Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 190 νεκροί -1247 τραυματίες Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό
  • [02] Η δράση της ΕΤΑ
  • [03] Λύγισαν οι Μαδριλένοι Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα νοσοκομεία
  • [04] Το Σάββατο στην Αθήνα ο Ζακ Ρογκ Εθνική υπόθεση οι Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [05] Αύριο, η μεγάλη αντιτρομοκρατική συγκέντρωση Συλλαλητήριο σιωπής

    [01] Διεθνή

    190 νεκροί -1247 τραυματίες Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό

    (11/3/2004 11:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν το πρωί στη Μαδρίτη, τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Εκατόν ενενήντα νεκροί και 1247 τραυματίες είναι ο απολογισμός των αλλεπάλληλων εκρήξεων που σημειώθηκαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Ειδικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις, κρίνοντας ότι με τις επιθέσεις, ενδέχεται να συνδέεται η Αλ Κάιντα. Αργά το βράδυ, ισλαμική οργάνωση με προκήρυξη της που δημοσιεύθηκε στο Internet εμφανίζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ λίγο αργότερα η αραβική εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Αραμπί, ανακοίνωσε ότι έχει επιστολή, με την οποία η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη. Τη βεβαιότητα ότι πίσω από τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκεται η ΕΤΑ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    "Η 11η Σεπτεμβρίου της Ισπανίας"

    Εικόνες φρίκης και πανικού επικράτησαν στη Μαδρίτη μετά το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων σε τέσσερις αμαξοστοιχίες στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής

    Δέκα εκρήξεις που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, σε τέσσερα τρένα που μόλις είχαν φθάσει στους σταθμούς της Ατότσα, του Ελ Πόσο και της Σάντα Ευουχένια, προκάλεσαν το θάνατο 190 ατόμων και τον τραυματισμό 1247 πολιτών.

    Ακολούθησαν τρεις νέες εκρήξεις, αυτή τη φορά ελεγχόμενες από την αστυνομία.

    Όλα ξεκίνησαν στις 7.39 το πρωί, όταν τρεις εκρήξεις, συγκλόνισαν το σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης.

    Ακολούθησαν εκρήξεις στο σταθμό του ελ Πόσο και εν συνεχεία στο σταθμό Σάντα Εουχένια της Μαδρίτης.

    Οι περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, κόβουν την ανάσα. Όλοι τους μιλούσαν για σκηνές που θύμιζαν πεδίο μάχης, ή καλύτερα κόλαση του Δάντη.

    Διαμελισμένα κορμιά κείτονταν δίπλα στα μισοδιαλυμένα βαγόνια, ενώ δεκάδες αιμόφυρτοι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια.

    Στο κάλεσμα τους, ανταποκρίθηκαν πρώτοι απλοί πολίτες, κάτοικοι των γύρω περιοχών ενώ στα σημεία των εκρήξεων, έσπευσαν δεκάδες οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

    Πρόχειρα νοσοκομεία και τράπεζες αίματος στήθηκαν σε πλατείες και αθλητικούς χώρους.

    Οι αρχές, μίλησαν αρχικά για δεκαπέντε τραυματίες, ενώ λίγο αργότερα ο κατάλογος των νεκρών σκαρφάλωσε στους εξήντα.

    Το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, δόθηκε στη δημοσιότητα, ο τελευταίος τραγικός απολογισμός. Σύμφωνα με αυτόν, οι νεκροί είχαν φθάσει τους 186 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 1200.

    Τα δραματικά γεγονότα, ανάγκασαν όλα τα κόμματα, να ακυρώσουν όλες τις προεκλογικές τους δραστηριότητες ενώ σε διάγγελμα του ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υποσχέθηκε τη σύλληψη των δραστών.

    Εμφανίσθηκε βέβαιος, ότι οι επιθέσεις ήταν έργο της ΕΤΑ και ανακοίνωσε μεγάλο αντιτρομοκρατικό συλλαλητήριο, με κεντρικό του σύνθημα "Με τα θύματα, με το Σύνταγμα, για την εξάλειψη της τρομοκρατίας".

    Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατέφθαναν δεκάδες συλληπητήρια τηλεγραφήματα από όλους τους πολιτικούς ηγέτες, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την 11η Μαρτίου Διεθνή Ημέρα για τα Θύματα της Τρομοκρατίας.

    Στο πλευρό της Ισπανίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ.

    "Θα βοηθήσουμε την ισπανική κυβέρνηση, με οποιοδήποτε τρόπο για τον εντοπισμό των ενόχων", τονίζει σε επιστολή του προς την Ισπανίδα ομόλογο του, Ανα Παλάσιο ο Κόλιν Πάουελ.

    Συνεργασία ΕΤΑ - Αλ Κάιντα;

    Την ώρα που η κυβέρνηση Αθνάρ, αλλά και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι για τα τρομοκρατικά χτυπήματα ευθύνεται η ΕΤΑ, ειδικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρώντας μάλιστα πολύ πιθανή τη συνεργασία της Αλ Κάιντα με την Αυτονομιστική Οργάνωση των Βάσκων.

    Ο τρόπος διενέργειας των φονικών επιθέσεων δεν μοιάζει με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Βασκική Αυτονομιστική Οργάνωση τονίζει ο διευθυντής της Europol, Γιούργκεν Στόρμπεκ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΤΑ προειδοποιούσε πάντα, όταν προέκυπτε απειλή για το κοινό.

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο ηγέτης του παράνομου σχηματισμού Μπατασούνα, πολιτικής πτέρυγας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, Αρνάλντο Οτέγκι. ''Αρνούμαι να δεχτώ ότι οι επιθέσεις της Μαδρίτης είναι έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ETA", τόνισε και απέδωσε τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα στην αραβική αντίσταση.

    Αργά το βράδυ, η αραβική εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Αραμπί που εκδίδεται στο Λονδίνο ανέφερε ότι υπάρχει επιστολή της Αλ Κάιντα που αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι επιθέσεις αυτές είναι πλήγματα κατά των σταυροφόρων, ανακοίνωσε η αραβική εφημερίδα που εκδίδεται στο Λονδίνο. "Κατορθώσαμε να διεισδύσουμε στην καρδιά της Ευρώπης των σταυροφόρων και να πλήξουμε μια από τις βάσεις της συμμαχίας των σταυροφόρων", αναφέρεται στην επιστολή η οποία χαρακτηρίζει τις επιστολές "Επιχείρηση θανάτου των Τρένων". Δεν υπάρχει τρόπος για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της επιστολής, αντίγραφο της οποίας εστάλη και στα γραφεία του πρακτορείου Ρόιτερ στο Ντουμπάι. Την επιστολή υπογράφουν οι "Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς Αλ Μάσρι". Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι ετοιμάζεται μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται κατά 90% έτοιμη. Η εφημερίδα είχε λάβει και στο παρελθόν παρόμοια επιστολή από την ίδια ταξιαρχία, η οποία ανελάμβανε την ευθύνη εκ μέρους της Αλ Κάιντα για την επίθεση του Νοεμβρίου σε δύο συναγωγές στην Τουρκία και για τη βομβιστική επίθεση του Αυγούστου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα, ισλαμική οργάνωση με προκήρυξη της που δημοσιεύθηκε στο Internet εμφανίζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη.

    Την ίδια ώρα στην Ισπανία, ο εντοπισμός μίας κασέτας με στίχους από το Κοράνι που βρέθηκε σε φορτηγάκι κοντά στο σημείο της τραγωδίας, ανάγκασε τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών σε αναδίπλωση . "Μετά τα νέα ευρήματα, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά", είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

    Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων

    Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα νοσοκομεία

    Η δράση της ΕΤΑ

    H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη

    Σημαντικές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια

    [02] Διεθνή

    Η δράση της ΕΤΑ

    (11/3/2004 8:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Δεκέμβριος 2003: η αστυνομία συλλαμβάνει για δεύτερη φορά το κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΑ, Ιβόν Φερνάρντες Ιράντι, στη γαλλική πόλη Μοντ ντε Μαρσάν.

    Νοέμβριος 2003: η ισπανική αστυνομία συλλαμβάνει 12 αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης σε μια σειρά επιχειρήσεων.

    Ιούλιος 2003: εκρήξεις βομβών σημειώνονται με διαφορά λίγων λεπτών στα ισπανικά θέρετρα του Αλικάντε και του Μπενιντόρμ τραυματίζοντας 13 άτομα. Μετά από πέντε ημέρες μια άλλη βόμβα εκτοξεύεται εναντίον του αεροδρομίου Σανταντέρ.

    Μάιος 2003: οι ΗΠΑ ονομάζουν το Μπατασούνα τρομοκρατική οργάνωση. Ακολουθεί με διαφορά ενός μηνός η ΕΕ.

    Μάρτιος 2003: το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας κηρύσσει παράνομο το Μπατασούνα ανταποκρινόμενο σε αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά από το θάνατο το Φράνκο το 1975 που ένα κόμμα στην Ισπανία βγαίνει εκτός νόμου.

    Φεβρουάριος 2003: η ισπανική κυβέρνηση κλείνει τη βασκική εφημερίδα Euskaldunon Egunkaria με το δικαιολογητικό ότι έχει σχέση με την ΕΤΑ. Την επόμενη ημέρα μια νέα βασκική εφημερίδα με το όνομα Egunero κάνει την εμφάνισή της με τον τίτλο: "Κλειστή αλλά όχι φιμωμένη".

    Δεκέμβριος 2002: το κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΑ, Ιβόν Φερνάρντες Ιράντι, δραπετεύει από γαλλικό κρατητήριο μόλις τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του κοντά στα ισπανικά σύνορα.

    Σεπτέμβριος 2002: η γαλλική αστυνομία σε συνεργασία με την ισπανική συλλαμβάνει έναν άντρα και μια γυναίκα που θεωρούνται κορυφαία στελέχη της οργάνωσης.

    Αύγουστος 2002: ο Ισπανός δικαστής Γκαρθόν αναστέλλει τις δραστηριότητες του Μπατασούνα με το δικαιολογητικό ότι είναι παρακλάδι της ΕΤΑ το οποίο κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εν τω μεταξύ, η Βουλή ζητά να κηρυχθεί μόνιμα παράνομο το Μπατασούνα.

    Ιούλιος 2002: ο Ισπανός δικαστής Γκαρθόν ζητά την κατάσχεση 18 εκ. ευρώ από λογαριασμούς που ανήκουν στο Μπατασούνα.

    Δεκέμβριος 2001: η ΕΕ ανακηρύσσει την ΕΤΑ τρομοκρατική οργάνωση. Είναι η πρώτη φορά που και τα 15 κράτη-μέλη χαρακτηρίζουν έτσι τη βασική οργάνωση.

    Νοέμβριος 2001: ο δικαστής Χοσέ Μαρία Λιντόν δολοφονείται στο Μπιλμπάο ενώ 24 ώρες πριν, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίζει περίπου 100 άτομα στη Μαδρίτη. Ο Λιντόν είχε καταδικάσει σε μακροχρόνια κάθειρξη έξι συμπαθούντες την ΕΤΑ, το 1987.

    Μάιος 2001: μέλος του Λαϊκού Κόμματος δολοφονείται στη Σαραγόσα μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στο βασκικό κοινοβούλιο.

    Μάρτιος 2001: ο πολιτικός του σοσιαλιστικού κόμματος Φροϊλάν Ελέξπε δολοφονείται πιθανότατα από την ΕΤΑ κοντά στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν.

    Νοέμβριος 2000: ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος καταδικάζει την ΕΤΑ σε ένα λόγο του για την 25η επέτειο της ανόδου του στο θρόνο. Δύο ημέρες πριν ένας υπουργός είχε δολοφονηθεί στη Μπαρτσελόνα.

    Αύγουστος 2000: χιλιάδες διαδηλωτές στο Μπιλμπάο εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ΕΤΑ μετά το θάνατο τεσσάρων μελών της οργάνωσης μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν γεμάτο με εκρηκτικά.

    Μάιος 2000: ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία παίρνουν μέρος σε μια πανισπανική αγρυπνία για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χοσέ Λουίς ντε λε Κάγιε.

    Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2000: εκρήξεις αυτοκινήτων στη Μαδρίτη και τη βασκική πρωτεύουσα προαναγγέλλουν την επανέναρξη των επιθέσεων της οργάνωσης.

    Νοέμβριος 1999: η αυτονομιστική οργάνωση ανακοινώνει τη λήξη της 14μηνης κατάπαυσης του πυρός προβάλλοντας ως δικαιολογητικό τη μη πρόοδο στις συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση.

    Αύγουστος 1999: ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ κατηγορεί την ΕΤΑ ότι φοβάται την ειρήνη και καλεί την οργάνωση να αποδείξει τη δέσμευσή της.

    Μάιος 1999: η μοναδική συνάντηση μεταξύ της ΕΤΑ και της ισπανικής κυβέρνησης πραγματοποιείται στη Ζυρίχη.

    Σεπτέμβριος 1998: η ΕΤΑ ανακοινώνει την πρώτη εκεχειρία από την αρχή της δράσης της.

    Ιούνιος 1998: έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνει το δημοφιλές μέλος του Λαϊκού Κόμματος Μανουέλ Σαμαρένο.

    Μάρτιος 1998: τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας αρχίζουν συνομιλίες, χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης, για την παύση της βίας στα βασκικά εδάφη.

    Φεβρουάριος 1998: το Μπατασούνα εκλέγει νέο προσωρινό ηγέτη.

    Δεκέμβριος 1997: 23 ηγέτες του Μπατασούνα φυλακίζονται για 7 χρόνια για συνεργασία με την ΕΤΑ.

    Ιούλιος 1997: η ΕΤΑ απαγάγει και σκοτώνει το μέλος του συμβουλίου, Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκο, βασκικής καταγωγής, προκαλώντας εθνική κατακραυγή που εκφράζεται με τις διαδηλώσεις περίπου έξι εκατομμυρίων Ισπανών.

    1997: αρχίζουν οι επιχειρήσεις της ΕΤΑ εναντίον των πολιτικών του Λαϊκού Κόμματος.

    Μάρτιος 1996: το δεξιό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές. Η ΕΤΑ το θεωρεί διάδοχο του δικτάτορα Φράνκο.

    1995: απόπειρα δολοφονίας του Χοσέ Μαρία Αθνάρ με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Ιούνιος 1987: 21 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σούπερ μάρκετ στη Μπαρτσελόνα. Η ΕΤΑ ζητά συγγνώμη για το "λάθος".

    1980: 180 είναι τα θύματα της ΕΤΑ μέσα στο έτος.

    1978: ιδρύεται η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, το κόμμα Μπατασούνα.

    Δεκέμβριος 1973: Βάσκοι εθνικιστές δολοφονούν τον πρωθυπουργό Λουίς Καρέρο Μπλάνκο σε αντίποινα για την εκτέλεση Βάσκων μαχητών.

    1968: η ΕΤΑ δολοφονεί το πρώτο της θύμα, τον Μελιτόν Μανθάνας, έναν μυστικό αστυνομικό στο Σαν Σεμπαστιάν.

    1961: ξεκινάει η βίαιη δράση της ΕΤΑ με την απόπειρα εκτροχιασμού ενός τρένου που μεταφέρει πολιτικούς.

    1959: ιδρύεται η ΕΤΑ με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Το πλήρες όνομα της οργάνωσης είναι Euzkadi Ta Askatasuna και σημαίνει "Βασκική πατρική γη και ελευθερία".

    1937: ο στρατηγός Φράνκο καταλαμβάνει τη χώρα των Βάσκων.

    [03] Διεθνή

    Λύγισαν οι Μαδριλένοι Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα νοσοκομεία

    (11/3/2004 8:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: El Mundo

    Τις σκηνές φρίκης που εκτυλίχθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, διαδέχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα νοσοκομεία, με πρωταγωνιστές τους συγγενείς των θυμάτων. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έδιναν μάχη όχι μόνο για να φροντίσουν τους τραυματίες αλλά και για να στηρίξουν ψυχολογικά τους συγγενείς που κατέφθαναν κατά εκατοντάδες, άλλοτε για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς και άλλοτε για να αναζητήσουν μεταξύ των τραυματιών τους ανθρώπους τους. Λίγη ώρα μετά το χτύπημα, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, μετέβη στο νοσοκομείο Γρέγοριο Μαρανιόν, όπου διεκομίσθηκαν οι περισσότεροι τραυματίες.

    Δυσβάσταχτος ο πόνος

    Στο νοσοκομείο 12 Οκτώβρη και Γρέγοριο Μαρανιόν, μεταφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, το δράμα των κατοίκων της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Εκεί, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Μαδρίτης, κατέφθαναν κατά εκατοντάδες οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών, για να ακούσουν άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες ειδήσεις.

    Στα νοσοκομεία της πόλης, πέρα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί του υπουργείου, έφτιαχναν λίστες με τα ονόματα των αγνοουμένων και τα τηλέφωνα αυτών που τους αναζητούσαν.

    Οι διάλογοι τους, με τους συγγενείς, αποκαλυπτικοί του πόνου και της ανθρώπινης τραγωδίας

    "Μη μου πείτε, μη μου το πείτε, δεν θέλω να το ακούσω" έλεγε ένας άνδρας σε υπάλληλο του υπουργείου, την ώρα που ετοιμαζόταν να του ανακοινώσει αν η κόρη του ήταν ζωντανή ή νεκρή.

    Και κατέρρευσε.

    Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

    Χειρότερες εικόνες, όμως ήταν αυτές στα επείγοντα.

    Η δημοσιογράφος Νούρια Λαμπάρι της εφημερίδας El Mundo, περιγράφει:

    "Μία γυναίκα, αιμόφυρτη και χτυπημένο σοβαρά στο κεφάλι και το σώμα περίμενε σε αναπηρικό καροτσάκι κάποιον να τη φροντίσει.

    Δεν ανησυχούσε όμως για τη ζωή της.

    Εκείνο που την ενδιέφερε ήταν η κόρη της, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν αγνοούμενη.

    "Δεν τη βρίσκουν, δεν τη βρίσκουν. Ήταν προσκολημμένη πάνω μου από τότε που ο πατέρας της μας άφησε. Δεν ήθελε να πάρουμε το τρένο. Ήθελε να πάμε με το αυτοκίνητο. Αλλά εγώ δεν ήθελα να ξοδέψω βενζίνη" δήλωσε η άτυχη γυναίκα στη δημοσιογράφο της Εl Mundo.

    [04] Εσωτερικά

    Το Σάββατο στην Αθήνα ο Ζακ Ρογκ Εθνική υπόθεση οι Ολυμπιακοί Αγώνες

    (11/3/2004 9:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η πορεία των Ολυμπιακών έργων εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή της πρόεδρου της "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και των υπουργών Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και της αναπληρωτού υπουργού Πολιτισμού. Η κα Πετραλιά τόνισε στους δημοσιογράφους ότι "καθημερινά θα ασχολούμαστε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Ζακ Ρογκ για το έργο Καλατράβα", για το οποίο -όπως γνωστοποίησε- αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και κατασκευαστές. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ολυμπιάδας και η συλλογική οριοθέτηση των στόχων για να καθοριστεί ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων στο μεγάλο εθνικό γεγονός. Ο κ. Βουλγαράκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, για την οποία το πιο δυνατό τεστ είναι η μεγάλη άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες σε όλη την Ελλάδα.

    Πρόθυμος να βοηθήσει ο Βενιζέλος

    Το πρωί, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την κ. Πετραλιά για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ αργότερα η υφυπουργός συνομίλησε με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστα Καρτάλη. Η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο κ. Καρτάλης, που γνωρίζει αναλυτικά τους φακέλους για τη διοργάνωση των Αγώνων, και ήδη του έχει κάνει τη σχετική πρόταση. Η κα Πετραλιά, αναφερόμενη στο θέμα παραίτησης του κ. Καρτάλη, τόνισε πως για ένα τέτοιο εθνικό θέμα θα πρέπει να δεχόταν να παραμείνει.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, τα έργα "έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά", ενώ αύριο πρόκειται να επισκεφτεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για να εξετάσει την πορεία τους από κοντά και τόνισε ότι, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία μέσα στις προθεσμίες. Τέλος, κάλεσε σε συνάντηση τους δύο εργολάβους, που είναι υπεύθυνοι για τα έργα της μαραθώνιας διαδρομής, τα οποία καθυστερούν.

    Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να βοηθήσει την νέα κυβέρνηση στην τελευταία φάση της προετοιμασίας των Αγώνων. Επίσης, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου, στη διάθεση του κ. Καραμανλή τέθηκαν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Νάσος Αλευράς, αλλά και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας των Αγώνων, Κώστας Καρτάλης. "Είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής", αναφέρει χαρακτηριστικά ο απερχόμενος υπουργός και προσθέτει πως, και οι τρεις είναι έτοιμοι να μετέχουν, εφόσον κληθούν, σε συσκέψεις και συναντήσεις για τους Αγώνες.

    Σε εξέλιξη η "Ασπίς Ηρακλέους 2004"

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη άσκηση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Μαρτίου, στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις, που θα φιλοξενήσουν ολυμπιακά αγωνίσματα Στην άσκηση με την κωδική ονομασία "ΑΣΠΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ 2004" μετέχουν 1500 άτομα, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιώτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις ειδικά εκπαιδευμένοι γι' αυτό το σκοπό. Ακόμη, μετέχουν 400 Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους με ειδικά σεμινάρια που θα γίνουν μέχρι και το πέρας της άσκησης. Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, σημαντικός θα είναι ο ρόλος της αεροπορίας, όπου με ελικόπτερα και αεροσκάφη θα παρέχει προστασία στη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην άσκηση θα λάβουν μέρος και νατοϊκές δυνάμεις που θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη των ασκήσεων, ενώ η πλήρης εξέλιξη των ασκήσεων θα γίνει με την εποπτεία δυνάμεων των εφτά κρατών-μελών που αποτελούν την επιτροπή διεξαγωγής της άσκησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιολυμπιακές πορείες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

    [05] Διεθνή

    Αύριο, η μεγάλη αντιτρομοκρατική συγκέντρωση Συλλαλητήριο σιωπής

    (11/3/2004 9:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: El Mundo

    Περισσότερα από χίλια άτομα, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο κέντρο της Μαδρίτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν το πρωί την ισπανική πρωτεύουσα. Στο σημερινό συλλαλητήριο σιωπής, συμμετείχαν, νέοι κυρίως φοιτητές, απλοί πολίτες, αλλά και πολιτικοί, μεταξύ αυτών, ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, Φρανσίσκο Φρούτος. Συλλαλητήρια θα διοργανωθούν και την Παρασκευή σε όλες τις ισπανικές πόλεις, με κεντρικό αυτό που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, κατόπιν πρωτοβουλίας της ισπανικής κυβέρνησης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 March 2004 - 21:50:49 UTC