Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία Γαλλία: Αριστερά και Εθνικό Μέτωπο
  • [02] Νεκρός από ισραηλινά πυρά ο Σεΐχ Αχμέντ Γιασίν Εκτέλεσαν τον ιδρυτή της
  • [03] Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης Η πρώτη αντιπαράθεση
  • [04] Στην κρισιμότερη φάση το Κυπριακό
  • [05] Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ
  • [06] Για τους χειρισμούς του κατά της τρομοκρατίας Βολές κατά Μπους
  • [07] Εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [08] Συνάντηση Καραμανλή - Κοξ

    [01] Διεθνή

    Για τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία Γαλλία: Αριστερά και Εθνικό Μέτωπο δείχνουν τα exit polls

    21/3/2004 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα κόμματα της Αριστεράς και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κερδίζουν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα exit poll ,που μετέδωσαν τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα. Στο exit poll του ινστιτούτου CSA η ακροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 17,2% πολύ κοντά στο 17,8% που είχε συγκεντρώσει ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2002. Τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των Πρασίνων συγκεντρώνουν περίπου 40%, τρεις μονάδες περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές του 1998, ενώ η ακροαριστερά ποσοστό 5%. Οι συντηρητικοί του Ζακ Σιράκ βλέπουν το ποσοστό τους να μειώνεται στο 33,8% από 37% πριν έξι χρόνια. Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου.

    [02] Διεθνή

    Νεκρός από ισραηλινά πυρά ο Σεΐχ Αχμέντ Γιασίν Εκτέλεσαν τον ιδρυτή της Χαμάς

    22/3/2004 7:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 10:05:02 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα, ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Η επιχείρηση των Ισραηλινών εναντίον του Γιασίν έγινε νωρίς το πρωί, την ώρα που έβγαινε από τέμενος, κοντά στο σπίτι του, μετά το τέλος της πρωϊνής προσευχής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρεις πύραυλοι έπληξαν το αυτοκίνητο του ηγέτη της Χαμάς και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Η Χαμάς και οι Μάρτυρες του Αλ Άκσα υποσχέθηκαν να πάρουν εκδίκηση, ενώ ήδη άρχισαν οι επιθέσεις σε ισραηλινά εδάφη. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την πράξη ως "θρασύδειλη" και αφορμή για έξαρση της βίας. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραήλ, την επίβλεψη της επιχείρησης είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τις παλαιστινιακές περιοχές. Έκκληση προς τις δύο πλευρές για "ηρεμία και αυτοσυγκράτηση" απηύθυναν οι ΗΠΑ.

    Κλιμακώνεται η βία

    "Ο Σεΐχ Αχμεντ Γιασίν αναπαύεται εν ειρήνη. Ποτέ όμως αυτοί δεν πρόκειται να απολαύσουν τη γαλήνη. Θα στείλουμε τον θάνατο σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη, σε κάθε δρόμο στο Ισραήλ". Μαχητές της Χαμάς

    Τα απομεινάρια της κατεστραμένης αναπηρικής καρέκλας του Γιασίν ήταν ορατά έξω από το τέμενος. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης, ενώ μέλη των σωστικών συνεργείων περισυνέλεξαν τις διαμελισμένες σορούς των άλλων οκτώ θυμάτων.

    Ρουκέτες τύπου Κασάμ εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους, ενώ Παλαιστίνιος οπλισμένος με τσεκούρι επιτέθηκε σε τρεις Ισραηλινούς, έξω από στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ. Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε και τον μεθοριακό σταθμό Ερέζ, πουσυνδέει τη Γάζα με το Ισραήλ.

    Με ανακοίνωσή τους, η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ, υποσχόμενες να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο του Αχμέντ Γιασίν.

    Συγκεκριμένα, η Χαμάς προειδοπόιησε ότι θα προκαλέσει "σεισμό στο Ισραήλ", κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ότι, "άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την ενέργεια αυτή".

    "Ο Σεΐχ Αχμεντ Γιασίν αναπαύεται εν ειρήνη. Ποτέ όμως αυτοί δεν πρόκειται να απολαύσουν τη γαλήνη. Θα στείλουμε τον θάνατο σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη, σε κάθε δρόμο στο Ισραήλ", φώναζαν με μεγάφωνα μαχητές της Χαμάς στους δρόμους της Γάζας.

    Από την άλλη, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που πρόσκειται στο κίνημα Φατάχ του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσαν πως, κηρύττουν τον πόλεμο στο Ισραήλ, μετά την ενέργεια αυτή.

    "Πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος στους γιους της Σιών. Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Θα υπάρξει απάντηση εντός των προσεχών ωρών, θεού θέλοντος", τονίζει σε ανακοινωθέν της η οργάνωση.

    Καταδικάζει η Παλαιστινιακή Αρχή

    "Επικίνδυνη και θρασύδειλη πράξη" χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αχμέντ Γιασίν η Παλαιστινιακή Αρχή. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, εξέφρασε φόβους για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως, η πράξη αυτή του Ισραήλ "ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο χάος".

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σάεμπ Ερακάτ, υπεύθυνος για τις συνομιλιες με το Ισραήλ, έκανε λόγο για "απεχθές έγκλημα", που ανοίγει το δρόμο για "κλιμάκωση και σύγκρουση", ζητώντας παράλληλα "διεθνή προστασία" για τους Παλαιστίνιους.

    Την ίδια ώρα, τα μεγάφωνα στα τεμένη της Δυτικής Όχθης καλούν τον κόσμο σε γενική απεργία. Ήδη, έκλεισαν τα καταστήματα και τα σχολεία στον τόπο της επίθεσης, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σε παλαιστινιακές περιοχές.

    Κλείνει τη μεθόριο το Ισραήλ

    Το κλείσιμο των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, που έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση εναντίον του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της ισραηλινής κυβέρνησης, Ζεέβ Μπόιμ, στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Σαρόν επέβλεψε την επιχείρηση, ενώ ο Γιασίν και άλλοι Παλαιστίνιοι ήταν "σημαδεμένοι να πεθάνουν", μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε ισραηλινό λιμάνι την περασμένη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το θάνατο του Γιασίν, θεωρώντας τον "προσωπικά υπεύθυνο για εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις και θανάτους Ισραηλινών".

    [03] Εσωτερικά

    Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης Η πρώτη αντιπαράθεση

    22/3/2004 8:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 9:41:39 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με την ονομαστική ψηφοφορία, για την απόδοση ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Χθες, έγινε η πρώτη "μάχη" μεταξύ του νέου πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, με αιχμή την Ολυμπιακή προετοιμασία, χαρακτήρισε "γενικόλογες" και "χωρίς προσανατολισμό" τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προέβλεψε πως, "η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ", ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνταντόπουλος, παρατήρησε "σύγκλιση" στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Κατηγορίες Παπανδρέου για αοριστία

    Σκληρή κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το λόγο του κ. Καραμανλή "ενδιαφέρουσα, αλλά προεκλογική ομιλία". Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό "τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος" των πολιτικών που εξήγγειλε.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως, ο πρωθυπουργός έκανε μικρές αναφορές στο Κυπριακό, ενώ δεν υπήρξε καμία "ένδειξη πολιτικού προσανατολισμού" στο θέμα της Παιδείας, "παρά μόνον αμφιλεγόμενες εξαγγελίες για εξετάσεις".

    Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον κ. Καραμανλή για τους αγρότες, το ΕΣΥ και θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η υφαλοκρηπίδα.

    Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε πως, καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και κάνει λανθασμένες επιλογές στα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και το Κυπριακό.

    "Ούτε πολιτική αλλαγή, ούτε αλλαγή πολιτικής σημαίνει η δεκαπενταετία από το 1990 μέχρι σήμερα", τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας πως, τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν "το μονοπώλιο της εξουσίας", είναι ακριβώς τα ίδια.

    Απάντηση Καραμανλή

    Υψηλών τόνων ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, που αντέκρουσε τα "βέλη" του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας "άτοπο και έωλο" το επιχείρημα περί αοριστίας.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των προγραμματικών του δηλώσεων, κάνοντας αναφορά στα θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας, το Κυπριακό, την Παιδεία και τη δημοσιονομική καταγραφή.

    [04] Κυπριακό

    Στην κρισιμότερη φάση το Κυπριακό

    22/3/2004 8:49:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τη σύγκληση της τετραμερούς διάσκεψης, την Τετάρτη, στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή επικοινωνία για το συντονισμό των κινήσεων. Σήμερα, στη Λευκωσία, διεξάγεται η τελευταία συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των απευθείας συνομιλιών. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ντε Σότο

    Όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο Ντε Σότο, οι ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό πρέπει να τηρήσουν μερικές δεσμεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Οπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του κατοχικού καθεστώτος Μπαϋράκ, ο ντε Σότο έκανε τις δηλώσεις του μιλώντας ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ουγιούρ Ζιγιάλ, οι οποίες διήρκεσαν έξη περίπου ώρες.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τις διευρυμένες συνομιλίες που θα γίνουν στην Ελβετία, απάντησε ότι "αν οι πλευρές αρχίσουν τις συνομιλίες με πρόθεση ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε θα μπορούσε να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα".

    Ο ντε Σότο δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο που αξιώνει η Τουρκία, ούτε τη μη συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς στην τετραμερή διάσκεψη.

    Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, θα του αναφέρει ότι αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους θα βρίσκεται στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες, "με πλήρη εξουσία για να αντιπροσωπεύσει τους Τουρκοκυπρίους".

    Η προηγούμενη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών έγινε στις 12 Μαρτίου. Από τις 19 Φεβρουαρίου, που άρχισε η διαδικασία, έγιναν 14 συνολικά συναντήσεις , χωρίς, όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

    Τουρκική κινητικότητα για το Κυπριακό

    [05] Διεθνή

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ

    22/3/2004 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπό την πρωτόγνωρη σε μέγεθος επίβλεψη των ειδικών μονάδων της αστυνομίας ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ, μέσα στο ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται από το ανώτατο εκλογοδικείο ως κέντρο πληροφόρησης. Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο επικεφαλής της εκστρατείας της δεξιάς Εθνικιστικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA) του Ελ Σαλβαδόρ Ρενέ Φιγκερόα δήλωσε πως στις εκλογές νίκησε ο υποψήφιός του, ο επιχειρηματίας του ραδιοφώνου, Ελίας Αντόνιο Σάκα. Ωστόσο, η οργάνωση των πρώην ανταρτών του Σαλβαδόρ, το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), υποψήφιος του οποίου στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ήταν ο Σαφίκ Αντάλ, διέψευσε κατηγορηματικά τη δήλωση αυτή.

    Αυξημένη συμμετοχή

    Οι κάλπες στα 385 εκλογικά κέντρα στις 262 περιφέρειες της χώρας έκλεισαν στη 01.00, ώρα Ελλάδος. Η προσέλευση των ψηφοφόρων έφθασε το 55% , αυξημένη κατά 15% από τις προηγούμενες εκλογές.

    Περίπου 75 αστυνομικοί των κατασταλτικών μονάδων, εξοπλισμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και εκτοξευτήρες δακρυγόνων, έχουν δημιουργήσει μία προστατευτική ασπίδα γύρω από το μεγάλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

    Μάλιστα, έχουν στήσει πρόχειρα οδοφράγματα με συρματοπλέγματα και πραγματοποιούν ελέγχους, ακόμη και για εκρηκτικά, στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην περίμετρο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, ποτέ άλλοτε σε μία προεδρική εκλογή δεν είχαν ληφθεί τόσα και τέτοια προστατευτικά μέτρα για την καταμέτρηση των ψήφων από το εκλογοδικείο.

    [06] Διεθνή

    Για τους χειρισμούς του κατά της τρομοκρατίας Βολές κατά Μπους

    22/3/2004 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πρώην συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα τρομοκρατίας κατηγόρησε την Κυριακή τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους πως έχει κάνει ''απαίσια δουλειά'' στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή "60 Λεπτά" του δικτύου CBS, ο Ρίτσαρντ Κλάρκ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την εκ νέου υποψηφιότητα που θέτει για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι αγνόησε προειδοποιήσεις της Αλ Κάιντα πριν από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αγνόησε τις απειλές

    Ο Κλαρκ, που εγκατέλειψε τη θέση του στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο του 2003, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους πως αγνόησε τις απειλές της Αλ Κάιντα, επειδή εκείνο που πραγματικά απασχολούσε τη ρεπουμπλικανική ηγεσία ήταν η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Μάλιστα, ο Κλαρκ, που υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό επί προεδριών του Ρόναλντ Ρίγκαν, του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Μπιλ Κλίντον, τόνισε επίσης πως ο νυν πρόεδρος χειραγώγησε την κοινή γνώμη προκειμένου να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ο ίδιος, ο οποίος αύριο πρόκειται να καταθέσει ενώπιον μίας επιτροπής για την επίσημη έρευνα γύρω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μόλις εξέδωσε το βιβλίο ''Κατά παντός εχθρού'' (Against All Enemies), στο οποίο στηλιτεύει τα σφάλματα της κυβερνητικής ομάδας του Μπους, η οποία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα ίδια προβλήματα που απασχολούσαν και τον Μπους τον πρεσβύτερο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του. ''Ήταν σάμπως να είχαν φυλαχθεί σε ένα ερμάρι από τη στιγμή που είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο πριν από μία οκταετία'', τονίζει εμφατικά στο βιβλίο του ο Κλαρκ.

    [07] Ιράκ

    Εκρήξεις στη Βαγδάτη

    22/3/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης κι ένας Ιρακινός μεταφραστής έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από έκρηξη βόμβας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στα δυτικά της Βαγδάτης. Επιπλέον, βόμβα εξερράγη το πρωί της Δευτέρας στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός στρατιώτης και να τραυματιστεί άλλος ένας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της υπηρεσίας Αμυνας του Ιράκ.

    [08] Εσωτερικά

    Συνάντηση Καραμανλή - Κοξ

    22/3/2004 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Την πάγια θέση του για ισχυρή συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη , εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ικανοποιημένος για την αφοσίωση του Κώστα Καραμανλή στη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο κ. Κοξ, που αυτή την ώρα συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, βρίσκεται στην Αθήνα για την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση που συνέρχεται στις 12:30, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και των Κοινοβουλίων των 10 χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που μετέχουν στην Διαδικασία της Βαρκελώνης. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

    Συμφωνία για το Σύνταγμα πριν από τις Ευρωεκλογές

    "Θέλουμε μια Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχει ο πολίτης και θα έχει έναν ισχυρό ρόλο", ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία για το Σύνταγμα πριν από τις Ευρωεκλογές

    Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών για το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη μεγαλώνει και αλλάζει γι αυτό μπορεί να ανοίξει το βηματισμό της, επιμένοντας στην πάγια θέση του για ''ισχυρή συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη''.

    Στη νέα Ευρώπη που οικοδομείται, είπε ο κ. Καραμανλής, επιδιώκουμε την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών και τη διαφάνεια.

    Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Ο κ. Κοξ ευχήθηκε καλή επιτυχία στη κυβέρνηση και σημείωσε ότι είναι θετικό ότι συζητείται λύση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ και με την συμμετοχή στο τέλος της εβδομάδος και των κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν.

    Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει το επόμενο διάστημα στην περιοχή, καθώς εκτός από το Κυπριακό, σε εξέλιξη είναι τα Ελληνοτουρκικά και η σύρραξη στα Βαλκάνια.

    Τέλος, αναφερόμενος στην τρομοκρατία ο κ. Κοξ τόνισε ότι στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να υπάρχουν κρυψώνες και καταφύγια για τρομοκράτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 March 2004 - 9:51:54 UTC