Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν τους νοιάζει να χάσουν τα περιττά κιλά Παντρεμένοι και αγρότες οι
  • [02] Εγκλώβισε υπέρβαρο χαμστεράκι Εκτυπωτής- ποντικοπαγίδα
  • [03] Κανονίστηκε και το μνημόσυνο Κηδεία για φάλαινα
  • [04] Διαμάχη μεταξύ Sony και Kodak "Τιτανομαχία" για τις φωτογραφικές
  • [05] Εισβολή Ισραηλινών στο αλ Άκσα
  • [06] Βρέθηκε βόμβα σε ισπανικό σιδηρόδρομο
  • [07] Πιστωτικές κάρτες με ραδιοκύματα Αγορές με δακτυλικό αποτύπωμα
  • [08] Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Πυρετός διαβουλεύσεων στην Κύπρο
  • [09] Μεγάλη απώλεια για την αθλητική οικογένεια Το τελευταίο αντίο στο
  • [10] Θα πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια Και τρίτος τουρίστας του Διαστήματος
  • [11] Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ Ξεκάθαρη στάση για το Κυπριακό
  • [12] Πολύτιμο εργαλείο για τους καρδιολόγους Εγκεφαλικά και καρδιακές
  • [13] Στη δίκη του ΕΛΑ Κατέθεσε ο Μ. Νηστικάκης
  • [14] Ο Μάικλ Γκρέιντ νέος πρόεδρος του BBC
  • [15] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης

    [01] Υγεία

    Δεν τους νοιάζει να χάσουν τα περιττά κιλά Παντρεμένοι και αγρότες οι παχύσαρκοι

    2/4/2004 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας

    Μετά το γάμο παίρνουν κιλά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες και δεν κάνουν προσπάθειες να τα χάσουν, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), διαπιστώθηκε πως, ένας στους 3 Έλληνες είναι παχύσαρκος, ενώ ένας στους 5 θεωρείται υπέρβαρος. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ανδρών ζει σε αγροτικές περιοχές, σε αντίθεση με τις γυναίκες της υπαίθρου, που φαίνεται να έχουν φυσιολογικό βάρος. Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι, όσο αυξάνεται η ηλικία, οι Ελληνίδες δεν προσέχουν τη διατροφή τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στην 3η Επιστημονική Διημερίδα, που διοργανώνει η ΕΙΕΠ, στις 2 και 3 Απριλίου.

    Προσέχουν τη σιλουέτα τους στην πόλη

    Η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 17. 341 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20 - 70 ετών, από αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην πλειοψηφία τους, οι άνδρες που κατοικούν σε αστικές περιοχές φαίνεται να προσέχουν περισσότερο το βάρος τους. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών ζει στην ύπαιθρο (28,1%), ενώ οι περισσότεροι υπέρβαροι άνδρες κατοικούν σε ημιαστικές περιοχές (ποσοστό 41,6%).

    Περισσότερο προσέχουν τη διατροφή τους οι άνδρες των πόλεων, αφού, το 31,2% από αυτούς έχει φυσιολογικό βάρος. Αντιθέτως, στην πλειοψηφία τους, οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (47,7%) κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.

    Σε σχέση με την ηλικία των ερωτηθέντων, οι παχύσαρκοι άνδρες (28,8%) είναι ηλικίας 51-60 ετών. Μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρής παχυσαρκίας εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες (31-40 ετών), γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στην κατανάλωση "γρήγορου φαγητού", λόγω των εξαντλητικών ωρών εργασίας.

    Από την πλευρά των γυναικών, η ηλικιακή ομάδα των 61-70 κιλών εμφανίζει παχυσαρκία σε ποσοστό 44,7%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν κάνει καμία προσπάθεια για την απώλεια του περιττού βάρους. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός πως, οι γυναίκες με ένα παιδί δεν αφιερώνουν καμία ώρα την εβδομάδα στη γυμναστική.

    Σχετικά Links:

    Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας

    [02] Διάφορα

    Εγκλώβισε υπέρβαρο χαμστεράκι Εκτυπωτής- ποντικοπαγίδα

    2/4/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Όσοι έχετε χάμστερ, μάλλον δεν πρέπει να το ταΐζετε πολύ. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η ιστορία ενός Γερμανού φιλόζωου, που έδειχνε την αγάπη του στο χάμστερ του, δίνοντάς του πολύ φαγητό. Μάλιστα, το τάιζε τόσο πολύ, ώστε αναγκάστηκε χθες να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, για να το απεγκλωβίσει από τον εκτυπωτή! Ο Τέντι, το παχύσαρκο πονιτκάκι, ενώ έκανε τη βόλτα του στο σπίτι, θέλησε να θαυμάσει τη θέα από ψηλά και ανέβηκε στο γραφείο του αφεντικού του. Όπως καθόταν αμέριμνο στον εκτυπωτή, γλίστρησε λόγω του βάρους του και σφηνώθηκε σε αυτόν. Έντρομος ο ιδιοκτήτης ζήτησε τη βοήθεια των αστυνομικών της πόλης Φλένσμπουργκ στη βόρεια Γερμανία, οι οποίοι νόμιζαν, ότι επρόκειτο για φάρσα.

    Ζητείται δίαιτα

    Τον Τέντι και το αφεντικό του καθησύχασε ένας γείτονας, που έσπευσε να απεγκλωβίσει το υπέρβαρο χάμστερ από τον εκτυπωτή. Με λίγες γρατσουνιές και ταλαιπωρημένος από την περιπέτειά του, ο χοντρούλης Τέντι αποκοιμήθηκε στο κλουβί του. Όσο για το αφεντικό του; Μάλλον ψάχνει την κατάλληλη δίαιτα για το αγαπημένο του ζωάκι!

    [03] Διάφορα

    Κανονίστηκε και το μνημόσυνο Κηδεία για φάλαινα

    2/4/2004 2:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Φόρο τιμής σε μια νεκρή φάλαινα απέτισαν περίπου 1000 άτομα στις ακτές του Βιετνάμ. Η μεταστάς, μήκους 25 μέτρων και βάρους 30 τόνων, βρέθηκε να επιπλέει 500 μέτρα μακριά από τις ακτές, στην επαρχία Μπιν Τρε του Ανόι, και οι κάτοικοι έσπευσαν να ετοιμάσουν τις νεκρικές χοές. Οι τιμές δεν περιελάμβαναν τα γνωστά μας κόλλυβα, αλλά χρήματα, κεριά και άφθονο θυμίαμα. Οι συγκεντρωμένοι, αφού προσευχήθηκαν για τη σωτηρία της ψυχής της νεκρής φάλαινας, ενταφίασαν τη σωρό της στην παραλία. Το πρώτο μνημόσυνο καθορίστηκε να γίνει στον τόπο της ταφής, μετά από τρεις μήνες, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η εκταφή της φάλαινας και τα οστά της θα μεταφερθούν σε ναό. Και αν η τελετή σας φαίνεται περίεργη, για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών του κεντρικού και νότιου Βιετνάμ είναι ιερή και φυσιολογική, αφού οι φάλαινες θεωρούνται προστάτες των ψαράδων.

    [04] Τεχνολογία

    Διαμάχη μεταξύ Sony και Kodak "Τιτανομαχία" για τις φωτογραφικές μηχανές

    2/4/2004 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2004 3:37:01 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Αγωγή κατά της εταιρίας Kodak κατέθεσε σε αμερικανικό δικαστήριο στο Νιού Τζέρσι η ιαπωνική Sony, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον μεταξύ τους ανταγωνισμό στην αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, σημείο τριβής των δύο κολοσσών είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για 10 ψηφιακές μηχανές τύπου CyberShot, που η ενάγουσα υποστηρίζει ότι της ανήκουν. Η Sony κατηγορεί την αμερικανική εταιρία για παραβίαση του νόμου περί ευρεσιτεχνίας και ζητά χρηματική αποζημίωση και νομικά μέτρα εναντίον της. Από την πλευρά της, η Kodak αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή, ενώ, τον προηγούμενο μήνα κατέθεσε μήνυση κατά της Sony, σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την εκτύπωση και αναπαραγωγή ψηφιακών εικόνων, καθώς και την εκτέλεση τηλεοπτικών αρχείων.

    Ψηφιακή σύγκρουση

    Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιριών φαίνεται να κορυφώνεται, αφού αλληλοκατηγορούνται για αντιποίηση ευρεσιτεχνίας, ενώ καμία δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

    Ο εκπρόσωπος της Sony, Γκέραλντ Κάβαναχ, τόνισε ότι, η εταιρία του θα πάρει "δραστικά μέτρα" εναντίον οποιασδήποτε εταιρίας, που θα θελήσει να "κλέψει μία από τις δικές μας πηγές τεχνολογικής γνώσης".

    Από την πλευρά της Κόντακ δεν έγινε κανένα σχόλιο για την μηνυτήρια αναφορά, ενώ η εταιρία υπέγραψε συμφωνία με τις ανταγωνίστριες Olympus και Sanyo, προκειμένου να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά.

    Οι εντεινόμενες δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εταιριών αποδίδονται στον μεγάλο ανταγωνισμό, που επικρατεί στην αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. "Με τις τιμές να πέφτουν και την κερδοφορία να γίνεται δύσκολη, είναι λογικό οι εταιρίες να ζητούν την προστασία της ευρεσιτεχνίας", δήλωσε Ιάπωνας αναλυτής στο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η Sony έχει την πρωτοκαθεδρία στης ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αν και το μερίδιό της συρρικνώνεται διαρκώς, αφού οι ανταγωνιστές της συνάπτουν εμπορικές συμμαχίες.

    Σχετικά Links:

    Sony

    Kodak

    [05] Διεθνή

    Εισβολή Ισραηλινών στο αλ Άκσα

    2/4/2004 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2004 6:41:01 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Στην πλατεία έξω από το τέμενος αλ Άκσα, στην τρίτη ιερότερη τοποθεσία για το Ισλάμ, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, εισέβαλε την Παρασκευή η ισραηλινή αστυνομία, αφού προηγήθηκε ρίψη πετρών από νεαρούς Παλαιστίνιους εναντίον αστυνομικών και Εβραίων προσκυνητών στο Τείχος των Δακρύων, όπως ανακοινώθηκε. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και στο εσωτερικό του τεμένους αλ Άκσα, για να διαλυθούν οι Παλαιστίνιοι, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν πως συνελήφθησαν 14 Παλαιστίνιοι, ενώ παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν προκάλεσαν την αστυνομία. Πολλοί προσκυνητές, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, είχαν καταφύγει στο τζαμί. Νωρίτερα, ο Ισραληλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε σε συνέντευξή του πως "ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, δεν διαθέτει καμία εγγύηση για τη ζωή του". Για κλιμάκωση άνευ προηγουμένου με επικίνδυνες συνέπειες, κάνει λόγο η Παλαιστινιακή Αρχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

    [06] Διεθνή

    Βρέθηκε βόμβα σε ισπανικό σιδηρόδρομο

    2/4/2004 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2004 7:48:22 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    ''Την ίδια υφή και πιθανή προέλευση'' έχουν τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν την Παρασκευή στις γραμμές της υπερταχείας αμαξοστοιχίας που εκτελεί το δρομολόγιο Μαδρίτη-Σεβίλλη, με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Μαρτίου του 2004 στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μηχανισμός αποτελείτο από μια τσάντα με δέκα κιλά εκρηκτικά, συνδεδεμένα με ένα πυροκροτητή με καλώδιο μήκους 136 μέτρων. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός, αλλά και το βασκικό πρακτορείο Vasco Press, τα εκρηκτικά περιέχουν τον ίδιο τύπο δυναμίτιδας, Goma 2 Eco, με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Στο μεταξύ, τρεις ακόμη ύποπτοι για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη αφέθηκαν ελεύθεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, η κίνηση στους ισπανικούς σιδηρόδρομους αυξάνεται κατακόρυφα, ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

    Δεν ήταν ολοκληρωμένος ο μηχανισμός

    Σύμφωνα με το Vasco Press, η βόμβα περιείχε χάλκινο πυροκροτητή ίδιον με αυτούς που είχαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί των επιθέσεων στη Μαδρίτη , που προκάλεσαν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.900.

    Όμως, η βόμβα που ανακαλύφθηκε σήμερα δεν ήταν δυνατόν να εκραγεί γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή της, πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Τον εκρηκτικό μηχανισμό εντόπισε υπάλληλος των κρατικών σιδηροδρόμων στις γραμμές της υπερταχείας στο ύψος του Μοθεχόν, στην επαρχία του Τολέδο, περίπου 60 χλμ. νότια της Μαδρίτης και αμέσως ειδοποίησε τους άντρες της πολιτοφυλακής.

    Η πολιτοφυλακή ανακοίνωσε πως είχε επιθεωρήσει τις γραμμές στις 8:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και δεν είχε εντοπίσει κάτι ύποπτο, γεγονός που σημαίνει πως η βόμβα τοποθετήθηκε ανάμεσα στις 8:30 και στις 12:20 (ώρα Ελλάδας), ώρα που διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων που εκτελούσαν το δρομολόγιο αυτό.

    Ελεύθεροι τρεις ακόμη ύποπτοι

    Ισπανός δικαστής έδωσε την Παρασκευή εντολή να αφεθούν ελεύθερα άλλα τρία άτομα. τα οποία ήταν υπό κράτηση ως ύποπτα για συμμετοχή στις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη, δύο Σύριοι και ένας Μαροκινός, ανακοίνωσε αξιωματούχος του δικαστηρίου.

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να θεμελιωθεί κατηγορία σε βάρος τους, και οι τρεις που αφέθηκαν ελεύθεροι, πρέπει να τηρούν ενήμερη την αστυνομία για τον τόπο διαμονής τους, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Μετά από τη σημερινή εξέλιξη, εξακολουθούν να κρατούνται 16 για την ίδια υπόθεση, πίσω από την οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται ισλαμιστές συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα.

    Ο Χουάν ντελ Ολμο, ο δικαστής που διεξάγει τις ανακρίσεις, έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των 14 από τους 16 κρατούμενους. Η απόφαση για την τύχη των δύο άλλων αναμένεται αργότερα σήμερα. Συνολικά, συνελήφθησαν 24 άτομα, από τα οποία έχουν αφεθεί ελεύθερα τα οκτώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγιδευμένες επιστολές στην Ισπανία

    [07] Τεχνολογία

    Πιστωτικές κάρτες με ραδιοκύματα Αγορές με δακτυλικό αποτύπωμα

    2/4/2004 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Στο μέλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τις συμβατικές υπογραφές με στυλό και τους κωδικούς PIN, στις αγορές μας με πιστωτική κάρτα. Αυτό υποστηρίζει επιστήμονας του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο οποίος προτείνει μια πρωτότυπη πιστωτική κάρτα, που θα λαμβάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα ως ψηφιακή υπογραφή. Σύμφωνα με τον Τεντ Σέλκερ, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος κουνά τα δάκτυλά του στην κάρτα, δημιουργεί χαρακτηριστικά και μοναδικά γι αυτόν ραδιοκύματα. Η ιδέα των ραδιοκυμάτων στις πιστωτικές κάρτες δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ήδη η Mastercard δοκιμάζει αυτή την τεχνολογία, με το όνομα RFID, σε 15.000 Αμερικανούς πελάτες της. Ωστόσο, στην προοπτική αυτή αντιδρούν οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα και άλλοι επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι, οι καταναλωτές θα γίνουν ευάλωτοι στις κλοπές.

    Στο στάδιο της δοκιμής

    Η τεχνολογία RFID, που στέλνει ειδικά ραδιοκύματα, δοκιμάζεται ήδη στις ΗΠΑ, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν τη διεύρυνση της χρήσης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές θα κουνούν τα δάκτυλα τους σε ειδικά "ταμεία", τα οποία θα λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την πιστωτική κάρτα. Ο καθηγητής Σέλκερ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και συνιστά τη χρήση της RFID και ως δικλείδα ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΜΙΤ, η κίνηση των δακτύλων μπροστά από έναν ειδικό αισθητήρα μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά του. "Αυτή ακριβώς την ιδιότητα προτείνω, για να συμπληρώσουμε ή να αλλάξουμε τον τρόπο επικύρωσης μιας πιστωτικής κάρτας", εξηγεί ο ίδιος στο BBC.

    Μάλιστα, ο κ. Σέλκερ υπογραμμίζει τα οφέλη της ιδέας του, λέγοντας πως, θα διευκολύνει τους καταναλωτές, αφού θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους με τα δάκτυλα τους και χωρίς τη χρήση άλλων μέσων.

    Ωστόσο, οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων αντιδρούν στην τεχνολογία RFID, υποστηρίζοντας πως, τα ραδιοκύματα μπορούν να "φακελώσουν" τους ανθρώπους, μεταβιβάζοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε όποιον το επιθυμεί. Παράλληλα, επιστήμονες επικρίνουν τη χρήση ραδιοκυμάτων στις πιστωτικές κάρτες, λέγοντας πως, ο καταναλωτής γίνεται εύκολη λεία για τους κλέφτες.

    Ο Μπιλ Τόμσον, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, υποστηρίζει πως το σύστημα RFID είναι ευάλωτο στις κλοπές. "Σίγουρα κανείς δεν θέλει μια πιστωτική κάρτα που ανιχνεύεται ενώ απουσιάζει. Σίγουρα ο καθένας θέλει να ρυθμίζει ο ίδιος πότε ανοίγει και πότε κλείνει ο λογαριασμός του", καταλήγει ο κ. Τόμσον.

    Σχετικά Links:

    RFID

    Εργαστήρια MIT

    [08] Κυπριακό

    Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Πυρετός διαβουλεύσεων στην Κύπρο

    2/4/2004 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2004 8:32:25 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης και το τελικό σχέδιο του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Τα πολιτικά κόμματα έχουν αρχίσει ήδη τη διαδικασία αξιολόγησης του τελικού σχεδίου Ανάν, ενώ εκδηλώθηκε η πρώτη έμμεση θετική τοποθέτηση έναντι του σχεδίου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς και τα κόμματα ξεκίνησαν τη διαδικασία αξιολόγησης του σχεδίου.

    Συσκέψεις κομμάτων

    Σήμερα και αύριο τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου ξεκινούν κύκλο ενημερωτικών συσκέψεων για το πέμπτο σχέδιο Ανάν, ώστε να αποφασίσουν άμεσα τη στάση την οποία θα υιοθετήσουν επί του σχεδίου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για τις διαδικασίες στη Λουκέρνη που οδήγησαν στην υποβολή του πέμπτου σχεδίου Ανάν. Ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα καταρτίσει την πρότασή της, την οποία θα στείλει σε παγκύπρια συνδιάσκεψη την Τετάρτη, 14 Απριλίου. Επίσης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα διαβουλευθεί και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τα συνεργαζόμενα στην κυβέρνηση κόμματα προτού ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, "χωρίς αυτό να υπονοεί ότι το κάθε κόμμα δεν είναι ελεύθερο να μελετήσει σε βάθος με σύνεση και ψυχραιμία το σχέδιο, λαμβάνοντας όλους τους παράγοντες υπόψη, και να πάρει αποφάσεις". "Πρόκειται για την τύχη του λαού μας και δεν πρέπει να παίρνουμε αυθόρμητες, αυθαίρετες και απροβλημάτιστες αποφάσεις και θέσεις. Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει μια συγχορδία πιέσεων και καταπιέσεων", υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    Στις 4 το απόγευμα, η Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών σε έκτακτη συνεδρία ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Βασιλείου για τις εξελίξεις στη Λουκέρνη. Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι η απόφαση έναντι του σχεδίου Ανάν πρέπει να ληφθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο "όχι". Επίσης, παραδέχθηκε ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει αρνητικά σημεία, αλλά και αρκετά πλεονεκτήματα.

    Στις 5.30 το απόγευμα, συνήλθε το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για να ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Πρόεδρο του κινήματος Γιαννάκη Ομήρου για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελβετία.

    Το πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) συνέρχεται από τις 6, για να ενημερωθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ελβετία και το πέμπτο σχέδιο Ανάν. Το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε θετικός ως προς το πέμπτο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι δεν είναι χειρότερο από το τρίτο καί πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ακόμα καί με μια απλή ανάγνωση. Παράλληλα, συνέστησε σε όλους νηφαλιότητα καί ψυχραιμία , προκειμένου να γίνει προσεκτική μελέτη του σχεδίου. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο μη λύσης και τα θετικά ή αρνητικά της λύσης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενημερώνοντας αντικειμενικά το λαό προβάλλοντας μόνο την αλήθεια.

    Η Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών , ενημερώνεται από τις 18:30, από το Γενικό Γραμματέα του κινήματος Γιώργο Περδίκη.

    Το Σάββατο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να μελετήσει τα αποτελέσματα των διευρυμένων συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας καθώς και το πέμπτο σχέδιο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης, συνέρχεται το Εκτελεστικό Γραφείο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ σε κοινή συνεδρία υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου για ενημέρωση επί τελικού σχεδίου Ανάν και προγραμματισμό των ενεργειών και της στάσης του κόμματος ενόψει του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αναμένεται ότι θα προγραμματιστεί συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

    Το απόγευμα, θα συνεδριάσει το εκτελεστικό γραφείο του ΑΔΗΚ, ενώ στις 16.30 οι Νέοι Ορίζοντες συγκαλούν έκτακτο παγκύπριο συνέδριο για να ενημερωθεί και να αποφασίσει για τη στάση του κόμματος επί του τελικού σχεδίου Ανάν και το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να περάσει το μήνυμα ενός ισχυρού "Όχι", προκειμένου ο κυπριακός λαός να απεγκλωβιστεί από τη λογική του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Κουτσού δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του κόσμου θα τοποθετηθεί αρνητικά ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

    Στο μεταξύ, το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά το αρχείο πληθυσμού και συγκεκριμένα την πρόνοια για τη διαδικασία των ενστάσεων, ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου. Η τροποποίηση προνοεί μείωση του χρόνου ανάρτησης του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου, από 10 μέρες σε τρεις, ώστε να παρασχεθεί ικανοποιητικός χρόνος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Το νόμο περί δημοψηφισμάτων συζήτησε το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τον απέστειλε στη Βουλή ζητώντας την ψήφισή του με σύντμηση των διαδικασιών.

    Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο άρχισε σήμερα τη συζήτηση πρακτικών μέτρων για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, παρά μόνο τεχνικά, που θα επιλυθούν. Πρόσθεσε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα παρουσίας παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στα δημοψηφίσματα.

    Αξιολόγηση σχεδίου από τους Τουρκοκυπρίους

    Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς και τα πολιτικά κόμματα άρχισαν την αξιολόγηση του τελικού σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού. Σε τετράωρη σύσκεψη υπό τον Ραούφ Ντενκτάς μελετήθηκε το κείμενο του σχεδίου, με συμμετοχή του "υπουργού Εξωτερικών" Σερντάρ Ντενκτάς, του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Εργκούν Ολγκούν και του "αντιπροσώπου" του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Οσμάν Ερτούγκ. Το Τουρκικό Ρεπουπλικανικό Κόμμα του "πρωθυπουργού" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνεδριάζει απόψε στη Λευκωσία για να αξιολογήσει τις αλλαγές επί του σχεδίου. Το κόμμα αναμένεται να τοποθετηθεί οριστικά σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

    Το τελικό σχέδιο Ανάν αναμένεται να μελετήσει απόψε και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί έχει ήδη ανακοινώσει ότι από σήμερα εγκαινιάζει εκστρατεία υπέρ του δημοψηφίσματος.

    Στο μεταξύ, ο "ψευδοπρωθυπουργός" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, ενώ ο Σερντάρ Ντενκτάς παρουσιάζεται αναποφάσιστος, ο οποίος δήλωσε ότι το νέο σχέδιο Ανάν έχει τις ελλείψεις του και ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί νίκη.

    Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο τελικό σχέδιο Ανάν βρίσκουν απήχηση στις προτεραιότητες που είχε θέσει η τουρκική πλευρά. Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς ο κ. Γκιουλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κατοχικός ηγέτης θα αλλάξει γνώμη, όταν ενημερωθεί πλήρως από την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις συνομιλίες της Ελβετίας. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" γράφει σήμερα ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε από την τουρκική εθνοσυνέλευση να συνέλθει στις 6 Απριλίου προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τουρκοκυπριακές εφημερίδες εκτιμούν ότι αν η Τουρκία πει "ναι" σχέδιο Ανάν, τότε είναι αδύνατο ο Ντενκτάς να πείσει τους ψηφοφόρους να πουν όχι.

    Ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ντε Σότο

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο θα παρουσιάσει το σχέδιο Ανάν σε ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου και στη συνέχεια αναμένεται να γίνει μία δήλωση με την οποία θα καλούνται και οι δύο πλευρές να το εγκρίνουν στα χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου.

    Ο Ντε Σότο σχεδιάζει να συζητήσει με το Συμβούλιο Ασφαλείας το είδος των αλλαγών που χρειάζονται στην αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, αν τελικά οι δύο πλευρές εγκρίνουν το σχέδιο επανένωσης του νησιού.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ντε Σότο, δεν πρόκειται να ζητήσει από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσουν την προτεινόμενη λύση, αλλά θα επαναλάβει τη θέση που διατύπωσε ο κ. Ανάν στη Λουκέρνη, ότι η επιλογή είναι μεταξύ του συγκεκριμένου σχεδίου λύσης ή της μη λύσης.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι υπάρχουν χώρες, που θα επιθυμούσαν άμεση "παρέμβαση" του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ του σχεδίου Ανάν, αλλά φαίνεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της Ρωσίας.

    Πάντως, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επαναλάβουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα εκφράσουν την ελπίδα για συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου, ώστε την 1η Μαΐου να ενταχθεί ένα ενωμένο νησί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο από το 1964, αριθμεί σήμερα 1200 άνδρες.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπους συζήτησε το Κυπριακό και το τελικό σχέδιο λύσης του προβλήματος, τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όσο και με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    "Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το σχέδιο του κ. Ανάν παρουσιάζει έναν συμβιβασμό στον οποίο κανένα μέρος δεν παίρνει όλα όσα επεδίωκε, αλλά διασφαλίζει τα κύρια συμφέροντα όλων των μερών" είπε ο κ. Μακλίλαν, υπογραμμίζοντας την προθυμία των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον κυπριακό λαό, ώστε "να μπορέσει να εκμεταλλευθεί αυτή την ιστορική ευκαιρία".

    Σε ανακοίνωση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Ανταμ Ερελι επανέλαβε τη σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στο τελικό σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε "δίκαιο συμβιβασμό" που προσφέρει "πλαίσιο για ένα ασφαλές μέλλον".

    Ο κ. Ερελι διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Κύπρου ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της λύσης, και γι αυτό θα συμβάλλουν οικονομικά κατά την προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Υποστήριξε δε επανειλημμένα ότι τα μέρη "συμφώνησαν να αποδεχθούν το σχέδιο". Μετά τις επισημάνσεις δημοσιογράφων ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο, εξήγησε ότι τα μέρη έχουν συμφωνήσει να το δεχθούν ως το σχέδιο που θα θέσουν σε δημοψηφίσματα.

    Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, θα συνεχίσουν να δηλώνουν ότι το σχέδιο είναι προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών και θα ενθαρρύνουν την αποδοχή του, αν και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι "φυσικά εναπόκειται τελικά στους πολίτες της Κύπρου να αποφασίσουν".

    Επανέλαβε τέλος ότι η επιλογή που υπάρχει είναι μεταξύ αυτής της λύσης και καμίας λύσης, και εξέφρασε την άποψη της Ουάσιγκτον ότι "μια ενιαία Κύπρος, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα, είναι μια Κύπρος με "όραμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για το μέλλον", η οποία είναι προτιμότερη από την Κύπρο της διαίρεσης και της τριβής του παρελθόντος.

    [09] Αθλητισμός

    Μεγάλη απώλεια για την αθλητική οικογένεια Το τελευταίο αντίο στο Γιάννη Κυράστα

    2/4/2004 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2004 8:47:58 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κηδεύτηκε το απόγευμα από το νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής, ο Γιάννης Κυράστας. Κοντά του για το "τελευταίο αντίο", βρέθηκαν, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι του, εκπρόσωποι του αθλητικού κόσμου και της πολιτικής ηγεσίας. Ο 53χρονος Έλληνας τεχνικός δεν κατάφερε να αντέξει τη μάχη με το θάνατο και άφησε την Πέμπτη το απόγευμα την τελευταία του πνοή. Είχε εισαχθεί στις 6 Μαρτίου στην Ευρωκλινική με βαριάς μορφής σηψαιμία και παρά τις προσπάθειες των θεράποντων ιατρών, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της υγείας του.

    Θρήνος

    Ηταν όλοι τους εκεί... Φίλοι, συγγενείς, συμπαίκτες, αλλά και αντίπαλοι.

    Τα πρόσωπα ήταν βουβά, αμίλητα, ανέκφραστα, τα μάτια κατακόκκινα.

    Η συγκίνηση κορυφώθηκε, όταν η μικρή κόρη του Γιάννη Κυράστα, η Βέρα, ξέσπασε σε φωνές και λυγμούς μέσα στην εκκλησία, αφού δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν θα ξανάβλεπε τον πατέρα της.

    Λίγο αργότερα ήρθε και το ξέσπασμα της μητέρας του Γιάννη Κυράστα , που μέσα στην παραζάλη της, φώναζε στο γιο της ότι "θα πάει σύντομα να τον βρει".

    Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μη δάκρυσε, όταν η σύζυγός του Ρούλα, βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να ευχαριστήσει όλους όσοι, βρέθηκαν κοντά στην οικογένεια, τις τελευταίες μέρες και συμπαραστάθηκαν ηθικά στο σύζυγό της, όλο το διάστημα της δοκιμασίας του.

    Οι επικήδειοι εκφωνήθηκαν από τον Αντώνη Αντωνιάδη, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, αλλά και από τον Κώστα Πολυχρονίου.

    Εκπρόσωποι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας

    Στην τελευταία του κατοικία, συνόδεψαν τον Γιάννη Κυράστα, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της αθλητικής οικογένειας και της πολιτικής ηγεσίας.

    Μεταξύ αυτών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο τέως πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος, σύσσωμη η ομάδα του Παναθηναϊκού, ο Αργύρης Μήτσου, ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο Γιάννης Καρράς, ο Σάκης Σταυρόπουλος, ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης, ο Δημήτρης Σκιάνης, ο Γιάννης Ζαβραδινός, ο Σπύρος Λιβαθηνός, ο Μίμης Δομάζος, ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Τάκης Λουκανίδης, ο Νίκος Βαμβακούλας, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Τότης Φυλακούρης, ο Χρήστος Αβανίτης, ο πρόεδρος της Κέρκυρας Σπύρος Καλογιάννης, ο Αχιλλέας Μπέος, ο Γιώργος Χατζάρας, ο Σούλης Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Βλάχος, ο Κώστας Φραντζέσκος, ο Μπλένταρ Κόλα, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ο Πέτρος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Καρούλιας, ο Νίκος Πατσιαβούρας, ο Νίκος Κωστένογλου, ο Σπύρος Μαραγκός, ο Νίκος Κωστένογλου, ο Μιχάλης Καψής και ο Ανθιμος Καψής, ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Αντώνης Κασδοβασίλης, ο Γιάννης Τάτσης, ο Πέτρος Μίχος, ο Χρήστος Δάρρας.

    " Ο Γιάννης Κυράστας, ήταν σπουδαία προσωπικότητα και ξεχώριζε ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής. Ήταν μαχητής με ιδέες και ήθος και το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να κάνει κουράγιο η οικογένεια του» δήλωσε ο Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς.

    Στεφάνια έστειλαν, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, όλες οι ομάδες της Α' της Β' και της Γ' Εθνικής κατηγορίας, αλλά και πολλοί ποδοσφαιριστές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιδεινώθηκε ξαφνικά η υγεία του Κυράστα

    Αναπνέει μόνος του ο Κυράστας

    Βγαίνει από την εντατική ο Κυράστας

    Ικανοποιητικά τα νέα για τον Κυράστα

    Κερδίζει τη μάχη της ζωής ο Γιάννης Κυράστας

    Οι πιο κρίσιμες ώρες για το Γιάννη Κυράστα

    Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση του Γ. Κυράστα

    Στην εντατική ο Γιάννης Κυράστας

    [10] Τεχνολογία

    Θα πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια Και τρίτος τουρίστας του Διαστήματος

    2/4/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse - CNN

    Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας και επιστήμονας, θα είναι ο τρίτος τουρίστας του Διαστήματος. Ο 58χρονος Γκρέγκορι Όλσεν, θα ταξιδεύσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Απρίλιο του 2005 και θα παραμείνει εκεί για μία βδομάδα. Το κόστος του ταξιδιού, όπως ανακοίνωσε η Space Adventures, η εταιρεία που είχε διοργανώσει και στα παρελθόν τα ταξίδια του Ντένις Τίτο το 2001 και του Μαρκ Σατελγουόρθ το 2002, θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια δολάρια . Ο Ολσεν, ο οποίος έφτιαξε μία τεράστια περιουσία χάρη στις εφευρέσεις του στα οπτικά σκοπεύει μάλιστα να αξιοποιήσει την επταήμερη παραμονή του διάστημα για να καταγράψει με τη βοήθεια υπέρυθρων αισθητήρων τη μόλυνση και τα επίπεδα της θερμότητας στην ατμόσφαιρα της Γης.

    Ενθουσιασμένος για την εμπειρία

    Σε δηλώσεις του, ο Ολσεν, εμφανίζεται ενθουσιασμένος για το ταξίδι του. Καλεί μάλιστα και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

    "Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείτε να το κάνετε και εσείς " τονίζει.

    Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου για την ασφάλεια του, καθώς όπως υποστηρίζει "δυστυχήματα με αεροπλάνα και αυτοκίνητα συμβαίνουν καθημερινά, αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος δεν τα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του".

    Ο Αμερικανός επιχειρηματίας θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες για τη Ρωσία, όπου θα υποβληθεί σε εξάμηνη εκπαίδευση .

    Το ταξίδι του έχει προγραμματισθεί για τον Απρίλιο του 2005, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι είναι πολύ πιθανό αυτό να πραγματοποιηθεί τελικά τον Οκτώβριο.

    [11] Εσωτερικά

    Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ Ξεκάθαρη στάση για το Κυπριακό

    2/4/2004 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σημαντικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος που άρχισε σήμερα, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ για την πολιτική που ήδη εφαρμόζει. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της στο Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έκανε λόγο για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. "Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι το κόμμα του θα πάρει ξεκάθαρη θέση επί του σχεδίου Ανάν. Επίσης, υπογράμμισε ότι η μή λύση του πολιτικού προβλήματος σημαίνει διαιώνιση της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου.

    Εθνικά θέματα το Κυπριακό και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί και σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία στη Λευκωσία για να έχει συνομιλίες με ολόκληρη την κυπριακή πολιτική ηγεσία. "Δεν θα φοβηθούμε να πούμε ναι ή όχι", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές.

    Τις επόμενες μέρες, είπε, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τόλμη , αλλά και βαθιά αίσθηση της ιστορικής ευθύνης θα υπάρξει μελέτη και εκτίμηση του πέμπτου και τελικού σχεδίου Ανάν και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκφράσει με καθαρότητα τις θέσεις του, υπερασπιζόμενο τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και τον πατριωτικό χαρακτήρα του ίδιου του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία χαρακτήρισε ως εθνικά ζητήματα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ τα οδήγησε στην τελική τους φάση με απόλυτη επιτυχία. Και για μεν το Κυπριακό ανέφερε ότι αυτό το πέτυχε ανατρέποντας τα τετελεσμένα ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου , την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό πρόβλημα ένα βήμα πριν την οριστική του επίλυση. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προετοίμασε τη χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανατρέποντας όλες τις πολεμικές, τις αμφισβητήσεις και τις δυσοίωνες προβλέψεις.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ως κυβέρνηση, αντιτάχθηκε στη λογική της ακινησίας που οδηγούσε το Κυπριακό στη λήθη δίνοντας πάντα τον αγώνα για την επίτευξη της λύσης. Και πρόσθεσε ότι η μή λύση ισούται με τη διαιώνιση της διχοτόμησης και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο τελικός λόγος ανήκει βεβαίως στο λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αλλά όλοι οφείλουν να αξιολογήσουν προσεκτικά και ψύχραιμα το σχέδιο Ανάν, στο πλαίσιο της προοπτικής ένταξης της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της εκτίμησης των συνεπειών της μιας ή της άλλης επιλογής, δηλαδή της αποδοχής και της απόρριψης του σχεδίου.

    Ευρωεκλογές: το μεγάλο στοίχημα

    Κατά την ομιλία του τόνισε ότι η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα ένα σταθμό και μια αφετηρία . Σταθμό για την κεφαλαιοποίηση του τεράστιου έργου που προσέφερε η δημοκρατική παράταξη στη διαδρομή 30 ετών και αφετηρία για την πορεία του Κινήματος στη νέα εποχή. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τη στρατηγική του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

    Με το τρίπτυχο νέα εποχή - νέα μεταπολίτευση - νέο ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τα βήματα και τις αποφάσεις για το νέο ξεκίνημα του κόμματος, σημειώνοντας πως πρέπει να επανακαθοριστούν στόχοι, ιδεολογικές προσεγγίσεις, δομές, λειτουργίες, μηνύματα για να προσελκυστεί ο πολίτης στην πολιτική. Σχετικά με τα οργανωτικά, ανακοίνωσε ότι όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά και άλλα όργανα του ΠΑΣΟΚ θα εκλέγονται με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και ότι δεν δημιουργεί ούτε νέες ούτε παλιές ηγετικές ομάδες, αλλά δίνει τη δυνατότητα, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες να αναδειχθούν όλα τα στελέχη που προσφέρουν.

    Οσον αφορά στις ευρωεκλογές , ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα αυτών των εκλογών είναι να δεσμευτούν όλοι οι σοσιαλιστές της Ευρώπης για την κοινωνική-πράσινη (οικολογική) Ευρώπη του 2010. Οι κυρίαρχοι στόχοι για την Ευρώπη του 2010, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι η πλήρης απασχόληση, η μείωση του ποσοστού φτώχειας σε κάθε χώρα στο μισό του σημερινού και η δυνατότητα πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας όλων των πολιτών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες σε αυτές τις εκλογές τόνισε επιλέγουν πολιτικές για την Ευρώπη, την Ελλάδα αλλά και για τον κάθε πολίτη χωριστά.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ευρωψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα έχουν την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβώς τη διαδικασία, όμως -όπως ανέφερε- αυτή θα είναι σύμφωνη με τις αρχές του ΠΑΣΟΚ και τις ανάγκες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών από τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [12] Υγεία

    Πολύτιμο εργαλείο για τους καρδιολόγους Εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές τώρα προβλέπονται!

    2/4/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Τη δημιουργία ενός προγράμματος υπολογιστή που μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών, ανακοίνωσαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας. Το HeartScore, διαμορφώνει ένα προφίλ επικινδυνότητας για κάθε ασθενή και κάνει προβλέψεις με ορίζοντα δεκαετίας. Λαμβάνει υπ όψιν του διαφορετικές παραμέτρους, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα, αλλά και την ηλικία και το φύλο του ασθενή. Έχει επίσης τη δυνατότητα αλλαγής πρόβλεψης, σε περίπτωση που κάποια στοιχεία για τον ασθενή αλλάξουν, όπως για παράδειγμα αν κόψει το κάπνισμα. Οι γιατροί, μπορούν να κατεβάσουν το πρόγραμμα εντελώς δωρεάν από το δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας (http://www.escardio.org/HeartScore).

    Σχετικά Links:

    Κατεβάστε το πρόγραμμα

    [13] Εσωτερικά

    Στη δίκη του ΕΛΑ Κατέθεσε ο Μ. Νηστικάκης

    2/4/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με την κατάθεση του πρώην υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχάλη Νηστικάκη ολοληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Ελισάβετ Μπρίλλη κάλεσε για κατάθεση την Δευτέρα το πρωί στο δικαστήριο την πρώην σύζυγο του Αγγελέτου Κανά, κ. Σοφία Κυριακίδου. Ωστόσο, αν το δικαστήριο επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Στέλιο Παπαθεμελή, ώστε να βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας στο δικαστήριο, η κατάθεσή του θα προηγηθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταθέτει ο Νηστικάκης για τον ΕΛΑ

    [14] Διεθνή

    Ο Μάικλ Γκρέιντ νέος πρόεδρος του BBC

    2/4/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Διορίστηκε την Παρασκευή πρόεδρος του BBC, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρώην γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 Μάικλ Γκρέιντ, 61 ετών. Ο διορισμός του Γκρέιντ, διακεκριμένης προσωπικότητας των βρετανικών ΜΜΕ, αφού εγκρίθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ, είχε ήδη ανακοινωθεί το πρωί από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Ο Γκρέιντ αντικαθιστά στην κορυφαία θέση του BBC τον Γκάβιν Ντέιβις, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις 28 Ιανουαρίου, ημέρα δημοσίευσης της έκθεσης του δικαστή Μπράιαν Χάτον για την πολύκροτη υπόθεση Κέλι. Χαρισματική προσωπικότητα και ανεξάρτητο πνεύμα, ο Γκρέιντ προέρχεται από διάσημη οικογένεια ανθρώπων της σοουμπίζνες και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα τη δεκαετία του '60 στην εφημερίδα ταμπλόιντ "Ντέιλι Μίρορ" ως αθλητικός συντάκτης.

    Σχετικά Links:

    BBC

    [15] Ιράκ

    Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Βαγδάτης

    2/4/2004 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια σε πολλά κτίρια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά. Η Βαγδάτη βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επιθέσεων, καθώς πλησιάζει η επέτειος της ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν, στις 9 Απριλίου. Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στο Ιράκ τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τρεις άνδρες που επιχειρούσαν να τοποθετήσουν βόμβα στην περιοχή Χαουίτζα, 50 χλμ. δυτικά του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν όταν αυτή εξερράγη πρόωρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 April 2004 - 17:50:57 UTC