Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δε θα παραστεί στις συνομιλίες της Ελβετίας Εγκαταλείπει τις συνομιλίες
  • [02] Πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδου διαβήτη Δεν θεωρούν τα παιδιά τους
  • [03] Υπό το φόβο επιθέσεων η Ιταλία
  • [04] Την Αλ Κάιντα ή παρακλάδι της "βλέπουν" οι ΗΠΑ Μακελειό στη Βαγδάτη
  • [05] Στους "4" του Κυπέλλου ο ΠΑΟ
  • [06] Συνεδρίαση για την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού
  • [07] Παρουσία του Πρωθυπουργού Άρχισε το 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
  • [08] Και η ΑΕΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου
  • [09] "Δεν θα ξαναχτυπήσουμε την Ισπανία" Μετά το μακελειό ... εκεχειρία
  • [10] Αντιπαράθεση για τα Ολυμπιακά έργα
  • [11] "Όχι" NETMED σε Νικολαΐδη

    [01] Κυπριακό

    Δε θα παραστεί στις συνομιλίες της Ελβετίας Εγκαταλείπει τις συνομιλίες ο Ντενκτάς

    (17/3/2004 11:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου στην Ελβετία. "Πιστεύω ότι δε θα αλλάξει τίποτα στην τετραμερή διάσκεψη λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επομένως, δε θα πάω στην Ελβετία", δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς στον τηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ. Στη θέση του Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβούν στην Ελβετία ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Σερντάρ Ντενκτάς. Την απόφαση του Ντενκτάς σχολίασε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και σε βάθος, κάτι που προτίθεται να κάνει η ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ταλάτ: "Λάθος μια πιθανή αποχώρηση του Ντενκτάς"

    "Η κυβέρνησή μας θα προσπαθήσει να αλλάξει κάτι. Αν υπάρξει μια θετική αλλαγή, θα πω στους Τουρκοκύπριους ότι κάτι καλό συμβαίνει. Αλλά αν κάτι αλλάξει, θα ενημερώσω το λαό και πάλι", δήλωσε ο κ. Ντενκτάς που με την απόφασή του αυτή δυναμιτίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης πριν την 1η Μαΐου.

    Εν τω μεταξύ, "λάθος" χαρακτήρισε μια πιθανή αποχώρηση του Ντενκτάς, ο Αλί Ταλάτ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δε θα αποχωρήσει καθώς μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, "συμμετέχει απρόθυμα στις συνομιλίες".

    Πηγές των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έστω και αν αποχωρήσει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες και θα ηγηθεί εκστρατείας για απόρριψη της λύσης που τελικά θα προταθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Υγεία

    Πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδου διαβήτη Δεν θεωρούν τα παιδιά τους παχύσαρκα

    (17/3/2004 7:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Οι γονείς είναι τόσο συνηθισμένοι να βλέπουν υπέρβαρα παιδιά, ώστε πολλοί από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται πως τα δικά τους παιδιά είναι παχύσαρκα, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, η τάση αυτή των γονιών είναι πολύ ανησυχητική διότι το να είναι ένα παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών αργότερα στη ζωή του. Μάλιστα, τα παχύσαρκα παιδιά είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, μια ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται μόνο σε ενηλίκους.

    Σοβαροί κίνδυνοι

    ''Το ένα τρίτο των μητέρων και το 57% των πατεράδων βλέπουν τα παχύσαρκα παιδιά τους ως φυσιολογικά'', δήλωσε η Άλισον Τζέφερι, μέλος της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα. ''Πολλοί γονείς δεν παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά ούτε και ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των παιδιών τους'', πρόσθεσε.

    Η ίδια πάντως διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για άρνηση. ''Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πιο μεγαλόσωμους ανθρώπους απ' ό,τι πριν είκοσι χρόνια, και απλώς βλέπουμε τους υπέρβαρους ως φυσιολογικούς'', τόνισε.

    Η Τζέφερι, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνέδριο κατά του σακχαρώδους διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμινγκχαμ, υπέβαλε σε ερωτήσεις σε 300 παιδιά ηλικίας επτά ετών και τους γονείς τους, για το πως αντιλαμβάνονται τη σωματική τους διάπλαση.

    Το ένα τρίτο των μητέρων και οι μισοί πατεράδες που ήταν οι ίδιοι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι απάντησαν πως είναι ''περίπου φυσιολογικοί''.

    Όταν ένα παιδί ήταν φυσιολογικό, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες μετρήσεις για την παχυσαρκία, οι γονείς - άσχετα με το αν εκείνοι ήταν παχύσαρκοι - απάντησαν πως δεν είχε πρόβλημα.

    Αντίθετα, όταν το παιδί ήταν απλώς υπέρβαρο, μόνο το 25% των γονιών το καταλάβαινε. Και στην περίπτωση που το παιδί ήταν παχύσαρκο, το 40% των γονιών δεν ανησυχούσε για το βάρος του.

    Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά σαν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας διότι συνδέεται με τον διαβήτη αλλά και με τον κίνδυνο τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πολωνία, η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ στα παχύσαρκα παιδιά φτάνει το 4%, στην Ουγγαρία το 2% και στην Γερμανία το 1,6%, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

    Σχετικά Links:

    Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα

    [03] Διεθνή

    Υπό το φόβο επιθέσεων η Ιταλία

    (17/3/2004 8:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε κλίμα τρομοφοβίας ζει η Ιταλία. Την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, φήμες έχουν ήδη επιλέξει τις ημερομηνίες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, με επικρατέστερες την 20η Μαρτίου, επέτειο της επίθεσης στο Ιράκ και την 11η Ιουνίου, ημέρα των ευρωεκλογών. Αναλυτές των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να συγκλίνουν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά το ενδεχόμενο επιθέσεων είναι πολύ πιθανό. Η έκθεση αυτή εξόργισε τον υπουργό Εσωτερικών, Τζουζέπε Πιζάνου, ο οποίος υποχρεώθηκε να τη διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση. "Η κατάσταση δεν είναι στο βαθμό έκτακτης ανάγκης, γιατί δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας κάποιος κίνδυνος, ούτε πιθανός, ούτε μελλοντικός" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιζάνου.

    Καμικάζι, έτοιμοι για δράση

    Σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα και άλλη μια έκθεση της ROS, μυστικής υπηρεσίας των καραμπινιέρων, στην οποία γίνεται λόγος για την ύπαρξη ομάδων καμικάζι, που είναι έτοιμες να δράσουν στην Ιταλία.

    Πρόκειται για 80 ισλαμιστές, οι οποίοι ζουν σε διάφορες ιταλικές πόλεις και είναι έτοιμοι να "θυσιαστούν για τον ιερό αγώνα". Τις προθέσεις τους κατέγραψαν οι μυστικές υπηρεσίες με υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του 2003. Οι ιταλικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι παρακολουθούν και ελέγχουν όλους τους υπόπτους.

    Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από την 11η του Μάρτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρόμος σε Γαλλία και Βρετανία

    [04] Ιράκ

    Την Αλ Κάιντα ή παρακλάδι της "βλέπουν" οι ΗΠΑ Μακελειό στη Βαγδάτη

    (17/3/2004 8:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Reuters - Associated Press

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το βράδυ της Τετάρτης την περιοχή Καρράντα στο κέντρο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 40 τραυματίσθηκαν. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το ξενοδοχείο "Το Όρος του Λιβάνου" αλλά και παρακείμενα σπίτια. Σύγχυση επικρατεί για τα αίτια της έκρηξης. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Αχμέντ Καντίμ δήλωσε ότι το ξενοδοχείο δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα. Αμερικανοί στρατιωτικοί, εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, καθώς όπως υποστηρίζουν, τόσο μεγάλες καταστροφές δεν θα μπορούσαν να προκληθούν από επίθεση με ρουκέτα. Θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό πίσω από την επίθεση να κρύβεται η Αλ Κάιντα ή κάποιο παρακλάδι της.

    Δεκάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια

    Μόλις τρεις μέρες πριν από την επέτειο του πολέμου του Ιράκ, ισχυρή έκρηξη στην πλατεία Φιρντόους, συγκλονίζει το κέντρο της Βαγδάτης.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το ξενοδοχείο " Το Όρος του Λιβάνου", όπου διέμεναν κυρίως αλλοδαποί, Αμερικανοί, Βρετανοί και Αιγύπτιοι υπήκοοι.

    Το ξενοδοχείο, βρισκόταν πολύ κοντά στα ξενοδοχεία Σέρατον και Πάλεσταϊν, τα οποία χρησιμοποιούνται ως "βάση" των ξένων ανταποκριτών. Επλήγησαν επίσης παρακείμενα κτήρια και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη.

    Δεκάδες άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια του ξενοδοχείου.

    Αμερικανοί στρατιώτες που θέλησαν να προσφέρουν βοήθεια, δεν τα κατάφεραν, καθώς δέχθηκαν τα φραστικά πυρά εξαγριωμένων Ιρακινών.

    Στον τόπο της τραγωδίας, κατέφθασαν δεκάδες ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία.

    Η Αλ Κάιντα πίσω από το μακελειό;

    Την εμπλοκή της Αλ Κάιντα, στο σημερινό μακελειό της Βαγδάτης, εξετάζουν πολύ σοβαρά οι ΗΠΑ.

    "Χρησιμοποιήθηκαν 450 κιλά πλαστικών εκρηκτικών και βλημάτων πυροβολικού αναμεμειγμένα με τα εκρηκτικά για να προκαλέσουν περισσότερους τραυματισμούς" δήλωσε στο CNN ο συνταγματάρχης Ραλφ Μπέικερ, προσθέτοντας ότι το modus operandi της επίθεσης ταιριάζει με αυτό της οργάνωσης. "Ανσάρ Αλ Ισλάμ" που συνδέεται με την Αλ Καιντα ή των ανθρώπων του Ζαρκάουι.

    Ο τελευταίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι επιχειρεί να προκαλέσει εμφύλιο στο Ιράκ και ότι δρα για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.

    [05] Αθλητισμός

    Στους "4" του Κυπέλλου ο ΠΑΟ

    (17/3/2004 8:42:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με άνεση και χρησιμοποιώντας αναπληρωματικούς παίκτες του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 2-1 τον Πατραϊκό και πέρασε στους "τέσσερις" του κυπέλλου, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχε κερδίσει με 1-0. Ο Πατραϊκός ήταν αυτός που προσπάθησε στο α' ημίχρονο να σκοράρει πρώτος και στο 15΄κεφαλιά του Κατσαρού μπλόκαρε εύκολα ο Νικοπολίδης. Στο 20΄σέντρα του Επαλέ από δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Παπαδόπουλο που την κοντρολάρισε με το στήθος, την κατέβασε και με σουτ έκανε το 1-0, επιστρέφοντας με θεαματικό τρόπο και πάλι στα γκολ, μετά τον τραυματισμό του. Στο 23΄ Κωνσταντινίδης και Παπαδόπουλος έπαιξαν το ένα-δύο, το σουτ του τελευταίου, όμως, έδιωξε ο τερματοφύλακας του Πατραϊκού. Στο 35΄ σουτ του Κόλτση για λογαριασμό του Πατραϊκού πέρασε μόλις άουτ. Στο 39΄ ο Σανμαρτεάν με πολύ έξυπνο πλασέ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Αθανασόπουλου.

    Αποφασισμένος για τη νίκη

    Στο 51΄ και με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Πατραϊκός ισοφάρισε.

    Ο Ντικουμέ έκανε τη σέντρα και ο Γεωργόπουλος με σουτ έκανε το 1-1.

    Στο 58΄ ο Παναθηναϊκός πέρασε στην αντεπίθεση, ο Ντεμπά πέρασε και τον Αθανασόπουλο αλλά το σουτ που έκανε έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Γκάτσης.

    Η απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού, που με αντεπιθέσεις έβγαινε μπροστά, ευδοκίμησε στο 78΄ μετά από εκπληκτική σέντρα του Σανμαρτεάν, που εκμεταλλεύτηκε ο Σαπάνης και με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-1. Κι εκεί βεβαίως τελείωσε το παιχνίδι.

    Ο Πατραϊκός προσπάθησε, έκανε ό,τι μπορούσε αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν αποφασισμένος να πάρει τη νίκη και την πρόκριση και την πήρε.

    ΚΑΡΤΕΣ: Σεϊταρίδης, Μουντάλα. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Α. Κουκλάκης(Χανίων).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Κώτσιος, Επαλέ (66΄ Γκονζάλες), Ζουτάουτας, Σανμαρτεάν, Κωνσταντινίδης, Παπαδόπουλος (82΄ Βαζέχα), Ντεμπά (66΄ Σαπάνης), Βίντρα.

    ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ: Αθανασόπουλος, Κόλτσης (65΄ Σιούπας), Φούφουλας, Μίχος, Αργυρόπουλος, Μουντάλα, Γεωργόπουλος, Στράντζαλης, Γκάτσης, Σπανός (46΄ Ντικουμέ), Κατσαρός (46΄ Γραβάνης).

    [06] Αθλητισμός

    Συνεδρίαση για την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού

    (17/3/2004 9:00:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θέμα του προπονητή θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Και ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ακούσει τις απόψεις των άλλων οκτώ μελών, που είναι οι Γιώργος Λούβαρης, Πέτρος Κόκκαλης, Σάββας Θεοδωρίδης, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, Γιώργος Γλου, Αιμίλιος Παπαθανασίου, Κώστας Μπαρμπής και Μιχάλης Κουντούρης. Δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί η απόφαση Κόκκαλη για την απόλυση του Προτάσοφ και την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Γκόγκιτς, ωστόσο, δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος ένα άλλο ζήτημα: αυτό της πλαισίωσης του Γκόγκιτς στον πάγκο της ομάδας, με το Βασίλη Καραπιάλη να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του βοηθού προπονητή.

    Σενάρια...

    Κι εδώ πλέον αρχίζουν να ξαναέρχονται στην επιφάνεια τα "σενάρια" γύρω από πιθανή πρόσληψη προπονητή, παρ' όλο που την Τρίτη σε ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δεν υπήρχε η λέξη "προσωρινός" δίπλα στο όνομα του Σίνισα Γκόγκιτς.

    Μοιραία φουντώνει και πάλι η φημολογία γύρω από το Νίκο Αναστόπουλο και την πιθανότητα να αποτελέσει τεχνικό δίδυμο με τον Γκόγκιτς ή γύρω από το Νίκο Αλέφαντο και την πιθανότητα να προσληφθεί ως τεχνικός σύμβουλος δίπλα στον Γκόγκιτς, παρ' όλο που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας δείχνει να αντιδρά έντονα σ' αυτή την προοπτική, αλλά και μέλη του Δ.Σ. να το θεωρούν "πισωγύρισμα" και να πιστεύουν πως θα ξεσηκωθεί ο κόσμος αν ανακοινωθεί η πρόσληψη του συγκεκριμένου τεχνικού.

    Πάντως, όποια κι αν είναι η αυριανή απόφαση, ακόμη κι αν δεν αλλάξει τίποτα και παραμείνει ο Γκόγκιτς μόνος του, φαίνεται πως θα έχει προοπτική μέχρι τη λήξη της περιόδου, παρ' όλο που στον Ολυμπιακό έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια ότι "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

    Από εδώ και μπρος, οι "ερυθρόλευκοι" θα βρίσκονται σε αναζήτηση τεχνικού για να αναλάβει την ομάδα το καλοκαίρι και θα εξετάσουν αναλυτικά και χωρίς την πίεση του χρόνου, διάφορα ονόματα από τον διεθνή χώρο που δέχονται να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και περιπτώσεις προπονητών από την εγχώρια αγορά.

    Κατ' επέκταση, η πιθανότητα να στραφεί ο Ολυμπιακός προς τη λύση που ακούει στο όνομα Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν έχει εκλείψει κι ας εκδόθηκε από την πειραϊκή ΠΑΕ η σχετική ανακοίνωση-διάψευση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολύθηκε ο Όλεγκ Προτάσοφ

    Διαψεύδει η ΠΑΕ Ολυμπιακός για Μπάγεβιτς

    [07] Οικονομία

    Παρουσία του Πρωθυπουργού Άρχισε το 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

    (17/3/2004 9:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης το 32ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με βασικά θέματα την ανεργία, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την αύξηση των βασικών μισθών και τη διοργάνωση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 31 Μαρτίου. Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε το μέλος της ΚΕ, Γ. Μαρίνος. Το Σάββατο η ολομέλεια των συνέδρων θα εκλέξει τη νέα διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

    Διάλογος με τους εργαζόμενους

    Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι εμπλεκόμενοι φορείς να συγκλίνουν προς τον τελικό στόχο μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας και είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι θα τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματός του ενώ τόνισε θα υπάρξει διάλογος για την επίτευξη των κοινών στόχων. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που παρίσταται πρωθυπουργός σε συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

    Συνεργασία και αντιπαράθεση

    Έτοιμα για συνεργασία και αντιπαράθεση με τη νέα κυβέρνηση είναι τα συνδικάτα δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του τονίζοντας ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων θα υπηρετούνται από μία αυτόνομη στρατηγική υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η πανελλαδική απεργία της 31ης Μαρτίου .

    Στις προτάσεις του ΣΕΒ για αύξηση μισθών στο 3,2%, η ΓΣΕΕ αντιτάσσει αύξηση της τάξης του 8% και μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου, σημειώνοντας ότι ο χρόνος εργασίας δεν έχει μειωθεί εδώ και 20 χρόνια.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας , ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι η ΓΣΕΕ επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την αποφυγή εντάσεων.

    "Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΣΟΚ"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανατροπής των κεκτημένων τους. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ανεργίας, προσθέτοντας ότι κατάφερε να λύσει το "γόρδιο δεσμό " του Ασφαλιστικού. "Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Πυρά από την Αριστερά

    Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα μας και λέγοντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν ενισχύουν την πραγματική σύγκλιση στα επίπεδα εισοδημάτων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στα υψηλά ποσοστά φτώχειας που υπάρχουν στην Ελλάδα τονίζοντας ότι αιτία είναι το ισχνό και αναποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι ακολουθούν πολιτική διαχείρισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Έκανε λόγο για ευθύνες των δυνάμεων που πλειοψηφούν στη ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ.

    [08] Αθλητισμός

    Και η ΑΕΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου

    (17/3/2004 9:43:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ΑΕΚ είναι τελικά η τέταρτη ομάδα μετά τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Καστοριά που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Στον σημερινό δεύτερο προημιτελικό ενάντια στον Ηρακλή, η Ένωση επικράτησε με 3-2 στην Πολίχνη και σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα η ΑΕΚ, προκρίθηκε στους "4" της διοργάνωσης. Λίγο μετά το δεύτερο τέρμα της ΑΕΚ, Κιάσσος και Ρούσεφ διαπληκτίστηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια στις εξέδρες. Μερικοί φίλοι του Ηρακλή εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και ο Δούρος αναγκάστηκε να διακόψει τον αγώνα για περίπου 10 λεπτά.

    Με 10 παίχτες η ΑΕΚ στο τέλος

    Ο Ηρακλής ξεκίνησε τον αγώνα πολύ δυνατά, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και κάνοντας εμφανείς τις προθέσεις του για ένα γρήγορο γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα. Ετσι σε τρεις περιπτώσεις, μία με το Μίετσελ (10΄) και δύο με το Μαχλά (22΄, 25΄) ο "Γηραιός" έχασε καλές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ.

    Η ΑΕΚ προσπαθούσε με αντεπιθέσεις να παραβιάσει την εστία του Κελπέκη και σε μια από αυτές ευτύχησε να προηγηθεί. Ήταν το 28ο λεπτό όταν ο Λάκης έβγαλε χαμηλή σέντρα από τα δεξιά και ο Οκκάς από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων "παγώνοντας" το γήπεδο.

    Η ομάδα του Γινγκμπλαντ όμως δεν πτοήθηκε και συνέχισε να απειλεί την εστία του Σωτήρη Λυμπερόπουλου χάνοντας δύο ακόμα αξιόλογες ευκαιρίες. Η πρώτη στο 33΄ όταν ο Μαχλάς βγήκε στην αντεπίθεση, όμως πριν πλασάρει το Λυμπερόπουλο, ο Ποπόφ έδιωξε την μπάλα και η δεύτερη δύο λεπτά αργότερα, όταν το σουτ του Μίετσελ από το ύψος του πέναλτι, απέκρουσε ο Λυμπερόπουλος.

    Το γκολ φαινόταν ότι ήταν θέμα χρόνου και στο 36΄ ο φωτεινός πίνακας έγραψε 1-1. Ο Μουράτι σέντραρε και ο Ιωάννου ανάμεσα από δύο παίκτες της ΑΕΚ, έκανε δύσκολο σουτ φέρνοντας τον αγώνα στα ίσα.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο, με τον Ηρακλή να πιέζει για το γκολ, την ΑΕΚ να αμύνεται μαζικά και να κυνηγάει το γκολ στις αντεπιθέσεις. Όλα αυτά μέχρι το 64΄ όταν συνέβη και η φάση που έκρινε τον αγώνα. Ο Πετκόφ μπήκε στην περιοχή, ο Ιωάννου έκοψε το Βούλγαρο, η μπάλα έφτασε στον επερχόμενο Λυμπερόπουλο, ο οποίος με σουτ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του. Στο 87΄ μετά από σύγχυση στα καρέ του Ηρακλή, ο Λυμπερόπουλος έγινε κάτοχος της μπάλας και με δυνατό σουτ έκανε το 3-1 δίνοντας τυπικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση. Το μόνο που κατάφερε ο Ηρακλής ήταν να μειώσει το σκορ με γκολ του Μίετσελ στο 97΄.

    Να σημειωθεί ότι για περισσότερο από δέκα λεπτά στο τέλος, η ΑΕΚ αναγκάστηκε να αγωνιστεί με δέκα παίκτες, αφού τραυματίστηκε ο Αμπονσά και ο Ντουμιτρέσκου είχε ολοκληρώσει και τις τρεις αλλαγές του.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δούρος (Κορινθίας) ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Πέτκοφ, Κιάσσος

    Οι συνθέσεις: ΗΡΑΚΛΗΣ: Κελπέκης, Κατσαμπής, Νεμπεγλέρας, Μουράτι, Πουρσανίδης, Κιάσσος, Ιωάννου, Σελάντερ, Καπετάνος (78΄ Λαγός), Μιέτσελ, Μαχλάς (53΄ Φοφόνκα). ΑΕΚ: Λυμπερόπουλος Σ, Αμπονσά, Κρέικ, Πόποφ, Καψής, Κατσουράνης, Πέτκοφ, Λάκης (81΄ Κωνσταντινίδης), Τσιάρτας (80΄ Ιβιτς), Λυμπερόπουλος Νν (89΄ Ναλιτζής), Οκκάς.

    [09] Διεθνή

    "Δεν θα ξαναχτυπήσουμε την Ισπανία" Μετά το μακελειό ... εκεχειρία

    (17/3/2004 10:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Εκεχειρία με την Ισπανία, υπόσχεται με επιστολή που έστειλε προς την αραβόφωνη εφημερίδα Al Hayat, οργάνωση που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση " Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ Μάσρι", η οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό της Μαδρίτης, δηλώνει ικανοποίηση για την απόφαση του νέου Ισπανού πρωθυπουργού, να αποσυρθούν οι ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ και υπόσχεται ότι δεν θα πραγματοποιήσει νέα επίθεση κατά της Ισπανίας και των ισπανικών συμφερόντων οπουδήποτε στον κόσμο. Καλεί επίσης τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ να σταματήσουν τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες τους, απειλώντας εμμέσως, ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει "απάντηση".

    [10] Αθήνα 2004

    Αντιπαράθεση για τα Ολυμπιακά έργα

    (17/3/2004 10:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και οι καθυστερήσεις των Ολυμπιακών έργων έγιναν η αιτία για την πρώτη μετεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη, Υπουργοί που επιθεώρησαν τα υπό κατασκευή Ολυμπιακά έργα έκαναν λόγο για καθυστερήσεις προσθέτοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα έργα να παραδοθούν στην ώρα τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, για την Ολυμπιακή προετοιμασία και ασφάλεια, ενώ συνέντευξη Τύπου για τα Ολυμπιακά έργα έδωσαν στη Χαριλάου Τρικούπη οι τέως υπουργοί Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαιώνοντας ότι τα έργα θα παραδοθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

    Σουφλιάς: "Με την ψυχή στο στόμα"

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο των έργων του Ελληνικού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έλαβε διαβεβαιώσεις από τους κατασκευαστές ότι τα έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

    Στις παρατηρήσεις του κ. Σουφλιά για καθυστερήσεις στη μαραθώνια διαδρομή απάντησε η τ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας ότι οι φημολογίες περί καθυστερήσεων είναι "η χαρά των εργολάβων" που θα ζητήσουν συμπληρωματικές συμβάσεις.

    Αργά το απόγευμα, ο κ. Σουφλιάς απάντησε με γραπτή ανακοίνωσή του στην κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι γεγονός και πολλά έργα θα τελειώσουν "με την ψυχή στο στόμα", ενώ αναφερόμενος στη δήλωση της κ. Παπανδρέου για τις καθυστερήσεις τονίζει: "δε γνωρίζω τι εννοεί η κ. Παπανδρέου όταν λέει ότι 'η συζήτηση περί καθυστερήσεων αποτελεί χαρά των εργολάβων'. Η δική τους Κυβέρνηση είχε επιδόσεις στα 'πριμ' σε εργολάβους για να επισπεύσουν τα έργα".

    Παράδοση εντός των χρονοδιαγραμμάτων

    "Κινούμαστε σε οριακή τροχιά και η όποια καθυστέρηση θα είναι καθοριστική. Χρειάζεται από όλους περίσσευμα θέλησης και προσπάθειας", τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στα εργοτάξια του Ολυμπιακού Σταδίου. Σχετικά με το σκέπαστρο Καλατράβα, το έργο που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη συζήτηση για την ημερομηνία παράδοσής του, η κ. Πετραλιά έλαβε από τους κατασκευαστές τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα έχει παραδοθεί έως τις 20 Ιουλίου .

    Σημαντικά προβλήματα στην πορεία κατασκευής των έργων του τραμ διαπίστωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, τη σήμανση και την παράδοση των συρμών. Ωστόσο, ο κ. Λιάπης τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραδοθεί το έργο στην ώρα του, σημειώνοντας παράλληλα, ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται εντατική δουλειά, "με διπλοβάρδια και τριπλοβάρδια", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας, ο τ. υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, είπε ότι "η εντυπωσιακή εξέλιξη του έργου έγινε παρά την έντονη συνεχή παντοειδή παρεμπόδιση από συγκεκριμένες δημοτικές αρχές, που κινήθηκαν με καθαρά κομματικές σκοπιμότητες, συνεπικουρούμενες στην προσπάθειά τους αυτή από συγκεκριμένους βουλευτές της ΝΔ".

    Το μεσημέρι, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Ορφανός, επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες πυγμαχίας στο Περιστέρι οι κατασκευαστές του οποίου έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις

    Επίσκεψη Πετραλιά στο ΟΑΚΑ

    "Το τραμ θα παραδοθεί στην ώρα του"

    Επίσκεψη Ορφανού στο Περιστέρι

    Nέες επαφές Καραμανλή για τους Ολυμπιακούς

    Προχωρούν κανονικά τα έργα στο Ελληνικό

    [11] Αθλητισμός

    "Όχι" NETMED σε Νικολαΐδη

    (17/3/2004 10:59:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κόβει κάθε μελλοντική συζήτηση για αγοραπωλησία των μετοχών της η NETMED με την πλευρά Νικολαΐδη και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στη διαδικασία για ένταξη της ΠΑΕ-ΑΕΚ στο άρθρο 44. Αυτή είναι η σημερινή εξέλιξη, που προκύπτει από ανακοίνωση που διέρρευσε στον Τύπο από τη δεύτερη στη σειρά μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ και είναι κάτι το αναμενόμενο, που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό το να περάσει η ΠΑΕ στον "όμιλο" που εκπροσωπεί ο διεθνής επιθετικός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η NETMED ως νομικό πρόσωπο δεν έχει φυσικά πρόσωπα ως μετόχους και δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διαχείριση της εταιρείας, οι δε μετοχές της είναι ανενεργές κι επιπλέον δεν μπορεί να μετέχει στη γενική συνέλευση και να ψηφίζει.

    Αναφέρει επίσης ότι δεν επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ομάδα και όταν την είχε προσεγγίσει η ΕNIC το Νοέμβριο είχε αμέσως συμφωνήσει για να δρομολογηθεί η διαδικασία για το άρθρο 44, ώστε η ΑΕΚ να μπεί σε μια υγιή οικονομική κατάσταση . Τότε μόνο η NETMED είναι διατεθειμένη να διαγράψει τα χρέη, να κεφαλαιοποιήσει τα δάνεια, συμμετέχοντας έτσι στη διαδικασία του άρθρου 44, που είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της ΠΑΕ.

    Με άλλα λόγια, η NETMED δεν έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με κανέναν ούτε τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ούτε την αγοραπωλησία των μετοχών. Πρόθεσή της είναι να συμμετάσχει στη διαδικασία του άρθρου 44 για να διαγραφούν τα χρέη και να κεφαλοποιηθούν τα δάνεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 March 2004 - 21:51:51 UTC