Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαταλείπει τη μουσική βιομηχανία Τέλος εποχής για τον Τζορτζ Μαϊκλ
  • [02] 1- 0 επί της Λοκομοτίβ Μόσχας Πρόκριση για την Μονακό
  • [03] 1- 0 επί της Μπάγερν Μονάχου Η Ρεάλ στους "8"
  • [04] Μικραίνει το "τείχος ασφαλείας"
  • [05] Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Επαφές για το Κυπριακό
  • [06] Ελεύθεροι οι Βρετανοί του Γκουαντανάμο
  • [07] Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Ν. Κορέας
  • [08] Συζητήσεις με βουλευτές Επαφές Παπανδρέου για το αποτέλεσμα
  • [09] Άλλα επτά "συμβόλαια ανοικοδόμησης"
  • [10] Ανάγκη για άμεσες λύσεις "Έπιασε δουλειά" η νέα κυβέρνηση
  • [11] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Χάος στη Μαδρίτη

    [01] Διάφορα

    Εγκαταλείπει τη μουσική βιομηχανία Τέλος εποχής για τον Τζορτζ Μαϊκλ

    (11/3/2004 12:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στη μουσική βιομηχανία αλλά και στους θαυμαστές του ανά τον κόσμο, η απόφαση του αστέρα της ποπ, Τζορτζ Μάικλ να αποσυρθεί από την ενεργό μουσική δράση."Το κοινό με έχει πλήρως ανταμείψει για τα ταλέντα μου, πραγματικά δεν χρειάζεται να μου προσφέρει άλλο τα χρήματα του" είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC και πρόσθεσε "Γνωρίζω ότι είναι μία πρωτοφανής απόφαση για κάποιον που εξακολουθεί να πουλά". Τόνισε επίσης ότι οι φίλοι του, θα μπορούν να κατεβάζουν τα τραγούδια του από το Internet, έναντι ενός χρηματικού ποσού, που θα διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. " Θα είμαι περισσότερο ευτυχισμένος αν χαρίζω τη μουσική μου και επιπλέον θα προσφέρω κάτι πραγματικά θετικό, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη" υπογράμμισε.

    Σχετικά Links:

    George Michael

    [02] Champions League

    1- 0 επί της Λοκομοτίβ Μόσχας Πρόκριση για την Μονακό

    (11/3/2004 12:26:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επικράτησαν στο "Λουί Ντε" οι γηπεδούχοι, με 1-0 επί της Λοκομοτίβ Μόσχας. Από το πρώτο λεπτό του αγώνα η Μονακό είχε την υπεροχή. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ρίσκαρε, παρατάσσοντας την ομάδα του με τρεις επιθετικούς (Μοριέντες, Πρσο, Αντεμπαγιόρ) και φάνηκε να δικαιώνεται στο 19΄, όταν ο Αντεμπαγιόρ κέρδισε πέναλτι από τον Πασίνιν. Όμως, ο Οβτσίνικοφ νίκησε τον Πρσο και κράτησε το "μηδέν". Τρία λεπτά αργότερα, ο Λοσκόφ είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Λουσίλιο Καρντόσα και αποβλήθηκε. Η λύτρωση για τη Μονακό ήρθε στο 60΄, όταν ο Πρσο με δυνατό αριστερό σουτ άνοιξε το σκορ. Στο τελευταίο ημίωρο, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ οπισθοχώρησε και - χωρίς να απειληθεί- κράτησε το "χρυσό" 1-0 και την πρόκριση στα προημιτελικά.

    Διαιτητής: Λουσίλιο Καρντόσα

    Κίτρινες: Πασίνιν, Λοσκόφ, Ασατιάνι, Πρσο, Μπερναρντί, Ομπιορά, Γεβσέγεφ

    Κόκκινη: Λοσκόφ (22΄, δύο κίτρινες)

    Συνθέσεις

    ΜΟΝΑΚΟ: Ρόμα, Ιμπάρα, Ροντρίγκες, Γκιβέ, Εβρά, Πρσο (90΄ Πλαζίλ), Μπερναρντί, Ζήκος, Ροτέν, Αντεμπαγιόρ (77΄ Σισέ), Μοριέντες

    ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ: Οβτσίνικοφ, Γεβσέγεφ, Πασίνιν, Σενίκοφ (65΄ Γκουρένκο), Νιζεγκορόντοφ, Ασατιάνι, Μαμίνοφ, Ιζμαϊλοφ, Λοσκόφ, Ομπιορά, Ασβέτια (67΄ Παρκς)

    [03] Champions League

    1- 0 επί της Μπάγερν Μονάχου Η Ρεάλ στους "8"

    (11/3/2004 12:33:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οι "Μερένγκες" πήραν τελικά την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφού επικράτησαν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Μπάγερν Μονάχου με 1-0 και, σε συνδυασμό με το 1-1 του Μονάχου, πέρασαν στους "8". Οι γηπεδούχοι, παρά τις δύο πολύ μεγάλες απουσίες (Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντ) και παρά το ότι επιστράτευσαν ό,τι έχει απομείνει στον πάγκο (Μέχια), ξεκίνησαν πολύ δυνατά και πήραν από νωρίς τα ηνία του αγώνα. Η Μπάγερν σε κανένα σημείο του αγώνα, πέρα από ένα δίλεπτο στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου όταν οι Μακάι και Πιζάρο έχασαν μεγάλες ευκαιρίες να ισοφαρίσουν, δεν έδειξε να απειλεί την πρωταθλήτρια Ισπανίας, που είχε πάρει το προβάδισμα με το Ζιντάν στο 32΄.

    Διαιτητής: Ουρς Μάιερ

    Κίτρινες: Σαλγκάδο, Ζε Ρομπέρτο, Λιζαραζού

    Συνθέσεις:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ελγκέρα, Μέχια, Ραούλ Μπράβο, Φίγκο, Μπέκαμ, Γκούτι (+90΄ Μπόρχα), Σολάρι (+90΄ Καμπιάσο), Ζιντάν, Ραούλ

    ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Καν, Σανιόλ (67΄ Σαλιχάμιζιτς), Κουφούρ, Κόβατς, Λιζαραζού, Χάργκριβς (46΄ Σβάινσταϊγκερ), Μπάλακ, Ντεμικέλις, Ζε Ρομπέρτο, Πιζάρο (68΄ Σάντα Κρουζ), Μακάι

    [04] Διεθνή

    Μικραίνει το "τείχος ασφαλείας"

    (11/3/2004 12:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters

    Τη μείωση του φράκτη στη Δυτική Όχθη κατά 170 χιλιόμετρα φαίνεται να αποφασίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαρόν μελετά τον περιορισμό του τείχους κοντά στη λεγόμενη "πράσινη γραμμή", στα σύνορα δηλαδή πριν την κατάληψη της Δυτικής Όχθης από τους Ισραηλινούς το 1967. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας, που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή, να προωθήσει τις νέες αλλαγές, που, όμως, πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο μείωσης του μήκους του "τείχους ασφαλείας" επικρότησε ο Παλαιστίνιος υπουργός προεδρίας, Γκασάν αλ- Χατίμπ. Πολιτική πηγή του Ισραήλ, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως, η απόφαση του κ. Σαρόν αποσκοπεί στο να ικανοποιηθεί την Ουάσινγκτον. Σημειώνεται ότι, αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες το Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για το διαχωρισμό της χώρας από τους Παλαιστίνιους, εάν αποτύχουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Κορυφής Σαρόν-Κορέι

    [05] Εσωτερικά

    Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Επαφές για το Κυπριακό

    (11/3/2004 11:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να έχει σήμερα συνεχείς επαφές για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτή την ώρα οι κ.κ,. Μολυβιάτης και Βαληνάκης συναντούνται με τον πρέσβη της Κύπρου, Λεωνίδα Παντελίδη. Στις μια θα συναντηθούν με τον τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο. Στις δυο ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει για το ίδιο ζήτημα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ ύστερα από αίτημα του τελευταίου. Το Σάββατο εξάλλου φθάνει στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με την νέα πολιτική ηγεσία της χώρας. Χθες το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μάξιμου. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπρόσωπου του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών που επιρρίπτει ευθύνες στους ελληνοκύπριους για την ''διαφαινόμενη αποτυχία'' των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε πως είναι εξαιρετικά πρόωρο να υπάρχει απαισιοδοξία και απολογισμός ευθυνών.

    Νωρίτερα, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Τζορτζ Μπους προς τον Κώστα Καραμανλή, επισημαίνεται η πρόθεση των ΗΠΑ για από κοινού συνεργασία με στόχο τη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων της Κύπρου μέχρι την 1η Μαΐου.

    Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη και η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντενκτάς με θέμα την ασφάλεια σε συνάρτηση με την παρουσία των εποίκων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση εκτίμησε ότι θα χρειαστεί σκληρό παζάρεμα για να προστατευθούν τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών.

    Την Πέμπτη, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Αλβάρο Ντε Σότο υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες να ετοιμασθεί ένα κείμενο το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί η Ελλάδα και η Τουρκία να αντιπροσωπευθούν σε ανώτατο επίπεδο στην τετραμερή διάσκεψη για το κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τετραμερής διάσκεψη, θα διεξαχθεί στη Ζυρίχη

    Οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση την Παρασκευή καθώς οι σημερινές συνομιλίες αναβλήθηκαν λόγω της επίσκεψης Ντε Σότο στην Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δηλώσεις Πάουελ για Κυπριακό

    Κυπριακό: Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης

    [06] Διεθνή

    Ελεύθεροι οι Βρετανοί του Γκουαντανάμο

    (11/3/2004 7:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC

    Μετά την αποφυλάκιση του Τζαμάλ αλ Χαρίθ, το βράδυ της Τρίτης, ακολούθησε και η απελευθέρωση, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, των υπόλοιπων τεσσάρων συμπατριωτών του, οι οποίοι έφυγαν την Τρίτη από το Γκουαντανάμο και κρατούνταν από τη βρετανική αστυνομία. Την Τετάρτη το βράδυ αποφυλακίστηκαν οι Σαφίκ Ρασούλ, 26 ετών, Ασίφ Ικμπάλ και Ρουχάλ Αχμέντ, 22 ετών. Νωρίτερα, την ίδια ημέρα είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση του Τάρεκ Ντεργκούλ, 26 ετών. Σύμφωνα με δηλώσεις της δικηγόρου του Ντεργκούλ, Λουίζ Κριστιάν, οι τέσσερις άνδρες αποφυλακίστηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων εναντίον τους.

    Σε άσχημη κατάσταση

    Ο διεθνολόγος Μαξ Κλίφορντ, δήλωσε στο BBC ότι ο κ. Ντεργκούλ για την ώρα επιθυμεί να μείνει με την οικογένειά του, ενώ προσθέτει ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, σωματικά, ενώ και πνευματικά είναι αρκετά "εύθραυστος". Μάλιστα ένας από του αδελφούς του, του είπε ότι ο Ταρέκ είχε δυσκολίες ακόμα και στο περπάτημα.

    Ο κ. Κλίφορντ είπε ότι ο Ταρέκ Ντεργκούλ συνελήφθη από τους Αμερικανούς ενώ ταξίδευε στο Αφγανιστάν, δηλαδή "βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή". Ο Ντεργκούλ, ο οποίος είναι μαροκινής καταγωγής, θεωρείται ότι συνελήφθη στα βουνά Τόρα Μπόρα, όπου, κατά τους Αμερικανούς, είχαν καταφύγει μέλη των Ταλιμπάν. Το Μάρτιο του 2002 ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι κρατείται στο Κανταχάρ.

    Την τύχη των πέντε Βρετανών, που έφυγαν από το Γκουαντανάμο, δεν είχαν οι άλλοι τέσσερις συμπατριώτες τους, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα εκεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph στις αρχές της εβδομάδας, οι τέσσερις Βρετανοί θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι, ώστε να αποφυλακιστούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακρίσεις για τους Βρετανούς του Γκουαντανάμο

    [07] Διεθνή

    Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Ν. Κορέας

    (11/3/2004 8:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν μπορεί να αποποιηθεί τις δηλώσεις του υπέρ του κόμματος Ούρι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου-Χιούν. Δήλωσε, όμως, πως δε δέχεται ότι τα σχόλια αυτά αποτελούν βάσιμο λόγο για την παραπομπή του, αναφερόμενος στην πρόταση μομφής, που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση εναντίον του. Η αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Ρο, καθώς η παροχή υποστήριξης σε κάποιο κόμμα από τον Πρόεδρο απαγορεύεται από τον εκλογικό νόμο. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής μπορεί να γίνει μέχρι την Παρασκευή, το πρωί. Ο Ρο διευκρίνισε πάντως, ότι το πολιτικό του μέλλον θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Επίσης, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το σκάνδαλο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, στο οποίο εμπλέκονται πολλά μέλη της κυβέρνησης, μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε από το προεδρικό μέγαρο, ο Ρο υποστήριξε ότι μετά την εκλογή του ο μεγαλύτερος αδελφός του, του είχε ζητήσει τρεις φορές τη μεσολάβησή του στις επιχειρηματικές υποθέσεις του, όμως και τις τρεις φορές είχε αρνηθεί να παρέμβει.

    Διεθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία

    Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, που έχουν καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν πλέον αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο για την παραπομπή του.

    Το συντηρητικό Μεγάλο Εθνικό Κόμμα (GNP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας (MDP), το οποίο συνεργάζεται με το Εθνικό, ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των βουλευτών, οι οποίοι υποσχέθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, ξεπερνάει τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού, όπως άλλωστε επιτάσσει το σύνταγμα.

    Στο Κοινοβούλιο, το οποίο καταμετρά 270 μέλη, το GNP και το MDP έχουν συνολικά 207 βουλευτές (145 και 62 αντίστοιχα). Εκπρόσωπος του GNP δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να θέσει προς ψήφιση την πρόταση μομφής, αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή την Πέμπτη το πρωί.

    [08] Εσωτερικά

    Συζητήσεις με βουλευτές Επαφές Παπανδρέου για το αποτέλεσμα

    (11/3/2004 8:32:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΝΕΤ

    Πιθανή συνάντηση με τους βουλευτές Επικρατείας Μαρία Δαμανάκη και Μίμη Ανδρουλάκη είναι πιθανό να έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει το Εκτελεστικό Γραφείο, ενδεχομένως και την Κεντρική Επιτροπή για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τους βουλευτές Επικρατείας Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Σε δηλώσεις του ο κ. Μάνος τόνισε ότι "η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά δεν ωφέλησε εκλογικά όσο θα έπρεπε το κόμμα" ενώ ο κ. Ανδριανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα συνεχιστεί η συνεργασία καθώς πιστεύουμε στο όραμα που έχει δημιουργήσει για το μέλλον ο κ. Παπανδρέου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναντήσεις Παπανδρέου με βουλευτές

    [09] Ιράκ

    Άλλα επτά "συμβόλαια ανοικοδόμησης"

    (11/3/2004 9:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Επτά συμβόλαια σε αμερικανικές και βρετανικές εταιρίες παραχώρησε το Πεντάγωνο, στα πλαίσια της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Τα συμβόλαια είναι αξίας 8,4 έως 28,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθούν οι εταιρείες, που θα αναλάβουν την εκπλήρωση άλλων δέκα συμβολαίων, τα οποία αφορούν δημόσια έργα στους τομείς της υδροδότησης, των μεταφορών και επικοινωνιών, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, της παιδείας, της υγείας και της ηλεκτροδότησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    Οι ΗΠΑ αποκλείουν "εχθρικές" εταιρείες από την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    Νέο ρήγμα ΗΠΑ- Ε.Ε.

    Περιορισμοί στα χρυσά συμβόλαια του Ιράκ

    [10] Εσωτερικά

    Ανάγκη για άμεσες λύσεις "Έπιασε δουλειά" η νέα κυβέρνηση

    (11/3/2004 11:02:00 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με υπουργούς της κυβέρνησης. Συνάντηση εργασίας είχε στις 9.45 το πρωί, εκτός προγράμματος, με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, προκειμένου ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κα Πετραλιά, που παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου επί μία ώρα, δεν έκανε δηλώσεις και αναχώρησε για αναλυτική ενημέρωσή της από τον Κώστα Καρτάλη, τον απερχόμενο γενικό γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος επιμένει στην παραίτηση του παρά την επιθυμία της Κυβέρνησης να παραμείνει στη θέση του, αφού γνωρίζει αναλυτικά τους φακέλους της διοργάνωσης. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με το νέο γ.γ του υπουργικού συμβουλίου Αργύρη Καρρά και τον πρέσβη κ. Ζαφειρόπουλο. Στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 8.25 το πρωί, υπάρχει και ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Πρωί-πρωί στα γραφεία

    Νωρίς το πρωί πήγε στο γραφείο του, ο πρώτος τη τάξη υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, όπως ανέφερε, πρώτο του μέλημα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η επανίδρυση του κράτους προς όφελος του πολίτη.

    Βαρύ το χαρτοφυλάκιο για τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, αφού στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι ένα νέο νομοσχέδιο για τη φορολογική αναδιάρθρωση, ενώ άμεσο χειρισμό απαιτούν και τα οικονομικά θέματα. Αύριο πάντως, θα περάσει από το πρώτο τεστ των εμπειρογνωμόνων της Eurostat, που θα έρθουν στη χώρα μας για ελέγχους στα δημοσιονομικά μεγέθη

    Πολλή δουλειά περιμένει και τη νέα υπουργό Παιδείας, αφού ο κρίσιμος αυτός τομέας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου θα δώσει σύντομα δείγματα της πολιτικής της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ως το καλοκαίρι θα καταρτιστεί νομοσχέδιο για την παιδεία.

    Στον ευαίσθητο τομέα της εργασίας, ο νέος υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, θα δώσει την πρώτη και δύσκολη μάχη με το πρόβλημα της ανεργίας. Το χαρτοφυλάκιο βαρύ και απαιτητικό για τον νέο υπουργό Απασχόλησης με πρώτο κρίσιμο ραντεβού αυτό με την ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Νευραλγική και κρίσιμη για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η θέση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Απόλυτη γνώση των δυσκολιών και των απαιτήσεων φαίνεται, πάντως, να έχει ο νέος υπουργός Γιώργος Σουφλιάς που παρέλαβε το ογκώδες χαρτοφυλάκιο από την Βάσω Παπανδρέου.

    Πρώτη ημέρα και για τον "μαθητή" Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση που μέχρι χθες κατείχε ο καθηγητής του Κώστας Στεφανής. Η συγκίνηση περίσσευε χθες για τον νέο υπουργό Υγείας, όταν ο καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο και απερχόμενος υπουργός του παρέδιδε το χαρτοφυλάκιο. Η σκυτάλη πάντως για τον κύριο Κακλαμάνη θα είναι ιδιαίτερα βαριά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις θέσεις τους οι νέοι υπουργοί

    [11] Διεθνή

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Χάος στη Μαδρίτη

    (11/3/2004 11:14:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters, CNN

    Τουλάχιστον 62 είναι οι νεκροί και εκαντοντάδες οι τραυματίες, από τις τρεις εκρήξεις, που σημειώθηκαν σε αμαξοστοιχίες του προαστειακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, τρεις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Αμέσως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ τα πολιτικά κόμματα διέκοψαν κάθε προεκλογική δραστηριότητα. Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα καταδίκασε τις επιθέσεις ως μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας, που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές στην ισπανική πρωτεύουσα επικρατεί χάος και πανικός ενώ περίπου στις 11 ακούστηκε και τέταρτη ισχυρή έκλρηξη. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση, που χτύπησε την Ισπανία.

    Σκηνές πανικού

    Οι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών σήμερα το πρωί με στόχο μία αμαξοστοιχία, που βρισκόταν στον κεντρικό σταθμό Ατόσα της Μαδρίτης και δύο προαστιακούς σιδηροδρόμους στη νοτιο-ανατολική περιοχή της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Αμέσως μετά τις εκρήξεις η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση των σιδηροδρομικών σταθμών της πόλης.

    Στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας κυκλοφορούν μονάχα ασθενοφόρα, ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμα και ταξί για τη μεταφορά των τραυματιών.

    Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απευθύνουν εκκλήσεις για αίμα.

    Τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για ''σφαγή'' και δείχνουν εικόνες πανικόβλητων επιβατών και διαμελισμένων πτωμάτων γύρω από τα διαλυμένα βαγόνια.

    Η ισπανική αστυνομία, περίπου πριν δύο εβδομάδες, συνέλαβε δύο υπόπτους για συμμετοχή στην ΕΤΑ, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μαδρίτη, με ένα φορτηγάκι, στο οποίο μετέφεραν 500 κιλά εκρηκτικών, γεγονός που προμήνυε πιθανό χτύπημα.

    Η πιο αιματηρή επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 March 2004 - 9:51:01 UTC