Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα Αυλαία για τη Λουκέρνη
  • [02] Δύο πολίτες οι τραυματίες Αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του Κάρατζιτς
  • [03] Στην Ιορδανία Εξάρθρωσαν ομάδα "τρομοκρατών"
  • [04] Επικεφαλής ο Σπύρος Καπράλος Σύσταση ομάδας εργασίας
  • [05] Καταδίκασε την επίθεση η Κυβέρνηση Μπους Εικόνες φρίκης στη Φαλούτζα
  • [06] Μιλιέτ: "Η στάση μας στο δημοψήφισμα είναι ναι" Τι γράφει ο τουρκικός
  • [07] Κατά Αμερικανούς και Γάλλους Μήνυση Αριστίντ στους "απαγωγείς" του
  • [08] Ήταν μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα Συλλήψεις
  • [09] Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού Σύγκρουση τρένου-φορτηγού στο Κιλκίς
  • [10] Υπάρχουν και καλά παιδιά...
  • [11] Ισλαμιστές οι ύποπτοι Τρομο-συλλήψεις στην Ιταλία

    [01] Κυπριακό

    Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα Αυλαία για τη Λουκέρνη

    1/4/2004 1:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 12:46:12 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κεκλεισμένων των θυρών διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη των 48ωρων σκληρών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη Λουκέρνη, καθώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επέδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές το αναθεωρημένο σχέδιο του. Η τελετή έγινε όπως προβλεπόταν από την συμφωνία της Νέας Υόρκης, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί κάποια υπογραφή από τις δύο πλευρές. Ο κ. Ανάν μιλώντας αργότερα στον Τύπο υπογράμμισε ότι το κείμενο δεν ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα καμίας πλευράς, αλλά απαντά στα κύρια σημεία ανησυχίας, το χαρακτήρισε δίκαιο, βιώσιμο και σε θέση να εξασφαλίσει το πλαίσιο για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι ήρθε η στιγμή για επιλογή αυτής της λύσης ή καμίας λύσης και κάλεσε τους ηγέτες κάθε πλευράς να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να αδράξουν την ευκαιρία για ειρήνευση. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου. Δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνημένη λύση, η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό, ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ερντογάν στην δικιά του τοποθέτηση διευκρίνισε ότι διάκειται θετικά στο σχέδιο Ανάν.

    "Η σημαντικότερη ευκαιρία για ειρήνη"

    Ο κ. Κόφι Άναν, έκανε λόγο για ένα σχέδιο "απλούστερο και δίκαιο, το οποίο παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, βελτιωμένες ασφαλιστικές δικλείδες και για τις δύο πλευρές, ευνοϊκότερες πρόνοιες για τα οικονομικά και μεταβατικές ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και θα λειτουργήσουν".

    Αναφέρθηκε στις πυκνές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν πολλά θετικά στοιχεία. Περιέγραψε τη στιγμή αυτή που λήγουν οι συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ δραματική και την αβεβαιότητα αναμενόμενη. Προειδοποίησε ότι η επανένωση της Κύπρου δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξουν προκλήσεις, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το σχέδιο προσφέρει τις απαντήσεις για την αντιμετώπιση τους. Επισήμανε, επίσης ότι η όλη διαδικασία δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου . "Δεν τίθεται θέμα σκορ. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι" δήλωσε.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι το κείμενο αυτό είναι σαφώς διαφορετικό και έχει ως γνώμονα τις αμοιβαία επωφελείς λύσεις. "Πλέον εναπόκειται στις δύο πλευρές να το αξιολογήσουν και να αποφασίσουν πόσο επωφελές είναι", τόνισε και απευθυνόμενος στους ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έκανε έκκληση να προσφέρουν συνετή καθοδήγηση στους λαούς τους ώστε να αποφασίσουν στα δύο χωριστά δημοψηφίσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. "Έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος το σχέδιό μου εξασφαλίζει την σημαντικότερη ευκαιρία για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, που θα παρουσιαστεί ποτέ. Για το καλό των λαών σας, σας καλώ να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για την ειρήνη στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε ο κ. Άναν.

    Εξάλλου, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επιτείνουν τις προσπάθειες για εφαρμογή του σχεδίου, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να συνδράμει οικονομικά και πολιτικά.

    Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου τα δεκαπέντε κράτη μέλη να ενημερωθούν από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Αλβαρο ντε Σότο για τα αποτελέσματα.

    Καραμανλής: "Δεν επετεύχθη συμφωνημένη λύση"

    Λακωνικός, αλλά σαφής εμφανίστηκε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως στόχος ήταν η επιδίωξη λύσης στο Κυπριακό και σημείωσε πως έγιναν προσπάθειες για την βελτίωση του σχεδίου με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    "Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση" τόνισε και πρόσθεσε ότι στον κυπριακό λαό ανήκει η τελική απόφαση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτή θα ληφθεί με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα .

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι στις συνομιλίες του επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής διάθεση να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

    Αμέσως μετά, ο κ. Καραμανλής και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα τα ξημερώματα.

    Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής και δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του νέου σχεδίου που έδωσε ο κ. Ανάν.

    Ικανοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη δικιά του τοποθέτηση δεν έκρυψε την ικανοποίηση του λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξασφάλισε τις βασικές της θέσεις .

    Τόνισε ότι η συμφωνία θα ενσωματωθεί στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κατοχυρώνεται η πολιτική ισοτιμία του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, η παραμονή των εποίκων, καθώς η εθνική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχιστεί ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι διασφαλίζεται η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία των Τουρκοκυπρίων. "Υπάρχουν δύο λαοί και δύο δημοκρατίες στην Κύπρο και αυτές θα ενωθούν ως ισότιμα μέρη προκειμένου να σχηματίσουν ένα νέο κράτος", δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα ακολουθήσει, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. "Η κυβέρνησή μας θα εκτιμήσει το σχέδιο και θα το παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση", είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι "το τουρκοκυπριακό έθνος και το ελληνοκυπριακό έθνος θα εκφράσουν τη βούληση τους με τα δύο δημοψηφίσματα".

    "Εδώ στο Μπούργκενστοκ χαράχθηκε ένας νέος "οδικός χάρτης για την Κύπρο " τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στους Κυπρίους και των δύο κοινοτήτων λέγοντας: "Ας βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι της ειρήνης, το οποίο άρχισε εδώ. Έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα, ας συνεχίσουμε έτσι".

    Οι ΗΠΑ, δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην "συνολική συμφωνία" που παρουσιάσθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν για την επανένωση της Κύπρου και την ικανοποίησή τους για την εποικοδομητική συνεισφορά όλων των πλευρών στις διαπραγματεύσεις.

    "Το αποτέλεσμα ήταν κατ' ανάγκη ένας συμβιβασμός, κατά τον οποίον ουδεμία πλευρά δεν πήρε όλα όσα επιδίωκε", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίστροφη μέτρηση για τη Λουκέρνη

    "Όχι" Παπαδόπουλου στον Ανάν

    [02] Διεθνή

    Δύο πολίτες οι τραυματίες Αποτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του Κάρατζιτς

    1/4/2004 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 9:39:22 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε επιχείρηση για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR), χωρίς τελικά να καταφέρει να συλλάβει τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων. Ένας ιερέας και ο γιος του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας επιχείρησης στην πόλη Πάλε, για τον εντοπισμό του Κάρατζιτς, ο οποίος είναι καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου. "Κάναμε μια επιχείρηση στο Πάλε για να συλλάβουμε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς αλλά δεν τον βρήκαμε" δήλωσε ο εκπρόσωπος της SFOR, Ντέιβ Σάλιβαν. Η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 40 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες. Οι άνδρες της SFOR ερεύνησαν μια ορθόδοξη εκκλησία καθώς και το σπίτι του ιερέα, στο κέντρο του Πάλε. Σύμφωνα με πληροφορίες της Sfor, ο Κάρατζιτς είναι άρρωστος και προσπαθεί να εξασφαλίσει ιατρική περίθαλψη στο Πάλε.

    Τραυματίες και υλικές ζημιές

    "Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, τραυματίστηκαν δύο πολίτες, που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι" όταν η SFOR ανατίναξε με εκρηκτικά τις πόρτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού καθώς και άλλων γειτονικών κτηρίων. Ο εκπρόσωπος της SFOR είπε ότι οι τραυματίες "μεταφέρθηκαν αμέσως με ελικόπτερο σε πολιτικό νοσοκομείο" χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Νωρίτερα, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εικονολήπτη του πρακτορείου Ρόιτερ, οι άνδρες της SFOR είχαν αποκλείσει το κέντρο του Πάλε, ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή. Τουλάχιστον ένα από αυτά προσγειώθηκε κοντά στην εκκλησία. Δεν ήταν η πρώτη φορά, που η SFOR πραγματοποιεί επιχείρηση για τη σύλληψη του 58χρονου Κάρατζιτς. Η τελευταία ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, και πάλι στο Πάλε.

    Ο Κάτρατζιτς είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή τον Ιούλιο του 1996 μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά συνέχισε να παίζει παρασκηνιακά σημαντικό ρόλο στον σερβοβοσνιακή κοινότητα, ως τις βουλευτικές εκλογές του 1997. Την ίδια χρονιά ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων είχε δηλώσει έτοιμος να δικαστεί από σερβικό δικαστήριο υπό την εποπτεία του TPI. Λίγο αργότερα, πάντως, εξαφανίστηκε και έκτοτε κρύβεται κάπου στη Βοσνία.

    [03] Διεθνή

    Στην Ιορδανία Εξάρθρωσαν ομάδα "τρομοκρατών"

    1/4/2004 8:08:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Από ενδεχόμενη "τρομοκρατική" επίθεση, έσωσαν οι αρχές της Ιορδανίας, τους κατοίκους της χώρας, καθώς, το βράδυ της Τρίτης, εντόπισαν και εξουδετέρωσαν ομάδα, που συνωμοτούσε για να εκτελέσει τις επιθέσεις στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Πέτρα, οι αρχές συνέλαβαν ορισμένους υπόπτους, ενώ έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη όσων διαφεύγουν. Ακόμα, κατέσχεσαν ποσότητες εκρηκτικών. Τα μέτρα ασφαλείας, που έχουν λάβει οι ιορδανικές αρχές σε στρατηγικής σημασίας σημεία στην πρωτεύουσα Αμάν είναι δρακόντεια. Η ιορδανική τηλεόραση μετέδωσε τις φωτογραφίες τριών υπόπτων, οι οποίοι εξακολουθούν να καταζητούνται, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες για το πού έχουν βρίσκονται. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Άσμα Χάντερ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Πέτρα, λέγοντας ότι η ομάδα που εξουδετερώθηκε πιστεύεται ότι είχε σχέσεις με "τρομοκρατική οργάνωση" και πρόσθεσε ότι οι ύποπτοι ανακρίνονται. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των συλληφθέντων, αλλά ούτε και οι πιθανοί στόχοι τους.

    [04] Αθήνα 2004

    Επικεφαλής ο Σπύρος Καπράλος Σύσταση ομάδας εργασίας

    1/4/2004 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 9:04:55 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στη σύσταση επιτροπής, με συντονιστή το γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Καπράλο, προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Τη σύσταση ομάδας εργασίας και συντονισμού όλων των φορέων, που εμπλέκονται στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, και η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, σε συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στόχος της ομάδας εργασίας, όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, είναι να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις και να γίνεται καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων στη διοργάνωση των αγώνων φορέων (συναρμόδιων υπουργείων και Αθήνα 2004). Στην ομάδα εργασίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων και το συντονισμό της θα έχει ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρος Καπράλος. "Έγινε μία πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό σε ό,τι αφορά τα θέματα, που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    Σχετικά Links:

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα 2004

    [05] Ιράκ

    Καταδίκασε την επίθεση η Κυβέρνηση Μπους Εικόνες φρίκης στη Φαλούτζα

    1/4/2004 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν σήμερα τα δελτία ειδήσεων παρουσιάζοντας τις εικόνες φρίκης στη Φαλούτζα, όπου εξαγριωμένοι Ιρακινοί πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα και στη συνέχεια διαμέλισαν τα απανθρακωμένα πτώματα τεσσάρων εργολάβων, μεταξύ των οποίων και τριών Αμερικανών. Το ABC και το CBS έδειξαν τις εικόνες με ''μοζάικ'' και οι παρουσιαστές προειδοποίησαν προκαταβολικά τους τηλεθεατές για την σκληρότητα των πλάνων. Το NBC έκανε μοντάζ στις εικόνες ώστε τα απανθρακωμένα πτώματα να μην φαίνονται στις οθόνες. Το CNN και το Fox , απέφυγαν πάντως να δείξουν τις επίμαχες εικόνες των θυμάτων. Η κυβέρνηση Μπους καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε ''φρικτή'' ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    ''Καταδικάζουμε τις επιθέσεις"

    Χθες, Ιρακινοί έσυραν έξω από τα φλεγόμενα οχήματα τις απανθρακωμένες σορούς των εργολάβων που εργάζονταν για λογαριασμό των δυνάμεων κατοχής και χρησιμοποιώντας φτυάρια τους ακρωτηρίασαν και τους διαμέλισαν. Στη συνέχεια κρέμασαν ανάποδα δύο από τα διαμελισμένα πτώματα σε μιά γέφυρα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε.

    Η κυβέρνηση Μπους καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε ''φρικτή'' ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    ''Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές με τον πιο απερίφραστο τρόπο'', δήλωσε ο Μακλίλαν, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ιράκ. ''Πρόκειται για φρικτές επιθέσεις που διαπράττουν άτομα που επιθυμούν να εμποδίσουν την πρόοδο της δημοκρατίας. Ομως αυτή αποκτάει ρίζες'' στο Ιράκ, πρόσθεσε ο Μακλίλαν.

    Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα συνέκριναν τις εικόνες αυτές με τη σφαγή 16 αμερικανών κομμάντος στο Μογκαντίσου το 1993, που τελικά οδήγησαν στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Σομαλία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση στη Φαλούτζα

    [06] Κυπριακό

    Μιλιέτ: "Η στάση μας στο δημοψήφισμα είναι ναι" Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

    1/4/2004 10:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 12:48:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με ικανοποίηση αντιμετωπίζει η Τουρκία τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του Τουρκικού Τύπου. "Είμαστε η πλευρά που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήθελε τη λύση", γράφει η Χουριέτ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε πως "είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί το δημοψήφισμα με έναν συμβιβασμό επί του σχεδίου Ανάν", αναφέρει στο άθρο της η εφημερίδα. "Τέλος στη διπλωματία, ο λόγος στον Κυπριακό λαό", γράφει η Σαμπάχ προσθέτοντας ότι "σύμφωνα με την Άγκυρα, τα θετικά του σχεδίου Ανάν είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα και το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα μείνει επ άπειρον στο Νησί". Η Μιλιέτ φέρει τον τίτλο "η στάση μας στο δημοψήφισμα είναι ναι" και διευκρινίζει ότι "απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ερντογάν είπε εμείς ξεκινήσαμε με καλές προθέσεις και θέλουμε να πάμε μέχρι το τέλος. Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι ο Ερντογάν "ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές που έγιναν επί του σχεδίου Ανάν. Εξαιτίας όμως της αντίθεσης των Ελληνοκυπρίων, δεν έγινε η τελετή υπογραφής". Ο αρθρογράφος της Μιλιέτ, Χασάν Τζεμάλ υπογραμμίζει πως "υψηλά ιστάμενη τουρκική διπλωματική πηγή, χτες το πρωί, ανέφερε: Το τελευταίο κείμενο είναι καλό. Είναι δύσκολο να υπάρξει καλύτερο. Πήραμε πολλά πράγματα σε βασικά πολιτικά ζητήματα που είναι ζωτικά. Η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα μείνει για πάντα. Ισχυροποιείται η διζωνικότητα. Είναι εντάξει και οι εγγυήσεις. Στο Βορά, οι τούρκοι θα κυβερνούν τους τούρκους. Εξασφαλίζεται επίσης η πολιτική ισότητα. Θα έλθουν λιγότεροι Ελληνοκύπριοι στο Βορρά και μάλιστα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τούρκοι θα είναι στο νέο κράτος συνέταιροι και όχι μειοψηφία. Σε αυτό οφείλεται και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς". Επίσης, η Μιλιέτ προβάλει τον τίτλο: "η πραγματικότητα της οποίας μάρτυρας έγινε όλος ο κόσμος: Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν το Νησί".

    Η Τουρκική πλευρά αν και δεν έπεισε την Ε.Ε στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, ωστόσο υποστήριξε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει η Ραντικάλ. Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ισμέτ Μπερκάν, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την άποψη ότι αν δεν ισχύσουν οι παρεκκλίσεις δεν θα έχουν νόημα τα θετικά σημεία και αναφέρει: "πρώτα από όλα αν ληφθούν υπόψη τα όσα κερδίσαμε, αυτά που θα χάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι πολύ λιγότερα. Δεύτερον, για ποιο λόγο δεν ρωτάμε το ζήτημα στον τουρκοκυπριακό λαό και επιχειρούμε να αποφασίσουμε στο τραπέζι το τί μέλλει γενέσθαι"; Στη Ραντικάλ, ο αρθρογράφος Μουράτ Γιετκίν αναφέρει ότι "ο δίκαιος και μόνιμος συμβιβασμός στην Κύπρο, θα ωφελήσει πολλαπλώς την Τουρκία με τρια βασικά στοιχεία.

    Με την κατάσταση αυτή θα εκλείψει το σημαντικότερο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Τουρκία θα έχει αποδείξει ότι συμπεριφέρεται με βάση τη συμβιβαστική κουλτούρα της Δύσης, πράγμα που έχει άμεση σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Τουρκία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την ισχύ και την ενέργειά της στην εξωτερική πολιτική και σε άλλους τομείς, πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει εδώ και τριάντα χρόνια, λόγω Κυπριακού".

    Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι "ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, ο Ανάν συμπλήρωσε τα κενά και τώρα ο λόγος στους δύο λαούς". Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, στο άρθρο του στη Τζουμχουριέτ που φέρει τον τίτλο "Τέλος στην κυριαρχία της ΤΔΒΚ", υπογραμμίζει ότι "οι ελληνοκύπριοι γνωρίζουν ότι είτε με συμφωνία είτε χωρίς αυτήν, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα εξανεμιστούν". Η ίδια εφημερίδα προβάλει τις κατηγορίες του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εναντίον του τουρκικού τύπου για το κλίμα νίκης που διαμόρφωσε.

    Τέλος, η φιλοκυβερνητική Γιενί Σαφάκ υπογραμμίζει ότι "το δημοψήφισμα για το σχέδιο που δέχθηκε η Τουρκία αλλά όχι η ελληνική πλευρά, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα των Κυπρίων

    [07] Διεθνή

    Κατά Αμερικανούς και Γάλλους Μήνυση Αριστίντ στους "απαγωγείς" του

    1/4/2004 10:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 12:02:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Μήνυση κατά ανώνυμων Γάλλων και Αμερικανών αξιωματούχων συνέταξε ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, με την κατηγορία της απαγωγής. Ο Αριστίντ εγκατέλειψε την Αϊτή, περίπου πριν από ένα μήνα, καθώς οι οπλισμένοι επαναστάτες εισέβαλλαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ ο Πρενς. Αυτή δεν είναι ο πρώτη φορά, που ο πρώην Πρόεδρος κατηγορεί τους Αμερικανούς, ότι τον εξανάγκασαν σε εξορία. Πάντως, και οι ΗΠΑ και η Γαλλία "βοήθησαν" στην αποχώρησή του.

    Δεν συμφωνούν οι εναγόμενοι

    Όμως, η Ουάσιγκτον και το Παρίσι, τονίζουν, πως ο Αριστίντ συμφώνησε να φύγει από την Αϊτή και υπέγραψε οικειοθελώς την παραίτησή του. Ο Αριστίντ αρχικά πήγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και πλέον βρίσκεται στην Τζαμάικα.

    Η μήνυση για "απειλές, απαγωγή και παράνομη κράτηση" υπεβλήθη στο Παρίσι την Τρίτη, σύμφωνα με τον Γκίλμπερτ Κόλαρντ, δικηγόρο του πρώην Προέδρου. Ο εναγόμενος ορίζεται ως Χ, εννοώντας μία νόμιμη ομάδα Γάλλων, με μέλη, τα οποία δεν κατονομάζονται.

    Ο κ. Κόλαρντ προσέθεσε, πως οι δικηγόροι του Αριστίντ στις ΗΠΑ, πρόκειται να συντάξουν μία ίδια μήνυση, σε οποιονδήποτε τυχόν ευθύνεται για την απαγωγή.

    [08] Διεθνή

    Ήταν μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα Συλλήψεις Παλαιστινίων

    1/4/2004 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 11:25:24 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε συλλήψεις 12 Παλαιστινίων προχώρησε ο ισραηλινός στρατός. Οι οκτώ από τους συλληφθέντες, ήταν καταζητούμενοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας για συμμετοχή στην προετοιμασία επιθέσεων και επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα μέσα σε ψυχιατρική κλινική στη Βηθλεέμ, όπου είχαν καταφύγει. Οι οκτώ καταζητούμενοι, είναι μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, ένοπλης οργάνωσης, που έχει σχέση με το κίνημα Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ανάμεσά τους είναι ο αρχηγός της οργάνωσης για την περιοχή της Βηθλεέμ, Τζαμάλ Χαμαμράχ, τον οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για συμμετοχή στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ στις 29 Ιανουαρίου, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα. Οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες, είναι μέλη του προσωπικού της κλινικής.

    Παραδόθηκαν οικειοθελώς

    Σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, τουλάχιστον 12 στρατιωτικά οχήματα είχαν περικυκλώσει το κτήριο.

    "Με την επιχείρησή μας αυτή αποφύγαμε επιθέσεις, που η οργάνωση αυτή προετοίμαζε", δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοσταθμό ο συνταγματάρχης Ναντάβ Παντάν, διοικητής της επιχειρησιακής μονάδας. "Παραδόθηκαν, όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να διαφύγουν. Άφησαν πίσω τους, μέσα στην κλινική, τα όπλα και τα πυρομαχικά τους", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    [09] Εσωτερικά

    Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού Σύγκρουση τρένου-φορτηγού στο Κιλκίς

    1/4/2004 11:41:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Επιβατική αμαξοστοιχία, με 60 περίπου επιβάτες, εκτροχιάστηκε σήμερα το πρωί, λίγο πριν τις 8, μετά από σύγκρουση με φορτηγό, στο 14ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς σε ισόπεδη φυλασσόμενη διάβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους επιβάτες της δεν έπαθε τίποτα, ο οδηγός, όμως, του φορτηγού σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ο μηχανοδηγός της. Η 604 επιβατική αμαξοστοιχία, με τέσσερα βαγόνια, εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη προς τα Δίκαια του Έβρου, αλλά στο χωριό Πεντάλοφος του Κιλκίς το φορτηγό επιχείρησε να διασχίσει τη διάβαση. Αμέσως μετά τη σύγκρουση το τρένο παρέσυρε το φορτηγό σε μεγάλη απόσταση. Τα τέσσερα βαγόνια εκτροχιάστηκαν και οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του ΟΣΕ. Η σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή παραμένει κλειστή.

    [10] Διάφορα

    Υπάρχουν και καλά παιδιά...

    1/4/2004 10:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 12:17:30 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ένας επαγγελματίας χασάπης από την Βραζιλία που είχε την ευτυχία να πέσει πάνω σε έναν γεμάτο ευαισθησία κλέφτη που του γύρισε πίσω το αυτοκίνητο του που πριν λίγο το είχε κλέψει. Συνέβη στη Μάουα της Βραζιλίας κοντά στο Σάο Πάολο και η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι παράνομοι έχουν τις ευαισθησίες τους. Όπως λέει και το λαϊκό άσμα υπάρχουν και καλά παιδιά τελικά, έστω και παράνομα.

    Άβυσσος η ψυχή του κλέφτη

    Ο στόχος ήταν εύκολος. Με γρήγορες και επιδέξιες κινήσεις παραβίασε την πόρτα, έκοψε τα καλώδια και έγινε καπνός.

    Όλα μέχρι εκεί καλά. Η έκπληξη τον περίμενε καθ΄όδον όταν άκουσε κάποιο τηλέφωνο να χτυπάει. Σίγουρα δεν ήταν το δικό του γιατί δεν είχε.

    Προτιμούσε να κλέβει τα τελευταία μοντέλα κινητών ειδικά με κάμερα για να αποθανατίζεται μέσα στην δόξα του όταν παραβίαζε κάποια πόρτα και μετά τα πουλούσε.

    Το άφησε να χτυπάει. Θα σταματήσει κάποτε είπε και όντως έγινε. Μετά από λίγο ο εκνευριστικός ήχος του κινητού με ringtone την τελευταία επιτυχία του Νίνο, (καλά ντε πρωταπριλιά είναι να πούμε και κανένα ψέμα), τον έκανε να προβληματιστεί και να το σηκώσει.

    Η έκπληξή του ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσε ότι στην άλλη άκρη του δορυφόρου εεε της γραμμής ήταν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που το είχε ξεχάσει μέσα.

    Μας πιάσανε η πρώτη του σκέψη. Περίμενε να ακούσει τον εξάψαλμο. Ατύχησε.

    Με απόλυτη ηρεμία, ο ιδιοκτήτης του εξήγησε ότι τα οικονομικά του δεν πάνε καθόλου καλά ειδικά από την στιγμή που εισήγαγε κάτι σφαγμένα βοοειδή από την Αργεντινή, που δεν κατάφερε ποτέ να τα πουλήσει καθώς η εισαγωγή της συνέπεσε με την ήττα της Εθνικής Βραζιλίας από την χώρα εισαγωγής των κρεάτων μία ημέρα πριν.

    Η ιστορία αυτή του φάνηκε χειρότερη από την δική του.

    Ο δυστυχής χασάπης τον παρακάλεσε να του επιστρέψει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που ήταν ακόμα στο όνομά του. Δεν του είχε μείνει τίποτα άλλο στον κόσμο πια, εκτός από την γυναίκα του που αν το μάθαινε δεν θα έφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα το όνομά του επίσης.

    Ο ευαίσθητος κλέφτης τον άκουσε με προσοχή. Η καρδιά του έσπασε από την τραγική ιστορία του φτωχού πλην έντιμου χασάπη.

    Τα έβαλε με τον εαυτό του. "Όχι ρε γαμώτο" είπε πάνω που κάναμε σεφτέ πέσαμε στην περίπτωση. Κλέφτης μπορεί να ήταν αλλά όχι άτιμος.

    Χωρίς δεύτερη σκέψη που θα μπορούσε να τον κάνει να πράξει με μόνο κριτήριο τον στυγνό επαγγελματισμό του, είπε στον ιδιοκτήτη να πάει σε μια ώρα σε ένα απόμακρο πάρκινγκ για να το παραλάβει.

    Και από εκείνη την ημέρα το αποφάσισε. Από εδώ και πέρα όταν θα κλέβει θα κοιτάει πρώτα αν κάπου μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει κάποιο ξεχασμένο κινητό τηλέφωνο. Τουλάχιστον να το απενεργοποιεί πριν τον ξαναπάρουν.

    [11] Διεθνή

    Ισλαμιστές οι ύποπτοι Τρομο-συλλήψεις στην Ιταλία

    1/4/2004 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2004 12:44:05 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αρκετούς υπόπτους για διασυνδέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία, συνέλαβαν οι καραμπινιέροι, σε μεγάλη επιχείρηση στην Περούτζια. "Μια μεγάλη επιχείρηση, υπό την επίβλεψη της εισαγγελίας της Περούτζια, βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αντιμετώπιση εγκλημάτων, που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης. Αρκετοί από του συλληφθέντες, οι οποίοι είναι όλοι ισλαμιστές, είναι, σύμφωνα με την ιταλική κρατική τηλεόραση RAI, τουρκικής καταγωγής και θεωρείται ότι είχαν σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που είχαν εκδηλωθεί την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι στην Τουρκία. Επίσης, δρούσαν τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία.

    "Υπ' ατμόν" οι αρχές

    Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η εισαγγελία της Περούτζιας είχε εκδώσει 15 εντάλματα συλλήψεων, αλλά ο αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει γίνει γνωστός.

    Πάντως, ένας από τους υπόπτους, που βρίσκονται στα χέρια των καραμπινιέρων, είναι Τούρκος υπήκοος, παντρεμένος με Ιταλίδα και θεωρείται επικεφαλής του τρομοκρατικού πυρήνα της Περούτζιας. Μάλιστα, είχε αναλάβει την ευθύνη για μία επίθεση, που είχε γίνει στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο.

    Πρόσφατα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει, ότι η πόλη είναι μία από τις πέντε, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιθέσεων από φανατικούς Ισλαμιστές. Η Ιταλία είναι σε κατάσταση συναγερμού μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, ενώ η ιταλική αστυνομία πιστεύει ότι στη χώρα κρύβονται τουλάχιστον 80 φανατικοί Ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν οργανωθεί σε πυρήνες, όπως ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα Ρεπούμπλικα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 April 2004 - 9:52:42 UTC