Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διίστανται οι απόψεις για τα αίτια Ατύχημα σε άσκηση του λιμενικού
  • [02] Ένα επικό ταξίδι με στόχο την "καρδιά" ενός κομήτη Στην τελική ευθεία η
  • [03] Από τον Τσάπλιν στον ET τον εξωγήινο... Επιδρομή γέλιου α λα Men In
  • [04] "Η Ν.Δ δεν επιθυμεί το διάλογο" Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για Παιδεία
  • [05] Πέντε γυναίκες στο Επικρατείας Με Έβερτ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ
  • [06] "Arabophobia", όπως αραχνοφοβία
  • [07] Δεύτερη ημέρα συνομιλιών Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση
  • [08] Λογοκρισία στο καρναβάλι του Ρίο!
  • [09] Και η Barbie κατά του AIDS
  • [10] Δημοσκόπηση σε επιχειρήσεις Προβλέψεις από τους επιχειρηματίες
  • [11] Συγκαλεί τον Ιούνιο ο ΟΗΕ Διάσκεψη για τους Παλαστίνιους πρόσφυγες
  • [12] Για debate και εκλογική διαδικασία Συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής
  • [13] Λανθασμένες διαγνώσεις αιτία θανάτου για αρκετούς ασθενείς
  • [14] Στο Ιράν Μία ώρα αργότερα θα κλείσουν οι κάλπες
  • [15] Νέα επίθεση στο δικομματισμό Στο Πέραμα και τη ΓΣΕΒΕΕ ο Κωνσταντόπουλος
  • [16] Από το portal του Pathfinder Η πρώτη διαδικτυακή πρόβλεψη
  • [17] Στους Ολυμπιακούς ο Θωμάς Μπίμης
  • [18] Κατασκευάστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες Εμβόλιο δίνει ελπίδες για
  • [19] Για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η

    [01] Εσωτερικά

    Διίστανται οι απόψεις για τα αίτια Ατύχημα σε άσκηση του λιμενικού σώματος

    (20/2/2004 12:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το σοβαρό τραυματισμό δυο ανδρών των ειδικών δυνάμεων του λιμενικού σώματος είχε ως αποτέλεσμα, ατύχημα, που σημειώθηκε πριν από μισή περίπου ώρα κατά τη διάρκεια άσκησης στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Οι τελευταίοι διακομίστηκαν άμεσα στο Τζάνειο νοσοκομείο με αυτοκίνητα του λιμενικού σώματος και εξετάζονται από τους γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας πιθανότατα φέρει τραύμα στο λαιμό και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εγχείρησης. Οι απόψεις για τα αίτια του ατυχήματος διίστανται. Η επίσημη εκδοχή αποδίδει την αιτία του ατυχήματος σε εκπυρσοκρότηση όπλου συναδέλφου τους. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να οφείλεται σε συμπλοκή των ανδρών, αλλά αυτή η εκδοχή εξετάζεται ακόμη.

    [02] Τεχνολογία

    Ένα επικό ταξίδι με στόχο την "καρδιά" ενός κομήτη Στην τελική ευθεία η Ροζέττα

    (20/2/2004 12:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στο απόγειο της βρίσκεται η ανυπομονησία των Ευρωπαίων διαστημικών επιστημόνων που πλέον μετρούν μόλις έξι ημέρες για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Ροζέττα. Αποστολή της Ροζέττας είναι να επιτύχει προσεδάφιση στον πυρήνα ενός κομήτη, ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο δωδεκαετές εγχείρημα, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεγάλες τεχνικές προκλήσεις.

    Μυστικά δισεκατομμυρίων ετών περιμένουν να αποκαλυφθούν

    "Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε στη διάθεση μας πληροφορίες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων" εξηγεί ο δρ. Γκερχαρτ Σβεμ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, που θα επιβλέπει την αποστολή

    Η Ροζέττα, που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη στήλη που οδήγησε στην αποκρυπτογράφηση των αρχαίων ιερογλυφικών, θα εκτοξευτεί από το διαστημοδρόμιο Κουρου της Γαλλικής Γουιάνας, επάνω σε έναν πύραυλο Ariane-5 G+. Στο εσωτερικό της θα μεταφέρει ένα ρομπότ, με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα πλυντήριο, ονόματι Φίλε (Philae). Αυτό ουσιαστικά θα "πατήσει" τον παγωμένο πυρήνα του κομήτη Χουρίμοφ-Γκερασιμενκο .

    Η επιτυχία του εγχειρήματος θα επιτρέψει στους ειδικούς τη βαθύτερη μελέτη της φύσης των κομητών, που πάντα αποτελούσαν αντικείμενο μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι πρόκειται για τα γηραιότερα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Οι κομήτες διανύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τον ήλιο, σε περιοχές όπου επικρατεί φοβερό ψύχος, γι΄ αυτό θεωρούνται κάτι σαν "κοσμικοί καταψύκτες ", που διατηρούν αναλλοίωτη την πρωταρχική ύλη του ηλιακού συστήματος. Αντίθετα η γη και οι άλλοι πλανήτες έχουν υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές, λόγω της ακτινοβολίας του ήλιου και λόγω τεκτονικών μεταβολών, όπως διάβρωση εδαφών, κίνηση πλακών κλπ.

    "Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε στη διάθεση μας πληροφορίες ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων , τότε που το ηλιακό μας σύστημα ήταν σε "νηπιακό" στάδιο και οι πλανήτες έπαιρναν τη μορφή τους μέσα από νέφη σκόνης και αερίων" εξηγεί ο δρ. Γκερχαρτ Σβεμ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, που θα επιβλέπει την αποστολή.

    Πάντως, η Ευρώπη έχει προηγούμενο στο θέμα της μελέτης των κομητών. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη και φυσικά ιστορική "συνάντηση" διαστημοπλοίων με κομήτη, ήταν το Μάρτιο του 1986 όταν το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Τζιότο κατάφερε να φωτογραφίσει από κοντά τον πυρήνα του Χάλεϊ .

    Το καλοκαίρι του 2014 η Ροζέττα θα εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη. Οι εικόνες από τις κάμερες θα επιτρέψουν τη χαρτογράφηση του, ούτως ώστε οι επιστήμονες να επιλέξουν το κατάλληλο σημείο για να αρχίσει η προσέγγιση. Τότε από απόσταση ενός χιλιομέτρου θα απελευθερωθεί το ρομπότ Φίλε, που θα προσπαθήσει να αγκιστρωθεί πάνω στην επιφάνεια.

    Η όλη αποστολή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, ωστόσο κάποια σοβαρά προβλήματα που παρουσίασαν τα Ariane-5 οδήγησαν σε ματαίωση της προσπάθειας.

    Σχετικά Links:

    ESA - ROSETTA

    [03] Πολιτισμός

    Από τον Τσάπλιν στον ET τον εξωγήινο... Επιδρομή γέλιου α λα Men In Coats

    (20/2/2004 2:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Χοντρός και ο Λιγνός, ο ΕΤ ο εξωγήινος, οι Επικίνδυνες Αποστολές, τα ακροβατικά, οι πάπιες, το φούσκωμα μπαλονιών, τα κουκούτσια πορτοκαλιού, ο Ρόκυ αλλά κυρίως η μαγεία και το γέλιο, συναντιούνται επί σκηνής του Θεάτρου Coronet. "Διαμεσολαβητές", ένα από τα πιο πετυχημένα κωμικά δίδυμα της Αγγλίας, οι Men In Coats. Μη σας ξενίσει το γεγονός ότι τα αγγλικά σας είναι κομματάκι σκουριασμένα, διότι σε αυτήν παράσταση το μόνο που δεν επιστρατεύεται είναι οι λέξεις. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν η μιμητική, με στοιχεία φαρσοκωμωδίας, καθώς και τα διάφορα είδη εκφραστικών τεχνών τα οποία το δαιμόνιο δίδυμο, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θεατρικό φεστιβάλ του Εδιμβούργου, εξασκεί με τρόπο λίαν ξεκαρδιστικό.

    Θυμίζουν τους πατροπαράδοτους κλόουν του τσίρκου, μόνο που εδώ λείπει η σχετική αμφίεση. Τη θέση των άκομψων πολύχρωμων ρούχων και του έντονου βαψίματος έχουν πάρει τα πράσινα μπουφάν-παλτό, εξ ου και το όνομα τους. Κάτω από τις τεράστιες κουκούλες κρύβονται δύο πολύ αστείοι τύποι, που δεν κάνουν τον κόπο να ανοίξουν το στόμα τους, προκειμένου να προκαλέσουν γέλιο. Αρκούνται στα εφέ και τα μαγικά κόλπα, υπό τον ήχο διάσημων soundtracks, ενώ το γέλιο έρχεται αυθόρμητα από το κοινό. Μην ψάξετε για πρόσωπα, το χιούμορ δεν έχει πρόσωπο, μόνο καλή καρδιά.

    Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που θα μπορούσε να είναι ένα κουκλοθέατρο με ανθρώπινες κούκλες ή μια αναπαράσταση ταινίας του βωβού κινηματογράφου, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Coronet (Φρυνης 11, Παγκρατι, Τηλ. 210-7012123).

    [04] Εκλογές

    "Η Ν.Δ δεν επιθυμεί το διάλογο" Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για Παιδεία

    (20/2/2004 7:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης έθεσε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησής του αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του κόμματος για την Παιδεία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήγγειλε αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ διάλογο για τις πανελλήνιες εξετάσεις, με στόχο την κατάργησής τους, τονίζοντας ότι ο ρόλος του δημόσιου στην εκπαίδευση δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον κρατισμό, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Στόχος είναι να περιοριστεί το άγχος των υποψηφίων, οι εξετάσεις αλλά και το άγχος για το οικονομικό κόστος των ίδιων των γονέων, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι δεν επιθυμεί το διάλογο και βρίσκεται στον προηγούμενο αιώνα. O κ. Παπανδρέου θα συγκαταλέγεται, στα ψηφοδέλτια του κόμματος στη Λάρισα και την Α' Θεσσαλονίκης.

    "Η τετραετία της Παιδείας και του Πολιτισμού"

    Δεσμεύτηκε για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και σε γυμνάσια

    Επίσης, αναφέρθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρόσθετοντας ότι θα αποκεντρωθούν οι σχολικές μονάδες, οι οποίες θα επιλέγουν τα προγράμματα σπουδών, αλλά και τα βιβλία από το εμπόριο χωρίς το κόστος τους να επιβαρύνει τους γονείς .

    "Κάθε απόφοιτος λυκείου θα αποκτήσει κάρτα κατάρτισης, όπου σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θα επιλέγει το είδος της κατάρτισης που επιθυμεί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στις θέσεις του για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα πλαίσια του Συντάγματος και τόνισε ιδιαίτερα την κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ .

    Έκανε αναφορά για τη δυνατότητα που θα παρέχεται σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να δημιουργεί νέα τμήματα, αλλά και να καθορίζει τις περιοχές που θα λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αξιοποίηση των πανεπιστημίων.

    "Στη συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, σε ορισμένους τομείς και συγκεκριμένα της απασχόλησης και της κατάρτισης. Το πρώτο μέλημα είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Δεσμεύτηκε για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και σε γυμνάσια, τονίζοντας ότι ο θεσμός θα επεκταθεί και στα σχολεία των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση νέου τηλεοπτικού καναλιού για τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, καλώντας όλους τους συμπολίτες να κάνουν την επόμενη τετραετία, την τετραετία της Παιδείας και του Πολιτισμού.

    Στα ψηφοδέλτια Λάρισας και Α' Θεσσαλονίκης ο Γ. Παπανδρέου

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα συγκαταλέγεται, στα ψηφοδέλτια του κόμματος στη Λάρισα και την Α' Θεσσαλονίκης.

    "Η Λάρισα σηματοδοτεί για μένα, τη δύναμη που έχει ο αγροτικός κόσμος να γίνει δύναμη ανάπτυξης στη νέα οικονομία που έρχεται'', εξήγησε ο κ. Παπανδρέου την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες.

    ''Η Θεσσαλονίκη για μένα σηματοδοτεί τη δύναμη της αποκέντρωσης, τη δύναμη της ανάπτυξης και της ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και τα δύο είναι για εμάς βασικές προτεραιότητες για την επόμενη κυβέρνησή μας", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [05] Εκλογές

    Πέντε γυναίκες στο Επικρατείας Με Έβερτ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

    (20/2/2004 2:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ συμμετέχουν και πέντε γυναίκες. Στις έξι πρώτες θέσεις συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Σουφλιάς, η Ελένη Μπερνιδάκη, καθηγήτρια ιδιωτικού κολεγίου με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό, η οποία είναι τυφλή από τριών ετών, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Γιάννης Βαληνάκης και η Χρυσή Καρύδη, κόρη του ποιητή Νίκου Καρύδη που ασχολείται με εκδόσεις. Το ψηφοδέλτιο επικρατείας συμπληρώνεται με την Ιωάννα Δεσποτοπούλου πρόεδρο των Σπέσιαλ Ολύμπικς, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο καθηγητή πανεπιστημίου και γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, την Ιωάννα Γούλα-Βαγενά μητέρα πολύτεκνης οικογένειας, τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, την Ελίζα Βοζεμπεργκ και τον Χρήστο Κουρούση, πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.

    Μοναδική τιμή, δήλωσε ο Γ. Βαληνάκης

    Ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης ερωτηθείς για την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δήλωσε ότι αποτελεί μοναδική τιμή γι' αυτόν και πως κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνεται κανείς ιδιαίτερα έντονο το αίσθημα της ευθύνης".

    [06] Πολιτισμός

    "Arabophobia", όπως αραχνοφοβία

    (20/2/2004 3:00:00 μμ)

    "Αραβοφοβία" όπως αραχνοφοβία, το να φοβάσαι αβλαβή πλάσματα του θεού χωρίς σημαντικό λόγο αλλά από μια επίκτητη φοβία - εγκεφαλική. Τα σύμβολα, η φολκλόρ συμπεριφορά μετατρέπονται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αντιτρομοκρατίας σε τρομοκρατικά συνθήματα. Αυτά ήταν τα ερεθίσματα που ενέπνευσαν στον Γιάννη Γρηγοριάδη τα τελευταία έργα του σε βίντεο και γλυπτική, που φιλοξενούνται από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 7 Απριλίου στην αίθουσα τέχνης Els Hanappe Underground.

    Η αραβική γλώσσα, η ισλαμική θρησκεία αντιπροσωπεύουν την ανασφάλεια όταν η καχυποψία επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή. Τα συστατικά της coca cola γραμμένα στα Αραβικά μοιάζουν με μαρτυρικό κάλεσμα και το Allah Akbar του μουεζίνη σήμερα ακόμη και στην Θράκη ή την Κύπρο ακούγεται διαφορετικά - σαν απειλή.

    Το φαινόμενο της Αραβοφοβίας στις μέρες μας παίρνει τεράστιες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στο πέρασμά του μας παρασύρει όλους. Πολύ περισσότερο αν έχουμε σκουρόχρωμα μαλλιά, μουστάκι ή απλά έντονο βλέμμα.

    Ο Γιάννης Γρηγοριάδης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από την Σχολή Καλών Τεχνών το 1995 και από το μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστήμιου του Staffordshire στην Αγγλία το 1997. Από το 2002 διδάσκει στο ΕΜΠ.

    Els Hanappe Underground (Μελανθίου 2 Ψυρρή) Ωρες λειτουργίας: Τετ./Σάβ. 12-4 μ.μ. και Πέμ./Παρ. 12-8 μ.μ.

    [07] Εσωτερικά

    Δεύτερη ημέρα συνομιλιών Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση

    (20/2/2004 3:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας οι συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επίλυση του Κυπριακού. Οι επαφές των δυο ανδρών θα συνεχιστούν την Τρίτη καθώς μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και η αργία της Καθαράς Δευτέρας. Όπως αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις σημερινές συζητήσεις τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα του χώρου όπου θα στεγαστεί η Κεντρική Κυβέρνηση, η σημαία και η επιλογή του ύμνου. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν για την πορεία των επαφών καθώς ο ΟΗΕ έχει θέσει εμπάργκο δηλώσεων. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή του δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν κατατεθεί τα θέματα για τα οποία θέλει να διαπραγματευθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι πλείστες θέσεις που διατύπωσε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν.

    Αισιόδοξος ο Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, εξ άλλου, μιλώντας μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα είπε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλή ατμόσφαιρα χωρίς όμως να γίνει συζήτηση επί των βασικών θεμάτων.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάσθηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Και επειδή, όπως είπε, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος δεν θα αναμένει έως το τέλος και γι αυτό θα ενημερώνει το λαό του, κατά την έκφρασή του, καθημερινώς.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Ντενκτάς, ο κ. Παπαδόπουλος δεν εξέφρασε αντιρρήσεις καθώς θεώρησε σωστό ο λαός της Κύπρου να ενημερώνεται. Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ακόμη ότι θα εισηγηθεί όπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στεγασθεί στα κεντρικά κτίρια του Λήδρα Πάλας και στα κτίρια του αεροδρομίου, θέση η οποία περιλαμβάνεται στα θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι η τουρκική πλευρά εγείρει θέματα που είναι εκτός του σχεδίου Ανάν, ο Ντενκτάς είπε ότι το σημαντικό είναι το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να φθάσουν σε κοινό σημείο, τότε θα εμπλακούν η Ελλάδα και η Τουρκία και εάν χρειασθεί στη διαδικασία θα αναμιχθεί και ο Γενικός Γραμματέας.

    Υπέρ των χειρισμών Παπαδόπουλου οι Κύπριοι

    Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το κανάλι ΣΙΓΜΑ και δημοσιεύεται σήμερα σε Κυπριακές εφημερίδες φέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να υποστηρίζει τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη πλειοψηφία να τάσσεται εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    Συγκεκριμένα, το 78% επικροτεί τους χειρισμούς του Προέδρου, ενώ το 67% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν εξασφαλίζει βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου ο Κοινοτικός Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού είναι ανέκκλητη, γιατί η Τουρκία συνειδητοποίησε το βαρύ κόστος της μη επίλυσης για τη δική της ενταξιακή πορεία. "Είμαστε ολοένα και πιο κοντά και δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς τη λύση και την ενταξιακή διαδικασία", τόνισε ο κοινοτικός Επίτροπος.

    Ο Φερχόιγκεν φάνηκε, δε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο μη επικύρωσης της όποιας λύσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις ως προς αυτή τη πτυχή.

    Παράλληλα την έναρξη των συνομιλιών χαιρέτισαν επίσημα και οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντι Πάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ , ο οποίος έκανε λόγο για "καλή και εποικοδομητική αρχή", ενώ επεσήμανε, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον είναι παρών αν και όχι εντός των διαπραγματεύσεων.

    Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό το ενδεχόμενο να τριαπλασιάστει η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συμβάλουν στη διασφάλιση της οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί για την επανένωση της νήσου.

    [08] Διάφορα

    Λογοκρισία στο καρναβάλι του Ρίο!

    (20/2/2004 3:16:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια σχολή χορού σάμπα του Ρίο βρέθηκε εξ απρόοπτου, μόλις τρεις ημέρες πριν από την παρέλαση, στο περίφημο καρναβάλι του Ρίο, όταν δύο από τα άρματά της, που αντλούσαν έμπνευση από τον τίτλο... "Ας βάλουμε το προφυλακτικό αγάπη μου", λογοκρίθηκαν. Δύο εισαγγελείς του δικαστηρίου ανηλίκων της Ντούκε ντε Καξίας, βόρειο προάστιο του Ρίο, διέταξαν στη Σχολή Σάμπα Γκράντε Ρίο να καλύψει ή να τροποποιήσει δύο από τ αρματά της που τα χαρακτήρισαν "σαφή πορνογραφία".

    Οι καθολικοί αγανακτούν, το Υπουργείο Υγείας δηλώνει τη στήριξη του

    "Αλλο πράγμα είναι να υπονοείται ο ερωτισμός και άλλο να επιδεικνύεται ξεκάθαρα η πορνογραφία. Για το κοινό καλό, ζητούμε να καλυφθούν ή να τροποποιηθούν τ άρματα καθώς θα υπάρχουν παιδιά και έφηβοι στις παρελάσεις", δήλωσε ο εισαγγελέας Αντρέα Ροντρίγκες.

    Το άρμα που αναμένεται ν ανοίξει την παρέλαση αναπαριστά σε γιγάντιο μέγεθος τον Αδάμ και την Εύα την ώρα της "πράξης", ενώ ένα άλλο παρουσιάζει, πάντα υπό το πρίσμα του καρναβαλιού, διάφορες στάσεις κάμα-σούτρα.

    Οι δύο εισαγγελείς επισκέφθηκαν το εργαστήρι της σχολής, όπου οι καλλιτέχνες έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στ άρματά τους, ύστερα από αίτημα ένωσης καθολικών νομικών του Ρίο.

    Πριν από αυτούς ο αρχιεπίσκοπος του Ρίο τάχθηκε αναφανδόν κατά των "απρεπών και απαράδεκτων σκηνογραφιών που απειλούν να δυσφημίσουν το καρναβάλι του Ρίο στα μάτια όλου του κόσμου".

    Το υπουργείο Υγείας της χώρας, πάντως, αδιάφορο απέναντι στις προειδοποιήσεις της Εκκλησίας, επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να κηρύξει την έναρξη νέας εκστρατείας κατά του AIDS, όπως και του προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της μάστιγας, εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση στην οποία δηλώνει την υποστήριξή του στην παρέλαση της Σχολής Γκράντε Ρίο.

    [09] Διάφορα

    Και η Barbie κατά του AIDS

    (20/2/2004 4:15:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια επίδειξη μόδας μετά δείπνου για φιλανθρωπικούς σκοπούς αφιερωμένη στη διάσημη κούκλα Barbie, θα διοργανωθεί στις 9 Μαρτίου στο Παρίσι. Οπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρία παιχνιδιών Ματέλ, η επίδειξη, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στον Γαλλικό Ερυθρό Σταυρό έχει κινητοποιήσει τον κόσμο της παρισινής μόδας και θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας, με τη λήξη της παρουσίασης των κολεξιόν έτοιμου ενδύματος στο Παρίσι. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων της κούκλας Μπάρμπι, περίπου τριάντα σχεδιαστές μόδας και μόδιστροι μεταξύ τους οι: Κριστιάν Λακρουά, Εμανουέλ Ουνγκαρό, Λανβέν, Σόνια Ρίκιελ, Σελίν, Πάκο Ραμπάν και Πράντα θα μεταμορφώσουν τα διάσημα φωτομοντέλα τους σε Barbie.

    Τα έσοδα θα δοθούν στον Γαλλικό Ερυθρό Σταυρό

    Το σύνολο των ενδυμάτων θα γίνει "αντικείμενο τόμπολας" και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στον Γαλλικό Ερυθρό Σταυρό στο πλαίσιο του προγράμματός του "Οι πόρτες της ελπίδας" για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική, που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά.

    Τα αντίγραφα μινιατούρες των ενδυμάτων της επίδειξης θα ντύσουν τις κούκλες, που θα γίνουν οι πρέσβειρες του Ερυθρού Σταυρού στις εκθέσεις που θα διοργανωθούν προς τιμήν της 45χρονης Μπάρμπι στο Παρίσι και το Μονακό φέτος.

    Και ένα "κρυστάλλινο" Smart Lalique υπέρ των παιδιών της Καμπούλ

    Παράλληλα ένα αυτοκίνητο Smart Lalique, στολισμένο με 2.000 λουλούδια από αστραφτερό κρύσταλλο θα διατεθεί σε δημοπρασία στις 17 Μαρτίου στον οίκο Lalique, στο 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο θα τεθεί σε πλειστηριασμό για λογαριασμό της Ενωσης Παιδιά του Αφγανιστάν. Στόχος είναι τα έσοδα από την πώληση να δοθούν για την κατασκευή του "νοσοκομείου μητέρας και παιδιού" στην Καμπούλ, στο οποίο ο πρώτος λίθος τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάιο. Οι εργασίες κατασκευής των πρώτων κτιρίων αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος το Μάιο.

    Σχετικά Links:

    Life Ball BARBIE DOLLS

    [10] Εκλογές

    Δημοσκόπηση σε επιχειρήσεις Προβλέψεις από τους επιχειρηματίες

    (20/2/2004 5:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια νέα δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας. Έλληνες επιχειρηματίες εκφράζουν τις απόψεις τους, για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, μετά το 2004, στην έρευνα της Focus, για λογαριασμό της εφημερίδας "Κέρδος". Η δημοσκόπηση διεξήχθη από 11 Φεβρουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 100 επιχειρήσεων, με ερωτηματολόγιο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων (48%), οι οποίοι εκτιμούν ότι μετά το 2004, η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει ύφεση. Αντίθετα το 26% εκτιμά ότι θα δεν υπάρξει καμιά διαφοροποίηση, ενώ το υπόλοιπο 26% απαντά ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Στη ερώτηση εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική τη επόμενη τετραετία σε διεθνές επίπεδο, το 48% απαντά μάλλον ναι, το 28% μάλλον όχι, ενώ το 24% σίγουρα ναι. Στο ερώτημα ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το βασικό μέλημα με ποσοστό 76%, ακολουθεί η παιδεία με 67%, η υγεία 66%, η ανεργία 56% και η δημόσια διοίκηση 54%. Το ασφαλιστικό (40%) καταλαμβάνει την 6η θέση στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

    Σημαντικότερα μέτρα

    Στο ερώτημα ποια θεωρούν πως είναι τα σημαντικότερα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην Ελλάδα, το 71% εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, καθώς και για την λειτουργία των επιχειρήσεων, το 66% πιστεύει πως θα υπάρξει βελτίωση του συστήματος φορολογικού ελέγχου, το 62% απαντά ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ το 53% θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

    [11] Διεθνή

    Συγκαλεί τον Ιούνιο ο ΟΗΕ Διάσκεψη για τους Παλαστίνιους πρόσφυγες

    (20/2/2004 5:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Διεθνής διάσκεψη για την επανάληψη της αρωγής προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ στις 7 και 8 Ιουνίου στη Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Πίτερ Χάνσεν, Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Η διάσκεψη αυτή, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερες από 65 χώρες και διεθνείς οργανισμοί , οργανώνεται σε συνεργασία με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών και δύο από τα βασικά της θέματα θα είναι το μέλλον των παιδιών και η απασχόληση.

    Αδυνατεί η UNRWA να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες

    Ο Χάνσεν καλεί τους δωρητές να φανούν πιο γενναιόδωροι καθώς οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στα 350 εκατ. δολάρια για τα μακροπρόθεσμα προγράμματα εκπαίδευσης ή υγείας. Η UNRWA έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα 193 εκατ. δολάρια ως επείγουσα βοήθεια, όμως μέχρι τώρα έχει λάβει λιγότερο από 40 εκατ. δολάρια, γεγονός που την αναγκάζει να μειώσει περαιτέρω τη βοήθεια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    Το 2003, η UNRWA δεν συγκέντρωσε παρά το 45% από τα 196 εκατομμύρια δολάρια που είχε ζητήσει.

    [12] Εκλογές

    Για debate και εκλογική διαδικασία Συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής

    (20/2/2004 5:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η εκλογική διαδικασία της 7ης Μαρτίου αλλά και οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Νίκου Αλεβιζάτου. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ για τη συμμετοχή και των υπολοίπων κομμάτων στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς όπως τόνισε ο κ. Αλεβιζάτος, το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και έγκειται αποκλειστικά στη βούληση των δυο μεγάλων κομμάτων .

    Κριτική για τον αποκλεισμό από τα debates

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το κόμμα του "εμμένει στην πρότασή του για συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών στον τηλεοπτικό διάλογο " ενώ ο Αντώνης Σκυλλάκος του ΚΚΕ, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα γιατί όπως είπε, με ευθύνη του μονοπωλείται ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    Επικριτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε και ο Στέλιος Πιτσιόρλας του ΣΥΝ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "όλα τα κόμματα συμφώνησαν να γίνει έστω και μία συζήτηση πολιτικών αρχηγών, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε μέχρι το τέλος ".

    Τι αποφασίστηκε

    Ομόφωνα τα κόμματα υπογράμμισαν ότι δε συμμερίζονται τα σενάρια περί αλλοίωσης των εκλογικών καταλόγων ενώ ο υπουργός χαρακτήρισε ως ανοησίες τα όσα γράφονται σχετικά στον Τύπο.

    Η διακομματική έκανε επίσης αποδεκτό το αίτημα της ΝΔ ώστε να μπορούν οι εκλογείς να ψηφίζουν μόνο με την επίδειξη της Αστυνομικής Ταυτότητας τους ή του διαβατηρίου τους και όχι άλλου δημοσίου εγγράφου, όπως βιβλιάριο ΙΚΑ ή δίπλωμα οδήγησης.

    Αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα ότι δεν θα υπάρξει πολιτικός διάλογος πριν την λήξη της ψηφοφορίας ανάμεσα σε υποψηφίους βουλευτές ή αρχηγούς, ενώ υπάρχει μία επιφύλαξη από πλευράς κυβέρνησης για το αν θα μπορεί να υπάρξει διάλογος πριν τη λήξη της ψηφοφορίας μεταξύ μη υποψηφίων.

    Επιπλέον η ΝΔ ζήτησε να της γνωστοποιηθούν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι - των Σωμάτων Ασφαλείας και των ναυτικών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ροή των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε επίσης να υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμάτων σε κάθε νομαρχία προκειμένου να διευκολύνεται η ενημέρωση των κομμάτων για τα αποτελέσματα.

    [13] Υγεία

    Λανθασμένες διαγνώσεις αιτία θανάτου για αρκετούς ασθενείς

    (20/2/2004 5:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αρκετοί ασθενείς που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας πέφτουν θύματα λανθασμένης ιατρικής διάγνωσης, υποστηρίζουν επιστήμονες που διεξήγαγαν σχετική έρευνα σε νοσοκομείο της Βρετανίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για κάποιους ασθενείς η κατάληξη είναι μοιραία διότι οι γιατροί δεν εντοπίζουν σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακά επεισόδια, καρκίνους ή πνευμονικές εμβολές. Ωστόσο, οι ρίζες του προβλήματος δεν πρέπει να αναζητηθούν στην ανεπάρκεια των ειδικών, αλλά στο γεγονός ότι οι αυτοψίες που πραγματοποιούνται πλέον είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να διδαχθούν από τα λάθη τους.

    Σοβαρά προβλήματα διαφεύγουν της προσοχής των γιατρών

    "Υποπτευόμαστε ότι το 30% του συνόλου των διαγνώσεων μπορεί να μην είναι σωστές" δηλώνει ο δρ. Τζέιμς Αντεργουντ πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Συλλόγου Παθολόγων

    Η έρευνα διεξήχθη στο νοσοκομείο Heartlands στο Μπίρμινχαμ της Βρετανίας. Οι ερευνητές έλεγξαν την ακρίβεια των διαγνώσεων, σε αντιπαραβολή με τα αποτελέσματα των αυτοψιών και τα ιατρικά αρχεία των ασθενών. Διαπιστώθηκε ότι στο 39% των περιπτώσεων σοβαρά προβλήματα είχαν διαφύγει της αναγκαίας προσοχής.

    Η κ. Φανγκ Γκαο Σμιθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξηγεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν απαντά μόνο στο εν λόγω νοσοκομείο, ή μόνο στη Βρετανία. Κάθε άλλο, τα αποτελέσματα συνάδουν με αντίστοιχα άλλων ερευνών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ .

    "Υποπτευόμαστε ότι το 30% του συνόλου των διαγνώσεων μπορεί να μην είναι σωστές" συμπληρώνει ο δρ. Τζέιμς Αντεργουντ παθολόγος του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Συλλόγου Παθολόγων. "Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Απλά ακόμη και με τα μοντέρνα μηχανήματα, κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να βγει η σωστή διάγνωση", προσθέτει.

    Η ίδια μελέτη θέτει κι άλλα ερωτήματα. Η κ. Γκαο Σμιθ υπογραμμίζει ότι οι διαπιστώσεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πολύ περισσότερο για τους ασθενείς εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

    Η έρευνα κάλυψε μια περίοδο τριών ετών. Μέσα σ' αυτό το διάστημα 2213 νοσηλεύτηκαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Heartlands. Από αυτούς οι 636 κατέληξαν. Μόνο 49 αυτοψίες διενεργήθηκαν και από αυτές οι 38 έφτασαν στα χέρια των ερευνητών. Όπως αποδείχθηκε τα αποτελέσματα μόνο 17 εξ αυτών έρχονταν σε πλήρη σύμπτωση με τις επίσημες ιατρικές διαγνώσεις. Σε δέκα περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει το θάνατο, ενώ άλλοι είχαν υποβληθεί σε μη αναγκαίες θεραπείες.

    Το ζήτημα των ολοένα και λιγότερων αυτοψιών συναντάται και στις ΗΠΑ. Μάλιστα από το 1995 το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας σταμάτησε μέχρι και τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για αυτοψίες.

    Σχετικά Links:

    New Scientist

    [14] Διεθνή

    Στο Ιράν Μία ώρα αργότερα θα κλείσουν οι κάλπες

    (20/2/2004 5:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στο Ιράν ανάγκασε το υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώσει την παράταση κατά μία ώρα της εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός, το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες για τους Ιρανούς πολίτες. Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί δήλωσε ότι αναμένει ένα "ικανοποιητικό" ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και την εκλογή ενός "μετριοπαθούς" κοινοβουλίου. "Είναι δύσκολο να κάνουμε πρόγνωση, όμως το γενικό κλίμα μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι η συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "το μελλοντικό κοινοβούλιο θα είναι πιο μετριοπαθές". Όσον αφορά τους μεταρρυθμιστές που αποφάσισαν να μην μετάσχουν στις εκλογές, ο Ραφσαντζανί τόνισε πως "το γεγονός ότι εξοργίζονται ορισμένες δυνάμεις της επανάστασης είναι αποδεκτό, όμως το χειρότερο είναι ότι οι ξένοι, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, προσπαθούν να επέμβουν στις δικές μας υποθέσεις για να σπρώξουν τους ανθρώπους στην απελπισία και να τους κάνουν να μην ψηφίσουν".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν

    [15] Εκλογές

    Νέα επίθεση στο δικομματισμό Στο Πέραμα και τη ΓΣΕΒΕΕ ο Κωνσταντόπουλος

    (20/2/2004 6:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη θέσπιση συνηγόρου εργασίας, για να αντιμετωπιστούν όπως είπε τα προβλήματα των εργατών που "ζουν σε καθεστώτα μισής εργασίας και μισής ασφάλισης" ζήτησε κατά την επίσκεψη του στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι αποφεύγουν να δεσμευθούν για λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές για την ανάπτυξη της ζώνης. Μετά το Πέραμα ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς σχετικά με τις επικριτικές δηλώσεις Παπαρήγα, δεν θέλησε να δώσει έκταση στο θέμα, τονίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αντιδικίες. Το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα περιοδεύσει στην Πετρούπολη και την Ελευσίνα.

    Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί για την περιοχή έχουν μετατρέψει το δικαίωμα στη ζωή και στην εργασία σε part-time παροχή ".

    Επεσήμανε την ανάγκη σαφούς πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων προτείνοντας μεταξύ άλλων στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και όσων ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη, συγκεκριμένο καταμερισμό των δημόσιων παραγγελιών ώστε να υπάρχει απασχόληση, άδειες σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής και ειδική πρόνοια για τις προβληματικές επιχειρήσεις με εκκαθάριση εν λειτουργία και στήριξη των εργαζομένων.

    Κοινά χαρακτηριστικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μετέβη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, δήλωσε ότι οι δυσκολίες των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών οφείλονται στη γραφειοκρατία αλλά και την έλλειψη ενός σταθερού πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, στην έλλειψη χρηματοδοτήσεων και διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων και κατηγόρησε την πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια η οποία διόγκωσε αντί να περιορίσει τα προβλήματα.

    "Τα σημερινά προεκλογικά προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ικανοποιούν και εκφράζουν τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο, που ως υπουργοί της ΝΔ τα εφάρμοσαν και ως επίλεκτα στελέχη του κ. Παπανδρέου κλήθηκαν για τη νέα εφαρμογή τους" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Για Παπαρήγα

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικριτικές δηλώσεις της Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για αντιδικίες.

    "Ζω στο 2004 και με ενδιαφέρει η Αριστερά της εποχής μας. Δεν είναι αυτή την ώρα σε κανενός το μυαλό από μας να καθίσουμε να αντιδικούμε. Απέναντί μας είναι ο δικομματισμός, ο νεοφιλελευθερισμός κι ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις κι ένα μέλλον γεμάτο προβλήματα" είπε χαρακτηριστικά.

    [16] Εκλογές

    Από το portal του Pathfinder Η πρώτη διαδικτυακή πρόβλεψη

    (20/2/2004 6:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης του έγινε στη χώρα μας, μέσω Internet και είχε μεγάλη απήχηση, καθώς έδωσαν απαντήσεις περισσότεροι από 8.000 χρήστες του Διαδικτύου, δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Η έρευνα οργανώθηκε από το portal του Pathfinder και η όλη επεξεργασία και τα σχόλια έγιναν από την εταιρεία Μετρον Αναλυσις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 2,8 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 37,9% έναντι 35,1% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ο ΣΥΝ με 5,1%, το ΚΚΕ με 4%, το ΛΑΟΣ με 3,5% και το ΔΗΚΚΙ με 1,2%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 7,8% εκείνων που απάντησαν στην έρευνα ενώ είναι πολύ μικρά τα ποσοστά (1,2% έως 1,8%), εκείνων που απαντούν άκυρο λευκό, δεν ψηφίζω και δεν απαντώ. Στην ερώτηση για καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται με σημαντική διαφορά ο Γ. Παπανδρέου με 45%, ενώ ο Κ. Καραμανλής λαμβάνει 38,9%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των αναποφάσιστων στην ερώτηση σε ποιο κόμμα κλίνετε περισσότερο. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 35,7%, η Ν.Δ 20,2%, ο ΣΥΝ 10,2% και ΚΚΕ 6,4%. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Στόχος της έρευνας

    Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι οι χρήστες του διαδικτύου από τη μέχρι στιγμής προεκλογική παρουσία των κομμάτων, το 42,5% δηλώνει όχι και τόσο, το 33% είναι αρκετά ικανοποιημένο και το 19,5% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.

    Στη σύγκριση των δυο πολιτικών αρχηγών, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται με 58,6% να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της καθημερινότητας , ενώ ο Γ. Παπανδρέου λαμβάνει το 41,4% , αλλά υπερτερεί του αντίπαλου του με 62,7% έναντι 37,3% στο ερώτημα ποιος είναι περισσότερος φιλικός .

    "Στόχος της έρευνας ήταν η αποτύπωση της εκλογικής τάσης και της προεκλογικής θέσης ενός ενδιαφέροντος και δυναμικού τμήματος του πληθυσμού", αναφέρει ο εκπρόσωπος του portal, Διονύσης Πάνος.

    Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 14 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου και σε αυτήν έδωσαν απαντήσεις 8,371 χρήστες του portal.

    Από αυτούς το 78,8% ήταν άνδρες και το 21,2% γυναίκες , ενώ στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε χαμηλές και μέσες ηλικιακές κατηγορίες (18 έως 34 ετών).

    [17] Αθλητισμός

    Στους Ολυμπιακούς ο Θωμάς Μπίμης

    (20/2/2004 6:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Θωμάς Μπίμης εξασφάλισε ακόμη ένα ολυμπιακό εισιτήριο σε ατομικό αγώνισμα των καταδύσεων, καθώς κατέλαβε την 26η θέση στον προκριματικό των 3μ. τραμπολίνο ανδρών, με 375,72 βαθμούς, στο 14ο παγκόσμιο κύπελλο της FINA. Την πρόκριση έπαιρναν οι 22 πρώτοι, αλλά κάποιοι από αυτούς είχαν ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο, από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, με συνέπεια ο Έλληνας αθλητής να πάρει την πρόκριση. Την ίδια τύχη ωστόσο δεν είχε ο Νίκος Συρανίδης, στο ίδιο αγώνισμα, αφού κατετάγη 33ος με 364,98 βαθμούς.

    [18] Υγεία

    Κατασκευάστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες Εμβόλιο δίνει ελπίδες για τον καρκίνο του πνεύμονα

    (20/2/2004 6:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC

    Ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον αγώνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Το νέο εμβόλιο εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου ενώ έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι μπορεί να καθυστερήσει την επανεμφάνιση των όγκων στους ασθενείς. Οι γιατροί είπαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Βρετανικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, ήταν "ενθαρρυντικά". Σήμερα, οι επιλογές που έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα είναι περιορισμένες. Μόνο το ένα πέμπτο των ασθενών μπορεί να υποβληθεί σε εγχείρηση ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν την ασθένεια με χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες.

    Έτοιμοι για επίθεση

    Οι επιστήμονες από το Τέξας, που διεξήγαγαν την έρευνα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι καθώς, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό εναντίον αυτής της μορφής του καρκίνου.

    Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 43 ασθενείς οι 33 εκ των οποίων βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας. Οι όγκοι αφαιρέθηκαν με χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, χορηγήθηκε στους ασθενείς το εμβόλιο το οποίο περιελάμβανε κύτταρα από τον όγκο που τους είχε αφαιρεθεί καθώς κι ένα γονίδιο με την ονομασία CM-CSF και το οποίο άλλαξε την επιφάνεια των κυττάρων βοηθώντας έτσι το σώμα να τα αναγνωρίσει ως καρκινικά.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού να επιτεθούν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονταν μέσα στους πνεύμονες. Οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν το εμβόλιο GVAX κάθε 15 ημέρες για αρκετούς μήνες. Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών ο καρκίνος δεν επανεμφανίστηκε ακόμα και μετά την παρέλευση τριών ετών ενώ σε άλλους ασθενείς φάνηκε ότι το εμβόλιο καθυστέρησε την επανεμφάνιση του καρκίνου για αρκετούς μήνες.

    Ο επικεφαλής της έρευνας λέει: "Δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για μια θεραπεία. Αλλά σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων που ανταποκρίνονται ο καρκίνος δεν επανήλθε ακόμη και μετά από τρία χρόνια". Ωστόσο, το εμβόλιο δε φάνηκε να έχει αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της ασθένειας.

    Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγει στην αγορά καθώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Μάλιστα, οι ερευνητές τονίζουν ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο αλλά τον θεραπεύει μετά τον εμφάνισή του.

    Ωστόσο, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι ίσως στο μέλλον μπορέσει να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία η οποία επιβαρύνει εξαιρετικά την υγεία του καρκινοπαθούς.

    Σχετικά Links:

    Journal of the National Cancer Institute

    [19] Διεθνή

    Για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η Ιαπωνία

    (20/2/2004 6:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας πήρε η Ιαπωνία σε 650 μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και σε κυβερνητικά γραφεία σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση πιθανολογούμενης τρομοκρατικής απειλής, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά και την πρόσφατη αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Πάντως ο αξιωματούχος απέφυγε να πει εάν υπήρξαν νέες πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 February 2004 - 17:51:59 UTC