Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελαφρά τραυματίας Έλληνας υπολοχαγός Αιματηρές συμπλοκές στο Κόσοβο
  • [02] Παραλίγο θύμα τροχαίου ο... Μπιν Λάντεν
  • [03] Το εργοστάσιο ήταν γεμάτο εύφλεκτα υλικά Φωτιά στο Χαϊδάρι
  • [04] Δεν εμπνέει ανησυχία Την Πέλλα χτύπησε ο Εγκέλαδος
  • [05] Ασφαλείς οι Έλληνες στρατιώτες "Καζάνι που βράζει" το Κοσσυφοπέδιο
  • [06] Ξεκίνησε η ορκωμοσία της νές Βουλής
  • [07] Λουτρό αίματος
  • [08] Άγνωστο το ποσό με το οποίο διέφυγαν Ένοπλη ληστεία σε μπαρ
  • [09] Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ
  • [10] Στο κατόπι της Αλ Κάιντα
  • [11] Το "Κόπα ντελ Ρέι" στη Σαραγόσα
  • [12] Για τη διάσκεψη στην Ελβετία Τετραμερής πρόσκληση Ανάν

    [01] Διεθνή

    Ελαφρά τραυματίας Έλληνας υπολοχαγός Αιματηρές συμπλοκές στο Κόσοβο

    (18/3/2004 12:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τεταμένη είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, μετά τις συμπλοκές μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Αφορμή για τις αναταραχές ο πνιγμός δυο μικρών Αλβανών. Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από διακόσιοι, ανάμεσα τους και έντεκα Γάλλοι στρατιώτες. Tην Τετάρτη, επίθεση από 1000 Αλβανούς διαδηλωτές δέχθηκε το ελληνικό απόσπασμα 15 ανδρών στρατιωτών, που είχε αναλάβει τη φύλαξη της Εκκλησίας του Αγίου Ούρου στο Ουρόσεβατς. Από την επίθεση τραυματίσθηκε ελαφρά ένας Έλληνας στρατιώτης. Τις αποτρόπαιες πράξεις βίας στο Κόσοβο καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

    Με ελαφρά εγκαύματα ο Έλληνας υπολοχαγός

    Οι Αλβανοί διαδηλωτές πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον των Ελλήνων στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα τεθωρακισμένο όχημα VBL και να υποστεί ελαφρά εγκαύματα στο πρόσωπο ένας υπολοχαγός.

    Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το ελληνικό απόσπασμα αποχώρησε με ασφάλεια από το σημείο που δέχθηκε επίθεση ενώ σύμφωνα με θεράποντες γιατρούς του 525 μηχανοκίνητου τάγματος, δεν απαιτείται η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη του Έλληνα υπολοχαγού που τραυματίσθηκε ελαφρά.

    Τη φύλαξη της Εκκλησίας του Αγίου Ούρου στο Ουρόσεβατς έχουν αναλάβει πλέον ένα ενισχυμένο Ελληνικό τμήμα και ένας λόχος Αμερικανών, ειδικευμένων στην καταστολή διαδηλώσεων.

    Για τις εξελίξεις, ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Επίσης, με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αναχώρησε για το Ουρόσεβατς, ο διοικητής του Β' Σώματος, αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας.

    Νωρίτερα, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Κουμουτσάκου, η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε τις αποτρόπαιες πράξεις βίας στο Κόσοβο.

    Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης

    Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές του Κοσόβου.

    Μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, αναταραχές ξέσπασαν επίσης στην Πρίστινα. στη Λίπλιαν, στο Κόσοβο Πόλιες.

    Στο Κόσοβο Πόλιε, κοντά στην Πρίστινα, τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Αλβανοί έβαλαν φωτιά στο Κέντρο Υγείας για τους Σέρβους, σε ένα σχολείο και σε μία καφετέρια.

    Στη Λίπλιαν χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους ενώ σημειώθηκαν και δυο εκρήξεις με αποτέλεσμα να καταστραφούν καταστήματα.

    Στο Ντέτσανι, ο ηγούμενος της μονής, πρωτοσύγκελος, Σάβα Γιάνιτς, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη διωγμός των Σέρβων.

    Όπως τόνισε στις φλόγες έχει τυλιχθεί θεολογική σχολή στο Πρίζρεν ενώ δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί με τους οκτώ Σέρβους που διέμεναν εκεί καθώς και με τους 60 Σέρβους που μένουν στην πόλη.

    Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Αντζελα Τζόζεφ στο χωριό Μπέλο Πόλιε, στην περιφέρεια Πετς, οι Αλβανοί εκδίωξαν τους Σέρβους και πυρπόλησαν τα σπίτια τους , έβαλαν φωτιά στην περιφερειακή έδρα του ΟΗΕ και κατέστρεψαν οχήματα.

    Είπε, επίσης ότι εκατοντάδες Αλβανοί διέσπασαν τα οδοφράγματα της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ κοντά στην Πρίστινα και εισήλθαν στο σερβικό χωριό Τσαγκλάβιτσα.

    Εκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα ζητήσει η Σερβία

    Με αφορμή τα επεισόδια στο Κόσοβο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σερβίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για την ασφάλεια των Σέρβων και της περιουσίας τους στην επαρχία του Κοσόβου.

    Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν κινήσεις ώστε να συνεδριάσει εκτάκτως για το ζήτημα του Κοσόβου, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.

    ''Τέτοιες πληροφορίες διοχετεύουν αυτοί που επιθυμούν την γενίκευση της κρίσης'' είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Κόσοβο

    [02] Διάφορα

    Παραλίγο θύμα τροχαίου ο... Μπιν Λάντεν

    (18/3/2004 12:34:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC

    Κατηγορούμενος βρέθηκε ένας οδηγός στο Μονπελιέ της Γαλλίας επειδή προσπάθησε να πατήσει με το αυτοκίνητό του έναν πεζό που τον πέρασε για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν! Ο σωσίας του Μπιν Λάντεν κατάφερε να ξεφύγει χωρίς ούτε μια γρατζουνιά από τον επίδοξο κυνηγό του καταζητούμενου τρομοκράτη όταν το αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του. "Τελικά, δεν ήταν ο Μπιν Λάντεν", είπε ο δικηγόρος του 35χρονου οδηγού και πρόσθεσε: "Αλλά αν ήταν θα είχαμε κερδίσει 5 εκ. δολάρια". Ο δικηγόρος υπερασπίστηκε τον πελάτη του λέγοντας ότι είναι θύμα μιας προσωρινής παραίσθησης που προκλήθηκε από το φόβο που επικρατεί τον τελευταίο καιρό για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο οδηγός προσπάθησε να συλλάβει με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο τον αρχηγό της Αλ Κάιντα επειδή είχε επηρεαστεί έντονα από την τηλεοπτική κάλυψη των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μαδρίτη. Το δικαστήριο του Μονπελιέ καταδίκασε τον 35χρονο, που είναι καλλιτέχνης, σε τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή, του συνέστησε να συμβουλευτεί ψυχολόγο και του επέβαλε πρόστιμο 500 ευρώ. Έτσι, ο φιλόδοξος οδηγός, αντί να εισπράξει τη γενναία αμοιβή για τη σύλληψη του Λάντεν, αναγκάστηκε να πληρώσει κι από πάνω.

    [03] Εσωτερικά

    Το εργοστάσιο ήταν γεμάτο εύφλεκτα υλικά Φωτιά στο Χαϊδάρι

    (18/3/2004 7:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μεγάλη πυρκαγιά αναστάτωσε τη νύχτα το Χαϊδάρι. Ξαφνικά, στις δύο παρά 20 τα ξημερώματα, φλόγες ξεπήδησαν από το εργοστάσιο υποδημάτων, στην οδό Αγίας Λαύρας 7 στο Παλατάκι. Επί τόπου έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής. Οι κόλες τα διαλυτικά και τα υπόλοιπα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν στο εργοστάσιο, βοήθησαν στην γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς, έτσι μέχρι να φτάσουν οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις το ισόγειο είχε παραδοθεί στις φλόγες. Οι 60 περίπου πυροσβέστες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Όμως, μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες τύλιξαν το πατάρι και τον πρώτο όροφο του εργοστασίου. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μετά από τρεις ώρες, στις τέσσερις και μισή το πρωί, αφού πρώτα κατέστρεψε ολοσχερώς το ισόγειο, το πατάρι και τον πρώτο όροφο του εργοστασίου, ενώ προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον δεύτερο και τον τρίτο. Σύμφωνα με το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, το εργοστάσιο ήταν ασφαλισμένο. Οι ζημιές ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και οι έρευνες συνεχίζονται.

    [04] Εσωτερικά

    Δεν εμπνέει ανησυχία Την Πέλλα χτύπησε ο Εγκέλαδος

    (18/3/2004 8:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Δεν έχει τέλος η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Μετά την Κρήτη, σειρά είχε ο νομός Πέλλας, όπου στις τρεις και τέταρτο και στις τέσσερις τα ξημερώματα, σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό εργαστήριο του Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χλμ βορειοανατολικά της Έδεσσας. Αν και δε σημειώθηκαν ζημιές, οι δονήσεις αναστάτωσαν τους κατοίκους του νομού Πέλλας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι, όσοι βγήκαν στους δρόμους. Οι ειδικοί παρακολουθούν από κοντά τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Ο κ. Βασίλης Καρακώστας, σεισμολόγος του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτιμά, πως πιθανότατα η δόνηση προήλθε από κάποιο από τα πολλά μικρά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή.

    [05] Διεθνή

    Ασφαλείς οι Έλληνες στρατιώτες "Καζάνι που βράζει" το Κοσσυφοπέδιο

    (18/3/2004 9:02:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Κόσοβο. Τους 18 έφθασε ο αριθμός των νεκρών και τους 260 οι τραυματίες, ανάμεσά τους και 11 Γάλλοι στρατιώτες, από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, κυρίως στην πόλη Μιτροβίτσα. Αφορμή στάθηκε ο πνιγμός δύο παιδιών αλβανικής καταγωγής στον ποταμό Ιμπάρ, που χωρίζει τις δύο εθνότητες της πόλης. Ασφαλείς μεταφέρθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην έδρα τους στο Ουρόσεβατς, οι 15 Έλληνες στρατιώτες που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εκκλησίας του Αγίου Ούρου και δέχθηκαν επίθεση από 1.000 Αλβανούς διαδηλωτές. Ελαφρά τραυματίστηκε Έλληνας υπολοχαγός από ρίψη χειροβομβίδας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πρίστινα ενώ καταστράφηκε ένα τεθωρακισμένο όχημα VBL. Τα βίαια επεισόδια καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση. Έκκληση για ηρεμία από ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Εύθραστη ειρήνη

    Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο έκλεισε προσωρινά τις συνοριακές διαβάσεις της περιοχής με την ΠΓΔΜ. Επιτρέπεται μόνο η μετάβαση από το Κόσοβο προς την ΠΓΔΜ για ξένους υπηκόους.

    Παρακολουθούμε με προσοχή τα συμβάντα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, Νίκος Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι θα ισχύσει κανονικά η επιστροφή του ελληνικού τάγματος στη Μιτρόβιτσα, οπωσδήποτε όμως θα εκτιμηθεί και πάλι η κατάσταση. "Τα πράγματα τώρα είναι ήρεμα στη ζώνη ευθύνης του ελληνικού τάγματος στο Κόσοβο. Το προσωπικό είναι καλά και η εκκλησία φυλάσσεται από δύναμη του ΟΗΕ", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Άλλοι τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Γκνίλανε, στο ανατολικό Κόσοβο, ανεβάζοντας στους 18 τον αριθμό των θυμάτων.

    Κάτοικος του Γκνίλανε δήλωσε πως όλα τα σερβικά σπίτια στην περιοχή πυρπολήθηκαν και πρόσθεσε ότι περίπου 30 Σέρβοι κάτοικοι έχουν καταφύγει στην εκκλησία του χωριού.

    Στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Κοσόβου, σκοτώθηκαν οκτώ Αλβανοί και δύο Σέρβοι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 260, εκ των οποίων οι 200 είναι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Σέρβοι.

    Τέσσερις Σέρβοι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τετάρτης στο Λίπλιαν, στο κεντρικό Κόσοβο, και άλλος ένας στα ΝΔ της επαρχίας αυτής. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην κωμόπολη καθώς ένοπλες ομάδες Αλβανών συνεχίζουν να λεηλατούν και να πυρπολούν οικίες Σέρβων.

    Η διεθνής στρατιωτική δύναμη -KFOR- καταβάλει προσπάθειες να εκκένωση τον σέρβικο πληθυσμό από την πόλη, συναντά ωστόσο την αντίσταση του αλβανικού πληθυσμού.

    Εκτεταμένες συμπλοκές άρχισαν το βράδυ στο χωριό Τσάγκλαβιτσα όταν η KFOR έθεσε σε εφαρμογή επιχείρηση με σκοπό να απωθήσει τους Αλβανούς που λεηλατούσαν και πυρπολούσαν σερβικά σπίτια.

    Τα ξημερώματα, σύμφωνα με το πρακτορείο BETA, στο Πρίζρεν, τυλίχθηκαν στις φλόγες πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, που χρονολογούνται από τη μεσαιωνική εποχή, καθώς και δεκάδες άλλα στο κεντρικό και ανατολικό Κόσοβο.

    Ένταση επικρατεί και στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου χιλιάδες πολίτες της Σερβίας έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της κυβέρνησης ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία του σέρβικου πληθυσμού στο Κόσοβο.

    Οι διαδηλωτές είχαν υποχρεώσει νωρίτερα την αστυνομία να υποχωρήσει και μπόρεσαν να πυρπολήσουν το μουσουλμανικό τέμενος στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ελαστικών σφαιρών, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Τραυματίσθηκαν αρκετοί αστυνομικοί, από πέτρες που πετούσαν οι διαδηλωτές.

    Ανάλογες διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, όπως στο Νόβισαντ, στη Νις και στη Βράνια.

    Δύο τζαμιά πυρπολήθηκαν στη σερβική πρωτεύουσα και στην πόλη Νις.

    Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στο Κόσοβο μετά το τέλος του πολέμου στην επαρχία αυτή, τον Ιούνιο του 1999, όταν και αναπτύχθηκαν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Οι ταραχές αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην επαρχία, παρά την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που αριθμεί 20.000 άνδρες, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

    Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

    Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα συγκάλεσε επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο και έδωσε διαβεβαιώσεις για τερματισμό των βίαιων επεισοδίων και της τρομοκρατίας στο Κόσοβο, ενώ αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας (VSO) της Σερβίας / Μαυροβουνίου, πρότεινε στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ να τη βοηθήσει, αποστέλλοντας στρατιώτες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Κόσοβο και να προστατευθεί η σερβική κοινότητα.

    Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μπόρις Τάντιτς, ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης και στο εσωτερικό της Σερβίας.

    Έκκληση για ηρεμία απηύθυναν προς όλες τις πλευρές ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα βίαια επεισόδια καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση και ενθαρρύνει τις δυο κοινότητες να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια και να προχωρήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων των βίαιων επεισοδίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές συμπλοκές στο Κόσοβο

    [06] Εσωτερικά

    Ξεκίνησε η ορκωμοσία της νές Βουλής

    (18/3/2004 11:00:00 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε πανηγυρικό κλίμα ορκίζεται αυτή την ώρα, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χριστοδούλου, η νέα Βουλή, σε μία κατάμεστη αίθουσα, γεμάτη συγγενείς και φίλους των βουλευτών. Αύριο, Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, προκειμένου να εκλέξει το νέο πρόεδρο του Σώματος. Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί η μέχρι τώρα τέταρτη αντιπρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, την οποία προτείνει το κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Το απόγευμα της Παρασκευής θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες της Βουλής. Ενώ, το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα αναγνώσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα, οπότε, τα μεσάνυχτα, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.

    Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του υπουργού Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υφυπουργού Τουρισμού, Αναστάσιου Λιάσκου, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και του υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    [07] Ιράκ

    Λουτρό αίματος

    (18/3/2004 8:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον 29 νεκροί και 45 τραυματίες, μεταξύ αυτών Αμερικανοί και Βρετανοί πολίτες, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με 450 κιλά εκρηκτικά κοντά στο ξενοδοχείο ''Όρος του Λιβάνου'', στo κέντρο της Βαγδάτης, το οποίο ισοπεδώθηκε. Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των νεκρών είναι και ένας 22χρονος Βρετανός. Η έκρηξη, τρεις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αποδίδεται σε ισλαμική οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. "Κανείς δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να προχωρήσουν στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ" τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Να μην επιτρέψουν στις επιθέσεις που σημειώνονται στη Βαγδάτη να χάσουν το στόχο, που είναι η σταθερότητα στη χώρα, κάλεσε την Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν , το Ιράκ και τη διεθνή κοινότητα.

    Ωμές επιθέσεις

    "Είναι εξαιρετικά τραγικό που έχουμε όλες αυτές τις ωμές επιθέσεις στη Βαγδάτη", δήλωσε ο Αναν σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NHK, την επομένη της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Βαγδάτης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι.

    "Ελπίζω ότι θα μπορούμε να υπολογίσουμε στη συνεργασία όλων για να επιφέρουμε κάποια σταθερότητα στο Ιράκ", πρόσθεσε.

    Ο γ.γ. επισήμανε ότι οι επιθέσεις δεν διαταράσσουν μόνο τις προσπάθειες για τη σταθερότητα αλλά και την καθημερινή ζωή του μέσου Ιρακινού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μακελειό στη Βαγδάτη

    [08] Εσωτερικά

    Άγνωστο το ποσό με το οποίο διέφυγαν Ένοπλη ληστεία σε μπαρ

    (18/3/2004 8:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Λεία αλλοδαπών ληστών έγινε το μπαρ "Λίντο" στους Αμπελόκηπους, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Οι δύο δράστες, με την απειλή όπλων, αφού ακινητοποίησαν τους θαμώνες και τους υπαλλήλους του καταστήματος, απέσπασαν τα χρήματα του ταμείου και έσπευσαν να εξαφανιστούν. Προτού φύγουν πυροβόλησαν αρκετές φορές για εκφοβισμό, όμως, οι σφαίρες τραυμάτισαν ελαφρά πέντε από τους θαμώνες του μπαρ. Οι τραυματίες νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [09] Ιράκ

    Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

    (18/3/2004 9:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμο που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στα βόρεια της Βαγδάτης. Η επίθεση έγινε στο Μπαλάντ, περίπου 70 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Ένας από τους στρατιώτες σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ένας συνάδελφός του υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Οι τέσσερις από τους τραυματίες επέστρεψαν στα καθήκοντά τους αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι υπόλοιποι δύο παρέμειναν για νοσηλεία. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, πριν από ένα χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 390 Αμερικανοί στρατιώτες.

    [10] Διεθνή

    Στο κατόπι της Αλ Κάιντα

    (18/3/2004 9:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Νέα, "σημαντική" στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με το Αφγανιστάν εξαπέλυσαν οι πακιστανικές δυνάμεις την Πέμπτη, με στόχο τη σύλληψη στελεχών της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού. Στην επιχείρηση μετέχουν χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις. Την περασμένη Τρίτη, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην ίδια περιοχή ανάμεσα σε εξτρεμιστές ισλαμιστές και πακιστανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, ένα βίντεο που τράβηξε η CIA το 2000 και πιστεύεται ότι δείχνει τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα, αποδεικνύει το πόσο κοντά στη σύλληψή του είχε φτάσει η Ουάσινγκτον πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το μη επανδρωμένο και μη εξοπλισμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που τον εντόπισε δεν ήταν σε θέση να ανοίξει πυρ εναντίον του. Οι εικόνες αυτές, που είχαν κρατηθεί απόρρητες, προβλήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο NBC. Ήδη διεξάγεται έρευνα στην Ουάσινγκτον για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσε το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης.

    Εκατέρωθεν κατηγορίες

    Το βίντεο τραβήχτηκε το Σεπτέμβριο του 2000 και δείχνει έναν πολύ ψηλό άντρα, ντυμένο στα λευκά και περικυκλωμένο από πολλούς άλλους με σκούρες ενδυμασίες, σε ένα στρατόπεδο του Αφγανιστάν γνωστό ως Αγρόκτημα Ταρνάκ.

    Λόγω της μεγάλης απόστασης δεν διακρίνονται τα πρόσωπα όμως η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι ο άνδρας στα λευκά είναι ο μπιν Λάντεν, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η σύλληψη του Λάντεν είναι από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον δεν έκανε αρκετά για να τον συλλάβει, ενώ οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον νυν πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι απέσυρε σημαντικές δυνάμεις από το κυνήγι του ηγέτη της Αλ Κάιντα, προκειμένου να εξαπολύσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [11] Αθλητισμός

    Το "Κόπα ντελ Ρέι" στη Σαραγόσα

    (18/3/2004 9:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το Κύπελλο του Βασιλιά (Κόπα ντελ Ρέι) κατέληξε στα χέρια της Σαραγόσας, για έκτη φορά στην ιστορία της. Στον χθεσινό τελικό που έγινε στη Βαρκελώνη, η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε από την Σαραγόσα ανατρέποντας τα προγνωστικά. Η νίκη της Σαραγόσας "ήρθε" με 3-2 στην παράταση. Οι "μερένγκες" ξεκίνησαν δυνατά και πήραν "κεφάλι" στο σκορ στο 23΄ με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Μπέκαμ. Όμως, η Σαραγόσα ήταν αποφασισμένη να παλέψει και το απέδειξε. Ισοφάρισε στο 29΄ με τον Ντάνι και ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Βίγια από τον Γκούτι. Ο "παθών" ευστόχησε και έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

    Το γκολ του Γκαλέτι έδωσε τρόπαιο

    Η απάντηση της Ρεάλ ήταν ουσιαστικά άμεση, αφού στο ξεκίνημα του β΄ μέρους (47΄) ο Ρομπέρτο Κάρλος έφερε και πάλι τον τελικό "στα ίσα".

    Σκληρό παιχνίδι, με συνέπεια πολλές κίτρινες κάρτες και δύο κόκκινες, στον Κάνι (67΄) και τον Γκούτι (94΄).

    Στην παράταση, η ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και χάρις στο γκολ του Γκαλέτι στο 110΄ πήρε το τρόπαιο.

    Στο 114΄ ακυρώθηκε γκολ της Ρεάλ, καθώς καταλογίστηκε οφσάιντ σε βάρος του Ελγκέρα.

    Οι Κυπελλούχοι από 1901 έως σήμερα

    1901-1902: Βιθκάια 1902-1903: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1903-1904: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1904-1905: Ρεάλ Μαδρίτης 1905-1906: Ρεάλ Μαδρίτης 1906-1907: Ρεάλ Μαδρίτης 1907-1908: Ρεάλ Μαδρίτης 1908-1909: Θικλίστα Σαν Σεμπαστιάν 1909-1910: Μπαρτσελόνα 1910-1911: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1911-1912: Μπαρτσελόνα 1912-1913: Ράθινγκ Ιρούν 1913-1914: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1914-1915: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1915-1916: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1916-1917: Ρεάλ Μαδρίτης 1917-1918: Ρεάλ Ουνιόν 1918-1919: Αρένας ντε Γκέτσο 1919-1920: Μπαρτσελόνα 1920-1921: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1921-1922: Μπαρτσελόνα 1922-1923: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1923-1924: Ρεάλ Ουνιόν 1924-1925: Μπαρτσελόνα 1925-1926: Μπαρτσελόνα 1926-1927: Ρεάλ Ουνιόν 1927-1928: Μπαρτσελόνα 1928-1929: Εσπανιόλ 1929-1930: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1930-1931: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1931-1932: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1932-1933: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1933-1934: Ρεάλ Μαδρίτης 1934-1935: Σεβίλλη 1935-1936: Ρεάλ Μαδρίτης 1938-1939: Σεβίλλη 1939-1940: Εσπανιόλ 1940-1941: Βαλένθια 1941-1942: Μπαρτσελόνα 1942-1943: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1943-1944: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1944-1945: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1945-1946: Ρεάλ Μαδρίτης 1946-1947: Ρεάλ Μαδρίτης 1947-1948: Σεβίλλη 1948-1949: Βαλένθια 1949-1950: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1950-1951: Μπαρτσελόνα 1951-1952: Μπαρτσελόνα 1952-1953: Μπαρτσελόνα 1953-1954: Βαλένθια 1954-1955: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1955-1956: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1956-1957: Μπαρτσελόνα 1957-1958: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1958-1959: Μπαρτσελόνα 1959-1960: Ατλέτικο Μαδρίτης 1960-1961: Ατλέτικο Μαδρίτης 1961-1962: Ρεάλ Μαδρίτης 1962-1963: Μπαρτσελόνα 1963-1964: Σαραγόσα 1964-1965: Ατλέτικο Μαδρίτης 1965-1966: Σαραγόσα 1966-1967: Βαλένθια 1967-1968: Μπαρτσελόνα 1968-1969: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1969-1970: Ρεάλ Μαδρίτης 1970-1971: Μπαρτσελόνα 1971-1972: Ατλέτικο Μαδρίτης 1972-1973: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1973-1974: Ρεάλ Μαδρίτης 1974-1975: Ρεάλ Μαδρίτης 1975-1976: Ατλέτικο Μαδρίτης 1976-1977: Μπέτις 1977-1978: Μπαρτσελόνα 1978-1979: Βαλένθια 1979-1980: Ρεάλ Μαδρίτης 1980-1981: Μπαρτσελόνα 1981-1982: Ρεάλ Μαδρίτης 1982-1983: Μπαρτσελόνα 1983-1984: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1984-1985: Ατλέτικο Μαδρίτης 1985-1986: Σαραγόσα 1986-1987: Ρεάλ Σοσιεδάδ 1987-1988: Μπαρτσελόνα 1988-1989: Ρεάλ Μαδρίτης 1989-1990: Μπαρτσελόνα 1990-1991: Ατλέτικο Μαδρίτης 1991-1992: Ατλέτικο Μαδρίτης 1992-1993: Ρεάλ Μαδρίτης 1993-1994: Σαραγόσα 1994-1995: Λα Κορούνια 1995-1996: Ατλέτικο Μαδρίτης 1996-1997: Μπαρτσελόνα 1997-1998: Μπαρτσελόνα 1998-1999: Βαλένθια 1999-2000: Εσπανιόλ 2000-2001: Σαραγόσα 2001-2002: Λα Κορούνια 2002-2003: Μαγιόρκα 2003-2004: Σαραγόσα

    [12] Κυπριακό

    Για τη διάσκεψη στην Ελβετία Τετραμερής πρόσκληση Ανάν

    (18/3/2004 10:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Προσκλήσεις στους εκπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο Γενικός Γραμματέας ζητά από όλες τις πλευρές να βρίσκονται στην Ελβετία στις 23 Μαρτίου, ώστε την επομένη μέρα να ξεκινήσει η τετραμερής διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπούργκενστοκ, κοντά στην πόλη Λουκέρνη. Ο κ. Ανάν καλεί τις ηγεσίες των δυο χωρών και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να απαντήσουν το συντομότερο, επισημαίνοντας, πως πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, σύμφωνα με τη δέσμευσή τους στις 13 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη, δηλαδή τη διοργάνωση ταυτόχρονων και χωριστών δημοψηφισμάτων στις 20 Απριλίου. Ο ίδιος, όπως αναφέρει στις επιστολές του, θα βρίσκεται εκεί στα τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε στη διάσκεψη θα συμμετέχει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για πολιτικές υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Δεν αλλάζει το πρόγραμμα η απόφαση Ντεκτάς

    Η τετραμερής διάσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα με το αν θα λάβει μέρος ή όχι ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως υποστηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους του ΟΗΕ, που τονίζουν ότι "η συμφωνία της Νέας Υόρκης θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση του Ντεκτάς να μη λάβει μέρος στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι "η Άγκυρα δε θα ακολουθούσε ποτέ ένα δρόμο που θα οδηγούσε στην καταστροφή".

    Το μεσημέρι ο υπουργός εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Παφου, Χρυσόστομο, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εγκαταλείπει τις συνομιλίες ο Ντενκτάς

    Συναντήσεις σε Αθήνα-Λευκωσία για το Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 March 2004 - 9:51:49 UTC