Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση - πρόταση Παπανδρέου σε Καραμανλή Περί τηλεοπτικών
  • [02] Ισχυροποίηση του ΚΚΕ Αναγκαία η συσπείρωση κατά των μονοπωλίων
  • [03] Από την κακοκαιρία Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση
  • [04] Στα 1500μ Νέο πανελλήνιο ρεκόρ η Εφεντάκη

    [01] Εκλογές

    Απάντηση - πρόταση Παπανδρέου σε Καραμανλή Περί τηλεοπτικών "μονομαχιών"

    (15/2/2004 7:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επιστολή - απάντηση στον Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών συζητήσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει τέσσερις τηλεοπτικές μονομαχίες με τον κ. Καραμανλή και με θεματικές ενότητες την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και ανάπτυξη, την παιδεία και την απασχόληση, καθώς και θέματα νεολαίας και νέων τεχνολογιών. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει, επίσης, μία ακόμη τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων επικρατείας. Πριν από λίγο, η ΝΔ απάντησε θετικά όσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, εκφράζει ωστόσο την διαφωνία της για το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχουν.

    ΝΔ: Διάλογος χωρίς περιορισμούς

    Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε ελεύθερο διάλογο για όλα τα θέματα, χωρίς περιορισμούς .

    Χαρακτηρίζει, επίσης, άνευ ουσίας την τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων επικρατείας .

    Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου χρειάστηκαν 30 ημέρες για να απαντήσουν στην πρόταση μας, εμείς απαντάμε αμέσως, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επαναφέροντας και την πρόταση για συζητήσεις με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών

    Ανταπαντώντας ο Γιώργος Παπανδρέου από την Στουτγκάρδη, δήλωσε: "Εμείς κάναμε μία πρόταση. Τώρα θα τη συζητήσουν τα επιτελεία των κομμάτων. Υπάρχει και η διακομματική".

    Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    "Διαφωνούμε ριζικά και θεωρούμε απαράδεκτη την απάντηση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος, τελικά, αναγνωρίζει το δικαίωμα των ντιμπέιτ μόνο ανάμεσα στα δύο κόμματα και αρνείται το αίτημα, που και εμείς υποβάλλαμε, για να διενεργηθεί συζήτηση ανάμεσα στους επικεφαλείς όλων των κομμάτων, τουλάχιστον της Βουλής και της Ευρωβουλής, ενιαία απ όλους του τηλεοπτικούς και Ρ/Σ σταθμούς", δήλωσε σχετικά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ίδια προτείνει να μην υπάρξουν ξεχωριστές συνεντεύξεις των επικεφαλείς των κομμάτων σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά να διενεργηθούν 3-4 έως και 5 συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και τόνισε πως "η απάντηση του Γ. Παπανδρέου δείχνει πως αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία".

    "Με τη σημερινή του επιστολή ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει και για όποιον ακόμη δεν κατάλαβε ότι στη 'συμμετοχική του δημοκρατία' υπάρχει θέση μόνο για τη Ν.Δ. Η Αριστερά είναι ανεπιθύμητη και δεν αναγνωρίζεται ούτε ως συνομιλητής. Ο ίδιος, βέβαια, μπορεί να διαλέγει τους συνομιλητές του. Αυταπατάται, όμως, εάν νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό τις δικές του προτιμήσεις",

    τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, καταγγέλει ως αντιδημοκρατική και αναχρονιστική την αποδοχή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων, "μόνο μεταξύ των δύο μονομάχων του αντιλαϊκού νεοφιλελεύθερου δικομματικού συστήματος".

    Και συνεχίζει: "Αυτά είναι αμερικάνικα πρότυπα, που επιδιώκει να επιβάλει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, ο νέος διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περιορίσει την πολυφωνία και να καθιερώσει δύο κόμματα με μια αντιλαϊκή πολιτική και ιδεολογία".

    [02] Εκλογές

    Ισχυροποίηση του ΚΚΕ Αναγκαία η συσπείρωση κατά των μονοπωλίων

    (15/2/2004 7:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα δώσει πολλαπλάσια δύναμη στο λαϊκό κίνημα, θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητά του, θα επιβάλλει παραχωρήσεις και κατακτήσεις. Αυτό τόνισε το απόγευμα της Κυριακής, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. Το ΚΚΕ, είπε μεταξύ άλλων η Γραμματέας του κόμματος, προτείνει για όλους τους απολυμένους επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας και υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Παράλληλα, αναφέρθηκε έμμεσα στα πρώην στελέχη του κόμματος που σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν υπογράψαμε δήλωση αποκήρυξης "

    "Σκεφτείτε, πως θα ήταν σήμερα τα πράγματα αν ακολουθούσαμε τις συνταγές του λεγόμενου ανανεωτισμού, του ρεαλισμού, δηλαδή του οπορτουνισμού. Τι θα σήμαινε όχι στενά για το ΚΚΕ, αλλά για το λαϊκό κίνημα του τόπου μας, αν και εμείς μέσα σε μία νύχτα υπογράφαμε δήλωση αποκήρυξης της κοσμοθεωρίας μας και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Αν και εμείς εγκαταλείπαμε το καράβι για να μπούμε στις δήθεν σωσίβιες λέμβους που μας πρόσφερε το σύστημα. Προτιμήσαμε να μείνουμε πιστοί στην υπόθεση του σοσιαλισμού και ταυτόχρονα να ερευνήσουμε τι και πώς έγινε. Αρνηθήκαμε να απορρίψουμε το σοσιαλισμό γιατί δεν είχαμε το δικαίωμα να αντιστρέψουμε την πραγματικότητα", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Επαναφέροντας την πρόταση του ΚΚΕ για την συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η κ. Παπαρήγα μίλησε για την ανάγκη συσπείρωσης των ταξικών δυνάμεων για την ανάπτυξη ισχυρού εργατικού κινήματος, τη συμμαχία της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, στη συνεργασία τους με τα κινήματα της νεολαίας, και των γυναικών, με κάθε κίνημα που έχει ριζοσπαστική κατεύθυνση κατά των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

    Μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους

    "Οι θέσεις των κομμάτων για την ανεργία είναι κριτήριο της γενικότερης πολιτικής τους. Όπως επίσης οι θέσεις τους για το μεγάλο κεφάλαιο, την παιδεία και την υγεία". Αλ. Παπαρήγα, γ.γ. του ΚΚΕ

    Η γραμματέας του ΚΚΕ παρουσίασε, επίσης, τις βασικές θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και των ανέργων.

    Το ΚΚΕ, είπε, παίρνει υπόψη τα σημερινά οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, των οικογενειών τους.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις για τους ανέργους και τους απολυμένους, η κ. Παπαρήγα πρότεινε:

    Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες. Πάγωμα των δανείων. Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά. Επιχορήγηση του ενοικίου. Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων. Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    [03] Εσωτερικά

    Από την κακοκαιρία Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση

    (15/2/2004 7:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, ενώ η κατάσταση στη βόρειοανατολική Αττική, την Κρήτη -η οποία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- και την Εύβοια είναι πολύ δύσκολη. Αποκλεισμένα παραμένουν 42 χωριά σε όλη τη χώρα. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μεγάλες. Αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή και Ηράκλειο. Επίσης, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Ανατολική Αττική, εκτός από αυτά του Δήμου Βουλιαγμένης, και στη Δυτική Αττική τα σχολεία στο Ζεφύρι, τη Φυλή και τα Άνω Λιόσια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία του νομού Ευβοίας, του νομού Ρεθύμνης, εκτός από την πόλη του Ρεθύμνου και ορισμένα σχολεία σε χωριά των Χανίων.

    Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στην Αττική

    Στην Αττική, πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης. Η ΕΥΔΑΠ αποδίδει το πρόβλημα στην υπερκατανάλωση και ενδέχεται να προχωρήσει σε δίωρες εκ περιτροπής διακοπές, ενώ υπόσχεται σταδιακή αποκατάσταση της παροχής νερού σε όλες τις περιοχές μέσα στις επόμενες ώρες.

    Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης απηύθυνε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου , η οποία επισκέφθηκε την ΕΥΔΑΠ. Όπως τόνισε, το Σάββατο, η ζήτηση ανήλθε σε 2.100.000 κυβικά μέτρα, όταν η ιστορικά υψηλότερη κατανάλωση που έχει καταγραφεί σε περίοδο καύσωνα ήταν σχεδόν 1.500.000 κυβικά.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ''το πρόβλημα της υδροδότησης της Αθήνας δεν βρίσκεται στην υπερβολική κατανάλωση, όπως ισχυρίζεται η υπουργός, αλλά στις μεγάλες διαρροές και σε προβλήματα που υπάρχουν σε ένα δίκτυο 'σουρωτήρι' της ΕΥΔΑΠ''. Το ΚΚΕ σχολίασε ότι ''υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι οι ποσότητες που δίνονται στη δημοσιότητα από την ΕΥΔΑΠ για την κατανάλωση νερού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , αλλά χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την ολιγωρία της κυβέρνησης''. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχολίασε ότι ''για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει μεγάλο μέρος των ευθυνών της στη συμπεριφορά των πολιτών''. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να τηρήσει υπεύθυνη στάση στο ευαίσθητο θέμα ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μετ΄ εμποδίων οι συγκοινωνίες

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκαν και σήμερα οι πτήσεις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", η πλήρης λειτουργία του οποίου θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες , σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή Υπηρεσιών του Αερολιμένα. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία, για να ενημερώνονται για την πτήση τους.

    Εν τω μεταξύ, μία μικρή περιπέτεια έζησαν οι επιβάτες αεροσκάφους των κυπριακών αερογραμμών, όταν το αιρ-μπας προσέκρουσε σε όγκο χιονιού καθώς κατευθύνονταν στην πίστα του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική τεχνική βλάβη.

    Εξάλλου, οι αστικές συγκοινωνίες αποκαθίστανται σταδιακά. Όσοι πολίτες θέλουν να ενημερωθούν για τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, μπορούν να καλούν στον αριθμό 185 .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λιγοστεύουν τα προβλήματα

    [04] Αθλητισμός

    Στα 1500μ Νέο πανελλήνιο ρεκόρ η Εφεντάκη

    (15/2/2004 9:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η Νάντια Εφεντάκη στον κλειστό στίβο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο μίτινγκ της Καρλσρούης στη Γερμανία σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500μ με 4:09.88. Η προηγούμενη επίδοση ήταν δική της με 4:11.55 και την είχε σημειώσει στις 7 Φεβρουαρίου στην Παιανία. Η Εφεντάκη τερμάτισε 5η στην κούρσα, ενώ πρώτη ήταν η Ντουλέτσα (Αιθιοπία) με 4:01.90, επίδοση που είναι και η κορυφαία φέτος στον κόσμο. Στο ίδιο μίτινγκ συμμετείχαν και δύο ακόμη Ελληνίδες αθλήτριες. Η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν όπου με καλύτερο άλμα στα 13.81μ κατετάγη πέμπτη και η Εύη Νεσούδη, η οποία στα 60μ εμπόδια με 8.17 πήρε την 4η θέση στη Β' σειρά του αγωνίσματος. Να σημειωθεί ότι στο τριπλούν συμμετείχε και η Κουβανή Γιαμίλε Αλντάμα (14.65μ), η οποία αγωίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα του Σουδάν, το οποίο θα επροσωπεί στο εξής στην καριέρα της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 February 2004 - 22:06:23 UTC