Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θήβα ολοκλήρωσε την περιοδεία του Πορεία Καραμανλή από το "Βορρά
  • [02] Ώρα για ανατροπές "Σηκώνει μανίκια" ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών Πολιτική κρίση στην Αϊτή
  • [04] Διαμαρτύρονται οι αντάρτες των Ταμίλ Εκλογές στη Σρι Λάνκα
  • [05] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο Τραγικό δυστύχημα στην Κίνα
  • [06] Νέος θάνατος στο Βιετνάμ "Φονικός" ο ιός της γρίπης των πτηνών
  • [07] Νέος γύρος συνομιλιών Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό
  • [08] Νέος θρίαμβος για τον Κέρι
  • [09] Στο Ικόνιο της Τουρκίας Ζωή μέσα στα ερείπια
  • [10] Ματαιώθηκε η έρευνα για πιθανή δολοφονία Σήριαλ με την εξαφάνιση του
  • [11] Βρετανικό FBI
  • [12] Για 83 ενέργειες στο εδώλειο οι "5" "Άρχεται η συνεδρίαση" για τον

    [01] Εκλογές

    Στη Θήβα ολοκλήρωσε την περιοδεία του Πορεία Καραμανλή από το "Βορρά στο Νότο"

    (8/2/2004 11:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Με την ομιλία του στη Θήβα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε τη σημερινή περιοδεία του, που είχε τέσσερις σταθμούς συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκη, της Κατερίνη και τη Λαμία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβερνήσης και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του. "Σ΄ αυτή την πορεία από το Βορρά στο Νότο ένα γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: Κάθε πόλη και μία δύναμη. Όλες οι πόλεις, ένα μήνυμα. Όλη η Ελλάδα, μια φωνή. Μια φωνή, που ζητά πολιτική αλλαγή. Εκφράζουμε το νέο, το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα, που δίνει στη Χώρα νέα προοπτική", τόνισε στη Θήβα ο κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή, συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, ανεργία και ελλείψεις στις υποδομές και επεσήμανε την ανάγκη, "να ξαναγυρίσει η αισιοδοξία στον Τόπο και να είναι το χαμόγελο σ όλα τα πρόσωπα".

    "Φέρνουμε μια νέα διακυβέρνηση"

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι, "εμείς δεν ισοπεδώνουμε και δεν μηδενίζουμε τίποτε" και ότι, "δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκίνησαν και άφησαν στη μέση. Και εδώ στη Βοιωτία ξέρετε καλά τι σημαίνει ημιτελές έργο ΠΑΣΟΚ".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι, δεσμεύεται για την αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140,στα 230 ευρώ και για την αύξηση της αγροτικής σύνταξης από τα 200 στα 330 ευρώ μέσα στην πρώτη τετραετία. ενώ υποσχέθηκε ότι, θα εγκαινιάσει μια νέα επιθετική Αγροτική Πολιτική και επέκρινε την Κυβέρνηση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι, "είναι μαζί μας χιλιάδες πολίτες, που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, αλλά αρνούνται να διαιωνίσουν τη συντήρηση του κατεστημένου" και πρόσθεσε ότι, "στις 7 του Μάρτη κάθε ενεργός πολίτης γίνεται συμμέτοχος στο νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας. Όσα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ισχύουν στο ακέραιο. Οι δεσμεύσεις, που αναλάβαμε σ ό,τι αφορά τα αιτήματά σας αποτελούν συμφωνία τιμής με τον καθένα χωριστά. Φέρνουμε μία νέα διακυβέρνηση για όλους τους Έλληνες. Φέρνουμε την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο Τόπος".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Λαμία ο Κώστας Καραμανλής

    Καραμανλής: Στόχος μας ένα κράτος με κοινωνική ευαισθησία

    [02] Εσωτερικά

    Ώρα για ανατροπές "Σηκώνει μανίκια" ο Γ. Παπανδρέου

    (9/2/2004 10:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Σε "καθαρά" προεκλογικούς ρυθμούς εισέρχεται πλέον η πολιτική ζωή μετά την εντυπωσιακή εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στη διαδικασία προσήλθαν για να ψηφίσουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αριθμός που ξεπέρασε κάθε προσδοκία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε 1.017.085 ψήφους, ενώ 3.060 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα ή λευκά. Εντολή αλλαγών και ανατροπών, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες από το Κιλελέρ προανήγγειλε ριζικές αλλαγές καθώς και τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους προσφοράς. Ταυτόχρονα έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων μιλώντας για νέο συμβόλαιο ενότητας με τους πολίτες. Στις 13:00 ο κ. Σημίτης, αναμένεται να παραδώσει και επίσημα στον Γ. Παπανδρέου τα ηνία του κόμματος. Συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ και ομιλία στον Κορυδαλλό, περιλαμβάνει σήμερα το πρόγραμμα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Το αποτέλεσμα μου δίνει δύναμη"

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ και αναφερόμενος στις περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι η υποστήριξή τους του προσφέρει δύναμη για να προχωρήσει σε ρήξεις, τονίζει ότι οι αλλαγές που επιχειρεί δεν έχουν ορίζοντα τις εκλογές και σημειώνει ότι η δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύματος εξουσίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην στάση της ΝΔ απέναντι στη διαδικασία κάνοντας λόγο για κοντόφθαλμη πολιτική απέναντι στο δημοκρατικό αίτημα των πολιτών για συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες.

    Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την ΝΔ για ισοπεδωτική λογική μηδενισμού που χαρακτηρίζει τον αντιπολιτευτικό της λόγο και κενή πολιτική που παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

    ''Μεγάλο βήμα συμμετοχής και συστράτευσης των πολιτών στην πολιτική'', χαρακτήρισε τη διαδικασία ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    ''Το ΠΑΣΟΚ με την εκλογή προέδρου από τη βάση χάραξε δρόμο χωρίς επιστροφή και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και τα άλλα κόμματα να ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο'', δήλωσε ο επικεφαλής της εφορευτικής Επιτροπής Παρασκευάς Αυγερινός.

    Επανερχόμενος σήμερα ο κ. Αυγερινός δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως το ένα εκατομμύριο πολιτών που πήρε μέρος στην εκλογική διαδικασία αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στην πολιτική ιστορία του τόπου.

    "Στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ περιμέναμε 500.000 και ξεπεράσαμε το 1.000.000", τόνισε για την σημασία της εκλογής στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης που κατηγόρησε την ΝΔ ότι υποτιμά το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν καταλαβαίνει αυτά που κάνουμε". "Το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε παύει να υπάρχει. Η αυθόρμητη και αθρόα συμμετοχή του κόσμου δείχνει τη θέληση του να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει μπροστά, η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά με άλματα γιατί δεν την ...παίρνει", κατέλληξε ο κ Χυτήρης. Στη ψηφοφορία έλαβαν μέρος και περισσότεροι από 1,500 ομογενείς της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης που χαρακτήρισαν το γεγονός πρωτόγνωρη και φοβερή εμπειρία . Συνολικά λειτούργησαν έξι εκλογικά τμήματα (τρία στην Αστόρια, ένα στο Μπρούκλιν, ένα στο Μανχάταν και ένα στο Νιου Τζέρσεϊ).

    Απαξιώνει την διαδικασία η αντιπολίτευση

    "Δική τους η διαδικασία, δικό τους και το αποτέλεσμα", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου και τον κάλεσε να προσέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

    Πρωτοφανή χαρακτήρισε τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμανλής, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με νέους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης". Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού μίλησε για ειλημμένη από καιρό απόφαση η οποία απλά και μόνο περιέχει στοιχεία επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου για τηλεοπτικό διάλογο.

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινήθηκαν οι δηλώσεις του τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος σήμερα έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογή του, μέσω της ΝΕΤ 105,8 προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από τη διαδικασία ήταν μια επιτυχία για τον ίδιο. Ωστόσο, είπε η διαδικασία θα είχε νόημα εάν ήταν μία αναμέτρηση θέσεων και πολιτικών κι όχι μία διαδικασία αναμέτρησης όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. "Όταν ένα κόμμα αλλάζει αρχηγό, δεν σημαίνει ότι αλλάζει και πολιτική", σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Αλέκα Παπαρήγα.

    Για σόου που δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά επιδεινώνει την κρίση του πολιτικού συστήματος, μίλησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Παρωδία, χαρακτήρισε χθες από τα Χανιά, την διαδικασία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, που όμως με νεότερη ανακοίνωσή του σήμερα συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας όμως πως οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη μόνο από ανούσιες προεκλογικές φιέστες..

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Παπανδρέου

    Λαϊκή εντολή για νέα αρχή

    [03] Διεθνή

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών Πολιτική κρίση στην Αϊτή

    (9/2/2004 7:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Για προσπάθεια πραξικοπήματος κατηγόρησε την αντιπολίτευση της Αϊτής, ο πρωθυπουργός, Ιβόν Νεπτίν, αναφερόμενος στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Το τελευταίο κρούσμα βίας σημειώθηκε στην πόλη του Αγίου Μάρκου, όπου οι επαναστάτες έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα. Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του προέδρου, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, τον οποίο κατηγορούν για νοθεία στις εκλογές του 2000 και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης των εντάσεων, ο κ. Αριστίντ πρότεινε να διεξαχθούν τοπικές εκλογές, αλλά δήλωσε ότι, θα ολοκληρώσει τη θητεία του, που λήγει το 2006. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας, ο κ. Νεπτίν κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και κατέληξε πως, "μόνο με εκλογές μπορεί να επιλυθεί η κρίση".

    [04] Διεθνή

    Διαμαρτύρονται οι αντάρτες των Ταμίλ Εκλογές στη Σρι Λάνκα

    (9/2/2004 8:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στις 2 Απριλίου θα διεξαχθούν εκλογές στη Σρι Λάνκα, περίπου τέσσερα χρόνια πριν λήξει κανονικά η θητεία της σημερινής Βουλής. Η πρόεδρος της χώρας, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα αποφάσισε να διαλύσει τη Βουλή το Σάββατο, ενώ συνεχίζεται η κόντρα της με τον πρωθυπουργό, Ρανίλ Βικραμασίνγκε, για το υπουργείο Άμυνας. Η κ. Κουμαρατούνγκα έχει τον έλεγχο του υπουργείου από το Νοέμβριο, οπότε και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως, χωρίς το υπουργείο δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με τους αντάρτες των Ταμίλ. Την ίδια ώρα, οι Ταμίλ, με δηλώσεις του επικεφαλής τους, Άντον Μπαλασίνγκαμ, χαρακτηρίζουν "πισωγύρισμα στην ειρηνευτική διαδικασία" τις πρόωρες εκλογές, αλλά δηλώνουν ότι, θα συνεχίσουν να τηρούν την εκεχειρία, που έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση, από το Φεβρουάριο του 2002.

    [05] Διεθνή

    Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο Τραγικό δυστύχημα στην Κίνα

    (9/2/2004 8:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τουλάχιστον 29 άτομα βρήκαν το θάνατο σε ανθρακωρυχείο στην κινεζική επαρχία Σανζί, όταν ξέφυγαν από τον έλεγχό τους οι εκρήξεις, που οι ίδιοι πυροδότησαν, για το σφράγισμα εγκαταλελειμμένης στοάς. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της τοπικής κυβέρνησης, Ντουάν Τζιανγκούο, οι σοροί των εργατών βρέθηκαν, μετά από ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Σανζί την Τετάρτη. Οι αρχές συνέλαβαν τον Πανγκ Λονγχού, ιδιοκτήτη ενός παράνομου ορυχείου σε κοντινό χωριό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι, έδωσε εντολή σε τέσσερις εργαζόμενους να πυροδοτήσουν εκρηκτικά για να σφραγίσουν το ορυχείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας", ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας Λουλιάνγκ της Σανζί καθαιρέθηκε, λόγω των δυστυχημάτων στα ορυχεία, που έχουν προκαλέσει το θάνατο 141 ανθρώπων και ζημίες 15,4 γουόν το 2002 και το 2003.

    [06] Υγεία

    Νέος θάνατος στο Βιετνάμ "Φονικός" ο ιός της γρίπης των πτηνών

    (9/2/2004 8:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Πιο φονικό από τον ιό του 1997, χαρακτήρισε τον ιό της γρίπης των πτηνών ο καθηγητής Ντέιβιντ Χούι, ειδικός στις ασθένειες του αναπνευστικού στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η θνησιμότητα των κρουσμάτων αγγίζει το 75%, καθιστώντας τον ιό Η5Ν1 πιο φονικό και από το SARS, που η θνησιμότητά του άγγιζε μόλις το 20%. Την ίδια ώρα, ένας 27χρονος Βιετναμέζος έχασε την ζωή του από την γρίπη των πτηνών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της ασθένειας σε 19, σύμφωνα με αξιωματούχο του τομέα υγείας της χώρας. Παράλληλα, άλλος ένας άνδρας, 23 ετών, από τα Κεντρικά Υψίπεδα, επιβεβαιώθηκε ότι, πάσχει από τον ιό H5N1, αλλά είναι ακόμη εν ζωή, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Ινστιτούτου Παστέρ στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Επίσης, μια 24χρονη από την Καμπότζη, που πέθανε την Παρασκευή σε νοσοκομείο του Βιετνάμ, φένεται να έπασχε από τη φονική γρίπη, ενώ συνεχίζονται οι εξετάσεις για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών

    [07] Εσωτερικά

    Νέος γύρος συνομιλιών Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό

    (9/2/2004 11:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε νέα κρίσιμη φάση κινητικότητας εισέρχεται το Κυπριακό, καθώς αύριο Ραούφ Ντεκτάς και Τάσσος Παπαδόπουλος θα αρχίσουν νέο γύρο συνομιλιών υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ και του γγ του οργανισμού Κόφι Ανάν. Ο Κύπριος Πρόεδρος που βρίσκεται στην Αθήνα, συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αμέσως μετά οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος τόνισαν ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων χαιρέτισαν την πρωτοβουλία Ανάν, και δήλωσαν έτοιμοι να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις 12 ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, ενώ αργότερα θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη. Κοινός στόχος μας τόνισαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι η πλήρης ένταξη την 1 Μαΐου μιας επανενωμένης Κύπρου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς που έφθασε χθες στην αμερικανική μητρόπολη, από την πλευρά του μιλώντας στους δημοσιογράφους, δεν θέλησε να αναφερθεί στη διαδικασία που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέροντας μόνο ότι η σημερινή μέρα θα είναι "μέρα αναμονής".

    Αβεβαιότητα στον ΟΗΕ

    Την ίδια ώρα, προβληματισμός και αβεβαιότητα επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την έκβαση της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Σήμερα στις 10:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) οι αντιπρόσωποι των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από το γενικό γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, για τις προσπάθειες που καταβάλλει, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, με στόχο τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Μαϊου 2004.

    Οι αντιπρόσωποι των μελών του ΣΑ αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας να τους κρατά ενήμερους, ανάλογα με τις εξελίξεις.

    [08] Διεθνή

    Νέος θρίαμβος για τον Κέρι

    (9/2/2004 9:07:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Τη 10η νίκη του, σε σύνολο 12 προκριματικών αναμετρήσεων, σημείωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, που εξασφάλισε μια άνετη νίκη στην πολιτεία του Μέιν, ανεβάζοντας τους εκλέκτορές του σε 198. Έχοντας ως δεδομένο ότι, απαιτούνται 2.126 εκλέκτορες, ο κ. Κέρι προβάλλεται ως αναμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο. Την Κυριακή, ο γερουσιαστής εξασφάλισε περίπου το 50% των ψήφων στις προκριματικές εκλογές στην Ουάσινγκτον και στο Μίσιγκαν, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι εκλογές, που θα γίνουν στις νότιες πολιτείες την Τρίτη. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο θριαμβευτής των προκριματικών εκλογών κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ, επισημαίνοντας πως ο κ. Μπους "έλεγε ιστορίες στον Αμερικανικό λαό". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ενδεχόμενο αντίπαλό του, Τζον Κέρι, λέγοντας μόνο ότι, "ο Κέρι δεν έχει λάβει το χρίσμα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νικητής ο Τζον Κέρι

    Σχετικά Links:

    Δημοκρατικό Κόμμα

    Τζον Κέρι

    [09] Διεθνή

    Στο Ικόνιο της Τουρκίας Ζωή μέσα στα ερείπια

    (9/2/2004 9:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Μια νεαρή γυναίκα, η Γιασμίν Γιαπρακσί, βρέθηκε ζωντανή στα ερείπια της 11όροφης πολυκατοικίας, που είχε καταρρεύσει πριν περίπου μια εβδομάδα, στο Ικόνιο της Τουρκίας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", οι διασώστες απεγκλώβισαν τη γυναίκα, που τα πόδια της είχαν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια, και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι διασώστες της είπαν ότι, από την καταστροφή σώθηκε και η κόρη της, ενώ της επέτρεψαν να μιλήσει με το σύζυγό της, μέσω ασυρμάτου. Την Κυριακή, ο 16χρονος, Μουχάματ Καλέμ, κατάφερε να βγει ζωντανός από τα ερείπια της ίδιας πολυκατοικίας, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άτομα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    16χρονος σώθηκε... κάτω από τα ερείπια

    [10] Διεθνή

    Ματαιώθηκε η έρευνα για πιθανή δολοφονία Σήριαλ με την εξαφάνιση του Ρίμπκιν

    (9/2/2004 9:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας για την ανεύρεση του Ιβάν Ρίμπκιν, υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας στις 14 Μαρτίου και αυστηρού επικριτή του προέδρου Πούτιν. Τη Δευτέρα, η Εισαγγελία της Μόσχας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή δολοφονία του προεδρικού υποψήφιου, ωστόσο ανακάλεσε την απόφασή της, λίγη ώρα αργότερα. Ο κ. Ρίμπκιν έχει εξαφανιστεί από την περασμένη Πέμπτη και θεωρείται άνθρωπος του εξόριστου επιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι. Όπως δήλωσε η σύζυγός του, δεν τον βρήκε σπίτι το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η υπεύθυνη της προεκλογικής του εκστρατείας, Ξένια Πονομαρίοβα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της απαγωγής. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ρώσου υποψηφίου ξεκίνησαν την Κυριακή, ενώ σε αυτές παίρνουν μέρος και πράκτορες της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, FSB. Ο Ιβάν Ρίμπκιν, που το Σάββατο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος υποψήφιος από την εκλογική επιτροπή, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για επαφές με Τσετσένους αντάρτες, ενώ ο κ. Μπερεζόφσκι βρίσκεται ως πολιτικός πρόσφυγας στη μεγάλη Βρετανία.

    [11] Διεθνή

    Βρετανικό FBI

    (9/2/2004 10:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Μια ισχυρή ομάδα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αναμένεται να δημιουργηθεί στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ. Η νέα υπηρεσία θα προκύψει από τη συγχώνευση αρκετών αστυνομικών υπηρεσιών, όπως η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Αντιμετώπιση Εγκλημάτων και τα παρακλάδια των τελωνειακών και μεταναστευτικών αρχών. Στόχος του βρετανικού FBI θα είναι ο περιορισμός εγκλημάτων, όπως η παράνομη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών, ενώ η υπηρεσία δεν θα ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας και ανθρωποκτονιών. Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης, προκαλούν την αντίδραση των αστυνομικών, που κάνουν λόγο για "αμερικανοποίηση" των σωμάτων ασφαλείας της Βρετανίας.

    Προκαλεί το αμερικανικό στυλ

    Η υπηρεσία, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο κ. Μπλερ, θα απασχολήσει περίπου 5.000 άνδρες, επιθεωρητές και ειδήμονες σε οικονομικά και τεχνολογικά θέματα.

    Επίσης, τα στελέχη της θα μπορούν να προβούν σε συλλήψεις υπόπτων, αλλά και θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στις τοπικές αρχές.

    Ωστόσο, η Ένωση Αξιωματούχων της Αστυνομίας ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι, το νέο σώμα δεν θα χρησιμοποιεί "αμερικανικού τύπου επιχειρήματα", περί διαχωρισμού των αρχών σε ομοσπονδιακές και μη.

    Ο κ. Μπλερ και ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση αστυνομικών αρχών, που έχει γίνει στη Βρετανία από το 1964, όταν σχεδιάστηκαν τα 43 σώματα ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα, με στόχο τη δημιουργία ευέλικτων μονάδων καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και την Ευρώπη.

    [12] Εσωτερικά

    Για 83 ενέργειες στο εδώλειο οι "5" "Άρχεται η συνεδρίαση" για τον Ε.Λ.Α

    (9/2/2004 10:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Την έναρξη της διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΛΑ κήρυξε, στις 9 το πρωί, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη. Οι πέντε κατηγορούμενοι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης, κάθισαν στο εδώλιο, αφού, προηγουμένως, γνωστοποίησαν μέσω της προέδρου ότι, δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν. Όταν οι πέντε κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, ο Κώστας Αγαπίου ήταν ο μόνος, που δήλωσε "παρών και απών" και αρνήθηκε την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, που εσφαλμένα, όπως είπε, του αποδίδουν. Οι κατηγορίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πέντε, αφορούν συνολικά 83 ενέργειες του ΕΛΑ, κάποιες από τις οποίες είχαν γίνει από κοινού με την "1η Μάη".

    Τετρακόσιοι μάρτυρες κατηγορίας

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας παραδέχεται, πως ήταν μέλος του ΕΛΑ έως το 1990, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του, αλλά αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο.

    Μεταξύ αυτών η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Βενάρδου, το 1989, η δολοφονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου, στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης το 1994 και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραφτόπουλου, το 1987. Συνολικά στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 80 απόπειρες ανθρωποκτονιών και 76 εκρήξεις.

    Οι κατηγορούμενοι, εκτός από το Χρήστο Τσιγαρίδα, αρνούνται από την πρώτη στιγμή κάθε εμπλοκή τους με την υπόθεση. Ο Χρήστος Τσιγαρίδας υποστηρίζει, πως ήταν μέλος του ΕΛΑ έως το 1990, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του, αλλά αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για άλλα μέλη ή για συγκεκριμένες ενέργειες.

    Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όσα από τα θύματα της οργάνωσης επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από συνηγόρους. Οι μάρτυρες, οι οποίοι έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα για να καταθέσουν, ανέρχονται γύρω στους 400, ενώ ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης παραμένει ακόμη ανοιχτός.

    Η σημερινή μέρα αναμένεται να αναλωθεί με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει η δίκη του ΕΛΑ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 February 2004 - 10:03:11 UTC