Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά του κεφαλαίου και της αθλητικής βιομηχανίας Αθλητισμό για το λαό
  • [02] Με 3-1 νίκησε ο Παναθηναϊκός τον Απόλλωνα Νικηφόρο ντεμπούτο για
  • [03] Επιστολή στα εμπλεκόμενα μέρη για νέες συνομιλίες Νέα εμπλοκή Ανάν στο
  • [04] Τις εγκαταστάσεις εγκαινίασε ο Φ. Πετσάλνικος Εγκαίνια νέων χώρων στο
  • [05] Επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής "Γκάφα ο πόλεμος στο Ιράκ"
  • [06] Μαζί με Ρουσόπουλο και Σουφλιά Στο Επικρατείας ο Έβερτ
  • [07] Ακύρωση πλειστηριασμού ακινήτου από το Εφετείο Αθηνών
  • [08] Επίθεση Κωνσταντόπουλου σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • [09] Αντιδράσεις από την πρωτοβουλία Σαρόν Έτοιμος για δημοψήφισμα ο Σαρόν
  • [10] Πλήρης στήριξη στις ΗΠΑ Πιστός φίλος των ΗΠΑ ο Αθνάρ

    [01] Εσωτερικά

    Κατά του κεφαλαίου και της αθλητικής βιομηχανίας Αθλητισμό για το λαό ζήτησε η Παπαρήγα

    (4/2/2004 7:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    "Ο αθλητισμός πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ανθρώπους του αθλητισμού στην Πανηπειρωτική Ένωση. Παράλληλα, η γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε και πάλι κατά του δικομματισμού και κάλεσε τους πολίτες να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι, η βιομηχανία του αθλητισμού πριμοδοτείται προκλητικά και ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το τζίρο της ΦΙΦΑ, που ανέρχεται σε περισσότερα από 400 δις δολάρια το χρόνο, που δείχνουν την κυριαρχία του κεφαλαίου στον αθλητισμό. Επίσης, η γραμματέας του ΚΚΕ, έκανε λόγο για πολιτικές επιδιώξεις "για την αποπολιτικοποίηση του λαού και της νεολαίας". Τέλος, η κ. Παπαρήγα παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τον αθλητισμό, που περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, τη συστηματική διδασκαλία του αθλητισμού στο σχολείο και την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων φυσικής αγωγής.

    Σχετικά Links:

    ΚΚΕ

    [02] Αθλητισμός

    Με 3-1 νίκησε ο Παναθηναϊκός τον Απόλλωνα Νικηφόρο ντεμπούτο για Γκονζάλες

    (4/2/2004 7:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πρεμιέρα με γκολ για τον Εζεκιέλ Γκονζάλες στον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντινός άσος πέτυχε με πέναλτι το πρώτο του τέρμα, επι ελληνικού εδάφους, στη φιλική νίκη των πρασίνων 3-1 κόντρα στον Απόλλωνα. Ντελίριενθουσιασμού από περισσότερους από 10 χιλιάδες φίλους του ΠΑΟ που παραβρέθηκαν στη Λεωφόρο και αποθέωσαν το νεαρό άσο, καθώς και τα υπόλοιπα νέα μετεγγραφικά αποκτήματα της ομάδας, που έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής.

    [03] Εσωτερικά

    Επιστολή στα εμπλεκόμενα μέρη για νέες συνομιλίες Νέα εμπλοκή Ανάν στο Κυπριακό

    (4/2/2004 8:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, ΝΕΤ 105,8

    Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά την υπηρεσιακή συνάντηση των αξιωματούχων της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, για τις τελευταίες λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη λύση του ζητήματος της Κύπρου μέχρι την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα αποστείλει εντός των ημερών προσκλήσεις προς τις δυο πλευρές για να προσέλθουν σε συνομιλίες, αλλά είναι πολύ πιθανό με την επιστολή του ο κ. Ανάν να ζητά από τα μέρη να τοποθετηθούν και στους όρους που έχει θέσει για την επανάληψη του διαλόγου. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε πως, "η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν", ενώ ο Ραούφ Ντεκτάς είπε ότι, "η τουρκική πλευρά θα μπορέσει να προβεί σε λογικές εδαφικές παραχωρήσεις", εάν γίνει αποδεχτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Στόχος η λύση μέχρι την 1η Μαΐου

    "Σκοπεύω να καλέσω τα εμπλεκόμενα μέρη σχετικά σύντομα και νομίζω ότι, μέσα στην επόμενη μέρα ή μέχρι μεθαύριο θα ορισθεί η ημερομηνία". Κόφι Ανάν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

    Ο κ. Αναν αναφέρθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες, που είχε προσφάτως με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Παπανδέου, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα να καλέσει σύντομα σε σύνοδο τα ενεχόμενα μέρη.

    Σε ερώτηση αν έχει ακούσει τις απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε πως είχε σχετικές συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό και σκοπεύει να έρθει σύντομα σε επαφή με τον κατοχικό ηγέτη.

    Ωστόσο, ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, "εάν θέλουμε να προλάβουμε την ημερομηνία της 1ης Μαϊου". "Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα", κατέληξε ο κ. Ανάν.

    Το περιεχόμενο των επιστολών που θα στείλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στα εμπλεκόμενα μέρη, θα αποφασισθεί σε ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη στον ΟΗΕ την Τετάρτη το βράδυ, με τη συμμετοχή του κ. Ανάν και του Αλβαρο ντε Σότο.

    [04] Εσωτερικά

    Τις εγκαταστάσεις εγκαινίασε ο Φ. Πετσάλνικος Εγκαίνια νέων χώρων στο Εφετείο Αθηνών

    (4/2/2004 9:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, εγκαινίασε το μεσημέρι της Τετάρτης τις νέες εγκαταστάσεις του Δικαστηρίου Ανηλίκων και της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Ποινικού Μητρώου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τη βιβλιοθήκη του Εφετείου Αθηνών καθώς και τις εγκαταστάσεις των αρχείων του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Αθηνών. Τα εγκαίνια έγιναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών και στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στους νέους χώρους του κτηρίου.

    [05] Διεθνή

    Επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής "Γκάφα ο πόλεμος στο Ιράκ"

    (4/2/2004 9:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πόρισμα Χάτον. Ο Τόνι Μπλερ βρέθηκε και πάλι σε δύσκολη θέση, όταν υπερασπιζόμενος για ακόμα μία φορά τον πόλεμο κατά του Ιράκ, δέχτηκε πέρα από τις επικρίσεις βουλευτών και τις αποδοκιμασίες πολιτών που βρίσκονταν στην αίθουσα του κοινού. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δέκα λεπτά και ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε την κατάσταση χαριτολογώντας " Αισθάνομαι ότι δεν είμαι ιδιαίτερα πειστικός για κάποιους κύκλους". Νωρίτερα, σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. "Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας από το Σουέζ" είπε χαρακτηριστικά.

    Παραδέχτηκε λάθη

    Για ακόμα μία φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση του να προχωρήσει η χώρα σε πόλεμο κατά του Ιράκ παραδέχτηκε ωστόσο ότι κάποιες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δεν ήταν σωστές .

    ''Παραδέχομαι ότι η ISG δεν βρήκε αυτό που εγώ και πολλοί άλλοι ανέμεναν ότι θα βρισκόταν, δηλαδή όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα'' είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Οι δηλώσεις του, διακόπηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα όπως "δολοφόνοι" και "όχι άλλα σκάνδαλα".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επιτέθηκε στον Τύπο και συγκεκριμένα στο BBC και το δημοσιογράφο του Αντριου Γκίλιγκαν, για λανθασμένο ρεπορτάζ κυρίως για τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επίθεση σε 45 λεπτά.

    Επίθεση Ρόμπιν Κουκ

    Νωρίτερα, δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης Μπλερ, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ τονίζοντας ότι ο πόλεμος αποδείχθηκε ότι ήταν η μεγαλύτερη γκάφα της εξωτερικής πολιτικής από το Σουέζ το 1956.

    ''Εν περιλήψει ο πόλεμος ούτε κατέστρεψε όπλο μαζικής καταστροφής ούτε μείωσε την απειλή της τρομοκρατίας κατά των βρετανικών συμφερόντων, αντίθετα, υπονόμευσε το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, μας διαχώρισε από τους βασικούς συμμάχους μας στην Ευρώπη και ζημίωσε την εικόνα μας στον τρίτο κόσμο, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες" τονίζει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Τόνι Μπλερ οδήγησε τη Βρετανία σε πόλεμο κατά του Ιράκ γιατί ήθελε να αποδείξει στον προέδρο Μπους ότι η Βρετανία είναι ο καλύτερος φίλος των ΗΠΑ και όχι γιατί είxε αποδείξεις στα χέρια του για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης Χάτον

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC

    Ευθείες βολές στο BBC από την έκθεση Χάτον

    "Καθαρός" ο Τόνι Μπλερ

    [06] Εσωτερικά

    Μαζί με Ρουσόπουλο και Σουφλιά Στο Επικρατείας ο Έβερτ

    (4/2/2004 10:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα περιληφθεί τελικά ο Μιλτιάδης Έβερτ, όπως έγινε γνωστό από τη Ρηγίλλης μετά από συνάντηση του πρώην προέδρου του κόμματος με τον Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Έβερτ θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή των κ.κ. Σουφλιά, Ρουσσόπουλου και Βαληνάκη. Στελέχη της ΝΔ μιλούν για μία γυναίκα, που θα είναι πρόσωπο - έκπληξη και θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση, ενώ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τις υπόλοιπες επιλογές του Κώστα Καραμανλή. Στο μεταξύ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος δήλωσε ότι, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας του με τη Νέα Δημοκρατία. Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, η Ν.Δ. ανακοίνωσε τους υποψήφιους Βουλευτές του κόμματος σε 7 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, Α και Β Αθηνών, Υπόλοιπο Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας και Α Θεσσαλονίκης.

    "Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας"

    Ο κ. Ανδριανόπουλος ανέφερε, πως "μετά από τρία χρόνια απόλυτης σιωπής και μετά τον καταιγισμό πρόσφατων απαξιωτικών και επικριτικών εναντίον μου σχολίων από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας μου με τη ΝΔ... Οι φιλελεύθερες απόψεις, που με συνέπεια υποστηρίζω είναι προφανές, πως ενοχλούν ή δεν χωράνε στο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά την εύλογη συναισθηματική φόρτιση, που αισθάνομαι είναι αυτονόητο, πως οι πολιτικοί δρόμοι οι δικοί μου και της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν. Εξακολουθώ να παραμένω απλός πολίτης μιας ανοιχτής κοινωνίας", κατέληξε ο κ. Ανδριανόπουλος.

    Εξάλλου το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ συναντήθηκε με τον Σίμο Κεδίκογλου, γιο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, ο οποίος θα κατέλθει υποψήφιος με το συνδυασμό της ΝΔ στο νομό Ευβοίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

    [07] Οικονομία

    Ακύρωση πλειστηριασμού ακινήτου από το Εφετείο Αθηνών

    (4/2/2004 9:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Το Εφετείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 117/2004 απόφασή του ακύρωσε αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτου που έγινε το 2000 από Τράπεζα και διέταξε τη διαγραφή της εγγραφής του ακινήτου από το υποθηκοφυλακείο την οποία είχε κάνει ο νέος ιδιοκτήτης, μετά την περιέλευση του ακινήτου στην ιδιοκτησία του από τον πλειστηριασμό. Η Τράπεζα έβγαλε το ακίνητο στον πλειστηριασμό γιατί ο δανειολήπτης είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες περιείχαν και πανωτόκια. Ο πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα που ο νόμος 2789/2000 είχε απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς (Φεβρουάριο 2000 έως Δεκέμβριο 2001), προκειμένου οι Τράπεζες να επανακαθορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να διαγράψουν μέρος των πανωτοκίων. Παράλληλα, το Εφετείο έκρινε αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών τη διάταξη του Ν.2789/2000 (άρθρο 30) που προβλέπει την μη υπαγωγή της οφειλής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εφόσον έκλεισαν οι λογαριασμοί μετά τη 15η Απριλίου 1998.

    [08] Εσωτερικά

    Επίθεση Κωνσταντόπουλου σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    (4/2/2004 10:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με σκληρή γλώσσα στα δύο μεγάλα κόμματα επιτέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης μίλησε σε συγκέντρωση των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και το απόγευμα σε αυτοδιοικητικά στελέχη του νομού Αττικής του κόμματος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας ενώ πρόσθεσε ότι και τα δύο κόμματα έχουν επιδοθεί σε μία "σκυταλοδρομία εξουσίας" αντιγράφοντας ο ένας την πολιτική του άλλου.

    "Η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο"

    Συγκεκριμένα, στη συγκέντρωση των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος ο Πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο και εκμηδενίζει το περιεχόμενο της δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων είπε ότι δεν έχουν ίχνος κοινωνικής πολιτικής και εκτίμησε ότι οι πολίτες θα αναγκαστούν σε κινητοποιήσεις ανάλογες με εκείνες που είχαν πραγματοποιήσει τρία χρόνια πριν για να υπερασπιστούν την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στα ζητήματα αυτά.

    "Οι πολιτικές που εφαρμόζονται απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τις μεγάλες αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας, της αξιοπρέπειας στη ζωή και στη δουλειά", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και κάλεσε του πολίτες να συνταχθούν με τις δυνάμεις του Συνασπισμού.

    Οι προτάσεις του ΣΥΝ για την Αυτοδιοίκηση

    Παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις του Συνασπισμού για την Αυτοδιοίκηση σε αυτοδιοικητικά στελέχη του νομού Αττικής του κόμματος, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις των κυρίων Παπανδρέου και Καραμανλή τονίζοντας ότι το γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό κράτος που δεν είναι αξιόπιστο, είναι το κράτος του δικομματισμού που γίνεται εργαλείο στα χέρια της κάθε αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας ενώ πρόσθεσε ότι "πίσω από τα λόγια για αλλαγή και επανίδρυση και οι δύο θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα και τις ευθύνες τους, δηλαδή την πραγματικότητα που έφτιαξαν και σήμερα αποδοκιμάζουν".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατέληξε λέγοντας ότι για να αλλάξει το κράτος πρέπει να υπάρξει περιφερειακή αποκέντρωση με αιρετή αυτοδιοίκηση, ανακατανομή εξουσιών από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, μεταφορά πόρων και καθιέρωση της απλής αναλογικής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [09] Διεθνή

    Αντιδράσεις από την πρωτοβουλία Σαρόν Έτοιμος για δημοψήφισμα ο Σαρόν

    (4/2/2004 10:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα το σχέδιο του για την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας εξετάζει ο Αριέλ Σαρόν. " Ένα δημοψήφισμα θα ήταν μία καλή κίνηση" τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης της κυβέρνησης του. Νωρίτερα, μέλη του κόμματος του Λικούντ ξεκίνησαν να συλλέγουν υπογραφές για να μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμμαχία για το θέμα των εβραίων εποίκων με τους Εργατικούς.

    Θετικά βήματα

    Την πρωτοβουλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την εκκένωση των 17 εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας καλωσόρισε με δηλώσεις του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι και εξέφρασε την ευχή το Ισραήλ να αποσυρθεί από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη.

    Νωρίτερα, θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρωτοβουλία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Η πρόταση του Αριέλ Σαρόν θα χαρίσει μία νέα δυναμική που θα προωθήσει τη διαδικασία ειρήνευσης", τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε και τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου, ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. να βοηθήσουν το Ισραήλ ώστε να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

    Ζήτησε επίσης από την ισραηλινή κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε το Ισραήλ να αποχωρήσει μελλοντικά και από τη Δυτική Όχθη, τονίζοντας ότι αυτό είναι και η προϋπόθεση για ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ, η συνάντηση των επικεφαλής των πολιτικών γραφείων του Αριέλ Σαρόν και του Αχμέντ Κορέι.

    Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι για να προετοιμάσουν τη σύνοδο στην οποία θα ανταλλάξουν απόψεις οι δυο πρωθυπουργοί.

    [10] Ιράκ

    Πλήρης στήριξη στις ΗΠΑ Πιστός φίλος των ΗΠΑ ο Αθνάρ

    (4/2/2004 11:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σημαντικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας χαρακτήρισε τον πόλεμο του Ιράκ, μιλώντας ενώπιον των δυο σωμάτων του αμερικανικού κογκρέσου ο Ισπανός πρωθυπουργός. "Αρνηθήκαμε να ανεχθούμε τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το τυραννικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν" είπε χαρακτηριστικά ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα αναλάβει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για υλική και θεσμική ανοικοδόμηση του Ιράκ. Αναφερόμενος στα αιματηρά γεγονότα που συμβαίνουν στο Ιράκ μίλησε για τρομοκράτες που δεν αφήνουν τους Ιρακινούς να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ είναι ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των δυο σωμάτων του κογκρέσου, γεγονός που αποτελεί μία σπάνια τιμή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 February 2004 - 21:52:59 UTC