Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη Οι καινοτομίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Πες μου το σκύλο σου να σου πω ποιος είσαι" Ο σκύλος καθρέφτης του Εγώ
  • [03] Νεκροί οι πέντε επιβαίνοντες Συντριβή ελικοπτέρου στα Κανάρια Νησιά
  • [04] Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια Ναυτική τραγωδία στην Σομαλία
  • [05] "Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας" Απαντητική-επιστολή Καραμανλή σε
  • [06] "Ναι" Λικούντ σε δημοψήφισμα για σχέδιο Σαρόν
  • [07] Στα χέρια του Ανάν οι προτάσεις των δυο πλευρών Κυπριακό: Ώρα μηδέν
  • [08] Έκρηξη στο κοινοβούλιο της Βολιβίας

    [01] Εσωτερικά

    Συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη Οι καινοτομίες στο ΠΑΣΟΚ

    30/3/2004 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, η σύνδεση του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και η πορεία προς το τακτικό συνέδριο συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στελεχών υπο την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα μετέχουν εκτός απο κορυφαία στελέχη και άλλες πολιτικές προσωπικότητες στο πλαίσιο της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Τέλος, αναμένεται, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προτείνει συγκρότηση πολιτικής γραμματείας στην οποία θα ενταχθεί και το Εκτελεστικό Γραφείο.

    [02] Υγεία

    "Πες μου το σκύλο σου να σου πω ποιος είσαι" Ο σκύλος καθρέφτης του Εγώ μας;

    30/3/2004 8:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Ομοιότητες ενός σκύλου ράτσας με τον ιδιοκτήτη του, διαπιστώνουν Αμερικανοί ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Όπως υποστηρίζουν, οι άνθρωποι που καταφεύγουν στην αγορά ενός σκυλιού ράτσας, συνήθως επιλέγουν αυτό που τους "μοιάζει" περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και στη συμπεριφορά . Η έρευνα τους, που αναμένεται να δημοσιευθεί το Μάιο, στην αμερικανική ψυχολογική επιθεώρηση, έρχεται να αναθεωρήσει την άποψη που ίσχυε μέχρι σήμερα και που ήθελε φυσικές ομοιότητες ενός σκύλου με τον ιδιοκτήτη του ανάλογα με το διάστημα της συμβίωσης.

    Μόνο για σκυλιά ράτσας

    Οι ψυχολόγοι φωτογράφησαν 45 σκύλους και τα αφεντικά τους.

    Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες των σκύλων στους φοιτητές που πήραν μέρος εθελοντικά στην έρευνα και τους ζήτησαν να αναγνωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους.

    Οι φοιτητές αναγνώρισαν τους ιδιοκτήτες 16 σκύλων , (σε σύνολο 25) όταν αυτά ήταν σκυλιά ράτσας.

    Αντίθετα, όταν επρόκειτο για σκυλιά ημίαιμα, οι φοιτητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν κανένα αφεντικό τους .

    Με δεδομένο το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι οι υποψήφιοι αγοραστές σκυλιών ράτσας, "ψάχνουν" να βρουν στο κουτάβι που θα αγοράσουν κοινά σημεία με τους ίδιους, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο χαρακτήρα.

    [03] Διεθνή

    Νεκροί οι πέντε επιβαίνοντες Συντριβή ελικοπτέρου στα Κανάρια Νησιά

    30/3/2004 9:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 10:10:22 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη, όταν ισπανικό σωστικό ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη στα Κάναρια Νησιά της Ισπανίας. Κατά τραγική σύμπτωση, το ελικόπτερο μετέφερε δύο Ολλανδούς τουρίστες, επιβάτες τουριστικού λεωφορείου που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σε τροχαίο. Ο έλικας χτύπησε σε ηλεκτρικά καλώδια με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να συντριβεί και να χάσουν τη ζωή τους οι δύο Ολλανδοί, ο πιλότος, ένας γιατρός και μία νοσοκόμα. Το τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 35 άνθρωποι, είχε καταπέσει σε χαράδρα στο νότιο τμήμα των Κανάριων νήσων και Ολλανδοί τουρίστες είχαν τραυματιστεί.

    [04] Διεθνή

    Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια Ναυτική τραγωδία στην Σομαλία

    30/3/2004 9:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 10:10:42 μμ)

    Τουλάχιστον 100 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι στα νερά του κόλπου του Αντεν, τον οποίο διέσχιζαν από το Πούντλαντ, βόρεια της Σομαλίας, για να φτάσουν απέναντι στην Υεμένη, έγινε γνωστό από κατοίκους της περιοχής, απ όπου εικάζεται ότι προέρχονταν τα φερόμενα ως θύματα της νέας αυτής ναυτικής τραγωδίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο που μετέφερε τους συγχωριανούς τους ήταν παλιό. Το πλοίο αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την περιοχή του Πούντλαντ που έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη και μέχρι σήμερα δεν έχει προσεγγίσει τις ακτές της Υεμένης. Η πλειοψηφία των επιβατών του πλοίου αυτού ήταν Σομαλοί αλλά και ορισμένοι Αιθίοπες, δήλωσε ένας πολίτης του Μποσάσο, πρωτεύουσας της ανεξάρτητης Πούντλαντ. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά και προς το παρόν υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε το πλοίο βυθίστηκε, είτε οι επιβάτες-πρόσφυγες υποχρεώθηκαν από τον καπετάνιο να πηδήξουν στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Υεμένης και αυτοί μεν πνίγηκαν, ενώ ο καπετάνιος εξαφανίστηκε.

    ''Επρόκειτο να πάνε στην Υεμένη γιατί από εκεί θα ήταν πιο εύκολη η πρόσβασή τους στη Σαουδική Αραβία, όπου ήθελαν να καταλήξουν'', είπε η ίδια πηγή.

    Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο στη Σομαλία όπου πολλοί κάτοικοι για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά την πτώση του Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρ το 1991, γίνονται λαθρομετανάστες με προορισμό τους, αν φθάσουν την Υεμένη και κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

    [05] Εσωτερικά

    "Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας" Απαντητική-επιστολή Καραμανλή σε Μπους

    30/3/2004 10:22:00 μμ

    Απόλυτα σύμφωνος με την έμφαση που δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στον αγώνα κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επιστολή που του απέστειλε ο Τζορτζ Μπους. Ο κ.Καραμανλής, επισημαίνει πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθίσταται ακόμη σημαντικότερη, καθώς η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προσθέτει πως η λήψη όλων των μέτρων που θα διασφαλίσουν τους αγώνες είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

    [06] Διεθνή

    "Ναι" Λικούντ σε δημοψήφισμα για σχέδιο Σαρόν

    30/3/2004 10:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 10:51:33 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στο κυβερνών κόμμα Λικούντ ψήφισε την Τρίτη το συνέδριο του κόμματος αυτού, αναφορικά με το σχέδιο διαχωρισμού με τους Παλαιστίνιους που προτείνει ο Αριέλ Σαρόν. Το μονομερές αυτό σχέδιο διαχωρισμού αμφισβητείται ζωηρά στους κόλπους της ισραηλινής εθνικιστικής δεξιάς καθώς προβλέπει κυρίως τη διάλυση όλων σχεδόν των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και μερικών άλλων στη Δυτική Όχθη. Τα μέλη του Λικούντ που πραγματοποιούν σύνοδο στο Τελ Αβίβ ψήφισαν δι ανατάσεως της χειρός κατά το τέλος μιας ομιλίας του Σαρόν, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε την πρότασή του για ένα δημοψήφισμα για το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο. Το δημοψήφισμα αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί στις 14 Απριλίου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    [07] Κυπριακό

    Στα χέρια του Ανάν οι προτάσεις των δυο πλευρών Κυπριακό: Ώρα μηδέν

    31/3/2004 12:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 12:51:07 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για γέρα νεύρα αναμένεται το επόμενο 24ωρο στη Λουκέρνη της Ελβετίας, καθώς στα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο επίλυσης, ενώ την Παρασκευή θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο μεταξύ, χθες βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε για τις ελληνοκυπριακές θέσεις. Συνάντηση είχαν την Τρίτη το βράδυ Καραμανλής-Ερντογάν, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία είχε Μολυβιάτης - Πάουελ. Την ίδια ώρα, στο Μπούργκενστοκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον "πρωθυπουργό" του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σήμερα, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα μελετήσει τις τρέχουσες εξελίξεις. Την Τρίτη, οι δυο πλευρές επέδωσαν τις προτάσεις τους στο 4ο κατά σειρά αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν. Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Γκίντερ Φερχόϊγκεν και ήδη η Κομισιόν έδωσε την κατ αρχήν συγκατάθεσή της στο νέο σχέδιο.

    "Γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί λύση"

    Συνάντηση είχαν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του, μετά από πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των ΥΠΕΞ Ελλάδα -Τουρκίας.

    Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών και επισημάνθηκε ότι παραμένει η βούληση των δυο πλευρών να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στον κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία στο νέο σχέδιο Ανάν, ενώ πρόσθεσε ότι "γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί λύση".

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Τρίτης ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ.

    Ο κ. Μολυβιάτης συζήτησε τις εξελίξεις μέχρι τώρα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβληματικά σημεία του νέου σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις".

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αλβάρο ντε Σότο, ενώ ο κ. Βαληνάκης με τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και συζήτησαν για τις διαδικασίες των συνομιλιών.

    Υπόμνημα ελληνικών θέσεων για ασφάλεια και αποκλίσεις επέδωσε σε Ντε Σότο και Φερχόϊγκεν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Όσον αφορά το κείμενο με τις ελληνικές παρατηρήσεις που επιδόθηκε στον Αλβαρο Ντε Σότο, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε πως αυτές εστιάζονται κυρίως στα ζητήματα της ασφάλειας και των αποκλίσεων και υπογράμμισε πως μόνιμη επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας και η κατοχύρωση της συμβατότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της αρχές της ΕΕ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι το θέμα των παρεκκλίσεων συζητήθηκε και στη συνάντηση του υπ. Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον Γκίντερ Φερχόϊγκεν, στον οποίο δόθηκε το ελληνικό κείμενο.

    Στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως το νέο σχέδιο Αναν πρέπει να εξεταστεί με νηφαλιότητα, καθώς οι επόμενες ώρες είναι ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει την ουδέτερη αμηχανία. Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το τελικό σχέδιο Ανάν θα έχει υπέρ και κατά, τα οποία πρέπει να σταθμιστούν.

    Τι ζητούν οι δυο πλευρές

    Στο μεταξύ, εντείνονται οι εξελίξεις, καθώς στα χέρια του Κόφι Αναν βρίσκονται οι παρατηρήσεις των δύο πλευρών, επί του αναθεωρημένου σχεδίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει κάνει εισήγηση για χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την Καρπασία. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χάρτης των Τούρκων θα περιλαμβάνει την Καρπασία, σε ανταλλαγή, όμως, με τμήμα της Μόρφου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    Την Τρίτη, οι δυο πλευρές επέδωσαν τις προτάσεις τους στο 4ο κατά σειρά αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

    Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία ζήτησε βελτιώσεις σε πέντε σημεία:

    τη μείωση του αριθμού των εποίκων την αύξηση του ποσοστού των προσφύγων από 18% σε 22% την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού να μην υπάρξουν μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και τέλος, αναπροσαρμογές στο εδαφικό με εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ενώ, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε βελτιώσεις σε τέσσερα σημεία:

    αύξηση των εποίκων σε 60.000, συν ένα παιδί για κάθε οικογένεια μείωση των προσφύγων σε 16% αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και νομική κατοχύρωση των αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Να γίνουν αποδεκτές οι μόνιμες παρεκκλίσεις της Τουρκίας"

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Βρετανία να γίνουν αποδεκτές οι μόνιμες παρεκκλίσεις που ζητεί η τουρκική πλευρά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσιέιν, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι υπεράνω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Κόφι Ανάν και γι αυτό είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι δεν θα παρέμβει μονομερώς.

    Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση αποδέχεται το επιχείρημα σχετικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τον κ. Μακσιέιν, η Βουλή των Κοινοτήτων έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει όταν υπάρξει συμφωνία στο Μπούργκενστοκ και η Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή και τη δύναμή της, σε όλους τους φίλους στην Κύπρο και στις δύο πλευρές στην πράσινη γραμμή και να τις παροτρύνει να πουν ναι, προκειμένου να επιτρέψουν σε μια ενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το 74% κατά του σχεδίου Ανάν

    Μια νέα δημοσκόπηση που έγινε σήμερα φέρει το 74% των ερωτηθέντων να τάσσεται εναντίον του τέταρτου σχεδίου Ανάν. Μόλις το 4% απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου, ενώ το 22% δεν τοποθετήθηκε. Το ποσοστό των ανδρών που τάσσονται εναντίον του σχεδίου Ανάν είναι ψηλότερο του γενικού, δηλαδή 77% εναντίον, ενώ το 7% τάσσεται υπέρ και το 17% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Μεταξύ των γυναικών, το 70% τάσσεται εναντίον, το 3% υπέρ, ενώ το 27% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και κάλυψε 300 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, από όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Evresis Call Centre για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιμένοντας την απάντηση Ανάν

    [08] Διεθνή

    Έκρηξη στο κοινοβούλιο της Βολιβίας

    30/3/2004 11:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κοινοβούλιο της Βολιβίας, στη Λα Παζ, και όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Ο αστυνομικός διευθυντής, στρατηγός Χάιρο Σαναμπρία, επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Τα τοπικά ραδιόφωνα μετέδωσαν ότι ένας ανθρακωρύχος μπήκε στο κτήριο, που απέχει λίγα μέτρα από το προεδρικό μέγαρο, και προκάλεσε την έκρηξη με δυναμίτη που είχε μαζί του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Άλλος ραδιοφωνικός σταθμός ανέφερε ότι ο δράστης σκοτώθηκε. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Όσκαρ Αριέν, πρόλαβε να εκκενώσει την αίθουσα των συνεδριάσεων πριν από την έκρηξη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 March 2004 - 21:51:31 UTC