Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλειδί" η 10η Ιουλίου 2002 Τα κριτήρια για τη μετατροπή των συμβάσεων
  • [02] Νέα καινοτομία της Philips Δείτε τηλεόραση στον καθρέφτη
  • [03] Εκτενή άρθρα για τα έργα και την ασφάλεια Αμερικανικά δημοσιεύματα για
  • [04] Ψέμματα οι αλήθειες για τους νεραϊδόκυκλους Τι μας κρύβουν οι νεράιδες
  • [05] Μειώνει δραστικά τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη Καφές, ο
  • [06] " Άρχισαν τα όργανα"... για το ντέρμπι
  • [07] Συναντήσεις υφ. Ανάπτυξης με εκπρόσωπους εμπόρων Προσπάθειες για
  • [08] Παραδόθηκαν κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου
  • [09] Νέο δημιούργημα της Sony Ρομπότ σε ρόλο μαέστρου
  • [10] Ο διαιτητής "καίει" τον Άρη
  • [11] Μεταξύ των τρομοκρατών που αυτοκτόνησαν Αναγνωρίστηκε και δεύτερος
  • [12] Ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης Με ταχείς ρυθμούς η αναβάθμιση της Υγείας
  • [13] Ο οδηγός και πέντε άτομα της "Ακρίτας ΑΕ" Έξι άτομα "στο σκαμνί" για το
  • [14] Τραυματίας ο Κακλαμανάκης στο Παγκόσμιο
  • [15] Με Σεφτσένκο στο "Ριαθόρ" η Μίλαν
  • [16] Δήλωσε λίγες ώρες μετά τα αιματηρά επεισόδια Μπους: "Δε θα
  • [17] Θλίψη στον ΠΑΟΚ για τον Βλαχόπουλο
  • [18] Σύμφωνα με την πρώτη απογραφή Στα όρια του 3% το δημόσιο έλλειμμα
  • [19] Συνάντηση Ανάν-Πούτιν

    [01] Εσωτερικά

    "Κλειδί" η 10η Ιουλίου 2002 Τα κριτήρια για τη μετατροπή των συμβάσεων

    5/4/2004 11:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 4:33:21 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα σε αορίστου χρόνου παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Απογευματινή". Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα αποσταλεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του. Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους παρουσιάζει σήμερα με συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος" ο υπουργός Εσωτερικών. Στο μεταξύ, σε θετικό κλίμα έγινε σήμερα η συζήτηση ανάμεσα στην αντιπροσωπεία συμβασιούχων εργαζομένων των ΟΤΑ και στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θανάση Νάκο. Νωρίτερα, συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Αθήνα πραγματοποίησαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΣ και τη Βουλή.Επίσης, την άμεση μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με αυτόματη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και όχι με μοριοδότηση ζήτησαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των Συμβασιούχων.

    Ημερομηνία - "κλειδί" η 10η Ιουλίου 2002

    Όπως αναφέρεται στο άρθρο της "Απογευματινής", πέντε είναι τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί και απαντούν στο ερώτημα ποιοι από τους συμβασιούχους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συγκεκριμένα:

    Χρόνος προϋπηρεσίας: 24 μήνες απασχόλησης χωρίς διακοπή ή με μία διακοπή είτε τρεις ανανεώσεις συμβάσεων πλην της αρχικής (δηλ. μία συν τρεις συμβάσεις) με συνολικό χρόνο απασχόλησης 18μήνες. Οι συμβασιούχοι να απασχολούνται με πλήρες ωράριο εργασίας. Διακοπή μεταξύ των συμβάσεων όχι μεγαλύτερη των δυο μηνών. Ο φορέας στον οποίο απασχολούνται οι συμβασιούχοι και η εργασία που παρέχουν να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Οικονομική βιωσιμότητα των φορέων. Το προεδρικό διάταγμα αφορά τις εξής κατηγορίες:

    Το στενό δημόσιο τομέα Τα υπουργεία Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου Τους δήμους

    Δεν αφορά:

    Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου Τις δημοτικές επιχειρήσεις.

    Η ημερομηνία που τίθεται για την ισχύ της διάταξης αφορά τη 10η Ιουλίου του 2002 . Από την ημερομηνία αυτή προσμετράται ο προγενέστερος χρόνος απασχόλησης.

    "Ύστατη λύση" η μοριοδότηση

    Ο υπουργός Εσωτερικών, στη συνέντευξή του στο "Έθνος" - δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της μοριοδότησης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα είναι η "ύστατη λύση".

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο και μέχρι τέλους του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των συμβασιούχων.

    Εκφράζει τη νομική εκτίμηση ότι το ΣτΕ θα αποδεχτεί το Προεδρικό Διάταγμα και δηλώνει ότι μέχρι τέλους Μαΐου θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των συμβασιούχων.

    Ο κ. Παυλόπουλος παρουσιάζει ακόμη τα πρώτα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση - με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα - για την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και το σχεδιασμό του για την αναβάθμιση, όπως σημειώνει, του ΑΣΕΠ. Σημειώνει ότι το ΑΣΕΠ θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης.

    Παράλληλα απορρίπτει τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Απόστολος Ανδρεουλάκος ότι πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξυπηρετούν μόνο οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τον Μάιο το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους

    [02] Διάφορα

    Νέα καινοτομία της Philips Δείτε τηλεόραση στον καθρέφτη

    5/4/2004 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 2:50:11 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    "Καλή μου τηλεόραση για πες μου, ποια είναι η πιο όμορφη απ όλες;" Την ατάκα αυτή θα μπορούν σε λίγο καιρό να αναφωνούν πολλές Βρετανίδες, όχι επειδή μπέρδεψαν την τηλεόραση με τον καθρέπτη τους, αλλά επειδή θα έχουν αγοράσει την πρώτη συσκευή, που θα κάνει και τα δυο. Ανταποκρινόμενη στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, η ολλανδική Philips κατασκεύασε μια πολυσυσκευή, που θα μπορεί να χρησιμεύσει τόσο ως τηλεοπτικός αναμεταδότης, όσο και ως το αγαπημένο αξεσουάρ των απανταχού φιλάρεσκων του πλανήτη.

    Σύντομα και αδιάβροχη

    Το νέο τεχνολογικό κατασκεύασμα επονομαζόμενο &#253;2500 MiraVision, αποτελείται από μια οθόνη πλάτους 58 εκατ., η οποία φέρει μια ημικατοπτρική επίστρωση. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε φορά, που ανοίγουμε την οθόνη αυτή λειτουργεί κανονικά με τη συμβατική της ιδιότητα, ενώ, όταν την κλείσουμε μετατρέπεται σ ένα πρώτης τάξης καθρέπτη.

    H MiraVision, όμως, μπορεί να κάνει και τα δυο. Με ειδικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται στο λογισμικό της συσκευής, θα δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να επιλέγει ένα μόνο μέρος της οθόνης να λειτουργεί ως τηλεοπτικός δέκτης. Το πρωί λοιπόν, ενώ τελειοποιείτε το χτένισμα ή το μακιγιάζ, θα μπορείτε ταυτόχρονα να πληροφορείστε για τα τελευταία νέα.

    Επιπλέον, η τηλεόραση καθρέφτης μπορεί να συνδεθεί με τον προσωπικό σας υπολογιστή και να χρησιμεύσει ως εξωτερική οθόνη. Η Philips δε σταματά, όμως, εδώ. Οι ερευνητές της προσανατολίζονται στη δημιουργία του αδιάβροχου αντιστοίχου της MiraVision, ώστε η τελευταία, μετά από το σαλόνι μας, να μπορεί να φιλοξενηθεί και στο μπάνιο μας.

    Η πολυσυσκευή θα κυκλοφορήσει πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο κι ελπίζουμε σύντομα να βρει σύντομα το δρόμο της για τη χώρα μας.

    [03] Αθήνα 2004

    Εκτενή άρθρα για τα έργα και την ασφάλεια Αμερικανικά δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς

    5/4/2004 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εκτενή ρεπορτάζ για την πορεία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δημοσιεύουν οι εφημερίδες "Ουάσινγκτον Ποστ" και "Ουάσινγκτον Τάιμς". Με τίτλο "Η Αθήνα έτοιμη για μια ηράκλεια προσπάθεια", η "Ουάσινγκτον Ποστ" σημειώνει ότι, η παραλιακή Αθήνα είναι σήμερα μια τεράστια κατασκευαστική ζώνη, όπου οι οργανωτές υπόσχονται να μετατρέψουν σε "ευχάριστη περιοχή", όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του τραμ, των αθλητικών εγκαταστάσεων και των δενδροφυτεύσεων. Παράλληλα, το άρθρο συνοδεύεται από κατάλογο με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι, 28 από τις 35 εγκαταστάσεις θα περατωθούν τον Απρίλιο, η εφημερίδα παρατηρεί πως, τα "αρχιτεκτονικά θαύματα", σήμερα αποτελούν "ξερότοπο με μπάζα, χωρίς πράσινο". Στο θέμα της ασφάλειας αναφέρεται η "Ουάσινγκτον Τάιμς", κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει διατεθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Πάντως, η αρθρογράφος αναρωτιέται αν οι τρομοκράτες θα επιχειρούσαν ένα χτύπημα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

    Σχετικά Links:

    Εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ"

    Εφημερίδα "Ουάσινγκτον Τάιμς"

    [04] Διάφορα

    Ψέμματα οι αλήθειες για τους νεραϊδόκυκλους Τι μας κρύβουν οι νεράιδες

    5/4/2004 2:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 4:04:09 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο σημείο μηδέν βρίσκονται μετά από 30 χρόνια οι έρευνες των επιστημόνων για την ανακάλυψη των μυστικών των νεραϊδόκυκλων. Όπως φαίνεται, τα πανέμορφα θηλυκά ξωτικά ξέρουν να κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους και το ανεξήγητο φαινόμενο των αγρογλυφικών ή των crop-circles θα συνεχίσει να στοιχειώνει την επιστημονική έρευνα και σκέψη. Μελετητές του πανεπιστημίου της Πρετόρια, μετά από πολύχρονες έρευνες, κατέληξαν ότι οι τρεις επικρατέστερες θεωρίες για τη δημιουργία των τόπων, που κατά τη βρετανική παράδοση οι νεράιδες συναντιούνταν κι έστηναν μαγικούς χωρούς τους, είναι λανθασμένες.

    Τι είναι οι νεραιδόκυκλοι

    Ας αρχίσουμε, όμως από τα βασικά! Τι ακριβώς είναι οι νεραϊδόκυκλοι; Τη μαγική κι αέρινη ονομασία διεκδικούν εδώ και δεκαετίες κυκλικοί σχηματισμοί σε διάφορα μέρη της γης, οι οποίοι περικλείουν "μπαλώματα" γυμνής γης.

    Το μέγεθός τους ποικίλει, και οι κατά καιρούς ευρεθέντες έχουν διάμετρο από τα 2 ως τα 10 μέτρα. Ωστόσο, δε σταματά εδώ η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Αυτό, που συναρπάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, ότι εντός του των κυκλικών σχημάτων παρατηρούνται σχηματισμοί από ψηλό γρασίδι, οι οποίοι συχνά είναι και απόλυτης συμμετρίας.

    Οι επιστήμονες ξεκίνησαν ν αναζητούν τις αρχές δημιουργίας των νεραϊδόκυκλων πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και κάτι και τότε θεμελιώθηκαν και οι βασικές θεωρίες γύρω από το θέμα. Με τους τερμίτες, τα ραδιενεργά κατάλοιπα στο έδαφος και τα τοξικά υπολείμματα του Euphorbia damarana, ενός θάμνου που εκκρίνει δηλητηριώδες λευκό υγρό αν κοπεί τμήμα του βλαστού του, να θεωρούνται ως οι κύριοι υπαίτιοι κι όλοι νόμιζαν πως η λύση του μυστηρίου ήταν πολύ κοντά.

    Το ιστορικό της διάψευσης

    Οι νεράιδες, όμως είχαν άλλη άποψη Πέρασαν χρόνια επισταμένων μελετών για να φτάσουμε στην απόρριψη και των τριών θεωριών. Πως φτάσαμε, όμως, σ αυτή τη διάψευση; Οι θεωρίες μελετήθηκαν η μια μετά την άλλη για να καταρριφθούν και να φτάσουμε πάλι στο σημείο μηδέν.

    Οι τερμίτες είχαν θεωρηθεί, αρχικά, ως μια καλή απάντηση στο ζήτημα καθώς τα εν λόγω έντομα έχουν τη διατροφική συνήθεια να καταβροχθίζουν, οτιδήποτε μπορεί να βλαστήσει εντός ενός νοητού κύκλου αφήνοντας πίσω τους "έρημη γη". Ωστόσο, όσο και αν έψαξαν οι επιστήμονες από την Πρετόρια, δεν μπόρεσαν πουθενά κοντά στα αγρογλυφικά να εντοπίσουν φωλιές ή έστω ίχνη απ τους τερμίτες.

    Όσον αφορά τη θεωρία περί ραδιενέργειας, οι επιστήμονες έστειλαν για ανάλυση δείγματα εδάφους από το εσωτερικό διαφορετικών αγρογλυφικών, προκειμένου να ανακαλύψουν αν ήταν μύθος ή όχι η ύπαρξη ραδιενεργών καταλοίπων. Και πάλι, όμως κατάλοιπα δε βρέθηκαν.

    Τέλος εξέτασαν και το ενδεχόμενο των τοξικών θάμνων. Η ομάδα της κ. Βαν Ρούγιεν, εντόπισε δηλητηριώδεις θάμνους στην έρημο, ξεραμένους και μη, και πήρε δείγματα από το έδαφος, που βρισκόταν από κάτω τους. Η επόμενη κίνηση ήταν να προσπαθήσουν εργαστηριακά να καλλιεργήσουν στα δείγματα φυτά της ερήμου. Κι εδώ, όμως, άνθρακας ο θησαυρός αφού διαπίστωσαν, ότι υπάρχουν είδη, όπως το Lolium multiflorum, τα οποία ευδοκίμησαν.

    Τα επόμενα βήματα

    Και μπορεί να επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης, δεν αποφάσισαν, όμως να καταθέσουν τα όπλα. Έτσι το επόμενο βήμα στη μελέτη τους είναι η επιβεβαίωση της θεωρίας της ύπαρξης άλλων τοξικών στοιχείων εντός της περιμέτρου των κύκλων.

    Ωστόσο η Βαν Ρούγιεν επιμένει "ακόμα και αν τα βρούμε, υπάρχει το επόμενο πρόβλημα, πως προέκυψαν". Μήπως, όμως δεν πρέπει να ψάξουμε τη λύση του μυστηρίου στην επιστήμη, αλλά σε κάποιο άλλο μονοπάτι;

    Αν ρωτούσαμε ηλικιωμένους Βρετανούς δε θα είχαν να μας δώσουν επιστημονικές εξηγήσεις. Οι δικές τους ιστορίες διηγούνται, ότι οι νεραϊδόκυκλοι δεν είναι παρά οι τόποι συγκέντρωσης των χαριτωμένων θηλυκών ξωτικών, τα οποία αρέσκονταν να ολοκληρώνουν τις συναντήσεις τους με ένα μαγικό χορό, με συνέπεια ν' αφήνουν τα ίχνη τους στη γη. Λέτε να έχουν δίκιο;

    [05] Υγεία

    Μειώνει δραστικά τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη Καφές, ο ευεργετικός!

    5/4/2004 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Φινλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη. Η έρευνα διενεργήθηκε στη Φινλανδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από τρεις έρευνες, στις οποίες ρωτήθηκαν συνολικά 6.974 άνδρες και 7.655 γυναίκες, ηλικίας 35-64 ετών. Βρήκαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη μειώνεται με την αυξημένη κατανάλωση καφέ. Κατά την έρευνα, οι γυναίκες που έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως διέτρεχαν κατά 29% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αυτού του τύπου του διαβήτη από άλλες που δεν έπιναν καφέ. Όσες έπιναν 10 ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 79%. Παράλληλα, οι άνδρες με κατανάλωση 3-4 φλιτζάνια ημερησίως διέτρεχαν 27% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και όταν η κατανάλωση ήταν 10 ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 55%.

    Πιείτε τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ ημερησίως

    Ο δρ. Γιάακο Τουομιλέτο, του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι και επικεφαλής της μελέτης δημοσίευσε πρόσφατα την έρευνα αυτή στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

    Οι ερευνητές γράφουν: ''Αυτή η μελέτη αποκάλυψε αδιάσειστες αποδείξεις για την αμφίδρομη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και του σακχαρώδη διαβήτη. Καθώς εμείς οι Φινλανδοί πίνουμε καφέ περισσότερο από οποιονδήποτε λαό στον κόσμο, έχουμε τη δύναμη να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη με τη μεγάλη κατανάλωση καφέ. Οι μηχανισμοί ή η διαδικασία με την οποία τα συστατικά του καφέ μπορεί να ασκούν ευεργετική επίδραση στο διαβήτη, παραμένουν ωστόσο ασαφή''.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης τύπου 2 (diabetes mellitus) εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 40 και όταν ο οργανισμός γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη, η οποία καθιστά ικανά τα κύτταρα να απορροφούν τη γλυκόζη.

    Τον Ιανουάριο, Αμερικανοί ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δημοσίευσαν έρευνα, στην οποία τόνιζαν ότι ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αναχαιτισθεί με την κατανάλωση τουλάχιστον έξι φλιτζανιών καφέ ημερησίως.

    [06] Αθλητισμός

    " Άρχισαν τα όργανα"... για το ντέρμπι

    5/4/2004 3:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 5:37:04 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο περιθώριο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός τόνισε ακόμα μια φορά ότι η νέα ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εισιτηρίων και στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με το Ολυμπιακό, θα ισχύσει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης δεν φαίνεται όμως να πτοείται. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με θέμα τον "τελικό του πρωταθλήματος" ζήτησε ίσους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος κοινώς μεταφραζόμενο τα εισιτήρια που αντιστοιχούν στους φιλάθλους του Ολυμπιακού με υπέρβαση των όσων η Πολιτεία έχει αποφασίσει.

    Ανοιχτή στον κόσμο η τελευταία προπόνηση

    "Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει το θάρρος ν` αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με ίσους όρους και να μην κρύβεται πίσω από αποφάσεις σαν αυτή του Γιώργου Λιάνη", είπε ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα προβλήματα του ποδοσφαίρου με σοβαρότητα, αλλά και όχι με επιπόλαιες παρεμβάσεις.

    Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προανήγγειλε επίσης ότι η προπόνηση της Παρασκευής πριν το ντέρμπι των "αιωνίων" θα είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη και τον κόσμο του Ολυμπιακού, από τους οποίους ζήτησε να δώσουν βροντερό παρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ομάδα του Πειραιά θα στεφθεί και φέτος πρωταθλήτρια.

    Τέλος ο Σωκράτης Κόκκαλης επιτέθηκε και κατά των ΜΜΕ όσον αφορά τη θέση που πήραν για την πρόσληψη του Νίκου Αλέφαντου στην τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων" κάνοντας λόγο για μεροληπτική έως και προσβλητική κριτική που είχε ως στόχο έναν άνθρωπο, που έχε προσφέρει και συνεχίζει να το κάνει, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Άρχισε η διάθεση των διαρκείας για τη νέα περίοδο

    Την ίδια ώρα ένταση επικρατούσε στη Λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι από τους δεκάδες οπαδούς της ομάδας που πήγαν για να υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση των εισιτηρίων διαρκείας της νέα περιόδου.

    Η επιστροφή του "Θρύλου" στο νέο Καραϊσκάκη είχε ως αποτέλεσμα την μαζική προσέλευση του κόσμου.

    Η καθυστέρηση και η ουρά που σχηματίστηκε, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό και οι υπεύθυνοι για να βάλουν ένα τέλος στο χάος που επικρατούσε αναγκάστηκαν να μοιράσουν χαρτάκια με αριθμούς προτεραιότητας.

    [07] Οικονομία

    Συναντήσεις υφ. Ανάπτυξης με εκπρόσωπους εμπόρων Προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών

    5/4/2004 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αρτοποιών, των εστιατόρων και του λιανικού εμπορίου είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συγκράτηση των τιμών στην πασχαλινή αγορά. Ο υφυπουργός άκουσε τα παράπονα των αρτοποιών για αθέμιτο ανταγωνισμό και πήρε διαβεβαιώσεις από τα πολυκαταστήματα για συγκράτηση των τιμών. Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο, διαφαινόμενες τάσεις στην αγορά για κερδοσκοπικές συμπεριφορές στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τα σούπερ μάρκετ «χτυπούν» τις τιμές του ψωμιού

    Προβλήματα στη δραστηριότητα της βιοτεχνικής αρτοποιίας προκαλεί ο ανταγωνισμός που επικρατεί στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου, καθώς και στη βιομηχανία άρτου και αρτοσκευασμάτων, όπως επισήμαναν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας Αρτοποιών Προαστίων-Περιχώρων .

    Σε σημερινή συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό, οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι τα σούπερ μάρκετ «χτυπούν» τις τιμές του ψωμιού, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, και γι αυτό το λόγο προτείνουν την επιβολή κατώτερης τιμής πώλησης άρτου για έναν τύπο ψωμιού ευρείας κατανάλωσης.

    Επίσης διαμαρτυρήθηκαν διότι εκτιμούν ότι ορισμένα από τα πρατήρια άρτου παραπλανούν τον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας επιγραφές με τη λέξη «φούρνος.

    Σε ό,τι αφορά στο ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης από τα σούπερ μάρκετ, οι αρτοποιοί έκαναν λόγο για υπερβάσεις της άδειας λειτουργίας των αλυσίδων, ενώ για τους βιομηχάνους ψωμιού υποστήριξαν πως παραβιάζουν την αγορανομική διάταξη που αναφέρεται στα βάση του ψωμιού, καθώς και για το γεγονός ότι αναγράφουν στις συσκευασίες αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων το «βάρος κατά την εκλιβάνιση».

    Σε κανονικές τιμές τα πασχαλινά είδη

    Χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται φέτος στα πασχαλινά είδη .

    Αυτό υποστήρίξε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος στον υφυπουργό Ανάπτυξης, με τον οποίο συναντήθηκαν το μεσημέρι.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ επανέλαβαν την πάγια θέση του συνδέσμου για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και ανέφεραν ότι τα πολυκαταστήματα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών .

    [08] Διεθνή

    Παραδόθηκαν κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου

    5/4/2004 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έξι Κροάτες της Βοσνίας, κατηγορούμενοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για εγκλήματα πολέμου, έφτασαν τη Δευτέρα στο κέντρο κράτησης του Δικαστηρίου στη Χάγη. Πρόκειται για τους Γιάντρανκο Πέρλιτς, Μπρούνο Στόγιτς, Σλόμπονταν Πράλγιακ, Μιλοβόι Πέτροβιτς, Βάλεντιν Κόριτς και Μπέρισλαβ Πούσιτς, που είναι πρώην ανώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι. Όλοι βαρύνονται με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης και παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου που φέρεται να έχουν διαπράξει σε βάρος Μουσουλμάνων κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Βοσνία (1992-95). Σημειώνουμε ότι, η επιτυχής συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί για την Κροατία την κυριότερη πολιτική προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ε.Ε., αίτημα το οποίο η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ υπέβαλε πέρυσι.

    [09] Τεχνολογία

    Νέο δημιούργημα της Sony Ρομπότ σε ρόλο μαέστρου

    5/4/2004 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 6:08:51 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον λένε Όριο, το ύψος του φτάνει τα 58 μόλις εκατ και πριν από λίγες μέρες διηύθυνε το πρώτο του κονσέρτο! Όχι δεν είναι παιδί-θαύμα αλλά το τελευταίας τεχνολογίας ρομπότ της Sony, το οποίο στις 15 Μαρτίου βρέθηκε επικεφαλής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Τόκιο σε μια πρωτότυπη εκτέλεση της 5ης συμφωνίας του Μπετόβεν, στο Bunkamura Orchard Hall. Ο "ηλεκτρονικός Φον Κάραγιαν" είναι το τελευταίο δημιούργημα μιας σειράς ανθρωπόμορφων ρομπότ, που κατασκευάζει εδώ και δύο χρόνια ο ιαπωνικός κολοσσός, εφοδιάζοντάς τα με κατάλληλο λογισμικό, ώστε να φέρουν εις πέρας απλές ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Πρωτοποριακά στο σχεδιασμό και την τεχνολογία

    Τα υπόλοιπα εκατοντάδες αδερφάκια του μπορούν να χορεύουν και να κάνουν επιδείξεις πολεμικών τεχνικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Παλούσκα ερευνητή της ρομποτικής στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, οι Όριο είναι ό,τι πιο χαρισματικό έχει να επιδείξει η τεχνολογία στο εν λόγω πεδίο.

    Άλλοι επιστήμονες δείχνουν εντυπωσιασμένοι από το σχεδιασμό των Όριο. Ο Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκει αξιόλογο το ότι μπορούν να στέκονται στα δύο τους πόδια και να πραγματοποιούν αρκετά γρήγορα τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με τον ίδιο η Sony έχει μάλλον βρει τον κατάλληλο τρόπο ενεργειακής τροφοδότησης των ρομπότ αυτών, πράγμα, που μέχρι τώρα αποτελούσε πρόβλημα.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αλγόριθμοι , που χρησιμοποιεί το λογισμικό τους προκειμένου να διατηρούν την ισορροπία τους. "Αν χρειαζόταν να σταθούν στο ένα πόδι και ταυτόχρονα να μετακινήσουν το χέρι τους, το σώμα τους θα έπαιρνε την ανάλογη κλίση, ώστε να διατηρήσουν την ισορροπία τους", παρατηρεί ο Τζέρυ Πρατ, μηχανικός στη Yobotics, αμερικανική εταιρία, που ειδικεύεται στα κινούμενα ρομπότ.

    Ωστόσο τα παντοδύναμα ανδροειδή έχουν ένα ακόμα εμπόδιο να υπερπηδήσουν έδαφος. Αν τα καταφέρουν κι εδώ θα μπορούν να ακολουθούν τα αφεντικά τους σε όλες τους τις ασχολίες.

    [10] Αθλητισμός

    Ο διαιτητής "καίει" τον Άρη

    5/4/2004 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 5:31:32 μμ)

    Επιβαρυντικό για την ομάδα του Αρη, του είναι το φύλλο αγώνα που συνέταξε μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο διαιτητής του αγώνα κ. Τακίδης. Ο εκ του Κιλκίς ρέφερι "καίει" την ομάδα της Θεσσαλονίκης αναφέροντας πως στο 67ο όταν έγινε και η διακοπή του αγώνα, ρίχθηκαν κέρματα και αναπτήρες στον αγωνιστικό χώρο, ενώ οπαδοί του Αρη έφτυναν τον πρώτο βοηθό διαιτητή κ. Μανωλάκο. Ακόμα αναφέρεται πως απομακρύνθηκε από τον αγωνιστικό χώρο ο παράγοντας της ομάδας κ. Σκόρδας για τις συνεχείς διαμαρτυρίες του προς τον διαιτητή, ενώ στο 40ο οπαδοί του Αρη έσπασαν το πλαστικό προστατευτικό στέγαστρο του τέταρτου διαιτητή. Ακόμα μεταξύ των καταχωρήσεων του κ.Τακίδη, ήταν και οι ύβρεις που ακούστηκαν προς το πρόσωπο του. Ο Αρης κινδυνεύει τώρα με βαριά τιμωρία της έδρας του, σε μια στιγμή που καίγεται για βαθμούς, καθώς βρίσκεται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.

    [11] Διεθνή

    Μεταξύ των τρομοκρατών που αυτοκτόνησαν Αναγνωρίστηκε και δεύτερος υπεύθυνος των επιθέσεων της Μαδρίτης

    5/4/2004 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα ακόμη μέλος της ομάδας που διέπραξε τις επιθέσεις της Μαδρίτης βρίσκεται μεταξύ των τρομοκρατών που αυτοκτόνησαν το Σάββατο το βράδυ σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας. Το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναγνωρίστηκε το πτώμα του Μαροκινού Τζαμάλ Αχμίνταν, επικεφαλής της ομάδας που διέπραξε τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Ο 33χρονος Αχμίνταν γνωστός και ως "Κινέζος" ή "Μόγλης", ήταν υπεύθυνος επιμελητειακής υποστήριξης των επιθέσεων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση δικαστικής πηγής, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε ακόμα δύο υπόπτους για συμμετοχή στις επιθέσεις στη Μαδρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων στους 17. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, η μία σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας και η άλλη στην Θέουτα, ισπανικό έδαφος στη βόρεια ακτή της Αφρικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο "εγκέφαλος" της 11ης Μαρτίου

    Αιματηρή έκρηξη στη Μαδρίτη

    [12] Εσωτερικά

    Ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης Με ταχείς ρυθμούς η αναβάθμιση της Υγείας

    5/4/2004 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 7:16:20 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σ έναν αγώνα δρόμου βρίσκεται του Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να είναι μέχρι τον Ιούνιο έτοιμα τα Ολυμπιακά νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, καθώς κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι θα είχαν παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2003. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να μη χαθούν άλλα χρήματα από το Γ ΚΠΣ για συγχρηματοδοτούμενα έργα στον τομέα της υγείας. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Κακλαμάνης, ανακοίνωσε επίσης, τη δρομολόγηση νέων προσλήψεων στο ΕΚΑΒ τον Μάιο και το πρόγραμμα για τα επείγοντα ζητήματα δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι έβγαιναν σε πλειστηριασμό κτήρια, μεγάλης αξίας τα οποία ανήκουν σε ιδρύματα Πρόνοιας για χρέη των ιδρυμάτων προς εργαζομένους, ύψους από 2.500-8.500 ευρώ, αποδίδοντας τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς σε αδιαφορία ή και αδυναμία των υπευθύνων. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του Υπουργείου τα χρέη των νοσοκομείων, ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

    Προσλήψεις προσωπικού τον Μάιο

    Το υπουργείο Υγείας μετά την έγκριση από το ΑΣΕΠ προχωρεί στις πρώτες 299 προσλήψεις προσωπικού, που θα γίνουν στις αρχές Μαΐου, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες κίνησης των νέων ασθενοφόρων που έχουν παραγγελθεί, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ήδη άρχισαν να εκτελωνίζονται τα πρώτα ασθενοφόρα, ενώ επιταχύνεται και η διαδικασία για πρόσληψη άλλων 1.326 ατόμων, κυρίως νοσηλευτών , που θα καλύπτουν άμεσες ανάγκες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού και άλλες. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει συμφωνήσει στην πρόταση αυτή του υπουργού Υγείας και ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 980 ατόμων εποχικού προσωπικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στις προθέσεις του κ. Κακλαμάνη είναι να προσληφθούν τουλάχιστον 9.477 άτομα στο χώρο της Υγείας μέχρι το τέλος του 2005. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7.000 απ' αυτούς θα είναι νοσηλευτές, αριθμός που αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά κυρίως την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων.

    Επιχειρησιακό σχέδιο για τα ράντζα

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στις προτεραιότητες του βρίσκονται θέματα καθημερινότητας, όπως το πρόβλημα με τα ράντζα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο συντονισμού στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιλύεται το θέμα των ράντζων, που είναι διαχειριστικό. Οπως διευκρίνσε ράντζα υπήρχαν και υπάρχουν, κυρίως σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και στο Βενιζέλειο της Κρήτης, ενώ σε άλλα νοσοκομεία, πιο περιφερειακά, να υπάρχουν άδεια κρεβάτια.

    Οσον αφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει το Υπουργείο Υγείας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτές είναι ένα σχέδιο νόμου για διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα άλλο σχέδιο νόμου για τις προμήθειες και τα οικονομικά της υγείας, ένα σχέδιο νόμου για τη λίστα φαρμάκων , για την οποία προβλέπεται η κατάργηση και η δημιουργία πιθανότατα αρνητικής λίστας που θα περιλαμβάνει ορισμένα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα, που θα πρέπει να έχουν έγκριση οι γιατροί για να τα συνταγογραφήσουν.

    Επίσης, ήδη άρχισε να εκπονείται σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και παρότι ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εξαγγελίες. Τόνισε ωστόσο ότι θα τηρηθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την υγεία και πρόσθεσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες θα είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η τόνωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Αναφερόμενος δέ στα νοσοκομεία είπε, ότι θα λειτουργήσουν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου , θα έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου και θα διοικούνται από διοικητικά συμβούλια. Αναφερόμενος στην ολυμπιακή προετοιμασία είπε ότι και τα έξι βασικά ολυμπιακά νοσοκομεία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως.

    [13] Εσωτερικά

    Ο οδηγός και πέντε άτομα της "Ακρίτας ΑΕ" Έξι άτομα "στο σκαμνί" για το δυστύχημα στα Τέμπη

    5/4/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας το παραπεμπτικό βούλευμα βάσει του οποίου παραπέμπονται σε δίκη έξι άτομα για το τροχαίο των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές Λυκείου πριν ένα χρόνο. Ο οδηγός και πέντε ακόμη άτομα της εταιρείας "Ακρίτας ΑΕ" θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και με ενδεχόμενο δόλο. Συγκεκριμένα, οι έξι κατηγορούνται για 21 ανθρωποκτονίες και 33 επικίνδυνες σωματικές βλάβες καθώς και για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, ενώ παρατείνεται η προφυλάκιση του οδηγού της νταλίκας Δημητρίου Ντόλα, 44 ετών, για ένα ακόμη εξάμηνο.

    Έτσι, εκτός τριών εργατών οι οποίοι φόρτωσαν με τις πλάκες μελαμίνης την νταλίκα και οι οποίοι δεν παραπέμπονται σε δίκη ως μη έχοντες καμία ευθύνη, κατηγορούνται οι:

    Φώτιος Καβελίδης, από την Αλεξανδρούπολη, συνιδιοκτήτης της εταιρείας και υπεύθυνος φόρτωσης Αναστάσιος Καμέας, από τις Φέρρες Έβρου, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Δημήτριος Χαμπούρης, από την Αθήνα, γενικός διευθυντής Πολυχρόνης Δαρδαμπούνης, από την Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του εργοστασίου και Μωυσής Αλεξάκης , από τη Λύρα Έβρου, προϊστάμενος βάρδιας του εργοστασίου.

    Η νταλίκα, με οδηγό τον Ντόλα είχε ξεκινήσει από τον Προβατώνα Έβρου με κατεύθυνση την Αθήνα. Το πολύνεκρο τροχαίο έγινε στις 7.30 το βράδυ της 13ης Απριλίου 2003 στο 385ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα των ειδικών πραγματογνωμόνων (μηχανολόγων-μηχανικών), το φορτηγό και το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ημαθίας στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές διέθεταν "κλέφτες" στους ταχογράφους με αποτέλεσμα να παραποιείται η πραγματική ταχύτητα των οχημάτων, ενώ το φορτηγό αυτοκίνητο είχε φθαρμένα ελαστικά και έτρεχε με μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης ταχύτητας.

    [14] Αθλητισμός

    Τραυματίας ο Κακλαμανάκης στο Παγκόσμιο

    5/4/2004 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 6:36:34 μμ)

    Σφίγγει τα δόντια ο Νίκος Κακλαμανάκης και παρά τον τραυματισμό του θα δώσει κανονικά το παρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μιστράλ που ξεκινάει στις 8 Απριλίου στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα είχε ένα ατύχημα πριν από 12 μέρες στην προπόνηση, με αποτέλεσμα να υποστεί μυϊκή ρήξη σε τένοντα του δεξιού του χεριού πάνω από τον αγκώνα και να παραμείνει για περίπου δέκα μέρες έξω από τη θάλασσα. Παρ΄όλα αυτά, βρίσκεται ήδη στην τουρκική λουτρόπολη και θα είναι στην εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου, ανήμερα το Πάσχα. "Ήρθα εδώ για να προσπαθήσω να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις τόνισε σχετικά ο Νίκος Κακλαμανάκης που ωστόσο επεσήμανε ότι αν νιώσει ενοχλήσεις θα ρίξει το ρυθμό ώστε να μην ρισκάρειτη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες".

    Τεστ για Σκαρλάτου και Φράι

    Εκτός του Νίκου Κακλαμανάκη, στους άνδρες, από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν και οι Χρυσοχού, Φράγκος.

    Στην κατηγορία των γυναικών παρούσες θα είναι η Αγγελική Σκαρλάτου και η Αντωνία Φράι, που διεκδικούν και τη μια θέση, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα της Αθήνας. Συνολικά, θα λάβουν μέρος 100 άνδρες και 57 γυναίκες από 42 χώρες.

    [15] Champions League

    Με Σεφτσένκο στο "Ριαθόρ" η Μίλαν

    5/4/2004 6:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον Αντρέι Σεφτσένκο να συμμετέχει κανονικά στην αποστολή αναχωρεί αύριο η Μίλαν για την Ισπανία όπου την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των επαναληπτικών της ημιτελικής φάσης του Champions League την Λα Κορούνια στο "Ριαθόρ". Ο Ουκρανός άσος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε με την σπασμένη του μύτη και τέθηκε κανονικά στην διάθεση του Κάρλο Αντσελότι. Αναλυτικά η αποστολή των "ροσονέρι" αποτελείται από τους: Αμπιάτι, Φιόρι, Ντίντα, Καφού, Κοστακούρτα, Λάουρσεν, Μαλντίνι, Νέστα, Πάνκαρο, Σίμιτς, Μπρόκι, Γκατούζο, Κακά, Πίρλο, Ρουί Κόστα, Σέέντορφ, Σερτζίνιο, Μποριέλο, Ινζάγκι, Σεφτσένκο, Τόμασον.

    [16] Ιράκ

    Δήλωσε λίγες ώρες μετά τα αιματηρά επεισόδια Μπους: "Δε θα τρομοκρατηθούμε από τους τρομοκράτες"

    5/4/2004 6:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 7:46:27 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ιράκ που στοίχισαν τη ζωή σε έντεκα Αμερικανούς στρατιώτες και σε δεκάδες Ιρακινούς πολίτες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ δε θα καμφθούν από τις επιθέσεις και θα παραμείνουν στο Ιράκ έως ότου εγκατασταθεί ένα δημοκρατικό καθεστώς. "Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε από τις συμμορίες και τους τρομοκράτες", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ομιλία του και πρόσθεσε: "Αυτοί οι δολοφόνοι δεν έχουν αξίες". Αναφερόμενος στο σκληροπυρηνικό ηγέτη των Σιιτών, Μοκτάντα Σαντρ, είπε: "Για να αφήσουμε τη δημοκρατία να αναπτυχθεί, δε θα επιτρέψουμε στον άνθρωπο αυτόν να προσφύγει εκ νέου στη βία".

    "Στις 30 Ιουνίου η μεταβίβαση της εξουσίας"

    Ο Τζορτζ Μπους πρόσθεσε ότι η 30η Ιουνίου παραμένει η ημερομηνία που προβλέπεται για την μεταβίβαση της κυριαρχίας στο Ιράκ και εκτίμησε ότι όσο πλησιάζει αυτή η ημέρα τόσο θα πυκνώνουν οι επιθέσεις των ανταρτών.

    "Ένα ελεύθερο Ιράκ θα είναι μια μεγάλη νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", τόνισε ο Τζορτζ Μπους αναγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια "δύσκολη υπόθεση".

    "Αλλά θα συνεχίσουμε, θα κρατηθούμε", τόνισε και κατέληξε λέγοντας: "ένα ελεύθερο Ιράκ θα αλλάξει όλη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα κάνει όλον τον κόσμο και την Αμερική πιο ασφαλείς".

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είχε χαρακτηρίσει "παράνομο" το σκληροπυρηνικό ηγέτη των Σιιτών, Μουστάφα αλ Γιαακούμπι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρές συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ

    Μέτωπο με τους Σιίτες ανοίγουν οι Αμερικανοί

    Δρακόντεια μέτρα στο Ιράκ

    [17] Αθλητισμός

    Θλίψη στον ΠΑΟΚ για τον Βλαχόπουλο

    5/4/2004 6:53:00 μμ

    Τα άσχημα μαντάτα από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ότι ο Βαγγέλης Βλαχόπουλος, ο ένας εκ των δύο φιλάθλων του ΠΑΟΚ που έπεσαν στο κενό της Θύρας "4" την ώρα της ισοφάρισης της αγαπημένης του ομάδας, στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, είναι κλινικά νεκρός κόπασαν τα πανηγύρια για τη νέα νίκη της ομάδας από τον Ιωνικό. Η είδηση σκόρπισε τη θλίψη σε όλη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια και στο μόνο που ελπίζουν, πλέον, όλοι είναι το θαύμα στις άγιες μέρες που διανύουμε.

    Πέντε στα πέντε ζήτησε ο Αναστασιάδης

    Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά, οι παίκτες του ΠΑΟΚ γυμνάστηκαν χαλαρά σήμερα, ενώ ο Άγγελος Αναστασιάδης στην ομιλία του, ζήτησε μόνο νίκες στα πέντε παιχνίδια που απομένουν, με στόχο την δεύτερη θέση, την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός και από τον οποίο απέχει έξι βαθμούς.

    Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.

    Την Μεγάλη Παρασκευή οι παίκτες θα έχουν ρεπό, το Μεγάλο Σάββατο θα κάνουν μια προπόνηση το μεσημέρι, την Κυριακή του Πάσχα θα πάρουν άλλο ένα ρεπό και από την Δευτέρα θα επιστρέψουν στις προπονήσεις για να ξεκινήσουν ουσιαστικά την προετοιμασία τους για το ντέρμπι με τον Ηρακλή.

    [18] Οικονομία

    Σύμφωνα με την πρώτη απογραφή Στα όρια του 3% το δημόσιο έλλειμμα

    5/4/2004 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κοντά στο 2,95% του ΑΕΠ βρίσκεται το δημόσιο έλλειμμα στο τέλος του 2003, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (δημοσιονομική απογραφή), είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκρατηθεί το έλλειμμα αυτό κάτω του 3% για το 2004, ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ε.Ε, όταν υπάρχει υπέρβαση του ελλείμματος (άνω του 3%). Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,95% του ΑΕΠ το 2003 και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 4,2%. Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, απέφυγε να δηλώσει εάν θα υποβληθεί στην Ελλάδα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "έγκαιρη προειδοποίηση" για το ύψος του ελλείμματος. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά πέντε χώρες-μέλη έχουν πρόβλημα με το έλλειμμα. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη "εισπράξει" από την Ε.Ε συστάσεις για τη μείωση του ελλείμματος, τρεις άλλες χώρες (Βρετανία, Ιταλία και Ολλανδία) έχουν προειδοποιηθεί, ενώ η Ελλάδα ανήκει στην τελευταία κατηγορία και επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων.

    [19] Διεθνή

    Συνάντηση Ανάν-Πούτιν

    5/4/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο δύο άντρες είχαν συνομιλίες πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Μεσανατολικού και του θέματος του Ιράκ. Ενθαρρυμένος από τη μείωση που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο στις διεθνείς εντάσεις εμφανίστηκε ο Κόφι Ανάν ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη στήριξη της χώρας του προς τα Ηνωμένα Έθνη στο ρόλο τους για τη διαχείριση των διεθνών κρίσεων. "Σήμερα δεν υπάρχει άλλο αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων", είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 April 2004 - 16:51:34 UTC