Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συντροφιά" για τη Σέντνα
  • [02] 50 εκ. ευρώ στην καταπολέμηση τους Πόλεμο ανοίγει η Ε.Ε στα spam
  • [03] Την παραμονή της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις
  • [04] Υποστηρίζει δημοσκόπηση τηλεοπτικών δικτύων "Ευτυχισμένοι άνθρωποι" οι
  • [05] Η εξαήμερη στύση τον έστειλε στο νοσοκομείο!
  • [06] Συναντήσεις Αλογοσκούφη με φορείς της αγοράς
  • [07] Την Πέμπτη ξεκινάει η νέα Βουλή
  • [08] Κερδίστε διακοπές με κανίβαλους
  • [09] Διεκδικητικό το νέο συνέδριο της ΓΣΕΕ
  • [10] Φιγούρες από Φως και Ιστορία...
  • [11] Σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ασπίδα Ηρακλή και ΝΑΤΟ για
  • [12] Προσωρινός προπονητής ο Γκόγκιτς Απολύθηκε ο Όλεγκ Προτάσοφ
  • [13] Αύριο θα εκδοθεί ιατρικό δελτίο Μηνύματα αισιοδοξίας για Κυράστα
  • [14] "Θα παραμείνουμε στο Ιράκ"
  • [15] Σε υψηλό επίπεδο το δημόσιο χρέος
  • [16] Σε αντίποινα για την επίθεση της Κυριακής Νέα αιματηρή επίθεση στη Γάζα
  • [17] Νεκροί πέντε ανθρακωρύχοι στην Τουρκία

    [01] Τεχνολογία

    "Συντροφιά" για τη Σέντνα

    (16/3/2004 3:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: BBC REUTERS CNN

    Με διευκρινίσεις σχετικά με τη διαστημική ανακάλυψη που ακούει στο όνομα Σέντνα επανέρχονται οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Ο Δρ Μ. Μπράουν, επικεφαλής της ομάδας που εντόπισε την κόκκινη λάμψη του νέου "υποψήφιου" πλανήτη στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος, σήμερα ανακοίνωσε ότι η Σέντνα διαθέτει το δικό της δορυφόρο. Κι αυτό δεν είναι το μόνο που καλούνται να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες. Η ανακάλυψη της, αναζωπύρωσε τις διαφωνίες των ειδικών: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα διαστημικό σώμα για να το ονομάσουμε πλανήτη; Ο Δρ. Μπράουν σημειώνει ότι ο ίδιος θα την ονόμαζε, πλανητοειδή. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος κ. Σιμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ERT Online επισήμανε ότι ο εντοπισμός της, αποτελεί σημαντικό γεγονός, ωστόσο δεν μπορουμε να μιλάμε για τον 10ο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

    Οι πρώτες συστάσεις

    Να πάρουμε όμως μία γεύση από τα στοιχεία του "βιογραφικού" που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστρονόμοι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στα γραφεία της NASA:

    Όνομα: Σέντνα ή 2003 VB12, διαστημικό αντικείμενο το οποίο ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικλ Μπράουν, χαρακτήρισε ως "πλανητοειδή".

    Έτος γεννήσεως: Άγνωστο, ωστόσο για τους κατοίκους του πλανήτη Γη "γεννήθηκε" στις 14 Νοεμβρίου του 2003, όταν για πρώτη φορά ανθρώπινα μάτια εντόπισαν την "τεμπέλικη" περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο.

    Τόπος κατοικίας: Στα "προάστια" του ηλιακού μας συστήματος. Στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της η Σέντνα απέχει από τον Ήλιο 130 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή τρεις φορές πιο μακριά από ό,τι ο Πλούτωνας και 900 φορές από ό,τι η Γη. "Ο ήλιος φαίνεται τόσο μικρός από τη Σέντνα, ώστε θα μπορούσε κανείς να τον "κρύψει" πίσω από το κεφάλι μιας καρφίτσας" δήλωσε ο κ. Μπράουν. Η απόσταση Γης-Σέντνα αγγίζει τα 12,8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

    Μέγεθος: Σύμφωνα με τον Δρ. Μπράουν η διάμετρος της φτάνει τα 1.700 χλμ., άρα είναι μικρότερη από τον Πλούτωνα που έχει διάμετρο 2.300 χλμ.

    Ονόματα γονέων: Οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, και των αστεροσκοπείων Γέιλ και Τζέμινι, των ΗΠΑ.

    Άλλα χαρακτηριστικά: Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι αστρονόμοι ο Σέντνα αποτελείται από μίξη πέτρας και πάγου. Επίσης, εκτιμάται ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του φτάνουν τους 240 βαθμούς Κελσίου, ενώ για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο χρειάζεται 10.500 χρόνια. Είναι κόκκινος και λαμπερός, ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που μπερδεύει τους ειδικούς. Επίσης, ο χαμηλός ρυθμός περιστροφής της Σέντνα γύρω από τον άξονα της, υποδηλώνει ενδεχομένως την ύπαρξη "συντροφιάς". Με άλλα λόγια η Σέντνα διαθέτει το δικό της δορυφόρο .

    Απομένει να γίνουν περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

    Τελικά η Σέντνα είναι πλανήτης ή όχι;

    Πολλοί αστρονόμοι πλέον δεν δέχονται ούτε τον Πλούτωνα ως κανονικό πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ μικρός, για να θεωρηθεί "συγγενής" των λοιπών γιγάντων της διαστημικής μας γειτονιάς.

    Όντως το μέγεθος είναι η μία από τις δύο παραμέτρους που καθορίζουν την ταυτότητα των διαστημικών σωμάτων. Η δεύτερη είναι η σύσταση .

    Τόσο η Σέντνα, όσο ενδεχομένως και ο Πλούτωνας εικάζεται ότι προέρχονται από τη "Ζώνη του Κόιπερ", μια διαστημική περιοχή, όπου βρίσκονται τα λείψανα από τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,6 δις. χρόνια, εξηγεί ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανητάριου Ιδρύματος Διονύσης Σιμόπουλος. Πρόκειται για υλικά τα οποία πάγωσαν και συμπτύχθηκαν σε μικρά ή μεγάλα διαστημικά σώματα, με διαμέτρους από μερικές δεκάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα, τα οποία όμως στη σύσταση τους πλησιάζουν περισσότερο στους κομήτες, παρά τους πλανήτες.

    Η Σέντνα αποτελεί μια τέτοια περίπτωση και κατά τα φαινόμενα κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Πλούτωνα, εντούτοις η θέση του δεύτερου ανάμεσα στους πλανήτες ηλιακού μας συστήματος δεν απειλείται κυρίως για ιστορικούς λόγους, μας λέει ο κ. Σιμόπουλος. Αν αποδεχθούμε τη Σέντνα ως πλανήτη τότε θα υπάρξουν εκατοντάδες "υποψηφιότητες" προς ένταξη, σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος. "Για παράδειγμα το φθινόπωρο του 2002 εντοπίστηκε άλλος ένα πλανητοειδής διαμέτρου 1.300 χλμ. που ονομάστηκε Quaoar. Με αυτή τη λογική, εκείνος θα έπρεπε να είναι ο 10ος πλανήτης" προσθέτει.

    Στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες ανακαλύψεις πλανητοειδών μεγέθους τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων, από ακόμη πιο απομακρυσμένες διαστημικές περιοχές, υπογραμμίζει ο κ. Σιμόπουλος.

    Άλλη μια εκδοχή για την καταγωγή της Σέντνα είναι να προέρχεται από το "Σύννεφο του Οόρτ" μια διαστημική ζώνη σε απόσταση ενός έτους φωτός, που πήρε το όνομα της από έναν Ολλανδό αστρονόμο. Και εκεί βρίσκουμε εκατομμύρια πλανητικούς πυρήνες, διευκρινίζει ο διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος, και αυτοί απομεινάρια της γέννησης του ηλιακού μας συστήματος, που κατά καιρούς μπαίνουν στο εσωτερικό του και σιγά σιγά τα παγωμένα υλικά τους εξατμίζονται σχηματίζοντας τους γνωστούς μας κομήτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μεγαλώνει" το Ηλιακό μας Σύστημα

    Σχετικά Links:

    NASA

    Ίδρυμα Ευγενίδου - Πλανητάριο

    [02] Τεχνολογία

    50 εκ. ευρώ στην καταπολέμηση τους Πόλεμο ανοίγει η Ε.Ε στα spam

    (16/3/2004 1:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, BBC

    Τηλεχειρισμός των smam

    "Δεν μπορεί να είσαι ένας αποτελεσματικός spamer αν δεν ελέγχεις εν αγνοία των χρηστών ένα εκτεταμένο δίκτυο υπολογιστών". Τζόε Στίουαρτ, ερευνητής της εταιρείας Lurhq.

    Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των spams διαδίδονται μέσω των υπολογιστών, που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Το φαινόμενο είναι άκρως ανησυχητικό αν αναλογισθούμε ότι ο "ταπεινός" υπολογιστής, που έχουμε στο δωμάτιό μας μπορεί να μετατραπεί σ' ένα σταθμό αναμετάδοσης spams από ένα ή περισσότερους διαδικτυακούς ιούς. Οι hackers, έναντι αδράς αμοιβής, επινοούν ιούς, που εντοπίζουν "ευπρόσβλητους" ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στους οποίους προσθέτουν σ' ένα δίκτυο PC, που μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή για την εξάπλωση των spams .

    Η επιστράτευση των "αθώων" κατά άλλα ηλεκτρονικών υπολογιστών "οικιακής χρήσεως" άρχισε με τον ιό Sobig, που για πρώτη φορά εμφανίσθηκε τον Ιανουάριο του 2003 ενώ η τάση ενισχύθηκε με την εμφάνιση ιών όπως ο Sinit, o Fizzer και ο MyDoom. Ειδικά ο τελευταίος καταφθάνει ως συνημμένο αρχείο και εάν ανοιχτεί στέλνει μηνύματα, που τον πολλαπλασιάζουν προς κάθε κατεύθυνση, επιτρέποντας παράλληλα την πρόσβαση στον υπολογιστή, που τον φιλοξενεί αφού εγκαθίσταται στο μηχάνημα και επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο του.

    "Δεν μπορεί να είσαι ένας αποτελεσματικός spamer αν δεν ελέγχεις εν αγνοία των χρηστών ένα εκτεταμένο δίκτυο υπολογιστών ", υποστηρίζει στο BBC ο Τζόε Στίουαρτ, ερευνητής της εταιρείας Lurhq.

    Safer Internet plus

    Το πρόγραμμα της Κομισιόν, το οποίο θα υλοποιηθεί το διάστημα 2005 - 2008, θα βασιστεί στις δράσεις, που υλοποιούνται ήδη σε επίπεδο Ε.Ε, από το 1996, για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου του Διαδικτύου. Το πρόγραμμα, που ονομάζεται "Safer Internet plus" περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες:

    Καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου: οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας αποτελούν μηχανισμούς αναφοράς, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στο κοινό να καταγγέλλει την ύπαρξη παράνομου περιεχόμενου. Στη συνέχεια μεταβιβάζουν τις καταγγελίες αυτές στον κατάλληλο οργανισμό για ανάληψη δράσης. Η Κομισιόν προτείνει τη χρηματοδότηση του συντονισμού του δικτύου καθώς και μεμονωμένων ανοικτών γραμμών επικοινωνίας . Αντιμετώπιση ανεπιθύμητου και επιβλαβούς περιεχομένου: το πρόγραμμα θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τεχνολογικά μέτρα, που αφενός παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να περιορίζουν το ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο, που λαμβάνουν και αφετέρου αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της διαθέσιμης τεχνολογίας φιλτραρίσματος. Θα διατεθεί επίσης χρηματοδότηση για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης αποτελεσματικής σχετικής τεχνολογίας καθώς και μέτρων για τη διευκόλυνση και τον συντονισμό ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστης πρακτικής όσον αφορά αποτελεσματική επιβολή μέτρων κατά του φαινομένου "spam". Προαγωγή ασφαλέστερου περιβάλλοντος: η Ε.Ε έχει υπογραμμίσει την υποστήριξή της υπέρ μιας προσέγγισης αυτορρύθμισης, που παρέχει ευελιξία και κατανοεί τις ανάγκες του εκάστοτε μέσου επικοινωνίας σε ένα πεδίο, που συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία, την ταχεία μεταβολή και τη διασυνοριακή δραστηριότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκροτήσει πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εθνικών φορέων από κοινού ρύθμισης ή αυτορρύθμισης, ένα forum για το ασφαλέστερο Διαδίκτυο. Ευαισθητοποίηση: η Κομισιόν προτείνει την υποστήριξη της συστηματικής ενημέρωσης σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, ιδίως όσον αφορά εξατομικευμένες, διαλογικές και κινητές εφαρμογές, οι οποίες συνδέονται με άλλες κοινοτικές δράσεις αναφορικά με την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας και την εκμάθηση του Διαδικτύου. Η Επιτροπή θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των χρηματοδοτικών μέσων, στην ενθάρρυνση των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων και στην ανταλλαγή βέλτιστης πρακτικής μέσω δικτύου.

    Σχετικά Links:

    Mynetwatchman

    Spamhaus

    Lurhq

    [03] Διεθνή

    Την παραμονή της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις στο Πακιστάν

    (16/3/2004 7:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Τους 32 έφτασαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων και φυλών που ζουν στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν στην προσπάθεια των πρώτων να εντοπίσουν μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις πακιστανικές δυνάμεις, οκτώ από τους νεκρούς είναι Πακιστανοί ενώ οι υπόλοιποι είναι ξένοι Ισλαμιστές μαχητές που λέγεται ότι οι ντόπιες φυλές τους παρέχουν άσυλο. Η επιχείρηση έγινε κοντά στα αφγανικά σύνορα, 360 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ισλαμαμπάντ, την παραμονή μάλιστα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Πακιστάν ο οποίος με δηλώσεις του κάλεσε το Πακιστάν να εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Διάφορες πακιστανικές περιοχές κοντά στα αφγανικά σύνορα είναι ημιαυτόνομες εδώ και δεκαετίες.

    Στόχος ο Μπιν Λάντεν

    Τους τελευταίους μήνες οι πακιστανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν με στόχο την αποδυνάμωση των εκεί πυρήνων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν γεγονός το οποίο πιστεύεται ότι θα τους επιτρέψει και τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν , που θεωρείται ότι κρύβεται εκεί και διαφεύγει τη σύλληψη.

    Την παραμονή της επίθεσης, ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, είπε ότι περίπου 600 ξένοι Μουσουλμάνοι μαχητές κρύβονται στην περιοχή και κάλεσε τους αρχηγούς των φυλών να τους παραδώσουν προσθέτοντας ότι δε θα απελαθούν όσοι μαχητές παραδώσουν τα όπλα τους και παραδοθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραλίγο σύλληψη Λάντεν

    Πακιστάν: Συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών

    Πακιστάν: Επιχειρήσεις κατά Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν

    Συνελήφθησαν Αφγανοί στο Πακιστάν

    [04] Ιράκ

    Υποστηρίζει δημοσκόπηση τηλεοπτικών δικτύων "Ευτυχισμένοι άνθρωποι" οι Ιρακινοί...

    (16/3/2004 2:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: BBC

    Παρόλη την καταστροφή, που υπέστη το Ιράκ, το 56% των Ιρακινών δηλώνει, πως διαβιεί "καλύτερα" τώρα από ότι, πριν τον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου ABC, του γερμανικού ARD, του βρετανικού BBC και του ιαπωνικού ΝΗΚ, την οποία μετέδωσε τη Δευτέρα το ABC. Το ίδιο ποσοστό μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ ανέρχεται στο 70%. Μόνο το 19% λέει, πως η ζωή τώρα είναι χειρότερη από πριν. Εξάλλου οι μισοί σχεδόν Ιρακινοί, το 48%, θεωρούν "δίκαιη" τη στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ το 39% πιστεύει ότι η εισβολή ταπείνωσε τη χώρα. Βέβαια, το θετικό προς στρατιωτική επέμβαση ποσοστό, είναι υψηλό, χάρη στους Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι την κρίνουν "δίκαιη" σε ποσοστό 87%.

    Θέλουν κράτος ενιαίο

    Ωστόσο μόλις το 51%, δηλώνει αντίθετο στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ από τις δυνάμεις του συνασπισμού σε αντίθεση με το 39%, που δε συμφωνεί με τη πλειοψηφία των συμπατριωτών τους και επιθυμούν την παραμονή των ξένων δυνάμεων.

    Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος του πολέμου στο Ιράκ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρακινών προτιμά ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και όχι ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από το προσωρινό Σύνταγμα. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 81% των Ιρακινών προτιμά ένα ενιαίο κράτος.

    Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ιρακινών (79%) θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ενωμένη, ενώ μόλις το 20% επιθυμεί τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους. Ένα άλλο αξιοσημείωτο της δημοσκόπησης είναι ότι μόνο το 15% πιστεύει ότι, τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

    [05] Διάφορα

    Η εξαήμερη στύση τον έστειλε στο νοσοκομείο!

    (16/3/2004 3:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ουκ ολίγες οι συζητήσεις για τα προβλήματα των ανδρών που θέλουν και δεν μπορούν, υπάρχουν όμως κι άλλοι που κινδυνεύει η υγεία τους επειδή ακριβώς μπορούν περισσότερο απ ό,τι χρειάζεται. Φυσικά μιλάμε για την ακραία περίπτωση ενός άνδρα, κάτοικου της Δομινικανής Δημοκρατίας, που η είδηση για την εξαήμερη στύση του, παραλίγο να τον μετατρέψει σε τουριστική ατραξιόν.

    Άφωνοι έμειναν ασθενείς και επισκέπτες

    Ο ...άτυχος 25χρονος Ιγκνάθιο Καμπρέρα αναζήτησε ο ίδιος τη συνδρομή των γιατρών για το πρόβλημα του. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά έξι ολόκληρες ημέρες υπέφερε από μια αφύσικη στύση, που δεν έλεγε να τον εγκαταλείψει.

    Υπό τα έκπληκτα βλέμματα των ασθενών, αλλά και των επισκεπτών εισήχθη στο νοσοκομείο Χοσέ Μαρία Καμπραλ-Μπαέζ στη Βίλα Γκονζάλες, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν με τα μάτια τους τη σοβαρότητα της κατάστασης και διέταξαν άμεση εισαγωγή στο χειρουργείο, αλλιώς κινδύνευε να μείνει ανίκανος για το υπόλοιπο της ζωής του.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο ασθενής, δεδομένου ότι αρνήθηκε χρήση οποιωνδήποτε διεγερτικών, κατά πάσα πιθανότητα πάσχει από μια σπάνια μορφή αναιμίας, που δημιουργεί παρατεταμένη στύση.

    [06] Οικονομία

    Συναντήσεις Αλογοσκούφη με φορείς της αγοράς

    (16/3/2004 4:14:00 μμ)

    Πηγή: NET 105,8 NET AΠΕ

    Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ζήτησαν από τον νέο υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη οι φορείς της αγοράς. Ο υπουργός, που είχε διαδοχικές συσκέψεις με το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, επισήμανε ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ έθεσε και δεκατέσσερα σημεία που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

    Σημαντικός ο ρόλος των μικρομεσαίων

    Όπως δήλωσε ο υπουργός οι διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν ως αντικείμενο τη συζήτηση όλων των θεμάτων που τους αφορούν.

    Χαρακτήρισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως τη "σπονδυλική στήλη" της οικονομίας και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που τους απασχολούν και ότι ο ίδιος επανέλαβε τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας και της χώρας.

    [07] Εσωτερικά

    Την Πέμπτη ξεκινάει η νέα Βουλή

    (16/3/2004 4:45:00 μμ)

    Mε την ορκωμοσία των νέων βουλευτών ξεκινάει την Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, η συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου. Την Παρασκευή η Βουλή θα εκλέξει το νέο προεδρείο με μόνη σίγουρη υποψηφιότητα αυτή της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ το Σάββατο θα αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το Σάββατο η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για να παρουσιάσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, ο κ. Καραμανλής συνέχισε και σήμερα τις επαφές με υπουργούς και συναντήθηκε διαδοχικά με την υποψήφια πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη , τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού το Σάββατο θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά τους Ολυμπιακούς και το Κυπριακό, αποτελούν η αγορά και η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα, το φορολογικό σύστημα και τα θέματα Παιδείας.

    Στόχος είναι η άμεση υλοποίηση μέρους των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Παράλληλα έμφαση θα δοθεί σε σημεία του προγράμματος που έχουν άμεση απήχηση στον κόσμο ή συμβάλλουν στην τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Επίσης, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας.

    [08] Διάφορα

    Κερδίστε διακοπές με κανίβαλους

    (16/3/2004 4:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ε ναι λοιπόν, αν το λέει η καρδιά σας και φυσικά είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, ορίστε η ευκαιρία. Το περιοδικό Zoo Weekly διοργανώνει διαγωνισμό με έπαθλο ένα ταξίδι στη ζούγκλα. Το πακέτο περιλαμβάνει τα εισιτήρια για την κοιλάδα Μπέλιεμ, στην Παπούα Νέα-Γουινέα και προσφέρει διαμονή δύο εβδομάδων στο χωριό της φυλής Κοροβάι, όσο για τη διατροφή (δεν διευκρινίζεται ποιανού) ο νικητής καλείται να τα βγάλει πέρα μόνος του.

    Δύο εβδομάδες στη ζούγκλα... με καλή παρέα

    Εκείνος ή εκείνη, που θα έχει τη χαρά να νικήσει δεν θα έχει στη διάθεση του ούτε χάρτες, ούτε κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν θα είναι μόνος. Θα βρίσκεται υπό την προστασία και καθοδήγηση του έμπειρου σε θέματα.... κανιβάλων κ. Ρεγκ Μπάρκερ, που άλλωστε ήταν ο εμπνευστής της ιδέας.

    Για την ακρίβεια ο κ. Μπάρκερ σχεδίαζε από καιρό να κάνει αυτό το ταξίδι μαζί με τη γυναίκα του. Εκείνη όμως υπαναχώρησε και ο τολμηρός κύριος βρέθηκε να αναζητά ταξιδιωτικό σύντροφο. Μάλιστα, εδώ και ένα μήνα προσέφερε μέσω αγγελίας 2,000 λίρες σε όποιον θα ήθελε να τον ακολουθήσει. Απ΄ ό,τι φάνηκε δεν βρήκε ανταπόκριση. Από τη δύσκολη θέση τον έβγαλε το προαναφερθέν περιοδικό, που προθυμοποιήθηκε να διοργανώσει διαγωνισμό και να αναλάβει τα έξοδα.

    Ο κ. Μπάρκερ εξηγεί ότι η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με κανίβαλους ήταν πριν από 25 χρόνια: "Πάντα ήταν φιλικοί μαζί μου. Όταν πρωτάκουσα για φυλές με κανιβαλιστικές συνήθειες ήταν στις αρχές του 80. Προετοιμάστηκα αρκετά προτού τους συναντήσω από κοντά και σας λέω ότι τίποτα δεν είναι ικανό να σε προετοιμάσει για το θέαμα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες".

    Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα του επιχειρήματος δεν δείχνει να ανησυχεί: "Δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Οι κακοί δεν είναι οι Κοροβάι, αλλά οι γείτονες τους οι Ασματ, αλλά ακόμα κι αυτοί δεν έχουν φάει Δυτικό τα τελευταία σαράντα χρόνια".

    Αν σας έπεισαν τα επιχειρήματα του κ. Μπάρκερ δεν έχετε παρά να στείλετε αίτηση συμμετοχής στο περιοδικό, μαζί με μια φωτογραφία σας και ένα μικρό κείμενο, μέσω του οποίου θα εξηγείτε γιατί πρέπει να είστε εσείς ο νικητής. Καλές διακοπές!

    [09] Οικονομία

    Διεκδικητικό το νέο συνέδριο της ΓΣΕΕ

    (16/3/2004 5:01:00 μμ)

    Με την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας, που έχει προκηρυχθεί πριν από τις εκλογές για τις 31 Μαρτίου, ξεκινά το έργο της η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, που θα εκλεγεί το Σάββατο από το 32ο συνέδριο της συνομοσπονδίας. Το συνέδριο που αρχίζει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ''Νοβοτέλ'', θα ασχοληθεί κυρίως με τα θέματα της ανεργίας και της μείωσης του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση των εργοδοτών ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα θα επιμείνουν στη διεκδίκηση αύξησης 8% και το 39ωρο.

    [10] Πολιτισμός

    Φιγούρες από Φως και Ιστορία...

    (16/3/2004 5:10:00 μμ)

    H Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) παρουσιάζουν την έκθεση "Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Φιγούρες από Φως και Ιστορία", στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "Τεχνόπολις", από τις 23 Μαρτίου μέχρι και τις 9 Μαΐου. Η έκθεση, παραθέτοντας φιγούρες, μπερντέδες και ό,τι χαρακτηρίζει το ελληνικό θέατρο σκιών παρακολουθεί την ιστορία του είδους, κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, αποτυπώνοντας την ιστορική εξέλιξή του και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του φυσιογνωμία. Φυσικά δεν θα λείψουν και παραστάσεις Καραγκιόζη, από "μάστορες" του είδους. Η είσοδος είναι δωρεάν.

    Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα "εργαλεία" της δουλειάς

    Ξεκινώντας από τις συνθήκες που οδήγησαν στην γέννηση του θεάτρου σκιών -το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς- και από την πρώτη εμφάνιση του είδους η έκθεση παρουσιάζει στη συνέχεια έξι ενότητες έργων καλλιτεχνών καραγκιοζοπαικτών, με χρονολογική σειρά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πλήθος φιγούρων, "μπερντέδων", βοηθητικών σκίτσων, σκηνικών, αλλά και ποικίλο υλικό σχετικό με το ελληνικό θέατρο σκιών. Το υλικό προέρχεται κυρίως από το Κέντρο Έρευνας Θεάτρου Σκιών του Ε.Λ.Ι.Α., αλλά και από συλλογές άλλων φορέων και σύγχρονων καραγκιοζοπαικτών.

    Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις θεάτρου σκιών, στις οποίες τα εκθέματα θα λάβουν στην κυριολεξία "σάρκα και οστά" και θα αναδειχθούν οι λειτουργικές τους ιδιαιτερότητες. Τις παραστάσεις θα κάνουν "σχολές" καλλιτεχνών, από τη Αθήνα και την περιφέρεια, σε σκηνή στημένη στον χώρο της έκθεσης.

    Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα, από 10.00 έως 20.00, είσοδος δωρεάν.

    Δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων

    [11] Εσωτερικά

    Σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ασπίδα Ηρακλή και ΝΑΤΟ για Ολυμπιακούς

    (16/3/2004 4:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τα πρώτα συμπεράσματα από την μεγάλη άσκηση "Ασπίς Ηρακλέους 2004", βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου για την Ολυμπιακή Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη. Στη συνεδρίαση, πήραν μέρος εννέα συναρμόδιοι υπουργοί και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε αμέσως μετά, ότι συνήλθαν για πρώτη φορά σε προσομοιωμένο ολυμπιακό περιβάλλον με τα δεδομένα της άσκησης και επεσήμανε ότι θα υπάρχουν συχνά τέτοιες συσκέψεις, καθώς και ευρύτερες συζητήσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μεταξύ, αύριο το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ θα συζητήσει το ελληνικό αίτημα, για συνδρομή της Συμμαχίας στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος εκφράζει την αντίθεσή του για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Θετική και άμεση η ανταπόκριση του ΝΑΤΟ

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι υπήρξε ικανοποίηση από την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και πως βγήκαν πολύ χρήσιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη, να υπάρξει παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, παρόμοια με αυτή του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μαδρίτη. Σημειώνεται ότι σκοπός του Συντονιστικού Οργάνου είναι να επιλαμβάνεται και να λαμβάνει αποφάσεις σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, τρομοκρατικών απειλών ή συμβάντων και να κινητοποιεί όλους τους μηχανισμούς αντιδράσεις σε παρόμοια περιστατικά.

    Το πρωί στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόουπ Σέφερ ενημέρωσε τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας για το ελληνικό αίτημα στην άτυπη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό θ αντιμετωπιστεί "άμεσα και θετικά". Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συζητήσουν επίσημα το ελληνικό αίτημα, αύριο στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων. Σημειώνεται ότι μόλις αποφασιστεί στο πολιτικό επίπεδο η συνδρομή του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, θα αρχίσει η προετοιμασία υλοποίησης του σχεδίου μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό αίτημα αφορά την κάλυψη του εθνικού εναέριου χώρου από συμμαχικά ιπτάμενα ραντάρ Αwacs, την κάλυψη του θαλάσσιου χώρου από νατοϊκά πλοία και την πλήρη ετοιμότητα του τάγματος βιοχημικού πολέμου, ώστε να επέμβει εάν ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο μεταξύ, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματός του στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλειά των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας και ζήτησε από την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν τη στάση τους. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι αντισυνταγματικές , ενώ εξέφρασε την ανησυχία του όχι μόνο για την ανάμειξη της Συμμαχίας, αλλά και για την παρουσία μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών κάτι που όπως είπε, εμπλέκει την Ελλάδα στη δίνη των τυφλών συγκρούσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλοιός ασφάλειας για τους Αγώνες

    [12] Αθλητισμός

    Προσωρινός προπονητής ο Γκόγκιτς Απολύθηκε ο Όλεγκ Προτάσοφ

    (16/3/2004 7:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παρελθόν αποτελεί για τον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Όλεγκ Προτάσοφ, καθώς η διοίκηση τον έκρινε υπεύθυνο για τις κακές εμφανίσεις των δυο τελευταίων μηνών και την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Χρέη προπονητή ανέλαβε προσωρινά ο βοηθός του, Σίνισα Γκόγκιτς, ενώ δίπλα του στο πάγκο κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται ο Βασίλης Καραπιάλης. Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Γιώργο Λούβαρη οι οποίοι του ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας του με την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ. Ο Ουκρανός τεχνικός αποχώρησε από τα γραφεία της λίγο μετά τις 4:30 μ.μ., εμφανώς στεναχωρημένος. " Νιώθω πικραμένος γιατί φεύγω τώρα στα δύσκολα. Θα μείνουν οι συνεργάτες μου για να ολοκληρώσουν το έργο μου", είπε συγκεκριμένα.

    Πήγε στην προπόνηση το πρωί

    Ο Όλεγκ Προτάσοφ ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού για τη συνεργασία, ενώ όπως δήλωσε αύριο θα πάει στου Ρέντη να χαιρετήσει τους ποδοσφαιριστές. Σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει για κάποιες επιλογές του, απάντησε "όχι".

    Η απόφαση για την αλλαγή της "σκυτάλης" στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, πάρθηκε χτες, στη συνάντηση που είχαν ο Σωκράτης Κόκκαλης με τον Γιώργο Λούβαρη.

    Η διοίκηση θα προχωρήσει στην αναζήτηση του κατάλληλου προπονητή για να αναλάβει τον Ολυμπιακό, μετά τη λήξη της περιόδου.

    Ο Σίνισα Γκόγκιτς στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής του Ολυμπιακού δεν θέλησε να πει πολλά και στάθηκε κυρίως στον ψυχολογικό τομέα των ποδοσφαιριστών του. "Τώρα προέχει η δουλειά. Δεν είναι ώρα για λόγια. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Θα πρέπει να δουλέψουμε για να φτιάξουμε την ψυχολογία της ομάδας", είπε συγκεκριμένα.

    Το πρωί ο Προτάσοφ προπόνησε κανονικά την ομάδα. Μάλιστα μίλησε για λίγη ώρα στους παίκτες του. Ζήτησε να κλείσουν τ' αυτιά τους σε όσα ακούγονται και προσπάθησε πάλι να σηκώσει το ηθικό τους, λέγοντας πως στο χέρι τους είναι να πάρουν και αυτό το Πρωτάθλημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαψεύδει η ΠΑΕ Ολυμπιακός για Μπάγεβιτς

    [13] Αθλητισμός

    Αύριο θα εκδοθεί ιατρικό δελτίο Μηνύματα αισιοδοξίας για Κυράστα

    (16/3/2004 5:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σταθερή βελτίωση, παρουσιάζει η υγεία του Γιάννη Κυράστα, που συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα της Ευρωκλινικής Αθηνών. Καθημερινά, ο Έλληνας τεχνικός κερδίζει τη μάχη, που δίνει για την ζωή του και είναι θέμα χρόνου πια, να βγει από την εντατική και να νοσηλευτεί σε θάλαμο. Σήμερα, μια και η κατάσταση της υγείας του συνεχίζει να βελτιώνεται με σταθερούς ρυθμούς, από την Ευρωκλινική θεωρήθηκε σκόπιμο να μην εκδοθεί ιατρικό δελτίο, κάτι που θα γίνει αύριο Τετάρτη, που ίσως να υπάρξουν νεώτερα για την κατάστασή του. Ο 53χρονος τεχνικός, νοσηλεύεται από την Παρασκευή 5 Μαρτίου στην ιδιωτική κλινική, με βαριάς μορφής σηψαιμία και οι γιατροί δίνουν μάχη, προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή.

    [14] Ιράκ

    "Θα παραμείνουμε στο Ιράκ"

    (16/3/2004 5:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεσή τους να μην αποσύρουν τα στρατεύματα που διατηρούν στο Ιράκ, ανακοίνωσαν την Τρίτη η Ρουμανία και η Ουκρανία μετά την ανακοίνωση για πιθανή αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων από τη χώρα. Την ανακοίνωση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, ακολούθησε αυτή του Ούγγρου Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και θα διατηρήσει και αυτή τα στρατεύματά της στο Ιράκ. Το ίδιο δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος τόνισε ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί από την ισπανική ηγεσία, η χώρα του δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά της. Την ίδια ώρα, Βουλγαρία, Αυστραλία, Πολωνία και Ολλανδία ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ. Μάλιστα, την απόφαση της τελευταίας ακολούθησε ο θάνατος του πρώτου Ολλανδού στο Ιράκ από επίθεση ενόπλων.

    "Μια αποχώρηση ή μια μείωση της ρουμανικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, που αποτελείται από περίπου 700 άνδρες, δε συζητείται", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Ιοάν Μιρτσέα Πάσκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Εβχέν Μαρτσκούκ. Ο τελευταίος ανέφερε ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα ουκρανικά στρατεύματα στο Ιράκ αλλά "δεν τίθεται θέμα αποχώρησής τους". Η Ουκρανία μετέχει στην εκεί πολυεθνή δύναμη με περίπου 1.600 στρατιώτες.

    Την παραμονή των ιαπωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, λέγοντας ότι αν και δε γνωρίζει τι προτίθεται να κάνει η Ισπανία, η αλλαγή ηγεσίας στη χώρα δε θα αλλάξει τη βασική θέση της Ιαπωνίας που είναι η σταθερότητα και η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Όπως η Ισπανία, έτσι και η Ιαπωνία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας , Πέτερ Μεντγκιέσι. "Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ", τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι ουγγρικές δυνάμεις στο Ιράκ αριθμούν 300 στρατιώτες.

    "Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αποσύρει, αλλά ούτε και να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στο Ιράκ", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νικολάι Σβινάροφ, ως απάντηση στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση της νέας ισπανικής ηγεσίας να αποσύρει τα στρατεύματά της.

    Μάλιστα, ο Βούλγαρος Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που σημειωθεί μια τέτοια εξέλιξη, οι ΗΠΑ θα αναπληρώσουν το κενό είτε με αμερικανικά στρατεύματα είτε με τη συμβολή άλλων χωρών του συνασπισμού.

    Οι περίπου 500 άνδρες της Βουλγαρίας βρίσκονται στην Κερμπάλα. Στα τέλη του Δεκεμβρίου οι βουλγαρικές δυνάμεις είχαν δεχτεί επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε στρατιώτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στο Ιράκ

    Απόσυρση των Ισπανών από το Ιράκ

    [15] Οικονομία

    Σε υψηλό επίπεδο το δημόσιο χρέος

    (16/3/2004 6:14:00 μμ)

    Δημοσιονομικό έλλειμμα 1,7%, δημόσιο χρέος 102,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφάνισε η Ελλάδα το 2003, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό δημόσιο χρέος (102,4% του ΑΕΠ) ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ για το 2003, μετά την Ιταλία (106,2%), ενώ τo μικρότερο δημόσιο χρέος εμφανίζει το Λουξεμβούργο με 4,9%. Πρωταθλητές στα ελλείμματα παραμένουν η Γαλλία με 4,1% του ΑΕΠ, η Γερμανία με 3,9%, η Μεγάλη Βρετανία με 3,2% και η Ολλανδία με 3%, οι οποίες συνεχίζουν να υπερβαίνουν το όριο του 3% της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τα σημαντικότερα πλεονάσματα τέλος σημειώθηκαν στη Φινλανδία με 2,3%, τη Δανία με 1,5% και το Βέλγιο με 0,2%.

    ηλώσεις Χριστοδουλάκη

    Το έλλειμμα της Ελλάδας σημαντικά χαμηλότερο του ελλείμματος της ΕΕ των "15" που ανέρχεται σε 2,6%, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται και στο ύψος του δημοσίου χρέους, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης με αφορμή την ανακοίνωση από την Eurostat στοιχείων.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης αναφέρει ότι τα στοιχεία της χώρας μας έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά από τη Eurostat, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό πως έξι από τις δεκαπέντε χώρες της ΕΕ έχουν υπερβεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στο κρίσιμο όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα τους.

    [16] Διεθνή

    Σε αντίποινα για την επίθεση της Κυριακής Νέα αιματηρή επίθεση στη Γάζα

    (16/3/2004 6:41:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τρεις πυραύλους έριξε ισραηλινό ελικόπτερο σε σπίτι που βρίσκεται σε προάστιο όπου λέγεται ότι βρίσκεται ορμητήριο Παλαιστίνιων μαχητών στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ νοσοκομειακές πηγές μιλούν για 13 τραυματίες. Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά από την απόφαση του ισραηλινού μικρού υπουργικού συμβουλίου που ασχολείται με θέματα ασφαλείας να υπάρξουν αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ στη διπλή βομβιστική παλαιστινιακή επίθεση που έγινε την Κυριακή σε ισραηλινό λιμάνι και στοίχισε τη ζωή σε δέκα πολίτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή εισβολή στη Γάζα

    [17] Διεθνή

    Νεκροί πέντε ανθρακωρύχοι στην Τουρκία

    (16/3/2004 6:57:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε Κινέζοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη λόγω διαρροής αερίου σε ανθρακωρυχείο στη βόρεια Τουρκία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η έκρηξη έγινε σε ορυχείο κοντά στην πόλη Ζονγκουλτάκ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι τη στιγμή της έκρηξης οι Κινέζοι εργαζόμενοι άνοιγαν πηγάδια μέσα στο ορυχείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 2004 - 17:51:08 UTC