Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Δευτέρα συνέρχεται εκ νέου το ιρακινό Συμβούλιο Ελπίδες για την
  • [02] Μετά από δυο χρόνια σεξουαλικής στέρησης Ζητούσε επίδομα για επισκέψεις
  • [03] Όλα έτοιμα Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη
  • [04] Τραγικό δυστύχημα με θύμα παιδί των φαναριών
  • [05] Επισκέφθηκε την εκλογική του περιφέρεια Στα Καμίνια ο Σημίτης
  • [06] Επίσκεψη Τσοβόλα στο Περιστέρι
  • [07] Βία και πάλι στη Δ. Όχθη Διπλή επίθεση αυτοκτονίας
  • [08] Άντεξαν τέσσερις ημέρες Διεσώθησαν οι επιστήμονες στον Β. Πόλο
  • [09] Συνέντευξη Μπλιξ στην "Guardian" Υπό αμφισβήτηση η κριτική ικανότητα
  • [10] Σύμφωνα με τον Αλβάρο ντε Σότο Μειώνονται οι πιθανότητες επίλυσης
  • [11] Χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν στη Ν. Κορέα
  • [12] Ρεκόρ κόσμου για την Τατιάνα Λεμπέντεβα Χάλκινο μετάλλιο η Δεβετζή
  • [13] Δέκα χρόνια χωρίς τη Μελίνα

    [01] Ιράκ

    Τη Δευτέρα συνέρχεται εκ νέου το ιρακινό Συμβούλιο Ελπίδες για την υπογραφή του Συντάγματος

    (6/3/2004 6:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, REUTERS

    Την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα υπογραφεί ένα προσωρινό Σύνταγμα του Ιράκ εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ. Στη δήλωσή του, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο αναφέρει πως παρά το ότι υπήρχε "ευρεία συναίνεση" για το έγγραφο, διεξήχθη "εποικοδομητικός διάλογος... ως προς ένα σημαντικό ευαίσθητο θέμα". Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιρακινού Συμβουλίου, η αρχή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα για να ολοκληρώσει την επεξεργασία του θέματος και να υπογράψει το νόμο μετά την αναβολή της υπογραφής του Συντάγματος την Παρασκευή εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλαν πέντε Σιίτες, μέλη του Συμβουλίου. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ, ακόμα κι εάν καθυστερήσει η υιοθέτηση νέου συντάγματος.

    Πιέσεις από τον ηγέτη των Σιιτών

    Τι προβλέπει το σύνταγμα:

    Το Ιράκ θα έχει έναν Πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, ένα πρωθυπουργό και ένα υπουργικό συμβούλιο Η διακήρυξη των δικαιωμάτων προβλέπει την προστασία της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης Το Ισλάμ θα είναι μία από τις πηγές της νομοθεσίας Οι γυναίκες θα πρέπει να αποτελούν το 25% της εθνοσυνέλευσης Οι Κούρδοι θα παραμείνουν αυτόνομοι

    Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, τα πέντε μέλη των Σιιτών ακολουθούν τη γραμμή του ηγέτη τους, Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, που αντιτίθεται στη δυνατότητα άσκησης βέτο από τις μειονότητες.

    Οι Σιίτες πιέζουν για μεγαλύτερη επιρροή τους στο Ιράκ, ανάλογη του αριθμού τους, γεγονός το οποίο μπορεί να τους φέρει σε σύγκρουση με τους Σουνίτες και τους Κούρδους .

    Μάλιστα, μια αντιπροσωπεία τους έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τον αλ-Σιστάνι στην κατοικία του, στη Νατζάφ, για να συζητήσει μαζί του τα επόμενα βήματα.

    Οι αντιρρήσεις του ηγέτη των Σιιτών έχουν και στο παρελθόν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στο Ιράκ καθώς πριν λίγο καιρό ανάγκασαν τους Αμερικανούς να αλλάξουν τα σχέδια που είχαν για την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Οι σιιτικές οργανώσεις επικαλούμενες τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο Σιίτες προσκυνητές στην Βαγδάτη και την Κερμπάλα με πάνω από 180 νεκρούς, ζητούν περισσότερη εξουσία και επιρροή μετά την παράδοση της εξουσίας σε μια ιρακινή κυβέρνηση, στις 30 Ιουνίου.

    Οι Σιίτες αποτελούν το 60% του πληθυσμού του Ιράκ, αλλά ήταν υπό έλεγχο στα τριάντα χρόνια του τυρανικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    "Αγκάθι" το άρθρο των Κούρδων

    Σημείο τριβής, σύμφωνα με το Χαμίντ αλ-Μπαγιάτι, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, είναι ένα άρθρο για το δημοψήφισμα του επόμενου έτους που θα γίνει για την έγκριση ενός μόνιμου συντάγματος.

    Το άρθρο αναφέρει ότι ακόμα και αν η πλειοψηφία των Ιρακινών εγκρίνει το Σύνταγμα, μπορεί να μην ισχύσει αν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σε τρεις επαρχίες το απορρίψουν.

    Το συγκεκριμένο άρθρο προτάθηκε από τους Κούρδους, οι οποίοι διοικούν τρεις επαρχίες στο βόρειο Ιράκ και θέλουν να έχουν τη δύναμη να θέτουν βέτο σε κάθε προσπάθεια που περιορίζει την αυτονομία που απολαμβάνουν.

    Ο Μαχμούτ Οτμάν, μέλος του ιρακινού συμβουλίου, είπε ότι οι Σιίτες προέβαλαν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο άρθρο γιατί θα επιτρέπει σε μία μειονότητα να επιβάλλει την άποψη και θέλησή της στην πλειοψηφία.

    "Μεγάλη η πρόοδος των Ιρακινών"

    "Οι Ιρακινοί κάνουν μεγάλη πρόοδο. Τα μέλη του προσωρινού ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου έχουν ένα βήμα ελευθερίας και εργάζονται για ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης στη χώρα τους. Αυτός ο προσωρινός θεσμός θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Ιρακινών και θα κάνει τη χώρα να προχωρήσει προς ένα δημοκρατικό μέλλον", τόνισε ο Μπους στην εβδομαδιαία ομιλία του στο ραδιόφωνο από το ράντσο του στο Κρόουφορντ του Τέξας.

    Ο Μπους στην ίδια ομιλία του εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 170 σιίτες στην ιερή πόλη Καρμπάλα και στη Βαγδάτη .

    Επιπλέον, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που εκπονεί η Αλ Κάιντα και στοχεύει στην "πρόκληση εθνικιστικών βιαιοτήτων και στην παρεμπόδιση εγκατάστασης μιας κυρίαρχης και δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ιράκ".

    "Η στρατηγική αυτών των δολοφόνων θα αποτύχει", κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στον αέρα" η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος

    Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    Αναβολή για το Σύνταγμα του Ιράκ

    Λουτρό αίματος με 182 νεκρούς

    Συμφωνία στο Ιράκ για προσωρινό Σύνταγμα

    [02] Διάφορα

    Μετά από δυο χρόνια σεξουαλικής στέρησης Ζητούσε επίδομα για επισκέψεις σε οίκους ανοχής

    (6/3/2004 11:33:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Reuters

    Απίστευτο και όμως αληθινό. Ένας 43χρονος Γερμανός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να ικανοποιήσει ένα πρωτοφανές και πέραν κάθε λογικής αίτημα. Με το αιτιολογικό ότι η γυναίκα του βρίσκεται στην Ταϊλάνδη και δεν έχει τα χρήματα για να επιστρέψει, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη για να ζητήσει από το κράτος να του καλύψει οικονομικά, τέσσερις επισκέψεις το μήνα σε οίκους ανοχής, την ενοικίαση οκτώ ταινιών πορνό και την αγορά προφυλακτικών. Το δικαστήριο του Ανσμπάχ απέρριψε το αίτημα του, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους δεν αφορούν στην κάλυψη των σεξουαλικών αναγκών των πολιτών. Μετά από αυτήν την αρνητική εξέλιξη, ο Γερμανός πολίτης, αγνώστων λοιπών στοιχειών, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, να πληρώσει το εισιτήριο της συζύγου του, έτσι ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα και να βρεθεί και πάλι στην αγκαλιά του.

    [03] Εκλογές

    Όλα έτοιμα Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη

    (6/3/2004 12:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Λιγότερο από ένα 24ωρο απομένει για να ανοίξουν οι κάλπες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ δεξιώθηκαν τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισκέφθηκε το Περιστέρι. Στο Υπουργείο Εσωτερικών όλα είναι έτοιμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Νίκος Αλιβιζάτος τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τις 10.30 το βράδυ. Στον παλμό των εκλογών και η ΕΡΤ, στις 7 το βράδυ σε συνεργασία με την ΚΑΠA RESEARCH, θα μεταδώσει τα πρώτα exit polls, φιλοδοξώντας και αυτή τη φορά να επαναλάβει την επιτυχία του 2000, που προέβλεψε πρώτη το νικητή. Ο τηλεοπτικός μαραθώνιος της ΝΕΤ για την εκλογική μάχη και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και από την ΕΡΤonline.

    Δεξιώσεις κομμάτων στους δημοσιογράφους

    Την αισιοδοξία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα διατύπωσαν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν στους δημοσιογράφους στον Κεραμεικό και την Αίγλη, αντίστοιχα.

    Γεύμα στους δημοσιογράφους παραθέτει αυτή την ώρα σε εστιατόριο του Ψυρρή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας επισκέφθηκε τον πεζόδρομο στην πλατεία του δήμου Περιστερίου, και είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής.

    Ο κ. Τσοβόλας, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε αξιοπρεπές το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα και επεσήμανε ότι συνέβαλε στην αναβάθμιση των θεσμών και των κομμάτων.

    [04] Εσωτερικά

    Τραγικό δυστύχημα με θύμα παιδί των φαναριών

    (6/3/2004 2:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένα παιδί των φαναριών βρήκε τραγικό θάνατο, το Σάββατο το πρωί στις 9:30, στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Ιεράς Οδού στο Βοτανικό. Δημοσίας χρήσεως φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε ένα κοριτσάκι περίπου 5 ετών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και οδηγήθηκε στο τμήμα Τροχαίας Περιστερίου, που διενεργεί προανάκριση για το δυστύχημα.

    [05] Εκλογές

    Επισκέφθηκε την εκλογική του περιφέρεια Στα Καμίνια ο Σημίτης

    (6/3/2004 2:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στην εκλογική του περιφέρεια, τα Καμίνια, βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όπου έκανε μια βόλτα στην κεντρική πλατεία της περιοχής, επισκέφθηκε καταστήματα και συνομίλησε με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες. Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ και έκατσε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα με τους υποψήφιους βουλευτές της Α και Β Πειραιά και με μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης είπε ότι στις εκλογές της Κυριακής "θα αποφασίσουμε για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, για την οικονομία μας και για το αν θα έχουμε περισσότερο κοινωνικό κράτος" ενώ αναφερόμενος στα επιτεύγματα της οκταετίας είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τη γνώση, την πείρα και την ικανότητα να πετύχει και στη νέα φάση της μεταρρύθμισης, της αλλαγής, για μια Ελλάδα πιο δυνατή".

    [06] Εκλογές

    Επίσκεψη Τσοβόλα στο Περιστέρι

    (6/3/2004 2:44:00 μμ)

    Επίσκεψη στο Περιστέρι πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ δεν παρασύρθηκε από οξύτητες και θέλησε να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής, ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, αλλά και στην αναβάθμιση των θεσμών και των κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συμβολή τους στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά παράλληλα διαμαρτυρήθηκε γιατί χθες σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα στα οποία οργανώθηκαν συζητήσεις δεν είχε προσκληθεί εκπρόσωπος του κόμματός του. "Εμείς, με χαμόγελο, κοιτάμε μπροστά και αγωνιζόμαστε ώστε το μέλλον να ανήκει σε όλους τους νέους ανθρώπους και όχι στους λίγους", συμπλήρωσε ο κ. Τσοβόλας.

    [07] Διεθνή

    Βία και πάλι στη Δ. Όχθη Διπλή επίθεση αυτοκτονίας

    (6/3/2004 2:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Reuters

    Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και δεκαπέντε τραυματίσθηκαν, σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο πέρασμα Ερέζ της Βόρειας Δυτικής Όχθης. Και στα δυο αιματηρά επεισόδια, χρησιμοποιήθηκαν από τους Παλαιστινίους, τζιπ παγιδευμένα με εκρηκτικά, τα οποία έφεραν ψεύτικα διακριτικά και πινακίδες ισραηλινών οχημάτων. Το πρώτο τζιπ, εξερράγη λίγο πριν πέσει πάνω στο πέρασμα της Ερέζ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο καμικάζι οδηγός, ενώ δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί από πλευράς Ισραηλινών. Το δεύτερο τζιπ, ανατινάχθηκε, μετά από επέμβαση των Ισραηλινών, κοντά σε παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νεκροί είναι δυο Παλαιστίνιοι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους δεκαπέντε. Μέχρι στιγμής πάντως, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων.

    [08] Διεθνή

    Άντεξαν τέσσερις ημέρες Διεσώθησαν οι επιστήμονες στον Β. Πόλο

    (6/3/2004 4:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters, BBC

    Επιτυχής ήταν η επιχείρηση διάσωσης των 12 Ρώσων επιστημόνων που έχουν αποκλειστεί από την Τετάρτη στον Αρκτικό Ωκεανό, όταν ένα μεγάλο κομμάτι πάγου βυθίστηκε, παρασύροντας το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής τους βάσης Severny Polyus-32, όπου διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες. Με μεγάλη δυσκολία, ένα ελικόπτερο Mi-26, μετά από 4 ώρες πτήσης, κατάφερε να προσγειωθεί στον πάγο και να περισυλλέξει τους επιστήμονες, καθώς και δύο σκύλους που ήταν μαζί με την ομάδα. Νωρίτερα, ένα μικρότερο ελικόπτερο είχε προσεγγίσει την περιοχή και έστειλε λεπτομέρειες για την ακριβή θέση όπου βρίσκονταν οι αποκλεισμένοι, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στις ελάχιστες εγκαταστάσεις που διασώθηκαν.

    Σώοι και αβλαβείς

    Η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία , δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής, Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Η ορατότητα στην περιοχή ήταν σχετικά καλή και η θερμοκρασία κυμαινόταν από 39 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    Παράλληλα, το ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό "Άρκτικα" προσέγγισε επίσης τον τόπο του συμβάντος.

    Το αεροσκάφος με τους διασώστες και τους επιστήμονες αναμένεται να επιστρέψει στα νησιά Σπίτσμπέργκεν της Νορβηγίας το βράδυ.

    Και οι 12 επιστήμονες είναι καλά στην υγεία τους.

    Η συγκεκριμένη ρωσική βάση ήταν η πρώτη μόνιμη κοντά στο Β. Πόλο, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ώρες αγωνίας στο Βόρειο Πόλο

    Θρίλερ στο Βόρειο Πόλο

    [09] Ιράκ

    Συνέντευξη Μπλιξ στην "Guardian" Υπό αμφισβήτηση η κριτική ικανότητα του Μπλερ

    (6/3/2004 4:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έλλειψη "κριτικού πνεύματος" επέδειξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, για τον πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Ο κ. Μπλιξ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Guardian" αναφέρει πως ο Τόνι Μπλερ επέδειξε έλλειψη κριτικού πνεύματος για τα όπλα, που εικάζονταν ότι κατείχε το Ιράκ, την περίοδο του προηγήθηκε του πολέμου. Πάντως, ο κ. Μπλιξ, ερωτηθείς από το σπίτι του στη Σουηδία, απέφυγε, επιμελώς, να κατηγορήσει ευθέως το Βρετανό πρωθυπουργό για ανειλικρίνεια, όσον αφορά τη συμμετοχή του στον πόλεμο, ο οποίος ανέτρεψε μεν τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά δεν απέδειξε ότι όντως το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής.

    "Κυνήγι μαγισσών"

    Επίσης, ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ στο Ιράκ, επισήμανε στην εφημερίδα, ότι ορισμένες φορές του φαίνεται, πως τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ ενεργούν ως "κυνηγοί μαγισσών". "Οι κυβερνήσεις Βρετανίας και ΗΠΑ πρέπει να δώσουν λογαριασμό βαθμιαία για το ότι δεν βρέθηκε τίποτε. Βαθμιαία, πρέπει να παραδεχτούν ότι οι πληροφορίες που είχαν και μεταδόθηκαν (όσον αφορά την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ) δεν ήταν σωστές και σίγουρες", τονίζει ο κ. Μπλιξ.

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο κ. Μπλιξ, αντίθετα, εγκωμιάζει τη στάση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος εκτιμούσε ότι τα όπλα αυτά δεν υπήρχαν και ότι ο πόλεμος θα προκαλούσε, εκτός των άλλων και έντονα αντι-δυτικά αισθήματα στο μουσουλμανικό πληθυσμό πολλών χωρών.

    Εύπιστος ο Μπλερ

    Στην "Guardian" επίσης, δημοσιεύονται και αποσπάσματα από τα απομνημονεύματά του Χανς Μπλιξ. Σε αυτά χαρακτηρίζει τον Μπλερ ως ένα πολιτικό άνδρα με πίστη, αλλά "εξαιρετικά εύπιστο" από τις εκθέσεις και τα πορίσματα των μυστικών υπηρεσιών, που αφορούσαν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης, είναι ένας ηγέτης, που διακατέχεται από ένα ενθουσιασμό και μια έντονη επιθυμία να πατάξει το κακό. Επίσης, αναφέρεται στις κατηγορηματικές δηλώσεις του κ. Μπλερ, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, όταν δήλωνε απόλυτα πεπεισμένος στις πληροφορίες των μυστικών του υπηρεσιών, που μιλούσαν για ύπαρξη ιρακινού προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής.

    [10] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με τον Αλβάρο ντε Σότο Μειώνονται οι πιθανότητες επίλυσης

    (6/3/2004 4:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Η πιθανότητα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μειώνεται κάθε ημέρα που περνά, ανέφερε σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ουγούρ Ζιγιάλ, και άλλους αξιωματούχους. Στο μεταξύ, την ανησυχία του εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο για την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει ο Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες. Το σώμα συνήλθε το πρωί του Σαββάτου και ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ακολούθως, έγινε εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα που προκύπτουν από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις και τις περαιτέρω διεργασίες. Την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού θα συζητήσει τη Δευτέρα στην Άγκυρα η τρόικα της Ε.Ε. Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία - της οποίας θα ηγηθεί ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Κάουεν.

    Μέχρι την Πέμπτη οι θέσεις των δύο πλευρών

    Ο ντε Σότο εξέφρασε την προσδοκία ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει το "πάρε-δώσε" στις συνομιλίες στη Λευκωσία.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν είπε πως κατά τις επαφές του στην Αγκυρα έγινε ανασκόπηση όλων των θεμάτων που συζητούνται στις απευθείας συνομιλίες στη Λευκωσία.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης, αφού υπενθύμισε πως ο γ.γ. εξέφρασε ικανοποίηση για τη βούληση που επέδειξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να επιδεικνύει αυτή τη θέληση. Είπε ακόμα ότι ελπίζει πως και η υποστήριξη της Ελλάδας γι' αυτό το σκοπό θα συνεχιστεί.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ετοιμάσει έγγραφο, το οποίο θα παρουσιάσει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Αλβαρο ντε Σότο απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο επί του παρόντος, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει. Ανέφερε, τέλος, ότι στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχει το σχέδιο Ανάν και οι πλευρές συζητούν πιθανές αλλαγές .

    Ο ντε Σότο επέστρεψε στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολίασε τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι στη χθεσινή συνάντηση ο Αλβαρο ντε Σότο επέδωσε στις δύο πλευρές έγγραφο με τις θέσεις τους και αναμένει μέχρι την Πέμπτη να αρχίσει η διαδικασία του πάρε-δώσε.

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο ντε Σότο δεν έδωσε τίποτε διαφορετικό από το αρχικό έγγραφο, στο οποίο περιέχεται η ομαδοποίηση των θεμάτων, και μέχρι την Πέμπτη αναμένει τις θέσεις των δύο πλευρών.

    Χωρίς επιστροφή η διαπραγματευτική διαδικασία, σύμφωνα με Ταλάτ

    Ο λεγόμενος Πρωθυπουργός στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι είναι χωρίς επιστροφή η διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι την 1η Μαΐου θα επιτευχθεί λύση.

    Σκοπός της τουρκοκυπριακής πλευράς, πρόσθεσε, είναι να επιτευχθεί μια λύση βιώσιμη και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις συνομιλίες θα έχει αποτέλεσμα. Εκείνο που είναι βέβαιο, τόνισε, είναι ότι την τελευταία λέξη επί του σχεδίου θα την πει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και ότι αυτό θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    Είπε, επίσης, ότι οι συνομιλίες για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχουν αρχίσει και ότι οι επιτροπές για την σημαία και τον Εθνικό Υμνο θα αρχίσουν να εργάζονται την Δευτέρα.

    Επαφές της ευρωπαϊκής τρόικας

    Σε δηλώσεις εν όψει της επίσκεψης της ευρωπαϊκής τρόικας, ο κ. Κάουεν εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία να καταλήξει σε διευθέτηση που θα καταστήσει δυνατή την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. την 1η Μαίου.

    Η τρόικα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύσκολη η συμφωνία μέχρι τις 22 Μαρτίου

    Δέκατη συνάντηση για το Κυπριακό

    Αρνητική η στάση του Ντενκτάς

    [11] Διεθνή

    Χιλιάδες οδηγοί αποκλείστηκαν στη Ν. Κορέα

    (6/3/2004 6:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Απεγκλωβίστηκαν, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 2.200 αυτοκίνητα με περίπου 4.000 επιβάτες που είχαν αποκλειστεί για περισσότερες από 24 ώρες σε δύο μεγάλους αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα Σεούλ με πόλεις του νότου, μετά την σφοδρότερη χιονόπτωση των τελευταίων εκατό ετών, που έντυσε στα λευκά το κεντρικό, κυρίως, τμήμα της χώρας. Νωρίτερα, ελικόπτερα έριξαν τρόφιμα και καύσιμα στους χιλιάδες οδηγούς που είχαν αποκλειστεί.

    Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων

    Οι αρχές διέθεσαν εκχιονιστικά για την διάνοιξη των δρόμων και 34 ελικόπτερα για παροχή βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης προς τους οδηγούς και τους επιβάτες των αυτοκινήτων, που αγωνίζονταν επί 24 ώρες στους καλυμμένους από το χιόνι δρόμους.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές από το χιόνι ανέρχονται σε 132 εκατ. δολάρια αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή.

    Το χιόνι άρχισε να πέφτει πυκνό από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία και η κίνηση στους δρόμους να γίνει ουσιαστικά αδύνατη.

    Πρόκειται για την εντονότερη χιονόπτωση των τελευταίων εκατό ετών στην Νότια Κορέα.

    [12] Αθλητισμός

    Ρεκόρ κόσμου για την Τατιάνα Λεμπέντεβα Χάλκινο μετάλλιο η Δεβετζή

    (6/3/2004 6:07:00 μμ)

    Ειδήσεις > Αθλητισμός)&body=Τριπλούν γυναικών: Νέο ρεκόρ κόσμου η Λεμπέντεβα. Χάλκινο η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή στο τριπλούν των γυναικών, χαρίζοντας το δεύτερο μετάλλιο για τη χώρα μας, στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στίβου, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Η Δεβετζή, παρά το άσχημο ξεκίνημα στον τελικό του αγωνίσματος, κατάφερε στην τέταρτη προσπάθειά της να "προσγειωθεί" στα 14 μέτρα 73 εκατοστά , κατακτώντας τη τρίτη θέση. Στο μεταξύ, τ ο άστρο της μεγάλης Ρωσίδας άλτριας, Τατιάνα Λεμπέντεβα, έλαμψε τρεις φορές σε διάστημα λίγων λεπτών. Η Λεμπέντοβα ισοφάρισε αρχικά το Παγκόσμιο ρεκόρ της Ασια Χάνσεν (28/2/1998 Βαλένθια), στο τριπλούν με 15.16μ στην πρώτη της προσπάθεια, καταρρίπτοντας στο δεύτερο άλμα με 15.25μ. Μάλλον, αυτό δεν την ικανοποίησε και θέλησε να γράψει ιστορία. Έτσι στο 6ο και τελευταίο άλμα έφθασε τα 15.36μ., κατέρριψε το ρεκόρ κόσμου και φυσικά ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στην Γιαμίλε Αλντάμα, που αγωνίζεται με τα χρώματα του Σουδάν, με άλμα στα 14.90μ.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή, στο πρώτο της άλμα μόλις κατάφερε να ξεπεράσει τα 14 μέτρα (14.02μ.), όμως στη συνέχεια ανέβηκε στα 14.23 και στα 14.65μ. πριν κάνει την τέταρτη προσπάθεια στα 14.73μ. που της έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει μια θέση στο βάθρο

    [13] Πολιτισμός

    Δέκα χρόνια χωρίς τη Μελίνα

    (6/3/2004 6:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, έφτασε από τη Νέα Υόρκη το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της Μελίνας Μερκούρη, μιας γυναίκας που φώτισε με την προσωπικότητά της όλη την Ελλάδα. Ο αγαπημένος της σύντροφος, Ζιλ Ντασέν, η πιο στενή της συνεργάτης, Εμμανουέλα Παυλίδου, και οι αγαπημένοι της φίλοι με συγκίνηση τέλεσαν το πρωί του Σαββάτου μνημόσυνο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στη μνήμη της σπουδαίας ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου, της αγωνίστριας στον αγώνα κατά της δικτατορίας και της πολιτικού, που έδωσε όλες της τις δυνάμεις για την επαναφορά του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές προσκήνιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 March 2004 - 17:51:20 UTC