Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον Ζυλ Ντασέν "Η επανένωση των Μαρμάρων του
  • [02] Με λάμψη από Χόλιγουντ Λαμπαδηδρόμος η "Λάρα Κροφτ"
  • [03] Καραμανλής: "Ενίσχυση των ΜΚΟ"
  • [04] Αύριο η διακομματική Τελευταίες λεπτομέρειες πριν τις εκλογές
  • [05] Της α΄ κατηγορίας επαγγελματικού ποδοσφαίρου Στα μέσα Σεπτεμβρίου η
  • [06] Αγενής ο Φέργκιουσον
  • [07] Νέα επίθεση κατά της ΝΔ Απάντηση για τον Δ. Αθηναίων ζητά το ΠΑΣΟΚ

    [01] Πολιτισμός

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον Ζυλ Ντασέν "Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα "

    (24/2/2004 10:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, η έκθεση "Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα - Πολιτιστική Επιταγή", από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, παρουσία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, της πρέσβειρας της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη και πολλών επίσημων προσκεκλημένων. Σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επισκέπτη για τις παραμέτρους του ελληνικού αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. "Πρόκειται για μια μικρή έκθεση μεγάλου συμβολικού χαρακτήρα, τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

    "Σημαντικά τα βήματα της Βρετανίας"

    "Σύντομα θα πρέπει να ξέρουμε εάν η έκθεση που σχεδιάζουμε στο νέο μουσείο της Ακροπόλεως θα είναι η έκθεση της επανένωσης ή αυτή της καταγγελίας ακρωτηριασμού με ότι αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες του σημαντικού ελληνικού μουσείου αλλά και της ηλεκτρονικής του μορφής", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, στην ομιλία του.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι η έκθεση αυτή γίνεται σήμερα στην Αθήνα, μετά από αυτήν στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Βαρδινογιάννη υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, διότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων η στιγμή είναι κατάλληλη.

    Τα βήματα που έχουν γίνει στη Βρετανία, ανέφερε, είναι πολλά και σημαντικά με τελευταίο τη συζήτηση σε επίπεδο πρωθυπουργών, Βρετανίας και Ελλάδος, οι οποίοι έδωσαν την εντολή να συζητηθεί το θέμα από τους δύο υπουργούς Πολιτισμού.

    Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα τάσσεται η Βρετανική επιτροπή μαζί με τη συνδρομή πολλών εθνικών επιτροπών από διάφορες χώρες, αλλά και την βοήθεια της βρετανικής κοινής γνώμης, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Το νέο μουσείο της Ακροπόλεως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο μπορεί, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, να έχει ήδη έτοιμο το κέλυφος του μνημείου και την κάτω αίθουσα ώστε να μπορούν να εκτεθούν επανενωμένα τα γλυπτά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Φέρτε τα μάρμαρα και εμείς θα είμαστε έτοιμοι'', ήταν και η απάντηση του αρχαιολόγου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ολοκλήρωση του νέου μουσείου και τον τρόπο έκθεσης των Μαρμάρων που είναι μοναδικός και δεν πρέπει να κηλιδωθεί από την σχιζοφρένεια των κενών.

    Ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι σήμερα πια μόνο ελληνικός, επισήμανε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στο σύντομο χαιρετισμό της, εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους αγωνίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια γι' αυτό το σκοπό και κυρίως τη Μελίνα Μερκούρη.

    Ακόμη, η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την Αθήνα, γιατί λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούμε να έχουμε στο πλευρό μας ακόμη περισσότερους υποστηρικτές.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

    [02] Διάφορα

    Με λάμψη από Χόλιγουντ Λαμπαδηδρόμος η "Λάρα Κροφτ"

    (26/2/2004 9:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εκτός από πρέσβειρα καλής θελήσεως, η Αντζελίνα Τζολί θα γίνει και πρέσβειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, αποδέχτηκε την πρόσκληση να τρέξει μερικές εκατοντάδες μέτρα με την ολυμπιακή φλόγα, την παραμονή της τελετής έναρξης (13/8). Η 29χρονη βραευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε σχετικά: "Είναι τιμή για μένα να τρέξω με την Ολυμπιακή φλόγα, ως ένδειξη ελπίδας στους πρόσφυγες αλλά και ενεργής υποστήριξης στα σπορ και την παγκόσμια ειρήνη". Φυσικά, ως γνήσια σταρ, η Αντζελίνα, έχει και τις απαιτήσεις της. Ναι μεν δέχτηκε να τρέξει με τη φλόγα ανά χείρας, αλλά τις απογευματινές ώρες: "Θα προτιμούσα να τρέξω σε ώρα μεταξύ 18.00 και 19.00", κατέληξε στη δήλωσή της η διάσημη ηθοποιός.

    [03] Εκλογές

    Καραμανλής: "Ενίσχυση των ΜΚΟ"

    (26/2/2004 4:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τη θέση των μη κυβερνητικών οργανώσεων αναδεικνύοντας την έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας για τις ΜΚΟ. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα θεωρεί ως σύμμαχο διακυβέρνησης τις οργανώσεις αυτές, ενώ παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του αναφέρθηκε στο Χάρτη των δικαιωμάτων του πολίτη, την ίδρυση νέων ανεξάρτητων αρχών, την αποκέντρωση που θα συμβάλει όπως είπε στην ουσιαστική ενδυνάμωση της κοινωνίας του πολιτών και την ίδρυση γραμματείας μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Ενεργή συμμετοχή των πολιτών

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι το κόμμα του θέλει τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και όχι στιγμιαία όταν ασκούν το εκλογικό τους και άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι η κοινωνία των πολιτών αρνείται την κρατική επιβολή και τα στερεότυπα στην επίλυση των προβλημάτων.

    ''Η νέα διακυβέρνηση-κατέληξε ο κ. Καραμανλής- από τις 8 του Μάρτη θέλει από τις οργανώσεις σας να είναι αυτό που λέει ο τίτλος σας: Μη κυβερνητικές. Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια κυβερνητικού ελέγχου και κομματικού εναγκαλισμού, θέλουμε τις οργανώσεις πραγματικά ανεξάρτητες, ένα πρωτογενές εργαστήρι ιδεών και προτάσεων, μία κυψέλη παραγωγής προβληματισμών, ανάδειξης ενεργών πολιτών''.

    Στην ημερίδα προηγουμένως πολλοί ομιλητές, όπως η βουλευτής Α Αθηνών κ. Μαρία Καρρά, η ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, ο βουλευτής Αχαϊας, κ. Ν. Νικολόπουλος, ο κ. Χρ Ζαχόπουλος, ο κ. Ν.Αναλυτής, ο καθηγητής Νομικής Παν. Αθηνών κ. Α. Μακρυδημήτρης, ο καθ. Παντελής Σκλιάς, και ο εκδότης του περιοδικού "Ευρωπαϊκή Έκφραση" κ. Ν. Γιαννής, ανέλυσαν πολλές πτυχές του θέματος της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη μιλώντας για τα ελλείμματα αλλά και τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

    [04] Εκλογές

    Αύριο η διακομματική Τελευταίες λεπτομέρειες πριν τις εκλογές

    (26/2/2004 4:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η προετοιμασία των εκλογών προχωρά με εντατικούς ρυθμούς δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος έθεσε ως στόχο, όπως είπε να οργανωθούν άρτιες εκλογές, φιλικές όχι μόνο προς τον πολίτη, αλλά και προς το περιβάλλον. Αύριο όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλιβιζάτος θα πραγματοποιηθεί και η τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή και των 16 κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές με θέμα τον ορισμό του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου για τα εκτός Βουλής κόμματα. Ο υπηρεσιακός Υπουργός δήλωσε ωστόσο πως θα ακολουθηθεί το πρότυπο των εκλογών του 2000, και γι αυτό το θέμα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

    [05] Αθλητισμός

    Της α΄ κατηγορίας επαγγελματικού ποδοσφαίρου Στα μέσα Σεπτεμβρίου η έναρξη του νέου πρωταθλήματος

    (26/2/2004 6:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, για τη νέα περίοδο (2004-2005), θα ξεκινήσει στις 12 ή τις 19 του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Αυτή την απόφαση πήραν σήμερα οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ της πρώτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε επί τούτω στα γραφεία της ΕΠΟ, ύστερα από την ενημέρωση που τους παρείχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Γκαγκάτσης, αναφορικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τον προσεχή Αύγουστο. Από τους κανονισμούς της ΔΟΕ προβλέπεται ότι στην περίοδο τέλεσης των Αγώνων απαγορεύεται να διεξαχθούν επίσημοι ή φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες και στις πέντε ολυμπιακές πόλεις που, εν προκειμένω, είναι οι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από τις ομάδες που βρίσκονται τώρα στην Α΄ Εθνική, μόνο η Ξάνθη και ο Πανηλειακός δεν πλήττονται από το σχετικό κανονισμό, που θα "ενεργοποιηθεί" σε μια "κρίσιμη" περίοδο, αφού τον Αύγουστο είναι η κύρια περίοδος "μονταρίσματος" των ομάδων μέσω των φιλικών αγώνων. Γνωστό βέβαια ότι ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για το συγκρότημα που θα τερματίσει στην 3η θέση της κατάταξης και θα παίξει στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λικ, οι οποίοι διεξάγονται πάντοτε τον Αύγουστο. Πάντως, η οριστική απόφαση θα ληφθεί ύστερα από τις προτάσεις των ΠΑΕ, που αναμένεται να κατατεθούν τις προσεχείς ημέρες.

    [06] Champions League

    Αγενής ο Φέργκιουσον

    (26/2/2004 6:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε μια κίνηση που κάθε άλλο παρά δικαιολογεί τον τίτλο του "Σερ" που φέρει, προέβη με τη λήξη του με την Πόρτο, ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αλεξ Φέργκιουσον, καθώς δεν έδωσε το χέρι στον ομόλογό του της πορτογαλικής ομάδας, Χοσέ Μουρίνιο. Δικαιολογούμενος τόνισε ότι είχε εκνευριστεί από τις συνεχείς πτώσεις των ποδοσφαιριστών της Πόρτο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εκτός αυτού ο κ. Φέργκιουσον υπερασπίστηκε τον αρχηγό της ομάδας, Ρόι Κιν, παρά την αποβολή του γιατί χτύπησε αντιαθλητικά τον τερματοφύλακα της Πόρτο, Βίτορ Μπαϊα στο 87ο λεπτό της συνάντησης, λέγοντας ότι δεν υπήρχε και ότι ο τερματοφύλακας έκανε "θέατρο".

    Μουρίνιο: "Θα του σφίξω το χέρι στο Ολντ Τράφορντ"

    Στον αντίποδα, ο Μουρίνιο δήλωσε πως δεν έχει πρόβλημα, ωστόσο, άφησε... σπόντες για τον Φέργκιουσον. "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές υπάρχει έντονη ψυχολογική φόρτιση και λύπη σ΄ έναν προπονητή στο τέλος του ματς, ειδικά αν η ομάδα του έχει χάσει. Θα του σφίξω το χέρι στο Ολντ Τράφορντ. Καταλαβαίνω πως ενοχλήθηκε, γιατί η ομάδα του έχασε δίκαια από μία άλλη, που διαθέτει μόλις το 10% του προϋπολογισμού της', δήλωσε.

    [07] Εκλογές

    Νέα επίθεση κατά της ΝΔ Απάντηση για τον Δ. Αθηναίων ζητά το ΠΑΣΟΚ

    (26/2/2004 7:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο θέμα της κακοδιαχείρισης στο Δήμο Αθηναίων, επανήλθε σήμερα η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, καλώντας τον Κώστα Καραμανλή για άλλη μια φορά να σχολιάσει το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών. Η κ. Διαμαντοπούλου, υπενθύμισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι ο Δ. Αβραμόπουλος σε σχετικές δηλώσεις του είχε πει από την Καστοριά, ότι "η ΝΔ θα κυβερνήσει όπως διοίκησα εγώ το δήμο". Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ετερόκλητη συμμαχία προσωπικών συμφερόντων με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Καραμανλή, Αβραμόπουλο, Μητσοτάκη, Σαμαρά, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ που καταφερόταν εναντίον του εκ Μεσσηνίας πολιτικού για σχέσεις με διαπλεκόμενα συμφέροντα.

    Καμία σχέση με το 1989

    Ερωτηθείσα εάν υιοθετεί τους υπαινιγμούς του κου Μητσοτάκη, ή αν βλέπει ομοιότητες με το 1989, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά: "Εγώ δεν υιοθετώ τίποτα. Το σχόλιό μου αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα του δήμου Αθηναίων και τις απαντήσεις που θέλαμε και δεν είχαμε για το αυριανό μοντέλο διακυβέρνηση. Δεν υπάρχουν ομοιότητες με το 1989, αλλά υπάρχουν οι συνεχείς επιθέσεις για τη διαφάνεια, τη διαχείριση και τη διαφθορά, ενώ η ΝΔ θέλει την επόμενη μέρα να αλλάξει το κράτος", δήλωσε σχετικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 February 2004 - 17:49:46 UTC