Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητήσεις για Επίτροπο κατά της τρομοκρατίας
  • [02] Τρία λεπτά σιγή για τα θύματα της Μαδρίτης Σιωπηρός φόρος τιμής
  • [03] Μετά τα γεγονότα της 11ης Μαρτίου Έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. για την
  • [04] Καταγγελίες εργαζομένων Λογοκρισία στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων
  • [05] Τουλάχιστον τρεις νεκροί Ισχυρή έκρηξη σε πολυκατοικία στη Ρωσία
  • [06] Συνέχεια χωριστών συναντήσεων Νέο έγγραφο σε Παπαδόπουλο - Ντενκτάς από
  • [07] Καταζητούνται και άλλοι Αναγνώρισαν ύποπτο για το μακελειό
  • [08] Μάλλον ακίνδυνο το περιεχόμενο Λευκή σκόνη ταράζει το Λονδίνο
  • [09] Μία γυναίκα το επόμενο θύμα Και άλλος θάνατος από τη γρίπη των
  • [10] Ήταν υπάλληλοι ανθρωπιστικής οργάνωσης Συνεχίζεται το λουτρό αίματος
  • [11] Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατέστρεψαν σχολείο στη Γάζα
  • [12] Αλλεπάλληλες συσκέψεις Εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων

    [01] Ειδήσεις

    Συζητήσεις για Επίτροπο κατά της τρομοκρατίας

    (15/3/2004 1:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    "Αρνητικό" χαρακτήρισε τον απολογισμό του πολέμου στο Ιράκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σε ιταλική εφημερίδα. Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη δείχνουν ότι "η τρομοκρατία είναι εξαιρετικά ισχυρότερη σήμερα απ ό,τι πριν από ένα χρόνο" σημείωσε ο κ. Πρόντι, ο οποίος ανέφερε ότι εξετάζεται η δημιουργία θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο μεταξύ, τόσο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Οτο Σίλι ζητούν τη σύγκληση των ομολόγων τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της απάντησης στις αιματηρές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο, από το Λονδίνο, τόνισε ότι η μη ανάμιξη μιας χώρας στον πόλεμο κατά του Ιράκ δεν ισοδυναμεί με ασυλία από τις επιθέσεις της Αλ-Κάιντα.

    "Όλη η Ευρώπη αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση"

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Stampa, ο Ρομάνο Πρόντι καθιστά σαφές ότι η διαμάχη με τους τρομοκράτες δεν επιλύεται με τη βία. "Ας θυμηθούμε ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο απολογισμός είναι αρνητικός. Στο Ιράκ και εκτός του Ιράκ: Κωνσταντινούπολη, Μόσχα, Μαδρίτη", τόνισε ο Πρόντι.

    Υπογραμμίζοντας ότι "όλη η Ευρώπη αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση", ο Πρόντι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί θέση ευρωπαίου Επιτρόπου για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. "Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν κοινή δράση, να ακολουθήσουν μια στρατηγική και να εφαρμόσουν μέτρα για να αντιδράσουν. Από την Μαδρίτη έχουμε ένα σαφές αίτημα του ισπανικού λαού να περιφρουρήσει η Ευρώπη την ασφάλεια", πρόσθεσε και τόνισε ότι "γίνονται ήδη συζητήσεις να υπάρξει επίτροπος για την τρομοκρατία".

    Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν ήδη πρότεινε μια έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ σε συνέντευξη του ανάφερε ότι πρέπει να προβλεφθεί και μια έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

    Αντίστοιχο αίτημα, για τη σύγκληση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών θα απευθύνει στην ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι. Στόχος να εξετασθεί το θέμα της ασφάλειας υπό τις νέες παραμέτρους που δημιούργησαν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Στην Ιταλία οι αρχές ασφαλείας έχουν λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας αποφεύγοντας ωστόσο να προκαλούν πανικό στον πληθυσμό, που αισθάνεται βαριά την απειλή, πολύ περισσότερο αφού η Ρώμη θεωρείται λόγω του Βατικανού, πρωτεύουσα του Καθολικισμού και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μία από τις πιο πιστές συμμάχους του Τζορτζ Μπους.

    Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ δήλωσε ότι αν και για την ώρα δεν έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες απειλές κατά της χώρας του, ωστόσο "πρέπει να είμαστε συνετοί" και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τη δημιουργία "ενός ευρωπαϊκού κέντρου πληροφοριών".

    Από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΒΒC ότι "ακόμα και αν μια χώρα αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ, δεν έχει λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσει στόχο της Αλ-Κάιντα και των φανατικών ισλαμιστών". "Το πρόβλημα με αυτούς τους φανατικούς είναι ότι εάν δεν είσαι 100% με τους τρομοκράτες, είσαι 100% εναντίον τους", πρόσθεσε. "Δεν πιστεύω ότι είμαστε λιγότερο ασφαλείς λόγω των ενεργειών μας στο Ιράκ. Πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα είμαστε πιο ασφαλείς", τόνισε ο Βρετανός υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα εγκατάλειψης του πολέμου κατά των τρομοκρατών.

    [02] Ειδήσεις

    Τρία λεπτά σιγή για τα θύματα της Μαδρίτης Σιωπηρός φόρος τιμής

    (15/3/2004 7:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με τρία λεπτά σιγής σε όλους τους δημόσιους χώρους τίμησαν οι Ευρωπαίοι τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μαδρίτη. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, εκατομμύρια πολίτες από όλες τις χώρες της ΕΕ έδωσαν με τη σιωπή τους ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας και συμπαράστασης στις οικογένειες των αδικοχαμένων Ισπανών. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τέθηκε επικεφαλής πορείας στην πλατεία Σούμαν, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Παράλληλα, έκτακτη συνεδρίαση κατά της τρομοκρατίας θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών. Σιγή τηρήθηκε επίσης στην έδρα του ΝΑΤΟ, καθώς και στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών, από τους πρεσβευτές των χωρών- μελών. Τη σιωπηρή τους συμπαράσταση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ σε πολλές χώρες οι διερχόμενοι οδηγοί ακινητοποίησαν τα οχήματά τους για να αποδώσουν φόρο τιμής. Στη Θεσσαλονίκη, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ισπανικού προξενείου, ενώ στην Κύπρο ανοίχθηκε βιβλίο συλλυπητήριων στην πρεσβεία της Ισπανίας.

    Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

    "Όχι στην τρομοκρατία" είπαν από τη συμπρωτεύουσα εκπρόσωποι των προξενικών αρχών της Ισπανίας, μέλη ελληνο-ισπανικών συνδέσμων, αλλά και δεκάδες πολίτες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, για την καταδίκη του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μαδρίτη.

    Σιγή τριών λεπτών τηρήθηκε κατά την έναρξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ σε δηλώσεις του ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπογράμμισε ότι, "οι συγκεντρώσεις χιλιάδων Ισπανών, χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών ενώνουν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του πλανήτη κατά της τρομοκρατίας".

    Στην Κύπρο, η τρίλεπτη σιγή τηρήθηκε σε όλες τις δημόσιες και ημικρατικές υπηρεσίες, τα σχολεία, στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στους δρόμους, όπου οι οδηγοί σταμάτησαν τα αυτοκίνητά τους. Στην πρεσβεία της Ισπανίας, ο πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα των επιθέσεων.

    Σημειώνεται πως, την πρωτοβουλία για τρίλεπτη σιγή έλαβε την Παρασκευή ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπέρτι Άχερν, ως ένδειξη "αλληλεγγύης" της Ευρώπης προς την "Ισπανία και το λαό της".

    [03] Διεθνή

    Μετά τα γεγονότα της 11ης Μαρτίου Έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. για την τρομοκρατία

    (16/3/2004 1:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στον απόηχο των γεγονότων της Μαδρίτης, η ιρλανδική προεδρία ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών για την Παρασκευή. Η διάσκεψη, θα προηγηθεί της προγραμματισμένης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις 25 και 26 Μαρτίου, με αντικείμενο την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αντιτρομοκρατικής δράσης. Σύνοδο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ε.Ε. στη Μαδρίτη συγκαλεί και η Ισπανία. Νωρίτερα, ο Ρομάνο Πρόντι, τάχθηκε υπέρ του διορισμού ειδικού επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα παγκόσμιας τρομοκρατίας. Στην Ισπανία, ο μεγάλος νικητής των εκλογών, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, δεσμεύθηκε για την επιστροφή των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ ως τις 30 Ιουνίου, αν δεν αναλάβει τον έλεγχο ο ΟΗΕ και προανήγγειλε αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με την Ευρώπη. Χαρακτήρισε "πολιτικό λάθος" την επέμβαση στο Ιράκ και κάλεσε τους Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ να κάνουν την αυτοκριτική τους, καθώς όπως είπε "δεν μπορεί να βομβαρδίζεται ένας λαός χωρίς λόγο".

    " Οι τρεις μέρες που άλλαξαν την Ισπανία"

    Διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη, το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Χοσε Μαρία Αθνάρ, υπέστη δεινή ήττα.

    Ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά και ο τρόπος που χειρίστηκε η ισπανική κυβέρνηση την κρίση της 11ης Μαρτίου , έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος δίνοντας τη νίκη στους Σοσιαλιστές του Χοσέ Λους Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

    Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για μία ψήφο τιμωρίας στον Αθνάρ μετά τα τραγικά γεγονότα.

    Αποψη ωστόσο, που δεν συμμερίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και μιλά για αποτέλεσμα μίας προσπάθειας τεσσάρων χρόνων.

    "Δεν έχασε το Λαϊκό Κόμμα αλλά κέρδισε το Σοσιαλιστικό" τόνισε ο Θαπατέρο, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα της 11ης Μαρτίου, υποστήριξε ότι έκαναν τον κόσμο να εμπλακεί περισσότερο με την έννοια της πολιτικής.

    Χαστούκι στον Αθνάρ

    Την ίδια ώρα, πάντως, σύσσωμος ο ισπανικός αλλά και ο διεθνής Τύπος, είδε τη νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, ως ένα χαστούκι στο Λαϊκό Κόμμα και την απερχόμενη κυβέρνηση Αθνάρ.

    " Η Ισπανία τιμωρεί το Λαϊκό Κόμμα και εμπιστεύεται τον Θαπατέρο" ο πρωτοσέλιδος τίτλος της El Mundo , η οποία θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ανατροπή όλων των προγνωστικών, είχε άμεση σχέση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση των τελευταίων ημερών η απερχόμενη κυβέρνηση.

    " Το λογαριασμό τον υπέγραψε ο Αθνάρ και τον πλήρωσε ο Ραχόι " αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

    Εξίσου αποκαλυπτικός και ο τίτλος της ABC "οι τρεις μέρες που άλλαξαν την Ισπανία" η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι στο τέλος τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων οι θέσεις τους και οι εξαγγελίες, δεν έπαιξαν κανέναν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    " Τα πάντα ξεχάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν μία ψήφος τιμωρίας και ανακούφισης" σημειώνεται στο άρθρο.

    "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει λάβει ένας πολιτικός ηγέτης στην Ισπανία τα τελευταία 27 χρόνια" αναφέρει η El Pais, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσέλευση των Ισπανών στις κάλπες.

    "Από τη χθεσινή ψηφοφορία νίκησε το πολιτικό σύστημα και η Δημοκρατία" επισημαίνεται στο άρθρο.

    Εκτός των ισπανικών συνόρων, η γαλλική Liberation, μιλά για το "τίμημα του ψεύδους " και καταγγέλλει τους χειρισμούς της απερχόμενης δεξιάς κυβέρνησης

    Για πολιτικό σεισμό κάνει λόγο η Figaro, ενώ η βρετανική Guardian μιλά για μία ψήφο οργής ενάντια στην κυβέρνηση των συντηρητικών.

    Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράσεις

    Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, η ιρλανδική προεδρία ανακοίνωσε, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής και γερμανικής κυβέρνησης, την έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την Παρασκευή.

    Η διάσκεψη, θα προηγηθεί της προγραμματισμένης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις 25 και 26 Μαρτίου, με αντικείμενο την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αντιτρομοκρατικής δράσης.

    Στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 και 26 Μαρτίου, αναμένεται να κυριαρχήσουν προτάσεις για ανάληψη αυστηρότερων μέτρων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Μία από τις δράσεις της Ε.Ε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο διορισμός ενός ειδικού επιτρόπου με αρμοδιότητες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Νωρίτερα, η Ισπανία, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει σύνοδο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ε.Ε στη Μαδρίτη τις προσεχείς μέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λογοκρισία στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων

    Σιωπηρός φόρος τιμής

    Απόσυρση των Ισπανών από το Ιράκ

    Συζητήσεις για Επίτροπο κατά της τρομοκρατίας

    Νίκησαν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία

    Απρόβλεπτη νίκη των Σοσιαλιστών

    Ψηφοφορία σε φορτισμένο κλίμα

    [04] Διεθνή

    Καταγγελίες εργαζομένων Λογοκρισία στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων

    (16/3/2004 12:13:00 πμ)

    Την αποπομπή του Διευθυντή Ειδήσεων του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ισπανίας (EFE) ζήτησε ομόφωνα η επιτροπή εργαζομένων του πρακτορείου. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τον Μιγκέλ Πλάτον ότι επέβαλε καθεστώς λογοκρισίας και χειραγώγησης ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να συσκοτίσει τον πιθανό ρόλο των ισλαμιστών στις επιθέσεις και να προωθήσει την κυβερνητική γραμμή ότι πίσω από αυτές βρίσκεται η ΕΤΑ. Η επιτροπή ζήτησε επίσης την προστασία της Ένωσης Τύπου της Μαδρίτης και του συλλόγου δημοσιογράφων της Καταλονίας, ώστε να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης στο EFE και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ακριβείς πληροφορίες. Τις κατηγορίες διαψεύδει η διεύθυνση του πρακτορείου. Οι πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο προέρχονταν πάντα από επίσημες πηγές, δήλωσε η Ανα Βάκα ντε Οσμα, διευθύντρια επικοινωνίας του EFE, τονίζοντας ότι το πρακτορείο ουδέποτε απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις.

    [05] Διεθνή

    Τουλάχιστον τρεις νεκροί Ισχυρή έκρηξη σε πολυκατοικία στη Ρωσία

    (16/3/2004 6:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, 3:00 (τοπική ώρα), σε πολυκατοικία στην πόλη Αρχανγκέλσκ στη βόρειο Ρωσία. Από την ισχύ της έκρηξης κατέρρευσε το κλιμακοστάσιο στο πολυώροφο κτήριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο δήμαρχος της πόλης Ολεγκ Νίλοφ δήλωσε, πως κατά τα φαινόμενα, η έκρηξη οφείλεται στη διαρροή γκαζιού, κάτι που επιβεβαίωσαν αργότερα οι τοπικές αρχές. Τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να διασώσουν 11 ανθρώπους από τα ερείπια, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, άλλοι 70 αγνοούνται. "Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον αριθμό των θυμάτων, όμως είναι πολλά. Η έκρηξη συνέβη τη στιγμή που ο κόσμος κοιμόταν", τόνισε ο Μιχαήλ Μπούσιν, υπεύθυνος της επιχείρησης διάσωσης. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, παρόμοιο πρόβλημα διαρροής αερίου, εντοπίστηκε και σε γειτονική πολυκατοικία.

    [06] Εσωτερικά

    Συνέχεια χωριστών συναντήσεων Νέο έγγραφο σε Παπαδόπουλο - Ντενκτάς από ντε Σότο

    (16/3/2004 11:16:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Μη ισοζυγισμένο αλλά ετεροβαρές εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, χαρακτηρίζει η Λευκωσία το νέο έγγραφο που επέδωσε χθες στις δυο πλευρές ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, και στο οποίο καταγράφει κατά ομάδα θεμάτων τις θέσεις που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, αναπόφευκτη χαρακτήρισε ο κ. ντε Σότο την πραγματοποίηση της τετραμερούς διάσκεψης, τονίζοντας ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες του που ξεκίνησαν χθες Δευτέρα στη Λευκωσία, με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, εντείνεται η φημολογία για επικείμενη αποχώρηση Ντενκτάς από τις συνομιλίες. Παράλληλα, μαραθώνιο ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό άρχισε το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σε Παρίσι και Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Στο μεταξύ, σε ελβετικό θέρετρο κοντά στη Λουκέρνη σχεδιάζει ο ΟΗΕ να μεταφέρει την έδρα των διαπραγματεύσεων.

    Αύριο στην Αθήνα οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες

    Όπως αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές, σε περίπτωση που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν καταφέρουν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ε.Ε. από την 1η Μαΐου, ο ΟΗΕ σχεδιάζει να μεταφέρει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 22 Μαρτίου σε ελβετικό θέρετρο κοντά στη Λουκέρνη, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν πως είναι αναπόφευκτο να μην καρποφορήσουν οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, και μάλλον θα καταστεί αναγκαίο να υπάρξει και νέος γύρος.

    Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως οι νέες συνομιλίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στο θέρετρο του Μπούργκενστοκ, στην νότιο ακτή της λίμνης της Λουκέρνης, κάτι που απέφυγαν να σχολιάσουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

    Σημειώνεται ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες αρχίζουν στην Αθήνα αύριο Τετάρτη.

    Σήμερα φτάνει στην Κύπρο ο βοηθός γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Αποχωρεί ο Ντεντκτάς;

    Δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη κορυφής στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον "πρωθυπουργό" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μετά τις συνομιλίες ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποφασίσει κατά πόσον θα παραστεί στην τετραμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ έγραψε ότι η Ελλάδα απέρριψε πρόταση της Τουρκίας, όπως η τετραμερής για το Κυπριακό διεξαχθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Έλληνες αξιωματούχοι πρότειναν να πραγματοποιηθεί η διευρυμένη σύσκεψη σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και να ολοκληρωθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ η τελική συμπλήρωση του Σχεδίου να γίνει από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Τζουμχουριέτ έγραψε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν θα συμμετάσχει στην τετραμερή σύσκεψη, για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός.

    Στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο τέως "πρωθυπουργός" Ντερβίς Έρογλου απηύθυνε έκκληση στο Ραούφ Ντενκτάς να μη καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών το προτεινόμενο από την τ/κ πλευρά σύνταγμα για το τ/κ συνιστών κράτος.

    Σε γραπτή δήλωσή του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ερογλου επέκρινε τη λεγόμενη κυβέρνηση του καθεστώτος Ντενκτάς, λέγοντας πως η διαδικασία που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη είναι λανθασμένη.

    Εάν το συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος αποκτήσει το δικό του σύνταγμα, ισχυρίστηκε, εξυπακούεται ότι καταργείται το ''κράτος και αποδεχόμαστε να είμαστε κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.''

    Ο κ. Ερογλου επέκρινε το "πρωθυπουργό" των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γιατί ξεκίνησε μια εκστρατεία υπέρ του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα που θα γίνει τον Απρίλιο, χωρίς να έχει ενώπιόν του το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

    [07] Διεθνή

    Καταζητούνται και άλλοι Αναγνώρισαν ύποπτο για το μακελειό

    (16/3/2004 7:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τον Μαροκινό Τζαμάλ Ζουγκάμ, έναν από τους υπόπτους, που έχουν συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές για την επίθεση της 11ης του Μάρτη, αναγνώρισε επιβάτης ενός από τους προαστιακούς συρμούς. Όπως μετέδωσε τη Δευτέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός Καδένα Σερ, ο ύποπτος, ο οποίος δεν υπέστη κανένα τραυματισμό από τις εκρήξεις, βρισκόταν στο ίδιο βαγόνι με εκείνον, που τον αναγνώρισε. Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε στις αρχές ότι θυμάται πολύ καλά, πως είδε τον Ζουγκάμ να στηρίζεται στο τοίχωμα του βαγονιού. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό, άλλοι δύο ύποπτοι φέρεται να έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία, αφού μάρτυρες τους αναγνώρισαν μέσω φωτογραφιών. Οι δύο ύποπτοι, Μαροκινοί στην εθνικότητα, καταζητούνται από τις αρχές, καθώς έχουν εξαφανιστεί από τη διεύθυνση που δηλώνουν ως κατοικία τους.

    Επόμενο βήμα: η ανάλυση της βιντεοκασέτας

    Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, αρνήθηκε να αποκαλύψει κάτι σχετικό με τον βαθμό εμπλοκής του καθενός από τους πέντε συλληφθέντες (τρεις Μαροκινούς και δύο Ινδούς). "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε", επεσήμανε.

    Οι διωκτικές αρχές και ιδιαίτερα η αμερικανική CIA, πρόκειται να αναλύσουν τη φωνή του ατόμου, που ακούγεται στη βιντεοκασέτα, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη η Αλ Κάιντα.

    Όπως ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Καδένα Σερ, το ζητούμενο είναι εάν αυτή η φωνή είναι ίδια με εκείνη που ανελάμβανε την ευθύνη και για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

    Δημοσίευμα της El Pais

    Σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais τονίζει πως η ισπανική αστυνομία πιστεύει, πως έχει αναγνωρίσει έξι Μαροκινούς ως αυτουργούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη. Όλοι, εκτός από τον Τζαμάλ Ζουγκάμ, καταζητούνται.

    Επίσης, η εφημερίδα, επικαλούμενη "πηγές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών", αναφέρει ότι οι αρχές πιστεύουν, πως η βιντεοκασέτα είναι αυθεντική. Πάντως, η αστυνομία δε γνωρίζει την ταυτότητα του προσώπου που μιλά στην κασέτα.

    [08] Διεθνή

    Μάλλον ακίνδυνο το περιεχόμενο Λευκή σκόνη ταράζει το Λονδίνο

    (16/3/2004 9:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Υπό εξέταση είναι τα ύποπτα δέματα με λευκή σκόνη, που ταχυδρομήθηκαν σε τέσσερις διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει πάντως η βρετανική αστυνομία, οι πρώτες αναλύσεις υποδεικνύουν πως το περιεχόμενό τους μοιάζει ακίνδυνο και δεν πρόκειται για άνθρακα, αλλά η Σκότλαντ Γιάρντ τονίζει πως θα πρέπει να διεξαχθούν επισταμένες έρευνες. Ένας από τους παραλήπτες ήταν και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη βρετανική πρωτεύουσα, η οποία ανακοίνωσε πως έλαβε, τη Δευτέρα το πρωί φάκελο με την ύποπτη λευκή σκόνη. Αμέσως, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας έλαβαν όλα τα κατάλληλα μέτρα, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων. Σύμφωνα με το BBC, οι αντιπροσωπείες στις οποίες εστάλησαν τα πακέτα είναι, κατά κύριο λόγο, πρεσβείες αραβικών κρατών, ενώ σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, μεταξύ των παραληπτών δεν περιλαμβάνονταν κυβερνητικά κτήρια. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, είχε επιβεβαιώσει τη λήψη των πακέτων αυτών από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες, δεν είχε δώσει, όμως στοιχεία, ούτε σχετικά με τους παραλήπτες, ούτε με το περιεχόμενο των πακέτων. Πάντως, η Σκότλαντ Γιάρντ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με το αν συμμετέχει στις έρευνες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    [09] Υγεία

    Μία γυναίκα το επόμενο θύμα Και άλλος θάνατος από τη γρίπη των πουλερικών

    (16/3/2004 9:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την ώρα που η Κίνα δήλωνε ότι κατάφερε να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης των πτηνών, η Ταϊλάνδη καταμετρούσε το όγδοο θύμα. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, στις 12 Μαρτίου, από το θανατηφόρο ιό. "Ειδικοί του υπουργείου Υγείας εντόπισαν τον ιό της νόσου στο σίελο της άτυχης γυναίκας" ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην Μπανγκόκ. Εκτός από τους οκτώ νεκρούς στην Ταϊλάνδη άλλοι 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ίδια νόσο στο Βιετνάμ.

    Θα σφαγιαστούν πάπιες στην Ολλανδία

    Εν τω μεταξύ, ο κώδωνας του κινδύνου συνεχίζει να κρούει, αυτή τη φορά στην Ολλανδία. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας διέταξαν το σφαγιασμό 600 παπιών σε πτηνοτροφείο της Ουτρέχτης, όταν εξετάσεις έδειξαν ότι τα πουλερικά εμφάνισαν αντισώματα σε μία ήπια μορφή της γρίπης των πτηνών. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της θανατηφόρας νόσου στα πουλιά, δεν αποκλείεται η ύπαρξη μιας ήπιας μορφής του ιού.

    [10] Ιράκ

    Ήταν υπάλληλοι ανθρωπιστικής οργάνωσης Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στο Ιράκ

    (16/3/2004 9:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τέσσερις Αμερικανοί, υπάλληλοι ανθρωπιστικής οργάνωσης, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μοσούλη, μετά από επίθεση Ιρακινών ανταρτών. Οι τρεις είχαν ακαριαίο θάνατο, ενώ ο τέταρτος υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Άλλος ένας τραυματίστηκε. Οι Ιρακινοί αντάρτες άνοιξαν πυρ, τη Δευτέρα το βράδυ, εναντίον αμερικανικού οχήματος, στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έδωσε τις πληροφορίες, δεν ανέφερε τα ονόματα των νεκρών, ούτε έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το αιματηρό συμβάν.

    Δολοφόνησαν Ιρακινή εργαζόμενη στον αμερικανικό στρατό

    Στην ίδια περιοχή, την Τρίτη το πρωί, δολοφονήθηκε μία Ιρακινή, η οποία εργαζόταν ως μεταφράστρια στον αμερικανικό στρατό. Η Χάιφι Αμπντελ Σάταρ Τζόμαα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, καθώς κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητό της στο κέντρο της πόλης. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο αδελφός της, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά και η μητέρα της. Εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ με Καλάσνικοφ και αμέσως έφυγαν.

    [11] Διεθνή

    Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν Ισραηλινοί κατέστρεψαν σχολείο στη Γάζα

    (16/3/2004 10:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα σχολικό κτήριο κατάστρεψε ολοσχερώς, τη Δευτέρα το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια εισβολής στα νότια της πόλης της Γάζας. Το κτήριο, στο οποίο σύμφωνα με πηγές της παλαιστινιακής ασφαλείας στεγάζονταν ένα κολέγιο, ήταν κοντά σε οδική αρτηρία, που οδηγεί σε εβραϊκό οικισμό. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους, όμως, ισχυρίζονται ότι κτήριο αυτό χρησιμοποιούνταν από τους Παλαιστινίους για να βάλουν εναντίον οχημάτων του ισραηλινού στρατού ή εναντίον των Ισραηλινών εποίκων στον οικισμό Νετζαρίμ. Για την κατεδάφισή του ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε εκρηκτικά, ενώ μία παρακείμενη οδός υπέστη σημαντικές βλάβες από τα άρματα μάχης και τους εκσκαφείς του στρατού. Αμέσως μετά την ισραηλινή εισβολή ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί.

    [12] Εσωτερικά

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις Εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων

    (16/3/2004 10:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τις προτεραιότητες των υπουργείων τους έως αύριο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις, έχει ζητήσει από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η αγορά και η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα, το φορολογικό σύστημα, τα θέματα Παιδείας και εξετάσεων, αποτελούν τα πρώτα προς αντιμετώπιση προβλήματα της κυβέρνησης, μετά από την Ολυμπιάδα και το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού το Σάββατο θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, και ακολουθεί μία με τον σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη και μία τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το Μίκη Θεοδωράκη.

    Καθημερινότητα και ανάπτυξη

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", σκοπός είναι η άμεση υλοποίηση μέρους των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί σε σημεία του προγράμματος που έχουν άμεση απήχηση στον κόσμο ή συμβάλλουν στην τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας.

    Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας.

    Συνάντηση Καραμανλή με Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη

    Με την υποψήφια πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη συναντήθηκε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, με την οποία συζήτησαν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των επόμενων ημερών αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Η κ. Μπενάκη δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Βουλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναντήσεις Καραμανλή στο Μαξίμου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 2004 - 9:51:54 UTC