Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κίνα Βλάπτει την υγεία των νέων ο εκσυγχρονισμός
  • [02] Λέει το 84,7% των Ελληνοκυπρίων "Όχι στο σχέδιο Ανάν"
  • [03] Ενα 6χρονο παιδί τραυματίστηκε Βομβιστικές επιθέσεις σε πόλεις του Ιράκ
  • [04] Στην Τουρκία Συλλήψεις ακροαριστερών μελών
  • [05] Μεταξύ των θυμάτων κι ένα 7χρονο αγοράκι Πολύνεκρο τροχαίο στο
  • [06] Στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Νεκρός ο "εγκέφαλος" της
  • [07] Στη Λευκωσία αντιπροσωπεία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ Πυρετός διαβουλεύσεων
  • [08] Κάλεσμα του σκληροπυρηνικού ηγέτη των Σιιτών "Να τρομοκρατείτε τους
  • [09] Ακύρωση της περιβαλλοντικής μελέτης του προαστιακού

    [01] Υγεία

    Στην Κίνα Βλάπτει την υγεία των νέων ο εκσυγχρονισμός

    4/4/2004 10:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2004 4:31:05 μμ)

    Ο εκσυγχρονισμός στην Κίνα φαίνεται ότι έχει άσχημο αντίκτυπο στην υγεία των νέων ανθρώπων και ειδικότερα των εφήβων, οι οποίοι παρουσιάζουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας της Κίνας, περίπου 30 εκατ. έφηβοι κάτω των 17 ετών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και διανοητικά προβλήματα. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Υπουργείου η υιοθέτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην Κίνα έχει και αρνητικά αποτελέσματα, όπως οι διανοητικές ασθένειες που είναι από τις σημαντικότερες νόσους της σύγχρονης κοινωνίας. Για το λόγο αυτό η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κίνας, το υπουργείο Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Παιδείας, και η εφημερίδα "Κινεζική Ημερησία", ξεκίνησαν από κοινού ένα πρόγραμμα για την βελτίωση της ψυχολογικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στα σχολεία της χώρας. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1,7 δισ. κατοίκους.

    [02] Κυπριακό

    Λέει το 84,7% των Ελληνοκυπρίων "Όχι στο σχέδιο Ανάν"

    4/4/2004 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2004 12:24:04 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    Ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, σε Ελλάδα και Κύπρο, λίγα μόνο 24ωρα από την απόφαση της Λουκέρνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων λένε "όχι" στο σχέδιο Ανάν. Συγκεκριμένα, το 84,7% των Ελληνοκυπρίων και το 61,7% των πολιτών στην Ελλάδα τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν. Παρόλα αυτά, σημαντικό ρόλο για την απόφαση που θα πάρουν οι μισοί ψηφοφόροι στην Κύπρο, θα διαδραματίσει η θέση που θα υιοθετήσουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος (38,1%)και τα πολιτικά κόμματα της Μεγαλονήσου (25,8%). Όλα αυτά, ενώ το 54,3% στην Ελλάδα και το 31,9% στην Κύπρο δεν γνωρίζει ακόμη τα βασικά σημεία του σχεδίου.

    Αδικη χαρακτηρίζουν τη λύση που προτείνει ο γγ του ΟΗΕ

    Αδικο θεωρούν το σχέδιο Ανάν για την ελληνοκυπριακή πλευρά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με τους Ελληνοκυπρίους να παρουσιάζουν ποσοστό 91,5% και των Ελλήνων 69,3% . Τα ποσοστά αυτά έχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των ελληνικών κομμάτων (68,9% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και 73,5% της ΝΔ θεωρούν άδικη τη λύση, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τα κόμματα της Αριστεράς).

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως το πόσο έχει επηρεαστεί η κοινή γνώμη, από το κλίμα κυρίως, αφού το 54,3% στην Ελλάδα και το 31,9% στην Κύπρο δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τα βασικά σημεία του σχεδίου.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η αρνητική στάση των ερωτηθέντων για το σχέδιο Ανάν που καταγράφει η δημοσκόπηση, μόνο το 50% δηλώνει "βέβαιο" ή "μάλλον βέβαιο" για το τί θα ψηφίσει, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (46,1%) δεν είναι "καθόλου βέβαιο" για το τι θα πράξει στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης των ψηφοφόρων παίζουν η θέση που θα πάρουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και τα κόμματα. Συγκεκριμένα, το 38,1% δηλώνει ότι θα επηρεαστεί "πολύ" ή "αρκετά" από τη στάση του Κύπριου πρόεδρου, ενώ το 25,8% δηλώνει ότι θα επηρεαστεί "πολύ" και "αρκετά" από την τελική θέση που θα πάρει το κόμμα το οποίο ψηφίζει. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό . Το 34,4% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και το 34,7% του ΔΗΚΟ απαντούν ότι θα επηρεαστούν "πολύ" και "αρκετά", ενώ οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού εμφανίζουν ποσοστό μικρότερο, δηλ. 23,9%.

    Στην Ελλάδα, το 61,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα απέρριπτε το σχέδιο Ανάν, ενώ το 17,7% θα το αποδεχόταν. Ειδικότερα, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται περισσότεροι θετικοί επί του σχεδίου, καθώς το 26,3% θα το υπερψήφιζε και 59% θα το απέρριπτε. Σε αντίθεση με τους οπαδούς της ΝΔ, αφού το 15,1% θα το υπερψήφιζε και το 68,9% θα το απέρριπτε.

    Δεν πιστεύουν σε θετικότερη έκβαση για το Κυπριακό

    Οσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Λουκέρνη, το 52,8% στην Ελλάδα δηλώνει "πολύ" και "αρκετά" ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Κώστα Καραμανλή. Να σημειωθεί ότι το 38,5% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 16,5% της ΝΔ εμφανίζεται "λίγο" ή "καθόλου" ικανοποιημένο.

    Για ττους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς και ειδικότερα του Τάσσου Παπαδόπουλου, η πλειοψηφία των Κυπρίων εμφανίζεται ικανοποιημένη σε ποσοστό 84,1%.

    Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης παρουσιάζεται απαισιόδοξη για θετικότερη έκβαση του Κυπριακού εάν ξεκινούσε νέος γύρος συνομιλιών. Το 42,9% στην Κύπρο πιστεύει ότι "τα πράγματα" θα έμεναν τα ίδια, το 22,4% ότι θα έπαιρναν πιο αρνητική τροπή, ενώ μόλις το 20,6% πιστεύει θα διαμορφωνόταν πιο θετική στάση για τους Ελληνοκυπρίους.

    Στην ερώτηση ποιο είναι τα πιο σημαντικά "αγκάθια" του σχεδίου Ανάν , οι Κύπριοι με 18,5% εκτιμούν πως είναι η "ασφάλεια", ακολουθεί ο αριθμός των εποίκων (11,7%), η διαφορά εισοδήματος Ελληνοκυπρίων- Τουρκοκυπρίων (10,9%) και τέλος, η καταπάτηση ελευθεριών (10,1%).

    [03] Ιράκ

    Ενα 6χρονο παιδί τραυματίστηκε Βομβιστικές επιθέσεις σε πόλεις του Ιράκ

    4/4/2004 10:35:00 πμ

    Δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή της Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα παιδί, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία. Η πρώτη σημειώθηκε στις 3.30, ώρα Ελλάδος, κοντά σε ένα τέμενος στα δυτικά της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα 6χρονο παιδί, το οποίο βρισκόταν σε παρακείμενη κατοικία, τόνισαν οι ίδιες πηγές. Εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ που βρέθηκε στη σκηνή της έκρηξης μετέδωσε πως το τέμενος αλ Ρασούλ αλ Αντάμ (του Μεγάλου Προφήτη) κατέρρευσε από την ένταση της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε αμέσως μετά την πρωινή προσευχή, κι ενώ το κτήριο ήταν σχεδόν άδειο. Λίγο νωρίτερα στο Μπορχούζ, σε απόσταση 5 χλμ νότια της Μπακούμπα, μία άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην κατοικία ενός μέλους του τοπικού δημοτικού συμβουλίου της Μπακούμπα, προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές.

    [04] Διεθνή

    Στην Τουρκία Συλλήψεις ακροαριστερών μελών

    4/4/2004 11:45:00 πμ

    Ανδρες της τουρκικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσσα και τη Σμύρνη συνέλαβαν οκτώ άτομα, μέλη του ακρο-αριστερού Επανασταστικού Μετώπου για τη Λαϊκή Απελευθέρωση. Πενήντα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί πρόσφατα σε πέντε ευρωπαϊκά κράτη με την κατηγορία της προετοιμασίας επιθέσεων. Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι η οργάνωση είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία περίπου 100 αστυνομικών και στρατιωτών, όπως και 80 πολιτών, τα τελευταία χρόνια.

    Το Πακιστάν ενάντια της τρομοκρατίας

    Παράλληλα οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα συγκεντρώσουν περίπου 100 αρχηγούς φυλών, προκειμένου να τους πείσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εντοπισμού των τρομοκρατών που κρύβονται στη μεθοριακή ζώνη με το Αφγανιστάν. Οι πακιστανικές αρχές πιστεύουν πως στο Βόρειο Ουαζιριστάν βρίσκονται εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν από την μεγάλης έκτασης επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας

    [05] Εσωτερικά

    Μεταξύ των θυμάτων κι ένα 7χρονο αγοράκι Πολύνεκρο τροχαίο στο Μεσολόγγι

    4/4/2004 4:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πέντε νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 6:40 την Κυριακή το πρωί στο 31ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, κοντά στο Μεσολόγγι. Το δυστύχημα συνέβη όταν συγκρούστηκαν μετωπικά ένα Ι.Χ. φορτηγό που οδηγούσε ο Δημήτριος Μπερτσιάς, 30 ετών, και ένα επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Θεόδωρος Φυτρόπουλος, 77 ετών, γιατρός, από την Πρέβεζα. Από τη σφοδρή σύγκρουση βρήκαν το θάνατο οι δύο οδηγοί, η σύζυγος του γιατρού, Ειρήνη, 59 ετών, η ανιψιά τους Ειρήνη Φυτροπούλου, 39 ετών και ο γιος της Δημήτρης Σικλαρλής, 7 ετών. Μετά τη σύγκρουση, το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν οι επιβάτες του. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαία Μεσολογγίου.

    [06] Διεθνή

    Στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Νεκρός ο "εγκέφαλος" της 11ης Μαρτίου

    4/4/2004 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2004 4:29:34 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC, Reuters, NET

    Νεκρός ειναι ο φερόμενος ως αρχηγός του δικτύου που πραγματοποίησε τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη, στις 11 Μαρτίου. Ο Σερχάν μπεν Αμπνελματζίντ Φαρχέτ, 35 ετών, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε επιχείρηση των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων στην ισπανική πρωτεύουσα, όταν μαζί με τρεις συνεργάτες του πυροδότητησαν τα εκρηκτικά που είχαν μαζί τους, για να μην συλληφθούν. Οι ειδικές δυνάμεις εντόπισαν και προσπάθησαν να συλλάβουν τους υπόπτους βορειοαφρικανικής καταγωγής, που εικαζόταν πως συνδέονταν με το μακελειό της Μαδρίτης. Τη στιγμή που πραγματοποιούσαν έφοδο στο διαμέρισμα όπου βρίσκονταν οι ύποπτοι, εκείνοι ανατίναξαν τα εκρηκτικά. Από τη σφοδρότατη έκρηξη, έχασαν τη ζωή τους οι ίδιοι, ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίστηκαν 15 ακόμη αστυνομικοί.

    Ετοίμαζαν νέες επιθέσεις

    Για δυο από τους υπόπτους που σκοτώθηκαν είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα συλλήψεως.

    Ο ένας από αυτούς, ο Φαρχέτ, ο επονομαζόμενος "Τυνήσιος", φέρεται ως ο συντονιστής της ισλαμικής οργάνωσης προκάλεσε τις αιματηρές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου.

    Ο δεύτερος είναι ο Μαροκινός Αμπντεναμπί Κούντζαα .

    Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχους, ο βασικός πυρήνας της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης έχει συλληφθεί.

    Όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχέλ Αθέμπες, ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες, του οποίου η ταυτότητα ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί, έφερε ζώνη με εκρηκτικά.

    Όπως δήλωσε ο Αθέμπες, με την αστυνομική επιχείρηση που έγινε στο Λεγκάνες "αποφεύχθηκαν σίγουρα και άλλες βομβιστικές επιθέσεις, διότι οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη του διαμερίσματός τους είχαν προβλέψει και είχαν όλα τα μέσα για να κάνουν και άλλες".

    Ο υπουργός δήλωσε ότι οι ερευνητές βρήκαν "περίπου 200 πυροκροτητές και 10 κιλά δυναμίτη τύπου "Goma 2 Eco", που δεν εξερράγησαν, και ορισμένοι από αυτούς ήταν ήδη προετοιμασμένοι για να τοποθετηθούν αμέσως".

    "Υπήρχαν επίσης πολλοί πυροκροτητές, που ήταν ίδιο μοντέλο με αυτόν που βρέθηκε μέσα το σακίδιο στην Ατόσα , στη σιδηροδρομική γραμμή του τρένου μεγάλης ταχύτητας της γραμμής Μαδρίτης-Σεβίλλης, γεγονός που συνδέει την απόπειρα για βομβιστική επίθεση στην Ατόσα και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και την απόπειρα για επίθεση την Παρασκευή εναντίον ενός τρένου μεγάλης ταχύτητας", ανέφερε ακόμη ο υπουργός.

    Κατεδαφιστέο το κτήριο

    Η έρευνα για το μακελειό της 11ης Μαρτίου ''οδήγησε το απόγευμα του Σαββάτου τους αστυνομικούς σε ένα διαμέρισμα στο Λεγκάνες, στο οποίο ενδεχομένως να έμεναν κάποιοι τρομοκράτες'' τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: ''Μόλις οι ένοικοι του διαμερίσματος αντελήφθησαν την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών, άρχισαν να πυροβολούν από το εσωτερικό του σπιτιού, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα στα αραβικά''.

    Αστυνομικός που έλαβε μέρος στην επιχείρηση, δήλωσε στην εφημερίδα "Ελ Παΐς" πως πριν από την έκρηξη, οι ύποπτοι φώναξαν στα αραβικά: "Ο Θεός είναι μεγάλος".

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί, τέσσερις από τους οποίους νοσηλεύονται ακόμη, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς η πρόσοψη του κτηρίου, το οποίο κρίθηκε κατεδαφιστέο.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχε και ελικόπτερο, οι αστυνομικοί είχαν εκκένωσαν τα γειτονικά κτήρια.

    Οι ισπανικές αρχές κρατούν 15 υπόπτους, στην πλειοψηφία τους Μαροκινούς, με την κατηγορία της συμμετοχής στις βομβιστικές επιθέσεις σε τέσσερις αμαξοστοιχίες στις 11 Μαρτίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 1.900.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή έκρηξη στη Μαδρίτη

    [07] Κυπριακό

    Στη Λευκωσία αντιπροσωπεία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ Πυρετός διαβουλεύσεων

    4/4/2004 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το γόρδιο δεσμό του σχεδίου Ανάν επιχειρούν να λύσουν Λευκωσία και Αθήνα. Τα διλήμματα είναι μεγάλα και εκτός από το μέλλον της Κύπρου σχετίζονται και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναμένεται ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη το αργότερο να ανακοινώσει με διάγγελμα στον κυπριακό λαό τη θέση του για το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε χθες, ότι δεν θα μεταβεί στην Αθήνα. Στην Κύπρο πρόκειται να μεταβεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αλλά και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Προϊόν συμβιβασμού, χαρακτηρίζουν το σχέδιο Ανάν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε συνέντευξη τους στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Στη Λευκωσία την Τρίτη ο Γ. Βαληνάκης

    Στη Λευκωσία πρόκειται να μεταβεί την Τρίτη 6 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπου θα έχει κύκλο ενημερωτικών επαφών με την πολιτειακή και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , ενώ προγραμματίζονται οι συναντήσεις με τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. Στη συνέχεια ο κ. Βαληνάκης θα μεταβεί στο Δουβλίνο, προκειμένου να παραστεί στην άτυπη σύνοδο των αρμοδίων για ευρωπαϊκά θέματα Υπουργών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μεγάλη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό την συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Άννα Διαμαντοπούλου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Κινήματος. Στην αντιπροσωπεία θα μετέχουν και οι πρώην υπουργοί ΄Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ είναι πιθανό να προστεθεί και ο καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου.

    "Αποτέλεσμα συμβιβασμού"

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη τους στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας εμφανίζονται συγκρατημένοι, αλλά και αισιόδοξοι. Ο Έλληνας υπουργός, Πέτρος Μολυβιάτης, επισημαίνει ότι "όπως κάθε συμβιβασμός, το σχέδιο Ανάν έχει και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία για την κάθε πλευρά. Ο κυπριακός λαός θα τα αξιολογήσει και θα πάρει τις αποφάσεις του". Επίσης, τονίζει, ότι στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο είτε από τους Ελληνοκύπριους είτε από τους Τουρκοκύπριους "θα περάσει πάρα πολύς καιρός έως ότου αναλάβει κάποιος μια νέα πρωτοβουλία για να βρεθεί λύση". Ο κ. Μολυβιάτης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη βελτίωση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων . Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη αποτελεί τον μεγάλο καταλύτη, χάρις στην οποία σβήνει το παρελθόν του μίσους και των συγκρούσεων και ανοίγει μια νέα εποχή ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφέρει ότι "μια διευθέτηση στην Κύπρο θα μπορούσε μόνο να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών", και αποκαλύπτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Γκιουλ επισημαίνει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τους Τούρκους, τους Έλληνες, τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί Ευρωπαίοι συμβάλλοντας σε αυτόν τον συμβιβασμό.

    Η ώρα των αποφάσεων για τα κόμματα

    Κατά του σχεδίου Ανάν τάσσεται και ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης. "Είμαστε αναγκασμένοι να το απορρίψουμε και να ζητήσουμε συνέχιση της διαδικασίας για πραγματική λύση, αφού οι νέοι συσχετισμοί μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσουν τουλάχιστον σε βελτίωση των παραμέτρων της λύσης", είπε ο κ. Περδίκης, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο των Οικολόγων στη Λευκωσία.

    Στο μεταξύ, το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, θα προτείνει, στο μεθαυριανό έκτακτο συνέδριό του, την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Νερβίς Ερογλου να παροτρύνουν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν "ναι" και είπε ότι ένα "όχι" του Δημοκρατικού Κόμματος θα τον στεναχωρήσει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στο μικροσκόπιο" το σχέδιο Ανάν

    [08] Ιράκ

    Κάλεσμα του σκληροπυρηνικού ηγέτη των Σιιτών "Να τρομοκρατείτε τους εχθρούς"

    4/4/2004 7:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2004 7:23:58 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Κάλεσμα προς τους οπαδούς του έκανε την Κυριακή, λίγες ώρες μετά τα πολύνεκρα επεισόδια σε πολλές περιοχές του Ιράκ, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης των Σιιτών, Μοκτάντα Σαντρ. Ο Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του να "τρομοκρατούν τους εχθρούς τους", γιατί, όπως είπε, οι διαδηλώσεις έχουν γίνει "ανώφελες". Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν σήμερα σε πολλές περιοχές του Ιράκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν. Στην Κούφα, την ιερή πόλη των Σιιτών, Ισπανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Σιιτών διαδηλωτών, οπαδών του Σαντρ, που διαδήλωναν εναντίον της αμερικανικής κατοχής. Σε παρόμοια διαδήλωση Σιιτών στη Βαγδάτη, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Το πρωί, τέσσερις στρατιώτες από το Ελ Σαλβαδόρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κοντά στη Νατζάφ. Εν τω μεταξύ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Κιρκούκ, τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι. Τα επεισόδια καταδίκασε ο Μασούντ Μπαρζανί που ασκεί την προεδρία του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι ο ιρακινός λαός έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του με ειρηνικό τρόπο και οποιαδήποτε προσφυγή στη βία θα πρέπει να αποφεύγεται.

    Στην Αμάρα, οπαδοί Μοκτάντα Σαντρ συγκρούστηκαν με Βρετανούς στρατιώτες με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ιρακινός και να τραυματιστούν πέντε.

    Στις 15:10 ώρα Ελλάδας, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Σιιτών στο Κιρκούκ, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά τη στιγμή που βρέθηκε δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι περιφρουρούσαν τη διαδήλωση. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο καμικάζι ενώ τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και πέντε Ιρακινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

    Το πρωί, τέσσερις στρατιώτες από το Ελ Σαλβαδόρ σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις κοντά στη Νατζάφ, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Άμυνας. Οι δυνάμεις από την Ισπανία και το Ελ Σαλβαδόρ ανταπέδωσαν τα πυρά όταν η βάση τους "Al Andalus" στη Νατζάφ δέχτηκε επίθεση , αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

    [09] Εσωτερικά

    Ακύρωση της περιβαλλοντικής μελέτης του προαστιακού

    4/4/2004 7:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε μέσω του νομικού εκπροσώπους της η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η από 2.2.2004 υπουργική απόφαση που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της κατασκευής του επιφανειακού προαστιακού σιδηροδρόμου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, και ειδικότερα, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Σταθμό Πελοποννήσου στον Πειραιά.

    "Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή"

    Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι κατ' αρχάς η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 2805/2002 απόφασή της, είχε ακυρώσει ανάλογη προσπάθεια κατασκευής του εν λόγω έργου, καθώς δεν είχαν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις ως προς τον τρόπο κατασκευής του έργου και ιδιαίτερα δεν υπήρχε η μελέτη της εναλλακτικής λύσης της υπογειοποίησης.

    Για το ίδιο θέμα έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων Σπ. Χαλβατζής και δύο κάτοικοι των Σεπολίων. Επίσης, το έργο προγραμματίζεται από τον ΟΣΕ και η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από την θυγατρική του εταιρεία ΕΡΓΑ ΟΣΕ. Η κατασκευή του προαστιακού προβλεπόταν να γίνει αρχικά υπόγεια, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει υπέργεια.

    Σύμφωνα με την δήμαρχο Αθηναίων, το έργο θα επιφέρει αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή. Ακόμα, επισημαίνει ότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν προβλέπει εναλλακτική λύση, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία, και αποτελεί σύνθεση πέντε επί μέρους μελετών, κάτι που όμως έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι δεν είναι νόμιμο, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αξιολόγησης του έργου.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι παραβιάζεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και ο ν. 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος που καθορίζει, μεταξύ των άλλων, το περιεχόμενο των ΜΠΕ, αλλά παραβιάζεται και ο νόμος 2947/2001 που αφορά τα Ολυμπιακά έργα, ως προς το σκέλος που προβλέπει την αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων Ολυμπιακών πόλεων. Επίσης, παραβιάζεται και ο νόμος 3068/2002 περί συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις.

    Το εν λόγω έργο, κατά την προσφεύγουσα, μεταξύ των άλλων, θα επιφέρει: 1) Κατάργηση όλων των ισόπεδων διαβάσεων πεζών και οχημάτων (εκτός της διάβασης της Ιεράς Οδού), 2) Την κατασκευή ηχοπετασμάτων για μείωση της ηχορύπανσης με συνέπεια να καθιστά αδύνατη τη διέλευση πεζών και οχημάτων, 3) Κυκλοφοριακά προβλήματα από τον περιορισμό του οδοστρώματος, 4) Καταστροφή του περιβάλλοντος και του πρασίνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 April 2004 - 16:51:04 UTC