Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα 65,4%, Εξωτερικό 34,6% Ρεκόρ εθελοντών για το 2004
  • [02] Αναμένεται να ελευθερωθεί Νέα δίκη για τον Μοτασάντεκ
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή με συμβασιούχους
  • [04] Τρεις νεκροί στη Βαγδάτη Εκρηκτικές συλλήψεις στο Ιράκ
  • [05] Κεντρική συγκέντρωση ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως "Κυβέρνηση για όλους τους
  • [06] Βήμα πρόκρισης για την ΑΕΚ
  • [07] Ο ΠΑΟ πήρε το "όπλο του"
  • [08] Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη χώρα Παραιτήθηκε πρεσβευτής της
  • [09] Ανοιχτή συγκέντρωση Παπανδρέου στον Πύργο "Να ακυρώσουμε το κράτος

    [01] Αθλητισμός

    Ελλάδα 65,4%, Εξωτερικό 34,6% Ρεκόρ εθελοντών για το 2004

    (4/3/2004 7:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παγκόσμιο ρεκόρ αποτελούν οι επίσημες αιτήσεις εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που ξεπέρασαν τις 150.000. Οι υποψήφιοι εθελοντές είναι κάτοικοι της Ελλάδας κατά 65,4% και εξωτερικού κατά 34,6%. Από τους 150.000 έχουν περάσει τη διαδικασία συνέντευξης οι 67.000. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή, οι αιτήσεις εθελοντισμού για το 2004, είναι διπλάσιες από του Σίδνεϊ.

    Η κατανομή των 150.000 αιτήσεων

    Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα χρειαστούν περίπου 45.000 και 15.000 εθελοντές.

    Η κατανομή των 150.000 αιτήσεων των υποψήφιων εθελοντών έχει ως εξής:

    Οι υποψήφιοι είναι κάτοικοι Ελλάδας κατά 65,4% και εξωτερικού κατά 34.6% Από το ποσοστό των κατοίκων εξωτερικού ( 34.6%), αλλοδαποί είναι το 25,15% και ομογενείς είναι το 9,45% Από τους υποψήφιους εθελοντές (που είναι κάτοικοι Ελλάδας), κατοικούν: Στην Αττική το 60,14% Στην Θεσσαλονίκη το 10,64% Στο Ν. Αχαΐας το 3,52% Στο Ν. Ηρακλείου το 2,95% Στο Ν. Μαγνησίας το 2,08% και Στους λοιπούς Νομούς το 20,67% Από τους 150.360 υποψήφιους εθελοντές και εθελόντριες, οι αιτήσεις των οποίων έχουν παραληφθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, έχουν περάσει τη διαδικασία της συνέντευξης οι 67.950, στην Αθήνα και τις άλλες Ολυμπιακές Πόλεις.

    Η συνέντευξη περισσότερων από 45.000 υποψήφιων εθελοντών εξωτερικού έγινε με ειδικό ερωτηματολόγιο.

    Η διαθεσιμότητα ημερών απασχόλησης σύμφωνα με τις δηλώσεις των υποψήφιων εθελοντών είναι:

    Για περισσότερες από 15 ημέρες : 68% Από 10 έως 15 ημέρες : 18% Από 5 έως 10 ημέρες : 14% Από τους υποψήφιους εθελοντές, το 56% είναι γυναίκες και το 44% άνδρες.

    [02] Διεθνή

    Αναμένεται να ελευθερωθεί Νέα δίκη για τον Μοτασάντεκ

    (4/3/2004 7:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, ΝΕΤ 105,8

    Την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης για τον Μουνίρ Ελ Μοτασάντεκ, τον μοναδικό καταδικασμένο για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το Σεπτέμβριο του 2001, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας. Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέας δίκης για τον 29χρονο Μαροκινό, με το σκεπτικό ότι, δεν τηρήθηκαν τα δικαιώματα της υπεράσπισης και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να διαθέσουν βασικά έγγραφα και μαρτυρίες για την υπόθεση. Μάλιστα, ο συνήγορός του, Γιόζεφ Γκρέσλε- Μίνσερ πρόκειται να καταθέσει αίτημα "άμεσης απελευθέρωσης" του πελάτη του, για το οποίο το δικαστήριο θα αποφασίσει "την Παρασκευή ή στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας". Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Αντρέας Σούλτς, συνήγορος της πολιτικής αγωγής, αντιπρόσωπος των αμερικανικών οικογενειών που έχασαν οικείους τους στην επίθεση. Η ακριβής ημερομηνία της νέας δίκης δεν έχει ακόμα ορισθεί, ενώ θα διεξαχθεί με νέα σύνθεση δικαστών. Υπενθυμίζεται πως, ο Μαροκινός είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, ως μέλος του λεγόμενου πυρήνα του Αμβούργου της Αλ Κάιντα, απ όπου προέρχονταν και τρεις από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [03] Εκλογές

    Συνάντηση Καραμανλή με συμβασιούχους

    (4/3/2004 7:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε το καθεστώς των συμβασιούχων του δημοσίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ ως κυβέρνηση από τις 8 Μαρτίου θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, μετατρέποντας τις συμβάσεις εργασίας και έργου όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου, όπως άλλωστε προβλέπει και η κοινοτική οδηγία, η οποία θα έπρεπε να εφαρμοστεί από το 1999. "Δίνουμε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων συμπατριωτών μας εξασφαλίζοντας μόνιμη και δίκαιη λύση", είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής. Αναφερόμενη η κυρία Διαμαντοπούλου στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με εκπροσώπους των συμβασιούχων σημείωσε ότι επιχειρεί απεγνωσμένα να οδηγήσει τους συμβασιούχους σε εύκολη προεκλογική λεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων σε ανακοίνωσή της πάντως αναφέρει ότι δεν ήταν μέλη της αυτοί που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

    Διαψεύδει η ΠΟΕΙΔΔ

    Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ), που καλύπτει τους συμβασιούχους στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ, τόνισε ότι ''ουδέποτε έλαβε πρόσκληση και ουδεμία συνάντηση πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή'', παρότι έχει επανειλημμένα επιδιώξει συνάντηση μαζί του.

    Η ΠΟΕΙΔΔ αναφέρει πως δεν γνωρίζει ''ποιοι είναι αυτοί οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποί μας με τους οποίους ισχυρίζεται ότι συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ'' και προσθέτει: ''Ελπίζουμε αυτές τις εξαγγελίες που ακούσαμε από τα ΜΜΕ στους υποτιθέμενους εκπροσώπους μας να μην αποτελούν απλά προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά να ανταποκρίνονται και στη θέληση του κόμματός του να συμβάλει σε οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, κάτι βέβαια που δεν διαπιστώσαμε όταν συζητείτο στη Βουλή η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο''.

    [04] Ιράκ

    Τρεις νεκροί στη Βαγδάτη Εκρηκτικές συλλήψεις στο Ιράκ

    (4/3/2004 8:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, NET 105,8

    Τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν στη συνοικία Αλ-Ααλάμ της Βαγδάτης, όταν ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε με ρουκέτα. Νεκροί είναι οι επιβαίνοντες στο αμάξι, ενώ τραυματίσθηκαν περαστικοί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο στόχος της ρουκέτας είναι άγνωστος, ενώ κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκεται ένα μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά και μια αμερικανική βάση. Την ίδια ώρα, στη Βασόρα, πέντε Ιρακινοί συνελήφθησαν, όταν εντοπίσθηκαν να κυκλοφορούν με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας της πόλης, οι συλληφθέντες σκόπευαν να ανατινάξουν το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, ενώ ομολόγησαν πως, είναι υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [05] Εκλογές

    Κεντρική συγκέντρωση ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως "Κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες"

    (4/3/2004 9:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες, απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως. Ο αρχηγός της ΝΔ, δεσμεύθηκε ότι θα υπηρετήσει το δρόμο της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η λογική των δικών μας παιδιών και των παιδιών των άλλων δεν είναι πρόοδος"." Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι οι ικανοί και οι άξιοι υπάρχουν παντού δεν ισοπεδώνουμε τίποτα, δεν είμαστε αντί, δεν είμαστε κατά, δεν ξεχωρίζουμε κανέναν" είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για καθεστωτική νοοτροπία, λαϊκισμό και προσπάθεια δημιουργίας φοβικών διλημμάτων. Αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα δήλωσε ότι "Η Ελλάδα δεν αντέχει την παρακολούθηση και τα προβοκάτσια" υπογραμμίζοντας ότι "έχει και η προπαγάνδα τα όρια της". O πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε μεταξύ άλλων ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 5% του ΑΕΠ, επενδύσεις στην Παιδεία και τις νέες τεχνολογίες και δεσμεύθηκε για την υλοποίηση των επτά προτεραιοτήτων της νέας διακυβέρνησης.

    "Διακυβέρνηση ενότητας - Διακυβέρνηση Ευθύνης"

    Βέβαιος ότι την Κυριακή η χώρα θα αλλάξει σελίδα εμφανίσθηκε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε μία ογκώδη και γεμάτη παλμό συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκέντρωση ήταν απόλυτα επιτυχής, παρά τις καιρικές συνθήκες, με τους οπαδούς της ΝΔ να δίνουν το δυναμικό τους παρόν από τη Λ. Αλεξάνδρας και τη Λ. Πατησίων μέχρι την Ομόνοια και την πλατεία Αμερικής.

    Ο αρχηγός της ΝΔ, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση "γιορτή της νέας διακυβέρνησης όλων των Ελλήνων" και σε κλίμα ενότητας, δεσμεύθηκε να τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία τιμής που υπογράφει με το λαό και να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με έργα ευθύνης.

    Ζήτησε τη θετική ψήφο των πολιτών για μία νέα καλύτερη Ελλάδα υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη λείψει καμία ψήφος.

    "Στις 7 Μαρτίου εσείς αποφασίζετε για τα δικά σας θέλω το δικό σας όραμα, δεν πρέπει να λείψει κανείς, η συμμετοχή όλων είναι κρίσιμη "τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για καθεστωτική νοοτροπία, ασυνέπεια και αντιφατικότητα.

    "Το Σύστημα -ΠΑΣΟΚ βραχυκυκλώθηκε ανάμεσα στους μύθους και την αλήθεια που το βαραίνει. Ανάμεσα στον "αυτοθαυμασμό" και τα "συγνώμη". Από αλλού ξεκίνησαν, αλλού βρέθηκαν και τώρα δεν ξέρουν πού να πάνε. Αυτή είναι η αλήθεια Εναλλάσσονται, μεταλλάσσονται και συναλλάσσονται, νομίζοντας ότι μπορούν να εξαπατήσουν μια ολόκληρη κοινωνία για να μείνουν, για πάντα, γαντζωμένοι στην εξουσία" υπογράμμισε.

    Επτά προτεραιότητες

    Ο αρχηγός της ΝΔ, αναφέρθηκε στις επτά προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης, αναλαμβάνοντας προσωπική δέσμευση για:

    1.Μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μία κυβέρνηση εργατικότητας, αξιοσύνης, μετριοπάθειας, ευθύνης

    2. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους

    3 Για τη σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    4. Για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, της νέας επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    5. Για ισοπολιτεία στην πράξη και ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

    "Θα είμαστε κοντά στους παλινοστούντες, δίπλα στα παιδιά που έπεσαν θύματα της μάστιγας των ναρκωτικών" υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

    6. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, για έναν αγώνα για καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    7. Για την απόλυτα επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία, όπως είπε, είναι εθνική υπόθεση.

    [06] Αθλητισμός

    Βήμα πρόκρισης για την ΑΕΚ

    (4/3/2004 9:13:00 μμ)

    Προβάδισμα για πρόκριση στους ημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε η ΑΕΚ, που νίκησε 1-0 τον Ηρακλή στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων. Το γκολ που έκρινε τη συνάντηση πέτυχε ο Βασίλης Τσάρτας με πέναλτι (ανατροπή του Οκκά από τον Κελπέκη), στο 3ο λεπτό. Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες στον αγωνιστικό χώρο του "Γιάννης Παθιακάκης". Ο Ηρακλής προσπάθησε να αντιδράσει, όμως η εμφάνισή του θύμισε σε πολλά την (άθλια) εικόνα που είχε παρουσιάσει στο πρόσφατο ματς με τον Παναθηναϊκό. Έτσι, παρότι οι παίκτες του "Γηραιού" κρατούσαν περισσότερο την μπάλα, η ΑΕΚ έχανε τις ευκαιρίες, με καλύτερες δύο τετ-α-τετ των Τσάρτα (34΄), Λυμπερόπουλου (38΄), οι οποίοι αστόχησαν.

    Δοκάρι ο Τσάρτας

    Στο δεύτερο 45λεπτο ο Γίνγκμπλαντ προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα με κάποιες διορθωτικές κινήσεις και περνώντας τον Κώστα Καπετάνο στη θέση του (αρνητικού) Κένεντι Μπακιρτζιόγλου. Δεν άλλαξε τίποτα και η μοναδική φάση που απείλησε ο Ηρακλής, ήταν με μία κεφαλιά του Μαχλά στο 62΄ που έφυγε άουτ.

    Δέκα λεπτά αργότερα, ο Οκκάς "τράνταξε" το δεξί δοκάρι του Κελπέκη, με σουτ πάνω στην κίνηση μετά από μπαλιά του Τσάρτα κι αυτή ήταν η τελευταία αξιόλογη φάση στον αγώνα. Λίγο αργότερα, στο 85΄ ο Μπορμπόκης τραυματίστηκε στο γόνατο και εγκατέλειψε με φορείο τον αγωνιστικό χώρο.

    Η ρεβάνς θα γίνει στις 17 Μαρτίου στην Πολίχνη.

    Διαιτητής: Τσίκινης

    Κίτρινες: Μουράτι, Κατσουράνης, Μίετσελ

    ΑΕΚ: Σ. Λυμπερόπουλος, Πέτκοφ, Ζαγοράκης, Κρέικ, Οκκάς, Τσάρτας (77΄ Κωνσταντινίδης), Κασάπης, Αμπονσά, Κατσουράνης, Λάκης (62΄ Μπορμπόκης, 85΄ λ.τρ. Γεωργέας), Ν. Λυμπερόπουλος.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Κελπέκης, Σνάουτσνερ, Νεμπεγλέρας, Μουράτι, Πουρσανίδης, Κιάσσος, Ιωάννου, Δρούγας, Μπακιρτζιόγλου (58΄ Κ. Καπετάνος), Μαχλάς (83΄ Μίετσελ), Σελάντερ.

    [07] Αθλητισμός

    Ο ΠΑΟ πήρε το "όπλο του"

    (4/3/2004 9:23:00 μμ)

    Ο στόχος επετεύχθη απόψε για τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της φάσης των "16" της Ευρωλίγκα, καθώς προστάτεψε την έδρα του και επικράτησε με 82-75 της κυπελλούχου και πρωταθλήτριας Ιταλίας Μπενετόν Τρεβίζο. Μετά από μία συγκλονιστική αναμέτρηση με κύρια χαρακτηριστικά τα περιφερειακά σουτ (δώδεκα εύστοχα τρίποντα για τον Παναθηναϊκό) και την άμυνα ζώνης κορυφαίοι των νικητών αναδείχτηκαν οι Αλβέρτης (17π.), ΜακΝτόναλντ (14π.), Χατζηβρέττας (12π.), Λάκοβιτς (12π., 4 τρίποντα), Τσαρτσαρής (11π.). Η αναμέτρηση κρίθηκε στα μέσα της τέταρτης περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σπάσει την άμυνα ζώνης των Ιταλών με διαδοχικά τρίποντα από Αλβέρτη και ΜακΝτόναλντ.

    Επιθετικός πλουραλισμός

    Η Μπενετόν αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό μετά το τζάμπολ και προηγήθηκε με 7-1. Με 10 πόντους από τους Μορίς Εβανς και Γκαρμπαχόσα (από 5 έκαστος) και δύο του Τάιρους Εντνι, οι Ιταλοί οικοδόμησαν με συνοπτικές διαδικασίες διαφορά 8 πόντων, 12-4. Ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέλαβε να βγάλει από τη δύσκολή θέση την ομάδα του και σημειώνοντας επτά από τους δέκα συνολικά πόντους του Παναθηναϊκού έως εκείνη τη στιγμή (ο διεθνής φόργουορντ μάζεψε 8 ριμπάουντ στα πρώτα 20 λεπτά), η ψαλίδα της διαφοράς "έκλεισε" στους τέσσερις πόντους (10-14).

    Παρά το πολύ καλό ξεκίνημα των παικτών του ο Ετορε Μεσίνα δεν επαναπαύτηκε. Με διαδοχικές αλλαγές τόσο παικτών (χρησιμοποίησε εννέα παίκτες στα πρώτα δέκα λεπτά), όσο και αμυντικών συστημάτων επιδίωξε να μπερδέψει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του, ανεπιτυχώς, όμως αφού ο "Ζοτς" απάντησε εξίσου με αλλαγές (Αλβέρτης και ΜακΝτόναλντ έκαναν την είσοδό τους στο παρκέ) και οι «πράσινοι μείωσαν στους τρεις μέχρι το 10', 18-21. Στον Παναθηναϊκό ανήκε το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όταν με ηγέτη τον Φραγκίσκο Αλβέρτη η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε σερί 5-0 και προηγήθηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 23-21.

    Ο Γιάκα Λάκοβιτς πήρε επίσης το όπλο του και με εύστοχο σουτ 3 πόντων "έγραψε" το 26-21, αλλά... Η περιφέρεια των Ιταλών, όπως ήταν αναμενόμενο... έβγαζε μάτια και η αμυντική ολιγωράι των «πρασίνων επέτρεψε στο σύνολο του Μεσίνα να απαντήσει με σερί 8-0 και να ξαναπάρει τα σκήπτρα, 29-26. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Αλβέρτης έβρισκε τρόπο να «σπάει τη ζώνη των Ιταλών -ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό- την ώρα που οι Εντνι, Γκαρμπαχόσα (7 πόντους, 5 ριμπάουντ στο α' μέρος), Νίκολα, Πίτις και Μπουλέρι είχαν επιδοθεί σε συναγωνισμό για το ποιος θα πετύχει τους περισσότερους πόντους. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε 31-31 και με κοντό σχήμα κατάφερε να προσπεράσει και πάλι 37-36, αλλά στο ημίχρονο, η ιταλική ομάδα πήγε στα αποδυτήρια με τη διαφορά υπέρ της, 41-37.

    Το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ήταν το διάστημα που επέλεξε ο Ομπράντοβιτς για να "χτυπήσει" και αρχικά φάνηκε πως τα κατάφερε.. Ο Παναθηναϊκός με ηγέτες αυτή τη φορά τους Λάκοβιτς και ΜακΝτόναλντ προσπέρασε την αντίπαλό του με 54-47 (τη μεγαλύτερη διαφορά έως τότε), αλλά ο Μεσίνα απάντησε δίνοντας εντολή να πηγαίνει η μπάλα στους ψηλούς. Ο διεθνής Ιταλός σέντερ, Ντένις Μαρκονάτο μείωσε σε 52-54 και ο Τάιρους Εντνι που μετρούσε 16 πόντους στο 30' ξανάδωσε προβάδισμα με 56-54 στην ομάδα του δύο μόλις λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

    Η Μπενετόν δεν ήταν, όμως η μόνη ομάδα στο παρκέ που χαρακτηριζόταν από πολυφωνία. Μετά τους Τσαρτσαρή, Αλβέρτη, Λάκοβιτς και ΜακΝτόναλντ, τα ηνία στο σκοράρισμα ανέλαβαν οι Χατζηβρέττας και Μπατίστ και οι "πράσινοι" έκλεισαν με προβάδισμα δύο πόντων, 61-59 το τρίτο δεκάλεπτο. Με εύστοχο σουτ του Γιάκα Λάκοβιτς ξεκίνησε η τέταρτη κρίσιμη περίοδος και η πλάστιγγα έγερνε μία ακόμη φορά προς τον Παναθηναϊκό, 64-59. Με τους δύο κορυφαίους τεχνικούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ να επιλέγουν τη ζώνη ως αμυντικό σύστημα αναχαίτισης του αντιπάλου, η αναμέτρηση παρέμεινε ντέρμπι μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έδωσε το έναυσμα για την πρώτη νίκη στη φάση των "16" και με εκτός ισορροπίας εύστοχο τρίποντο «έγραψε το 71-64 γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φίλους των "πρασίνων".

    Οι Ιταλοί εκβίασαν φάουλ και επιδίωξαν να διατηρηθούν σε απόσταση αναπνοής με εύστοχες βολές, αλλά ο Αριέλ ΜακΝτόναλντ με δύο διαδοχικά τρίποντα βροντοφώναξε "όχι" στην μαχητικότατη Μπενετόν, 76-67. Με λιγότερο από δύο λεπτά "καθαρό" χρόνο να απομένει οι Ιταλοί δεν είχαν πλέον τα ψυχικά αποθέματα -μετά την υπερπροσπάθεια- να ανακάμψουν και συμβιβάστηκαν με το αρνητικό αποτέλεσμα μέσα στην Αθήνα.

    Οι συνθέσεις: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 17 (3), ΜακΝτόναλντ 14 (2), Μουγεζίνοβιτς, Μπατίστ 7 (1), Χατζηβρέττας 12 (1), Παπανικολάου 3, Τσαρτσαρής 11 (1), Λάκοβιτς 12 (4), Μίντλετον 6

    ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ: Εντνι 18 (1), Νίκολα 9 (1), Γκαρμπαχόσα 9 (1), Πίτις 7, Σλόκαρ 2, Τζιοβανόνι 2, Εβανς 11 (1), Μαρκονάτο 9, Μπουλέρι 8 (2), Ιντες

    [08] Διεθνή

    Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη χώρα Παραιτήθηκε πρεσβευτής της Βενεζουέλας

    (4/3/2004 10:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο Μίλος Αλκαλάι. Ο κ. Αλκαλάι δικαιολόγησε την πράξη του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική του προέδρου, Ούγκο Τσάβες. Παράλληλα, ο πρώην πρεσβευτής δήλωσε προσηλωμένος στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, "θεμελιώδεις αρχές, που η Βενεζουέλα δεν λαμβάνει τώρα υπ όψιν της". Ωστόσο, στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτήρισε την παραίτηση Αλκαλάι "υποκριτική" και τόνισε πως, ο πρώην πρεσβευτής "ανέκαθεν εναντιώνονταν στην εξωτερική πολιτική του προέδρου". Η κίνηση αυτή φανερώνει το μέγεθος της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει τη Βενεζουέλα, εξ αιτίας της πολιτικής του κ. Τσάβες. Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον πρόεδρο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ενώ μαίνονται οι αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε αναβρασμό η Βενεζουέλα

    [09] Εκλογές

    Ανοιχτή συγκέντρωση Παπανδρέου στον Πύργο "Να ακυρώσουμε το κράτος Δεξιάς"

    (4/3/2004 10:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δριμεία επίθεση στη ΝΔ, με σαφείς αναφορές τόσο στην υπόθεση των μαύρων φυλλαδίων όσο και στην κατάργηση του ΑΣΕΠ για την τακτοποίηση των δικών τους παιδιών, εξαπέλυσε μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Πύργο, ο Γιώργος Παπανδρέου. "Δεν μας αφήνουν οι ίδιοι να ξεχάσουμε με τις δηλώσεις τους, το φανατισμό και τα φυλλάδια τους, τι σημαίνει Δεξιά" τόνισε απαντώντας σε σύνθημα οπαδών του κόμματος. Κατήγγειλε επίσης προσπάθειες για επανίδρυση του κομματικού κράτους, μετά τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για κατάργηση του ΑΣΕΠ. «Αποκαλούν το ΑΣΕΠ, κομματικό όργανο. Αυτό είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Το ΑΣΕΠ δεν κρίνει με κομματικά κριτήρια. Η κατάργηση του κορυφαίου θεσμού διασφάλισης της αξιοκρατίας, σηματοδοτεί την επανίδρυση του κομματικού κράτους της Δεξιάς στον δημόσιο τομέα" είπε χαρακτηριστικά θέτοντας για ακόμα μία φορά τα διλήμματα της επόμενης τετραετίας.

    Κινητοποίηση για τη νίκη

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε επίσης στη ΝΔ τη συνύπαρξη με ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία όπως είπε, δεν τολμά να καταδικάσει καθαρά και ανοιχτά.

    "Δεν μπορούν να καταδικάσουν τα ακραία στοιχεία, ούτε καν σήμερα, άρα δεν θα το μπορέσουν ποτέ" τόνισε και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες ανεξαρτήτως προηγούμενης κομματικής προτίμησης να μην επιτρέψουν με τη ψήφο τους την "οπισθοδρόμηση της Δεξιάς".

    Προειδοποίησε επίσης ότι ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ στις εκλογές θα σημάνει, λιτότητα, πάγωμα μισθών και συντάξεων και κατάργηση του κομματικού κράτους.

    "Η συντηρητική παράταξη, θα φέρει πειραματισμούς στην κοινωνία και την οικονομία. Κανένας εργαζόμενος, καμία οικογένεια, κανένας συνταξιούχος, κανένας μικρομεσαίος, κανένας αγρότης, δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από τη λιτότητα, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους" είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ για διαπλοκή, διερωτήθηκε

    "Δεν βλέπουν γύρω τους; Η ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη έγινε περιουσία του ελληνικού λαού. Η ανάπτυξη έγινε ανάπτυξη για όλους" τόνισε και έθεσε τα διλήμματα των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

    Όπως είπε, την επόμενη τετραετία, θα κριθούν ζωτικά ζητήματα για όλες τις γενιές των Ελλήνων, τα οποία είναι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις στον αγρότη ως το 2013, η μείωση της ανεργίας, το μέσο εισόδημα στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η αύξηση της αγροτικής σύνταξης κατά 50%, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και η επόμενη ημέρα, το νέο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια, η αύξηση της σύνταξης του ΙΚΑ στα 700 ευρώ, το νέο φορολογικό σύστημα σταθερό για 10 χρόνια, αλλά και εθνικά θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, η επίλυση του Κυπριακού.

    Τόνισε επίσης, ότι εν όψει της εκλογικής μάχης χρειάζεται η μέγιστη κινητοποίηση, αφού, οπως ανεφερε χαρακτηριστικά, οι πολίτες κρατούν με την ψήφο τους την τύχη της χώρας στα χέρια τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 March 2004 - 21:51:03 UTC