Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Γράφτηκαν αναλήθειες" Διάψευση Νταμπίζα
  • [02] Για δημοσιονομικά και δάνεια Ανησυχία Γκαργκάνα
  • [03] Το απόγευμα αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις Επιδόθηκε το σχέδιο Ανάν
  • [04] Την Πέμπτη 1η Απριλίου Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά
  • [05] Συγκρατημένη αισιοδοξία Βοηθά η ασπιρίνη στην καταπολέμηση του
  • [06] Το τραγούδι της λαμπαδηδρομίας Τραγουδώντας τη Φλόγα
  • [07] Στις 3.000 ευρώ θα φτάνει το πρόστιμο Απαγόρευσαν το κάπνισμα στις
  • [08] Κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση Τα έγγραφα της Στάζι στη δίκη
  • [09] Εξαγγελίες υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα Δέσμη μέτρων για την
  • [10] Φεύγει ο Καρεμπέ - έρχεται ο Ριβάλντο Όργιο φημών για τον Ολυμπιακό
  • [11] Οι πρυτάνεις ενημέρωσαν το Υπ. Παιδείας Αδεια ταμεία στα ΑΕΙ
  • [12] Ανατιμήσεις όμως, σε οπωροκηπευτικά Σταθερές οι τιμές στα αμνοερίφια
  • [13] Επισκέφθηκε τα έργα ο υφυπουργός Αθλητισμού Αγώνας δρόμου για το
  • [14] Σε επιχείρηση του πακιστανικού στρατού Νεκρό υψηλόβαθμο μέλος της Αλ
  • [15] Σε ηλικία 82 ετών Έφυγε ο Πίτερ Ουστίνοφ
  • [16] Επίσκεψη Τατούλη στη Λυρική
  • [17] Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου Σήμα κινδύνου για τις μικρές

    [01] Αθλητισμός

    "Γράφτηκαν αναλήθειες" Διάψευση Νταμπίζα

    29/3/2004 12:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 12:57:03 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο Νίκος Νταμπίζας, τη συμμετοχή του στο περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν μερικές εβδομάδες, σε ισπανικό θέρετρο, κατηγορώντας παίκτες της Λέστερ, για τον βιασμό δύο γυναικών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ο διεθνής κεντρικός αμυντικός έκανε επίθεση σε μερίδα του Τύπου για τον χειρισμό του θέματος. "Η διαδικασία θα τελειώσει την άλλη εβδομάδα, γι αυτό και έχω δέσμευση από τους από τους δικηγόρους της Λέστερ να μην αναφέρω λεπτομέρειες, αλλά αυτό είναι δύσκολο για μένα. Γράφτηκαν πολλές αναλήθειες και έχω φρικτά παράπονα από τα ΜΜΕ. Με πείραξαν αυτά που έγιναν εδώ και δεν θεωρώ δικαιολογία ότι έγινε αναπαραγωγή από τα ξένα μέσα. Εχω κρατήσει τα αποκόμματα και εξετάζω το ενδεχόμενο να κινηθώ νομικά. Αυτό που έγινε με έχει θίξει πάρα πολύ. Αν είχα κάνει κάτι θα έβαζα το κεφάλι κάτω, όμως εγώ ήμουν στο δωμάτιό μου και κοιμόμουν ", δήλωσε ο Νταμπίζας.

    "Αισθάνθηκα αηδία"

    Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στα ΜΜΕ ο Έλληνας διεθνής για τη καταγραφή των γεγονότων, τονίζοντας "πρώτα πρέπει να βουτάς την πένα στο κεφάλι το μυαλό σου και μετά να γράφεις. Δεν κάνω μαθήματα δημοσιογραφίας, όμως εδώ γράφτηκαν δηλώσεις μέχρι και του τρίχρονου παιδιού μου. Αισθάνθηκα αηδία, αλλά δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι. Δεν κατηγορήθηκα για βιασμό μόνο και μόνο επειδή δεν ταίριαζα στην αναγνώριση των διαβατηρίων. Εγώ και άλλοι 2-3 συμπαίκτες μου δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με αυτό. Εκείνο που έγινε ήταν ένας καυγάς στην είσοδο του ξενοδοχείου, κι εμείς δεν ήμασταν καν εκεί".

    Συνέντευξη Οτο Ρεχάγκελ

    Συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, εν όψει της φιλικής αναμέτρησης της Τετάρτης με την Ελβετία, στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου.

    "Εχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι, στο οποίο θέλω να εξετάσω τη φόρμα των παικτών. Χαιρόμαστε πάντοτε όταν συναντιόμαστε. Την Τετάρτη παίζουμε με έναν καλό αντίπαλο και ελπίζουμε να πιάσουμε ένα καλό παιχνίδι, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί ακόμη ένα δύσκολο φιλικό με την Ολλανδία, τόνισε ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις απουσίες των Βενετίδη, Καραγκούνη.

    [02] Οικονομία

    Για δημοσιονομικά και δάνεια Ανησυχία Γκαργκάνα

    29/3/2004 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σήμα κινδύνου για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εκπέμπει η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, είναι ''επείγουσα η ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα οι σημαντικές αποκλίσεις, που παρατηρήθηκαν το 2003 σε σχέση με τους στόχους, που είχαν τεθεί''. Η Τράπεζα της Ελλάδας διαπιστώνει ότι, η ελληνική οικονομία παρά τα όποια επιτεύγματα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε., ο πληθωρισμός, που διατηρείται σταθερά πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., καθώς και το διαρκώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αγγίζει το 6% του ΑΕΠ.

    Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

    Προειδοποιεί για τους κινδύνους, που ενέχει η αύξηση του δανεισμού στα νοικοκυριά, τα οποία αύξησαν το δανεισμό τους από 9,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 1998 σε 26,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003.

    Για την αντιμετώπιση της ανεργίας προτείνεται η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απλοποίηση της φορολογίας. Στην αγορά εργασίας θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να κατατείνουν σε μία πιο ισόρροπη σχέση μεταξύ της ασφάλειας και της ευελιξίας.

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό οι προβλέψεις είναι μάλλον απαισιόδοξες καθώς και το 2004 εκτιμάται ότι, θα εκδηλωθούν ανοδικές πιέσεις, οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση του από το επίπεδο, 3,5%, που έκλεισε το 2003. Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού η ΤτΕ συστήνει στους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουν μέσω της διαμόρφωσης των μισθολογικών αυξήσεων και της τιμολογιακής πολιτικής στην επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι σκόπιμο η αύξηση των πραγματικών αποδοχών να υπολείπεται της αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές αποδοχές στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξάνονται κατά την πώληση της εγχώριας παραγωγικότητας προσαυξημένης με το μέσω πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

    Για το 2003 η ΤτΕ εκτιμά ότι, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 4%, ενώ προειδοποιεί για τους κινδύνους, που ενέχει η αύξηση του δανεισμού στα νοικοκυριά, τα οποία αύξησαν το δανεισμό τους από 9,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 1998 σε 26,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003.

    Η εξέλιξη αυτή σε ένα βαθμό αντανακλά και τις προσδοκίες των νοικοκυριών για σταδιακή σύγκλιση των πραγματικών εισοδημάτων προς το υψηλότερο επίπεδο των εισοδημάτων στην ΕΕ. Όμως εάν η αισιοδοξία αυτή αποδειχθεί υπερβολική η αύξηση του δανεισμού ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για το πιστωτικό σύστημα όσο και για τα νοικοκυριά.

    [03] Κυπριακό

    Το απόγευμα αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις Επιδόθηκε το σχέδιο Ανάν

    29/3/2004 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 8:26:10 μμ)

    Επιδόθηκε λίγο πριν τις 2 μ.μ. στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία το νέο σχέδιο Ανάν, το τέταρτο κατά σειρά για την επίλυση του Κυπριακού. Ομάδες εργασίας έχουν ήδη αρχίσει την επεξεργασία του κειμένου και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την πτυχή του σχεδίου, που αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Το απόγευμα έφτασε στο Μπούργκενστοκ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο κ. Ανάν παρείχε τη διαβεβαίωση ότι οι προτεραιότητες και ανησυχίες των δύο πλευρών έχουν ληφθεί υπόψη. Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής δέχτηκε τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του Πρωθυπουργού για την επίλυση του Κυπριακού. "Βρισκόμαστε στην Ελβετία για να βοηθήσουμε", φέρεται να απάντησε ο κ. Καραμανλής ο οποίος τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

    Διαβεβαιώσεις Ανάν

    Ο Κόφι Ανάν, στη δήλωσή του κατά την επίδοση του νέου αναθεωρημένου σχεδίου, καλωσόρισε τις προσπάθειες όλων των πλευρών για την εξεύρεση λύσης και χαρακτήρισε το νέο πολυσέλιδο κείμενο ως μια πρόταση με την οποία όλοι κερδίζουν. Ο κ. Ανάν ζήτησε οι δύο πλευρές να καταθέσουν τις διαμορφωμένες αντιδράσεις τους μέχρι αύριο το πρωί ούτως ώστε να εξεταστούν και να γίνουν οι απαραίτητες περαιτέρω προσαρμογές για οριστικοποίηση του κειμένου μέχρι την Τετάρτη.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ διαβεβαίωσε και τις δύο πλευρές ότι οι προτεραιότητες και ανησυχίες τους έχουν ληφθεί υπόψη στο νέο κείμενο. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον κ. Παπαδόπουλο είπε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό και βιώσιμο, που είναι πρωταρχική θέση της ελληνοτουρκικής πλευράς. Επίσης, ο κ. Ανάν είπε ότι "έχουν αντιμετωπιστεί οι ανησυχίες" της ελληνοκυπριακής πλευράς που αφορούν το έδαφος και τη μείωση των στρατευμάτων.

    Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Ανάν είπε ότι το νέο κείμενο έχει βελτιωθεί όσον αφορά το θέμα της διζωνικότητας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πρόνοιες για την περιουσία, τη μόνιμη διαμονή, και το δικαίωμα ψήφου για την Ομοσπονδιακή Γερουσία. Επίσης, τόνισε ότι στο αναθεωρημένο σχέδιο αντιμετωπίζονται οι διαβεβαιώσεις, που έχει ζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα των επανεγκατασταθέντων και της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας.

    Ευρωπαϊκό κεκτημένο και ασφάλεια τα αγκάθια

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο πήρε μέρος, δήλωσε ότι κοινή επιθυμία όλων είναι η εξεύρεση λύσης και τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ που θα συμβαδίζει με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο κ. Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Φερχόιγκεν και τον κ. Ανάν. Ο κ. Φερχόιγκεν δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα θέματα που έχουν ασυμβατότητα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα επανέλθει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στο γ.γ. του ΟΗΕ το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

    Η επίδοση του σχεδίου είχε προγραμματισθεί για τις 12 μ.μ. ώρα Κύπρου αλλά καθυστέρησε μέχρι σχεδόν τις 2 μ.μ. λόγω κάποιων επαφών, που είχαν με ξένους διπλωμάτες μέλη της ελληνοκυπριακής αποστολής. Στις συναντήσεις αυτές τα μέλη της ελληνοκυπριακής πλευράς είπαν ότι, εάν εξευρεθεί τρόπος να ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα της ασφάλειας, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το θέμα των παρεκκλίσεων. Πρόταση για το θέμα της ασφάλειας είχε υποβάλει νωρίτερα η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

    Όπως μεταδόθηκε, με την πρόταση αυτή η Ελλάδα ζητά να υπάρχει μηχανισμός ανάσχεσης του επεμβατικού δικαιώματος . Ζητά επίσης να μην επεκτείνεται το επεμβατικό δικαίωμα στα συνιστώντα κράτη, αλλά να αφορά μόνο θέματα του ομοσπονδιακού κράτους.

    Με την πρόταση ζητείται να υπάρχει οροφή για παρουσία 2.500 χιλιάδων στρατιωτών από κάθε πλευρά, όμως η παρουσία αυτή να μην είναι μόνιμη, αλλά να έχει ημερομηνία λήξης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καθορίζεται στα οκτώ χρόνια.

    Γραπτές εγγυήσεις από την ΕΕ ζητά η Τουρκία

    Οι Τούρκοι δεν αποδέχονται την πρόταση αυτή ενώ ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι, δεν μπορεί να κάνει επιδιαιτησία για το θέμα της ασφάλειας και άρα το σχέδιο παραμένει ως έχει, δηλαδή με τις έξι χιλιάδες στρατιώτες από κάθε πλευρά και τα επεμβατικά δικαιώματα βάσει των συμφωνιών του 1960. Η τουρκική πλευρά, θέλει, ωστόσο, ο αριθμός των 6.000 στρατιωτών να αυξηθεί σε 9.000.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των παρεκκλίσεων υπάρχει πρόνοια να διατηρηθούν στρατεύματα στο νησί, σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου για την εγκατάσταση της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ.

    Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε σήμερα γραπτές εγγυήσεις στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ. "Η τουρκική πλευρά πηγαίνει στις τετραμερείς συνομιλίες με καλές προθέσεις, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αρχές της", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φτάνει το απόγευμα στο Μπούργκενστοκ.

    Αναφερόμενος στα περί κοινοτικού δικαίου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι "αν δε λυθεί το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, δε θα έχουν σημασία οι προσπάθειες που καταβάλλονται. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μας υποστηρίξει η ΕΕ. Δεν έχουν νόημα οι προφορικές δεσμεύσεις. Πρέπει να καταγραφεί με γραπτό τρόπο". Ερωτηθείς μάλιστα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα , ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε "ναι θα υπάρξει εκεί ένα πρόβλημα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύσκολη η "μάχη" στη Λουκέρνη

    [04] Διάφορα

    Την Πέμπτη 1η Απριλίου Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά

    29/3/2004 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μεγάλο ραδιομαραθώνιο διοργανώνει την Πέμπτη 1η Απριλίου η UNICEF, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και με τη συμπαράσταση δεκάδων σταθμών από όλη την Ελλάδα. Στόχος της διοργάνωσης, που θα διαρκέσει από τις 6 π.μ. έως τις 8 μ.μ., είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για τα προγράμματα εκτεταμένων εμβολιασμών της UNICEF, που σώζουν 3.000.000 παιδικές ζωές κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης, 5.500 παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες, που μπορούν να προληφθούν, ενώ 30.000.000 παιδιά δεν κάνουν κανένα εμβόλιο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος, έκανε λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε εμβόλια και υγειονομικό υλικό και κάλεσε την κοινή γνώμη να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια της Οργάνωσης.

    Απαραίτητα τα εμβόλια

    Σε συνέντευξη Τύπου για το ραδιομαραθώνιο, ο κ. Κανελλόπουλος επεσήμανε πως, με 20 ευρώ καλύπτεται πλήρως το κόστος παραγωγής και διατήρησης του εμβολίου, η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και άλλες ενέργειες που συμβάλλουν στη σωτηρία των παιδιών.

    Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, στην υποσαχάρια Αφρική μόνο τα μισά παιδιά εμβολιάζονται κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενώ στην ανατολική Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών τα ποσοστά εμβολιασμού πέφτουν δραματικά. Παράλληλα, ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως, η ευλογιά εξαφανίστηκε από τη γή και η πολιομυελίτιδα τείνει προς εξαφάνιση.

    Με το πρόγραμμα εκτεταμένων εμβολιασμών της Οργάνωσης σώζονται περίπου 3.000.000 παιδιά το χρόνο, ενώ τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιακής κάλυψης (διφθερίτιδας, κοκίτη, τέτανου) αυξήθηκαν από 20% το 1980 σε 74% το 1999.

    Ανάγκη για τη συμμετοχή όλων

    Με συνεντεύξεις, ενημέρωση και μουσική για τα παιδιά όλου του κόσμου οι ραδιοσταθμοί που συμμετέχουν οργανώνουν την 1η Απριλίου μια αλυσίδα αλληλεγγύης, στην οποία είναι απαραίτητη η συμβολή όλων των πολιτών.

    Για δωρεές την ημέρα του ραδιομαραθώνιου ισχύει το τηλέφωνο 210- 9556400. Όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν την δωρεά τους σε έναν από τους σχετικούς λογαριασμούς, που υπάρχουν στις τράπεζες:

    Εθνική: 169/ 480020- 64

    Εμπορική: 031/ 80191081

    Αγροτική: 01704004416- 70

    ALPA BANK:11500 2002 017649

    Πειραιώς:5049- 001837- 211

    Αττικής: 069/ 54799691

    Citibank: 5502346484

    Novabakn: 519829 και

    HSBC: 002- 066694- 130 "Κορμό" στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα αποτελεί η ΝΕΤ 105,8 και οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ συμμετέχουν οι σταθμοί FLASH, ANTENNA, PLANET, AΘΗΝΑ 984, ALPHA RADIO καθώς και δεκάδες άλλοι από όλη την Ελλάδα.

    Σχετικά Links:

    Ελληνική Επιτροπή της UNICEF

    [05] Υγεία

    Συγκρατημένη αισιοδοξία Βοηθά η ασπιρίνη στην καταπολέμηση του καρκίνου;

    29/3/2004 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Ελπίδες για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου, δίνει η τελευταία ανακάλυψη των επιστημόνων, ότι είναι πιθανό η ασπιρίνη να βοηθά στη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Η ασπιρίνη ανήκει σε μία ομάδα φαρμάκων, τα λεγόμενα μη- στεροειδή, αντι-φλεγμονώδη (NSAID), τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη χημική ουσία Cox-2. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν, ότι αυτή η ουσία βοηθά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες. Σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρκινική Έρευνα (American Association for Cancer Research) είπαν ότι τα NSAID έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

    Θετικοί οι επιστήμονες

    Η έρευνα αυτή δεν είναι η πρώτη. Ήδη οι επιστήμονες έχουν διενεργήσει σειρά ερευνών, προκειμένου να αποδείξουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως στο μαστό ή στο κόλον.

    Η τελευταία έρευνα, που διενεργήθηκε από τον Δρ. Mike Xu και τους συναδέλφους του στο Fox Chase Cancer Center, αναφέρει ότι η ασπιρίνη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο των ωοθηκών και είναι ιδιαίτερα "καλοδεχούμενη" από τους επιστήμονες.

    Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερες από 7.000 κάθε χρόνο, ανακαλύπτεται ότι πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών. Σε πολλές περιπτώσεις, η ασθένεια ανακαλύπτεται την τελευταία στιγμή.

    Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες

    "Πολλές γυναίκες ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, αλλά μπορεί ο οργανισμός τους να γίνει ανθεκτικός σε αυτή τη μέθοδο", λέει η Δρ. Elaine Vickers, από τη Μεγάλη Βρετανία. "Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της ασθένειας" προσθέτει.

    "Έχουν γίνει πολλές έρευνες και ακόμα περισσότερες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ώστε να συμβουλέψουμε τον κόσμο να λαμβάνει τακτικά ασπιρίνη", επισημαίνει.

    Όμως, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, οι γυναίκες, που λαμβάναν τακτικά ασπιρίνη για περισσότερο από 20 χρόνια, έχουν 58% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας.

    Σχετικά Links:

    American Association for Cancer Research

    Fox Chase Cancer Center

    [06] Αθήνα 2004

    Το τραγούδι της λαμπαδηδρομίας Τραγουδώντας τη Φλόγα

    29/3/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Το δικό της τραγούδι, που θα συνοδεύσει την ολυμπιακή φλόγα στο παγκόσμιο ταξίδι της, απέκτησε η λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο τίτλος του είναι "Να το φως" και ερμηνευτής ο Γιάννης Κότσιρας. Συνθέτης του κομματιού ο πολυβραβευμένος Τρέβορ Χόρν και στιχουργός η Λίνα Νικολακοπούλου. Τη Δευτέρα, η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, συναντήθηκε στην έδρα της οργανωτικής επιτροπής με τους συντελεστές του τραγουδιού. Το cd του τραγουδιού θα κυκλοφορεί από τις 29 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει τρεις εκδοχές του τραγουδιού, με ελληνικό και αγγλικό στίχο και ορχηστρικό. Ο αγγλικός τίτλος του τραγουδιού είναι "Pass The Flame" και στα φωνητικά συμμετέχουν τραγουδιστές από όλες τις χώρες του κόσμου.

    [07] Διάφορα

    Στις 3.000 ευρώ θα φτάνει το πρόστιμο Απαγόρευσαν το κάπνισμα στις ιρλανδέζικες παμπ!

    29/3/2004 3:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 8:27:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Παγκόσμια πρωτιά διεκδικεί η Ιρλανδία, αφού από σήμερα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους εργασίας και σε όλα τα εστιατόρια και τις παμπ. Όσοι δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση θα πληρώνουν πρόστιμα, που θα φτάνουν τα 3.000 ευρώ. "Αυτή η απαγόρευση θα μας επιτρέψει να σώζουμε 150 ζωές κάθε χρόνο, τόνισε ο υπουργός Υγείας Μάικλ Μάρτιν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE και πρόσθεσε, πως είναι σίγουρος ότι, την απαγόρευση αυτή θα αποδεχτεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ιρλανδών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το μέτρο αυτό, στο οποίο όμως αντιτίθενται οι ιδιοκτήτες των περίπου 10.000 παμπ, που υπάρχουν στην Ιρλανδία. Περίπου 7.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη χώρα από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως προκύπτει από στοιχεία του ιρλανδικού υπουργείου Υγείας.

    Προστασία για τους μη καπνιστές

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν εξήγησε, πως η πολιτική αυτή, που έχει στόχο τη μείωση του καπνίσματος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. ''Το θέμα είναι, πως οι ασθένειες, που εμφανίζονται στους παθητικούς καπνιστές είναι δυνατόν να αποφευχθούν'', επισήμανε και πρόσθεσε: ''Το να βρίσκεται κανείς κοντά σε έναν καπνιστή ή σε ένα χώρο, όπου υπάρχουν καπνιστές είναι σαν να εκτίθεται σε τουλάχιστον 50 παράγοντες, που είναι γνωστό ότι, προκαλούν καρκίνο και σε άλλα χημικά προϊόντα τα οποία αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και βλάπτουν τους πνεύμονες''.

    Ανάλογο μέτρο θα εφαρμοστεί στη Νορβηγία από τον Ιούνιο και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας, ο Ιρλανδός Ντέιβιντ Μπιρν υπογράμμισε, πως θα ήθελε να δει αυτό το πείραμα να πραγματοποιείται και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

    [08] Εσωτερικά

    Κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση Τα έγγραφα της Στάζι στη δίκη του ΕΛΑ

    29/3/2004 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 5:09:44 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τη βεβαιότητά του για τη γνησιότητα των εγγράφων της Στάζι επανέλαβε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης, που κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας στη δίκη του ΕΛΑ. Ο κ. Ζήσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν υποστεί αλλοιώσεις τα έγγραφα και τόνισε πως, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν μέλη της οργάνωσης και είχαν συνάψει συμφωνίες για να μη διωχθούν. Παράλληλα, ο μάρτυρας επεσήμανε προς το δικαστήριο ότι, κατά τη διαρκεια συναντήσεων, που είχε με θεσμικούς παράγοντες στο παρελθόν, τους είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών. Ωστόσο, ο κ. Ζήσης έκανε λόγο για "συγκάλυψη", αφού οι αρχές δεν έκαναν καμία ενέργεια από το 1993, που είχαν στη διαθεση τους τα εν λόγω εγγραφα. Η κατάθεση του μάρτυρα θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με ένταση, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα για ανάκληση του αυτεπάγγελτου συνηγόρου για την Ειρήνη Αθανασάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΕΛΑ: Ένταση για το διορισμό συνηγόρου της Αθανασάκη

    [09] Αθήνα 2004

    Εξαγγελίες υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα Δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στους Αγώνες

    29/3/2004 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 5:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επισπεύδει η κυβέρνηση τη ψήφιση από τη Βουλή των νομοθετικών ρυθμίσεων για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που οριστικοποιήθηκαν με αποφάσεις στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 25 και 26 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των δικαστικών κτηρίων και των φυλακών, την περίοδο των Αγώνων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, αναφέρθηκε επίσης, στις προτεραιότητες και στους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς με την αυστηριοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και η βελτίωση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται η μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών και- όπως είπε ο κ. Παπαληγούρας-, η μηχανοργάνωση του ποινικού μητρώου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και έγιναν με επιτυχία στα σχετικά τεστ. Επίσης, μέλημα του υπουργού Δικαιοσύνης είναι η κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και η δημιουργία ανθρώπινων φυλακών. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που θα λάβουν συστηματική μορφή για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

    ΓΙα ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

    Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι μελετάται η αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας να διώκονται πλέον σε βαθμό κακουργήματος.

    Τάχθηκε δε υπέρ της αποποινικοποίησης ασήμαντων όπως χαρακτήρισε διατάξεων του ΚΟΚ και το αγορανομικού κώδικα με διοικητικές κυρώσεις που θα αποφορτίσουν τα δικαστήρια.

    Όσον αφορά στο θέμα της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στο θέμα και τόνισε πως " στον πρέποντα χρόνο, θα εξεταστεί οποιοδήποτε θέμα θεωρεί και νομίζει η εκκλησία ότι υπάρχει".

    [10] Αθλητισμός

    Φεύγει ο Καρεμπέ - έρχεται ο Ριβάλντο Όργιο φημών για τον Ολυμπιακό

    29/3/2004 4:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 5:05:29 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δεδομένη χαρακτηρίζει την αποχώρηση του Κριστιάν Καρεμπέ από τον Ολυμπιακό η βρετανική αθλητική ιστοσελίδα "Soccer Age". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος άσσος σκοπεύει να επιστρέψει στο πρωτάθλημα της χώρας του, αφού αντιδρά στην πρόθεση της ερυθρόλευκης ΠΑΕ να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τα μισά λεφτά και να τον γυρίσει σε ρόλο λίμπερο. Παράλληλα, το "Soccer Age" κάνει λόγο για μεταγγραφή του Ριβάλντο και του Βραζιλιάνου προπονητή, Βαλντερέι Λουξεμπούργκο, στην ομάδα του Πειραιά, επικαλούμενο ελληνική αθλητική εφημερίδα, προσκείμενη στον Ολυμπιακό. Η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρει πως, οι ιθύνοντες των Ερυθρολεύκων στρέφονται σε αυτές τις δύο μεταγγραφές, μετά τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων στην ενδεχόμενη πρόσληψη του Νίκου Αλέφαντου.

    Σχετικά Links:

    Το δημοσίευμα του "Soccer Age"

    [11] Εσωτερικά

    Οι πρυτάνεις ενημέρωσαν το Υπ. Παιδείας Αδεια ταμεία στα ΑΕΙ

    29/3/2004 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 5:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105, 8

    Τα οξύτατα και επείγονται οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έθεσαν υπ΄ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας τα μέλη της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των πρυτάνεων. Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου, μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι κάποια ιδρύματα μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πρυτάνεις αποκόμισαν την αίσθηση ότι η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου αντιλήφθηκε την διάσταση του προβλήματος και ζήτησε χρόνο να εξετάσει το θέμα. Επίσης, οι πρυτάνεις δήλωσαν αντίθετοι με την αναγνώριση των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ενώ αναφερόμενοι στη μονιμοποίηση των υπαλλήλων των πανεπιστημίων, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το ΑΣΕΠ, είπαν πως αυτές έγιναν με νόμιμο τρόπο και ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Τι θα γίνουν οι καθηγητές Ολυμπιακής Παιδείας μετά το 2004;

    Η υπουργός Παιδείας και οι δύο υφυπουργοί συναντήθηκαν , επίσης, με την Ένωση των καθηγητών Ολυμπιακής Παιδείας, οι οποίοι ζητούν την μονιμοποίηση τους.

    Η υπουργός τούς είπε ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για συνέχιση του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγωνες του 2004.

    Συμφωνήθηκε πάντως, να αρχίσει διάλογος για να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο που θα χρειαστεί για την μονιμοποίησή τους.

    [12] Οικονομία

    Ανατιμήσεις όμως, σε οπωροκηπευτικά Σταθερές οι τιμές στα αμνοερίφια

    29/3/2004 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 7:37:53 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη Μεγάλη εβδομάδα και η αγορά μπαίνει σιγά-σιγά στους πασχαλινούς ρυθμούς. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται οι τιμές στα αμνοερίφια και όπως λένε οι έμποροι η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη. Ανατιμήσεις, όμως, παρατηρούνται σε πολλά είδη οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του Υπ. Ανάπτυξης, ανατιμήσεις από 7% ως και 110% παρατηρήθηκαν σε 12 είδη οπωροκηπευτικών από την αρχή του χρόνου ως σήμερα.

    Οι τιμές του παραδοσιακού οβελία

    Οι πρώτοι καταναλωτές, στη Βαρβάκειο αγορά, με τον παραδοσιακό οβελία στον ώμο, έκαναν από σήμερα την εμφάνισή τους. Υποστηρίζουν ότι ψώνισαν 10 μέρες νωρίτερα γιατί θεωρούν δεδομένο ότι θα αυξηθεί- έστω και λίγο- η τιμή των κρεάτων από τη Μ. Δευτέρα.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, η η τιμή στο αρνάκι και το κατσικάκι στη Βαρβάκειο αγορά κυμαίνεται από 5 ως 7 ευρώ το κιλό, όσο πωλούνταν και πέρυσι.

    Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα αμνοερίφια πωλούνται από 7 ως 9 ευρώ το κιλό.

    Αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά

    Την ίδια ώρα μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε 12 είδη οπωροκηπευτικών από την αρχή του χρόνου ως σήμερα. Οι ανατιμήσεις του τελευταίου τριμήνου αποδίδονται από τους παράγοντες της αγοράς στις μεγάλες καταστροφές του Φεβρουαρίου.

    Στη Βαρβάκειο αγορά σήμερα :

    - το μαρούλι πωλούνταν προς 50 λεπτά το ένα, - οι ντομάτες 1,15 ευρώ το κιλό, - το λάχανο 25 λεπτά το κιλό - και τα φρέσκα κρεμμυδάκια 1,20 ευρώ το κιλό.

    Οι έμποροι εκτιμούν πως οι τιμές θα συαθεροποιηθούν εν όψει των γιορτών, εκτός της ντομάτας, που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα λίγο.

    [13] Αθήνα 2004

    Επισκέφθηκε τα έργα ο υφυπουργός Αθλητισμού Αγώνας δρόμου για το Καλλιμάρμαρο

    29/3/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Καθυστερήσεις στα έργα στο Παναθηναϊκό Στάδιο διαπίστωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, που επισκέφθηκε το Στάδιο ενόψει και της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας την Τετάρτη. Αν και τα έργα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ο κ. Ορφανός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες, ώστε να υποδεχθούν τη Φλόγα, αλλά και τους χιλιάδες θεατές, που αναμένονται στο Καλλιμάρμαρο. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, στο Στάδιο εργάτες και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς, ενώ η τελετή της Τετάρτης θα γίνει "με λιτότητα και λαμπρότητα". Παράλληλα, ο κ. Ορφανός απάντησε και στα ξένα μέσα ενημέρωσης, που επικρίνουν τη χώρα μας για τις καθυστερήσεις, τονίζοντας πως, "αφήσαμε την ευκαιρία να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως", αλλά "η τελική απάντηση θα είναι θετική".

    [14] Διεθνή

    Σε επιχείρηση του πακιστανικού στρατού Νεκρό υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Κάιντα

    29/3/2004 6:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 6:17:45 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σκοτώθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αλ Κάιντα, γνωστός με το όνομα "Αμπντάλα", κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν. "Ο Αμπντάλα, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις 16 Μαρτίου στα σύνορα με το Πακιστάν εναντίον μελών της οργάνωσης και τοπικών υποστηρικτών τους", τόνισε ο στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, τραυματίστηκε και ο Ισλαμιστής Ουζμπέκος, Ταχίρ Γιολντάσεφ, δέκατος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτέλεσαν Πακιστανούς στρατιώτες

    Αμερικανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

    Νέα θύματα από την πολιορκία στο Πακιστάν

    [15] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 82 ετών Έφυγε ο Πίτερ Ουστίνοφ

    29/3/2004 6:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 7:45:26 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε κλινική κοντά στην πόλη Νιόν, στη δυτική Ελβετία, άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ, ο Πίτερ Ουστίνοφ, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της Βρετανίας και άνθρωπος των γραμμάτων. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο ο Σερ Πίτερ ήταν άρρωστος εδώ και πολύ καιρό. Γεννημένος στο Λονδίνο από Ρώσους γονείς, εκτός από φημισμένος ηθοποιός υπήρξε σεναριογράφος, μυθιστοριογράφος και σκηνοθέτης. Μάλιστα, έγραψε το πρώτο έργο στα 19 του και έκανε την πρώτη του ταινία σε ηλικία 25 χρόνων. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την πολυγλωσσία του καθώς μιλούσε έξι ευρωπαϊκές γλώσσες:γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα, ισπανικά, ελληνικά και τούρκικα. Τα τελευταία χρόνια ο Ουστίνοφ ζούσε στις όχθες της λίμνης Λεμάν στην Ελβετία.

    Με καριέρα 60 ετών

    Ο Ουστίνοφ έφυγε σε ηλικία 82 χρόνων αφήνοντας πίσω του μια κινηματογραφική πορεία και δραστηριότητα 60 ετών. Με συμμετοχές στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές και επιτυχίες της εποχής του, είχε βραβευθεί με Όσκαρ για τις ερμηνείες του στις ταινίες "Σπάρτακος" και "Τοπ Καπί", ενώ είχε λάβει το χρυσό αγαλματίδιο και για το δεύτερο ανδρικό ρόλο στην ταινία "Κβο Βάντις", το 1951.

    Ο Σερ Πίτερ έγινε ιδιαίτερα διάσημος και μέσα από το ρόλο του "Ηρακλή Πουαρό", του δαιμόνιου μυστικού αστυνομικού των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι, τον οποίο ενσάρκωσε σε μια σειρά από μεταφορές των τελευταίων στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, ο Ουστίνοφ υπήρξε και σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός σε δικές του παραγωγές τις οποίες πραγματοποιούσε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη.

    Παράλληλα, είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους μίμους και ανεκδοτολόγους στον κόσμο. Υπήρξε ο πρώτος, που παραδέχτηκε ότι το γέλιο είναι το φάρμακο για τη μακροβιότητα.

    Τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια διετέλεσε πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF. "Ήταν ένας εξαίρετος πρεσβευτής καλής θέλησης", δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, υπογραμμίζοντας "την πολύ σημαντική συμβολή" του Ουστίνοφ στην υποστήριξη της UNIFEC.

    [16] Πολιτισμός

    Επίσκεψη Τατούλη στη Λυρική

    29/3/2004 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η μοναδική όπερα της χώρας μας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, κυριάρχησαν στην πρώτη επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, στη Λυρική που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Πρωταρχικό πρόβλημα της Λυρικής Σκηνής είναι το κτηριακό, καθώς αναγκάζεται να στεγάζεται σε διαφορετικούς χώρους, πρόβλημα το οποίο ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Λουκάς Καρυτινός, χαρακτήρισε "κορυφαίο" και τόνισε: "Η ΕΛΣ, από το 1944, σχεδόν από τότε που ιδρύθηκε, διανύει μια πορεία μοναχική από την οποία το κράτος λείπει επιδεικτικά". Ο κ. Καρυτινός υποδέχτηκε τον κ. Τατούλη και το γ.γ του Υπουργείου, Χρήστο Ζαχόπουλο, μαζί με τον πρόεδρο, Σπύρο Ευαγγελάτο, τα μέλη του ΔΣ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    "Η Λυρική κοντεύει να βγει στο δρόμο"

    "Επιδοτούν μια όπερα με οικονομική ενίσχυση που θα αρκούσε για θίασο πρόζας. Τα χρήματα αυτά είναι τα μισά της μικρότερης όπερας στη Γερμανία" (Λουκάς Καρυτινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ)

    Ο κ. Καρυτινός, μιλώντας στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες "παρεξηγήσεις", το κτηριακό πρόβλημα και την κρατική επιδότηση, οι οποίες, όπως είπε, "στοιχειώνουν " τη Λυρική εδώ και 60 χρόνια.

    "Αποφάσισαν να μετονομάσουν όπερα έναν κινηματογράφο απ όπου τώρα κοντεύουμε να βγούμε στο δρόμο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυτινός και πρόσθεσε: "Επιδοτούν μια όπερα με οικονομική ενίσχυση που θα αρκούσε για θίασο πρόζας . Τα χρήματα αυτά είναι τα μισά της μικρότερης όπερας στη Γερμανία".

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε την εμπιστοσύνη του Υπουργείου στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΛΣ, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα στενών επαφών , για να διαμορφωθεί, όπως είπε, το πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών για τη Λυρική και να αναπτυχθούν "μόνιμοι και σταθεροί δεσμοί".

    Τα οκτώ διαφορετικά μισθώματα της Λυρικής Σκηνής ανέρχονται σε ενοίκιο 850 εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο, ενώ ως πρακτική λύση στο πρόβλημα στέγασης η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, προτείνουν την εκ βάθρων ανακατασκευή του ήδη υπάρχοντος κτηρίου γιατί, όπως εξηγούν, δεν υπάρχει άλλος χώρος διαθέσιμος στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα χώρος ταυτισμένος με την ιστορία της όπερας στη χώρα μας.

    [17] Οικονομία

    Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου Σήμα κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις

    29/3/2004 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σχεδόν τέσσερις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους δεν προέβησαν σε καμία επένδυση το 2002, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για το Εμπόριο της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου (ΕΣΕΕ). Αντίθετα, οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εμπορικές επιχειρήσεις είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κερδοφορία και τις σημαντικότερες επενδύσεις. Παράλληλα, έκκληση στον εμπορικό κόσμο για συγκράτηση των τιμών ενόψει και του Πάσχα απηύθηνε ο υπουργός Aνάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες" τις αυξήσεις, που παρατηρούνται σε ορισμένα προϊόντα μετά τις εκλογές, και γνωστοποίησε τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το οικονομικό επιτελείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Μείωση κερδών στις μικρές επιχειρήσεις

    Σε χειροτέρευση της ρευστότητας του 42,2% των ατομικών και ομόρρυθμων επιχειρήσεων οδήγησαν οι οικονομικές συγκυρίες κατά το 2002.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το 40% των μικρών επιχειρήσεων υπέστη κάμψη των πωλήσεων και των κερδών προ φόρων. Ταυτόχρονα, διευρύνθηκαν οι πιστώσεις τους προς τους πελάτες από 30,1% το 2001 σε 48,2%. Ωστόσο, αυξήθηκε σε 20,2% το ποσοστό όσων επιχειρήσεων δήλωσαν μείωση των πιστώσεων, που σημαίνει ότι, μειώθηκε και το μερίδιο εκείνων, που διατήρησαν σταθερές τις πιστώσεις τους.

    Επίσης, στην Έκθεση για το Εμπόριο επισημαίνεται πως, οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν υποχρεώσεις προς το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που μαρτυρά την περιορισμένη σημασία του τραπεζικού συστήματος για αυτό το τμήμα του εμπορικού κόσμου.

    Κερδισμένες οι ΑΕ και οι ΕΠΕ

    Από την άλλη, σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα έσοδα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων της Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,2% σε σχέση με το 2002. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν 6,9%, ενώ συγκράτηση κατά 6,1% καταγράφηκε στο κόστος πωληθέντων.

    Παράλληλα, οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης παρουσίασαν αύξηση του ενεργητικού τους κατά 77% από νέες υποχρεώσεις και κατά 23% από αυξημένα ίδια κεφάλαια. Ωστόσο, αυξήθηκε ελαφρά και η δανειακή επιβάρυνση τους, που έφθασε σε 73,2%. Η αποδοτικότητα των κεφαλαίων των εταιριών αυτών άγγιξε το 16,8%, ενώ το ποσοστό καθαρού κέρδους ανήλθε σε 3,1%. Τέλος, αυξημένο σε 34,5% ήταν και το ποσοστό των καθαρών κερδών, που διανεμήθηκε σε μερίσματα.

    Τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης

    Τις πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την πάταξη της αισχροκέρδειας ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, να παρθούν "γενναίες πολιτικές" για τη μείωση του κόστους και να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα των μεσαζόντων, προκειμένου να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και να προστατευθεί ο καταναλωτής.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

    Απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Σύσταση ειδικής υπηρεσίας, με κρατικούς πόρους, σε κάθε Επιμελητήριο, η οποία θα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των συναλλαγών των μικρών επιχειρηματιών με τις δημόσιες αρχές. Ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ορισμός Γενικού Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή. Αξιοποίηση των αναπτυξιακών κινήτρων και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του εμπορίου. Εξορθολογισμός της πρόσβασης ατόμων και επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Κίνητρα για την ανάπτυξη κοινών δικτύων διανομής και ηλεκτρονικού εμπορίου. Συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα. Αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 March 2004 - 17:51:38 UTC