Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πήρε δίπλωμα on-line Ιερέας η Αλάνις Μόρισετ
  • [02] Την απαγορεύουν όπως και τα κασκέτα! Αξεσουάρ η ισλαμική μαντίλα στα
  • [03] Έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων Όπλο ενάντια στον καρκίνο το
  • [04] Λιγοστεύουν οι ελπίδες για λύση "Όχι" Παπαδόπουλου στον Ανάν
  • [05] Με έργα Ελλήνων συνθετών Ρεσιτάλ πιάνου της Λόλας Τότσιου
  • [06] Θα συνεχιστεί η κατάθεση την Πέμπτη Καταθέσεων συνέχεια για τη δίκη του
  • [07] Για το μακελειό της 11ης Μαρτίου Ψάχνουν δράστες στο εξωτερικό
  • [08] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Τασκένδη
  • [09] Τραγικά δυστυχήματα στα Ιωάννινα
  • [10] Επίθεση στη Φαλούτζα
  • [11] Οκτώ οι συλληφθέντες Εντόπισαν τρία φορτία με χασις στην Ήπειρο
  • [12] Μοναδική καινοτομία Μαθήματα ξένων γλωσσών για τα Windows
  • [13] Προετοιμασία χωρίς προβλήματα Ντ. Όσβαλντ "η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ
  • [14] Δύο γυναίκες επικεφαλής Ορίστηκαν οι συντονιστές θεματικών κύκλων του
  • [15] Συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης Αυτοσυγκράτηση ζητά η ΕΣΕΕ για το
  • [16] Ιστορικές στιγμές για την Αθήνα Φλόγα Ειρήνης

    [01] Διάφορα

    Πήρε δίπλωμα on-line Ιερέας η Αλάνις Μόρισετ

    31/3/2004 10:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 4:20:12 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ότι η φιλία είναι ύψιστη αξία το μαθαίνουμε από μικροί, όπως μαθαίνουμε, ότι τους φίλους μας πρέπει να τους αγαπάμε και να στεκόμαστε στα προβλήματα τους, πόσοι, όμως, από μας τηρούν αυτές τις πατροπαράδοτες αρχές; Και μπορεί να μην ξέρω για σας, η ποπ σταρ, Αλάνις Μόρισετ, πάντως τις τηρεί και με το παραπάνω, ώστε αποφάσισε μέχρι και ιερέας να γίνει για να παντρέψει ομοφυλόφιλα φιλικά της ζευγάρια, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον έγγαμο βίο.

    Στα χνάρια του Ρόμπι Γουίλιαμς

    Μάλιστα, επειδή δεν ήθελε ν αργοπορήσει ακολούθησε μια ειδική σειρά μαθημάτων μέσω Interner, αποκτώντας την άδεια να τελεί γάμους. Η ίδια, είναι ενθουσιασμένη κι ανυπομονεί για την πρώτη της τελετή.

    Ωστόσο, η Καναδή σταρ δεν είναι η πρώτη, που παίρνει μια τέτοια απόφαση. Αν θυμάστε καλά κι Ρόμπι Γουίλιαμς πριν από δυο χρόνια είχε λάβει ανάλογο δίπλωμα από διαδικτυακή εκκλησία... κι εκείνος τότε για να παντρέψει το φίλο του , Μπίλυ Μόρισον από τους Cult.

    [02] Διάφορα

    Την απαγορεύουν όπως και τα κασκέτα! Αξεσουάρ η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία ...για την Οκλαχόμα

    31/3/2004 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δίωξη κατά των υπευθύνων εκπαίδευσης της Πολιτείας της Οκλαχόμα άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή απέβαλαν από το σχολείο ένα κορίτσι, το οποίο φορούσε ισλαμική μαντίλα. Το υπουργείο εκτιμά, πως ο κανονισμός, ο οποίος αφορά τον τρόπο ενδυμασίας στα δημόσια σχολεία στο Μασκόγκι είναι ρατσιστικός όσον αφορά τις θρησκευτικές συνήθειες. Η διεύθυνση του σχολείου Μπένζαμιν Φράνκλιν στο Μασκόγκι απέβαλε, δύο φορές το περασμένο έτος, την Νασάλ Χέρν, μία 11χρονη αφροαμερικανή μουσουλμάνα, διότι έφερε το χιτζάμπ, την ισλαμική καλύπτρα μέσα στην τάξη. Η απόφαση επικρίθηκε, όμως οι σχολικές αρχές της περιοχής αποφάσισαν να εμμείνουν στην απαγόρευσή τους σχετικά με τον τρόπο ένδυσης των μαθητών, η οποία αφορά επίσης τα κάπελα, τα κασκέτα, τα μαντίλια, και κάθε άλλου είδους αξεσουάρ.

    Την απέβαλαν δύο φορές

    "Σεβόμεθα τη δικαιοδοσία των αρχών να καταρτίζουν κανονισμούς στον τρόπο ένδυσης των μαθητών, όμως αυτές δεν θα πρέπει να αντιβαίνουν στις συνταγματικές ελευθερίες τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντερ Ακόστα. "Οι θρησκευτικές διακρίσεις δεν έχουν θέση στα αμερικανικά σχολεία", τονίζει.

    [03] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων Όπλο ενάντια στον καρκίνο το νοικοκυριό

    31/3/2004 2:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 3:34:20 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού δείχνουν τώρα οι επιστήμονες, ως τον τρόπο για την αποτελεσματική θωράκιση των γυναικών απέναντι στον καρκίνο της μήτρας. Ειδικοί από το πανεπιστήμιο Βάντερμπιλντ των ΗΠΑ και του καρκινολογικού Ινστιτούτου της Σαγκάης εξεπλάγησαν, όταν έπειτα από μια σειρά μελετών σε υγιείς αλλά και καρκινοπαθείς γυναίκες, διαπίστωσαν, ότι η απλή σωματική άσκηση, που επιτυγχάνεται με τις οικιακές ενασχολήσεις μπορεί να μειώσει μέχρι και 30% τις πιθανότητες να προσβληθούν από το συγκεκριμένο τύπο της επάρατου.

    Τι έδειξαν οι έρευνες

    "Απλές σωματικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα μέχρι τη στάση του λεωφορείου ή μικροδουλειές στο σπίτι μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας", Τσαρλς Μάθιους, συνεργάτης του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ

    Η έρευνα των επιστημόνων επικεντρώθηκε σ' ένα δείγμα 238 νοσούσων γυναικών αλλά και σ' ένα υγιές τμήμα του πληθυσμού. Από τα πορίσματα φάνηκε, ότι πιο προστατευμένες απέναντι στην απειλή του καρκίνου είναι οι γυναίκες, που ασχολούνταν με το νοικοκυριό περισσότερο από τέσσερις ώρες την ήμερα ή περπατούσαν τουλάχιστον για μια ώρα.

    "Υπήρξε ευχάριστη έκπληξη για μας το γεγονός, ότι απλές σωματικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα μέχρι τη στάση του λεωφορείου ή μικροδουλειές στο σπίτι μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας", δήλωσε ο δρ Τσαρλς Μάθιους, που συμμετείχε στην έρευνα.

    Εν τω μεταξύ, κοινή έρευνα, του πανεπιστημίου του Μπρίγκχαμ και του Γυναικολογικού Νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει, ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει κατά 54% τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού.

    "Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα"

    Και οι δυο έρευνες παρουσιάστηκαν στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρκινολογική Έρευνα, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

    Η Βρετανή επιστήμονας, Κλέαρ Στίβενσον, συνεργάτης του πανεπιστημίου Μπρίστολ, η οποία παρευρέθηκε στη σύνοδο χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, ενώ υπογράμμισε, ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της μελέτης σχετικά με τον καρκίνο του στήθους.

    Από την πλευρά του ο Ντέλυθ Μόργκαν, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου για την καταπολέμηση του καρκίνου του στήθους, συμφώνησε με τη Στίβενσον, σημειώνοντας, πως όσον αφορά τη δεύτερη μελέτη, προς το παρόν έχουμε μόνο ενδείξεις κι είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

    [04] Κυπριακό

    Λιγοστεύουν οι ελπίδες για λύση "Όχι" Παπαδόπουλου στον Ανάν

    31/3/2004 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 8:49:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρνητικός ήταν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, στο σημείωμα με 13 αλλαγές, που συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και το οποίο επιδόθηκε στις δύο πλευρές μέχρι να αναδιατυπωθεί το σχέδιό του για τη λύση του Κυπριακού. Οι νέες αλλαγές αφορούν στις παρεκκλίσεις, στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια, και στις διαφοροποιήσεις των χρονικών περιθωρίων δημιουργίας δεύτερης κατοικίας, τα οποία αυξάνονται. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες εξεύρεσης μίας συμφωνημένης λύσης, είχε δηλώσει νωρίτερα και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Πλέον, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναμένουν την κατάθεση του τελικού σχεδίου και των δηλώσεων από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Οι ελληνοκυπριακές ενστάσεις

    Αργά το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία των γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

    Ενημερώνοντας, τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι, "με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την εξεύρεση κοινά συμπεφωνημένης λύσης".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του Λονδίνου στο να επιλυθεί το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιθυμία της για επίλύση του Κυπριακού και ζήτησε εγγυήσεις στα θέματα της ασφάλειας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εξάλλου λίγο πριν τις 11 μ.μ. ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την επιθυμία να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού μετά από συμφωνία, ενώ ο κ. Μολυβιάτης τους εξέφρασε την εξέλιξη των διαβουλεύσεων. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κόμματος. Στις 11.30 ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Οι ενστάσεις, που υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά επί του σχεδίου Ανάν αφορούν την ολιγοετή μόνον απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την αύξηση της επιστροφής των προσφύγων από 18% σε 21%, τη μείωση του αριθμού των Τούρκων εποίκων, την σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και το δικαίωμα των πληγέντων από την τουρκική εισβολή να προσφεύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο μεταξύ μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο είχε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Συνεργάτες του κ χαρακτήριζαν τη συζήτηση ,η οποία κράτησε 30 λεπτά, καθόλου εύκολη και πρόσθεταν ότι έγινε σε συγκρουσιακό κλίμα.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν αλλιώς, με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να γίνει δεκτό ούτε από τους Ελληνοκύπριους, αλλά ούτε από την ελληνική πλευρά. Σε περίπτωση, που δεν γίνουν οι αλλαγές ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την αρνητική απάντηση και η όλη διαδικασία θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

    Κατά τους ίδιους πάντα συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη του ΟΗΕ και του γ.γ. και τόνισε ότι, διακυβεύεται το κύρος, η αξιοπιστία του Οργανισμού, σε ό,τι αφορά στις περιφερειακές συγκρούσεις. Ο κ. Παπανδρέου χθες το βράδυ συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα σημεία, που έθεσε προς τον γ.γ. του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο συμφωνίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίστροφη μέτρηση

    [05] Πολιτισμός

    Με έργα Ελλήνων συνθετών Ρεσιτάλ πιάνου της Λόλας Τότσιου

    31/3/2004 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Συναυλία στο Free 2 go Club 22 θα πραγματοποιήσει η πιανίστρια Λόλα Τότσιου, τη Μεγάλη Δευτέρα, 5 Απριλίου. Με χορηγούς επικοινωνίας τα Ραδιοφωνικά Προγράμματα της ΕΡΤ ΑΕ «ΚΟΣΜΟΣ» και «ΤΡΙΤΟ». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών της έντεχνης και της τζαζ σκηνής, που έχουν γραφτεί από το 1991 έως σήμερα. Τα σύγχρονα αυτά μέρη εναλλάσσονται με τα bjahans (αρχαίοι ινδικοί ύμνοι), με τρόπο αρμονικό, δημιουργώντας μία πρωτότυπη μουσική ατμόσφαιρα. Μέρος αυτού του προγράμματος παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2003 στην Αποθήκη του Μύλου της Θεσσαλονίκης.

    [06] Εσωτερικά

    Θα συνεχιστεί η κατάθεση την Πέμπτη Καταθέσεων συνέχεια για τη δίκη του ΕΛΑ

    31/3/2004 4:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 4:33:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με την κατάθεση της καθηγήτριας του Παντείου, κα. Μαίρης Μπόση, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του ΕΛΑ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση. Η κα. Μπόση είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για θέματα τρομοκρατίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όπως η ίδια είπε, είχε διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί υπουργίας του κ. Σκουλαρίκη, ενώ ο πρώην υπουργός, κ. Στέλιος Παπαθεμελής, την είχε καλέσει, όπως και άλλους επιστήμονες, ως άμισθα όργανα. Κατά το χρόνο υπουργίας του κ. Παπαθεμελή ασχολήθηκαν με το θέμα των αρχείων της Στάζι, στα οποία, σύμφωνα με τότε αστυνομικές πηγές, περιέχονταν ελληνικά ονόματα. Όπως είπε η μάρτυρας η άποψη των μελών του Συμβουλίου ήταν να αναλυθεί και να αξιολογηθεί διεξοδικά η υπόθεση των αρχείων, ώστε αν κρίνονταν ότι ορθώς υπήρχε αναφορά Ελλήνων πολιτών να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, ή αλλιώς "να καθαρίσουν τα ονόματα αυτά".

    Υπήρξε καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αρχείων της Στάζι

    Σύμφωνα με τη κα. Μπόση υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του υλικού, των αρχείων της Στάζι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλήξουν σε συγκεκριμένα ασφαλή συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά τον ΕΛΑ.

    Όπως είπε η μάρτυρας όλη αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μία παραφιλολογία σχετικά με το περιεχόμενο των αρχείων της Στάζι.

    Σύμφωνα με την κ. Μπόση η αστυνομία είχε εντοπίσει τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχονταν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, ωστόσο δεν υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς επέδρασαν αρνητικά κάποιες συλλήψεις ορισμένων, που στην πορεία αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.

    Τέλος, υποστήριξε, πως πίστευε ότι ο ΟΕΛΑ -που σύμφωνα με το συμβούλιο εφετών αποτελεί παρακλάδι του ΕΛΑ- δεν ήταν ελληνική οργάνωση, πλέον, όμως, μετά κάποια στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει αμφιβολίες.

    Η κατάθεση της κ. Μπόση θα συνεχιστεί την Πέμπτη το πρωί.

    [07] Διεθνή

    Για το μακελειό της 11ης Μαρτίου Ψάχνουν δράστες στο εξωτερικό

    31/3/2004 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 7:17:52 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για πρώτη φορά η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα, πέντε διεθνή εντάλματα συλλήψεως ατόμων που θεωρούνται υπεύθυνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Στο μεταξύ, συνελήφθη για δεύτερη φορά ένας ύποπτος ο οποίος είχε αφεθεί χθες ελεύθερος. Μεταξύ των πέντε υπόπτων, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα από τον δικαστή Χουάν ντελ Ολμο, είναι ο Μαροκινός Αμπντελκαρίμ Μετζάτι, θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.900.

    Δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων

    Ο Μαροκινός Αμπντελκαρίμ Μετζάτι θεωρείται ακόμα επιχειρησιακός υπεύθυνος της Ισλαμικής Μαροκινής Ομάδας Μαχητών (GICM) που έχει οργανωτική σύνδεση με την Αλ Κάιντα και εμπλέκεται στις επιθέσεις αυτοκτονίας της 16ης Μαΐου 2003 στην Καζαμπλάνκα, που είχαν στοιχίσει τη ζωή 45 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τεσσάρων Ισπανών.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων, οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου διαβεβαίωσαν τις ισπανικές αρχές ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε περάσει τρεις ημέρες στη Μαδρίτη πριν από τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου.

    Επίσης, η ισπανική αστυνομία προχώρησε στην εκ νέου σύλληψη του Mαροκινού Αουγκάρ Φουάντ Ελ Μοράμπιτ, ο οποίος είχε αφεθεί χθες ελεύθερος ύστερα από κράτηση πέντε ημερών, λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Βανγκάρντια, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του η αστυνομία διαπίστωσε ότι υπήρχαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα στην αγροικία στα περίχωρα της Μαδρίτης, όπου οι τρομοκράτες προετοίμασαν τις βόμβες της 11 Μαρτίου. Τέλος, η φωτογραφία του αναγνωρίστηκε από πολλούς ταξιδιώτες των μοιραίων τραίνων που γλύτωσαν από το μακελειό και αργότερα κατέθεσαν ως μάρτυρες.

    Τα νέα αυτά στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί πάντως μέχρι στιγμής από τις αρχές.

    [08] Διεθνή

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Τασκένδη

    31/3/2004 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τριάντα άτομα συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν, που θεωρούνται ύποπτα ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Τασκένδη, μετέδωσε σήμερα το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επικαλούμενο των γενικό εισαγγελέα της χώρας Ρασίντ Καντίροφ. Τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν εδώ και τρεις ημέρες στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν ενισχύθηκαν σήμερα, μετά το θάνατο περίπου 40 ανθρώπων σε επιθέσεις και επιχειρήσεις της αστυνομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές μάχες με τρομοκράτες στην Τασκένδη

    [09] Εσωτερικά

    Τραγικά δυστυχήματα στα Ιωάννινα

    31/3/2004 4:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 8:46:34 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δύο τραγικά ατυχήματα, που κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έγιναν σήμερα, Τετάρτη, στα Ιωάννινα. Ο 64χρονος Κωνσταντίνος Σκανδάλης, κάτοικος Λούρου, βρήκε το θάνατο, όταν το μοτοποδήλατο, που οδηγούσε συγκρούστηκε με επιβατικό αυτοκίνητο στο 21ο χλμ του εθνικού δρόμου Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Η τροχαία Πρέβεζας ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

    Πνίγηκε στη λίμνη

    Από τα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων ανασύρθηκε νεκρός ο 79χρονος Μιχάλης Παπαγιάννης, από την Πέτρα Ζαγορίου. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση, αν και η εγκληματική ενέργεια έχει αποκλειστεί και μάλλον ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.

    [10] Ιράκ

    Επίθεση στη Φαλούτζα

    31/3/2004 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 5:09:44 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκάδες Ιρακινοί έσυραν, απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα στους δρόμους της Φαλούτζα σήμερα, μετά την επίθεση σε δύο αυτοκίνητα που προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον τρεις ξένους, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Το πλήθος έβαλε φωτιά στα δύο οχήματα αμέσως μετά την επίθεση και άρχισε να πετάει πέτρες στα φλεγόμενα αυτοκίνητα. Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση έδειχναν έναν Ιρακινό να κλωτσάει και να μαχαιρώνει ένα από τα πτώματα, ενώ άλλοι έσερναν από τα πόδια ένα απανθρακωμένο πτώμα στους δρόμους.

    Σε μια από τις εικόνες διακρίνονταν τρία πτώματα, αν και ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι νεκροί είναι τέσσερις. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι επέβαιναν στα δύο οχήματα.

    Επίσης, δεν είναι σαφές ποιοι ταξίδευαν με τα αυτοκίνητα αυτά που ήταν τύπου 4Χ4, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ξένοι εργολάβοι, οι δημοσιογράφοι, το μη στρατιωτικό προσωπικό της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας, αλλά και ορισμένοι στρατιωτικοί.

    Οι κάτοικοι της περιοχής τόνισαν πως είδαν τέσσερις έως οκτώ ανθρώπους μέσα στα αυτοκίνητα, πριν αυτά δεχτούν επίθεση από αγνώστους την ώρα που διέσχιζαν το κέντρο της Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύο εκρήξεις στο Ιράκ

    [11] Εσωτερικά

    Οκτώ οι συλληφθέντες Εντόπισαν τρία φορτία με χασις στην Ήπειρο

    31/3/2004 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τρία φορτία με χασίς εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις. Περισσότερα από 35 κιλά κάνναβης κατέσχεσε στην Ήπειρο η ελληνική αστυνομία. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, στα Πεδινά Ιωαννίνων, συνελήφθησαν οι Γεώργιος Ζουμπούλης, 23 χρόνων, Κωνσταντίνος Σκαρπέλας, 23 χρόνων, Γεώργιος Γιαννάκης 21 χρόνων, Σωτήριος Μητρογιώργος, 21 χρόνων, και Γεώργιος Παππάς 23 χρόνων, όλοι κάτοικοι Ιωαννίνων, να μεταφέρουν με 4 αυτοκίνητα συνολικά 35 κιλά και 323 γραμμάρια κάνναβης. Οι δύο πρώτοι από τους συλληφθέντες δεν υπάκουσαν σε σήμα των αστυνομικών να σταματήσουν για έλεγχο. Έτσι οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και τους συνέλαβαν λίγες ώρες μετά στους Ασπραγγέλους. Οι δράστες είχαν προηγουμένως πετάξει από τα αυτοκίνητά τους τα ναρκωτικά και τα εγκατέλειψαν στην πλατεία των Πεδινών.

    Μετέφεραν ακατέργαστη κάνναβη

    Στην αγροτική περιοχή, Κώτσικα Φιλιατών, συνελήφθησαν δύο Αλβανοί, πατέρας και γιος, οι οποίοι μετέφεραν σε ταξιδιωτικό σάκο, 16 δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 16 κιλών.

    Αλλά και στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, άλλος ένας νέος, ο Ιωάννης Λώλης, 24 χρόνων, από την Ηγουμενίτσα, συνελήφθη, ύστερα από καταδίωξη από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, γιατί μετέφερε με το αυτοκίνητό του εννέα δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους εννέα κιλών.

    Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας.

    [12] Τεχνολογία

    Μοναδική καινοτομία Μαθήματα ξένων γλωσσών για τα Windows

    31/3/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε τουλάχιστον σαράντα ακόμη γλώσσες θα κυκλοφορήσουν τα Windows μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η Microsoft αποφάσισε ν ανταποκριθεί στην απαίτηση χιλιάδων πελατών της απ όλον τον κόσμο, οι οποίοι ζητούσαν το διάσημο πρόγραμμα να "μιλήσει" τη δική τους ιδιαίτερη γλώσσα. Στα παράπονα των πελατών της η Miscrosoft δεν αναγνώρισε μόνο τον κίνδυνο εξάλειψης συγκεκριμένων διαλέκτών, αλλά και το άνοιγμα μιας καινούριας και, όπως φαίνεται, προσοδοφόρας αγοράς κι άδραξε την ευκαιρία.

    Συνεργάζονται με κυβερνήσεις και ακαδημαϊκούς

    Σύντομα λοιπόν τα Windowς θα συνεννοούνται με τους κατόχους τους στις ινδικές διαλέκτους γκουγιαράτι και ταμίλ, στα καταλανικά αλλά και στη διάλεκτο μπαχάζα της Μαλαισίας. Μάλιστα η εταιρία θα συμπεριλάβει στο καινούριο αυτό πρόγραμμα και την ουαλική διάλεκτο. Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας σε θέματα διεθνών πωλήσεων, δήλωσε μάλιστα, ότι η εταιρία συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και τους ακαδημαϊκούς των χωρών αυτών προκειμένου να προσαρμόσει μέσα στον επόμενο χρόνο τα Microsoft Windows XP and Microsoft Office 2003 στις εν λόγω διαλέκτους.

    [13] Αθήνα 2004

    Προετοιμασία χωρίς προβλήματα Ντ. Όσβαλντ "η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ καλούς Αγώνες"

    31/3/2004 7:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 7:44:58 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την αισιοδοξία του για την πορεία της προετοιμασίας της χώρας μας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρόμιου στο ΟΑΚΑ. Μαζί του ήταν και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος είναι μέλος της ΔΟΕ, καθώς και ο επικεφαλής Διοίκησης Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ. "Η πρόοδος είναι πολύ μεγάλη σε διάφορα έργα και είμαι πεπεισμένος ότι η Αθήνα θα διοργανώσει πολύ καλούς Αγώνες" τόνισε ο κ. Όσβαλντ, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη στέγη του ποδηλατοδρομίου, για την οποία μάλιστα είπε, πως αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα και απόδειξη ότι τα έργα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

    Ικανοποιημένες και οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες

    "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους Αγώνες και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με τέτοιο τρόπο είναι πολύ ενθαρρυντικό και για τη στέγη του ΟΑΚΑ. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι και η στέγη του ΟΑΚΑ θα ολοκληρωθεί άψογα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα" είπε ο κ. Όσβαλντ.

    Επίσης, ο κ. Όσβαλντ είπε, πως την προηγούμενη εβδομάδα συνομίλησε με τους προέδρους των διεθνών αθλητικών Ομοσπονδιών σχετικά με τα sports events και όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των εγκαταστάσεων, του προσωπικού, των εθελοντών.

    Για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, ο Ελβετός αξιωματούχος είπε πως αποτελεί της "αφορμή" για να αισθανθούν, ακόμα και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με την προετοιμασία των Αγώνων, ότι επιστρέφουν στη γενέτειρά τους.

    Όσον αφορά στην απεργία της ΓΣΕΕ, ο κ. Όσβαλντ, είπε πως δε θα επηρεάσει το πρόγραμμα καθώς έχει μόνο μία ημέρα διάρκεια και οι εργολάβοι είπαν, πως θα αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο με επιπλέον εργασία το σαββατοκύριακο.

    Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη στέγη του ποδηλατοδρομίου και πως περιμένει με ανυπομονησία την τελετή έναρξης στις 13 Αυγούστου.

    Επίσκεψη Όσβαλντ στο Ηράκλειο

    Το απόγευμα ο κ. Όσβαλντ επισκέφθηκε το Ηράκλειο και το δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Κουράκη, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, κ. Σπύρο Καπράλο και τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της FIFA κ. Χαγιάτου και Γκανγκ. Από την πόλη της Κρήτης, ο κ. Όσβαλντ δήλωσε, ότι «οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι σαν ένα μεγάλο παζλ , με πολλά κομμάτια και το Ηράκλειο είναι ένα κομμάτι αυτού του παζλ. Και αν λείπει ένα κομμάτι από αυτό το παζλ τότε είναι σίγουρο ότι η όλη εικόνα δεν θα είναι καλή», ενώ είπε ότι τα περισσότερα έργα έχουν ολοκληρωθεί και για τα λίγα μικροπράγματα που έχουν μείνει δεν υπάρχει ανησυχία.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Πετραλιά

    Στο μεταξύ, στο Δημαρχείο Αθηνών, η κα. Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε την κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η Δήμαρχος Αθηνών τόνισε, πως ξεκίνησε μία πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εκκρεμότητες και να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, θα είναι μια πόλη, που θα αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς.

    Αλλά και η κα. Πετραλιά είπε, πως με τη Δήμαρχο Αθηναίων, είχε πολύ εποικοδομητική συνεργασία για θέματα γενικά της Ολυμπιακής προετοιμασίας και ιδιαίτερα για τις δράσεις, που αφορούν στην πόλη της Αθήνας. Επίσης, επεσήμανε την κρισιμότητα του ρόλου της Αθήνας στην επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [14] Εσωτερικά

    Δύο γυναίκες επικεφαλής Ορίστηκαν οι συντονιστές θεματικών κύκλων του ΠΑΣΟΚ

    31/3/2004 7:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2004 8:03:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με δύο γυναίκες επικεφαλής όρισε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, τους συντονιστές και τους αναπληρωτές κατά θεματικό κύκλο κυβερνητικής δραστηριότητας, που αντιστοιχούν στις 6 διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής . Οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας θα συγκροτηθούν κατά Υπουργείο και θα εκλέξουν τις επόμενες μέρες, τους Γραμματείς και τους Αναπληρωτές Γραμματείς τους.

    Συντονιστές και αναπληρωτές ανά τομέα

    1. ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ : Συντονιστής: Δαμανάκη Μαρία Αναπληρωτής: Αλευράς Νάσος

    2. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Συντονιστής: Διαμαντοπούλου Άννα Αναπληρωτής: Λοβέρδος Ανδρέας

    3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Συντονιστής: Πάγκαλος Θεόδωρος Αναπληρωτής: Φλωρίδης Γιώργος

    4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Συντονιστής: Τσούρας Θανάσης Αναπληρωτής: Χριστοφιλοπούλου Έυη

    5. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Συντονιστής: Παπαδόπουλος Αλέκος Αναπληρωτής: Ρόβλιας Ντίνος

    6. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Συντονιστής: Παπουτσής Χρήστος Αναπληρωτής: Ανωμερίτης Γιώργος

    [15] Οικονομία

    Συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης Αυτοσυγκράτηση ζητά η ΕΣΕΕ για το Πάσχα

    31/3/2004 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η αυτοσυγκράτηση των εμπόρων στη διαμόρφωση των τιμών κατά το προσεχές διάστημα αποτελεί βασικό μέλημα της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου (EΣEE) με σχετικές προτροπές προς τα μέλη της, επεσήμανε ο πρόεδρος των εμπόρων, Δημήτρης Aρμενάκης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι θα εργασθούν από κοινού μέσω ενός διαρκούς και ανοιχτού διαλόγου. Η ΕΣΕΕ έθεσε στον υφυπουργό όλα τα τρέχοντα και εκκρεμή θέματα του εμπορίου, ο οποίος συμφώνησε στο κεντρικό αίτημα της, ότι για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των εμπορικών επιχειρήσεων είναι αναγκαία η χάραξη και τήρηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής. «Βρισκόμαστε σε κοινή γραμμή πλεύσης», δήλωσε ο υφυπουργός, ενώ ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο για την ΕΣΕΕ κρίνεται ως πρώτης προτεραιότητας θέμα λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων, που έχει λάβει το παρεμπόριο πιέζοντας ασφυκτικά τόσο το οργανωμένο εμπόριο όσο και την ελληνική παραγωγή.

    [16] Αθήνα 2004

    Ιστορικές στιγμές για την Αθήνα Φλόγα Ειρήνης

    31/3/2004 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μέσα από τα χέρια της Κατερίνας Θάνου και υπό τους ήχους του "Canto Olimpico" του Μίκη Θεοδωράκη η Αθήνα υποδέχθηκε δέκα λεπτά πριν τις οκτώ το βράδυ την Ολυμπιακή Φλόγα. Η αφή έγινε σε κλίμα μυσταγωγίας και συγκίνησης, υπό τις επευφημίες του πλήθους των πολιτών, αλλά και των επισήμων που είχαν από νωρίς κατακλύσει τις κερκίδες, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε όλη την οικουμένη. Η έλευση της ιερής φλόγας της Αρχαίας Ολυμπίας στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη λήξη του πρώτου σκέλους της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Η φλόγα θα παραμείνει άσβεστη στο βωμό του Καλλιμάρμαρου μέχρι τις 4 Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι στις πέντε ηπείρους. Η όλη εκδήλωση κύλησε χωρίς απρόοπτα καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

    Η Αθήνα στέλνει το μήνυμα

    Μετά την Αφή στην Αρχαία Ολυμπία η φλόγα έκανε το γύρο της Πελοποννήσου, από δάδα σε δάδα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από καρδιά σε καρδιά και σήμερα βρέθηκε στην Αθήνα.

    Η είσοδος της τελευταίας λαμπαδηδρόμου Κατερίνας Θάνου με την Ολυμπιακή Φλόγα, έγινε ακριβώς δέκα λεπτά πριν τις οκτώ το βράδυ, υπό τους ήχους του "Canto Olimpico". Η Ελληνίδα ολυμπιονίκης πρόσφερε τη φλόγα στο βωμό, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ενώ αμέσως ακούστηκε η υποβλητική μελωδία του Ολυμπιακού Ύμνου.

    Ακολούθησαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού και ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου κάλεσε τη δήμαρχο Αθηναίων στο βήμα. Η κα. Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε τη συγκίνηση της: "Η Αθήνα είναι περήφανη που, ως Ολυμπιακή Πόλη, στέλνει σήμερα, μαζί με το πνεύμα των Ολυμπιακών ιδεωδών, το μήνυμα της ειρήνης. Ένα μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης για όλους τους λαούς. Είθε η Ολυμπιακή φλόγα, που ξεκινά τώρα απ την Αθήνα το ταξίδι της σε όλο τον κόσμο, να μεταφέρει αυτά τα ιδανικά παντού, καθώς θα περνά από χέρι σε χέρι, από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα" είπε στο χαιρετισμό της.

    Στο βήμα, τη διαδέχθηκε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, κα Γιάννα Αγγελοπούλου, στην οποία ο κ. Νικολάου παρέδωσε την αναμμένη ολυμπιακή δάδα. "Αυτή την ιερή, συμβολική στιγμή, με την άφιξη της Φλόγας στην πόλη των Αθηνών, η Ελλάδα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων και δίνει το στίγμα της μοναδικής Ολυμπιακής διοργάνωσης που ετοιμάζουμε" τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αγγελοπούλου.

    Και κατέληξε:«Από εδώ, τα μηνύματα χαράς, ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών θα φύγουν για να φθάσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπισμού, και στις πέντε ηπείρους".

    Η Φλόγα θα παραμείνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τις επόμενες εβδομάδες και ως τις αρχές Ιουνίου θα είναι στη διάθεση όσων ανθρώπων δεν τα κατάφεραν να δώσουν το παρών τη μεγάλη αυτή ημέρα, να τη δουν από κοντά.

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Στα σημερινά μέτρα ασφαλείας, τα οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ολυμπιακού επιπέδου, συμμετείχαν περίπου 1.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, οι οποίοι βρίσκονταν παντού στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στις περιοχές γύρω από αυτό.

    Από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ απαγορευόταν η είσοδος, η διέλευση και η παραμονή του κοινού στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο. Από τις 6.30 το απόγευμα είχε διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το μήκος των οδών Βασιλίσσης Ολγας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλέως Γεωργίου Β και Βασιλέως Κωνσταντίνου, καθώς και στις οδούς Αρδηττού, Ριζάρη, Μελεάγρου, Κλεάνθους, Ησιόδου, Ακακιών, Αγρας και στην Ανώνυμη οδό δίπλα στο Καλλιμάρμαρο. Στις οδού Μάρκου Μουσούρου και Αναπαύσεως είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αρδηττού.

    Σε όλους τους παραπάνω δρόμους απαγορευόταν η στάση και η στάθμευση από τις 6 το πρωί μέχρι τη λήξη της τελετής. Όσοι πολίτες προσήλθαν στο στάδιο ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 March 2004 - 17:52:29 UTC