Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκή ισοπαλία στο Στάμφορντ Μπριτζ
  • [02] Πανηγυρίζει η Λιόν
  • [03] Ζητείται περίοδος χάριτος για το Ιράν
  • [04] Παράδοση-παραλαβή καθηκόντων Ορκωμοσία νέας Κυβέρνησης
  • [05] Ισχυρές εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [06] Επικίνδυνος ιός εντοπίστηκε στον Καναδά Ο ιός της γρίπης των πουλερικών
  • [07] 5.000 άνθρωποι εκτελέσθηκαν το 2003 Μείωση θανατικής ποινής
  • [08] Με ένσταση άρχισε η δίκη του ΕΛΑ
  • [09] Δύο οι νεκροί Επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη
  • [10] Πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη Συνάντηση Κορυφής Σαρόν-Κορέι
  • [11] Εμπρησμός σε μάντρα αυτοκινήτων
  • [12] Βίαια επεισόδια στο Κασμίρ

    [01] Champions League

    Λευκή ισοπαλία στο Στάμφορντ Μπριτζ

    (10/3/2004 12:05:00 πμ)

    Τελικά η Τσέλσι ήταν η μεγάλη νικήτρια της αγγλογερμανικής κόντρας με τη Στουτγκάρδη για τη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "μπλε" του Κλαούντιο Ρανιέρι αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στο "Στάμφορντ Μπριτζ" με αντίπαλο την ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στον πρώτο αγώνα στη Γερμανία πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η Τσέλσι ήταν αρκετά τυχερή που στον πρώτο αγώνα στη Γερμανία κατάφερε να φύγει με τη νίκη αφού η Στουτγκάρδη ήταν σαφώς ανώτερη. Ομως το συγκεκριμένο γεγονός δεν "έβαλε μυαλό" στους παίκτες της αγγλικής ομάδας αφού η σημερινή παρουσία της ήταν εξίσου τραγική.

    Έχασε την πρόκριση, κέρδισε τις εντυπώσεις η Στουτγκάρδη

    Η Στουτγκάρδη μπορεί να έχασε την πρόκριση, ωστόσο κέρδισε τις εντυπώσεις, όντας πολύ καλύτερη από την πλούσια Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς που με παρόμοιες εμφανίσεις δε θα προχωρήσει περισσότερο στη διοργάνωση. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι η Στουτγκάρδη είχε σχεδόν διπλάσιες τελικές προσπάθειες σε σχέση με την Τσέλσι (19-11) ενώ είχε και σαφώς περισσότερες ευκαιρίες για γκολ (9-6). Παρόλα αυτά στο Λονδίνο χαμογελούν, αφού στη δεύτερη εμφάνιση της Τσέλσι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση οι "μπλε" κατάφεραν για δεύτερη φορά να προκριθούν στην τελική οκτάδα.

    Διαιτητής: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία) Κίτρινες: Χίνκελ Οι συνθέσεις: ΤΣΕΛΣΙ: Κουντιτσίνι, Τζόνσον (31΄ Ντεσαγί), Τέρι, Γκαλάς, Μπριτζ, Πάρκερ (61΄ Γκέρεμι), Μακελελέ, Λάμπαρντ, Γκρόνκιερ, Κρέσπο, Νταφ (82΄ Μούτου) ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: Χίλντεμπραντ, Χίνκελ (81΄ Γκόμεζ), Μπορντόν, Ζίβκοβιτς, Μέιρα, Λαμ, Σόλντο, Μάισνερ (63΄ Τίφερτ), Κακάου (40΄ Σζάμπιτς), Χλεμπ, Κουράνι.

    [02] Champions League

    Πανηγυρίζει η Λιόν

    (10/3/2004 12:09:00 πμ)

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Λιόν εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Πολ Λε Γκεν νίκησε απόψε στο "Ζερλάν" 1-0 τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, στον δεύτερο αγώνα για τη φάση των "16", και πήρε το εισιτήριο για την οκτάδα της διοργάνωσης, αφού είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ και πριν δύο εβδομάδες, στο "Ανοέτα".

    Το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του ήταν ισορροπημένο χωρίς πολλές φάσεις. Οι φιλοξενούμενοι ήταν βέβαια αυτοί που έψαχναν εναγωνίως το γκολ και το πλησίασαν στο 32΄, όταν το σουτ του Γκαμπιλόνδο έφυγε μόλις άουτ. Από την πλευρά τους, οι πρωταθλητές Γαλλίας έριξαν το βάρος τους στην άμυνα, αφού το 0-0 τους αρκούσε για να περάσουν στα προημιτελικά.

    Μετά τα μέσα του δευτέρου μέρους, οι παίκτες του Ρεϊνάλντ Ντενουί ανοίχτηκαν (υποχρεωτικά) και η Λιόν βρήκε την ευκαιρία να απειλήσει με καλές προϋποθέσεις την εστία του Αλμπέρτο (πήρε τη θέση του τραυματία Βέστερφελντ). Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στο 77΄, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο μετά από ασίστ του Λουγιντουλά σκόραρε και "τελείωσε" την υπόθεση πρόκριση.

    Διαιτητής: Μάικλ Ρίλεϊ (Αγγλία) Κίτρινες: Εντμίλσον, Κάρπιν, Χαουρέγκι, Σούρερ

    Οι συνθέσεις: ΛΙΟΝ: Κουπέ (16΄ Βερκούτρ), Ντεφλάντρ, Εντμίλσον, Μιούλερ, Μαλουντά, Εσιέν, Ντιάρα, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, Ντορασό (87΄ Μπέρτοντ), Γκοβού, Λουγιντουλά (83΄ Ελμπερ) ΣΟΣΙΕΔΑΔ: Αλμπέρτο, Ρεκάρτε, Χαουρέγκι, Σούρερ (85΄ Ντε Πάουλα), Ποτιγιόν, Κάρπιν, Τσάμπι Αλόνσο, Αρανμπούρου (60΄ Νιχάτ), Αλκίθα, Γκαμπιλόνδο (60΄ Ντε Πέδρο), Κοβάσεβιτς.

    [03] Διεθνή

    Ζητείται περίοδος χάριτος για το Ιράν

    (10/3/2004 12:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη της δυτικής Ευρώπης συμφώνησαν, τελικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την αναβολή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν. Το μέτρο αυτό θα τεθεί υπόψη του 35μελούς Συμβουλίου Διοικητών της ΙΑΕΑ, που αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει στην έδρα της στη Βιέννη.

    Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία τάχθηκαν υπέρ μετριοπαθέστερων διατυπώσεων στο σχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο των Διοικητών, κάμπτοντας, έτσι, τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο ίδιο θέμα.

    Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη αποβλέπουν με αυτήν τους την πρωτοβουλία στη διευκόλυνση του διαλόγου με την Τεχεράνη, που αντιμετωπίζει την απειλή των κυρώσεων επειδή απέκρυψε από τη διεθνή υπηρεσία πτυχές του πυρηνικού προγράμματός της.

    [04] Εσωτερικά

    Παράδοση-παραλαβή καθηκόντων Ορκωμοσία νέας Κυβέρνησης

    (10/3/2004 11:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ορκίζεται αυτή την ώρα η Κυβέρνηση Καραμανλή, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Μετά την ορκωμοσία ο νέος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων. Στη συνέχεια, στις 12.30 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Υπουργικό συμβούλιο και αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Θα ακολουθήσει παράδοση και παραλαβή των υπουργείων. Στο μεταξύ, με 18 υπουργούς, μία αναπληρώτρια υπουργό και 27 υφυπουργούς ανακοινώθηκε χθες στην αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, η νέα Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το προφίλ της νέας Κυβέρνησης

    Η νέα Κυβέρνηση Καραμανλή

    [05] Ιράκ

    Ισχυρές εκρήξεις στη Βαγδάτη

    (10/3/2004 9:08:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τέσσερις Ιρακινοί τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, από έκρηξη βόμβας κοντά σε υπηρεσία του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ (CSRII), στην πόλη Μπαακούμπα, όρια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της σιϊτικής οργάνωσης. Το κτήριο υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι τραυματίες. Νωρίτερα, έξι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί κοντά στο γενικό επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων. Ο αμερικανικός στρατός διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των εκρήξεων "κοντά στο σημείο ελέγχου αριθ 3, στις 06.15, τοπική ώρα (05.15, ώρα Ελλάδος)", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Το σημείο ελέγχου αριθ. 3 βρίσκεται στην αρχή της οδικής αρτηρίας που συνδέει το ξενοδοχείο Βαγδάτη με τις κτηριακές εγκαταστάσεις του συμμαχικού αρχηγείου, το οποίο απετέλεσε την περασμένη Κυριακή στόχο επίθεσης με ρουκέτες. Ο τομέας αυτός, που έχει ονομασθεί "πράσινη ζώνη", είναι ο αυστηρότερα φυλασσόμενος στην ιρακινή πρωτεύουσα. Από τον Οκτώβριο, αποτελεί σταθερό στόχο επιθέσεων με ρουκέτες και όλμους.

    Εκτός κινδύνου οι τραυματίες

    "Στις 06.00(τοπική ώρα) μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί μπροστά σε γραφείο της οργάνωσης Μπάντρ (πολιτοφυλακής του CSRII), εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα , μεταξύ των οποίων και ο τετράχρονος γιος ενός φύλακα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    "Οι τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου αλλά το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές" πρόσθεσε.

    Η ιρακινή αστυνομία απέκλεισε την περιοχή αμέσως μετά την έκρηξη και πραγματοποιεί ανακρίσεις για τη σύλληψη των δραστών.

    [06] Υγεία

    Επικίνδυνος ιός εντοπίστηκε στον Καναδά Ο ιός της γρίπης των πουλερικών μεταλλάσσεται

    (10/3/2004 7:22:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο εφιάλτης της γρίπης των πουλερικών φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Στον Καναδά εντοπίστηκε μια επικίνδυνη μορφή του ιού της γρίπης των πουλερικών, όπως ανακοίνωσε η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (ACIA). Ο επικίνδυνος ιός, ο οποίος είναι διαφορετικός από εκείνον "που υπάρχει σήμερα στην Ασία", εντοπίστηκε σε ορνιθοτροφείο στη Βρετανική Κολομβία, στον δυτικό Καναδά, όπου οι ειδικοί είχαν ανακαλύψει τον περασμένο μήνα ένα κρούσμα. Οι ειδικοί της Υπηρεσίας είχαν αρχικά εντοπίσει την ασθενέστερη μορφή του ιού Η7Ν3 σε ορνιθοτροφείο του Βανκούβερ, όπου χρειάστηκε να θανατωθούν πάνω από 16.000 πουλερικά. Όμως οι "αναλύσεις έδειξαν πως στο εν λόγω ορνιθοτροφείο υπήρχαν κι οι δύο μορφές του ιού, η μία ασθενής κι άλλη υψηλά παθογενής. Η παρουσία και των δύο μορφών στον ίδιο χώρο είναι σπάνια αλλά όχι απίθανη". Η υψηλά παθογενής μορφή εντοπίστηκε στα -μικρής ηλικίας- κοτόπουλα και μετά τις εξετάσεις βρέθηκε πως "ο ιός βρισκόταν στο στάδιο της μετάλλαξής του από την ελαφρά παθογενή μορφή του στην υψηλότερα παθογενή". Νωρίτερα, η Υπηρεσία είχε ανακοινώσει πως ο ιός εντοπίστηκε και σε ένα δεύτερο ορνιθοτροφείο στη Βρετανική Κολομβία, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα.

    [07] Διεθνή

    5.000 άνθρωποι εκτελέσθηκαν το 2003 Μείωση θανατικής ποινής

    (10/3/2004 8:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το δικαίωμα εκατοντάδων χαμηλόβαθμων δικαστηρίων, να επιβάλουν τη θανατική ποινή, αναφέρει η εφημερίδα Νέα του Πεκίνου, επικαλούμενη δηλώσεις του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζιάο Γιάνγκ, μιλώντας σε κοινοβουλευτικό στέλεχος από την επαρχία Σανζί. Ο υψηλός αριθμός εκτελέσεων θα μειωθεί, δηλώνουν αναλυτές. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζιάο Γιάνγκ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στην Κίνα εκτελούνται περισσότεροι εγκληματίες από όλες τις χώρες του κόσμου μαζί και περίπου 5,000 άνθρωποι εκτελέσθηκαν τον περασμένο χρόνο, τονίζουν δικαστικές πηγές.

    Ματαίωση εκτελέσεων

    Οι αναλυτές θεωρούν πως η κίνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα καθυστερήσει τις εκτελέσεις, εάν δεν οδηγήσει στη ματαίωση πολλών από αυτών.

    Πάνω από 300 δικαστήρια στην Κίνα μπορούν να επιβάλουν θανατικές ποινές.

    Ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας Λούο Γκαν, φαίνεται να εισηγήθηκε μυστικά την μείωση των εκτελέσεων, σε γραμμή με την πολιτική της νέας κυβέρνησης να καλλιεργήσει μία ηπιότερη εικόνα της αυταρχικής πολιτικής της, τονίζουν διάφορες πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    [08] Εσωτερικά

    Με ένσταση άρχισε η δίκη του ΕΛΑ

    (10/3/2004 10:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μετά από 10ήμερη διακοπή συνεχίζεται σήμερα η ακροαματική διαδικασία της δίκης του ΕΛΑ. Με την ένσταση του κατηγορουμένου Χρήστου Τσιγαρίδα να αποφυλακιστούν οι συγκατηγορούμενοί του μέχρι να περατωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησε η δίκη. Ο Χρήστος Τσιγαρίδας παίρνοντας αφορμή από μία τοποθέτηση της προέδρου του δικαστηρίου ότι πρέπει η δίκη να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων υπέβαλλε την παραπάνω ένσταση στη διεξαγωγή της δίκης. Αυτή την ώρα καταθέτει ο μάρτυρας Βασίλης Ζήσης ο οποίος αναφέρεται σε ανυπόγραφα έγγραφα της περιόδου 1970, όπου φέρεται ότι ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Κώστας Αγαπίου συνεργαζόταν με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο μέσω αντιστασιακών οργανώσεων.

    [09] Διεθνή

    Δύο οι νεκροί Επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη

    (10/3/2004 8:26:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επίθεση αυτοκτονίας δύο καμικάζι σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε κτήριο μασονικής στοάς στη συνοικία Καρτάλ στην Κωνσταντινούπολη. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο ένας από τους βομβιστές και ένας σερβιτόρος, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Οι πληροφορίες για τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες και μπήκαν στο κτήριο αφού πυροβόλησαν το φύλακα. Κατόπιν κατευθύνθηκαν στο χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένα αρκετά άτομα και εκεί έριξαν τις χειροβομβίδες που είχαν μαζί τους. Ο δεύτερος βομβιστής, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τους άλλους τραυματίες. Μάλιστα, μία νοσοκόμα δήλωσε ότι η αστυνομία μετέφερε στο νοσοκομείο έναν τραυματισμένο άνδρα, ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Τον περασμένο Νοέμβριο σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 62 άνθρωποι σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δύο εβραϊκών συναγωγών, του προξενείου της Βρετανίας και της βρετανικής τράπεζας ΗSBC. Ακραίες ισλαμικές οργανώσεις θεωρούν πως η διεθνής οργάνωση των μασόνων υποστηρίζει τις πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία

    [10] Διεθνή

    Πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη Συνάντηση Κορυφής Σαρόν-Κορέι

    (10/3/2004 9:02:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Κορυφής μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου ομολόγου του Αχμεντ Κορέι, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Οι επικεφαλής των γραφείων των δύο πρωθυπουργών, Ντοβ Βάισγκλας και Χάσαν Αμπού Λίμπντεχ θα συναντηθούν την προσεχή Κυριακή για να ετοιμάσουν την ημερήσια διάταξη της συνάντησης, που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη. Ο Σαρόν δεν έχει συναντηθεί με τον Κορέι από την ανάληψη των καθηκόντων του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού τον περασμένο χρόνο.

    [11] Εσωτερικά

    Εμπρησμός σε μάντρα αυτοκινήτων

    (10/3/2004 9:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Υπαίθρια περιφραγμένη μάντρα αυτοκινήτων, ιδιοκτησίας του Φώτη Μαρκόπουλου, πυρπόλησαν άγνωστοι τα ξημερώματα, στη διασταύρωση Ρήγα Φεραίου και Ιωάννη Θεολόγου, στο Γέρακα. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ένα τζιπ και ένα ΙΧ γερανοφόρο όχημα, ενώ υπέστησαν ζημιές ένα ακόμη ΙΧ φορτηγό και ένα ΙΧ επιβατικό. Στο σημείο βρέθηκε ένα πλαστικό μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό. Προανάκριση για τον εμπρησμό διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [12] Διεθνή

    Βίαια επεισόδια στο Κασμίρ

    (10/3/2004 10:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν, σε βίαιες επιθέσεις, στο Κασμίρ. Συγκεκριμένα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας σε χωριό του ινδικού Κασμίμ, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους, αφού πρώτα έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κέντρο Τύπου στη Σριναγκάρ. Τα δύο επεισόδια σημειώθηκαν χθες αργά το βράδυ, το πρώτο στην περιοχή Μπουντγκάμ και το δεύτερο στη θερινή πρωτεύουσα του Τζαμού και Κασμίρ, μοναδικό κρατίδιο στην Ινδία με μουσουλμανική πλειοψηφία.

    Στο Μπουντγκάμ, πρώην αντάρτης που έγινε πληροφοριοδότης των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε όταν εξερράγη στα χέρια του η χειροβομβίδα που απειλούσε να πετάξει σε χωρικούς, ανέφερε η αστυνομία και μάρτυρες. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο άνδρας εκστόμιζε απειλές κατά μιας οικογένειας και χωρικοί είχαν σπεύσει να τον ηρεμήσουν. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, ενώ 42 πολίτες που βρίσκονταν κοντά τραυματίστηκαν. Τρείς μεταξύ αυτών υπέκυψαν στο νοσοκομείο.

    Στη Σριναγκάρ, δύο ισλαμιστές αυτονομιστές εισέβαλαν σε τριώροφο κτίριο που χρησιμοποιείτο για τις ανάγκες κυβερνητικού κέντρου Τύπου το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες κατά την ανταλλαγή πυρών από αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν. Η φωτιά που κατασβέστηκε μετά από τρισήμισυ ώρες προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολυσύχναστη περιοχή της πόλης. Το Κασμίρ, έδαφος των Ιμαλαΐων που διαχωρίζεται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, είναι από το 1989 θέατρο αποσχιστικών συγκρούσεων με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στο ινδικό τμήμα του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 March 2004 - 9:51:55 UTC