Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιρρεπείς στις καταχρήσεις οι έφηβοι Ασωτίες λόγω εγκεφάλου
  • [02] Η συζήτηση για την Οικονομία Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και το Χρηματιστήριο
  • [03] Οι θέσεις για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [04] Οι θέσεις για την Παιδεία
  • [05] Ερωτήσεις εφ' όλης τής ύλης
  • [06] Ισοπαλία ελπίδας για τον ΠΑΟ
  • [07] Μετά το πολιτικό και το πρώτο debate πολιτών "Πανεθνική βραδιά
  • [08] Από έκρηξη στο μηχανοστάσιο Εν πλω πυρκαγιά στις Φιλιππίνες
  • [09] Σε περιοχές της Αττικής Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων
  • [10] Που θα βρίσκονται σήμερα Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών
  • [11] Μετά από οκτώ χρόνια δίκης Η εσχάτη των ποινών στον γκουρού με το σαρίν
  • [12] Για το θάνατο του Τραϊκόφσκι Τριήμερο πένθος στα Σκόπια
  • [13] Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα σε πτηνοτροφείο Και στην Ιαπωνία ο ιός της
  • [14] Σύμφωνα με την ΕΜΥ Θα βρέξει λάσπη
  • [15] Στο προεδρικό Μέγαρο Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [16] Δεν προκάλεσε υλικές ζημιές Ισχυρός μετασεισμός στο Μαρόκο

    [01] Υγεία

    Επιρρεπείς στις καταχρήσεις οι έφηβοι Ασωτίες λόγω εγκεφάλου

    (26/2/2004 2:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: New Scientist

    Στην ημιτελή ανάπτυξη τμημάτων του εγκεφάλου αποδίδουν Αμερικανοί επιστήμονες την έλλειψη κινήτρων και τα υψηλά ποσοστά καταχρήσεων των εφήβων. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Αλκοολισμό, η χημεία ορισμένων δεξιών τμημάτων εγκέφαλου (που ρυθμίζουν το ρίσκο και την επιβράβευση) ευθύνεται για τις καταχρήσεις των εφήβων στο αλκοόλ, το τσιγάρο, αλλά και το σεξ. Ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέιμς Μπιόρκ, δήλωσε πως, αυτό το τμήμα μοιάζει να είναι "υπο- ενεργό", με αποτέλεσμα οι έφηβοι να προβαίνουν σε "ακραίες συμπεριφορές, προκειμένου να το διεγείρουν περισσότερο". Παράλληλα, ο κ. Μπιόρκ υπογράμμισε και το βασικό ρόλο των κινήτρων και της επιβράβευσης, προκειμένου οι έφηβοι να προβούν σε μία ενέργεια.

    Κίνητρα και ανταπόδοση

    Στην έρευνα του Ινστιτούτου πήραν μέρος 12 έφηβοι και 12 ενήλικες, οι οποίοι έπαιζαν ένα ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι με την τράπουλα και ανταμείβονταν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι και τους υπέβαλαν σε εγκεφαλογράφημα.

    Αν και οι συμμετέχοντες διέκριναν ισότητα στα κίνητρα και πέτυχαν τους στόχους του παιχνιδιού με την ίδια συχνότητα, τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν πως, ορισμένα από τα δεξιά τμήματα του εγκεφάλου των εφήβων υπολειτουργούσαν.

    Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι, η "υπο-δέσμευση" των συγκεκριμένων τμημάτων, είναι αυτή που ωθεί τους έφηβους να διακινδυνεύουν, προκειμένου να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους και να επιτύχουν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του εγκεφάλου.

    Μάλιστα, ο κ. Μπιόρκ δήλωσε στο περιοδικό New Scientist πως, "αυτή η διαφορά στη δραστηριοποίηση του εγκεφάλου μπορεί να γίνει υπερβολική, όταν η επιβράβευση δεν είναι απολύτως εμφανής, γεγονός που εξηγεί και την αδυναμία των εφήβων να επιτύχουν μακροχρόνιους στόχους".

    Σχετικά Links:

    Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Αλκοολισμό

    Περιοδικό New Scientist

    [02] Εκλογές

    Η συζήτηση για την Οικονομία Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και το Χρηματιστήριο

    (26/2/2004 10:09:00 μμ)

    Το ερώτημα, "πώς μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να περάσει το μήνα του και να χαμογελά λαμβάνοντας το μήνα 550 Ευρώ σύνταξη" έθεσε στον Γιώργο Παπανδρέου, ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και αναγνωρίζει τον πόνο τους.

    "Γυρίζοντας στην Ελλάδα, μίλησα με χαμηλοσυνταξιούχους, αναγνωρίζω τον πόνο τους τον ίδιο πόνο έχω και εγώ " τόνισε και δεσμεύθηκε ότι το πρόβλημα θα είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

    "Θα κάνουμε ότι μπορούμε, στα περιθώρια των δυνατοτήτων μας" πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί " δίνει νέες δυνατότητες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε εποχή "

    Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ε.Ε. που επενδύει σε κοινωνικά προγράμματα όπως το ΕΚΑΣ και τη βοήθεια στο σπίτι. Η ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Καραμανλής στην ενότητα Οικονομία-Ανάπτυξη από τον δημοσιογράφο κ. Αλέξη Παπαχελά ήταν για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις της ΝΔ στο θέμα των σκανδάλων στο ελληνικό χρηματιστήριο και για τα διάφορα ζητήματα κακοδιοίκησης, καθώς και για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά. Ρώτησε επίσης αν τοποθετείται υπέρ της διεξαγωγής μιας δίκης για την πλήρη απόδοση ευθυνών.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου έκανε λόγο για κατευθυνόμενο έγκλημα από πλευράς της κυβέρνησης εις βάρος των ενάμιση εκατομμυρίου πολιτών που έχασαν τα λεφτά τους. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέφυγε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής συνιστά ομολογία της ενοχής της, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να επιδοθεί σε "κυνήγι μαγισσών", αλλά στην εφαρμογή των νόμων που ισχύουν για όλους. Εντούτοις, αυτό που είναι το μείζων πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η υψηλή ανεργία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέτυχε πλήρως στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, τόνισε.

    Αυτό που θέλουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι να μέσα από ένα πλέγμα μέτρων πολιτικών, το οποίο θα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και στις γυναίκες να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της ανεργίας.

    Κοινωνικές παροχές και Ε.Ε.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για το πώς θα ανταπεξέλθει η χώρα μας στις ανάγκες της αν σταματήσει να λαμβάνει τα μεγάλα κονδύλια από την ΕΕ, αποχωρώντας από αυτήν, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ η κα Παπαρήγα επανέλαβε πως τα χρήματα αυτά δεν τα έλαβε το σύνολο του λαού αλλά το κεφάλαιο. Τόνισε, δε χαρακτηριστικά, πως όταν τα χρήματα αυτά μοιράζονται στο λαό μοιάζουν με τα 30 αργύρια, που δε φτάνουν όμως για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

    Στο δεύτερο ερώτημά του ο Σ. Θεοδωράκης ζήτησε διευκρινίσεις για το πως προβλέπει το ΚΚΕ την υλοποίηση της ιδιαίτερα γενναιόδωρης αγροτικής του πολιτικής. Η κα Παπαρήγα, απάντησε, πως η χώρα αντέχει να προχωρήσει σε μεγάλες παροχές καθώς είναι η 4η σε κερδοφορία του κεφαλαίου χώρα στην Ευρώπη. Επεσήμανε δε πως δεν αντέχει μια τέτοια πολιτική, η οικονομία που στηρίζεται στο κεφάλαιο. Ο Παύλος Τσίμας ρώτησε τον κ. Κωνσταντόπουλο εάν εκτιμά ότι η Οικονομία αντέχει τις παροχές που περιλαμβάνουν τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων και εάν, εφόσον το κόμμα του μπει στη Βουλή, θα ζητήσει, στη συνέχεια, την τήρηση των μέτρων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η Οικονομία αντέχει να έχει ως προτεραιότητα τις κοινωνικές παροχές με την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς. Ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικές δαπάνες και να αυξηθούν οι δαπάνες για τ ην οικολογία και τον πολιτισμό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η αύξηση αυτή είναι δυνατή με δίκαιη φορολογία και περιορισμό των αμυντικών εξοπλισμών. Ο Π. Τσίμας στη δεύτερη ερώτησή του προς τον κ. Κωνσταντόπουλο τού έθεσε ένα δίλημμα ρωτώντας τον ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα ήθελε να κερδίσει και με ποιο κόμμα θα επέλεγε να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση ισοψηφίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του εκτιμά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται στον "ίδιο μονόδρομο αλλά σε διαφορετικές λωρίδες" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δίλημμα καθώς το κόμμα του πρέπει να έχει δύναμη στη Βουλή για να βρεθεί "απέναντι στα δύο κόμματα" και να τα πολεμήσει.

    Οι θέσεις του ΔΗΚΚΙ

    Σε ερώτηση για την ανάπτυξη της οικονομίας ο κ. Τσοβόλας τόνισε θα πρέπει να βασίζεται στη ανακατανομή του πλούτου και των φόρων προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων ώστε να αυξηθεί η ζήτηση για να τεθούν οι βάσεις για πραγματική ανάπτυξη.

    Όσον αφορά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τα σκάνδαλα στην οικονομία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, απάντησε έγινε ληστεία με μετοχές φούσκες με τα λεφτά να πηγαίνουν σε λίγους αλλά και σε επενδυτές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι μικρές εταιρίες και οι μικροεπενδυτές.

    [03] Εκλογές

    Οι θέσεις για τη Δημόσια Διοίκηση

    (26/2/2004 10:48:00 μμ)

    Το ερώτημα "γιατί ο πολίτης θα πρέπει να ψηφίσει τον Γ. Παπανδρέου" δεδομένων των προβλημάτων διαφθοράς που υπάρχουν στον ευρύτερο δημόσιο βίο, πρόβαλε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς."Καταλαβαίνω τα προβλήματα και τα αναγνωρίζω" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο της διακυβέρνησης του, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μία εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση, απλοποίηση των νόμων και των αδειών, ώστε να παταχθεί η διαφθορά και η γραφειοκρατία.

    Κληθείς να σχολιάσει τη φράση που ακούγεται από απλούς πολίτες ότι "Ο Γιώργος θέλει το κόμμα δεν μπορεί" υπογράμμισε

    "Εγώ δεν είμαι δέσμιος κανενός μηχανισμού. Είμαι έτοιμος απέναντι στον ελληνικό λαό για να χτυπήσω τη διαφθορά και για να βοηθήσω στην αποκέντρωση των υπηρεσιών"

    Υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πήρε την πρωτοβουλία για αλλαγή και αποκέντρωση τονίζοντας ότι η ισχυρή εντολή που έλαβε στο συνέδριο είναι μία δύναμη αλλαγής και σε επίπεδο κυβέρνησης.

    Έριξε μάλιστα το γάντι και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων καλώντας τους να διαμορφώσουν κόμματα αποκεντρωτικά.

    Κωνσταντόπουλος: Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον κ. Κωνσταντόπουλο γιατί υποστηρίζει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες έχουν αναδειχθεί σε "πρωταθλητές της διαφθοράς".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε λέγοντας ότι υποστηρίζει την περιφερειακή οργάνωση του κράτους, η οποία θα επιτευχθεί με πόρους που θα δοθούν για την ενίσχυσή του, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν από το συγκεντρωτικό κράτος στην Περιφέρεια.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κράτος έχει γίνει εργαλείο των δύο μεγάλων κομμάτων για την εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων που έχουν με τους ψηφοφόρους τους .

    Η δεύτερη ερώτηση προς τον κ. Κωνσταντόπουλο αφορούσε την ομιλία του κ. Καραμανλή στην Καλαμάτα όπου είπε ότι υπάρχουν ικανοί και άξιοι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα και ο κ. Τσίμας ρώτησε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ εάν τον αφορά αυτό το έμμεσο κάλεσμα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ότι όλοι πριν τις εκλογές θυμούνται την Αριστερά και είπε ότι το κόμμα του δεν το αφορά αυτό το κάλεσμα καθώς στόχος του είναι οι εναλλακτικές πολιτικές που έχουν ως άξονα την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη.

    Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς και απέρριψε τέτοιου είδους προτάσεις που, όπως είπε, δημιουργούν συγχύσεις.

    Τσοβόλας: Αποκέντρωση κατά της διαφθοράς

    Σε ερώτηση του κ. Τσίμα για την διαφθορά στην δημόσια διοίκηση και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί, ο κ. Τσοβόλας απάντησε ότι θα πρέπει να γίνει με βάση την αποκέντρωση των πόρων ώστε ο έλεγχος των κονδυλίων να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να καταργηθεί ο κεντρικός έλεγχος.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σε άλλη ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου, για το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η νοοτροπία στο δημόσιο τόνισε ότι προέχει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγή διάρθρωσης με υπεύθυνες λύσεις για να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

    Παπαρήγα: Έλεγχος στην τοπική αυτοδιοίκηση

    Σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου σχετικά με την εξυγίανση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έλαβε πάντοτε θέση στις όποιες περιπτώσεις διαφθοράς.

    Ωστόσο αντέδρασε στη θέση, που έχουν πάρει τα άλλα κόμματα για μετάθεση πολλών αρμοδιοτήτων σ αυτήν.

    Ισχυρίστηκε, ότι μια τέτοια κατάσταση θα μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε «θερμοκήπιο ατασθαλιών και διαφθοράς». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η τελευταία έχει μετατραπεί σε εταιρία ανάθεσης έργων σε ιδιώτες και σε τοπική εφορία. Επεσήμανε τέλος, πως μόνο ο πραγματικός έλεγχος στην τοπική αυτοδιοίκηση θα φέρει την εξυγίανση.

    Καραμανλής: Σταθερές οι θέσεις της ΝΔ για τη διαφάνεια

    Η ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Ευαγγελάτου προς τον κ. Καραμανλή αφορούσε το θέμα της διαφάνειας και τις γνωστές τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ επί του θέματος.

    Ζήτησε όμως την απάντηση του για την περίπτωση του βουλευτή κ. Κατσιγιάννη , του οποίου η ασυλία πριν από ένα χρόνο δεν ήρθη, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσαν εις βάρος του κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, διότι έγγραφο που αφορούσε την ανέγερση πολυκατοικίας, που κατέρρευσε στο σεισμό του 99, με θύμα ένα παιδάκι, έφερε την υπογραφή του.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η πρωτοβουλία για την αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας προήλθε από τη ΝΔ και ότι ζητούμενο είναι η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα γενικά.

    Αυτό που χρειάζεται, όπως υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής, είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα του διαβρωμένου από τη διαφθορά δημοσίου τομέα, με δραστικά μέτρα και με θεσμικό τρόπο, με ένα νέο σύστημα κανόνων. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής για τα Δημόσια Έργα.

    Όσον αφορά στο θέμα του κ. Κατσιγιάννη έκανε λόγο για κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη που έχει παρατηρηθεί ορισμένες φορές και τόνισε ότι οι θέσεις της ΝΔ όσον αφορά στη διαφάνεια είναι σταθερές και αναλλοίωτες.

    [04] Εκλογές

    Οι θέσεις για την Παιδεία

    (26/2/2004 11:09:00 μμ)

    Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από φορείς όπως την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις προοπτικές που πιστεύει ότι διανοίγονται, ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Παύλος Τσίμας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμύνθηκε τη πρότασης του, υπογραμμίζοντας ότι οι πολλές επιλογές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση "όχι μόνο δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα αλλά θα φέρουν και νέα επαγγέλματα". "Μπαίνουμε σε μια τελείως διαφορετική εποχή πρέπει να ξεφύγουμε από την ομοιομορφία της παιδείας και να πάμε σε πολλές επιλογές για τους νέους" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η ποιότητα στη γνώση θα φέρει και νέες επενδύσεις στη χώρα. Τόνισε μάλιστα ότι οι νέες επιλογές, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της διαδικασίας εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα αναδείξουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των παιδιών, μειώνοντας το άγχος αλλά και το κόστος των φροντιστηρίων.

    Κωνσταντόπουλος: Περισσότερη χρηματοδότηση

    Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για την Παιδεία, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε οι νέοι σήμερα βρίσκονται ανάμεσα στις "συμπληγάδες" της ανεργίας και ενός κακού εκπαιδευτικού συστήματος.

    Ως λύση στο πρόβλημα της Παιδείας ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, τη δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τη θεσμοθέτηση του Λυκείου γενικής κατάρτισης.

    την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, τη θεσμοθέτηση ανοιχτού δημοσίου Πανεπιστημίου καθώς και τη στήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους.

    Στη δεύτερη ερώτησή του, ο κ. Παπαχελάς ανέφερε το γεγονός ότι στη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές των πανεπιστημιακών δασκάλων έχουν παρατηρηθεί στρεβλώσεις και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ να το σχολιάσει.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι παρά τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων και αναφερόμενος στα προβλήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επανέλαβε ότι η λύση βρίσκεται στην αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και όχι στην ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων.

    Τελειώνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι οι νέοι σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα στρεβλό σύστημα Παιδείας και τη μεγάλη ανεργία και σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για την ένωση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας είπε ότι δεν την αντιλαμβάνεται.

    Τσοβόλας: Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς

    Σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Τσοβόλας απάντησε ότι η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, που θα πρέπει να προσφέρεται στους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς,

    Υπογράμμισε επίσης ότι για να μην υπάρχουν διαρροές φοιτητών προς το εξωτερικό θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να συνδέεται με την απασχόληση.

    Για την παλαιότερη θέση του κατά της κατάργησης της επετηρίδας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ απάντησε στο πρώτο σκέλος, λέγοντας ότι λόγοι χρηστής διοίκησης επέβαλαν, ώστε αυτοί που είχαν ενταχθεί στο σύστημα της επετηρίδας να προσληφθούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο και να εφαρμοστεί το όποιο νέο σύστημα, μετά από την απορρόφησή τους.

    Παπαρήγα: Ενιαία μη ταξική παιδεία

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δωρεάν παροχές, που προβλέπει για την παιδεία το πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα τόνισε, πως οι φοιτητές πρέπει στο σύνολό τους να λαμβάνουν τις παροχές αυτές πέρα από διακρίσεις.

    "Αν κάποιος πρέπει να φορολογηθεί δεν είναι οι ευπορότεροι σπουδαστές αλλά οι γονείς τους" είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε την αντίθεση της με το πρόγραμμα παιδείας, που προωθεί το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας, ότι πρόκειται για συστήματα, που έχουν παλαιότερα αποτύχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντας την πολιτική αυτή αντιδραστική και αντιεπιστημονική.

    Ταυτόχρονα αντιτάχθηκε και στη θέση της ΝΔ, που ζητά ευκαιρία στην παιδεία, διευκρινίζοντας, πως το ΚΚΕ ζητά δικαίωμα στην παιδεία.

    Τέλος, επέμεινε στη θέση για ενιαία 12χρονη παιδεία και για διάθεση σε σχετικά κονδύλια του 15% του προϋπολογισμού.

    Καραμανλής: Στο 5% οι δαπάνες για την Παιδεία

    Να αποσαφηνίσει τις θέσεις του κόμματος της ΝΔ όσον αφορά στο θέμα των ολοήμερων σχολείων ζήτησε από τον κ. Καραμανλή, ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς

    σχολείου και μάλιστα στην επέκταση του, αλλά με παραγωγική και εκπαιδευτική διάσταση.

    Τόνισε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ τον τομέα της Παιδείας έχει ναυαγήσει, καθώς ο κάθε υπουργός ισοπέδωνε το έργο του προκατόχου του.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το κεφάλαιο δωρεάν παιδεία ως "κωμωδία", καθώς το κόστος της τελικά είναι σημαντικό για τη τσέπη του Έλληνα πολίτη.

    "Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι η ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών και οι θεσμικές αλλαγές που θα φέρουν μειώσεις του κόστους" τόνισε.

    Η δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία.

    Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο θέμα της στέγασης κέντρου του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, ένα πρόβλημα που εκκρεμεί λόγω της αντίδρασης των πολιτών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ήδη το 10% των χρηστών που θα επωφελούνταν από τη λειτουργία του.

    Στις αντιδράσεις για τη δημιουργία του κέντρου αυτού, συμπαρατάσσονται δύο στελέχη της ΝΔ ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ο κ. Ψωμιάδης.

    Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι ο ίδιος τονίζει την ανάγκη για το ξεπέρασμα ορισμένων αντιλήψεων.

    Υπογράμμισε ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών πρέπει να αντιμετωπίζονται σε πρώτη φάση ως ασθενείς και έπειτα να χαίρουν μιας δεύτερης ευκαιρίας.

    Αυτές οι ευκαιρίες τόνισε μπορούν να δοθούν μέσω της εκπαίδευσης.

    Κατόπιν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος σχετικά με την Παιδεία, που προβλέπει αύξηση των δαπανών στο 5%, μείωση των εξετάσεων στα λύκεια μέσω του περιορισμού των μαθημάτων από 9 στα 6, καθώς και εισαγωγή καλύτερης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα σχολεία, ώστε να ανακουφιστούν οι γονείς από τα έξοδα των φροντιστηρίων.

    [05] Εκλογές

    Ερωτήσεις εφ' όλης τής ύλης

    (26/2/2004 11:23:00 μμ)

    Ανοίγοντας τον κύκλο των γενικών ερωτήσεων, ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τον κορμό της κυβέρνησης του, τους υπουργούς δηλαδή που θα τη συγκροτήσουν σε περίπτωση νίκη του κόμματος του στις εκλογές.

    "Οι νέοι υπουργοί θα είναι έμπειροι, έντιμοι, ικανοί και νέοι " τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ερώτημα θα πρέπει να αντιστραφεί και να γίνει "ποιες θα είναι οι νέες προτεραιότητες"

    "Οι νέες προτεραιότητες είναι να ανοίξουμε νέα εποχή στο Κυπριακό, στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στην ανεργία, η επένδυση στην παιδεία, σε ένα κράτος ευέλικτο, με αποκεντρωμένες λειτουργίες στην τοπική αυτοδιοίκηση" πρόσθεσε και δεσμεύθηκε για βαθιές τομές.

    "Θα δουλέψω πλατιά με αξιοκρατία στις επιλογές χωρίς δεσμεύσεις και στενά κομματικά κριτήρια" τόνισε και υποσχέθηκε αλλαγή μηχανισμών σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος.

    Κωνσταντόπουλος: "Κάναμε λάθη"

    Ο Νίκος Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να βρίσκεται στο όριο για την είσοδο στη Βουλή και ζήτησε από τον Πρόεδρο του κόμματος να σχολιάσει το γεγονός.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο ΣΥΝ έχει συσπείρωση και αισιοδοξία που απορρέει και από τη διεύρυνση των ψηφοδελτίων του.

    Αναφερόμενος στις διαρροές στελεχών του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να αλλάζει στάση προσθέτοντας ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει μια συντηρητική πολιτική η οποία θα εξασθενήσει ακόμη περισσότερο τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

    Ο κ. Ευαγγελάτος, στη συνέχεια, ρώτησε τον κ. Κωνσταντόπουλο εάν πιστεύει ότι το κόμμα του έχει κάνει λάθη εξαιτίας των οποίων οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν το κόμμα του.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη τα οποία οφείλονταν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θέλει την εντολή των πολιτών για να δώσει ένα "δύσκολο αγώνα απέναντι σε ένα γιγαντωμένο δικομματισμό" και να παλέψει τη "νεοφιλελεύθερη παράταξη" των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Τσοβόλας: Διαρκής αγώνας για δίκαιη κοινωνία

    Στις γενικές ερωτήσεις του κ. Θεοδωράκη για την απλή αναλογική, ο κ. Τσοβόλας απάντησε ότι όπως στην Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει η απλή αναλογική, χωρίς οι κυβερνήσεις συνεργασίας να αποτελούν παράγοντες αστάθειας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του.

    Σε ερώτηση του ίδιου ποια τα σχέδιά του μετά τις εκλογές αν δεν μπει το ΔΗΚΚΙ στη Βουλή, ο Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι ο λαός στηρίζει το κόμμα του και ότι και αν γίνει ο αγώνας συνεχίζεται για μια κοινωνία πιο δίκαια.

    Παπαρήγα: Για αριστερή συμμαχία

    Σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για τον ποιον από τους δυο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων κρίνει το ΚΚΕ ως καταλληλότερο για να ηγηθεί της χώρας, η κα Παπαρήγα, τόνισε αρχικά πως δε μπορεί να μπει σε μια τέτοια λογική, αφού αντιμάχεται την πολιτική τους.

    Ωστόσο, αφού στάθηκε στις ιστορικές διαχωριστικές τους διαφορές, είπε χαρΑκτηριστικά,πως "οι Αμερικανοί κλείνουν το μάτι προς το ΠΑΣΟΚ " και τόνισε πως το τελευταίο ξεκίνησε απευθυνόμενο στις μικρομεσαίες τάξεις και έφτασε να γίνει αστικό κόμμα.

    Απαντώντας, δε στο ερώτημα γιατί το ΚΚΕ δεν επεδίωξε μια ενοποίηση των αριστερών δυνάμεων της χώρας, επεσήμανε πως προς το παρόν σημασία έχει η επιμέρους συσπείρωση και άφησε το ενδεχόμενο μιας αριστερής συμμαχίας για το μέλλον.

    Καραμανλής: Είμαστε κόμμα του μεσαίου χώρου

    Ερώτημα για την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ απηύθυνε στον κ. Καραμανλή ο Παύλος Τσίμας.

    Ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε πως γίνεται να δηλώνει ο ίδιος ότι η ΝΔ τοποθετείται στο μεσαίο χώρο τη στιγμή που κομματικά στελέχη έχουν χρεωθεί με δηλώσεις ή συμπεριφορές, αναντίρρητα δεξιές και συντηρητικές.

    Οι ταμπέλες έχουν από καιρό ξεπεραστεί, ήταν η απάντηση του κ. Καραμανλή, που πρόσθεσε ότι όποιοι επιμένουν σε αυτές έχουν μείνει στη δεκαετία του 60.

    "Είμαστε αναμφισβήτητα ένα κόμμα του μεσαίου χώρου, τόνισε, το οποίο θα επιδιώξει τη δημιουργία αποτελεσματικού κράτους , την άσκηση πολιτικής με σεμνότητα και την άσκηση εξουσίας, χωρίς αλαζονεία.

    Ερωτηθείς για το θέμα των βαρόνων, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ο ίδιος απομάκρυνε τις ακραίες εκφράσεις από το κόμμα του , προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένες από αυτές τις ενσωμάτωσε το ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν δήλωσε ότι η ανανέωση στο κόμμα έχει ήδη συντελεστεί.

    "Είναι καιρός να αναλάβουν την εξουσία νεότεροι, άνθρωποι, άνθρωποι που δεν κουβαλούν βιώματα από τα πέτρινα χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι μια κοινωνία ευκαιριών, μια κοινωνία με ευαισθησίες, χωρίς διακρίσεις.

    [06] Αθλητισμός

    Ισοπαλία ελπίδας για τον ΠΑΟ

    (26/2/2004 11:58:00 μμ)

    Όρθιος μέσα στο παγωμένο Ντεσάμπ στάθηκε ο Παναθηναϊκός, αφού απέναντι στην Οσέρ κατόρθωσε να της αποσπάσει λευκή ισοπαλία. Ο ΠΑΟ είχε την ευκαιρία να πετύχει και γκολ, από τη στιγμή που η γαλλική ομάδα έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Καπό στο 67΄αλλά επιθετικά ήταν ακίνδυνος. Οι Γάλλοι ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ακόμη και όταν έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Καπό. Η υπόθεση πρόκριση λοιπόν για τον Παναθηναϊκό μεταφέρεται τώρα στην Αθήνα και στις 3 Μαρτίου, αν και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να αγωνιστεί στη ρεβάνς με διαφορετική τακτική και όχι με την αμυντική με την οποία αγωνίστηκε σήμερα.

    Καταιγίδα η Όσερ

    Ήταν εφιαλτικό το πρώτο ημίχρονο για τον Παναθηναϊκό, αφού η Οσέρ από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα έκανε ό,τι μπορούσε για να σκοράρει. Και οι ευκαιρίες που είχε δεν ήταν και λίγες. Ετσι στο 7΄, σουτ του Ταΐνιο πέρασε λίγο άουτ, στο 9΄ ο Λασουέ έκανε τη σέντρα αλλά ο Σεϊταρίδης πρό του Σισέ έδιωξε σωτήρια για τον ΠΑΟ σε κόρνερ.

    Στο 16΄, σουτ του Σισέ περνά άουτ ενώ το ίδιο συμβαίνει με το σουτ του Καπό στο 27΄. Στο 32΄ η άμυνα του Παναθηναϊκού πέρασε εφιαλτικές στιγμές. Ο Καλού έκανε το πλασέ, ο Χαλκιάς έδιωξε και με δεύτερη προσπάθεια μπλόκαρε την μπάλα. Δύο λεπτά αργότερα η Οσέρ έχασε την ευκαιρία του αγώνα.

    Ο Λασουέρ έκανε τη σέντρα και ο επερχόμενος Σισέ, αντί να σουτάρει, όντας μόνος του τετ α τετ με το Χαλκιά, έδωσε την μπάλα πάλι στο Λασουέρ. Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να σκοράρει στο 42΄ όταν κεφαλιά του Σαπάνη σε σέντρα του Μινχ μπλόκαρε δύσκολα ο τερματοφύλακας των Γάλλων, Κουλ.

    Στην επανάληψη το ίδιο σκηνικό. Η Οσέρ στην επίθεση και ο ΠΑΟ να αμύνεται. Στο 47΄ λοιπόν σουτ του Σισέ περνά ξυστά άουτ, στο 50΄ ο Ραντέ μπήκε στην περιοχή, γύρισε στον Καλού αλλά ο Γκούμας έσωσε την εστία των «πρασίνων, διώχνοντας σε κόρνερ. Στο 62΄ σουτ του Σισέ περνά άουτ και απο το 67΄ η Οσέρ μένει με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Καπό που κτύπησε το Χένρικσεν. Στο 85΄ ο Σισέ έκανε την επέλαση, μπήκε μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ που έκανε πέρασε ξυστά άουτ. Στο 88΄ φάουλ του Μπασινά περνά άουτ.

    ΚΑΡΤΕΣ: Μινιό, Χένρικσεν, Μικαέλσεν (κίτρινες)

    ΚΟΚΚΙΝΗ: Καπό

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:Στιούαρτ Ντούγκαλ (Σκωτία)

    ΟΣΕΡ: Κουλ, Ραντέ, Μεσέ, Μινό, Γκρίχτινγκ, Καλού, Λασουέρ, Ταΐνιο, Βιολό, Καπό, Σισέ.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Μορίς, Γκούμας, Χένρικσεν, Μινχ, Μικαέλσεν (85΄Επαλέ), Ζουτάουτας, Μπασινάς, Σαπάνης (67΄Κωνσταντινίδης), Παπαδόπουλος (64΄Κωνσταντίνου).

    [07] Εσωτερικά

    Μετά το πολιτικό και το πρώτο debate πολιτών "Πανεθνική βραδιά διαλόγου"

    (27/2/2004 1:43:00 πμ)

    Μετά το πολιτικό debate, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε ένα σπίτι στα Μελίσσια όπου είχε στηθεί ένα debate πολιτών. Συνομίλησε με τους πολίτες και εξήγησε με περισσότερες λεπτομέρειες τις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος του ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για την πρώτη πανεθνική βραδιά διαλόγου.

    "Κάθε μέρα πολίτης"

    Θετική υπήρξε η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για τη συμμετοχική δημοκρατία.

    Ήδη περισσότερες από 400 συγκεντρώσεις σε σπίτια σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό οργανώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, από την ομάδα εθελοντών "Κάθε μέρα πολίτης", ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχική δημοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυνε μήνυμα από ένα σπίτι στα Μελίσσια όπου ήταν συγκεντρωμένοι νέοι από 25-37 ετών από διάφορες κοινωνικές ομάδες.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία και κάλεσε όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα με ιδέες και προτάσεις.

    Σχετικά Links:

    Κάθε μέρα πολίτης

    [08] Διεθνή

    Από έκρηξη στο μηχανοστάσιο Εν πλω πυρκαγιά στις Φιλιππίνες

    (27/2/2004 7:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένας νεκρός και 150 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός από πυρκαγιά, που ξέσπασε σε πολυτελές επιβατηγό πλοίο, ενώ έπλεε στα ανοιχτά των Φιλιππίνων. Οι αρχές κατάφεραν να διασώσουν περισσότερους από 700 ανθρώπους. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε μετά από ισχυρή έκρηξη στο μηχανοστάσιο, υποχρέωσε εκατοντάδες ανθρώπους να πηδήξουν στη θάλασσα, μέσα στη νύχτα, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες, που τύλιγαν το πλοίο. "Εγκαταλείψαμε το πλοίο με ένα σχοινί και κολυμπήσαμε μέχρι το πλησιέστερο αλιευτικό", δήλωσε ο Τζέτρο Ρεστίζα, ένας από τους 43 μαθητευόμενους μηχανικούς, οι οποίοι έκαναν εκπαιδευτικό ταξίδι. Τα αίτια της έκρηξης στο μηχανοστάσιο δεν έχουν διευκρινισθεί. Το πολυτελές πλοίο είχε αποπλεύσει μία ώρα νωρίτερα από τη Μανίλα με προορισμό το Μπακολόντ, στο κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων.

    Θα μειωθεί ο αριθμός των αγνοουμένων

    Το πλοίο ήταν νεότευκτο, ενώ δεν μετέφερε υπεράριθμους επιβάτες, εφόσον είχε δυνατότητα μεταφοράς 1672 ανθρώπων και στο συγκεκριμένο ταξίδι επέβαιναν 702 επιβάτες και 159 μέλη του πληρώματος. Πάντως, η ακτοφυλακή δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό νεκρών, αλλά επισημαίνει ότι ο αριθμός των αγνοουμένων θα μειωθεί, καθώς ολοένα και περισσότερα σκάφη καταπλέουν στη Μανίλα μεταφέροντας ναυαγούς. Κατά την εγκατάλειψη του φλεγόμενου πλοίου τραυματίσθηκαν 14 άνθρωποι, από τους οποίους ορισμένοι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Σε βοήθεια των ναυαγών έσπευσαν δεκάδες αλιευτικά, αλλά και σκάφη της ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού, που ερευνούσαν στη διάρκεια της νύχτας στα νερά της περιοχής. Κατά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μία δεύτερη ισχυρή έκρηξη προκάλεσε νέα πυρκαγιά, η οποία, όμως, ετέθη υπό έλεγχο από τα πυροσβεστικά σκάφη που το συνόδευαν.

    [09] Εσωτερικά

    Σε περιοχές της Αττικής Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων

    (27/2/2004 7:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Άγνωστοι πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιθέσεις με γκαζάκια εναντίον γραφείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε περιοχές της Αττικής. Το μπαράζ των εμπρηστικών επιθέσεων άρχισε στη 1.56 τα ξημερώματα στις Τζιτζιφιές. Οι δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ στη συμβολή των οδών Ταγματάρχη Πλέσσα και Ανδρομάχης. Την ίδια ώρα σημειώθηκε νέα επίθεση σε βάρος των γραφείων της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, στην οδό Αγίου Γεωργίου και 25ης Μαρτίου στο Ν. Ψυχικό. Οι δράστες τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο των γραφείων τον περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά. Πέντε λεπτά μετά τις δύο τα ξημερώματα στόχος των εμπρηστών έγιναν και πάλι τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Ν. Δ, στην οδό Ρήγα Φεραίου στο Μοσχάτο. Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν την αυτοσχέδια βόμβα εξωτερικά των γραφείων και έβαλαν φωτιά. Από την έκρηξη και τις φλόγες προκλήθηκαν φθορές στα γραφεία. Επόμενος στόχος των εμπρηστών αυτή τη φορά έγιναν τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 52, στον Υμηττό. Οι δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο ένα γκαζάκι το περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά.

    [10] Εκλογές

    Που θα βρίσκονται σήμερα Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

    (27/2/2004 8:32:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στον απόηχο της χθεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης η προεκλογική δραστηριότητα των πολιτικών αρχηγών, σήμερα. Στις 11 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την υγεία. Το μεσημέρι πρόκειται να συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕ και στις 7.30 μμ θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πάτρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στις 7.30 το βράδυ στα Γιάννενα. Τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί, η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ν. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί στις 2 το μεσημέρι τη ΓΣΕΕ. Το βράδυ ο κ. Κωνσταντόπουλος στις 23.15 θα δώσει συνέντευξη στη ΝΕΤ στα πλαίσια των αποφάσεων της Διακομματικής Επιτροπής. Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, όπου στις 8 το βράδυ θα έχει την κεντρική του ομιλία στο συνεδριακό κέντρο της ΗΕLEXRO.

    [11] Διεθνή

    Μετά από οκτώ χρόνια δίκης Η εσχάτη των ποινών στον γκουρού με το σαρίν

    (27/2/2004 8:54:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε θάνατο καταδίκασε το δικαστήριο του Τόκιο τον γκουρού της ιαπωνικής αίρεσης Αούμ Σίνρι κίο, Σόκο Ασαχάρα. Ο Ασαχάρα, κρίθηκε ένοχος για 13 εγκληματικές ενέργειες, με συνολικό αριθμό θυμάτων 27 άτομα. Στις δύο από τις δεκατρείς εγκληματικές του ενέργειες είχε χρησιμοποιήσει το φονικό αέριο σαρίν. Η πρώτη ήταν στην περιοχή του Ναγκάνο, στις 27 Ιουνίου 1994, από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και η δεύτερη το 1995, στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας το 1995, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ενώ επλήγη ανεπανόρθωτα ο μύθος για τη δημόσια ασφάλεια στη χώρα. Η δίκη διήρκεσε συνολικά οκτώ χρόνια, την οποία ο Ασαχάρα παρακολούθησε, στο μεγαλύτερο μέρος της, σιωπηλός. Ο Ασαχάρα είναι ο τελευταίος από τους 189 ανθρώπους που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ο δωδέκατος, που θα αντιμετωπίσει την εσχάτη των ποινών για την επίθεση στο μετρό. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει τον απαγχονισμό του Σόκο Ασαχάρα.

    [12] Διεθνή

    Για το θάνατο του Τραϊκόφσκι Τριήμερο πένθος στα Σκόπια

    (27/2/2004 9:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ

    Εντοπίστηκαν στη Βόρεια Βοσνία, από τη Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (Sfor) και τη βοσνιακή αστυνομία, τα συντρίμια του αεροπλάνου, που μετέφερε τον Μπορίς Τραϊκόφσκι. Το αεροσκάφος φαίνεται ότι συνετρίβη σε ναρκοπέδιο, σε μια περιοχή με λοφίσκους μεταξύ των πόλεων Μόσταρ και Στόλατς. Πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος υπερίπταται ένα ελικόπτερο και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο μέσα στο ναρκοπέδιο για να πλησιάσουν στα συντρίμμια. Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια έφτασε ο Χαβιέρ Σολάνα, για να συναντηθεί με την ηγεσία της ΠΓΔΜ μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Ο Σολάνα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι, που ασκεί χρέη προέδρου της χώρας μέχρι. Ο Σολάνα απέτισε φόρο τιμής στον Μπόρις Τράικοφσκι χαρακτηρίζοντάς τον "μεγάλο άνδρα" και "φίλο της Ευρώπης" . Στα Σκόπια κηρύχτηκε τριήμερο πένθος, ενώ οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας κυματίζουν μεσίστιες.

    Επικίνδυνο το αεροσκάφος;

    Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η δυνατή βροχή σε συνδυασμό με την πυκνή ομίχλη, που επικρατούσε στην περιοχή ήταν η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους, που μετέφερε τον Σκοπιανό πρόεδρο και τη συνοδεία του στο Μοστάρ για να πάρει μέρος σε διεθνή οικονομική διάσκεψη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρικό αεροσκάφος, τύπου Κίνγκερ, είχε αγοραστεί μεταχειρισμένο τη δεκαετία του 1970 και είχε θέσει επανειλημμένα σε κίνδυνο τη ζωή πολλών επισήμων. Ο δημόσιος κατήγορος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι έχει καταγραφεί η συνομιλία του πιλότου του αεροπλάνου με τον πύργο ελέγχου και συμπλήρωσε ότι αναλύεται το περιεχόμενο της.

    "Η ελπίδα μπορεί να διατηρείται"

    "Είναι θλιβερό να κηρύσσονται νεκροί οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο αφού ακόμη δεν έχουν ανεβρεθεί από τα σωστικά συνεργεία και η ελπίδα ότι ίσως υπάρχει κάποιος επιζών, μπορεί ακόμη να διατηρείται", Νικόλα Γκρούεφσκι.

    Η φωτογραφία του εκλιπόντος ηγέτη προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα όλου του τύπου των Σκοπίων. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα κατέφθασαν στην ΠΓΔΜ από όλο τον κόσμο. Οι αποστολείς τους, μεταξύ άλλων, ήταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί επισήμως, ο θάνατος του Προέδρου, πρέπει να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου, μέσα σε 40 ημέρες. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας εκτελεί προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι , αποχώρησε την Πέμπτη το βράδυ από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας της ΠΓΔΜ, στην οποία είχε προσκληθεί να συμμετάσχει, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε νεκρούς τόσο τον πρόεδρο Τράικοφσκι, όσο και τους άλλους οχτώ ανθρώπους, οι οποίοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί τα πτώματα τους. "Είναι θλιβερό να κηρύσσονται νεκροί οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο αφού ακόμη δεν έχουν ανεβρεθεί από τα σωστικά συνεργεία και η ελπίδα ότι ίσως υπάρχει κάποιος επιζών, μπορεί ακόμη να διατηρείται", επεσήμανε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Όμως, ο υπουργός Άμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, απάντησε κατηγορηματικά ότι έλαβε τις εκτιμήσεις τόσο των επισήμων αρχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όσο και της νατοϊκής δύναμης -SFOR- που εδρεύει στην χώρα, ότι δεν υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του αεροπλάνου. "Είναι παράλογο οι σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ να κυματίζουν μεσίστιες για τον χαμό του προέδρου Τράικοφσκι, οι ηγέτες του κόσμου να μας αποστέλλουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και εμείς να αρνούμαστε την πραγματικότητα", δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής συγκίνηση για την τραγωδία

    Νεκρός ο Πρόεδρος της FYROM

    [13] Υγεία

    Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα σε πτηνοτροφείο Και στην Ιαπωνία ο ιός της γρίπης των πτηνών

    (27/2/2004 10:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θετικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων, που έγιναν για τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα στην πόλη Κιότο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Οι εξετάσεις έγιναν μετά το θάνατο 10.000 πουλερικών στο συγκεκριμένο αγρόκτημα. "Πρόκειται για ύποπτη περίπτωση γρίπης των πτηνών", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι, χρειάζεται να γίνουν και άλλες εξετάσεις για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Αξιωματούχος των τοπικών αρχών στην πόλη Κιότο τόνισε, ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών ανιχνεύθηκε σε τρία νεκρά πουλιά και σε δύο ζωντανά. Η Ιαπωνία μέχρι τώρα έχει επιβεβαιώσει δύο περιπτώσεις γρίπης των πτηνών στο έδαφός της, την πρώτη τον Ιανουάριο και τη δεύτερη την περασμένη εβδομάδα.

    [14] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ Θα βρέξει λάσπη

    (27/2/2004 10:48:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνει την εμφάνισή της. Η λασποβροχή θα χτυπήσει και την Αττική καθώς οι ισχυροί νοτιάδες μεταφέρουν σκόνη από τη Σαχάρα. Τις επόμενες ώρες το ψιλόβροχο που θα πέσει σε αρκετές περιοχές της χώρας θα μετατρέψει την σκόνη σε λάσπη. Λασποβροχή θα πέσει στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη παραμένουν θυελλώδεις και κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Κλειστό είναι κατά διαστήματα το πορθμείο Καβάλας -Θάσου, ενώ με πλοία κλειστού τύπου εκτελούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Τα δελφίνια φτάνουν μέχρι την Αίγινα. Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια στο Ρίο- Αντίρριο.

    [15] Εσωτερικά

    Στο προεδρικό Μέγαρο Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    (27/2/2004 10:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ενημερωτική συνάντηση για τις εξελίξεις στην προεκλογική περίοδο και το Κυπριακό είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. ''Με την επίσκεψή μου θέλησα να επικυρώσω μία υποχρέωση που έχω απέναντί σας'', σημείωσε ο κ. Σημίτης μιλώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. ''Θέλω να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχαμε και η οποία μας επέτρεψε να πετύχουμε την πολύ καλή λειτουργία των θεσμών'', πρόσθεσε. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ''εκτιμώ απείρως τα όσα έκανε ο κ. Σημίτης για τον τόπο'', ενώ ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως κριτήριο του έργου του ήταν το συμφέρον του τόπου και πως είναι αξιοσημείωτο ότι ''ακόμη και στα δύσκολα πετύχαμε τη συναίνεση''. Ο κ. Σημίτης στη συνέχεια θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του ιππικού κέντρου στο Μαρκόπουλο.

    [16] Διεθνή

    Δεν προκάλεσε υλικές ζημιές Ισχυρός μετασεισμός στο Μαρόκο

    (27/2/2004 11:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μια νέα, ισχυρή μετασεισμική δόνηση συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες το βορειοανατολικό Μαρόκο, σπέρνοντας τον πανικό στους σεισμόπληκτους της πόλης Αλ Χοσέιμα και των γειτονικών χωριών, καθώς είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το φονικό σεισμό της 23ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 571 άτομα. Το επίκεντρο του νέου μετασεισμού ήταν το ίδιο με τον κύριο σεισμό, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Μετά τον πρώτο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 200 μετασεισμούς μεγέθους 4,5 έως 5,2 Ρίχτερ στην περιοχή της Αλ Χοσέιμα. Την πληγείσα περιοχή θα επισκεφθεί σήμερα, Παρασκευή, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI. Περίπου 1500 σεισμόπληκτοι συγκεντρώθηκαν, την Πέμπτη, έξω από τη νομαρχία φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας, αγανακτισμένοι από την καθυστέρηση στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, σε πολλά ορεινά χωριά δεν έχει φτάσει ακόμη ανθρωπιστική βοήθεια αν και έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από τον μεγάλο σεισμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πενθεί το Μαρόκο

    Φονικά Ρίχτερ στο Μαρόκο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 February 2004 - 9:51:13 UTC