας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και διαπιστώνεται ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία, στο υψηλό δημόσιο χρέος, στην μικρή εισροή ξένων επενδύσεων καθώς και στις εισοδηματικές ανισότητες.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, επεσήμανε "Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι η μεγάλη προτεραιότητα της πολιτικής μας". Στόχος λοιπόν, όπως υπογράμμισε, είναι η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος με σταθερούς όρους άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, εύρυθμη λειτουργία των αγορών, σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα των τιμών, αλλά και προστασία του καταναλωτή, ενώ μεγάλη σημασία θα δοθεί και στην ενθάρρυνση και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

    Ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στο Συμβούλιο ανέφερε ότι το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας πλησιάζει πια το 75,5% του μέσου κοινοτικού όρου, έναντι 64% πριν από οκτώ χρόνια. Ταυτόχρονα, δήλωσε, πως οι στόχοι για υψηλή ανταγωνιστικότητα στην οικονομία και βελτίωση των συνθηκών ζωής δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνον από την κυβέρνηση κι έκανε λόγο για κοινωνικού διάλογο και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. "Η ανταγωνιστικότητα δεν περνά από την εξαθλίωση των εργαζομένων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι", επεσήμανε.

    Τα θετικά και τ' αρνητικά της οικονομίας

    Στην έκθεση παρουσιάστηκαν και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων, η εκκίνηση από ένα υψηλό σημείο του οικονομικού κύκλου και το σχετικά υψηλό επίπεδο γενικής παιδείας και συγκριτικά αυξημένες ικανότητες χρήσης ξένων γλωσσών που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας διαθέτει. πολιτισμικές παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας ευνοούν την επιχειρηματική πρωτοβουλία

    Μεταξύ των κυριότερων αρνητικών σημείων, τώρα, συγκαταλέγονται: το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα αρχικής κατάρτισης δεν έχουν προσαρμοστεί επαρκώς, ώστε να παρέχουν στους νέους τα εφόδια που είναι σημαντικά στην κοινωνία της γνώσης και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, το πρόβλημα της ανεργίας και η χαμηλή αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα.

    [14] Εσωτερικά

    Στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για τη ΦΑΡΑΝ

    (4/2/2004 5:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο ξεκίνησε την Τετάρτη η δίκη των υπευθύνων της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ, που κατέρρευσε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, στον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας. Τα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και ο πολιτικός μηχανικός του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι, εξ αιτίας παραλείψεών τους ήταν ενδεχόμενο να καταρρεύσει το κτήριο σε περίπτωση σεισμού, πλην όμως δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα, η δικογραφία αναφέρει πως, υπήρχε γνωμάτευση πολιτικού μηχανικού, στην οποία τονίζονταν τα σοβαρότατα προβλήματα του κτηρίου. Όλοι οι μάρτυρες επέρριψαν ευθύνες στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για εγκληματική αμέλεια, διότι, όπως υποστήριξαν, γνώριζαν τις τεχνικές ατέλειες του εργοστασίου, αλλά δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα. Η δίκη θα συνεχισθεί την Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες, αφού έχουν κληθεί να καταθέσουν πάνω από 60 μάρτυρες.

    [15] Ιράκ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις Σκότωσαν παιδί "από λάθος" στο Κιρκούκ

    (4/2/2004 5:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Από "λάθος" σκοτώθηκε ένας 9χρονος Ιρακινός από τα πυρά των Αμερικανών στρατιωτών κοντά στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, συνταγματάρχης Ουίλιαμ Μέιβιλ. Ο Αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα με τον αστυνομικό διοικητή της επαρχίας, στρατηγό Σίρκο Σάκερ Χάκιμ και τον αναπληρωτή κυβερνήτη Ισμαήλ Χαντίντι, ανέφερε ότι διεξάγονται έρευνες για το συμβάν, ενώ θα ζητηθούν και ευθύνες από τους στρατιώτες.

    Ερευνα για το συμβάν

    ''Έγινε ένα λάθος, όταν οι δυνάμεις μας στο Κιρκούκ έβαλαν την Τρίτη με βλήματα όλμων εναντίον περιοχών που θεωρήσαμε ότι αποτελούν θέσεις επιτιθεμένων ή τρομοκρατών, σε απόσταση 10 χλμ νότια του Κιρκούκ'', δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός κατά τη συνάντησή του με τους δύο Ιρακινούς αξιωματούχους.

    Όπως διευκρίνισε "ένα από τα βλήματα έπεσε κατά λάθος κοντά στην οικογένεια'', με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το παιδί και να τραυματιστούν η μητέρα και τα δύο του αδέλφια. Επίσης ανέφερε ότι διενεργείται έρευνα για το συμβάν, ενώ οι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ θα θεωρηθούν υπεύθυνοι''.

    Εν τω μεταξύ, στρατιωτικός εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή στα γραφεία των δύο κουρδικών κομμάτων στο Αρμπίλ, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 101 και των τραυματιών τους 133.

    [16] Εσωτερικά

    Στις γυναικείες οι κατηγορούμενοι του ΕΛΑ Μετακόμισαν οι ισοβίτες της 17Ν

    (4/2/2004 6:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε ειδικά κελιά υψίστης ασφαλείας των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, μεταφέρθηκαν από τα κελιά των γυναικείων φυλακών οι έξι ισοβίτες της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Η μεταφορά των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού, Βασίλη Τζωρτζάτου και Ηρακλή Κωστάρη, έγινε κάτω από χαλαρά μέτρα ασφαλείας, αφού φορούσαν μόνο χειροπέδες, και χωρίς τα ειδικά γιλέκα. Ταυτόχρονα, από τις ανδρικές φυλακές μεταφέρθηκαν στις γυναικείες οι κατηγορούμενοι του ΕΛΑ, Κώστας Αγαπίου και Αγγελέτος Κανάς, αφού τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών, η δίκη και αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [17] Εσωτερικά

    Ναυάγιο η πρωτοβουλία Άνθιμου

    (4/2/2004 6:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Άκαρπη απέβη τελικά η πρωτοβουλία του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμου, για την εξεύρεση λύσης στην κρίση που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τη σχέση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο. Αυτό ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, κ. Θεόκλητος, τονίζοντας πως το κείμενο- πρόταση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου δεν έγινε αποδεκτό από το Πατριαρχείο, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, επιθυμεί λύση που αγνοεί τη συνταγματική τάξη στην Ελλάδα. Η Εκκλησία της Ελλάδας κατέληξε ο κ. Θεόκλητος, δεν υιοθέτησε την πρόταση και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

    Τροποποιούνται τα δεδομένα

    Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το ζήτημα βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν. Ωστόσο, υπάρχει μια πρόταση να συνταχθεί και πάλι ένα κείμενο στο οποίο θα αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αίτημα του Πατριαρχείου στην εφαρμογή του, καθώς ο νόμος θέτει προϋποθέσεις για την εκλογή νέων αρχιερέων και το οποίο δε θα συνοδεύεται συνοδευτική φράση του τύπου "έγκριση, ενημέρωση κλπ".

    Το αν θα γίνει η όχι αποδεκτή η απάντηση αυτή της Εκκλησίας από το Πατριαρχείο, ουδείς γνωρίζει. Μάλιστα, ο κ. Θεόκλητος όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για την ευόδωση της πρότασης αρκέστηκε να πει ότι είναι γιατί πιστεύει στο Θεό.

    Η κατάσταση περιπλέκεται πάντως, καθώς προστίθεται μια ακόμη μητρόπολη στις νέες χώρες που εκκενώνεται και αφορά την Κοζάνη, αφού ο μητροπολίτης Αμβρόσιος παραιτήθηκε για λόγους υγείας και η παραίτηση του έγινε ήδη, αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο.

    Ταυτόχρονα. αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος δεν απέκλεισε ούτε απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πατριάρχη. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί εντός του μηνός εκτάκτως και πάλι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εφ' όσον παραστεί ανάγκη.

    Τέλος, επισήμανε ότι, συνεχίζει να ισχύει η απόφαση της προηγουμένης Ιεράς Συνόδου, να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές των κενών μητροπόλεων πριν από τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεκτή η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Κοζάνης

    [18] Εσωτερικά

    Στις 8 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου προέδρου Έτσι ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

    (4/2/2004 6:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Από τις 8 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 7 το βράδυ τις ίδιας μέρας, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος τους. Λεπτομέρειες για τον τρόπο εκλογής ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, που ενδέχεται να είναι πρόεδρος του συνεδρίου. Η ψηφοφορία, θα γίνει κυρίως σε δημοτικούς χώρους, αφού, όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από δημάρχους και νομάρχες να παραχωρήσουν χώρους για την ψηφοφορία και η ανταπόκριση ήταν σχεδόν πλήρης. Στην εκλογή για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπορούν να πάρουν μέρος όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ από την Πέμπτη το βράδυ θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή στον αριθμό 3660000, από την οποία θα δίνονται όλες οι πληροφορίες για τη διαδικασία εκλογής του προέδρου. Οι λεπτομέρειες αυτές καθορίσθηκαν μετά από συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη του κόμματος δηλώνουν αισιόδοξα για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.

    "Να εισβάλλουν οι πολίτες στα κόμματα"

    Η ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την Κυριακή, από τις 8 το πρώι έως τις 7 το βράδυ. Μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι οπαδοί και φίλοι του κόμματος, άνω των 16 ετών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 3660000.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως στις 8 Φεβρουαρίου "τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι πολίτες, ψηφίζουν για το μέλλον της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης" και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν κόμματα συμμετοχικά, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία.

    Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία και χαρακτήρισε "επιτυχία" οποιονδήποτε αριθμό ψηφοφόρων πάνω από το 146.000, που είναι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως, "δημιουργούμε μια νέα σχέση μεταξύ του κόμματος και του πολίτη", ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν ενεργά στο νέο ξεκίνημα και προανήγγειλε αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι, το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ξεκινά την Παρασκευή στο Σπίτι της 'Αρσης Βαρών στη Νίκαια, με θέματα την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος και την εκλογή νέου προέδρου, από οπαδούς και φίλους του Κινήματος.

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 February 2004 - 17:55:06 UTC