Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διχασμένη η αμερικανική κοινή γνώμη Σάλος με τις διαφημίσεις του Μπους
  • [02] Στο πλευρό του η Νότιος Αφρική και η Caricom Έρευνα για την αποχώρηση
  • [03] Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου Τηλεοπτικό μήνυμα Γ.
  • [04] Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία Στο Πεδίον του Άρεως απόψε ο
  • [05] Υπερπληρότητα στα μέσα μεταφοράς Μέτρα για την έξοδο των ετεροδημοτών
  • [06] Μεσίστιες σημαίες στα καταστήματα της Εθνικής Σήμερα η κηδεία του
  • [07] Μεγάλες διαδηλώσεις στις πόλεις Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα
  • [08] Νωρίς το απόγευμα η κηδεία Το "ύστατο χαίρε" στον Τραϊκόφσκι
  • [09] Επιθέσεις αγνώστων Φθορές σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
  • [10] Συνέντευξή του Χανς Μπλιξ στην Independent Παράνομος ο πόλεμος στο
  • [11] Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    [01] Διεθνή

    Διχασμένη η αμερικανική κοινή γνώμη Σάλος με τις διαφημίσεις του Μπους

    (5/3/2004 12:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Την έντονη αντίθεσή τους στη διαφημιστική καμπάνια του Τζορτζ Μπους, που απεικονίζει σκηνές από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, εξέφρασαν συγγενείς των θυμάτων. Οι διαφημίσεις του προέδρου των ΗΠΑ χρησιμοποιούν σκηνές από το κατεστραμμένο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, προκειμένου να τον παρουσιάσουν ως εγγυητή της ασφάλειας. Ωστόσο, οι οικογένειες των εκλιπόντων τον κατηγορούν ότι, χρησιμοποιεί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για την επανεκλογή του. Όπως δήλωσε ο Μπιλ Ντόιλ, που έχασε τον 25χρονο γιο του, "η στάση των οικογενειών οφείλεται στο ότι, ο κ. Μπους δεν συνεργάστηκε με την αρμόδια επιτροπή, που ερεύνησε το ατύχημα, αλλά το χρησιμοποιεί για να επανεκλεγεί". Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου, αλλά και κάποιοι συγγενείς των θυμάτων, υπεραμύνθηκαν των διαφημιστικών, τονίζοντας πως, "το γεγονός είναι μία τραγωδία, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του κ. Μπους στην πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας".

    Εικόνες που διχάζουν

    "Το δυσάρεστο είναι πως, ο πρόεδρος Μπους χρησιμοποιεί την 11η Σεπτεμβρίου για την επανεκλογή του", Μπιλ Ντόιλ "Βρίσκω τη διαφήμιση καλαίσθητη", Πατρίτσια Ρέιλι

    Τα τηλεοπτικά διαφημιστικά του κ. Μπους προκάλεσαν επίσης την έντονη αντίδραση της Ένωσης Πυροσβεστών, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων.

    Μάλιστα, η Ένωση Πυροσβεστών καταδίκασε την απόφαση να χρησιμοποιηθούν εικόνες των μελών της και χαρακτήρισε "υποκριτικό" τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Οι Δημοκρατικοί, ζήτησαν την απόσυρση των επίμαχων διαφημιστικών, τονίζοντας πως, "η χρήση των εικόνων εξευτελίζει και ατιμάζει εκείνους που πέθαναν".

    Εντούτοις, οι οικογένειες μερικών θυμάτων επικρότησαν την επιλογή των εικόνων, λέγοντας πως, δεν βρήκαν τίποτα δυσάρεστο στη χρήση τους και χαρακτήρισαν καλαίσθητες τις διαφημίσεις. "Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη συμβολή του" δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η Πατρίτσια Ρέιλι, που έχασε την αδελφή της. "Μας βοήθησε να το ξεπεράσουμε", κατέληξε.

    Στο πλευρό του κ. Μπους τάχθηκε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, ο οποίος τόνισε πως, δεν έχει "καμιά αντίρρηση" και επεσήμανε ότι, δεν δυσαρεστήθηκαν όλες οι οικογένειες των θυμάτων από τις επίμαχες διαφημίσεις.

    [02] Διεθνή

    Στο πλευρό του η Νότιος Αφρική και η Caricom Έρευνα για την αποχώρηση Αριστίντ

    (5/3/2004 1:17:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για την απομάκρυνση του Ζαν- Μπερτράν Αριστίντ από την Αϊτή, ζήτησαν η Νότιος Αφρική, αλλά και η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom), στην οποία συμμετέχουν τα κράτη της περιοχής. Παράλληλα, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής δήλωσε πρόθυμη να προσφέρει μόνιμο άσυλο στον πρώην πρόεδρο, εάν αυτός το ζητήσει. Την ίδια ώρα, ο κ. Αριστίντ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι, συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ, για να τον υποχρεώσουν να εγκαταλείψει τη θέση του και τη χώρα. Το πρωί της Πέμπτης, η Αϊτή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συστάθηκε επιτροπή με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των σχεδίων της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της κρίσης.

    "Θα επιστρέψω"

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, Νκοσαζάνα Ζούμα, τάχθηκε στο πλευρό του πρώην προέδρου της Αϊτής, υιοθετώντας τον ισχυρισμό του πως, οι ΗΠΑ τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. "Οι συνθήκες αναχώρησης του κ. Αριστίντ έχουν τυλιχθεί στο μυστήριο", δήλωσε ο υπουργός.

    Την άποψη περί εμπλοκής των ΗΠΑ στην απομάκρυνση του κ. Αριστίντ από την Αϊτή, επανέλαβε και η Caricom, υποστηρίζοντας ότι, ο πρώην πρόεδρος έμαθε για τον τελικό του προορισμό 45 λεπτά πριν την προσγείωση του αεροπλάνου, στο οποίο επέβαινε φρουρούμενος από 60 Αμερικανούς πεζοναύτες.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, αρνήθηκε και πάλι κάθε ανάμειξη της χώρας του στην εξορία του κ. Αριστίντ, επισημαίνοντας πως αυτή έγινε "οικειοθελώς".

    Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία με Γάλλο συγγραφέα, είπε ότι, δεν έχει υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του και σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή

    [03] Εκλογές

    Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου Τηλεοπτικό μήνυμα Γ. Παπανδρέου

    (5/3/2004 1:27:00 πμ)

    Να διατρανώσουν την Κυριακή τη θέλησή τους για μία νέα εποχή, μία νέα σελίδα, καλεί τους πολίτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Όπως τονίζει, το δίλημμα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου είναι "αν η χώρα θα προχωρήσει με σταθερότητα και ασφάλεια, ή αν θα μας επιβάλουν τη μιζέρια, την προχειρότητα και το φόβο".

    Το μήνυμα Παπανδρέου

    "'Στις 7 Μαρτίου διατρανώνουμε τη θέληση μας να συνεχίσουμε με σιγουριά την πορεία της μεγάλης Αλλαγής, της μεγάλης Ανατροπής που ξεκινήσαμε μαζί.

    Στις 8 Μαρτίου μια Νέα Εποχή αρχίζει. Μια νέα σελίδα ανοίγει. Ένα νέο ξεκίνημα πραγματοποιείται για όλους, σε όλα, παντού.

    Ερχόμαστε από το λαό και τα βάθη των δημοκρατικών του παραδόσεων. Τους αγώνες του, τις θυσίες του, το μόχθο του. Για λευτεριά και ανεξαρτησία. Για προκοπή και ευημερία. Στην πατρίδα και την ξενιτιά. Στη δουλειά και τη μόρφωση. Στον πόλεμο και την ειρήνη.

    Με το ΠΑΣΟΚ αλλάξαμε τη θέση και τη μοίρα της Ελλάδας'', αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αφού κάνει αναφορά στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο ''πετύχαμε την πρώτη μεγάλη Αλλαγή'' και του Κώστα Σημίτη με τον οποίο ''πετύχαμε τη δεύτερη Αλλαγή'', υπογραμμίζει ότι ανέλαβε τις ευθύνες του μπροστά στο λαό και δεσμεύτηκε για τους στόχους της Τρίτης Αλλαγής.

    ''Την Αλλαγή που χρειαζόμαστε για να μπούμε μαζί, δυνατοί στη Νέα Εποχή. Στην εποχή της Γνώσης και της Πληροφορίας, της Καινοτομίας και της Παγκοσμιότητας. Η επιλογή είναι ιστορική. Στις 7 Μαρτίου το ερώτημα και το δίλημμα για όλους του πολίτες είναι υπαρκτό.

    Θα προχωρήσουμε μπροστά με εμπειρία και γνώση, με θέληση και προϋποθέσεις, με σταθερότητα και ασφάλεια, με δημιουργική δύναμη και ελπίδα; Ή θα επιβάλουν την ανασφάλεια τη μιζέρια, την προχειρότητα και το φόβο'';

    ''Απευθύνομαι στη νέα γενιά στην οποία ανήκει η Νέα Εποχή. Η κυβέρνηση μου θα είναι το εργαλείο της για να κατακτήσει όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και τις ελευθερίες της στην παιδεία, την εργασία, την υγεία, την ασφάλεια.

    Απευθύνομαι στους γονείς που δικαιούνται να έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον των παιδιών τους. Σιγουριά για τα εφόδιά τους. Αισιοδοξία για τις δυνατότητές τους να αναπτυχθούν σε ένα κοινωνικά δίκαιο κόσμο και σε μια αγορά εργασίας με κανόνες και αξιοκρατία.

    Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που θέλουν να δυναμώνουν μαζί με τους διπλανούς τους σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με συνοχή και ευημερία, ίσες δυνατότητες, διαφανείς λειτουργίες, αξιοκρατικές επιλογές, καθημερινό πολιτισμό, δημοκρατική συμμετοχή.

    Απευθύνομαι στους ανθρώπους των επιχειρήσεων, τους βιοτέχνες, τους έμπορους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη διατήρησης της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής προστασίας κατακτήσεων μας.

    Απευθύνομαι στους κατοίκους της υπαίθρου, στις αγρότισσες και στους αγρότες, ιδιαίτερα στον νέο αγρότη. Επιβεβαιώνουμε το χρέος μας και τις δεσμεύσεις μας να προστατέψουμε το εισόδημά τους.

    Απευθύνομαι στους εργαζόμενους γιατί θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων και του πλούτου. Στους εργαζόμενους που θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, τις απολύσεις, την απαξίωση των δεξιοτήτων τους, για να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης με προοπτική.

    Απευθύνομαι στις Γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην ισοτιμία και στην ισοπολιτεία. Τη μόρφωση και τη δουλειά. Την οικογένεια και την ασφάλεια των παιδιών τους.

    Απευθύνομαι στους συνταξιούχους, στους ανθρώπους τις τρίτης ηλικίας που τους χρωστάμε πολλά. Είναι αδιαπραγμάτευτη η απόλυτη προτεραιότητα μας να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε το Κοινωνικό Κράτος. Το κράτος Πρόνοιας και Προστασίας. Να δυναμώσουμε τα δίκτυα αλληλεγγύης για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.

    Απευθύνομαι σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που πάντα θέλουν το καινούργιο, την αλλαγή, το διαφορετικό και το μεταρρυθμιστικό και δεν θέλουν να περιχαρακώνεται στο παλιό και στο αδιέξοδο.

    Απευθύνομαι σε όλους τους δημοκράτες πολίτες που μπορεί να έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις αλλά ταυτόχρονα έχουν κοινές ή αντίστοιχες με εμάς αγωνίες, ευαισθησίες και προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Αξίζει να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις''.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αφού αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες τονίζει πως υπάρχουν λύσεις και υπάρχει η θέληση να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του θα είναι ολιγομελής, ανανεωμένη και αποτελεσματική και θα την απαρτίζουν άνθρωποι με ικανότητα, γνώση, αποφασιστικότητα και ήθος.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι θα σταθεί αμείλικτος με τη διαφθορά και θα είναι μηδενική η ανοχή του για την αδιαφάνεια.

    ''Μπορώ να εγγυηθώ τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Την επιτυχή διαπραγμάτευση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η Κυβέρνησή μου θα διασφαλίσει τις επιδοτήσεις των αγροτών έως το 2013 και των πόρων για την ανάπτυξη της υπαίθρου, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη'', αναφέρει ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι ''η ψήφος του κάθε πολίτη είναι μία κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, ''.

    ''Δύναμή μας το τρίπτυχο «από τους πολίτες, με τους πολίτες, για τους πολίτες. Μέτρο της πολιτικής μας ο άνθρωπος. Όραμα μας μια Ελλάδα δυνατή και ενεργή μέσα στην ενωμένη Ευρώπη και τον κόσμο.

    Με συμμετοχική δημοκρατία. Με αξιοκρατία. Με διαφάνεια. Με πολίτες ενεργούς, συμμέτοχους, ελεύθερους, σίγουρους για τα δικαιώματά τους, αισιόδοξους για τις πρωτοβουλίες τους. Δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά είναι οι στόχοι που φέρνουν τη νίκη. Είναι οι όροι που προσδιορίζουν τη δική μας σχέση. Σχέση ζωής και ελπίδας'', καταλήγει το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Εκλογές

    Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία Στο Πεδίον του Άρεως απόψε ο Παπανδρέου

    (5/3/2004 7:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κορυφώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο Πεδίον του Άρεως στις 7.30 το απόγευμα. Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τις 12 το μεσημέρι. Τροποποιήσεις θα γίνουν και στα δρομολόγια των τρόλεϊ, ενώ πυκνώνουν από τις 5 μ.μ τα δρομολόγια των λεωφορείων από και προς το κέντρο της Αθήνας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα επισκεφ8εί τις μονοεδρικές, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Κέρκυρα. Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα βρεθεί στη Νίκαια ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα δώσει στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα συναντηθεί το πρωί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί το Ηράκλειο Κρήτης.

    [05] Εκλογές

    Υπερπληρότητα στα μέσα μεταφοράς Μέτρα για την έξοδο των ετεροδημοτών

    (5/3/2004 8:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επί ποδός η Τροχαία σήμερα για την έξοδο των ετεροδημοτών, ενώ θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στις δύο εθνικές οδούς. Στο μεταξύ, από χθες η Τροχαία επιστρέφει τις πινακίδες των αυτοκινήτων και τις άδειες κυκλοφορίας, που είχαν αφαιρεθεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι στη μετακίνηση για τις εκλογές. Υπερπληρότητα εμφανίζουν σχεδόν όλα τα μέσα μεταφοράς με προορισμούς την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, εκτός από εκείνα για τα νησιά Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη και Ικαρία. Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος στην έξοδο των ψηφοφόρων αφού θα είναι πρόσκαιρη η βελτίωση, που θα παρουσιάσει από το μεσημέρι, καθώς από το Σάββατο θα επιδεινωθεί με βροχές, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι.

    Ανοιχτά δημοτολόγια και ΚΕΠ

    Εν τω μεταξύ, ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημοτολόγια και τα ΚΕΠ μέχρι αργά το απόγευμα ως και την Κυριακή, ημέρα των εκλογών, ενώ το κοινό μπορεί να ενημερώνεται και τηλεφωνικά για το που ψηφίζει καλώντας τον αριθμό 1564 .

    Από την άλλη, οι άδειες των ετεροδημοτών υπαλλήλων ορίστηκαν από μία έως τρεις ημέρες ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.

    [06] Εσωτερικά

    Μεσίστιες σημαίες στα καταστήματα της Εθνικής Σήμερα η κηδεία του Θεόδωρου Καρατζά

    (5/3/2004 9:00:00 πμ)

    Μεσίστιες κυματίζουν από χθες οι σημαίες στα Κτήρια Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και στα υποκαταστήματα της σε ένδειξη πένθους για τον διοικητή της Θεόδωρο Καρατζά που απεβίωσε την Τετάρτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 2.30 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η κηδεία σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Οι εργασίες των υποκαταστημάτων και υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας θα διακοπούν σήμερα σε όλη την χώρα από τη 1 το μεσημέρι.

    [07] Διεθνή

    Μεγάλες διαδηλώσεις στις πόλεις Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα

    (5/3/2004 8:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εξακολουθεί το κλίμα αναταραχής στη Βενεζουέλα, ύστερα και από την απόφαση του πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, Μίλος Αλκαλάι να εγκαταλείψει τη θέση του. Ο κ. Αλκαλάι, χαρακτήρισε την παραίτηση του ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβερνητική πολιτική του προέδρου, Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση των εκλογικών αρχών να μην διεξαχθεί δημοψήφισμα, αλλά και στην τακτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει με δυναμικό τρόπο τους οπαδούς της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο πρώην πρεσβευτής, δήλωσε προσηλωμένος στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, "θεμελιώδεις αρχές, που η Βενεζουέλα δεν λαμβάνει, τώρα υπ όψιν της". Η παραίτηση του Αλκαλάι θεωρείται πλήγμα για τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αντιμετωπίζει νέο κύμα διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ, κατηγορούν τον Τσάβες για αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

    Θανάσιμες διαδηλώσεις στις επαρχίες

    Άμεση, πάντως, ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση της απόφασης του Αλκαλάι, την οποία χαρακτήρισε "υποκριτική". Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν, ότι ο πρώην πρεσβευτής "ανέκαθεν εναντιώνονταν στην εξωτερική πολιτική του προέδρου", αναφερόμενοι στην στήριξη, που είχε παράσχει ο Αλκαλάι σε πραξικόπημα κατά του Τσάβες, το 2002.

    Παράλληλα, με καζάνι, που βράζει μοιάζει η Βενεζουέλα, όπου πλήθος διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων διαδραματίζονται σε πολλές από τις πόλεις της. Άγριες συμπλοκές σημειώθηκαν, χθες, μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και αστυνομικών στην κωμόπολη Ματσίκες με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της. Αντιπολίτευση και στρατός αλληλοκατηγορούνται για το χαμό της άτυχης γυναίκας.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Ζούλια, 600 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας, οι δυνάμεις της αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα μέλος της αντιπολιτευτικής ομάδας, "Δημοκρατικής Δράσης". Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Μερίδα, ενώ ηρεμία επικράτησε στο Καράκας. Τουλάχιστον, επτά άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο σε ανάλογες συμπλοκές από την προηγούμενη Παρασκευή.

    Παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ

    Ο ρόλος, πάντως, του στρατού στις διαδηλώσεις υπήρξε η αφορμή, ώστε οι ΗΠΑ να εμπλακούν για ακόμη μια φορά στην κατάσταση. Ειδικότερα, ο Αμερικανός στρατηγός τάχθηκε υπέρ μίας συνταγματικής αλλαγής μέσω δημοψηφίσματος και θύμισε τη στάση, που τήρησε ο στρατός της Βενεζουέλας στη διάρκεια της γενικής απεργίας, που διήρκεσε από το Δεκέμβριο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Τσάβες.

    Ο Τσάβες από τη μεριά του, κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους, ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την ανατροπή του.

    [08] Διεθνή

    Νωρίς το απόγευμα η κηδεία Το "ύστατο χαίρε" στον Τραϊκόφσκι

    (5/3/2004 10:06:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο κοιμητήριο του Μπούτελ στα Σκόπια θα γραφτεί νωρίς το απόγευμα, ο επίλογος του τραγικού θανάτου του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι. Εκεί, θα καταλήξει η νεκρώσιμη πομπή, που θα ξεκινήσει πεζή, λίγο μετά το μεσημέρι, από το κτήριο της Βουλής της χώρας, όπου έχει εκτεθεί για προσκύνημα η σορός του εκλιπόντος προέδρου. Στην κορυφή της θα βρίσκεται η οικογένεια του Τραϊκόφσκι, ενώ οι αρχές υπολογίζουν, ότι περίπου 300.000 πολίτες της χώρας θα ακολουθήσουν ένα μεγάλο μέρος της. Η νεκρώσιμη τελετή θα αρχίσει δύο ώρες αργότερα στο κοιμητήριο, όπου εξαιτίας του περιορισμένου χώρου θα παραστούν εκτός από τους συγγενείς, η ηγεσία και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, οι ξένες αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Πλήθος επισήμων στα Σκόπια

    Το "ύστατο χαίρε" στον εκλιπόντα πρόεδρο θα απευθύνουν κατά τη νεκρώσιμη τελετή, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το οποίο και προερχόταν πολιτικά ο Τραϊκόφσκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο επίσκοπος της Ευαγγελικής-Μεθοδιστικής Εκκλησίας της Νοτιανατολικής Ευρώπης, Χένρι Μπόλετερ.

    Επίσης, στην κηδεία θα παραστούν αντιπροσωπείες από 66 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους θα είναι και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χόουπ Σχέφερ. Την ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει, ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, νωρίτερα θα μεταβεί στην Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο της ΠΓΔΜ και θα αποθέσει στεφάνι.

    Από χθες, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία σε όλους του κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών, αφού για πρώτη φορά καταφθάνει στην πρωτεύουσα τόσο μεγάλος αριθμός ξένων επισήμων. Μάλιστα, την ασφάλεια των τελευταίων έχουν αναλάβει 2000 αστυνομικοί.

    [09] Εκλογές

    Επιθέσεις αγνώστων Φθορές σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

    (5/3/2004 9:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επιθέσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε γραφεία των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Βύρωνα. Συγκεκριμένα άγνωστοι στις 2.30 τα ξημερώματα στην οδό Φορμίωνος 235 έριξαν άδεια μπουκάλια στα γραφεία της Τοπικής Επιτροπής της ΝΔ προκαλώντας φθορές στις τζαμαρίες. Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 3.45, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 16-18 άλλοι άγνωστοι πέταξαν πέτρες στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας υλικές ζημιές. Και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρξαν θύματα.

    [10] Διεθνή

    Συνέντευξή του Χανς Μπλιξ στην Independent Παράνομος ο πόλεμος στο Ιράκ;

    (5/3/2004 10:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ, αμφισβήτησε με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Indipendent, ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. "Δεν συμμερίζομαι τον ισχυρισμό, ότι ο πόλεμος ήταν δικαιολογημένος εξαιτίας της παραβίασης εκ μέρους των Ιρακινών αποφάσεων του ΟΗΕ, που είχαν ληφθεί στο παρελθόν", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μπλιξ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πράσινο φως για στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, θα έπρεπε να δώσει με απόφαση του, το Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος, που ακολούθησε. Παράλληλα, ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, άσκησε έντονη κριτική σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο, υποστηρίζοντας, ότι διόγκωσαν την πραγματική απειλή, που συνιστούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν. Παραδέχτηκε, ότι το Ιράκ παραβίασε αποφάσεις, που είχε λάβει ο ΟΗΕ μετά το 1991, τονίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο δε συνιστούσε λόγο μονομερούς δραστηριοποίησης κατά της Βαγδάτης. Τέλος, υποστήριξε, ότι μπορεί Μπους και Μπλερ να ενήργησαν με καλή πίστη, ωστόσο οι ενέργειες τους επέφεραν πλήγμα στην αξιοπιστία τους.

    [11] Ιράκ

    Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    (5/3/2004 11:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί της Παρασκευής τη Βαγδάτη, λίγες ώρες πριν από την τελετή υπογραφής του προσωρινού συντάγματος του Ιράκ από τα μέλη του Συμβουλίου Διακυβέρνησης. Η ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε στις 11:30 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης, κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων. Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε στη συνοικία Αμερίγια, δυτικά της πρωτεύουσας, από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε μικρός κρατήρας. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανέφερε 6 ή 7 εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    Επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στη βιομηχανική ζώνη της Μοσούλης από Αμερικανούς στρατιώτες, ύστερα από επίθεση ομάδας ανταρτών.

    Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην ιρακινή πρωτεύουσα από έκρηξη ρουκέτας που εκτόξευσαν Ιρακινοί αντάρτες.

    Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ανέβαλε για δύο ημέρες την υπογραφή του προσωρινού συντάγματος, ως ένδειξη σεβασμού για τους τουλάχιστον 181 Ιρακινούς που έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 March 2004 - 9:51:37 UTC