Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμπανάκι από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων Οχι σε διαφημίσεις για
  • [02] Κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών Νέες απαιτήσεις Ντενκτάς
  • [03] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πληγέντες αγρότες
  • [04] "Θα είμαι κοντά σας" "Στηρίζουμε τη γυναίκα"
  • [05] Ισόπαλο το ντέρμπι Μπάγερν - Ρεάλ Μαδρίτης
  • [06] Νέα δεδομένα μετά την πρόταση Παπανδρέου Διαβουλεύσεις για το Debate
  • [07] Κορυφώνονται οι πολιτικές εκδηλώσεις
  • [08] Συνέντευξη Παπανδρέου στον Alter Μέτρα για υγεία και αγρότες
  • [09] Συζήτηση Καραμανλή με γυναίκες Δεσμεύσεις για την εργαζόμενη μητέρα
  • [10] Μεταξύ των "5" Αύριο το ντιμπέιτ
  • [11] Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ Συνάντηση Παπαρήγα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    [01] Υγεία

    Καμπανάκι από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων Οχι σε διαφημίσεις για παιδιά κάτω των οκτώ

    (24/2/2004 7:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Associated Press

    Έκκληση στους γονείς να μην αφήνουν παιδιά κάτω των 8 ετών να βλέπουν διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, απευθύνει η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων. Όπως υποστηρίζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, εκλαμβάνουν αβίαστα ως δεδομένα και αληθινά όλα όσα βλέπουν στους τηλεοπτικούς δέκτες και δεν είναι σε θέση να απορρίψουν ως υπερβολικά τα μηνύματα που τους βομβαρδίζουν. Τονίζουν μάλιστα, ότι οι διαφημίσεις στην τηλεόραση ευθύνονται κατά κύριο λόγο και για την παιδική παχυσαρκία , δεδομένου ότι οι περισσότερες αφορούν στην κατανάλωση, σνακς, αναψυκτικών και junk food με υψηλή θερμιδική και χαμηλή θρεπτική αξία.

    Δεν αντιλαμβάνονται τις υπερβολές

    Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από μία έρευνα που διεξήγαγε μία εξαμελής ομάδα επιστημόνων για 18 μήνες.

    Όπως επισημαίνει ο Dale Kunkel ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, τα παιδιά κάτω των οκτώ ετών δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις ενδεχόμενες υπερβολές που μπορεί να κρύβονται πίσω από μία διαφήμιση και τη διάθεση για πώληση.

    Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μεγαλύτερη κριτική ικανότητα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται και πάλι ότι δεν είναι ικανά να αναγνωρίσουν τις όποιες υπερβολές.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, στις ΗΠΑ, η βιομηχανία της διαφήμισης δαπανά 12 δις δολάρια κάθε χρόνο για διαφημίσεις που απευθύνονται στο νεανικό κοινό.

    Ένα παιδί στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι βλέπει κατά μέσο όρο 40.000 διαφημιστικά σποτ το χρόνο.

    Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι επισημαίνουν επίσης ότι ο κίνδυνος που υπάρχει στα παιδιά, δεν εντοπίζεται μόνο στις διαφημίσεις που προβάλλονται κατά τη διάρκεια παιδικών προγραμμάτων, αλλά και σε αυτές που παίζονται κατά τη διακοπή αθλητικών αγώνων, τις οποίες τα παιδιά βλέπουν μαζί με τους γονείς τους.

    Για παράδειγμα, ένα διαφημιστικό σποτ μπύρας, που προβάλλεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ, είναι σε θέση να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος στο παιδί και να το στρέψει προς αρνητικές συμπεριφορές όπως την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

    Εξίσου επιβλαβής είναι και η έκθεση σε βία, την οποία προβάλουν πολλά διαφημιστικά σποτ για ταινίες και βίντεο games.

    Σχετικά Links:

    Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων

    [02] Εσωτερικά

    Κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών Νέες απαιτήσεις Ντενκτάς

    (24/2/2004 7:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πρόσθετα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάν απαίτησε κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που συνεχίστηκαν σήμερα, στη Λευκωσία, υπό τον Αλβάρο ντε Σότο, ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την εμμονή της τουρκικής πλευράς να επικυρωθεί η συμφωνία που θα επιτευχθεί, μετά τα δημοψηφίσματα, και από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, σημείωσε ότι όσο η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την προσπάθεια της να εγείρει ζητήματα, εκτός του σχεδίου Ανάν, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εγείρει και αυτή θέματα που άφησε έξω από την ατζέντα της για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

    Επιμένει στο θέμα της διζωνικότητας

    Στο ζήτημα του χρόνου των διαπραγματεύσεων παρενέβη το πρωί και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου , δηλώνοντας ότι το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών μέχρι το τέλος του χρόνου είναι εκτός των χρονοδιαγραμμάτων της συμφωνίας της Νέας Υόρκης. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας και ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος είναι μόνο μερικές εβδομάδες.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε πως αν εφαρμοστούν οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν στις εστίες τους, κάτι το οποίο δεν συμφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά και γι' αυτό επιμένει στο θέμα της ενίσχυσης της διζωνικότητας. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση για την εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ε.Ε και για κάποιους περιορισμούς, "οι οποίοι πρέπει να επιβληθούν, διότι υπάρχουν και σε γερμανόφωνα κρατίδια, στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση". Ακόμα αναφέρθηκε στις δαπάνες στις οποίες προβαίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για εξοπλισμούς και αγορά πυραύλων, λέγοντας ότι πήρε απάντηση από τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι "η κυπριακή κυβέρνηση έχει αυτό το δικαίωμα, από την στιγμή που υπάρχει στρατός στα κατεχόμενα" και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Κύπριο πρόεδρο. Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα επιδώσει στον Αλβαρο ντε Σότο λεπτομερή έκθεση για τα θέματα που συζητούνται στις απευθείας συνομιλίες, κάτι που τον βρίσκει σύμφωνο, "καθώς η έκθεση που υπάρχει είναι πολύ σύντομη και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί η έκθεση αυτή να είναι πιο εμπεριστατωμένη".

    Στις συνομιλίες, όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, τέθηκε και το θέμα της εθνικής καταγωγής , όσον αφορά τους διορισμούς, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε Ελληνοκύπριο ή Τουρκοκύπριο, αλλά σε Κύπριο.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό, να γίνει μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [03] Οικονομία

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πληγέντες αγρότες

    (24/2/2004 9:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ρύθμιση οφειλών και χαμηλότοκα δάνεια προς τους αγρότες, η παραγωγή των οποίων υπέστη καταστροφές από τη πρόσφατη κακοκαιρία, προβλέπει σημερινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοοδουλάκη. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπονται, η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι το τέλος του 2003 των αγροτών που η παραγωγή τους αποδεδειγμένα καταστράφηκε από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας και η μετατροπή τους σε δάνειο με τριετή περίοδο χάριτος και πρώτη δόση την 31 Δεκεμβρίου του 2006. Η συνολική διάρκεια της ρύθμισης του δανείου ορίζεται στα 8 χρόνια, ενώ οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 35% από το κράτος. Οι τράπεζες μπορούν να χορηγούν δάνεια στους πληγέντες για το υπόλοιπο ποσό που δεν θα καλυφθεί από αποζημιώσεων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Στο μεταξύ, θετική ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα συνδρομής της ΕΕ και αφορά ζημιές ύψους 250 εκατομμυρίων, προς τους Έλληνες αγρότες. Από την ερχόμενη Δευτέρα ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει να πληρώνει τις αποζημιώσεις στους αγρότες το 50% της ζημιάς.

    Ζημιές 250 εκατ. ευρώ

    Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για συνδρομή της Ε.Ε στους πληγέντες αγρότες .

    Επίσης, επισήμανε ότι τη χώρα μας έπληξε πρωτοφανής κακοκαιρία, η μεγαλύτερη από το 1897, που προκάλεσε ζημιές 250 εκατ. ευρώ.

    Ο επίτροπος Γεωργίας κ. Φ. Φίσλερ δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των ζημιών.

    Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή θα εξετάσει ευνοϊκά την ελληνική πρόταση για βοήθεια και θα εγκρίνει πρόγραμμα που θα υποβληθεί για αποκατάσταση ζημιών (νέα χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ), υπό την προϋπόθεση να υπάρξουν βιώσιμες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

    Ανάλογες πρακτικές και διαδικασίες ακολούθησαν και για τις ζημιές του Ιανουαρίου 2002.

    Από 1 Μαρτίου η καταβολή αποζημιώσεων

    Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, ενώ από την προσεχή Δευτέρα 1η Μαρτίου θα αρχίσει η καταβολή του 50% της αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς, ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ.

    Σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στους παραγωγούς θα καταβληθούν:

    ποσό 3 ευρώ για κάθε δένδρο (εσπεριδοειδή) ποσό 0,50 ευρώ για κάθε ελιά ποσό 2 ευρώ για κάθε στρέμμα σταριού ποσό 150 ευρώ για κάθε στρέμμα με υπαίθρια λαχανικά ποσό 500 ευρώ για κάθε στρέμμα θερμοκηπίου με λαχανικά ποσό 200 ευρώ για κάθε στρέμμα με αγκινάρες ποσό 1.060 ευρώ για κάθε στρέμμα ανθοκομικών προϊόντων.

    Οι παραπάνω αποζημιώσεις αφορούν ζημιές που έγιναν το χρονικό διάστημα 20 Ιανουαρίου - 16 Φεβρουαρίου 2004.

    [04] Εκλογές

    "Θα είμαι κοντά σας" "Στηρίζουμε τη γυναίκα"

    (25/2/2004 12:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σειρά μέτρων για την προώθηση της ισότητας και τη στήριξη της γυναίκας στους χώρους εργασίας, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας τη Τρίτη το βράδυ σε συγκέντρωση γυναικών στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου. Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και δημιουργία παιδικών σταθμών. "Δεν αρκεί η λήψη μέτρων, χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας. Δεσμεύομαι να εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαι κοντά σας για να φέρουμε τη γυναίκα στη θέση που της αξίζει", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην εμπέδωση του κοινωνικού κράτους. Επιπλέον, προανήγγειλε τη σύσταση εθνικού συμβουλίου ισότητας, το οποίο θα είναι γνωμοδοτικό όργανο για την κυβέρνησή του και έθεσε το δίλημμα για το αν στις 7 Μαρτίου θα ανοίξουν νέοι δρόμοι ή θα πάμε πίσω στο παλιό, το φόβο και τη συντήρηση.

    Οι δυνατότητες των γυναικών

    "Σας εμπιστεύομαι και σας χρειάζομαι για να προωθήσουμε τις αξίες της νέας εποχής, την ισότητα, το δίκαιο, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη συμμετοχή και την ειρήνη"

    Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

    "Μετά από αυτή τη συγκέντρωση είμαι όσο ποτέ άλλοτε σίγουρος και αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε τη μάχη. Σας εμπιστεύομαι και σας χρειάζομαι για να προωθήσουμε τις αξίες της νέας εποχής, την ισότητα, το δίκαιο, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη συμμετοχή και την ειρήνη. Δεσμεύομαι να παλέψω για πολιτικές που θα βγάλουν τα βάρη από τη γυναίκα. Δεσμεύομαι για αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων και την αυριανή μας κυβέρνηση", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος σε μια σειρά μέτρων που αφορούν τις γυναίκες, δεσμεύτηκε για πολιτικές που αφορούν στη μητέρα, στην αγρότισσα, τη μετανάστρια, τη γυναίκα που ανήκει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κοινωνικά αποκλεισμένες και την τσιγγάνα.

    Την εκτίμησή του στο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία και στις δυνατότητες περαιτέρω προσφοράς τους, ιδιαίτερα στην υπόθεση της ειρήνης, επιβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, δεσμεύθηκε να μπουν οι γυναίκες στα κέντρα των αποφάσεων, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της Αννας Διαμαντοπούλου και της Μαρίας Δαμανάκη στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αποσπώντας το χειροκρότημα του γυναικείου ακροατηρίου του.

    Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:

    Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την Γυναίκα Ένταξη της πραγμάτωσης της ισότητας των δύο φύλων, ως παραμέτρου στο δείκτη ποιότητας ζωής Δικαίωμα για δεύτερη ευκαιρία στην Παιδεία, με ενίσχυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Συμβόλαιο συνεργασίας και δεοντολογίας με τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου «να προβάλλουν άλλα πρότυπα γυναικών από τα σημερινά και να μην προβάλλουν τη γυναίκα ως αντικείμενο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας Έμφαση στις πολιτικές για τη μονογονεϊκή οικογένεια, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις μετανάστριες, τις πρόσφυγες και τις τσιγγάνες Ειδικά προγράμματα για θέσεις εργασίας, ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, περισσότερους και "ευέλικτους παιδικούς σταθμούς" Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών των εργαζομένων γυναικών Αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου όπου χρειάζεται Ειδική υπηρεσία για την ισότητα των δύο φύλων στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας με τη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων και των κοινωνικών εταίρων, ως γνωμοδοτικό όργανο του Πρωθυπουργού στη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, υπενθύμισε την παλαιότερη πρότασή του να αφιερωθεί η σημερινή ημέρα στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, καλώντας τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν στις όποιες ομιλίες ή παρουσίες τους, για το "μεγάλο θέμα της ειρήνης".

    Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε σχετική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ το βράδυ πρόκειται να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

    [05] Champions League

    Ισόπαλο το ντέρμπι Μπάγερν - Ρεάλ Μαδρίτης

    (25/2/2004 1:18:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα λάθος του Ολιβερ Καν στέρησε από την Μπάγερν τη νίκη στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ματς του Μονάχου έληξε 1-1, με τον αρχηγό των Βαυαρών να χάνει την μπάλα στο 83' μετά από φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος κι έτσι να "διαγράφεται" το προβάδισμα που είχαν αποκτήσει οι γηπεδούχοι, από το 75΄ (Μακάι). Μπορεί η Ρεάλ να πήρε αυτό που ήθελε, όμως με την αποψινή εμφάνισή της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νιώθει ασφαλής, στην "καυτή" ρεβάνς που θα γίνει σε 15 μέρες (10 Μαρτίου), στη Μαδρίτη.

    Οι πρωταθλητές Γερμανίας ήταν ανώτεροι σε όλο το διάστημα του αγώνα, αλλά ο Ικερ Κασίγιας αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

    Ο νεαρός γκολκίπερ της Ρεάλ πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, όμως προδόθηκε από την άμυνά του 15 λεπτά πριν το τέλος. Τότε, ο Κλαούντιο Πιζάρο σέντραρε από δεξιά και ο Ρόι Μακάι βρέθηκε εντελώς μόνος, στην "καρδιά"της άμυνας της Ρεάλ.

    Γεγονός... ανεπίτρεπτο, όταν πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος με κεφαλιά δεν είχε πρόβλημα να διαμορφώσει το τελικό 1-0.

    Διαιτητής: Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία)

    Κίτρινες: Μπάλακ, Ντεμικέλις, Ζιντάν, Ρονάλντο, Φίγκο

    Οι συνθέσεις: ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Σανιόλ, Κουφούρ, Κόβατς, Λιζαραζού (46΄ Σαλιχάμιτζιτς), Χάργκριβς, Μπάλακ, Ντεμικέλις (90΄ Γέρεμις), Ζε Ρομπέρτο, Μακάι, Πιζάρο (76΄ Σάντα Κρους) ΡΕΑΛ Μ.: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ελγκέρα, Ραούλ Μπράβο, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο, Μπέκαμ, Γκούτι, Ζιντάν, Ραούλ, Ρονάλντο (90΄ Σολάρι)

    [06] Εκλογές

    Νέα δεδομένα μετά την πρόταση Παπανδρέου Διαβουλεύσεις για το Debate

    (25/2/2004 10:54:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανατρέπονται τα δεδομένα της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή, μετά την αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων στο Debate, σε ημέρα που θα προσδιοριστεί το νωρίτερο δυνατό. Οι κύριοι Αθανασάκης και Ρουσόπουλος θα έχουν σήμερα νέα επικοινωνία, για να διευκρινίσουν το τι θα γίνει τελικά, ενώ θα υπάρξουν και επαφές με τους εκπροσώπους και των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ αναμένεται ωστόσο να επιμείνει στην πραγματοποίηση της συμφωνημένης αυριανής αναμέτρησης παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκε να υπάρξει συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ πιθανή ημέρα για την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαλόγου μάλλον θα οριστεί η Τρίτη. ΚΚΕ, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ, με ανακοινώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του διαλόγου με την συμμετοχή όλων των κόμματων, ζητώντας άμεσα τον προσδιορισμό της ημέρας.

    Αιφνιδιασμός και αποδοχή

    Η πρόταση Παπανδρέου σαφώς και αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο ο οποίος όπως φαίνεται και από τις αργοπορημένες αντιδράσεις δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς λίγο πριν είχαν ρυθμιστεί και οι περισσότερες λεπτομέρειες για την τηλεοπτική μονομαχία του με τον Κώστα Καραμανλή.

    Η ενέργεια κρίθηκε αναγκαία από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των μικρότερων κομμάτων για αποκλεισμό.

    Η ανακοίνωση του κόμματος καταγράφει πλήρως το σκεπτικό του:

    " Ενώ συνεχίζεται και βαίνει προς ολοκλήρωση η συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τον τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, επανέρχεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το αίτημα για διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Η θέση αυτή που συνοδεύεται από συνεχιζόμενες επιθέσεις και κατηγορίες εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του για δήθεν αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέρ του διαλόγου είναι πάγια και αδιαμφισβήτητη. Με αυτό το δεδομένο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε ημέρα που θα προσδιορισθεί το νωρίτερο δυνατόν", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΔ έστω και αργά το βράδυ αποδέχτηκε την πρόταση με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου Θοδωρή Ρουσόπουλου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για πολιτική υποχώρηση έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Σαράντα τρεις μέρες μετά τη σχετική επιστολή του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε σήμερα, μόλις ένδεκα μέρες πριν τις εκλογές, τα αυτονόητα. Δηλαδή, εκτός από τον τηλεοπτικό διάλογο με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας την Πέμπτη, και μία τηλεοπτική συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Έστω και αργά, κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης και την αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται επιτέλους αυτό που ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει", τονίζει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ και του Συνασπιμού κάνουν λόγο για πολιτική αναδίπλωση.

    "Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεκαθαρίσει τώρα την κατάσταση όσον αφορά στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών. Οι φλου προτάσεις έχουν στόχο να θολώσουν το τοπίο και υπηρετούν σκοπιμότητες", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υποχώρηση και σαφή αναδίπλωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι σήμερα απέκλειε την Αριστερά από την συζήτηση των αρχηγών," υποστηρίζει ο Συνασπισμός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόταση Παπανδρέου για Debate

    [07] Εκλογές

    Κορυφώνονται οι πολιτικές εκδηλώσεις

    (25/2/2004 8:26:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κορυφώνονται από σήμερα και έως την άλλη Παρασκευή οι πολιτικές εκδηλώσεις και ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων. Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει το πρωί σε γυναίκες στο Ζάππειο και στις 7.30 το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Στις 12:00, ο Συνασπισμός θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του, τις υποψήφιες με τα ψηφοδέλτια του κόμματος γυναίκες, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Χανιά και Ρέθυμνο. Την ίδια ώρα η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ενώ στις 17:30, θα μιλήσει σε συγκέντρωση νομικών στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8). Περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιεί σήμερα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στις 18.30.

    [08] Εκλογές

    Συνέντευξη Παπανδρέου στον Alter Μέτρα για υγεία και αγρότες

    (25/2/2004 8:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών αμέσως μετά τις εκλογές, μέσω του ΑΣΕΠ και με εισηγήσεις των ΠΕΣΥ, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε επίσης ότι με την κυβέρνησή του οι αγρότες θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα και ότι σε περιπτώσεις καταστροφών, οι πληγέντες θα παίρνουν την επιδότηση μέσα στην περίοδο, ενώ σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής θα παίρνει άμεσα προκαταβολή.

    Προανήγγειλε ευρύτερες συνεργασίες

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις συνεργασίες με τους κκ Μάνο και Ανδριανόπουλο διαβεβαίωσε ότι εντάσσοντας μέσα στους κόλπους του κόμματος σκεπτόμενους ανθρώπους δεν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του, ενώ για το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί σε ομηρία στην περίπτωση που έχει πλειοψηφία 152 εδρών και οι κκ Μάνος και Ανδριανόπουλος έχουν αντίθετη θέση με την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "αυτό θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή'.

    Σημείωσε πάντως ότι "ένας νόμος μπορεί να περάσει και με τη βοήθεια και άλλων κομμάτων" αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώκει πάντα ευρύτερες συναινέσεις.

    Παράλληλα άσκησε κριτική στη ΝΔ και στο ΚΚΕ για τις δικές τους επιλεκτικές συνεργασίες λέγοντας ότι εμπλουτίζονται με την κ. Κανέλη "που δεν έχει παράδοση στο ΚΚΕ" και τον κ. Παπαθεμελή "που μάλιστα είχε υπογράψει την περιβόητη τροπολογία για την Χαλκιδική".

    Τέλος, σε ερώτηση για το τι σημαίνει για εκείνον μια εκλογική ήττα, είπε ότι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχει βάλει θα παραμείνουν σταθεροί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

    [09] Εκλογές

    Συζήτηση Καραμανλή με γυναίκες Δεσμεύσεις για την εργαζόμενη μητέρα

    (25/2/2004 11:34:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τις προτάσεις της ΝΔ για την κοινωνική μέριμνα της εργαζόμενης μητέρας, τη στήριξή της στην αγορά εργασίας και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής κατά τη συζήτηση που είχε με γυναίκες στην Αίγλη του Ζαππείου. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για την ίδρυση υπηρεσίας χρηματοδότησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και τη σχεδίαση ανεξάρτητης αρχής για την εφαρμογή της ισότητας, η οποία θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη. Η κοινωνία πρέπει να αποδώσει στη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα την τιμή που της αρμόζει, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής

    Παρουσίαση θέσεων για φορολογία, επιχειρήσεις, φοιτητές

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για τη φορολογία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , όπως επίσης για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, τη διεύρυνση των υποτροφιών για τους φοιτητές, επιδοτήσεις ενοικίων, αλλά και ευνοϊκούς όρους για φοιτητικά δάνεια.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , ενώ μίλησε με θερμά λόγια και για το ρόλο των γονέων. "Είναι πολύτιμο πράγμα οι γονείς μας, τους χρωστάμε πολλά και δεν είναι μόνο οι ευθύνες που έχουμε απέναντί τους, αλλά και ότι τους οφείλουμε προσωπικά πολλά πράγματα", είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    Τέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων αλλά και την επέκταση του μετρό .

    [10] Εκλογές

    Μεταξύ των "5" Αύριο το ντιμπέιτ

    (25/2/2004 7:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Αύριο στις 21:00 θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών, όπως συμφώνησαν την Τετάρτη μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, οι εκπρόσωποι των πέντε κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, μετά από την αιφνιδιαστική, χθεσινοβραδινή πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, που ανέτρεψε τα δεδομένα. Το ντιμπέιτ των 5 θα γίνει στο στούντιο της ΝΕΤ, με αναμετάδοση από όλα τα κανάλια, και θα κινηθεί σε πέντε θεματικές ενότητες και μία ελεύθερη, στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα σε 1,5 λεπτό. Ερωτήσεις θα θέσουν πέντε δημοσιογράφοι και ένας δημοσιογράφος θα ασκεί χρέη συντονιστή, ενώ η διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης αναμένεται να ξεπεράσει τις δυο ώρες.

    Οι όροι της "τηλε-μαχίας"

    Κατά τη συμφωνία, η τηλεοπτική αντιπαράθεση θα κατανεμηθεί σε πέντε θεματικές ενότητες - που αναφέρονται στην κοινωνική πολιτική, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και σε γενικής φύσης πολιτικής ερωτήσεις - θα έχει διάρκεια πάνω από 140 λεπτά και θα διευθύνεται από ένα συντονιστή, ενώ τις ερωτήσεις θα υποβάλουν πέντε δημοσιογράφοι.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα φιλοξενηθεί σε στούντιο της ΝΕΤ, θα προβληθεί από όλα τα κανάλια, οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα επαναφοράς μιας ερώτησης για περισσότερες διευκρινήσεις, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να απαντούν σε κάθε ερώτηση εντός 1,5 λεπτού και θα έχουν ένα δίλεπτο στο τέλος για το κλείσιμο.

    Ελπίζω να διεξαχθεί μία συνάντηση γόνιμου διαλόγου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος και παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες της αναμέτρησης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε πως πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι συντονιστής ο Νίκος Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις να θέτουν οι δημοσιογράφοι: Έλλη Στάη, Όλγα Τρέμη, Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης.

    Αντιδράσεις των εκπροσώπων

    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ είχαν συνάντηση τεσσάρων ωρών σε αίθουσα της βουλής, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες για το πως και πότε θα πραγματοποιηθεί ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, όταν το βράδυ της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να προσκαλέσει στο διάλογο και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Έτσι, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο τηλεοπτική αναμέτρηση Παπανδρέου - Καραμανλή.

    Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, από πλευράς ΝΔ, έκανε λόγο για ''υπαναχώρηση'' του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή όλων των αρχηγών στο ντιμπέϊτ και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η πρόταση του Κώστα Καραμανλή για μία πρόσθετη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Με το πέρας της συνεδρίασης, από πλευράς ΚΚΕ ο Μ. Μαΐλης σχολίασε πως ''η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση'', ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΣΥΝ παρατήρησε πως ''όπως και αν ήρθαν τα πράγματα το αποτέλεσμα είναι θετικό'', ενώ ο Μανώλης Μπακόπουλος από το ΔΗΚΚΙ μίλησε για ''επιτυχία'' και προέβλεψε ότι ''η συζήτηση θα είναι επί της ουσίας''.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, διαμαρτυρήθηκε για αποκλεισμό του από τη συζήτηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για το Debate

    [11] Εκλογές

    Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ Συνάντηση Παπαρήγα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    (25/2/2004 7:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Κατώτατο μισθό στα 1.100 ευρώ ζήτησε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τον Περισσό, ενώ προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές οι εργαζόμενη θα αντιμετωπίσουν μια σκληρή και αδίστακτη εργοδοσία. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία κατέθεσε τα αιτήματα που προβάλει ενόψει της απεργίας που έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου. Το βράδυ, η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση νομικών στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

    Αναγκαίοι οι ισχυροί ταξικοί αγώνες

    "Είναι γνωστό ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σκληρή και αδίστακτη εργοδοσία. Η οποία μάλιστα έχει και τις πλάτες της θωρακισμένες, αφού -όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές- τα δύο μεγάλα κόμματα υποστηρίζουν την ίδια άποψη με την εργοδοσία, ότι οι αυξήσεις δεν πρέπει να υποσκάπτουν την 'αντοχή της οικονομίας', δηλαδή, την αντοχή των κερδών", τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ. Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την ανάγκη να αναπτυχθούν ισχυροί ταξικοί αγώνες, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην εργοδοσία και με αυτόν τον τρόπο να αποδώσει η διαπραγμάτευση. "Διαφορετικά η εργοδοσία δεν θα θελήσει να κάνει πίσω και θα αφήσει τους εργαζόμενους με ψίχουλα, πράγμα που θα έχει ακόμα πιο αρνητική επίπτωση στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις", πρόσθεσε η ίδια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 February 2004 - 17:50:11 UTC