Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καπνός αλλά χωρίς φωτιά Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Κλεγκ
  • [02] Παντρεύτηκε τη γιαγιά του!
  • [03] Να γίνει διάσκεψη ουσίας Θετική η Κύπρος στις διαπραγματεύσεις
  • [04] Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Προειδοποίηση των ΗΠΑ για νέες
  • [05] Στόχος ο πολιτισμός για όλους Επισκέψεις Τατούλη στην Πινακοθήκη και το
  • [06] Σώοι οι επιβάτες Φωτιά σε ελληνικό πλοίο
  • [07] Ενισχύεται η δύναμη του ΝΑΤΟ Προσωρινή ανακωχή στο Κόσοβο
  • [08] Δεν θα συμμετάσχει ούτε στις Ευρωεκλογές Εκτός πολιτικής σκηνής το

    [01] Αθήνα 2004

    Καπνός αλλά χωρίς φωτιά Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Κλεγκ

    19/3/2004 11:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 12:44:40 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, NET 105,8, BBC

    Φωτιές άναψε η συνέντευξη του επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Eπιτροπής, Σάιμον Κλεγκ, στο ΒΒC. Ο κ. Κλεγκ ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αποσυρθεί η βρετανική ομάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αν κρίνουν πως δεν πληρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. "Δε θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ολυμπιακής μας ομάδας, της οποίας έχουμε τη ευθύνη", δήλωσε ο κ. Κλεγκ, ενώ διευκρίνισε πως δεν προβλέπει την ύπαρξη μίας τέτοιας κατάστασης και δήλωσε ενθουσιασμένος, που θα οδηγήσει μια πλήρη ομάδα στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Eπιτροπής σημείωσε, επίσης, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αθήνα και ενημερώνεται συνεχώς για την τρομοκρατική απειλή, "όπως αυτή εκφράζεται στην κάθε συγκεκριμένη στιγμή". Το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις κυρίως από τον τίτλο, που έδωσε η επίσημη ιστοσελίδα του BBC στη συνέντευξη, ο οποίος έλεγε "Ο Κλεγκ προειδοποιεί την Αθήνα", κάτι που δε συμβαδίζει απόλυτα με το νόημα των λόγων του.

    Μοναδικό πρόβλημα οι καθυστερήσεις

    Ωστόσο, ο κ. Κλεγκ επεσήμανε πως υπάρχουν προβλήματα στη διοργάνωση των Αγώνων, τα οποία έχουν να κάνουν με τα έργα υποδομής, που, όπως είπε, παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

    "Το θέμα τώρα είναι αν αυτά θα είναι έτοιμα μέσα στις προθεσμίες" ανέφερε ο κ. Κλεγκ, φέρνοντας ως παράδειγμα την οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου και την αναβάθμιση της μαραθώνιας διαδρομής. Επίσης, προσέθεσε πως "οι Έλληνες κατανοούν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και είναι προφανές πως δεν υπάρχει καιρός για περισσότερες καθυστερήσεις ή απεργειακές κινητοποιήσεις".

    Ελληνοβρετανικές αντιδράσεις

    Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, χαρακτήρισε υπερβολικές τις αιτιάσεις του Σάιμον Κλέγκ, ενώ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. "Έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν στον τομέα της ασφάλειας των Αγώνων και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι οι ασφαλέστεροι που έγιναν ποτέ", επεσήμανε η κα. Πετραλιά.

    Αλλά και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αντίδραση από τη Βρετανία, εφόσον είναι μία από τις επτά χώρες, που μετέχουν στο σχεδιασμό της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει τη Βρετανία για την ασφάλειά τους.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε ότι παραποιήθηκε και παρεξηγήθηκε το νόημα των δηλώσεων του κ. Κλεγκ. Ενώ και ο ίδιος ο Σάιμον Κλεγκ διευκρινίζει, πως δε συντρέχουν λόγοι που απειλούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σχετικά Links:

    Διαβάστε τη συνέντευξη Κλεγκ στην ελληνική ιστοσελίδα του BBC

    [02] Διάφορα

    Παντρεύτηκε τη γιαγιά του!

    20/3/2004 12:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 1:22:16 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Μπορεί πολλοί να λένε ότι ο έρως χρόνια δεν κοιτά, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση θα άφηνε άφωνο ακόμη και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή του δημοφιλούς αυτού ρητού. Ένας 25χρονος Ινδός ζήτησε σε γάμο και παντρεύτηκε την ίδια του τη γιαγιά για να μπορεί, όπως είπε, να την προσέχει! "Πιστεύω ότι λόγω της ηλικίας της χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και τώρα μπορώ να την προσέχω καλύτερα ως σύζυγος παρά όταν ήμουν απλώς εγγονός της", είπε στο πρακτορείο Reuters ο ευτυχής νιόπαντρος Ναραγιάν Μπισουάς. Ευτυχισμένη από αυτόν το πρωτοφανή γάμο είναι όμως και η σύζυγος και γιαγιά του γαμπρού η οποία έμεινε χήρα πριν από 30 χρόνια. Η 80χρονη νύφη είπε ότι είναι ενθουσιασμένη γιατί ο νέος της σύζυγος είναι πολύ καλός και φροντίζει πάντα να την ταΐζει στην ώρα της. Ο γάμος έγινε στην περιοχή Παντσπάρα με όλα όσα προβλέπει το ινδουιστικό τελετουργικό αλλά αυτό που σίγουρα δεν ξέρουμε να σας πούμε είναι τι είδους ασυνήθιστες ευχές έδωσαν οι καλεσμένοι στους νιόπαντρους.

    [03] Κυπριακό

    Να γίνει διάσκεψη ουσίας Θετική η Κύπρος στις διαπραγματεύσεις

    20/3/2004 12:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 1:08:37 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι το σχέδιο λύσης, που θα κατατεθεί για έγκριση στο λαό της Κύπρου, επισημαίνει ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ουγγαρίας Φέρεντς Μάντλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ότι η απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μην μετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες προδικάζει την αρνητική θέση, που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες μάλιστα επιχειρεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο, προτού καν αρχίσουν. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, για την τουρκική πλευρά, να πάρει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις, ώστε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και να μην καταντήσει μια τυπική εκδήλωση, κενή ουσιαστικού περιεχομένου.

    Επιθυμούν ουσιαστικές συννενοήσεις

    Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αποτελεί μια συνολική πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου. Επίσης, προσέθεσε, πως οι προτάσεις για βελτίωσή του Σχεδίου, που έχει καταθέσει, έχουν πολύ προσεκτικά διαμορφωθεί, ώστε να συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία του και στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του.

    Σχετικά με την τετραμερή διάσκεψη στη Λουκέρνη, είπε πως είναι το αποτέλεσμα της θετικής προσέγγισης στη Νέα Υόρκη, ενώ τόνισε, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει με όλη την απαιτούμενη πολιτική βούληση και θετική συμπεριφορά για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης πριν την 1η Μαίου 2004. "Αντίθετα" είπε "ο κ. Ντενκτάς, με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας συνεχίζει να επιδεικνύει στις διαπραγματεύσεις τη γνωστή αδιάλλακτη στάση του προτείνοντας αλλαγές που βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας του Σχεδίου και να επαναλαμβάνει το αναχρονιστικό του όραμα, που έχει, ήδη, απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα".

    Επιδιώξεις ΟΗΕ

    Την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της τετραμερούς διάσκεψης εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού εκτιμούν ότι μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες προοπτικές για να εγκριθεί η προτεινόμενη λύση στα δημοψηφίσματα της 20ης Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρντ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ περιμένει από τα τέσσερα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να τηρήσουν τις δεσμεύσεις, που ανέλαβαν για τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, ώστε να μπορέσει η Κύπρος ενωμένη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά, "η δράση είναι εκεί και η πόρτα είναι ανοικτή".

    Ο νέος ύμνος της Κύπρου

    Στο μεταξύ, μετά τη συμφωνία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σημαία, που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση λύσης, ειδική επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα και τον εθνικό ύμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύμνος θα έχει ευρωπαϊκό ρυθμό, ακόμα όμως δεν έχουν βρεθεί οι στίχοι.

    Ο ύμνος θα υποβληθεί στους ηγέτες των δύο πλευρών για τελική έγκριση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    [04] Διεθνή

    Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Προειδοποίηση των ΗΠΑ για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

    20/3/2004 1:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τους Αμερικανούς πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα για τρομοκρατικές απειλές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση που αποτελεί συνέχεια ενός παρόμοιου κειμένου, το οποίο είχε μεταδοθεί στις 9 Ιανουαρίου καθώς και τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου δηλώνει πως "έχουμε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Αλ Κάιντα συνεχίζει τις προετοιμασίες για να κτυπήσει αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό". Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να "διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας", ιδίως σε σημεία όπου συχνάζουν αλλοδαποί όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, τόποι λατρείας, σχολεία κλπ. και που προστατεύονται λιγότερο απ' ό,τι δημόσιοι χώροι όπως οι πρεσβείες.

    Ετοιμότητα για παντός είδους επιθέσεις

    "Η Αλ Κάιντα και οι συνδεόμενες με αυτήν οργανώσεις χτύπησαν πρόσφατα στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη αλλά και άλλα μέρη μπορεί επίσης να δεχθούν επιθέσεις", συνεχίζει η ανακοίνωση η οποία όμως δεν κάνει ειδική αναφορά στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

    Η Ουάσινγκτον εκφράζει εκ νέου το φόβο της ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες παίρνουν τη μορφή "επιθέσεων αυτοκτονίας, απαγωγών, αλλαγών κατεύθυνσης ή βομβιστικών επιθέσεων" με στόχο ιδιαίτερα τις αεροπορικές ή θαλάσσιες μεταφορές ή άλλα μέσα μεταφοράς .

    "Οι μελλοντικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα μπορεί να πραγματοποιηθούν επίσης με μη συμβατικά όπλα , όπως χημικοί ή βακτηριολογικοί παράγοντες", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν ακόμη η Αλ Κάιντα "να πραγματοποιήσει μια καταστροφική επίθεση στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών ", όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσινγκτον.

    [05] Πολιτισμός

    Στόχος ο πολιτισμός για όλους Επισκέψεις Τατούλη στην Πινακοθήκη και το Εθνικό Θέατρο

    20/3/2004 2:00:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Θέατρο επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Πέτρος Τατούλης. Στην Εθνική Πινακοθήκη ενημερώθηκε από τη διευθύντρια κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα για τον προγραμματισμό, αλλά και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Πινακοθήκη. "Πρόθεση του Υπουργείου και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας είναι να δώσουμε προτεραιότητα στα προβλήματα της Εθνικής Πινακοθήκης γιατί πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο εργαλείο που συγκεντρώνει, συντηρεί και αναδεικνύει όλα τα έργα τέχνης" ανέφερε ο κ. Τατούλης. Ως κυριότερο πρόβλημα, ο υφυπουργός Πολιτισμού επισήμανε την επέκταση της Πινακοθήκης, ενώ τόνισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει λαθεμένοι χειρισμοί στο θέμα της Πινακοθήκης. Επίσης είπε πως ζήτησε από την κ. Λαμπράκη Πλάκα τον επόμενο πενταετή προγραμματισμό, γιατί επιθυμία του υπουργείου Πολιτισμού είναι να δημιουργήσει σταθερά προγράμματα και δομές. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση του κοινού στην έκθεση "Το φως του Απόλλωνα- Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα", λέγοντας πως "ο πολιτισμός εάν δεν αγγίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και αν δεν είναι εύκολη η προσβασιμότητα τους προς αυτόν δεν είναι απολύτως τίποτα, δεν είναι μπορεί να πει απολύτως τίποτα".

    Στο Εθνικό Θέατρο, συναντήθηκε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Κούρκουλο και από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν τόσο για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του, αλλά και γενικότερα για όλα όσα αφορούν στην πορεία του μεγάλου πολιτιστικού αυτού φορέα. Μετά την επίσκεψη του υφυπουργού στο Εθνικό Θέατρο, ο κ. Κούρκουλος είπε πως η συνάντηση τους ήταν πολύ σημαντική διότι τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για ζητήματα του Εθνικού Θεάτρου αλλά και του θεάτρου εν γένει. Ακόμα, ο κ. Τατούλης επεσήμανε πως είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού να σταθεί στο Εθνικό Θέατρο, ενώ τόνισε την επιθυμία του για πολιτισμό για όλους τους πολίτες.

    [06] Εσωτερικά

    Σώοι οι επιβάτες Φωτιά σε ελληνικό πλοίο

    20/3/2004 10:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Καλά στην υγεία τους είναι οι 273 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 175 Έλληνες, του επιβατηγού πλοίου "Blue Orizon", που τυλίχθηκε στις φλόγες χθες το βράδυ. Το πλοίο απέπλευσε από το Μπάρι της Ιταλίας με προορισμό την Ηγουμενίτσα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο ισόγειο γκαράζ. Λόγω της αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος πυρόσβεσης, που διαθέτει το πλοίο, η πυρκαγιά δεν πρόλαβε να επεκταθεί. Προς το παρόν, το "Blue Orizon" βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πρίντεζι και επιθεωρείται από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με τον πλοίαρχο, Τάσο Μουτσάτσο, το πλοίο θα αποπλεύσει από το Πρίντεζι, κενό επιβατών, εντός της ημέρας, εφόσον δεν υπάρχουν ζημιές. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται, ενώ, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, Διονύσης Θεοδωράτος, απέδωσε την πυρκαγιά σε βραχυκύκλωμα σε φορτηγό ψυγείο, που ήταν σταθμευμένο στο γκαράζ.

    [07] Διεθνή

    Ενισχύεται η δύναμη του ΝΑΤΟ Προσωρινή ανακωχή στο Κόσοβο

    20/3/2004 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, CNN, BBC, NET

    Σχετική ηρεμία επικρατεί στην περιοχή του Κοσόβου, μετά τις τελευταίες ταραχές, με επιθέσεις από Αλβανούς εξτρεμιστές εναντίον των Σέρβων. Ο επίσημος απολογισμός από την έναρξη των συγκρούσεων είναι τουλάχιστον 28 νεκροί, το CNN κάνει λόγο για 31, και περισσότεροι από 600 τραυματίες. Αλλεπάλληλες επιθέσεις δέχονται εκκλησίες και μοναστήρια, με ανεκτίμητα ιστορικά κειμήλια. Οι δραματικές εξελίξεις αναγκάζουν το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Στο Κόσοβο φθάνουν στρατιώτες από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Βρετανία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του, για έναν ακόμη μήνα, το ελληνικό τάγμα. Άντρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών απομακρύνουν το προσωπικό από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Μιτρόβιτσα και το μεταφέρουν στη γαλλική βάση. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ απευθύνουν εκκλήσεις για τερματισμό των συγκρούσεων.

    Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις

    Έκκληση προς όλες τις κοινότητες να σταματήσουν κάθε πράξη απηύθυναν το βράδυ της Παρασκευής οι ΗΠΑ και ανακοίνωσαν ότι, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια σύνοδος της διεθνούς "ομάδας επαφής". Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, χαιρέτησε "την ταχύτατη δράση των αρχών του Βελιγραδίου, προκειμένου να ενεργήσουν ενάντια στη βία, που κατευθυνόταν προς μουσουλμανικούς τόπους και περιουσίες στη Σερβία'.

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτεϊτζ, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, τον ευχαρίστησε για τα μέτρα που ελήφθησαν, ώστε "να προστατευθούν οι διπλωματικές αποστολές και οι τόποι των πολιτιστικών μειονοτήτων".

    Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ κάλεσε τις δύο εθνότητες του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν κάθε πράξη βίας, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, καταδίκασε τα γεγονότα.

    Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χουπ Σέφερ, επανέλαβε την έκκλησή του για ηρεμία στο Κόσοβο και άσκησε πιέσεις στους ηγέτες των κοινοτήτων, να επέμβουν στον πληθυσμό τους και να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.

    Πάντως, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική Ευρώπη μίλησε ξεκάθαρα για εθνικές εκκαθαρίσεις, που απειλούν όλη την περιοχή. Υπολογίζεται πως, περίπου 1000 Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν και διπλωμάτες κάνουν λόγο για εθνικιστική βία, που στόχο έχει να προδιαγράψει το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, φέρνοντας τη διεθνή κοινότητα προ τετελεσμένων γεγονότων.

    Στο στόχαστρο εκκλησίες και μοναστήρια

    Το απανθρακωμένο πτώμα ενός Σέρβου ανέσυραν άντρες της αστυνομίας του Κοσόβου, από τα συντρίμμια της θεολογικής σχολής στην πόλη Πρίζρεν. Το κτίριο της θεολογικής σχολής πυρπολήθηκε την περασμένη Πέμπτη από εξαγριωμένους Αλβανούς.

    Στα πυρά των Αλβανών βρέθηκε και ο ιερός ναός της Πανάγιας, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και βρισκόταν υπό την προστασία της UNESCO.

    Από τότε που άρχισαν τα επεισόδια στο Κόσοβο λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν 25 ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια. Τα περισσότερα από αυτά ήταν χτισμένα τον μεσαίωνα και αποτελούσαν όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά και ιστορικά μνημεία. Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Κοσόβου υπήρχαν ανεκτίμητης άξιας κειμήλια τα οποία, όπως αναφέρει ο ηγούμενος της μόνης Βισόκι Ντέτσανι, πατήρ Σάββας, δεν υπάρχουν πληροφορίες αν σώθηκαν ή έγιναν στάχτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επεισόδια στο Κόσοβο

    [08] Εσωτερικά

    Δεν θα συμμετάσχει ούτε στις Ευρωεκλογές Εκτός πολιτικής σκηνής το ΔΗΚΚΙ

    20/3/2004 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Με πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το κόμμα θα αναστείλει την λειτουργία του. Ο κ. Τσοβόλας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μαρτίου και τόνισε ότι, "ο λαός για δεύτερη συνεχή φορά έδωσε το μήνυμα ότι, πρέπει ως πολιτικός φορέας να σταματήσουμε να λειτουργούμε". Ο πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε πως, αν το ΔΗΚΚΙ συνεχίσει να λειτουργεί θα δώσει την εντύπωση πως, "αγωνίζεται για τις πολιτικές καρέκλες και τις κρατικές επιχορηγήσεις", γεγονός που είναι αντίθετο με τις αρχές του. Αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν το κόμμα του, ο κ. Τσοβόλας πρότεινε να μην λάβει το ΔΗΚΚΙ μέρος στις προσεχείς Ευρωεκλογές και να αποδεσμευτούν τα στελέχη και τα μέλη του. Η πρόταση αυτή του κ. Τσοβόλα θα τεθεί υπ' όψη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, που θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 March 2004 - 9:51:05 UTC