Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακάλυψαν τον δέκατο πλανήτη "Μεγαλώνει" το Ηλιακό μας Σύστημα
  • [02] Απόρριψη αιτήματος αναβολής Κατάθεση Βασίλη Ζήση
  • [03] Αποχαιρετά την όπερα ο Παβαρότι
  • [04] Τρία καλάθια προκαλούν τον πανικό στην Ινδία
  • [05] Η Ευρώπη τίμησε τα θύματα
  • [06] Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
  • [07] Καταργούνται οι εξέτάσεις της Β΄ Λυκείου Αλλαγές από το νέο έτος στη
  • [08] Κανένα όχημα δεν τερμάτισε Άγονη έρημος για τα ρομπότ
  • [09] Συναίνεση ζητά το Υπουργείο Οικονομικών για τις αυξήσεις
  • [10] Βαριές κατηγορίες για τον Μιχαλόπουλο
  • [11] Δέσμευση Θαπατέρο Απόσυρση των Ισπανών από το Ιράκ
  • [12] Συνάντηση Λιάπη με τις ηγεσίες των ΔΕΚΟ
  • [13] Στις 27 Μαρτίου αναμένονται οι επιθεωρητές Νέοι πυρηνικοί έλεγχοι στο
  • [14] Με επιστολή της στο ΔΣ του ΧΑΑ Διαψεύδει η Ιντρακόμ
  • [15] "Τρίζει η καρέκλα" του Προτάσοφ

    [01] Τεχνολογία

    Ανακάλυψαν τον δέκατο πλανήτη "Μεγαλώνει" το Ηλιακό μας Σύστημα

    (15/3/2004 12:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC

    Ένα μεγάλων διαστάσεων διαστημικό αντικείμενο, που μπορεί να είναι ο 10ος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, εντόπισαν οι αστρονόμοι. Ο νέος πλανήτης, ο οποίος είναι αρκετά απομακρυσμένος, εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer αλλά και από το Hubble, κατά τη διάρκεια μίας έρευνας με επικεφαλής τον Dr Michael Brown του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα Σέντνα, η οποία είναι μία θαλάσσια θεά των Εσκιμώων. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι ο νέος πλανήτης έχει 2.000 χμ διάμετρο, αλλά διόλου απίθανο να είναι μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα, ο οποίος έχει διάμετρο 2.250 χμ. Πάντως, η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ταράξει τους κύκλους των αστρονόμων επειδή, μάλλον θα προκαλέσει διαφωνίες σχετικά με το αν όντως πρόκειται για πλανήτη.

    Πλανήτης ή αντικείμενο;

    Η Σεντνα αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό αντικείμενο, που βρέθηκε στο Ηλιακό μας Σύστημα, μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930. Πάντως, το ακριβές μέγεθος του πλανήτη δεν είναι ακόμα γνωστό. Ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν, ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.

    Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, βρίσκεται 10 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη γη, σε μία διαστημική περιοχή στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες γνωστά αντικείμενα, αλλά οι αστρονόμοι πιστεύουν, πως εκεί υπάρχουν πολλά ακόμα για να ανακαλύψουν. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούνται από πάγο και βράχους, αλλά μερικά, όπως, η Σέντνα, μπορεί να είναι μεγαλύτερα.

    Οι αστρονόμοι στο Αστεροσκοπείο Τέναγκρα στην Αριζόνα, θα μελετήσουν και θα καθορίσουν την τροχιά της Σέντνα, δίνοντας, έτσι, την απάντηση στο ερώτημα αν πρόκειται για πλανήτη ή όχι.

    Ορισμένοι, όμως, πιστεύουν, πως ούτε και ο Πλούτωνας είναι πραγματικός πλανήτης απλά ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος.

    Πάντως, όσοι θεωρούν πραγματικό πλανήτη τον Πλούτωνα, θα πρέπει να καταχωρίσουν την Σέντνα ως τον 10ο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

    [02] Εσωτερικά

    Απόρριψη αιτήματος αναβολής Κατάθεση Βασίλη Ζήση

    (15/3/2004 1:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ, με την κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση. Στο δικαστήριο αναγνώστηκε μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει στον Αρειο Πάγο, ο δημοσιογράφος το 1996. Στην επίμαχη αναφορά του ο κ. Ζήσης έκανε λόγο για χρηματοδότηση δύο ελληνικών κομμάτων από τη "Στάζι", αλλά και για σχέσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με τη μυστική υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η ανάγνωση της αναφοράς Ζήση προκάλεσε αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης για κλήση σε κατάθεση συγκεκριμένων πολιτικών αρχηγών, όπως του Γιώργου Παπανδρέου και της Αλέκας Παπαρήγα και άλλων προσώπων, αίτημα που ο Εισαγγελέας έδρας Ελευθέριος Πατσής ζήτησε να απορριφθεί. Στο μεταξύ, την αντίθεση τους στο αίτημα του Νίκου Τσιγαρίδα για αναβολή της δίκης μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και αποφυλάκιση των κρατουμένων για την υπόθεση του ΕΛΑ, εξέφρασαν στο δικαστήριο οι Κώστας Αγαπίου και Αγγελέτος Κανάς. Το αίτημα αναβολής απερρίφθη από το δικαστήριο.

    Όπως τόνισαν οι δύο κατηγορούμενοι δεν τους εκφράζει η τοποθέτηση του Χρήστου Τσιγαρίδα.

    Ο Αγγελέτος Κανάς είπε στους δικαστές ότι δεν χρειάζεται προστάτες, ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητα το αίτημα του συγκατηγορούμενου του, θέλοντας μάλιστα να καταδείξει αδυναμίες που έχει κατά την άποψή του το κατηγορητήριο, ειρωνικά ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά γεγονότων, όπως η βύθιση του Τιτανικού, το ναυάγιο στη Φαλκονέρα, αλλά και το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε του Χρηματιστηρίου. Ο Κώστας Αγαπίου κατηγόρησε τον Χρήστο Τσιγαρίδα πως τον χρησιμοποιεί ως άλλοθι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητά την αποφυλάκισή του ένας άνθρωπος που δεν τον γνωρίζει.

    [03] Πολιτισμός

    Αποχαιρετά την όπερα ο Παβαρότι

    (15/3/2004 1:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την "Τόσκα" του Τζιάκομο Πουτσίνι, επέλεξε να ερμηνεύσει ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος δήλωσε ότι αποσύρεται από τη κλασσική μουσική σκηνή. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, ο κορυφαίος τενόρος επέστρεψε, το Σάββατο, για μία παράσταση στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Στη σκηνή αυτή, από το 1968, που ξεκίνησε την καριέρα του, έχει τραγουδήσει 379 φορές, υποδυόμενος 20 διαφορετικούς ρόλους. Το κοινό δε σταματούσε να χειροκροτεί και να επευφημεί τον Ιταλό τενόρο, αποδίδοντας, έτσι, τον ελάχιστο φόρο τιμής στην εξαίρετη καριέρα του και την προσφορά του, καθώς έφερε την όπερα κοντά στον κόσμο με τους δίσκους και τις μεγάλες συναυλίες του. Φανερά συγκινημένος ο Παβαρότι κάλεσε αρκετές φορές, μετά το τέλος της παράστασης, τους καλλιτέχνες, που τον πλαισίωναν, καθώς και όλους τους συντελεστές της παράστασης, ενώ έστελνε φιλιά στο κοινό.

    Ξεκινά παγκόσμια περιοδεία

    Τα τελευταία χρόνια, οι επίσημες εμφανίσεις του στη σκηνή περιορίστηκαν λόγω, της μειωμένης ευκινησίας του αλλά και των εγχειρίσεων στο ισχίο και το γόνατο στις οποίες υπεβλήθη.

    Ο 68χρονος τενόρος ξεκινά μια αποχαιρετιστήρια παγκόσμια περιοδεία, μέχρι τα τέλη του 2005, οπότε σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί.

    "Ξέρω πότε θα πρέπει ν αποσυρθώ και θα το σεβαστώ", είπε πει στο Λονδίνο δύο χρόνια πριν. Τότε είχε δηλώσει, πως όταν συνταξιοδοτηθεί, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα κτηρίων προορισμένα για την όπερα στη γενέτειρά του, τη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας.

    [04] Διάφορα

    Τρία καλάθια προκαλούν τον πανικό στην Ινδία

    (15/3/2004 2:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τρία καλάθια από μπαμπού έσπειραν τον τρόμο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μαντράς της Ινδίας, την Κυριακή. Τα καλάθια είχαν μείνει για πολλή ώρα αζήτητα για πολλή ώρα και προκάλεσαν τον πανικό σε ταξιδιώτες και σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Άνδρες ασφαλείας των σιδηροδρόμων περικύκλωσαν την αμαξοστοιχία, στην οποία βρίσκονταν τα καλάθια και εκκένωσαν, με προσοχή, το τρένο. Αμέσως κλήθηκε μονάδα της αστυνομίας ειδική για την εξουδετέρωση βομβιστικών μηχανισμών. Τελικά, οι πυροτεχνουργοί ανακάλυψαν, ότι όντως τα καλάθια είχαν επικίνδυνο περιεχόμενο, αλλά όχι βόμβες. Αντίθετα, περιείχαν τρία μεγάλα φίδια, δύο από τα οποία ήταν κόμπρες. Η καρδιά όλων πήγε στη θέση τους και τα φίδια μεταφέρθηκαν στον προορισμό τους, το εθνικό πάρκο Γκουίντι στα περίχωρα της πόλης.

    [05] Διεθνή

    Η Ευρώπη τίμησε τα θύματα

    (15/3/2004 2:18:00 μμ)

    Φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, απότισαν σήμερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι, με σιγή τριών λεπτών στις 11:00 ώρα Γκρίνουιτς (στην Ελλάδα έγινε μία ώρα αργότερα, στις 14:00), μετά από πρωτοβουλία της Ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. Στις Βρυξέλλες, την πόλη που φιλοξενεί τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τέθηκε επικεφαλής πορείας στην οποία μετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, που διοργανώθηκε στην πλατεία Σούμαν, στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας. Σιγή τριών λεπτών τήρησαν επίσης οι πρεσβευτές στο ΝΑΤΟ και στην έδρα του συμβουλίου υπουργών της Ένωσης. Την πρωτοβουλία έλαβε την Παρασκευή ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ένδειξη "αλληλεγγύης" της Ευρώπης προς την "Ισπανία και το λαό της".

    [06] Διάφορα

    Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

    (15/3/2004 5:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) διοργάνωσε συνέδριο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), στο οποίο συμμετείχαν και προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο άνεμο προσαρμογής και ότι στους στόχους του είναι να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, να καταπολεμήσει τα κυκλώματα της αγοράς, να επιτύχει μείωση του κόστους παραγωγής, να στηρίξει τις ενώσεις καταναλωτών και να εξασφαλίσει την εφαρμογή του νομικού πλαισίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρότεινε να γίνει η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα προϊόντα, ενώ επεσήμανε ότι τα προβλήματα των καταναλωτών δεν μπορούν να αφεθούν στην αυτορρύθμιση της αγοράς. Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Μ. Μαλλιώρη, στάθηκε στην προστασία των παιδιών, υποστηρίζοντας ότι η διασφάλιση των επιλογών τους δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στη διαδικασία της γνώσης.

    Η προστασία σε πρώτο πλάνο

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Δρακούλης Φουντουκάκος, μίλησε για τον καταιγισμό πληροφοριών και των διαφημίσεων που δέχονται οι καταναλωτές και επεσήμανε πως καταδεικνύεται πολύ σημαντικός ο ρόλος των ενώσεων καταναλωτών για την προστασία τους.

    Αλλά και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κ. Χαράλαμπος Κουρής, έκανε παραινέσεις προς την κυβέρνηση και την αγορά για πτώση των τιμών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι συμφωνίες κυρίων δεν αρκούν γιατί θα οδηγήσουν απλά σε σταθεροποίηση της ακρίβειας, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για αποκλιμάκωση των τιμών.

    Τέλος, επεσήμανε, πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "ήδη έχει ανοίξει η όρεξη πολλών για αδικαιολόγητες αυξήσεις".

    Καταναλωτές και τραπεζικά συστήματα

    Έρευνα του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Γερμανίας που έγινε κατ΄ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, δείχνει ότι το ένα στα τρία τραπεζικά καταστήματα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δε δίνει εξατομικευμένες πληροφορίες στους καταναλωτές. Επίσης, το ένα στα δύο, δε δίνει καν τις απαιτούμενες γενικές πληροφορίες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, στην Ελλάδα, το 73,5% των τραπεζών δίνει τις απαιτούμενες πληροφορίες στους καταναλωτές. Ωστόσο, το ένα στα τρία τραπεζικά καταστήματα δεν παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες κυρίως σε ότι αφορά θέματα, όπως πχ το κόστος στεγαστικών δανείων.

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Καταναλωτών

    ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ

    Δείτε το αφιέρωμα της ΕRTonline για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

    [07] Εσωτερικά

    Καταργούνται οι εξέτάσεις της Β΄ Λυκείου Αλλαγές από το νέο έτος στη Παιδεία

    (15/3/2004 5:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη νέα σχολική περίοδο προανήγγειλε την Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τόσο στη Β' Λυκείου όσο και στη Γ' Λυκείου. Από τον επόμενο χρόνο καταργούνται οι εξετάσεις της Β' Λυκείου, ενώ στη Γ' Λυκείου οι μαθητές θα διαγωνιστούν σε 9 μαθήματα, όπως και σήμερα, ενώ από το σχολικό έτος 2005-2006 μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' τάξης από 9 σε 6. Για τα μαθήματα που θα μειωθούν είπε ότι αυτά θα προκύψουν μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κ. Γιαννάκου ζήτησε από γονείς και μαθητές να μην ανησυχούν, τονίζοντας ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει, αλλά θα προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ με διάλογο και συναίνεση.

    [08] Τεχνολογία

    Κανένα όχημα δεν τερμάτισε Άγονη έρημος για τα ρομπότ

    (15/3/2004 5:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Χωρίς νικητή έληξε η "Μεγάλη Πρόκληση", ο αγώνας ταχύτητας για ρομπότ, που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Αμερικανική Υπηρεσία Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA), στην έρημο Mojave της Νεβάδα. Κανένα όχημα δεν κατόρθωσε να περάσει τη γραμμή τερματισμού, αφού όλα αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα ή δεν μπόρεσαν να περάσουν τα εμπόδια της διαδρομής. Μάλιστα, ούτε και τα φαβορί δεν κατάφεραν να διανύσουν απόσταση μεγαλύτερη των 12 χιλιομέτρων, σε σύνολο 241, με αποτέλεσμα το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων να μείνει στην Υπηρεσία. Στον αγώνα πήραν μέρος είκοσι οχήματα, που κατσκεύασαν ερασιτέχνες, σπουδαστές, αλλά και τεχνολογικές εταιρίες. Έντονο ήταν πάντως το ενδιαφέρον του κόσμου, αφού εκατοντάδες φίλοι της ρομποτικής τεχνολογίας έσπευσαν να παρακολουθήσουν την έναρξη του αγώνα, στην περιχή Μπάρστοου της Καλιφόρνια.

    Τεχνικές δυσκολίες και συγκρούσεις

    Δυσοίωνα ξεκίνησε ο αγώνας για δύο από τους συμμετέχοντες, που συγκρούστηκαν και παρουσίασαν διαρροή καυσίμων, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν.

    Ένα από τα φαβορί του αγώνα, το όχημα "Αμμοθύελλα", που διένυσε 11,91 χιλιόμετρα, τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν προσέκρουσε σε ένα από τα εμπόδια, που είχαν τοποθετήσει οι διοργανωτές.

    Την ατυχία της πρόσκρουσης σε αναχώματα είχαν και τα "SciAutonics ΙΙ", "Drive" και "Golem", που διένυσαν μεγάλες αποστάσεις, ενώ άλλα οχήματα παρουσίασαν βλάβες στα φρένα και το μηχανισμό πλοήγησης.

    Οι υπεύθυνοι της DARPA απέδωσαν την αποτυχία του αγώνα στο δύσκολο περιβάλλον της ερήμου, δήλωσαν, όμως, ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των οχημάτων.

    Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει το 2006, αφού η Υπηρεσία εμμένει στο ενδεχόμενο δημιουργίας ρομποτικών οχημάτων, που θα ανατροφοδοτούν τα αμερικανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγώνες ράλι για ρομπότ

    Σχετικά Links:

    "Μεγάλη Πρόκληση"

    [09] Οικονομία

    Συναίνεση ζητά το Υπουργείο Οικονομικών για τις αυξήσεις

    (15/3/2004 5:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα ακολουθήσει συναινετικές διαδικασίες και ζήτησε την εξεύρεση ενός πλαισίου συμφωνίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΕΒ-ΓΣΕΕ, είπε ότι σε αυτή τη φάση είναι το πιο επείγον θέμα αλλά τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομίας δε θα παρέμβει. Νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με τον οποίο αποφάσισαν τη σύσταση μόνιμης επιτροπής που θα εξετάζει τα θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία.

    Στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας και της αύξησης του 8% που ζητά η Συνομοσπονδία. Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπενθύμισε ότι η απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 31 Μαρτίου , έχει προκηρυχθεί πριν τις εκλογές, καθώς οι εργοδότες προτείνουν αύξηση 3%.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε στον κ. Αλογοσκούφη το θέμα του Ασφαλιστικού για το οποίο ζήτησε την υποστήριξή του για τις εκκρεμούσες ρυθμίσεις , αλλά μέσα στο ασφαλιστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

    Την Τρίτη, ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εμποροβιοτεχνών και των εμπόρων.

    [10] Εσωτερικά

    Βαριές κατηγορίες για τον Μιχαλόπουλο

    (15/3/2004 5:42:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Την παραπομπή του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, της εκβίασης και της πλαστογραφίας, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Όπως αναφέρεται, θύματα του εκδότη ήταν οι Γρηγόρης Κασιδόκωστας ,Θεόδωρος Αγγελόπουλος ,Αργύρης Σαλιαρέλης, Γιάννης Λάτσης και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Σύμφωνα με την απόφαση ο εκδότης πρέπει να δικαστεί καθώς αποσκοπώντας να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος εκβίασε με την απειλή της "17Ν" συγκεκριμένα πρόσωπα από το 1998 έως και το 2002. Ο κ. Μιχαλόπουλος έχει ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος.

    [11] Διεθνή

    Δέσμευση Θαπατέρο Απόσυρση των Ισπανών από το Ιράκ

    (15/3/2004 6:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8 BBC ΑΠΕ

    Επόμενη μέρα στην Ισπανία, με τον σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, νικητή των χθεσινών εκλογών, να δεσμεύεται από την πρώτη στιγμή ότι θα ανακαλέσει άμεσα τους Ισπανούς στρατιώτες από το Ιράκ, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν αναλάβει τον έλεγχο έως τις 30 Ιουνίου. Τόνισε, πάντως, ότι θα διατηρήσει τις πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εγκριθεί σύντομα το Ευρωσύνταγμα, παρόλο που επί Αθνάρ, Ισπανία και Πολωνία είχαν μπλοκάρει την προώθησή του. Παράλληλα, τόνισε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έκανε έκκληση για διεθνή συνεργασία και για τερματισμό μονόπλευρων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταξύ, διασυνδένσεις με την Αλ Κάιντα φέρεται να έχει Μαροκινός συλληφθείς στο πλαίσιο της έρευνας για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    "Καταστροφή ο πόλεμος στο Ιράκ"

    "Θα κυβερνήσω στο όνομα όλων των Ισπανών και θα ακούω κάθε κριτική", δηλώνει ο νέος πρωθυπουργός.

    "Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν καταστροφή, η κατάληψη του Ιράκ είναι καταστροφή", υπογράμμισε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Παρά τις αντιδράσεις των Ισπανών, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας απέστειλε περισσότερους από 1.300 στρατιώτες στο Ιράκ, προς συνδρομή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Παράλληλα, ο Θαπατέρο δήλωσε πως θα διατηρήσει τις εγκάρδιες σχέσεις με τις ΗΠΑ και ελπίζει στην αποκατάσταση των έξοχων σχέσεων με Γερμανία και Γαλλία.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, αντέδρασε με περίσκεψη στις δηλώσεις του Θαπατέρο για ''επίσπευση'' της έγκρισης του ευρωπαϊκού συντάγματος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον αντίκτυπο που θα έχει μία μεταβολή της νέας ισπανικής κυβέρνησης αναφορικά με του σχέδιο του συντάγματος.

    Το νικητή των εκλογών συνεχάρη τηλεφωνικώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου οι δύο άντρες εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο Πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε και στον πρώην πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον ευχαρίστησε "για την υποστήριξή του και τη φιλία του".

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Ροντρίγκες Θαπατέρο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος ήρθε "στον κατάλληλο χρόνο" αλλά και σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την Ισπανία και το λαό της.

    Διασυνδέσεις με Αλ Κάιντα φέρεται να έχει Μαροκινός συλληφθείς

    Ο ένας από τους τρεις Μαροκινούς, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις πολύνεκρες επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στη Μαδρίτη, φέρεται να πήρε άμεσα μέρος στις επιθέσεις αυτές.

    Ο Τζαμάλ Ζουγκάμ, 30 χρόνων, γεννημένος στην Ταγγέρη, παρουσιάζεται ως ένας από τα αρχηγικά στελέχη της Αλ-Κάιντα στην Ισπανία, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Cadena Ser και την εφημερίδα El Pais, που επικαλούνται πηγές των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την El Pais, οι έρευνες δείχνουν ότι ο Ζουγκάμ έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Σαλάφια Τζιχάντια, υπεύθυνη για τις αιματηρές επιθέσεις τον περασμένο Μάιο στην Καζαμπλάνκα, που στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους.

    Ωστόσο, ούτε η El Pais ούτε ο Ser διευκρινίζουν με ποιο τρόπο φέρεται να πήρε μέρος στις επιθέσεις ο Ζουγκάμ.

    Την ίδια ώρα, η Ινδία δηλώνει ότι οι δύο Ινδοί, Βινάι Κόλι και Σουρές Κουμάρ, που κρατούνται, δεν κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    Οι ιατροδικαστές πιστεύουν πως ένας από τους τρομοκράτες βρίσκεται μεταξύ των νεκρών, περίπου 20 από τους οποίους δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, γράφει η El Pais.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ευρώπη τίμησε τα θύματα

    Νίκησαν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία

    [12] Εσωτερικά

    Συνάντηση Λιάπη με τις ηγεσίες των ΔΕΚΟ

    (15/3/2004 5:57:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον για τους δυο επόμενους μήνες, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης από τις διοικήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ολυμπιακών Αερογραμμών, και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας. Οι διοικήσεις των προαναφερθέντων οργανισμών έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους από την προηγούμενη εβδομάδα, τις οποίες ο υπουργός δεν έκανε αποδεκτές.

    Ζήτησε απογραφή εκκρεμοτήτων

    Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστη και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Νεράντζης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων και οργανισμών να υποβάλουν άμεσα σημείωμα με τις εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιήσει κάθε φορέας για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς που έχουν σχέση με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τετάρτη και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τα εργοτάξια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και του Τραμ .

    Και τα δύο έργα κρίνονται άμεσης προτεραιότητας , περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ είναι δύο έργα στα οποία παρατηρούνται καθυστερήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

    [13] Διεθνή

    Στις 27 Μαρτίου αναμένονται οι επιθεωρητές Νέοι πυρηνικοί έλεγχοι στο Ιράν

    (15/3/2004 6:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Μάλιστα, η 27η Μαρτίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης των ελέγχων, αφού η IAEA επιθυμεί την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους. Την Κυριακή, ο κ. Μπαραντέι, που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε την καθυστέρηση "θλιβερή" και κάλεσε την Τεχεράνη να επιτρέψει εκ νέου τους ελέγχους, "προκειμένου να διαλύσει τις υποψίες ότι κρύβει κάτι". Την απόφαση της IAEA χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που κάλεσε την Υπηρεσία να φέρει "σε αίσιο πέρας" την υπόθεση της χώρας του. Σημειώνεται πως, η Τεχεράνη διέκοψε τους ελέγχους των επιθεωρητών, επικαλούμενη κάποιο "τεχνικό πρόβλημα", ύστερα από ένα ψήφισμα της IAEA, που επέκρινε τη χώρα για μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες.

    [14] Οικονομία

    Με επιστολή της στο ΔΣ του ΧΑΑ Διαψεύδει η Ιντρακόμ

    (15/3/2004 6:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Με επιστολή της προς το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η εταιρεία Ιντρακόμ διαψεύδει διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη λειτουργία της. Συγκεκριμένα, η Ιντρακόμ τονίζει ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει "αντικείμενο ποικίλων φημών αλλά και δημοσιευμάτων εν πολλοίς συνδεομένων με τις τρέχουσες οικονομικές και λοιπές εξελίξεις" γεγονός το οποίο είχε άμεση επήρεια στην τιμή της μετοχής της. Η εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι όταν υπάρχουν σημαντικά γεγονότα τα οποία επέρχονται στη σφαίρα της δραστηριότητάς της, προβαίνει η ίδια στις απαραίτητες ανακοινώσεις τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά τις πάσης φύσεως φήμες, οι οποίες μετατρέπονται σε δημοσιεύματα, τα κίνητρα των οποίων είναι συχνά δυσδιάκριτα".

    [15] Αθλητισμός

    "Τρίζει η καρέκλα" του Προτάσοφ

    (15/3/2004 6:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ενός κακού μύρια έπονται. Η ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ στο ντέρμπι της Ριζούπολης δεν έριξε μόνο από την κορυφή της βαθμολογίας τον "θρύλο", αλλά έφερε και έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προπονητή Όλεγκ Προτάσοφ. Ο Ουκρανός προπονητής των "ερυθρολεύκων", βρίσκεται πραγματικά στον... αέρα και δεν αποκλείεται οι επόμενες ώρες ή οι αμέσως επόμενες ημέρες να είναι καθοριστικές για την παρουσία του στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Στον πειραϊκό σύλλογο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του, που ξεκινά από τις απογοητευτικές και προβληματικές εμφανίσεις που πραγματοποιεί η ομάδα εδώ κι ένα δίμηνο και καταλήγει στη χτεσινή ήττα από την ΑΕΚ.

    Πολλά τα σενάρια

    Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για τον αντικαταστάτη του.

    Στην παρούσα φάση ως φαβορί προβάλλει ο προπονητής της Κέρκυρας Νίκος Αναστόπουλος, που συγκεντρώνει τη συμπάθεια της μεγαλύτερης μερίδας των φιλάθλων του Ολυμπιακού κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό στην απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

    Μια άλλη φημολογία ήθελε ως πιθανή λύση αυτή του Ολεγκ Μπλαχίν, όμως κάτι τέτοιο δεν δείχνει, προς το παρόν, να ευσταθεί.

    Σύμφωνα άλλες πληροφορίες, μια από τις λύσεις που σκέφτεται ο Σωκράτης Κόκκαλης για την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ωστόσο θεωρείται δύσκολο, έως απίθανο, να δεχθεί να αναλάβει την ομάδα στην παρούσα φάση. Ακόμη κι αν του γίνει πρόταση από τον Σωκράτη Κόκκαλη και ο ίδιος την αποδεχτεί, θα προτιμήσει να αναλάβει με τη λήξη της περιόδου.

    Σ' αυτή την περίπτωση, μπορεί να παραμείνει ο Προτάσοφ μέχρι το τέλος ή να πορευθεί η ομάδα με τον βοηθό του Ουκρανού, Σίνισα Γκόγκιτς.

    Θυμίζουμε πως το ίδιο είχε συμβεί και το 1996, όταν απολύθηκε ο Σταύρος Διαμαντόπουλος, υπήρξε προφορική συμφωνία του Κόκκαλη με τον Μπάγεβιτς, αλλά για να αναλάβει μετά τη λήξη της περιόδου, και γι' αυτό παρέμεινε μέχρι το τέλος ο Τάκης Περσίας, που αμέσως μετά έγινε βοηθός του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 March 2004 - 17:51:31 UTC