Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένοι οι κίνδυνοι για το μέλλον Προσοχή στην TV για παιδιά από 1-3
  • [02] Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Φαλούτζα Αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους
  • [03] Ισχυρός σεισμός στο Πακιστάν
  • [04] Τερματίστηκε η ομηρεία στην τράπεζα
  • [05] Μέτρα για τις επιδοτήσεις σε ελαιοπαραγωγούς
  • [06] Κρίση αντιμετωπίζει η Alitalia
  • [07] Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ
  • [08] Σε άνυδρη περιοχή Καταστροφικές πλημμύρες στο Μεξικό
  • [09] Με αστυνομική συνοδεία ...στο γάμο
  • [10] Μεταφέρουν το μικροβιο της λύσσας Νυχτερίδες-φονιάδες

    [01] Υγεία

    Αυξημένοι οι κίνδυνοι για το μέλλον Προσοχή στην TV για παιδιά από 1-3

    5/4/2004 10:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 12:10:38 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν με τις ώρες τηλεόραση, κρούουν Αμερικανοί παιδίατροι. Όπως επισημαίνουν, όσο περισσότερο τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών τόσο αυξάνουν οι κίνδυνοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα προσοχής, στο μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά, τονίζουν, για κάθε μία ώρα που παρακολουθεί ένα νήπιο τηλεόραση, αυξάνει κατά 10% ο κίνδυνος να εμφανίσει στο μέλλον προβλήματα συγκέντρωσης και υπερκινητικότητας. Στις επιβλαβείς συνέπειες από την υπερβολική τηλεόραση, προσθέτουν επίσης την παιδική παχυσαρκία και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών . Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.

    Πόση ώρα τηλεόραση;

    Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Ζίμερμαν, έναν από τους συντάκτες της έρευνας, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να πούμε πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση, τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών.

    "Για κάθε μία ώρα τηλεόρασης, υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος" τονίζει και προσθέτει "κάποιοι γονείς ίσως να μη φοβούνται να πάρουν το ρίσκο, εμείς όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ασφαλές χρονικό διάστημα παρακολούθησης" .

    Οι επιστήμονες, συνέλεξαν στοιχεία από 2.500 παιδιά.

    Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά ηλικίας ενός έτους έβλεπαν κατά μέσο όρο τηλεόραση 2.2 ώρες τη μέρα.

    Το ποσοστό αυτό παρουσίαζε δραματική αύξηση, (έφθανε στις 3.6 ώρες τη μέρα) για παιδιά ηλικίας 3 ετών ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις νηπίων που παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από 12 ώρες!

    Υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης

    " Η έρευνα αυτή, δείχνει ότι υπάρχει μία αξιοσημείωτη σχέση ανάμεσα στην έκθεση των νηπίων στην τηλεόραση και σε πιθανά προβλήματα προσοχής " τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Δημήτρης Χριστάκης.

    " Τα στοιχεία που έχουμε για τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, βλέπουν τηλεόραση κατά μέσο όρο 2-3 ώρες τη μέρα και το 30% αυτών έχει μάλιστα μία τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του " δηλώνει και υπογραμμίζει

    " Οι γονείς θα πρέπει να περιορίζουν στο ελάχιστο την παρακολούθηση της τηλεόρασης από τα παιδιά τους".

    Στις ΗΠΑ, το 3-5% των παιδιών αντιμετωπίζουν προβλήματα προσοχής, μειωμένης ικανότητας συγκέντρωσης, δυσκολίες στην οργάνωση και εκδηλώνουν παρορμητικές συμπεριφορές.

    Τα συμπτώματα αυτά, συνέπειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες της υπερβολικής έκθεσης στην τηλεόραση, γίνονται εμφανή στα παιδιά μετά τη συμπλήρωση του έβδομου έτους ζωής.

    [02] Ιράκ

    Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Φαλούτζα Αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ

    6/4/2004 12:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, τεσσάρων Αμερικανών πολιτών στη Φαλούτζα, αίσθηση προκαλεί το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Pew Research Center, για την πολιτική Μπους στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυτό, το 53% των Αμερικανών, αποδοκιμάζουν την πολιτική του προέδρου τους στο Ιράκ και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης. Σε ποσοστό 44% ζητούν τον επαναπατρισμό των αμερικανικών στρατευμάτων, αν και η πλειοψηφία το 50% εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δυο μήνες τον Ιανουάριο, το 59% των Αμερικανών ενέκριναν την πολιτική Μπους ενώ μόλις το 32% δήλωναν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

    [03] Διεθνή

    Ισχυρός σεισμός στο Πακιστάν

    6/4/2004 7:22:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε πολλές πόλεις στο Πακιστάν την Τρίτη το πρωί, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Πακιστάν, η δόνηση σημειώθηκε στις 00:24, ώρα Ελλάδας, και το επίκεντρό της εντοπίζεται σε απόσταση 450 χλμ βορείως του Ισλαμαμπάντ στον ορεινό όγκο των Χιντού Κουτς, και σε εστιακό βάθος 200 χλμ. Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στις πόλεις Ραβαλπίντι, Πεσαβάρ και στη Λαχόρη.

    [04] Διεθνή

    Τερματίστηκε η ομηρεία στην τράπεζα

    6/4/2004 7:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:37:50 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μια θεαματική σύλληψη τερματίστηκε τη νύχτα της Δευτέρας η 12ωρη ομηρεία οκτώ Ισπανών που κρατούνταν από έναν επίδοξο ληστή σε τράπεζα της πόλης Αλικάντε. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός ο άνδρας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι οπλισμένος με ένα πιστόλι και μία χειροβομβίδα, συνελήφθη όταν προσπάθησε να διαφύγει με μία μοτοσικλέτα, η οποία όμως προσέκρουσε σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που τον περικύκλωσαν. Η αστυνομία είχε κάνει προηγουμένως δεκτό το αίτημά του να του επιτραπεί να φύγει προκειμένου να αφήσει ελεύθερους και τους δύο τελευταίους ομήρους που κρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα. Κατά τη σύλληψη ακούστηκαν πυροβολισμοί και ο δράστης της αποτυχούσας ληστείας απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ληστής κρατά ομήρους σε τράπεζα στην Ισπανία

    [05] Οικονομία

    Μέτρα για τις επιδοτήσεις σε ελαιοπαραγωγούς

    6/4/2004 7:52:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σφοδρή επίθεση κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, στην οποία καταλόγισε "λανθασμένους χειρισμούς εγκληματικής ανευθυνότητας", εξαπέλυσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος για το θέμα των επιδοτήσεων του λαδιού. Μέχρι και την παραμονή των εκλογών, τόνισε ο κ. Μπασιάκος, πληρώναμε χωρίς κανένα έλεγχο επιδοτήσεις. Προανήγγειλε ότι θα ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις, που αφορούν επιδοτήσεις λαδιού και όλες οι παρατυπίες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι πρώτα από όλα θα ρυθμιστούν οι περιπτώσεις όσων δεν είχαν πάρει καμία προκαταβολή μέχρι 15 Μαρτίου 2004.

    Μομφές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης

    Ο κ. Μπασιάκος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, στη διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων λόγω λαθών, παραλείψεων, αυθαιρεσιών και δυσλειτουργιών καθώς και προεκλογικών ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων.

    Επίσης επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση στην κατάρτιση και παράδοση προς χρήση του Ελαιοκομικού Μητρώου το οποίο εμφανίζει και λάθη, ενώ έκανε λόγο για δεδομένες αδυναμίες των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι θα ελεγχθούν οι εικαζόμενες παρανομίες υπερβάσεις και τα "πανωγραψίματα" για να μην αδικηθούν οι έντιμοι ελαιοπαραγωγοί που εύλογα διαμαρτύρονται.

    "Δεν χρειάζονται βιαστικές αλλά νηφάλιες και συνετές αποφάσεις και ενέργειες για να μπει κάποια τάξη στο σημερινό χάος της διαχείρισης των επιδοτήσεων του ελαιολάδου" δήλωσε και ανακοίνωσε τη συνέχιση συσκέψεων για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων".

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τις 15/3 είχαν πληρωθεί 565.382 ελαιοπαραγωγοί από τους οποίους 454.856 είχαν πάρει το 100% της επιδότησης, 110.526 άτομα είχαν πάρει το 60% της επιδότησης και 45.896 δεν είχαν πάρει ούτε δραχμή.

    Κληρονομήσαμε, κατέληξε ο κ. Μπασιάκος, μια άσχημη και παράλογη κατάσταση. Στόχος μας είναι να συγυρίσουμε την κατάσταση, να μην αδικηθεί κανένας και να μην κερδήσει κανένας παράνομες επιδοτήσεις.

    Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Μπασιάκου και με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων του τομέα ελαιολάδου, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων αποφασίσθηκαν τα εξής:

    1. Να ολοκληρωθεί άμεσα, η διαδικασία πληρωμής στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς που δεν είχαν λάβει μέχρι 15.3.2004 ουδεμία προκαταβολή,

    2. Να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες των ελέγχων από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ, και με τη συνδρομή πρόσθετου προσωπικού στις υποβληθείσες ενστάσεις, καθώς και σε ανέλεγκτες υποθέσεις. Οι βεβαιωμένα αχρεωστήτως καταβληθείσες επιδοτήσεις θα αναζητηθούν ακόμη και με συμψηφισμό επόμενων επιδοτήσεων. Κατ αυτόν τον τρόπο θα προσδιορισθεί οριστικά η τελική επιδοτούμενη ποσότητα κατά παραγωγό, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή της πραγματικής παραγωγής ανά δικαιούχο. Σε περίπτωση παρεμπόδισης της διαδικασίας θα ζητηθεί η συνδρομή των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

    3. Να επιδιωχθεί η επίσπευση της κατάρτισης και ταυτοποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου.

    4. Να αντιμετωπισθούν λάθη και αδικίες που έχουν σχέση με διασταύρωση εσφαλμένων στοιχείων αποζημιώσεων.

    5. Η περαίωση της συνολικής διαδικασίας να λαμβάνει υπόψη της κατ ανάγκη τη δηλωθείσα ποσότητα στην Ε.Ε. για την ελαιοκομική περίοδο 2002/2003.

    6. Τυχόν υποθέσεις παρατυπιών να παραπέμπονται για διερεύνηση και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

    7. Ανάλογα με την πορεία υλοποίησης και τις συνέπειες των μέτρων αυτών θα αναληφθούν και πρόσθετες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

    [06] Οικονομία

    Κρίση αντιμετωπίζει η Alitalia

    6/4/2004 8:03:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Alitalia "δεν έχει πάνω από ένα μήνα ζωής" εάν η κυβέρνηση δεν επέμβει για να τη βοηθήσει, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας Τζιουζέπε Μπονόμι. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο Μπονόμι προέβη στη δήλωση αυτή απαντώντας σε σχόλια που έγιναν στο Λονδίνο από τον Ιταλό υπουργό Εργασίας Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος δήλωσε πολύ ανήσυχος για το μέλλον της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας και ομολόγησε πως η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά.

    [07] Ιράκ

    Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ

    6/4/2004 8:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 9:15:36 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο χάος κινδυνεύει να βυθιστεί το Ιράκ μετά την πρόσφατη εξέγερση των Σιιτών της χώρας. Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή σε διαδηλώσεις μεταξύ οπαδών του σκληροπυρηνικού ηγέτη των Σιιτών, Μοκτάντα Σαντρ, και των δυνάμεων κατοχής, μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 52 Ιρακινών και 12 Αμερικανών στρατιωτών. Τις διαδηλώσεις προκάλεσε η είδηση για τη σύλληψη του υπαρχηγού του Σιίτη ηγέτη, Μουστάφα αλ Γιαακούμπι. Εν τω μεταξύ, με ηχητικό μήνυμά του, ο Αλ Ζαρκάουι, που πιστεύεται ότι έχει σχέση με την Αλ Κάιντα, εξαπολύει απειλές προς τις δυνάμεις κατοχής αλλά και προς του Σιίτες, αποκαλώντας τους "δούρειο ίππο των εχθρών του έθνους". Αποφασισμένος να μην καμφθεί από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, τη στιγμή που ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, χαρακτηρίζει παράνομο τον Σαντρ.

    Τη Δευτέρα, η Συμμαχία ανακοίνωσε πως έχει παραδοθεί στον Σαντρ ένταλμα σύλληψής του για την κατηγορία της εμπλοκής του στη δολοφονία θρησκευτικού αντιπάλου του. Εκπρόσωπος του Σαντρ, σχολιάζοντας το γεγονός είπε: "ο Σαντρ δεν πρόκειται να συλληφθεί ποτέ ".

    Το Κατάρ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, εξέφρασε φόβους ότι η συνεχιζόμενη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο, τονίζοντας ότι το Ιράκ έχει γίνει πλέον "γόνιμο έδαφος για τους τρομοκράτες".

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, διαβεβαιώνει με συνέντευξή του σε βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι δεν υφίσταται συμμαχία των Σιιτών κατά των δυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Ιράκ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα επεισόδια θα τεθούν υπό έλεγχο .

    Απειλές προς όλες τις πλευρές εξαπολύει η Αλ Κάιντα

    Σφοδρή επίθεση κατά των Σιιτών του Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τους "Δούρειο ίππο των εχθρών του έθνους", αλλά και κατά των δυνάμεων κατοχής εξαπολύει με ηχητικό του μήνυμα ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Στο μήνυμα, με το οποίο απευθύνεται "προς το έθνος του Ισλάμ", ο Αλ Ζαρκάουι σημειώνει ότι "οι ηρωικοί μουτζαχεντίν (μαχητές) σκότωσαν πάνω από 200 στρατιώτες της συμμαχίας των σταυροφόρων" διεκδικώντας έτσι την ευθύνη για πολλές "επιχειρήσεις" μεταξύ των οποίων "η πιο πρόσφατη αλλά όχι και η τελευταία, κατά της ισραηλινής Μοσάντ στο ξενοδοχείο Τζαμπάλ Λουμπνάν".

    Με τα λόγια αυτά ο Ζαρκάουι αναφέρεται στη σφοδρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο της Βαγδάτης που στοίχισε τη ζωή σε 29 άτομα.

    Σημειώνεται ότι, πριν από περίπου δύο μήνες, ο αμερικανικός στρατός είχε κατασχέσει ένα 17σέλιδο έγγραφο το οποίο αποδόθηκε στον Αλ Ζαρκάουι και υποστήριζε την τεχνητή πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών του Ιράκ με σκοπό να βυθιστεί η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.

    "Το Ιράκ βυθίζεται στο χάος"

    Σχεδόν το σύνολο του βρετανικού τύπου, αναφερόμενο στα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ, προβλέπει ότι η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος.

    "Στο χείλος της αναρχίας ", τιτλοφορούν το πρωτοσέλιδό τους η Γκάρντιαν κι η Ιντιπέντεντ, δύο εφημερίδες οι οποίες είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η οικονομική Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η οποία είχε υιοθετήσει μια μετριοπαθέστερη στάση, εκτιμά πως οι χερσαίες δυνάμεις και τα ελικόπτερα δε θα είναι επαρκή. "Μία καθαρά στρατιωτική απάντηση δεν θα βγάλει τις ΗΠΑ από τα βάσανα", τονίζει η εφημερίδα.

    Η Ιντιπέντεντ συστήνει να επανεξεταστεί η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς: "αυτή η ημερομηνία είναι εξασφαλισμένο πως θα προκαλέσει έναν διαγκωνισμό ανάμεσα στις διάφορες φατρίες προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία".

    Αντίθετα, η εφημερίδα Τάιμς χαρακτηρίζει "άφρονη" μία τέτοια απόφαση. "Η σημερινή καταληκτική ημερομηνία είναι μεν αυστηρή, αλλά έχει το όφελος πως εστιάζει τα πνεύματα" και τις συνειδήσεις προς την μεταβίβαση της εξουσίας.

    Ακόμη και η πιο φιλική στον πόλεμο εφημερίδα, η Ντέιλι Μέιλ, τονίζει στο πρωτοσέλιδό της ότι "το φάσμα του πολέμου είναι επί θύραις στο Ιράκ". Τέλος, το σημαντικό για την Ντέιλι Μέιλ είναι να παραμείνουν στο Ιράκ οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, διότι σε περίπτωση αποχώρησής τους η χώρα θα βυθιστεί στη δίνη της τρομοκρατίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπους: "Δε θα τρομοκρατηθούμε από τους τρομοκράτες"

    Αιματηρές συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ

    Μέτωπο με τους Σιίτες ανοίγουν οι Αμερικανοί

    Λουτρό αίματος

    Σχετικά Links:

    Guardian

    Independent

    Financial Times

    [08] Διεθνή

    Σε άνυδρη περιοχή Καταστροφικές πλημμύρες στο Μεξικό

    6/4/2004 8:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 9:18:54 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, που έπληξαν την πόλη Πιέδρας Νέγρας, στο βόρειο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Οι όχθες του ποταμού Εσκονδίδο, παραπόταμος του Ρίο Γκράντε, πλημμύρισαν από τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να παρασύρουν ανθρώπους και να καταστρέψουν σπίτια και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερες από 300 κατοικίες, βρίσκονται βυθισμένες πολλά μέτρα κάτω από τη λάσπη, ενώ αυτοκίνητα προβάλλουν από τις στέγες κατεστραμμένων σπιτιών και συντρίμμια έχουν γεμίσει τους δρόμους μίας από τις κατά τεκμήριο πιο άνυδρες περιοχές του Μεξικού. Επισήμως αγνοούνται 18 άτομα, όμως οι αρχές αναφέρουν ότι δεν έχουν δηλωθεί ακόμα όλοι οι αγνοούμενοι.

    Ανυπολόγιστες καταστροφές

    Στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από την πόλη, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να γυρίσουν στα κατεστραμμένα τους σπίτια για να περισυλλέξουν μόνο ό,τι απέμεινε από τα πολύτιμα αντικείμενά τους, προτού αναχωρήσουν για τα καταφύγια, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

    Περίπου 3,500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με 2,000 από αυτούς να φιλοξενούνται σε προσωρινούς καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι κατέφυγαν σε φίλους και συγγενείς.

    Οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα κλαδιά ενός δέντρου. Εκτιμούν ότι είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή. Σε μία άλλη περίπτωση, προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ένα παιδάκι από κλαδιά και συντρίμμια, κάτω από μία γέφυρα, αλλά εις μάτην.

    "Όλα έγιναν τόσο γρήγορα" δηλώνει στο Ρόιτερς μία κάτοικος της περιοχής, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της προκειμένου να περισυλλέξει ότι απέμεινε. "Μέσα σε πέντε λεπτά τα νερά στο δρόμο μου έφταναν μέχρι τα γόνατα".

    Ο Μεξικανός Πρόεδρος, Βισέντε Φοξ, επισκέφτηκε τους πλημμυροπαθείς στο καταφύγιο και υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα αποζημιώσει τους κατοίκους της Πιέδρας Νέγρας.

    Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Κοαουΐλα Ενρίκε Μαρτίνες τόνισε πως δεν προβλέπονται άλλες πλημμύρες. Αλλά, όπως αναφέρει το BBC, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, Αλφόνσο Μπρες, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι είναι πολύ πιθανόν τα νερά του ποταμού να μην επαναλάβουν την καταστροφική τους πορεία.

    [09] Διάφορα

    Με αστυνομική συνοδεία ...στο γάμο

    6/4/2004 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    "Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό", λέει η λαϊκή ρήση, ωστόσο για την περίπτωση ενός Γερμανού μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε -βασισμένοι στα γεγονότα, πάντα- ότι ταιριάζει περισσότερο η πιο ελεύθερη απόδοση του στυλ "στο τέλος ...συλλαμβάνουν το γαμπρό". Ο λόγος για έναν 36χρονο μελλόνυμφο από το Μπρέμεν της Γερμανίας, που βρέθηκε να έχει μερικούς απρόσκλητους καλεσμένους και μάλιστα ένστολους, στη γαμήλια τελετή. Αν ήθελε, ας έκανε κι αλλιώς. Τα όργανα της τάξης χρειάστηκε να τον θέσουν υπό την "ευθύνη" τους λίγο αφότου τον βρήκαν μέσα στο στραπατσαρισμένο αμάξι του και δεδομένου ότι δεν πείσθηκαν πως ήταν μεθυσμένος μόνο από χαρά. Και επειδή οι αστυνομικοί έχουν κατανόηση, αλλά και για να σιγουρευτούν όλοι ότι το ευτυχές γεγονός δεν θα ματαιωθεί, εξαιτίας κάποιας έστω σεβαστής ποσότητας αλκοόλ, αποφάσισαν να τον παραδώσουν το γαμπρό "ιδιοχείρως" στη νύφη.

    Μια γαμήλια τελετή που δε θα ξεχάσει κανείς

    Ο 36χρονος Γερμανός εξήγησε στους αστυνομικούς ότι όλη νύχτα "αποχαιρετούσε" με τους φίλους την εργένικη ζωή του, ε, και εντάξει ήπιανε και κάτι παραπάνω, άλλωστε ποιος είναι εγκρατής σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντως, τώρα αλήθεια, ο προορισμός του ήταν ένα ανθοπωλείο για να αγοράσει τη νυφική ανθοδέσμη και μετά τελικός σταθμός η εκκλησία, αλήθεια...

    Εντάξει λοιπόν, σκέφτηκαν οι αστυνομικοί και αποφάσισαν ότι οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να περιμένουν κι έτσι ο άτακτος γαμπρός έφτασε στην εκκλησία με περιπολικό.

    Η τελετή εξελίχθηκε ομαλά, χάρη στην αυτοκυριαρχία της νύφης και με μοναδική παραφωνία, πέρα από την παρουσία της αστυνομικής συνοδείας, κάποια ανεπαίσθητα τρικλίσματα του γαμπρού. Το καθιερωμένο ραντεβού με το φωτογράφο, για τις γαμήλιες πόζες αποδείχθηκε λίγο πρόβλημα, δεδομένου ότι η νύφη αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να χαμογελάσει.

    Μετά το γάμο, οι αστυνομικοί ευχήθηκαν βίο ανθόσπαρτο, αρνήθηκαν να πιουν τη σαμπάνια που τους προσφέρθηκε, αφού ήταν εν ώρα υπηρεσίας, άφησαν τη νύφη να ασχοληθεί με τους καλεσμένους και πήραν το γαμπρό μαζί τους στο τμήμα. Εκεί του πήραν κατάθεση και δείγμα αίματος και τον παρέδωσαν στη μητέρα του για τον οδηγήσει πίσω στη γιορτή.

    "Τέλος καλό, όλα καλά" σχολίασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι χρειάστηκε να αφαιρέσουν από το νιόπαντρο παραβάτη την άδεια οδήγησης: "Για λίγο καιρό ας αρκεστεί στην άδεια γάμου του" αστειεύτηκαν.

    [10] Διάφορα

    Μεταφέρουν το μικροβιο της λύσσας Νυχτερίδες-φονιάδες

    6/4/2004 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 10:47:44 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ποιος είπε ότι οι νυχτερίδες-βαμπίρ, που σπέρνουν το θάνατο σε ανυποψίαστους ανθρώπους, είναι δημιουργήματα της φαντασίας του Μπραμ Στόκερ; Ποιος είπε ότι οι νυχτερίδες-βαμπίρ επιτίθενται μονάχα σε ζώα; Αυτά τα φτερωτά ποντικάκια εδώ και ένα μήνα έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων στην περιοχή Πορτέλ, στα Βόρεια της Βραζιλίας, στις όχθες του Αμαζονίου. Σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία υγείας, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν δεχθεί τις δαγκωματιές των αιμοβόρων φτερωτών θηλαστικών. Οι 13 περιπτώσεις απέβησαν μοιραίες για τη ζωή των θυμάτων.

    Μικρές αλλά... ολέθριες

    Οι φονικές νυχτερίδες έχουν μέγεθος ενός αντίχειρα, αλλά είναι μολυσμένες με το μικρόβιο της λύσσας. Οι αρχές έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τον κόσμο με αντιλυσσικά εμβόλια και στους ασθενείς παρέχουν ειδική θεραπεία για το μικρόβιο της λύσσας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι επιθέσεις των νυχτερίδων οφείλονται σε αλλαγή των αποδημητικών συνηθειών των νυχτερίδων εξαιτίας της αποψίλωσης. Ακόμα, ο κίνδυνος των επιθέσεων δεν έχει εξαλειφθεί. Οι νυχτερίδες βαμπίρ τρέφονται με αίμα μεγάλων πουλιών ή βοοειδών, στα οποία συχνά μεταφέρουν το μικρόβιο της λύσσας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 April 2004 - 8:54:33 UTC