Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά σε τέμενος και εμπορικό κέντρο Και δεύτερη τραγωδία στην Κίνα
  • [02] Στα χέρια της αστυνομίας έμποροι ναρκωτικών
  • [03] Σκληρή επίθεση Ανέβασε τους τόνους ο Κ. Καραμανλής
  • [04] Με κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ Άμεση λήξη της κατοχής του Ιράκ
  • [05] Η ποδηλασία θρηνεί τους Παντάνι και Σερμόν
  • [06] Από την κυβέρνηση Μπλερ Σχέδιο για μείωση της ανεξαρτησίας του BBC
  • [07] Στο Ιράκ Συνελήφθη μέλος του Μπάαθ
  • [08] Εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου Μέτρα για τους ομογενείς
  • [09] Αισιοδοξία αξιωματούχων του ΟΗΕ Ντενκτάς: Εργαζόμαστε για ένα θετικό
  • [10] Στο τουρνουά γυναικών Leonding "Ασημένια" η Μπουκουβάλα
  • [11] Στη Ρώμη Τον Μάιο η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    [01] Διεθνή

    Πυρκαγιά σε τέμενος και εμπορικό κέντρο Και δεύτερη τραγωδία στην Κίνα

    (15/2/2004 6:40:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριάντα εννέα προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή σε τέμενος στην ανατολική Κίνα, λίγες ώρες μετά από εκδήλωση άλλης φωτιάς σε εμπορικό κέντρο βορειοανατολικά. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14:15 (τοπική ώρα), στην πόλη Χάινινγκ της επαρχίας Ζανγκτζιάνγκ. Νωρίτερα, πενήντα ένα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο στη ΒΑ Κίνα. Η φωτιά ξεκίνησε στον δεύτερο όροφο του πενταόροφου κτιρίου στην πόλη Τσανγκτσουν, όπου στεγάζονταν καταστήματα και μία αίθουσα χορού, και σβήστηκε ύστερα από πολύωρες προσπάθειες των πυροσβεστών. Οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα θύματα συνεχίζονται. Οι τοπικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

    [02] Εσωτερικά

    Στα χέρια της αστυνομίας έμποροι ναρκωτικών

    (15/2/2004 1:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δύο σπείρες διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Αττικής εξάρθρωσε το Σάββατο η αστυνομία. Την πρώτη σπείρα αποτελούσαν δύο Έλληνες και μια Αλβανίδα οι οποίοι διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και χαπιών ''έκσταση'' στην περιοχή της Αθήνας και κυρίως στο Ίλιο, την Πετρούπολη και το Περιστέρι. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.031 χάπια ''έκσταση'', 1.298 γραμμάρια ηρωίνης , 780 γραμμάρια κοκαϊνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και δύο ζυγαριές ακριβείας. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι στη σπείρα εμπλέκονται και άλλα άτομα γι αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, ενώ οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    Κύκλωμα Αλβανών με ηρωίνη

    Τη δεύτερη σπείρα αποτελούσαν δύο Αλβανοί 46 και 48 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Θησείο και στα Άνω Πατήσια.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σακουλάκι με 390 γραμμάρια ηρωίνης, 37 αυτοσχέδιες συσκευασίες των 50 γραμμαρίων η καθεμία με ηρωίνη συνολικού βάρους 1 κιλού και 992 γραμμαρίων, ενώ επίσης κατασχέθηκαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, χρήματα και ένα βιβλιάριο καταθέσεων με καταθέσεις περίπου 10.000 ευρώ.

    [03] Εκλογές

    Σκληρή επίθεση Ανέβασε τους τόνους ο Κ. Καραμανλής

    (15/2/2004 3:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η βελτίωση της καθημερινότητας , η επανίδρυση του κράτους, ο σεβασμός στον πολίτη, η ταπεινότητα που θα διαπνέει την εξουσία, αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν την Κυριακή στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα, στο πλαίσιο της δεύτερης προεκλογικής συνδιάσκεψης του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε με σκληρά λόγια στην κυβέρνηση για φαινόμενα διαφθοράς και το ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική τακτική του να πλήξει την εκλογική επιβίωση της αριστεράς. Ο Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε το πρόγραμμα για το περιβάλλον, ο Γ. Ορφανός για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ο Τ. Λιάσκος για το πρόγραμμα του Τουρισμού, ο Ν. Κατσαρός για τη Δικαιοσύνη. Τη συνδιάσκεψη έκλεισε ο Γραμματέας της Κ.Ε του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    "Αίτημα η νέα διακυβέρνηση"

    Προϊόν συναλλαγής και παρέμβασης εξωθεσμικών κέντρων χαρακτήρισε ουσιαστικά την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής.

    Στο συνεταιρισμό των λίγων απαντούμε με μία πλατιά κοινωνική συμμαχία που δεν επιβλήθηκε από φοβικά σύνδρομα ούτε από εξωθεσμικά συμφέροντα και συναλλαγές, δεν συμφωνήθηκε σε σκοτεινά παρασκήνια, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, ανεβάζοντας τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι και η ίδια μέρος του κατεστημένου και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το σκηνικό της νέας Ελλάδας.

    Επεξηγώντας τον όρο "σύστημα ΠΑΣΟΚ " που έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στις ομιλίες του, ο κ. Καραμανλής μίλησε για κομματικό κατεστημένο, συνεταίρους, και φερέφωνα που έχουν μοναδικό γνώμονα την νομή και διανομή αξιωμάτων.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναπτύσσοντας την κυβερνητική του πρόταση για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τομέα της δικαιοσύνης .

    Ανάμεσα στις προτάσεις , περιλαμβάνονται η ίδρυση Δ/κων πρωτοδικείων σε κάθε έδρα νομού, αναβάθμιση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, δημιουργία δικαστικής αστυνομίας και επανακαθορισμός των οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

    [04] Ιράκ

    Με κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ Άμεση λήξη της κατοχής του Ιράκ

    (15/2/2004 6:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Το Ιράκ και τα γειτονικά του κράτη, των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών συνήλθαν το Σαββατοκύριακο στο Κουβέιτ, ζήτησαν τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ το συντομότερο δυνατόν. Οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Συρίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας, του Κουβέιτ, του Ιράκ και της Ιορδανίας συζήτησαν θέματα όπως η μελλοντική ασφάλεια, η σταθερότητα, η κυριαρχία, και η ανασυγκρότηση του Ιράκ, μετά από την αμερικανοβρετανική εισβολή για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Το τελικό ανακοινωθέν, που υιοθετήθηκε μετά από μακρές διαβουλεύσεις, ζητάει να υπάρξει κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών για την εποπτεία των εκλογών και τη μεταφορά εξουσίας στους Ιρακινούς".

    Πρώτη συνάντηση του Ιρακινού ΥΠΕΞ με ομολόγους του

    Οι σύνεδροι αποφάσισαν, επίσης, να συστήσουν διμερείς επιτροπές για να ελέγξουν τη διείσδυση στο Ιράκ τρομοκρατικών ομάδων. ''Ζητήσαμε από τους γείτονές μας να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τα σύνορα πιο αποτελεσματικά για να εμποδίσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες να μπαίνουν στο Ιράκ και να πραγματοποιούν επιθέσεις'', είπε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι.

    Η συνάντηση του Κουβέιτ είναι η πέμπτη του είδους και η επόμενη θα γίνει στην Αίγυπτο.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Ιρακινός ΥΠΕΞ συναντάται με τους ομολόγους του των μετεχόντων χωρών για να συζητηθεί η μεταπολεμική κατάσταση στη χώρα του.

    Στη σύνοδο μετέχει και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Λαχτάρ Μπραχίμι, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ιράκ όπου εξέτασε τις πιθανότητες διενέργειας πρόωρων εκλογών εκεί.

    Σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο Ζεμπάρι δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράκ πριν από τις 30 Ιουνίου, προτεινόμενη ημερομηνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στους Ιρακινούς.

    Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές στον αραβικό κόσμο εκτιμούν ότι η σύνοδος δεν είχε ξεκάθαρο αντικείμενο και ενδέχεται να μη βοηθήσει στην αλλαγή πολιτικής εντός του Ιράκ, που ήδη κυβερνάται από το προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο και την προσωρινή αρχή της συμμαχίας.

    [05] Αθλητισμός

    Η ποδηλασία θρηνεί τους Παντάνι και Σερμόν

    (15/2/2004 4:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Τον χαμό δύο αθλητών μέσα στο Σαββατοκύριακο θρήνησε ο κόσμος της ποδηλασίας και εν γένει του αθλητισμού. Νεκρός βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ρίμινι της Ιταλίας ο πρώην νικητής (1998) του "Τουρ Ντε Φρανς", Μάρκο Παντάνι, ενώ νεκρός βρέθηκε στο κρεβάτι του και ο Γάλλος ποδηλάτης, Γιόχαν Σερμόν, 21 ετών, του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από φυσικά αίτια, σύμφωνα με δηλώσεις του προπονητή της ομάδας "Daikin", στην οποία ανήκε ο Σερμόν, Ερνεστ Ντε Βούιστ.

    Από κατάθλιψη υπέφερε ο Παντάνι

    "Έγινε νεκροψία και περιμένουμε τα αποτελέσματα για να έχουμε σαφή άποψη. Μπορώ, όμως να επιβεβαιώσω ότι ο θάνατός του Σερμόν έχει προκληθεί από φυσικά αίτια", δήλωσε ο Ντε Βόιστ και στη συνέχεια πρόσθεσε πως αποδίδει τον θάνατο σε ανεπάρκεια της λειτουργίας της καρδιάς .

    Δίπλα στη σορό του Παντάνι και στο πάτωμα της κουζίνας υπήρχαν ηρεμιστικά χάπια (όχι όμως απαγορευμένες ουσίες). Οι πρώτες έρευνες για την αιτία θανάτου του 34χρονου απέκλεισαν τη χρήση βίας. Ο Παντάνι υπέφερε από κατάθλιψη και είχε "κλειστεί" στο ξενοδοχείου εδώ και πέντε ημέρες, αφήνοντας το δωμάτιο μόνο για πρωινό.

    Ο Παντάνι είχε το προσωνύμιο "Πειρατής", το οποίο του δόθηκε για το ξυρισμένο κεφάλι του και την μπαντάνα που συνήθιζε να φοράει. Η λαμπρή του καριέρα είχε αμαυρωθεί μετά το 1998, όταν κατηγορήθηκε για χρήση αναβολικών .

    "Είμαι συντετριμένος από τον θάνατο των δύο αθλητών της ποδηλασίας, Μάρκο Παντάνι και Γιόχαν Σερμόν", δήλωσε ο πρώην υπουργός αθλητισμού της Γαλλίας, Μαρί-Ζορζ Μπουφέ.

    "Μπροστά στο μυστήριο του θανάτου είναι προτιμότερο να παραμένουμε σιωπηλοί". Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι , όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θάνατο του Μάρκο Παντάνι.

    Φανατικός λάτρης των πεντάλ και της ποδηλασίας, ο κ. Πρόντι κατέληξε λέγοντας ότι "είναι ανάγκη να σεβαστούμε αυτό τον πόνο, αυτό το πένθος. Κανένα σχόλιο".

    [06] Διεθνή

    Από την κυβέρνηση Μπλερ Σχέδιο για μείωση της ανεξαρτησίας του BBC

    (15/2/2004 4:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Σχέδιο για τον κατακερματισμό του BBC και τη μείωση της ανεξαρτησίας του, επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση, κινδυνεύοντας να κατηγορηθεί ότι ''εκμεταλλεύεται τις επιπτώσεις της έρευνας Χάτον'', γράφει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Sunday Times. Σύμφωνα με έγγραφα που συνέταξαν ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των πιθανών αλλαγών στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, αναφέρεται η διαίρεσή της σε τέσσερα τμήματα ανά περιφέρειες: Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

    Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο BBC παρά στον Μπλερ

    Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα να αφαιρέσει την αρμοδιότητα ελέγχου της αντικειμενικότητας του BBC από το διοικητικό του συμβούλιο και να σταματήσει τις δραστηριότητές του που δεν συνάδουν με τον ρόλο του ως δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και να κατανείμει τους πόρους του και σε άλλα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το BBC βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χειρότερο σημείο, εξαιτίας του ρεπορτάζ του περασμένου Μαΐου, με το οποίο κατηγορήθηκε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ότι ηθελημένα διόγκωσε την ιρακινή απειλή. Ακολούθησε η δημοσιοποίηση της πηγής του ρεπορτάζ, του εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Κέλι, η αυτοκτονία του και η έρευνα του δικαστή Μπράιαν Χάτον.

    Το πόρισμα της έρευνας Χάτον επέκρινε ιδιαιτέρως το BBC, που ζήτησε συγγνώμη, ενώ ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του παραιτήθηκαν.

    Η Sunday Times εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί ''ότι σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις επιπτώσεις της έρευνας Χάτον'', αν και σφυγμομέτρηση που έγινε στο τέλος Ιανουαρίου δείχνει ότι ο κόσμος έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο BBC απ' ότι στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.

    [07] Ιράκ

    Στο Ιράκ Συνελήφθη μέλος του Μπάαθ

    (15/2/2004 5:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένας από τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς, πρώην στέλεχος του κόμματος Μπάαθ, συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Πρόκειται για τον Μουχάμαντ Ζιμάμ Αμπντ αλ-Ρατζά αλ-Σαντούν, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπάαθ στη Βαγδάτη και κατείχε την 41η θέση στη λίστα των 55 πιο καταζητούμενων Ιρακινών. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ως τώρα συλλάβει 44 από αυτούς.

    Συνέλαβαν και τον δήμαρχο της Φαλούτζα

    Στο μεταξύ, χτες βράδυ, Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο γραφείο του δημάρχου της πόλης Φαλούτζα, Ράαντ Χουσεΐν Μπρίσα , και τον συνέλαβαν. Η σύλληψη σημειώνεται τρεις μέρες μετά την αποτυχημένη επίθεση εναντίον του επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων Τζον Αμπιζάιντ και την επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον αστυνομικού σταθμού στην ίδια πόλη.

    [08] Εκλογές

    Εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου Μέτρα για τους ομογενείς

    (15/2/2004 6:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μέσα σε ένα θερμό κλίμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στη Στουτγκάρδη, απήυθυνε πρόσκληση στους Έλληνες της Γερμανίας να συμμετάσχουν ενεργά στη νέα πορεία της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση "και εγώ είμαι ένας από εσάς Έλληνας της διασποράς". Επίσης, εξήγγειλε την ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Αποδήμων, τη δημιουργία διεθνούς τηλεφωνικής γραμμής για έκδοση πιστοποιητικών χωρίς άλλη διαμεσολάβηση και τη μείωση της θητείας των νέων ομογενών. Παράλληλα, επιτέθηκε στη Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι έβλεπε παντού καταστροφή, έκανε εμπόριο ελπίδας του πολίτη και θέλει να μετατρέψει την αναμέτρηση σε εκλογές τιμωρίας σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που επιθυμεί να γίνουν εκλογές προσδοκίας. Την κατηγόρησε, επίσης, ότι εκφράζει την συντήρηση, πως παρουσιάζει ως πρόγραμμά της τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και προσποιείται την κοινωνικά ευαίσθητη.

    Αναμετρώνται οι δυνάμεις της προόδου με της συντήρησης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού σημείωσε ότι σε αυτές τις εκλογές αναμετρώνται οι δυνάμεις της προόδου με τις δυνάμεις της συντήρησης, αναφέρθηκε στην ένταξη της Μαρίας Δαμανάκη, του Μίμη Ανδρουλάκη, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και του Στέφανου Μάνου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κινήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά "τους καλέσαμε και ήρθαν μαζί μας δυνάμεις και προσωπικότητες από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και από τον χώρο της ανήσυχης φιλελεύθερης παράταξης, δυνάμει που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και την μιζέρια".

    [09] Διεθνή

    Αισιοδοξία αξιωματούχων του ΟΗΕ Ντενκτάς: Εργαζόμαστε για ένα θετικό αποτέλεσμα

    (15/2/2004 6:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Την υπόσχεση πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βάλει τέλος στη διαίρεση της Κύπρου, κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, έδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, την Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη. Ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα "Κίπρις", χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία για το ψευδοκράτος της συνομιλίες της Ν. Υόρκης, ενώ σε ερώτηση αν παραμένουν εμπόδια στην πορεία προς την λύση, είπε ότι θεωρητικά υπάρχουν, και πρόσθεσε ότι τώρα αρχίζει μια δύσκολη περίοδος διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιόρκ Τάιμς", αξιωματούχοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα δοθεί τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη.

    Για αποτυχία μιλάει ο Ντ. Έρογλου

    "Αποφασίσαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε με καλή πρόθεση και δώσαμε εγγυήσεις γι' αυτό. Θα εργαστούμε μ' αυτό το πνεύμα και θα είμαστε ευτυχείς αν φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα". Ραούφ Ντεντκάς

    "Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα αν οι δύο πλευρές δείξουν καλή πρόθεση", είπε ο Ντενκτάς ενώπιον του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

    Από πλευράς του, ο "υπουργός Εξωτερικών" Σερντάρ Ντενκτάς , δήλωσε ότι σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά δεν ικανοποιηθεί σε σημαντικά θέματα όπως αυτό της κυριαρχίας, θα ζητήσει από τον λαό, όπως είπε, να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα.

    Ο τέως "πρωθυπουργός" Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η συνέχιση των συνομιλιών δεν πρέπει να θεωρείται επιτυχία, αφού όλα όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν του γ.γ. δεν συνάδουν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αλλά και του Ντενκτάς.

    Σίγουρη λύση διαβλέπει ο Τ. Γουέστον

    "Οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου συμφώνησαν σε σχέδιο που δίνει τέλος στην 40χρονη σύγκρουση". Αυτός είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς" που αναφέρεται στη συμφωνία των δύο μερών στην Κύπρο για την έναρξη συνομιλιών και για την αποδοχή του επιδιαιτητικού ρόλου του γ.γ. που "θα καλύψει πιθανά κενά", πριν τεθεί μια τελική συμφωνία σε δημοψηφίσματα την 21η Απριλίου.

    Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, υποστηρίζει ότι "τώρα, είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπάρξει μια λύση στην Κύπρο", προσθέτοντας και τα εξής: "Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα συνεργάσιμων προσπαθειών μεταξύ των μερών, ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες δεν είχαν καταβάλει τόσες προσπάθειες συνεργασίας στο παρελθόν".

    Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα επισημαίνεται η "μεταβολή της στάσης της Άγκυρας σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ειδικότερα η Τουρκία στήριξε μια ύστατη προσπάθεια (για την επίτευξη συμφωνίας) με την επίγνωση ότι μια αποτυχία θα εξουδετέρωνε τη δική της ενεργή υποψηφιότητα να καταστεί το πρώτο μουσουλμανικό κράτος-μέλος της Ε.Ε.".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες ελπίδες

    Ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Συμφωνία για διάλογο

    Σχετικά Links:

    New York Times

    [10] Αθλητισμός

    Στο τουρνουά γυναικών Leonding "Ασημένια" η Μπουκουβάλα

    (15/2/2004 6:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στον αστερισμό των επιτυχιών, συνεχίζει να κινείται και το 2004, το ελληνικό τζούντο. Μια εβδομάδα, μετά το ασημένιο μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη του Νίκου στο διεθνές τουρνουά του Παρισιού, ήταν η σειρά της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα, ν' ανέβει στο βάθρο. Η πρωταθλήτρια του Πανελληνίου, με συνολικό απολογισμό τέσσερις νίκες και μια ήττα, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα -57 κιλά, του διεθνούς τουρνουά γυναικών Leonding, που διεξάγεται στην Αυστρία, γεγονός που θα της χαρίσει αρκετούς πόντους στην προσπάθεια που κάνει για να βρεθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης, στη συγκεκριμένη κατηγορία.

    Αδικη η διαιτησία

    Η Μπουκουβάλα, με δύο Yuko και ένα Koka, νίκησε στον πρώτο γύρο την Βρετανίδα "χάλκινη" πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2003, Σόφι Κοξ, ενώ απέναντι στην Ολλανδέζα Τζένιφερ Ντε Βρίνγκερ χρειάστηκε μόλις ενάμιση λεπτό προκειμένου με ippon, να κάμψει την αντίστασή της.

    Στον τρίτο γύρο, η Ελληνίδα αθλήτρια αντιμετώπισε την Αυστριακή Σαμπρίνα Φιλζμόζερ (μαζί με την Κοξ είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση στο περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), την οποία νίκησε με δύο Waza-ari σε 2:59 πριν το τέλος και έτσι προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε μια από τις κορυφαίες αθλήτριες της κατηγορίας, την Ιταλίδα Σίνζια Καβαζούτι (5η στους Ολυμπιακούς του 2000, 1η στο Ευρωπαϊκό του 2002, 3η στο Ευρωπαϊκό του 1999), την οποία αν και χρειάστηκε πέντε λεπτά, τη νίκησε με ένα waza-ari (10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος) και ένα koka (35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος).

    Στο δρόμο της Μπουκουβάλα, στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, βρέθηκε η Ουγγαρέζα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεανίδες το 2002, Μπριγκίτα Σάμπο , η οποία με τη βοήθεια και της διαιτησίας, πήρε τη νίκη με δύο Yuko έναντι ένα Yuko και ένα Koka της Ελληνίδας. Χαρακτηριστικό της άσχημης αντιμετώπισης που είχε η πρωταθλήτριά μας από τη διαιτησία στο συγκεκριμένο αγώνα, ήταν η συγγνώμη που ζήτησε ο προπονητής της Σάμπο από τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό, Βλαδίμηρο Παπαδόπουλο, αμέσως μετά τον τελικό.

    [11] Εκλογές

    Στη Ρώμη Τον Μάιο η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    (15/2/2004 7:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στις 8-9 Μαΐου στη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνόδου ηγετών και εκπροσώπων αριστερών κομμάτων στην Αθήνα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι είναι ''ημέρα αισιοδοξίας'' η σημερινή και πρόσθεσε ότι με την απόφαση για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης.

    Αποκεντρωμένος και ευέλικτος πολιτικός σχεδιασμός

    Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στόχος είναι ένας αποκεντρωμένος και ευέλικτος πολιτικός σχηματισμός, που θέλει να συνδυάζει την ενωτική δράση των κομμάτων μας, στη βάση της αυτονομίας και της ισοτιμίας και ταυτόχρονα να αναβαθμίζει τον πολιτικό προβληματισμό, αλλά και την κοινή μας δράση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η διαμόρφωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, δεν προκύπτει μόνο απ' την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπήρχε χρόνια τώρα στο πολιτικό ευρωπαϊκό φάσμα. Προκύπτει κυρίως από την ευθύνη της Αριστεράς να παρέμβει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που σήμερα σφραγίζονται από συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις δυνάμεων που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Επίσης, σημείωσε ότι "η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στις πολιτισμικές, στις θρησκευτικές, στις προσωπικές ιδιαιτερότητες, είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά του δικού μας δρόμου για το σοσιαλισμό. Έχουμε εμπεδωμένη την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά συγκροτώντας τη δική της πολιτική συνεργασία, διαμορφώνει ταυτόχρονα μια νέα ενότητα, με τα παραδοσιακά και τα νέα κινήματα, μέσα απ' το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ". Η αριστερά της εποχής μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, πρέπει να έχει ριζοσπαστικό κινηματικό χαρακτήρα , για να μπορέσει όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά να δώσει βάσιμη ελπίδα ότι ένας άλλος κόσμος, μια άλλη Ευρώπη, είναι αναγκαία αλλά και εφικτή. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η αγωνία και ο αγώνας για το μέλλον και αυτή η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικώντας το διαφορετικό κόσμο δεν περιμένει. Οι παραδόσεις οι αγωνιστικές και τα απελευθερωτικά οράματα της Αριστεράς, συνάντησαν τα αιτήματα και το ριζοσπαστισμό των κινημάτων και της νεολαίας στη διαδρομή απ' τη Γένοβα ως τη Θεσσαλονίκη, απ' τη Φλωρεντία έως το Παρίσι. "Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανοιχτή σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα που επιθυμούν σε όποια φάση της συγκρότησης θέλουν να ενταχθούν στην προσπάθεια αυτή", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Στη συνέχεια μίλησε ο Λόταρ Μπίσκυ, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας, ο οποίος χαρακτήρισε την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως ένα σημαντικό βήμα του κόσμου της Αριστεράς για ένα κοινό Αριστερό κόμμα. Ο κ. Μπίσκυ είπε ότι χρειάζεται στην Ευρώπη ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα, το οποίο θα αντιπαραθέσει τις δυνάμεις του στο νεοφιλελεύθερο κίνημα και στον συντηρητισμό. Πρέπει να υπάρξει ένα κόμμα, το οποίο θα απαντήσει στην προτεραιότητα των στρατιωτικών λύσεων με διπλωματία, με διαπραγματεύσεις και όχι με βόμβες. Θέλουμε, είπε, η Ευρώπη να αποδεσμευτεί απ' την επικίνδυνη φιλοπόλεμη πολιτική των Μπους-Μπλερ. Πρέπει να υπάρξει στην Ευρώπη ένα κόμμα, το οποίο θα φέρει την πολιτική πίσω απ' τα σκοτεινά δωμάτια των κρυφών διαπραγματεύσεων στη δημοσιότητα και το φως. Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση της άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη.

    Αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο Τζενάρο Μιλιόρε, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, ο οποίος είπε ότι οι δυνάμεις που συγκροτούν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι εναντίον της Ευρώπης , αλλά υπέρ της ίδρυσης μιας νέας Ευρώπης Σ' αυτή την Ευρώπη όπου το Κίνημα είναι δυνατό, είπε, υπάρχει πραγματικά η ανάγκη μίας πολιτικής εναλλακτικής απάντησης. "Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι πιθανόν ο πιο μεγάλος νεωτερισμός στο πολιτικό πανόραμα των τελευταίων χρόνων. Εμείς είμαστε περήφανοι που θα φιλοξενήσουμε το συνέδριο αυτής της άλλης Ευρώπης και της ίδρυσης του Κόμματος αυτής της άλλης Ευρώπης, ακριβώς την ίδια ημερομηνία κατά την οποία η άλλη Ευρώπη θα προετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες υπέρ της ελεύθερης αγοράς ενάντια στην ειρήνη".

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν τέλος εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων από την Τσεχία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 February 2004 - 18:20:58 UTC