Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστροφή στις νίκες για τον ΟΦΗ
  • [02] Κάλεσμα προς τη νεολαία από την Αλ. Παπαρήγα
  • [03] Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια μετά διαδηλώσεων
  • [04] Με εγκυρότητα και ελεύθερη συμμετοχή Στήθηκαν οι κάλπες
  • [05] Δύο νέες δημοσκοπήσεις στη δημοσιότητα
  • [06] Για "συνέδριο-παρωδία" έκανε λόγο ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    [01] Αθλητισμός

    Επιστροφή στις νίκες για τον ΟΦΗ

    (7/2/2004 7:45:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ΟΦΗ σε αγώνα για την 20η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής που έγινε στο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης", επικράτησαν 3-0 του Αρη και "έσπασαν" την αρνητική παράδοση που είχαν απέναντι στο μακεδονικό συγκρότημα τα τρία τελευταία χρόνια, όπου είχαν γνωρίσει ισάριθμες ήττες (2-3 το 2000-01, 1-2 το 2001-02, 1-2 το 2002-03). Τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχαν οι Σοάρες (55`) και Ντεγιάνοφ (78`, 86`).

    Το πρώτο ημίχρονο δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας, αφού είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη ευκαιρία, σημειώθηκε ένα μόλις λεπτό πριν την ολοκλήρωση του πρώτου 40λεπτου. Από το σουτ του Σοάρες, ο Νεοφύτου δεν μπόρεσε με προβολή από κοντά να βρει την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα, με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρια της εστίας του Γκίτκου.

    Οι Κρητικοί, στις καθυστερήσεις του α` ημιχρόνου, διαμαρτύρονται για πέναλτι. Συγκεκριμένα, ο Ντεγιάνοφ μετά από «μίνι επέλαση, ανατράπηκε από το Μαλλούς στη μεγάλη περιοχή, όμως ο διαιτητής Γερμανάκος δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών, δείχνοντας παράλληλα την κίτρινη κάρτα στον Βούλγαρο για "θέατρο".

    Η είσοδος του Αλεξ στη θέση του Κουτσουρέ, έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Φοιρού, με αποτέλεσμα, δέκα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η υπεροχή αυτή να μεταφραστεί και σε γκολ. Από την μπαλιά του Βραζιλιάνου στην πλάτη της άμυνας των Θεσσαλονικέων, ο Σοάρες έγινε αποδέκτης της μπάλας και με σουτ νίκησε τον Γκίτκο (1-0).

    Η αντίδραση του Αρη στο γκολ του Σοάρες δεν ερχόταν και έτσι ο ΟΦΗ, στη δεύτερη ευκαιρία που είχε στο δεύτερο 45λεπτο, κατάφερε να ανεβάσει το προβάδισμα, με πρωταγωνιστή τον Αλεξ. Ο τελευταίος στο 78`, μετά από εντυπωσιακή κούρσα, έδωσε πάσα ακριβείας στον Μπελεβώνη και εκείνος αμέσως στον Ντεγιάνοφ, με τον Βούλγαρο να σουτάρει δυνατά και να κάνει το 2-0.

    Το... χορό των τερμάτων έκλεισε και πάλι ο Ντεγιάνοφ, ο οποίος μετά τη μαγική πάσα του Αλεξ, βρέθηκε απέναντι στον Γκίτκο και χωρίς ν` αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, πλάσαρε τον τερματοφύλακα του Αρη διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.

    Διαιτητής: Γερμανάκος Κίτρινες κάρτες: Ντεγιάνοφ, Τριανταφύλλου, Παπαδόπουλος Βανγκέλι.

    Οι συνθέσεις

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Αδάμος, Τομάς, Μπελεβώνης, Σταυρακάκης (81` Δερμιτζάκης), Κουτσουρές (46` Αλεξ), Δέντσας, Ντεγιάνοφ, Σοάρες, Τριανταφύλλου, Νεοφύτου (89` Κολιτσιδάκης).

    ΑΡΗΣ: Γκίτκος, Μαλλούς, Νάιντος, Κολτσίδας, Πασσαλής (24` Κούσας), Νικολαίδης (72` Αμπελάς), Διγκόζης, Παπαδόπουλος, Λαζανάς (59` Αθανασόπουλος), Λιολίδης, Βανγκέλι.

    [02] Εκλογές

    Κάλεσμα προς τη νεολαία από την Αλ. Παπαρήγα

    (7/2/2004 8:20:00 μμ)

    Πρόσκληση προς τη νεολαία να στηρίξει το ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου και να καταδικάσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε να μειωθούν τα συνολικά τους ποσοστά, απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση νεολαίας στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τους αρχηγούς και των δύο μεγάλων κομμάτων ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν τη νεολαία υπογραμμίζοντας ότι, τόσες ασυναρτησίες και κενά λόγια δεν έχουν ακουστεί σε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

    "Εχουμε ζήσει τα 'πρόγραμματα' και των δύο"

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι και τα δύο κόμματα έχουν πρόγραμμα, το οποίο έχουμε ζήσει και οι δύο έχουν κυβερνήσει, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι με πρόγραμμα η πλουτοκρατία απέκτησε νέα κέρδη, με πρόγραμμα η κερδοφορία των κεφαλαίων ανέβηκε στα ύψη, με πρόγραμμα η Ελλάδα έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που συνέβαλε στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Χαρακτήρισε επικίνδυνα τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σημείωσε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία μιλάνε για το αύριο της νεολαίας για να μη λογοδοτήσουν για τα σημερινά προβλήματά της.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε από τους νέους να στηρίξουν το ΚΚΕ γιατί ήταν πάντα στο πλευρό της νεολαίας και αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέσεις του κόμματός της για τα θέματα της υγείας, της παιδείας, για το 35ώρο, για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

    Το ΚΚΕ, είπε, δίνει βάρος σε όλες τις μορφές του αγώνα, προσθέτοντας ότι η εκλογική μάχη είναι μια κορυφαία πολιτική αναμέτρηση με την έννοια ότι παίρνει μέρος η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και η ψήφος μπορεί να γίνει όπλο υπέρ του λαού και της νεολαίας.

    [03] Διεθνή

    Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια μετά διαδηλώσεων

    (7/2/2004 9:03:00 μμ)

    Υπό τα συνθήματα και το δυναμικό παρόν χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μόναχο η 40η Διεθνής Διάσκεψης για την Ασφάλεια, το λεγόμενο "Νταβός της Αμυνας", όπου μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ άδραξε την ευκαιρία για να υπεραμυνθεί με πάθος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ πρότεινε την υιοθέτηση μιας "νέας διατλαντικής πρωτοβουλίας" για την ανάπτυξη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι 5.000, σύμφωνα με την αστυνομία, 10.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές διατράνωναν την αντίθεση τους, ζητώντας μέχρι και "αποστολή των εμπόρων του πολέμου στον Άρη". Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και οι συλλήψεις.

    Ασφαλέστερος ο κόσμος, λέει ο Ράμσφελντ - Υπερατλαντική πρωτοβουλία ζητά ο Φίσερ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στην ομιλία του σημείωσε ότι "ο κόσμος είναι πιο ασφαλής σήμερα διότι η Συμμαχία απελευθέρωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, 25 εκατομμύρια στο Αφγανιστάν και 25 στο Ιράκ", ενώ υπογράμμισε την σημασία της επιτυχίας των προσπαθειών για ειρήνευση και εκδημοκρατισμό αυτών των δυο χωρών, που "θα επηρεάσει θετικά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ πρότεινε "οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και ο Καναδάς να ενώσουν τις ικανότητες και τα μέσα που διαθέτουν για να δώσουν μία προοπτική στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο μίας νέας διατλαντικής πρωτοβουλίας".

    Ο Γιόσκα Φίσερ επέμεινε στο γεγονός ότι η ασφάλεια στην περιοχή αυτή "εξαρτάται λιγότερο από μία επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ... και περισσότερο από την ανάγκη να εργασθούμε επί της στρατηγικής πρόκλησης που αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των χωρών αυτών".

    Ο Γιόσκα Φίσερ επισήμανε επίσης ότι ο νέος ολοκληρωτισμός του τζιχάντ (ιερού πολέμου) αποτελεί εξίσου απειλή για τον μουσουλμανικό κόσμο. Όπως ανέφερε, η διατλαντική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να εκληφθεί ως κίνηση πατερναλιστικού χαρακτήρα και πρέπει να περιλαμβάνει μία συμφωνία συνεργασίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και μία "κοινή διακήρυξη" ανοικτή και στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, με την οποία να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και την αποδοχή του ελέγχου των εξοπλισμών.

    Ο Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Η απάντηση στην πρόταση Φίσερ διατυπώθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, αργότερα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος παρατήρησε ότι ίσως υπάρχει ήδη μία υπερατλαντική πρωτοβουλία σε εξέλιξη, καθώς 24 από τις 26 χώρες-μέλη και μελλοντικά μέλη της ΝΑΤΟ έχουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, ενώ 17 έχουν δυνάμεις ταυτόχρονα σε δυο χώρες.

    Δυναμικό παρών από τους διαδηλωτές

    Στο μεταξύ από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Μονάχου διαδηλώνοντας την αντίθεση τους. Η αστυνομία πραγματοποιήθηκε ειρηνικά, ωστόσο δεν έλειψαν οι συλλήψεις, καθώς τέσσερεις άνθρωποι οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Στη διάρκεια της άλλης μεγάλης πορείας, που έγινε χθες, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 28 διαδηλωτές, με τις κατηγορίες της επίθεσης, παραβίασης του νόμου περί δημόσιων συναθροίσεων και του νόμου περί οπλοκατοχής, ενώ άλλοι 147 προσήχθησαν, αφού προσπάθησαν να αποκλείσουν ένα δρόμο.

    Οι νεαροί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου ζητούσαν να σταλούν στον Αρη οι "έμποροι του πολέμου" και έσπρωχναν ένα καροτσάκι σούπερ-μάρκετ που το είχαν μετατρέψει σε ψεύτικο κανόνι. Αναγκάστηκαν όμως να ματαιώσουν τα σχέδιά τους για το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγεται η σύνοδος. Νωρίτερα, η ένταση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της όταν ένας Γάλλος φρουρός πυροβόλησε κατά λάθος σε απόσταση λίγων μέτρων απ όπου συνεδρίαζαν οι 19 υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας, στο ξενοδοχείο Μπαγερίσερ Χοφ. Η σφαίρα χτύπησε στο μαρμάρινο πάτωμα και τα θραύσματα τραυμάτισαν ελαφρά οκτώ ανθρώπους.

    [04] Εκλογές

    Με εγκυρότητα και ελεύθερη συμμετοχή Στήθηκαν οι κάλπες

    (7/2/2004 9:58:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 FM

    Από τις 8 το πρωί και μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, περίπου 3.000 κάλπες, εντός και εκτός της χώρας, θα υποδέχονται τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που θα συμβάλλουν στην εκλογή του νέου Προέδρου του κινήματος, βάσει της διαδικασίας που επικυρώθηκε, στο Έκτακτο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Στα εκλογικά τμήματα έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές και οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής Παρασκευάς Αυγερινός έχει διασφαλιστεί η εγκυρότητα και ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών. Κατά την προσέλευση στην ψηφοφορία οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα καλούνται να δηλώσουν αν συμφωνούν με την καταγραφή των στοιχείων τους, στους καταλόγους του κόμματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία θα διοχετεύονται σε on line σύστημα, αναμένεται να γνωστοποιηθούν περί τις 10 το βράδυ.

    "Στην πράξη η συμμετοχική διαδικασία που δίνει την εντολή της αλλαγής"

    Μοναδικός υποψήφιος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη και έτσι θα είναι ο τρίτος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μετά την ίδρυσή του κόμματος το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Από το πρωί της Κυριακής, σε 2.500 χώρους υποδοχής, εκ των οποίων 115 είναι εκτός Ελλάδας, περίπου 3.000 κάλπες θα είναι ανοιχτές για όσους θελήσουν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

    Στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν ψηφοδέλτια για τον Πρόεδρο, καθώς και λευκό ψηφοδέλτιο. Κάθε πολίτης πριν ψηφίσει θα ενημερώνεται και θα αποφασίζει αν αποδέχεται να εγγραφούν τα στοιχεία που θα δώσει, τα στοιχεία δηλαδή που θα είναι αναγκαία για την ψηφοφορία. Εάν συμφωνεί θα προχωρά στο πρακτικό μέρος της διαδικασίας.

    Επίσης θα υπάρχει ένα δελτίο επικοινωνίας. Σε αυτό θα υπάρχουν πεδία, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να δηλώνει εάν θέλει να γίνει μέλος του ΠΑΣΟΚ, εθελοντής σε θέματα νεολαίας, εθελοντής σε θέματα επιμόρφωσης, εθελοντής σε θέματα κοινωνικών κινημάτων και εάν θέλει να γίνει δωρητής οργάνων σώματος. Αν απαντήσει θετικά σε κάποια από αυτά θα πρέπει κατόπιν να δηλώνει τα στοιχεία του, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί του.

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το που μπορούν να ψηφίσουν απο το τηλέφωνο 210-36.60.000.

    Τα στελέχη του κινήματος εμφανίζονται αισιόδοξα για τη συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία. "Την Κυριακή θα είμαστε όλοι εκεί, σε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία που δίνει στο Γιώργο Παπανδρέου την εντολή της αλλαγής, την εντολή να κάνει πράξη το όραμα και το σχέδιό του για τη χώρα", δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας .

    Το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονται δηλώσεις από τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Από τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου μετακομίζει στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, στο γραφείο του προέδρου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στο Κερατσίνι. Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ως υπουργός Εξωτερικών.

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ

    [05] Εκλογές

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις στη δημοσιότητα

    (7/2/2004 10:56:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη που διενεργήθηκε με κάλπη, από τις 29 Ιανουαρίου, έως τις 6 Φεβρουαρίου, για το "Εθνος της Κυριακής", από την Μέτρον Ανάλυσις, δείχνει διαφορά 3,7 μονάδων υπέρ της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου. Το μεγάλο χαρτί του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου που προηγείται του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα "Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός". Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι μόνο το ένα έκτο των ερωτηθέντων γνώριζε τα γεγονότα που ακολούθησαν, την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Σε άλλη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρείας RASS και μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η ΝΔ εμφανίζεται να διατηρεί το προβάδισμα της τάξης του 4,3% στην πρόθεση ψήφου.

    Σταθερό προβάδισμα Παπανδρέου στην ερώτηση για την καταλληλότητα του νέου πρωθυπουργού

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις έγινε σε δείγμα 1596 ατόμων.

    Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτιμά το 37,2% των ερωτηθέντων, έναντι 40,9% που επιλέγει ΝΔ 5,3% το ΚΚΕ 2,8% ΣΥΝ,1,1% ΔΗΚΚΙ και 1,6% ΛΑΟΣ

    Ένα κρίσιμο μέγεθος 8,4% των ερωτηθέντων συνεχίζει να δηλώνει αναποφάσιστο.

    Με ποσοστό 1,6% προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα το 45,4% των ερωτηθέντων επιλέγει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έναντι 43,8% που προτιμά τον Κώστα Καραμανλή.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα εμπιστεύεστε για την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ επιλέγεται από το 39,9% των ερωτηθέντων, έναντι 41% που προτιμά τη ΝΔ.

    Στα ίδια με προηγούμενες δημοσκοπήσεις επίπεδα παραμένει η διαφορά στο ερώτημα "ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα", το 31,9%, άπαντα το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 53,1% θεωρεί ότι θα κέρδιζε η ΝΔ.

    Σύμφωνα με τους δημοσκόπους στην έρευνα δεν περιλαμβάνεται ο απόηχος του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του διαστήματος κατά το οποίο διενεργήθηκε, ενώ μόνον το 1/6 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα όσα μεσολάβησαν μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ

    Από την Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται η πεποίθηση ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος θα συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση του κλίματος, ενώ στελέχη της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι και η νέα δημοσκόπηση πιστοποιεί ότι η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιοτικό εύρημα της δημοσκόπησης που αφορά την διαδικασία εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    Το 54,2% δηλώνει ότι θα έπρεπε η διαδικασία καθολικής εκλογής από τη βάση θα έπρεπε να υιοθετηθεί και από τα άλλα κόμματα, το 24,1% απαντά ότι δεν θα έπρεπε, ενώ 21,8% δηλώνει "Δεν ξέρω-Δεν απαντώ".

    Στις 4,3 μονάδες διατηρείται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα

    Σύμφωνα την άλλη πανελλήνια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία RASS για το STAR, με τη μέθοδο της κάλπης, από 26 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1414 ατόμων, η ΝΔ υπερέχει του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 4,3%. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δείχνει 34,7% ΠΑΣΟΚ, 39% ΝΔ, 5,8 ΚΚΕ, 2,7% ΣΥΝ, 1,1% ΔΗΚΚΙ, 2% ΛΑΟΣ, ενώ 14,7% δεν απαντούν. Όσον αφορά την παράσταση νίκης τα αποτελέσματα είναι 34,1% ΠΑΣΟΚ και 51,5% ΝΔ.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός τα ποσοστά είναι : Κ. Καραμανλής 39,2%, Γ. Παπανδρέου 38,6%, Αλέκα Παπαρήγα 2,4%, Νίκος Κωνσταντόπουλος 1,3%, Γ. Καρατζαφέρης 1,3% και Δ. Τσοβόλας 0,9%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι πιο ειλικρινής στο λαό οι απαντήσεις είναι 34% Γ. Παπανδρέου και 33,6% Κ. Καραμανλής.

    Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αλλαγές με νέα πρόσωπα σε μια πιθανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Το 53,2 πιστεύει ότι σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν αλλαγές (το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 50,1%), ενώ το 29,4 υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε πιθανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με 32,5 % για ΝΔ.

    [06] Εκλογές

    Για "συνέδριο-παρωδία" έκανε λόγο ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    (7/2/2004 6:25:00 μμ)

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος περιοδεύει σήμερα και αύριο στη Θράκη. Από τον Έβρο απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να ψηφίσουν το Συνασπισμό, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ "παρωδία".

    "Δεν δικαιολογείται πια καμία αυταπάτη"

    "Μετά το χθεσινό συνέδριο - παρωδία και κυρίως μετά τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου δεν δικαιολογείται πια καμία αυταπάτη. Ο κ. Παπανδρέου δημιουργεί ένα αρχηγικό, αποϊδεολογικοποιημένο κεντρώο κόμμα που δεν θα έχει καμία σχέση με τα οράματα του κοινωνικού μετασχηματισμού και τα πραγματικά συμφέροντα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Αλεξανδρούπολη κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι έχουν κοινά προγράμματα και ότι κυριαρχούνται, όπως είπε, από την γνωστή προεκλογική υποσχεσεολογία.

    Αναφερόμενος στα "τηλεοπτικά παράθυρα" των τελευταίων ημερών και στον χρόνο που διαθέτουν στα μικρά κόμματα τόνισε ότι "με την επικοινωνιακή καταιγίδα των τελευταίων εβδομάδων είναι φανερό, ότι τα ισχυρά κέντρα που θέλουν να επηρεάζουν τα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα και να εγκλωβίσουν τους πολίτες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν όχι με βάση την εικόνα της τηλεόρασης, αλλά με βάση τα δικά τους βιώματα. Τέλος επεσήμανε ότι αν στην νέα Βουλή δεν υπάρχει ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, τότε η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα προωθήσει ακόμη πιο σκληρές και αντιλαϊκές πολιτικές.

    "Ισχυρός ΣΥΝ της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Βουλή, σημαίνει αντίσταση στα δύο μεγάλα κόμματα και στον δικομματισμό που θέλει να μετατρέψει τα πάντα σε εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του", κατέληξε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 February 2004 - 21:52:31 UTC