Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντε Σότο: "Είμαστε κοντά σε λύση" Διπλωματική μάχη για το Κυπριακό
  • [02] Ήττα στην παρατάση ο ΠΑΟ
  • [03] Φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία
  • [04] Οκτώ Ρώσοι στρατιώτες θύματα νάρκης
  • [05] Αμερικανικό βέτο σε καταδικαστικό για το Ισραήλ ψήφισμα
  • [06] "Άσεμνες" λιθογραφίες στη βρετανική βασιλική συλλογή
  • [07] Ανακαλύφθηκε καλοδιατηρημένο μαμούθ
  • [08] "Φωνές από την Ελλάδα"
  • [09] Στη δυτική ακτή της Χεβρώνας Ο αμνός του Αλλάχ

    [01] Κυπριακό

    Ντε Σότο: "Είμαστε κοντά σε λύση" Διπλωματική μάχη για το Κυπριακό

    25/3/2004 10:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 8:28:34 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών αλλά και την οριστική επίλυση του Κυπριακού εμφανίστηκε την Πέμπτη από την Λουκέρνη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο. "Αυτή τη στιγμή είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά σε μια συνολική λύση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, που ανακοίνωσε επίσης ότι το τελικό σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στις δύο πλευρές στις 31 Μαρτίου, θα έχει αρκετές διαφορές από το υφιστάμενο. Ο κ. ντε Σότο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης των δημοψηφισμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός, να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. ντε Σότο παρέδωσε έγγραφο στις δύο πλευρές με το οποίο τους ζητά να υπογράψουν το σχέδιο επίλυσης που θα προκύψει από τις συνομιλίες, είτε κατόπιν συμφωνίας, είτε έπειτα από επιδιαιτησία του Κόφι Ανάν. Την ίδια ώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις των δύο πλευρών στη διπλωματική σκακέρια, με προσεκτικές κινήσεις και δηλώσεις.

    Διπλωματικός πυρετός

    Η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με εκ του σύνεγγυς ανεπίσημες επαφές των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με τον κ. Ντε Σότο καθώς και με συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων υπηρεσιακών παραγόντων για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

    Οι επί της ουσίας συνομιλίες και των τεσσάρων μερών αναβλήθηκαν, καθώς οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας μετέβησαν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο Τόμας Γουέστον για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Στις Βρυξέλλες τώρα ο κ. Καραμανλής, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί στην κατεύθυνση για να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου ειδική παράγραφος σε ό,τι αφορά στις επιδιώξεις της Τουρκίας για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα για να λυθεί το Κυπριακό, ενώ μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση τόνισε πως όρος της Άγκυρας είναι να συμπεριληφθεί η οποιαδήποτε συμφωνία στο δίκαιο της ΕΕ, προκείμενου όπως διευκρίνισε να μην επαναπροκύψουν περιπτώσεις όπως αυτές της Τιτίνας Λοιζίδου.

    Λίγο αργότερα, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό σε συναντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ότι η ΕΕ θα ενσωματώσει τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού με τρόπο που θα παρέχει επαρκή νομική βεβαιότητα.

    Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές πηγές, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζεται πρόταση που να προβλέπει την πράξη εναρμόνισης της κυοφορούμενης συμφωνίας με την Πράξη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. Η συγκεκριμένη διαδικασία, που απαιτείται από το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 10, προβλέπει ότι η έγκριση της "πράξης προσχώρησης" θα γίνει με ομοφωνία.

    Η πρόταση απορρίπτεται από την κυπριακή πλευρά, καθώς η Λευκωσία εκτιμά ότι η Επιτροπή δημιουργεί με το τέχνασμα αυτό έναν "αναβαθμισμένο Κανονισμό" και δεν δέχεται την ελαστικότητα της Επιτροπής έναντι των τουρκικών αξιώσεων.

    Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να παραδώσει απόψε στο Μπούργκενστοκ, το έγγραφο με τις συνοπτικές θέσεις της για τη διασφάλιση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης η οποία να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

    Όπως μετέδωσαν απεσταλμένοι κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το έγγραφο θα αποτελείται από 20 σελίδες και σ αυτό θα εγείρονται θέματα όπως η ασφάλεια, το θέμα των εποίκων, το οικονομικό θέμα καθώς και το θέμα της λειτουργικότητας του ομόσπονδου κράτους και της μεταβατικής περιόδου.

    Επίθεση Ντενκτάς στον Φερχόιγκεν

    Νωρίτερα, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την απουσία προόδου στις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις αυτές.

    Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ στις Βρυξέλλες, ο Φερχόιγκεν τόνισε ότι ο 80χρονος Ντενκτάς, δεν εκπροσωπεί πλέον την πλειοψηφία του λαού του, η οποία, όπως είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, επιθυμεί την επανένωση της νήσου και την ένταξη στην ΕΕ.

    Ωστόσο, ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ότι είναι τώρα περισσότερο αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από την πλευρά του, απατώντας στον Κοινοτικό Επίτροπο, εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση εναντίον του λέγοντας ότι "ο κόσμος δεν πρέπει να τον παίρνει στα σοβαρά", ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε υποσχέσεις να εγγυηθεί τις πρόνοιες μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Αντιπαράθεση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ

    Αντιπαράθεση τέλος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρακολουθεί ως θεατής τα γεγονότα και τον κάλεσε να διαπραγματευθεί ενεργά, αξιοποιώντας -όπως είπε- τα περιθώρια που διαμόρφωσε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινωνικό κεκτημένο.

    Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για το Κυπριακό. "Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα περίμενε κανείς από τον κ. Παπανδρέου αντί για αντιπολιτευτικές κορώνες άνευ νοήματος, να διατηρήσει μια πιο προσεκτική και πιο εποικοδομητική στάση", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβολή διαβουλεύσεων ενόψει Συνόδου Κορυφής

    Μπούργκενστοκ: Ένα νησί στην καρδιά της Ελβετίας

    [02] Αθλητισμός

    Ήττα στην παρατάση ο ΠΑΟ

    26/3/2004 12:23:00 πμ

    Ο Παναθηναϊκός έπεσε μαχόμενος απόψε στο "Παλαβέρντε" του Τρεβίζο και είπε αντίο στην Ευρώπη γνωρίζοντας την ήττα με 111-101 στην παράταση από την Μπενετόν. Οι "πράσινοι" ήταν ανώτεροι για 40 λεπτά, αιφνιδίασαν τους Ιταλούς με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια και... έναν Γιάκα Λάκοβιτς βγαλμένο από άλλο πλανήτη. Ομως, ο κορυφαίος της Μπενετόν, Μόρις Εβανς, ήταν αυτός που γέλασε τελευταίος αλλά και αυτός που έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του να απολαμβάνει μόνη πρώτη την κορυφή του ΣΤ' ομίλου μετά το πέρας της 4ης αγωνιστικής της φάσης των "16". Τα δεκάλεπτα: 23-27, 43-50, 65-75, 90-90 (κ.α.), 111-101 (παρ.)

    Άτυχοι οι "πράσινοι"

    Ένας εκπληκτικός Παναθηναϊκός σε όλους τους τομείς αιφνιδίασε τη γηπεδούχο Μπενετόν αμέσως μετά το τζάμπολ. Ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν ο παίκτης κλειδί του πρώτου πεντάλεπτου της πρώτης περιόδου σημειώνοντας γρήγορα 6 πόντους και παράλληλα αναχαιτίζοντας τον Μόρις Εβανς με έξυπνη άμυνα. Από το 2-0 των Ιταλών, οι "πράσινοι" δεν έχασαν έκτοτε ποτέ το προβάδισμα -σε ολόκληρο το πρώτο μέρος- παρά τις επιθετικές πρωτοβουλίες του Γκαρμπαχόσα και την άμυνα ζώνης που υιοθέτησε ο Ετορε Μεσίνα για να σταματήσει τον απογειωμένο -χωρίς υπερβολή- Παναθηναϊκό.

    Η είσοδος του Αλβέρτη στη θέση του Παπανικολάου, ο επιθετικός οίστρος του Λάκοβιτς και η εξαιρετική εμφάνιση του Κώστα Τσαρτσαρή στην άμυνα ήταν τα στοιχεία που έδωσαν διαφορά με +8, 27-19 στον Παναθηναϊκό και 27-23 στο 10'. Αλβέρτης και Λάκοβιτς επιδόθηκαν σε συναγωνισμό στο σκοράρισμα στο δεύτερο δεκάλεπτο με τον Σλοβένο πλέι μέικερ να σημειώνει 17π. στο πρώτο εικοσάλεπτο.

    Οι πρωταθλητές Ελλάδας "πολέμησαν" την αντίπαλό τους με σουτ τριών πόντων (6/9 στο α' μέρος) και δυσαρέστησαν τους Ιταλούς φιλάθλους, όταν ξέφυγαν ακόμη και με 13 πόντους, 45-32 στο 17ο λεπτό. Ο Μόρις Εβανς, όμως λες και θυμήθηκε τα κάποτε (πέρυσι συγκεκριμένα) "ερυθρόλευκα" αισθήματά του αποφάσισε να μειώσει μόνος την ψαλίδα της διαφοράς. Με επιμέρους σκορ, 11-3, και 8 διαδοχικούς πόντους από τον Αμερικανό πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, η Μπενετόν μείωσε σε 43-48 και 43-50 με το τέλος της δεύτερης περιόδου την ώρα που η είσοδος του Μάικ Μπατίστ όχι μόνο δεν βοήθησε τον ελληνικό σύλλογο αλλά τον αποδιοργάνωσε.

    Οι επτά πόντοι διαφοράς υπέρ του συνόλου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξανεμίστηκαν στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, όταν ο Μπουλέρι (με τρία φάουλ από το πρώτο μέρος) έγραψε το 50-52. Με σοβαρότητα μεγάλης ομάδας -όπως είναι ο Παναθηναϊκός- οι παίκτες του "Ζοτς" αντέδρασαν άμεσα. Ο Αριελ ΜακΝτόναλντ ανταποκρίθηκε στο ρόλο που του ανέθεσε ο προπονητής του (έως τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί) και βομβάρδισε το "Παλαβέρντε" από τα 6.25.

    Αμέσως μετά το παράδειγμά του ακολούθησε ο κορυφαίος παίκτης των "πρασίνων" απόψε, Γιάκα Λάκοβιτς για να ξεφύγει την πλέον κρίσιμη στιγμή με 60-54. Όσο ο Μεσίνα επέμενε στην άμυνα ζώνης, ο Παναθηναϊκός απαντούσε με θράσος έξω από τη γραμμή των 6.25 και όταν ο Καλαϊτζής έγραψε με τρίποντο το 73-62, ο Παναθηναϊκός μετρούσε ήδη 9/12 σουτ τριών πόντων. Ότι κι αν επιχειρούσαν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς στεφόταν από επιτυχία... ακόμη και ο Μουγεζίνοβιτς -αν και κρύος από τον πάγκο-κατάφερε να βρει το δρόμο προς το καλάθι με τη λήξη της τρίτης περιόδου και οι "πράσινοι" ξεκίνησαν με προβάδισμα δέκα πόντων, 75-65, την τέταρτη κρίσιμη περίοδο.

    Δραματικό εξελίχτηκε το τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά έδειξε να βραχυκυκλώνει με την άμυνα ζώνης της Μπενετόν και είδε τους Ιταλούς να πραγματοποιούν επιμέρους σκορ, 15-5 και με εύστοχο τρίποντο του Νίκολα να ισοφαρίζουν σε 80-80. Ο Νικολά αμέσως μετά κάθισε στον πάγκο με 5 φάουλ, αλλά από τέσσερα μετρούσαν και οι Τσαρτσαρής, Μίντλετον, Παπανικολάου, Μουγεζίνοβιτς. Το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι και το τελευταίο λεπτό, οι καρδιές έσπασαν και ο Παναθηναϊκός από δικά του λάθη επέτρεψε στον αντίπαλο να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

    Οι "πράσινοι" κατάφεραν να ξεφύγουν με 87-81 με τρίποντο του Τσαρτσαρή, ο Εβανς με έναν παρατεταμένο... μονόλογο μείωσε και πάλι σε 87-88, ο ΜακΝτόναλντ με έμμεσο τρίποντο έδωσε αέρα τριών πόντων, 90-87 στην ομάδα του, αλλά ο δεύτερος σε απόδοση -μετά τον Εβανς- Γκαρμπαχόσα- πάγωσε το αίμα των παικτών του Παναθηναϊκού γράφοντας το 90-90 5'' πριν τη λήξη. Ο Καλαϊτζής ήταν άστοχος στο σουτ της απελπισίας και οι δύο ομάδες πήραν ανάσες για το έξτρα πεντάλεπτο.

    Επειδή και η μπάλα του μπάσκετ τιμωρεί, στην παράταση η Μπενετόν ανέκτησε το πάνω χέρι και με τον Εβανς να φτάνει τους 31 πόντους έγραψε το 99-93 από τα 6.25. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς -όσο κι αν προσπαθούσαν- έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο και όταν ο Μαρκονάτο έγραψε το 101-95, φάνηκε πως δύσκολα θα ανέκαμπτε ο Παναθηναϊκός.

    Ομως, οι "πράσινοι" ήταν σε πολύ καλή ημέρα. Λες και έπαιζαν σε τελικό της "Ευρωλίγκα" βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να απειλήσουν και πάλι τους γηπεδούχους και μείωσαν σε 103-101 με δύο στις δύο ελεύθερες βολές του Λάκοβιτς. Το 5ο φάουλ του Τσαρτσαρή στον Ιταλό διεθνή σέντερ, Ντένις Μαρκονάτο, έδωσε δικαίωμα στην Μπένετον να κάνει το 105-101. Ο Μουγεζίνοβιτς πάτησε γραμμή στην επόμενη φάση και ο Εντνι με λέι απ έδωσε τη χαριστική βολή, 107-101, στον Παναθηναϊκό που απόψε άξιζε τη νίκη, αλλά την απώλεσε από δικά του λάθη.

    Οι συνθέσεις: ΜΠΕΝΕΤΟΝ: Μπουλέρι 6, Τζιοβανόνι 4, Εβανς 33 (4), Σλόκαρ, Γκαρμπαχόσα 19 (1), Μαρκονάτο 20, Εντνι 18, Νικολά 10 (2), Πίτις 1

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΜακΝτόναλντ 11 (1), Λάκοβιτς 36 (4), Χατζηβρέττας 7 (1), Μίντλετον 14, Τσαρτσαρής 14 (2), Παπανικολάου 6, Καλαϊτζής 3 (1), Μπατίστ, Μασλαρινός, Αλβέρτης 7 (1), Μουγεζίνοβιτς 3

    [03] Διεθνή

    Φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία

    26/3/2004 7:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 8:36:53 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τέσσερα παιδιά και πέντε ενήλικες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη νύχτα περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Από τη δόνηση, που διήρκεσε περίπου 10 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητή κυρίως στην επαρχία Ερζερούμ, αλλά και στις γειτονικές επαρχίες, κατέρρευσαν σπίτια σε αρκετά χωριά, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 20 άνθρωποι. Ακολούθησαν πάνω από πενήντα μετασεισμικές δονήσεις, από 2,7 έως 3,3 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή Ασκαλε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή το μέγεθος των ζημιών δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα, ενώ εξαιτίας του σεισμού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές.

    [04] Διεθνή

    Οκτώ Ρώσοι στρατιώτες θύματα νάρκης

    26/3/2004 7:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 9:34:37 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οχτώ άνδρες των ομοσπονδιακών δυνάμεων της Ρωσίας σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στην τσετσενική κωμόπολη Σάλι, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκρόζνι. Όπως ανέφερε πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η έκρηξη έγινε στις 18:40 (ώρα Μόσχας), καθώς περνούσε από την πόλη μια αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού. Ο οδηγός και επτά στρατιώτες που επέβαιναν στο όχημα έχασαν τη ζωή τους. Έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η έκρηξη διενεργεί ειδική επιτροπή του ρωσικού στρατού.

    [05] Διεθνή

    Αμερικανικό βέτο σε καταδικαστικό για το Ισραήλ ψήφισμα

    26/3/2004 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 9:37:47 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τις ΗΠΑ βρήκαν εμπόδιο τα αραβικά κράτη στην προσπάθεια τους να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πρόταση ψηφίσματος, που καταδικάζει το Ισραήλ για τη δολοφονία του ιδρυτή και ηγέτη της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αχμαντ Γιασίν. Οι ΗΠΑ, η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις που δεν έχει καταδικάσει τη δολοφονία του Γιασίν, άσκησε βέτο απορρίπτοντας το ψήφισμα, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι στο εν λόγω κείμενο δεν περιλαμβανόταν και η ταυτόχρονη καταδίκη της Χαμάς για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα 11 υπερψήφισαν την πρόταση των Αράβων και απείχαν από την ψηφοφορία η Βρετανία, η Γερμανία και η Ρουμανία. Την ίδια ώρα, η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διατηρείται αμείωτη στα εδάφη της Μέσης Ανατολής.

    ''Δεν θεωρούμε τον Αραφάτ ως στόχο" λέει το Ισραήλ

    Πλέον πρόσφατα θύματα της αιματηρής διαμάχης τρεις Παλαιστίνιοι, που έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, κοντά σε φυλάκιο στους εβραϊκούς οικισμούς Γκους Κατίφ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας οι τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον των εβραϊκών οικισμών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις άνδρες. Οι Ισραηλινοί θα παραδώσουν τις σορούς των τριών νεκρών στους Παλαιστίνιους, σήμερα.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν σκοτωθεί 3.882 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.917 Παλαιστίνιοι και 896 Ισραηλινοί.

    Εξάλλου, η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε σήμερα στους μουσουλμάνους κάτω των 45 ετών να μεταβούν στην Πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ για την προσευχή της Παρασκευής, καθώς εκφράστηκαν φόβοι για ταραχές.

    Στο μεταξύ, από το Μεξικό όπου βρίσκεται ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσάχι Χάνεγκμπι δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ δεν πρόκειται να γίνει στόχος επίθεσης, όπως ο ηγέτης της Χαμάς, Αχμαντ Γιασίν. "Μας απογοητεύει το γεγονός ότι παραμένει στην εξουσία, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβουμε για να σχηματισθεί μία νέα πολιτική ηγεσία στην Παλαιστινιακή Αρχή", δήλωσε.

    Σημειωτέον ότι ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού είχε αφήσει να εννοηθεί προ ημερών ότι ο Αραφάτ και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σεϊχης Χασάν Νασράλα μπορεί να έχουν το τέλος του Γιασίν.

    Ωστόσο, ισραηλινές πηγές των δυνάμεων ασφαλείας διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν πλάνα για τη δολοφονία του Αραφάτ ή του Νασράλα.

    [06] Διάφορα

    "Άσεμνες" λιθογραφίες στη βρετανική βασιλική συλλογή

    26/3/2004 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 8:53:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πρόθεση της Σκότλαντ Γιάρντ να διώξει δικαστικά ιδιοκτήτη αίθουσας έργων τέχνης στο Λονδίνο γιατί εκθέτει τολμηρές λιθογραφίες του Τζον Λένον του 1970, φαίνεται να πέφτει στο κενό, έπειτα από τη δημοσιοποίηση εγγράφων, που αποδεικνύουν ότι και η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει παρόμοιο υλικό στη συλλογή της. Οι εισαγγελείς είχαν προθυμοποιηθεί να κάνουν χρήση πράξης του 1839 της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, εναντίον του Ευγένιου Ιβαν Σούστερ, ιδιοκτήτη της London Arts Gallery, στην πολυσύχναστη Νιού Μποντ Στριτ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η έκθεση στο κοινό άσεμνων έργων του είδους. Οι 14 λιθογραφίες δείχνουν το πρώην Σκαθάρι και τη γυναίκα του Γιόκο Ονο σε λίαν ερωτικές πόζες. Οι λιθογραφίες πωλούνταν αντί 40 στερλινών έκαστη και 550 στερλινών όλες μαζί.

    [07] Τεχνολογία

    Ανακαλύφθηκε καλοδιατηρημένο μαμούθ

    26/3/2004 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το λείψανο ενός μαμούθ ηλικίας άνω των 18.000 ετών, με το κεφάλι του διατηρημένο σε καλή κατάσταση και με το ένα πόδι σχεδόν ανέπαφο, ήρθε στο φως μέσα από το παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη έκανε μία γαλλο-ρωσική αποστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο και την ανακοίνωσε μόλις προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι.

    Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες

    Ο διευθυντής των αποστολών Cerpolex/Mammuthus, Μπερνάντ Μπιγκ και οι παλαιοντολόγοι Ίβ Κοπέν του Κολεγίου της Γαλλίας και Ντικ Μολ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους δεδομένου ότι το καλοσυντηρημένο απολίθωμα του 40χρονου αρσενικού προϊστορικού θηλαστικού, θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να διεξάγουν σειρά εξετάσεων.

    Όπως ανακοίνωσαν, μέχρι στιγμής από τις ανασκαφές έχει ανακτηθεί η ωμοπλάτη του ζώου, τμήματα της σπονδυλικής στήλης, τα πλευρά και τα πόδια τα οποία καλύπτονταν με δέρμα και τρίχωμα.

    Βέβαια, ο αδυσώπητος σιβηρικός χειμώνας διέκοψε τις εργασίες για τον εντοπισμό και του υπόλοιπου σώματος του "Γιουκαγκίρ" -έτσι ονομάστηκε το ζώο, από την περιοχή όπου ανακαλύφθηκε- οι οποίες και θα συνεχιστούν το επόμενο καλοκαίρι.

    [08] Πολιτισμός

    "Φωνές από την Ελλάδα"

    26/3/2004 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή σημαντικών συντελεστών από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Βρετανία σε συνεργασία με το ετήσιο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Οξφόρδης "Sunday Times", από τις 23 έως τις 28 Μαρτίου, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Οι εκδηλώσεις ''Φωνές από την Ελλάδα'' στην Οξφόρδη περιλαμβάνουν συζητήσεις, προβολές ταινιών από τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή, παρουσιάσεις ποίησης και μυθιστορήματος και εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα του Greece in Britain. Είναι η πρώτη φορά φέτος που το ΕΙΠ συνεργάζεται με τους διοργανωτές του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ της Οξφόρδης, μια συνεργασία που προβλέπεται να συνεχιστεί και στις προσεχείς εκδηλώσεις.

    Συζήτηση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Όσον αφορά το θέμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση με θέμα ''Πόλεμος, Ειρήνη και Ολυμπιακοί Αγώνες'' , που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαρτίου.

    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ελληνικού ενδιαφέροντος προβλήθηκε η ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου ''Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου'', ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Έλληνα συγγραφέα Πάνου Καρνέζη, καθώς και η συζήτηση τριών ποιητών μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Βλαβιανός. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάγνωση από την Fiona Shaw αποσπασμάτων των λόγων της Ανδρομάχης από την "Ιλιάδα" του Ομήρου και από την τραγωδία του Ευριπίδη "Οι γυναίκες της Τροίας " και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σημασία του αρχαίου ελληνικού δράματος στο σύγχρονο κόσμο.

    Επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα συμμετέχει στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Λειψίας 25-28 Μαρτίου, ενώ στις 29 Μαρτίου οργανώνει στο Βερολίνο στο πλαίσιο της σειράς "Μικρές Γλώσσες-Μεγάλες Λογοτεχνίες", εκδήλωση-ανάγνωση κειμένων, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Παρασκευή, 26 Μαρτίου Herm και Cairn: Αναγνώσεις και Συζήτηση Ο Ιρλανδός Νομπελίστας ποιητής Seamus Heaney, η Ελληνίδα μεταφράστριά του και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, υπό τον συντονισμό του κορυφαίου κριτικού των Sunday Times, John Carey, διαβάζουν ποιήματα και συζητούν για τα προβλήματα της μετάφρασης. Χώρος: Sheldonian Theatre Ωρα: 17:30 Εισιτήρια: £8.50/£9.50/10.50, μειωμένο: £7.00/£8.00/£9.00

    Σάββατο, 27 Μαρτίου Στρογυλό Τραπέζι συγγραφέων: Trezza Azzopardi, Πάνος Καρνέζης και Adam Thirlwell Τρεις συγγραφείς που έχουν εκδώσει το πρώτο ή το δεύτερο βιβλίο τους συζητούν για το έργο των συναδέλφων τους και την πρόκληση της συγγραφής. Χώρος: Oxford Union Ωρα: 12:00 Εισιτήρια: £5.50 - £4.00 (μειωμένο)

    Πόλεμος, Ειρήνη και Ολυμπιακοί Αγώνες Ο πρέσβης και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο στρατηγός Sir Hugh Beach, ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής Michael Buerk, ο συγγραφέας Paul Cartledge (The Trojans: An Epic History) και η ιδρύτρια της Ερευνητικής Ομάδας της Οξφόρδης, Priscilla Elworthy, συζητούν για το αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν σταθερό φορέα Ειρήνης με δεδομένο ότι έχει αλλάξει σήμερα ο τρόπος διεξαγωγής των πολέμων. Χώρος: Oxford Union Ωρα: 14:00 Εισιτήρια: £6.50 - £5.00 (μειωμένο)

    Τέσσερις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τον κριτικό κινηματογράφου Σωκράτη Καμπουρόπουλο (ΕΚΕΒΙ). Με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, προβάλλονται οι εξής ταινίες: - Ενας Λαμπερός Ηλιος του Βασίλη Λουλέ (2000, 35mm, 36') - Η Κυρία των Σκύλων της Εύης Καραμπάτσου (2000, 35mm, 23') - Το Φουστάνι της Μόνικας Μπαξεβάνη (2001, 35mm, α/μ, 34') - Ελα να σου πω της Κατερίνας Φιλιώτου (2000, 16mm, 26') Χώρος: Phoenix Picture House Ωρα : 16:00 Εισιτήρια : £5.80

    Ο Oliver Taplin παρουσιάζει την Fiona Shaw στην Ανδρομάχη Η ηθοποιός Fiona Shaw διαβάζει μερικούς από τους σπουδαιότερους μονολόγους της Ανδρομάχης από την Ιλιάδα του Ομήρου, σε συγκλονιστική νέα μετάφραση του Oliver Taplin, και τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Ακολουθεί ανοικτή συζήτηση για το νόημα της αρχαίας τραγωδίας σήμερα. Χώρος: Holywell Music Room Ωρα: 17:00 Εισιτήρια: £9.00 - £7.50 (μειωμένο)

    Κυριακή, 28 Μαρτίου Τρεις Ποιητές Συζητούν: Χάρης Βλαβιανός, Jo Shapcott και David Whyte Το θέμα τις συζήτησης είναι οι τρόποι με τους οποίους το ευρύ κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με την ποίηση. Μετά τη συζήτηση, οι ποιητές διαβάζουν έργα τους. Χώρος: Oxford Union Ωρα: 16:00 Εισιτήρια: £5.00 - £3.50 (μειωμένο)

    Προβολή ταινίας: Ο Βυσσινόκηπος του Μιχάλη Κακογιάννη (1999, 35 mm, έγχρωμη, 137', αγγλικά) Χώρος: Phoenix Picture House Ωρα: 16:30 Εισιτήρια: £5.80 - £4.80 (μειωμένο)

    Σχετικά Links:

    Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Οξφόρδης

    Greece in Britain

    [09] Διάφορα

    Στη δυτική ακτή της Χεβρώνας Ο αμνός του Αλλάχ

    26/3/2004 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 11:30:44 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θεϊκό μήνυμα ή θρησκευτικό παραλήρημα; Όπως και να χει κατά χιλιάδες συρρέουν τις τελευταίες μέρες οι Παλαιστίνιοι στη δυτική ακτή της Χεβρώνας, για να δουν από κοντά το "ευλογημένο ζώο", που φέρει το "άγγιγμα του Θεού". Πρόκειται για ένα νεογέννητο αρνί, το οποίο έχει ένα σημάδι στην αριστερή του πλευρά, που μοιάζει πολύ με το συμβολισμό της λέξης Αλλάχ στα αραβικά. Το γεγονός, δε, ότι το συμπαθές θηλαστικό ήρθε στον κόσμο τη Δευτέρα, την ημέρα της δολοφονίας του θρησκευτικού ηγέτη των Παλαιστινίων, Αχμέντ Γιασίν, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την πεποίθηση, ότι πρόκειται για θαύμα. Τα προσερχόμενα πλήθη αναφωνούν "Ο Θεός υπάρχει" και όλοι για κάνουν λόγο για αποκάλυψη του Αλλάχ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, Γιαχάια Ατράς το θεόσταλτο θηλαστικό γεννήθηκε, φέροντας το όνομα Αλλάχ στη μια του πλευρά και το όνομα του προφήτη του, Μοχάμεντ στην άλλη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 March 2004 - 9:53:09 UTC