Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώνει στο μισό το προσδόκιμο ζωής Αποθαρρυντικές οι τελευταίες
  • [02] Εξόριστος στη Λεωφόρο
  • [03] Και έκθεση με προτραίτα των διάσημων εγκλείστων Παιδικό μουσείο στον
  • [04] Συναντήσεις Υπ. Απασχόλησης με ΓΣΕΕ-ΕΣΕΕ Εθνική Σύμβαση Εργασίας πριν
  • [05] Αρνητικός παραμένει ο Ντενκτάς Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην
  • [06] Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι Eπικοδομητικές οι συνομιλίες στην Τεχεράνη
  • [07] Αύριο βράδυ η επίσημη θέση Παπαδόπουλου Διαβουλεύσεις για το "Ναι" ή
  • [08] Τα λεφτά στα "λεφτά" πάνε. H μαμά της JLo νικήτρια του τζακπότ!
  • [09] Παραμένουν στο Ιρακ Ιταλία - Πορτογαλία Πάνω από 100 νεκροί στο Ιράκ
  • [10] Ευρωεκλογές και συνέδριο στο επίκεντρο Συναντήσεις Παπανδρέου με
  • [11] Ο Μαραντόνα λαμπαδιοδρόμος
  • [12] Στο 2,95% του ΑΕΠ Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το δημόσιο έλλειμα
  • [13] Ολα άρχισαν με ένα απλό τραύμα και μια αντιβίωση Ερωτήματα για τον
  • [14] "Το Ιράκ δεν έχει τίποτα το κοινό με το Βιετνάμ"
  • [15] Σενάρια για τον Γιώργο Χατζάρα
  • [16] Η μουσική διεγείρει το μετωπιαίο λοβό "Γυμνάστε" το πνεύμα σας μετά
  • [17] Για πάντα μαζί Γιούβε - Μπουφόν
  • [18] Ντουμιτρέσκου: "Είμαι έτοιμος"
  • [19] Σε ρυθμούς EURO 2004

    [01] Υγεία

    Μειώνει στο μισό το προσδόκιμο ζωής Αποθαρρυντικές οι τελευταίες εκτιμήσεις για το Αλτσχάιμερ

    6/4/2004 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο μισό περιορίζει το προσδόκιμο ζωής του ασθενή η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έκθεση, που δίνει μια νέα εκτίμηση για το πόσο μπορεί να ζήσει ένα άτομο, που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Στη μελέτη, που έγινε σε δείγμα 521 ατόμων, στα οποία είχε διαγνωσθεί πρόσφατα η ασθένεια, βρέθηκε ότι, η μέση περίοδος επιβίωσης ήταν 4,2 χρόνια για τους άνδρες και 5,7 χρόνια για τις γυναίκες, περίπου το μισό του προσδόκιμου ζωής στα άτομα ίδιας ηλικίας, που δεν πάσχουν από την ασθένεια. Η νόσος Αλτσχάιμερ, εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου επιφέρει πάντα το θάνατο, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της, παρότι φάρμακα μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς για μικρό διάστημα και θεωρείται η πιο συνήθης αιτία άνοιας, από την οποία πάσχουν 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί. Η μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση "Χρονικά της Παθολογίας", χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ.

    [02] Αθλητισμός

    Εξόριστος στη Λεωφόρο

    6/4/2004 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:22:31 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ένα μηδέν. Οριστικά τέλος στο αίτημα των ανθρώπων του Ολυμπιακού για παραχώρηση του 20% των εισιτηρίων που θα εκδοθούν για το ντέρμπι, έβαλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά την απόφασή του να μην αλλάξει την υπουργική απόφαση του Γιώργου Λιάνη καθώς όπως τόνισε κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τις συνθήκες του πρωταθλήματος. Νωρίτερα, και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία στη ΓΑΔΑ για τα μέτρα ασφαλείας, το αίτημα του "θρύλου, δεν βρήκε ανταπόκριση και από τον Παναθηναϊκό, παρά τις εγγυήσεις που έδινε η αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού. Ο αντιπρόεδρος της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, Πέτρος Κόκκαλης, χαρακτήρισε απαράδεκτη και τραγελαφική τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ τόνισε πως οι πρωταθλητές Ελλάδας μπορούν να πάρουν τη νίκη στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό και χωρίς την παρουσία του κόσμου τους.

    Μέτρα ασφαλείας

    Η σύσκεψη στη ΓΑΔΑ, έγινε παρουσία των υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας, καθώς και των εκπροσωπών των δυο ομάδων.

    Η συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών έγινε μέσα σε ήπιο κλίμα, χωρίς ακρότητες, αλλά η διοίκηση του Παναθηναϊκού επέμεινε στην απόφασή της να μην παραχωρήσει εισιτήρια στους οπαδούς των "ερυθρολεύκων" βασιζόμενη στον νόμο του προηγούμενου Υφυπουργού αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη.

    Η αστυνομία παρά τις εγγυήσεις που παραχώρησε για ομαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης, δεν μπόρεσε να αλλάξει την απόφαση του Παναθηναϊκού.

    Αποχωρώντας ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, άσκησε έντονη κριτική στην διοίκησης των "πρασίνων", ζητώντας ισονομία.

    ''Εμείς ζητήσαμε το 20% των εισιτηρίων όπως δικαιούμαστε. Ο ΠΑΟ δεν τηρεί, όμως, το fair play, στηριζόμενος στην απόφαση Λιάνη και αρνείται. Η αστυνομία μας διαβεβαίωσε ότι εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Εύχομαι και ελπίζω ο νέος Υφυπουργός να ξεκινήσει την καριέρα του με μια ιστορική απόφαση και εννοώ την κατάργηση της απόφασης Λιάνη. Δηλαδή την κατάργηση της άνισης μεταχείρισης των ομάδων και να εφαρμόσει τις βασικές αρχές της ισονομίας. Ο κ. Ορφανός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο νόμος προβλέπει και παρουσία Εισαγγελέα. Όπως έγινε στην Ριζούπολη, έτσι πρέπει να γίνει και στη Λεωφόρο'', είπε χαρακτηριστικά.

    Μετά την άρνηση του Παναθηναϊκού η ηγεσία της αστυνομίας αποφάσισε να μην υπάρχει διάθεση εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του γηπέδου "Απόστολος Νικολαϊδης", να πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος στους δρόμους γύρω απ' το στάδιο και να δημιουργήσουν "νεκρές ζώνες", με κενές θέσεις, πάνω απ' τους πάγκους και των δυο ομάδων, απ' τον τέταρτο διαιτητή, αλλά και την φυσούνα.

    Αλλάζει η απόφαση από το νέο πρωτάθλημα

    Λίγο αργότερα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, πήρε ξεκάθαρη θέση για το επίμαχο θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών τονίζοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος προκειμένου να μην αλλοιωθούν οι όροι διεξαγωγής του.

    Ο κ. Ορφανός δήλωσε για μια ακόμα φορά αντίθετος με την υπουργική απόφαση του προκατόχου του, ενώ εξέφρασε την ευχή το παιχνίδι να γινόταν με την παρουσία οπαδών και των δυο ομάδων.

    Τέλος ο κ. Ορφανός υποσχέθηκε ότι από το νέο πρωτάθλημα θα είναι ελεύθερη η μετακίνηση των οπαδών, αλλά αν υπάρχουν συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας σε κάποιο μάτς ο υφυπουργός θα διατηρήσει το δικαίωμα να παρέμβει με μια ανάλογη απόφαση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    " Άρχισαν τα όργανα"... για το ντέρμπι

    [03] Πολιτισμός

    Και έκθεση με προτραίτα των διάσημων εγκλείστων Παιδικό μουσείο στον Πύργο του Λονδίνου

    6/4/2004 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα ειδικό τμήμα για παιδιά, στο οποίο οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν ιστορικές ενδυμασίες αλλά και να αγγίξουν τόσο απομιμήσεις όπλων όσο και των κοσμημάτων του Στέμματος ανοίγει στο Πύργο του Λονδίνου. Το ηλικίας 1.000 χρόνων οχυρό ανοίγει για την τουριστική περίοδο του 2004 με νέες εκθέσεις ζωγραφικής. Η έκθεση θα αρχίσει να λειτουργεί στις 28 Απριλίου και θα εκτεθούν πορτραίτα των διάσημων προσωπικοτήτων, που κρατήθηκαν φυλακισμένοι πίσω από τους τοίχους του από τον 11ο μέχρι τον 20ο αιώνα.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα πορτραίτα της Αν Μπολέιν, του Γκάι Φοκς, το Τόμας Μουρ, της πριγκίπισσας Ελισάβετ, της λαίδης Τζέιν Γκρέι, του Ουόλτερ Ράλεϊ και του Ρούντολφ Ες. Επίσης εκτίθεται και μια αναπαράσταση της "Επίθεσης του Πύργου", από τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου 1471, όταν ο λόρδος Φόκονμπεργκ επετέθη κατά του Πύργου με στόχο να απελευθερώσει τον εκεί κρατούμενο βασιλιά Ερρίκο Ε. Ο Πύργος του Λονδίνου συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιβλητικών και καλοδιατηρημένων μεσαιωνικών μνημείων της Ευρώπης.

    Σχετικά Links:

    Εικονική περιήγηση στον Πύργο του Λονδίνου

    [04] Οικονομία

    Συναντήσεις Υπ. Απασχόλησης με ΓΣΕΕ-ΕΣΕΕ Εθνική Σύμβαση Εργασίας πριν τους Αγώνες;

    6/4/2004 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 3:21:08 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να έχει υπογραφεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προέτρεψε τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε, σήμερα, με τα προεδρία της ΓΣΕΕ και της Εθνικής συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Η ηγεσία του υπουργείου διευκρίνισε ότι δεν παρεμβαίνει στις διαβουλεύσεις, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά σημείωσε, πως η κυβερνητική πολιτική θα διευκρινιστεί, αφού ολοκληρωθεί η απογραφή, η οποία θα δώσει μια πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση και αναφέρθηκε στην "εκκρεμότητα" της Συλλογικής Σύμβασης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπογραφεί πριν τους Αγώνες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε και πάλι το ζήτημα των συμβασιούχων, ζητώντας "την απαρέγκλιτη υλοποίηση" της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού, "χωρίς βιασύνη, αλλά με σοβαρότητα... ".

    [05] Κυπριακό

    Αρνητικός παραμένει ο Ντενκτάς Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην Τουρκία

    6/4/2004 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:00:49 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Έντονη κινητικότητα ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου παρατηρείται και στην Τουρκία. Το απόγευμα θα συναντηθούν στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος, Αχμέτ Σεζέρ, και ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ στις 7 ο κατοχικός ηγέτης θα επισκεφθεί, στην πρωθυπουργική κατοικία, τον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, σήμερα το απόγευμα θα συνέλθει και η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιουλ, για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και το τελικό σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ, την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για "αποτυχία" της χώρας να πείσει για την μόνιμη παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, καθορίζονται και θα καθοριστούν και στο μέλλον σε σχέση με την πορεία του Κυπριακού. Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση του, λέγοντας πως, "υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κρατούν αρνητική στάση στο θέμα του σχεδίου". Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για "εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων", αν ψηφίσουν "ναι" στις 24 Απριλίου.

    "Εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων " προβλέπει ο Ντενκτάς

    Μη ικανοποιητικό για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και τα συμφέροντα της Τουρκίας, χαρακτηρίζει το σχέδιο Ανάν ο κατοχικός ηγέτης. Μάλιστα, ο Ραούφ Ντενκτάς προβλέπει την "εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων εντός 10-15 ετών", σε περίπτωση αποδοχής του σχεδίου.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους τόνισε πως, "επί 30 χρόνια δεν υπήρξε στο νησί ούτε αιματοχυσία, ούτε φιλονικία" και απέδωσε το σχέδιο Ανάν στη θέληση ορισμένων "να εξαφανίσουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

    Τις απόψεις του Ραούφ Ντενκτάς συμμερίζεται και ο θεωρητικός του μετώπου της άρνησης στο κυπριακό, καθηγητής, Μουμτάζ Σοϊσάλ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σοϊσάλ επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για "υποχώρηση ", με αντάλλαγμα την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, "οι οποίες είναι άγνωστο που θα οδηγήσουν".

    Παράλληλα, ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη έκανε λόγο για ρεκόρ Γκίνες της Τουρκίας, η οποία δίνει τη συγκατάβασή της "στην εξαφάνιση ενός κράτους, που ιδρύθηκε πάνω σε εδάφη τα οποία απελευθέρωσε, κερδίζοντας ένα πόλεμο τον οποίο δεν άρχισε η ίδια". Μάλιστα, ο καθηγητής θέλησε να τεκμηριώσει τις απόψεις του, δίνοντας στη δημοσιότητα 12 αρνητικά για τους Τουρκοκύπριους σημεία του σχεδίου Ανάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για το "Ναι" ή "Όχι"

    [06] Διεθνή

    Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι Eπικοδομητικές οι συνομιλίες στην Τεχεράνη

    6/4/2004 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 4:09:20 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το Ιράν συμφωνεί να επισπεύσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ. Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Γολαμρεζά Αγκαζαντέχ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ελ Μπαραντέϊ στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα αναστείλει την κατασκευή και τη συναρμολόγηση πυρηνικού εξοπλισμού, αλλά επιθυμεί η ΙΑΕΑ να κλείσει τον φάκελλο σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο. Στο μεταξύ, το Ιράν υποσχέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Βρετανία, την Γερμανία και την Γαλλία πως θα αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου και θα δεχθεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι έχει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα αποβλέπει αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Νέα ομάδα στις 12 Απριλίου

    Μετά από τις συνομιλίες που είχε ο Ελ Μπαραντέϊ τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης της συνεργασίας, προσθέτοντας ''ο κ. Γολαμρεζά Αγκαζαντέχ δεσμεύθηκε πως το Ιράν θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης των άλυτων προβλημάτων''.

    Σε μία ένδειξη καλής θέλησης, ο Αγκαζαντέχ ανέφερε ότι το Ιράν θα αναστείλει την κατασκευή και συναρμολόγηση πυρηνικών εξαρτημάτων από τις 9 Απριλίου.

    Ο ίδιος είπε προς τους δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη ζήτησε οι επιθεωρητές όπλων να ολοκληρώσουν το έργο τους πριν από την επόμενη σύνοδο του συμβουλίου κυβερνητών της ΙΑΕΑ, τον Ιούνιο, όπου θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά του Ιράν.

    ''Το Ιράν αναμένει αυτή η υπόθεση να κλείσει τον Ιούνιο'', τόνισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

    Τον περασμένο μήνα, η ΙΑΕΑ σε απόφασή της εξέφρασε τη λύπη της επειδή το Ιράν δεν δήλωσε δραστηριότητες που είχαν ενδεχόμενα σχέση με την κατασκευή όπλων.

    Το Ιράν αρχικά εμπόδισε την άφιξη των επιθεωρητών μετά την απόφαση, αλλά την Κυριακή ανακοίνωσε ότι μία νέα ομάδα θα φθάσει σε δύο εβδομάδες.

    Η κυβέρνηση της Τεχεράνης σε ανακοίνωσή της, την Κυριακή, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τοποθεσίες με πυρηνικά όπλα κρυμμένες από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

    Τέλος, ο Ελ Μπαραντέϊ επεσήμανε ότι μία νέα ομάδα θα φθάσει στις 12 Απριλίου και χαρακτήρισε εποικοδομητικό τον πρώτο γύρο των συνομιλιών του σχετικά με το πολυσυζητημένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    "Υπάρχει ελπίδα ότι οι ειλικρινείς συνομιλίες με την ισλαμική δημοκρατία θα συνεχιστούν στο μέλλον", κατεληξε.

    [07] Κυπριακό

    Αύριο βράδυ η επίσημη θέση Παπαδόπουλου Διαβουλεύσεις για το "Ναι" ή "Όχι"

    6/4/2004 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:14:40 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Εντείνονται σε Λευκωσία και Αθήνα οι διεργασίες για το Κυπριακό, ενόψει και του διαγγέλματος, που θα απευθύνει αύριο βράδυ στις 21:00 προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος. Τα συγκυβερνώντα κυπριακά κόμματα θα διαμορφώσουν ξεχωριστά τις θέσεις τους, μετά από σύσκεψη υπό τον κ. Παπαδόπουλο. Ο Κύπριος Πρόεδρος πραγματοποιεί σήμερα τις τελευταίες του επαφές πριν την επίσημη τοποθέτησή του επί του σχεδίου Ανάν, ενώ η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής. Οι εξελίξεις στο κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό τον Κώστα Καραμανλή. Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο θέμα πραγματοποιήθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων στελεχών του κόμματος.

    Πυρετός επαφών στη Λευκωσία

    Αισιόδοξος για τη θετική απάντηση και των δύο πλευρών στο δημοψήφισμα εμφανίστηκε ο Αλβάρο νε Σότο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει τι θα γίνει στην περίπτωση που η μια ή η άλλη πλευρά πει "όχι". Επιστρέφοντας στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, ο ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν.

    Συνάντηση διάρκειας 80 λεπτών είχε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας μόνο πως, θα τοποθετηθεί επί του θέματος με την ψήφο του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννη Βαληνάκη και το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών συνέστησε "νηφαλιότητα και υπευθυνότητα" στον κυπριακό λαό και εξέφρασε την ελπίδα πως, θα αποφασίσει "σε ένα κλίμα χωρίς εντάσεις". Παράλληλα, ο υφυπουργός χαρακτήρισε τους Κύπριους "τελικό κριτή όλων". Ο κ. Βαληνάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη, ενώ απόψε θα έχει επαφές με αντιπροσωπείες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

    Το ΔΗΣΥ έχει προγραμματίσει για τη Μεγάλη Τετάρτη ολοήμερη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, ώστε τα μέλη του να διαμορφώσουν την πρώτη επίσημη τοποθέτηση, ενόψει του Παγκυπρίου Συνεδρίου, που θα γίνει στις 15 Απριλίου .

    Στο μεταξύ, μαραθώνια είναι η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ .Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μεταξύ των μελών του Σώματος υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ενώ καθοριστική θα είναι η θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια. Η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή, θα λάβει την εισήγηση του Γραφείου και θα καταρτίσει τη δική της πρόταση. Η τελική απόφαση του κόμματος θα ληφθεί στις 14 Απριλίου , σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για "κινδυνολογίες και εσκεμμένη παραπληροφόρηση" των Κυπρίων, τονίζοντας την ανάγκη να ενημερωθεί ο λαός για την αλήθεια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ, Ντίνος Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι, το σχέδιο έχει "αρκετά μειονεκτήματα", αλλά "αν δοκιμασθεί μπορεί να δουλέψει".

    Εναντίον του σχεδίου Ανάν τάχθηκε η Νεολαία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΕΔΕΝ), μετά το διευρυμένο Κεντρικό Συμβούλιό της. Ο γραμματέας Τύπου της ΕΔΕΝ, Βίκτωρας Κουντούρης, τόνισε πως, το σχέδιο δεν είναι "βιώσιμο, λειτουργικό και συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο" και κάλεσε το λαό της Κύπρου να ψηφίσει "όχι" στις 24 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ύστερα από αίτημα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μάρκου Κυπριανού, συνέρχεται σήμερα η κυπριακή Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, με αντικείμενο τις οικονομικές διαστάσεις του σχεδίου Ανάν.

    Διαβουλεύσεις στην Αθήνα

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, στην Κυβερνητική Επιτροπή, που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε πως, η ελληνική κυβέρνηση μετέβη στη Λουκέρνη για να βοηθήσει τη διαδικασία και να συνδράμει "στο μέτρο του δυνατού" για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνησε πως, η χώρα μας "δεν έχει ρόλο διαπραγματευτή", αλλά προσέφερε τη συνεργασία της, όπως τη ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Σε σχέση με τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα εναπόκειται στον κ. Στεφανόπουλο να ορίσει την ημερομηνία σύγκλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει μετά το Πάσχα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ζήτησε να ορισθούν οι εκπρόσωποί τους, για τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής .

    Στο μεταξύ, την ελπίδα να είναι θετική η ανταπόκριση των Κυπρίων στα δύο δημοψηφίσματα, εξέφρασε ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Ο κ. Μάντεν επισήμανε ότι, "η τελική απόφαση ανήκει στους Κυπρίους" και εξέφρασε την ελπίδα για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ

    Την ανάγκη αντικειμενικής και υπεύθυνης αξιολόγησης του σχεδίου Ανάν, αλλά και των επιπτώσεων από την απόρριψη ή μή στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά το τέλος κομματικής σύσκεψης για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως, σύντομα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, προκειμένου να τοποθετηθεί δημόσια στον ελληνικό λαό. Αύριο, η πρώην επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από σιβυλλικές δηλώσεις και υπαινιγμούς", τόνισε ο πρώην υπουργός και έκανε λόγο για "αδράνεια και αμηχανία" της κυβέρνησης σε αυτό το μείζον θέμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην Τουρκία

    [08] Διάφορα

    Τα λεφτά στα "λεφτά" πάνε. H μαμά της JLo νικήτρια του τζακπότ!

    6/4/2004 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Την τύχη με το μέρος της είχε παίζοντας σε καζίνο του Νιου Τζέρσεϊ, η μαμά της εκρηκτικής Λατίνας τραγουδίστριας Τζένιφερ Λόπες. Η 58χρονη Γουαδελούπε Λόπες, κέρδισε στα "φρουτάκια" το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.421.291 δολαρίων! Ο Μάικλ Φασέντα, εκπρόσωπος του καζίνο του ξενοδοχείου Borgata στο Νιου Τζέρσεϊ, διέψευσε ότι η μεγάλη νικήτρια του τζακποτ ήταν η μητέρα της JLo. Ωστόσο, σε δημοσιεύματα τους δυο αμερικανικά περιοδικά το Us Weekly και το People, υποστηρίζουν ότι η μεγάλη νικήτρια ήταν όντως η μαμά της Τζένιφερ Λόπες

    [09] Ιράκ

    Παραμένουν στο Ιρακ Ιταλία - Πορτογαλία Πάνω από 100 νεκροί στο Ιράκ

    6/4/2004 5:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:38:04 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Νέες επιθέσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι και στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, ενώ η πόλη Κουτ, 180 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, έχει πέσει στα χέρια των ενόπλων οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ. Ο συνολικός απολογισμός σε διάφορες περιοχές του Ιράκ από την αρχή των συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών του σιίτη εξτρεμιστή Μοκτάντα Σαντρ και των στρατευμάτων κατοχής υπολογίζεται σε 105 νεκρούς και 500 τραυματίες από την πλευρά των Ιρακινών στη Βαγδάτη, καθώς και στις πόλεις Αμάρα, Βασόρα, Κερμπάλα, Νατζάφ και Κουτ. Νωρίτερα, Ιταλία και Πορτογαλία δήλωσαν ότι δεν θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, ενώ η Δανία δηλώνει ότι απαραίτητη είναι η διεθνής παρουσία στο Ιράκ.

    Απάντηση με ρουκέτες

    Το τελευταίο 48ωρο, οι αιματηρές επιθέσεις μεταξύ ενόπλων Σιιτών και αμερικανικών στρατευμάτων στοίχισαν τη ζωή σε 57 άτομα και τον τραυματισμό σε 236 ανθρώπους από την ιρακινή πλευρά στο Σαντρ Σίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τέσσερα νοσοκομεία της σιιτικής αυτής συνοικίας της Βαγδάτης.

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι και στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, ενώ η πόλη Κουτ, 180 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, έχει πέσει στα χέρια των ενόπλων οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος των δυνάμεων πολιτικής άμυνας του Ιράκ, που διαδραματίζει βοηθητικό ρόλο στο πλευρό του στρατού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι άνδρες του Σαντρ εκδίωξαν το Σαββατοκύριακο τους Ουκρανούς στρατιώτες από το κτίριο του κυβερνείου της πόλης και κατέλαβαν τα δημόσια κτίρια καθώς και το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της ραδιοτηλεόρασης.

    Στη συνέχεια ενώθηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από διαπραγματεύσεις και τώρα ελέγχουν μαζί τα δημόσια κτίρια της πόλης.

    Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων του Σαντρ οι Ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν σήμερα το πρωί να ανακαταλάβουν το κυβερνείο, αλλά απωθήθηκαν από τους ενόπλους σιίτες που απάντησαν με ρουκέτες και βλήματα όλμων.

    Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν το κέντρο της πόλης και τώρα δεν ελέγχουν παρά μία γέφυρα που οδηγεί στο στρατόπεδό τους στα περίχωρα της Κουτ, όπως δήλωσε ένας από τους ενόπλους οπαδούς του Σαντρ.

    Στο μεταξύ, ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ιρακινούς μαχητές στην πόλη Κιρκούκ, 180 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας.

    Ο στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών για τον έλεγχο μιας γέφυρας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι η κατάσταση των πέντε τραυματιών στρατιωτών δεν εμπνέει ανησυχία.

    Πρόκειται για τον πρώτο Ουκρανό που σκοτώνεται σε σύγκρουση στο Ιράκ. Δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο σε ατυχήματα. Η Ουκρανία έχει αναπτύξει στο Ιράκ πάνω από 1.600 στρατιώτες.

    Θα παραμένουν στο Ιράκ Ιταλία - Πορτογαλία

    Η Ιταλία θα διατηρήσει την παρουσία της στο Ιράκ παρά την αναζωπύρωση της βίας εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού, αλλά δεν προβλέπει να στείλει ενισχύσεις, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο.

    ''Όχι, δεν είναι καν ένα ενδεχόμενο που εξετάζουμε'', δήλωσε ο Ιταλός υπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ιταλία σκοπεύει να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

    Ο υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή κατά την άφιξή του σε μια άτυπη σύνοδο των συναδέλφων του της Ε.Ε και δεν αναφέρθηκε στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένδεκα Ιταλοί στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά σήμερα στη Νασιρίγια του Ιράκ, στη διάρκεια συγκρούσεων με οπαδούς του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    ''Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα εξτρεμιστών, οι οποίοι δεν θέλουν να υπάρξει ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία και, όταν δέχονται επίθεση, οι δυνάμεις του συνασπισμού πρέπει να αμύνονται ώστε να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους Ιρακινούς στην καθημερινή ζωή τους'', τόνισε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας.

    Στη Λισαβόνα , η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι Πορτογάλοι χωροφύλακες που είναι αναπτυγμένοι στο Ιράκ θα παραμείνουν στη χώρα αυτή, όπως έχει προβλεφθεί, ως τις 30 Ιουνίου, παρά την αναζωπύρωση της βίας.

    "Η Πορτογαλία θα σεβαστεί μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις της'', δήλωσε χθες το βραδυ ο πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών Αντόνιο Φιγκεϊρέντο Λόπες.

    ''Κανείς δεν θα καταλάβαινε αν στην πρώτη δυσκολία γυρίζαμε την πλάτη στο Ιράκ και το λαό του'', πρόσεθσε με την ευκαιρία της αναχώρησης ενός νέου αποσπάσματος 40 στρατιωτικών που θα αντικαταστήσουν ένα μέρος του αποσπάσματος των 128 πορτογάλων χωροφυλάκων που έχουν τη βάση τους στο Ταλίλ, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Νασιρίγια (νότιο Ιράκ).

    Τρεις Πορτογάλοι χωροφύλακες τραυματίσθηκαν ελαφρά την Κυριακή στη διάρκεια ενέδρας.

    Στην Κοπεγχάγη , ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ εξέφρασε βαθιά λύπη για την αναζωπύρωση της βίας στο Ιράκ, η οποία δείχνει με κάθε σαφήνεια την ανάγκη να συνεχιστεί η διεθνής παρουσία για να εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα στη χώρα αυτή.

    ''Όλοι αυτοί που επιθυμούν μια εξομάλυνση της κατάστασης έχουν κοινό συμφέρον αυτή η μεταβίβαση να διεξαχθεί ειρηνικά και δημοκρατικά'', αναφέρει ο Μέλερ σε ανακοίνωση.

    ''Ο διάλογος με τις μετριοπαθείς πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις πρέπει συνεπώς να συνεχιστεί, επειδή η ενεργός συμμετοχή τους μπορεί να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στο να επανέλθει η κατάσταση υπό έλεγχο στο Ιράκ'', κατέληξε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλεί ο Αμπου Μουσάμπ Ζαρκάουι

    Μπλιξ: "Χειρότερος ο πόλεμος από το καθεστώς του Σαντάμ"

    Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ

    Αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ

    [10] Εσωτερικά

    Ευρωεκλογές και συνέδριο στο επίκεντρο Συναντήσεις Παπανδρέου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    6/4/2004 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:18:29 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, οι ευρωεκλογές και η πορεία του κόμματος προς το 7ο συνέδριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο συσκέψεων υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε "μεγάλο πολιτικό ζήτημα των δέκα επόμενων εβδομάδων" την αναμέτρηση αυτή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι, πρόκειται για μια πολιτική μάχη, στην οποία, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει τη ρεβάνς των εθνικών εκλογών. Σε σχέση με το τακτικό συνέδριο του κόμματος, πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο και το Εκτελεστικό Γραφείο να συγκροτούν το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης έως την Κυριακή του Θωμά, με στόχο τον συντονισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών. Στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν και πολιτικές προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το Γιάννο Παπαντωνίου και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ, αυτή την ώρα, έχει επαφές με τους κ.κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Στέφανο Μάνο.

    [11] Αθήνα 2004

    Ο Μαραντόνα λαμπαδιοδρόμος

    6/4/2004 5:28:00 μμ

    Ο καλύτερος για πολλούς ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα Ντίεγκο Αρμάντο Μαραντόνα θέλει να είναι λαμπαδιοδρόμος στους Ολυμπιακούς του 2004. Αυτό αποκάλυψε ο ατζέντης της FIFA Ερικ Μανέζε, με δηλώσεις του στο BBC, τονίζοντας ότι ήδη έχει λάβει πρόσκληση για να λάβει μέρος στην Τελετή έναρξης. "Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ανάψει το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο όπως έκανε ο Μοχάμεντ Άλι στην Ατλάντα αλλά σίγουρα θα τρέξει ως λαμπαδηδρόμος, πιθανότατα συνοδευόμενος με κάποια παιδιά. Θα του άρεσε πολύ αυτό", τόνισε o Μανέζε, που συνεργάζεται επαγγελματικά με τον Αργεντινό θρύλο του ποδοσφαίρου. Ο 42χρονος πλέον Μαραντόνα, που αυτό το διάστημα διαμένει στην Κούβα, θα επισκεφτεί το Μάιο την Αθήνα και θα επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα για την επίσημη Τελετή έναρξης.

    [12] Οικονομία

    Στο 2,95% του ΑΕΠ Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το δημόσιο έλλειμα

    6/4/2004 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:27:49 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105, 8

    Συζήτηση προς ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την Οικονομία θα ζητήσει μετά το Πάσχα η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στην κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι, σύντομα θα ολοκληρωθεί η δημοσιονομική απογραφή και τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στη Βουλή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής, το δημόσιο έλλειμμα είναι στο 2,95% του ΑΕΠ, ενώ ανάλογες εκτιμήσεις αναμένονται και από την Κομισιόν. Ωστόσο, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε πως, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, φροντίζοντας κυρίως να νοικοκυρέψει τα ελλείμματα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τόνισε ότι η αγορά κινείται ομαλά, χωρίς παρεμβάσεις, και υπογράμμισε ότι υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του δέχεται την πρόταση του υπουργού Οικονομίας, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση.

    Αποδοχή και αιχμές από το ΠΑΣΟΚ

    Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, το κόμμα και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου "υποστηρίζουν σταθερά τη διαφάνεια και την ανοιχτή ενημέρωση σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής".

    Επίσης, η ανακοίνωση του κόμματος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως, "στο βωμό των μικροκομματικών της σκοπιμοτήτων, επιβαρύνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας προβλήματα για τη χώρα και στο πλαίσιο της ΕΕ". Παράλληλα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, αλλά και "να αντιληφθεί ότι, δεν πρόκειται να μετατοπίσει το πεδίο της δημόσιας συζήτησης όσο και αν το επιχειρήσει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα όρια του 3% το δημόσιο έλλειμμα

    [13] Εσωτερικά

    Ολα άρχισαν με ένα απλό τραύμα και μια αντιβίωση Ερωτήματα για τον αιφνίδιο θάνατο φοιτήτριας

    6/4/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Πέθανε ξαφνικά από πνευμονική εμβολή η 19χρονη φοιτήτρια Βασιλική Δ. από την Χαλκίδα που φοιτούσε στο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Πριν μια βδομάδα, η άτυχη νεαρή συνδιασκέδαζε με την παρέα της σε νυχτερινό κέντρο της πόλης όταν τραυματίστηκε κατά λάθος στο ένα της πόδι από ποτήρι που έσπασε σε διπλανό τραπέζι κι ένα κομμάτι γυαλιού σφηνώθηκε στο γόνατό της. Την μετέφεραν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης συμφοιτητές και συμφοιτήτριες της όπου της αφαίρεσαν το γυαλί, της έκαναν δυο ράμματα και έφυγε με εντολή γιατρού προκειμένου να ακολουθήσει σχετική αγωγή. Από τότε το πόδι της πρήστηκε δυο φορές και ξαναπήγε αυτή τη φορά στο νοσοκομείο Κομοτηνής για αλλαγή. Της έδωσαν αντιβίωση και την καθησύχασαν ότι επρόκειτο για μόλυνση, η κατάστασή της όμως επιδεινώθηκε τη Δευτέρα. Αρχισε να κάνει εμετούς και επήλθε το μοιραίο. Η φοιτήτρια ξεψύχησε χωρίς να καταλάβει κάποιος την πραγματική αιτία. Οι γονείς της είχαν έλθει από την Χαλκίδα για να την πάρουν και να γιορτάσουν μαζί το Πάσχα.

    Φονικός συνδυασμός χαπιών;

    Από τη νεκροψία και τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στο πτώμα της φοιτήτριας, προκύπτει πως ίσως να πήρε χάπι αντισύλληψης και με τις παρενέργειες που έκανε αυτό να την οδήγησε στο θάνατο.

    Ο ιατροδικαστής Κώστας Χουρδάκης ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες της νεκροψίας και νεκροτομής, ελήφθησαν σπλάχνα για ιστολογική εξέταση, ενώ θα γίνει και παράλληλη τοξικολογική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της κοπέλας. Γιατροί είπαν πως τα αντισυλληπτικά προκαλούν θρομβώσεις, όπως και παθήσεις στο ήπαρ.

    Προανάκριση για το θάνατο της φοιτήτριας διενεργεί η Αστυνομία της Ροδόπης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς της 20χρονης αποφάσισαν να δωρίσουν κάποια από τα ζωτικά της όργανα.

    [14] Ιράκ

    "Το Ιράκ δεν έχει τίποτα το κοινό με το Βιετνάμ"

    6/4/2004 5:51:00 μμ

    Η αμερικανική κατοχή θα τερματιστεί στις 30 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο Πολ Μπρέμερ, προσθέτοντας ότι το Ιράκ δεν έχει τίποτα το κοινό με το Βιετνάμ. Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους στις ΗΠΑ από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Ιράκ εναντίον Αμερικανών στρατιωτικών. "Εχουμε προβλήματα, δεν το κρύβουμε, αλλά βασικά το Ιράκ βρίσκεται στον δρόμο για να καταστεί η χώρα την οποία Ιρακινοί και Αμερικανοί επιθυμούν, ένα δημοκρατικό Ιράκ'', υπογράμμισε προς το δίκτυο ABC.

    "Το Βιετνάμ του Τζορτζ Μπους''

    Την Δευτέρα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη Εντουαρντ Κένεντι δήλωσε ότι το Ιράκ έγινε "Το Βιετνάμ του Τζορτζ Μπους'', αναφερόμενος στον πόλεμο που δίχασε τις ΗΠΑ και συνέβαλε στην παραίτηση του προέδρου Λίντον Τζόνσον.

    Ο Μπρέμερ σε σχόλιό του στο δίκτυο NBC υποστήριξε ότι ''στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα το κοινό με το Βιετνάμ'', εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στην σύγκριση που επιχείρησε ο Κένεντι.

    Παράλληλα απέρριψε την άποψη ορισμένων μελών του Κογκρέσου, ότι η μεταφορά της εξουσίας θα είναι καταστροφική στη φάση αυτή και πρέπει να αναβληθεί εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων.

    Εξάλλου ο Μπρέμερ υποβάθμισε τις βίαιες συγκρούσεις που στοίχισαν την ζωή από την Κυριακή σε περίπου 100 Ιρακινούς και 19 στρατιώτες της Συμμαχίας και δήλωσε ότι ο συνασπισμός ''έχει τον έλεγχο της χώρας''.

    Στο μεταξύ, επίσημη πηγή στην Χάγη ανέφερε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα για την παρουσία των περίπου 1.300 Ολλανδών στρατιωτών στο Ιράκ εξαιτίας της έξαρσης των βίαιων επεισοδίων στην χώρα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εντολής της ολλανδικής δύναμης, στις 30 Ιουνίου. Σχετική δήλωση έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν ντε Χαν.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατάσταση στην Βασόρα παραμένει τεταμένη, όπως και την Αμάρα, στο νότιο Ιράκ, που είναι υπό τον έλεγχο των βρετανικών στρατευμάτων, ενώ στη Νασιρίγια σημειώνονται συγκρούσεις με ιταλικά στρατεύματα.

    [15] Αθλητισμός

    Σενάρια για τον Γιώργο Χατζάρα

    6/4/2004 5:42:00 μμ

    Στο στόχαστρο του Ηρακλή και του Ολυμπιακού βρίσκεται ο προπονητής του Αιγάλεω, Γιώργος Χατζάρας που μετά το τέλος της περιόδου όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό "Supersport FM" χθες, θα φύγει από τις δυτικές συνοικίες. Εδώ και αρκετό καιρό, οι φήμες ότι ο Έλληνας τεχνικός έχει ήδη συμφωνήσει προφορικά με τον Ηρακλή ήταν κάτι από παραπάνω έντονες, όμως όσο... ο Ολυμπιακός θα αναζητεί προπονητή τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο.

    Διάδοχος του Αλέφαντου;

    Το διαρκές ενδιαφέρον της ομάδας του Πειραιά για το Χατζάρα, κάθε φορά που αναζητεί προπονητή, αλλά και κάποιες επαφές που έγιναν πριν από την πρόσληψη του Νίκου Αλέφαντου μεταξύ ανθρώπων του Ολυμπιακού και του προπονητή του Αιγάλεω, κάνει την αρχική συμφωνία με τον Ηρακλή να μην είναι τόσο βέβαια.

    Αλλωστε ο τεχνικός του "Σίτι" είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους Ελληνες προπονητές και το απέδειξε με την πενταετή παρουσία του στο Αιγάλεω. Μάλιστα ο Βορειοελλαδίτης τεχνικός έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των φιλάθλων του Ολυμπιακού, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό για τη διοίκηση του συλλόγου.

    Ισως να μην είναι τυχαίες και οι φήμες ότι ο Χλωρός έχει συμφωνήσει ήδη με τους «ερυθρόλευκους, παρά το γεγονός ότι ο επιθετικός του Αιγάλεω δεν είναι ελεύθερος καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο και μπορεί να φύγει μόνο με μεταγραφή.

    Εξελίξεις αναμένονται μετά το ντέρμπι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αγώνας που είναι πολύ πιθανόν να κρίνει τον πρωταθλητή Ελλάδας αλλά και τη θέση του προπονητή στον Ολυμπιακό.

    [16] Υγεία

    Η μουσική διεγείρει το μετωπιαίο λοβό "Γυμνάστε" το πνεύμα σας μετά μουσικής!

    6/4/2004 5:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 6:32:35 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ABCnews

    Το γεγονός ότι η άσκηση κάνει καλό στο σώμα αλλά και τη ψυχική μας υγεία, δεν αποτελεί είδηση. Τι γίνεται όμως, όταν η άσκηση συνδυάζεται με τη μουσική; Τελευταίες επιστημονικές μελέτες, αποκαλύπτουν ότι η άθληση μετά μουσικής, αποτελεί ιδανικό τρόπο άσκησης του ανθρώπινου πνεύματος. Και αυτό γιατί, ο συνδυασμός και των δυο, είναι ένας είδος "τονωτικής ένεσης" του μετωπιαίου λοβού, του τμήματος δηλαδή του εγκεφάλου, που ρυθμίζει τις διανοητικές λειτουργίες μας.

    Όλα τα είδη μουσικής ευεργετικά

    Μία ομάδα κλινικών ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Οχαϊο, με επικεφαλής τον Τσαρλς Έμερι, ερεύνησαν 33 περιπτώσεις ανδρών και γυναικών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα αναρρώσει από καρδιακές παθήσεις.

    Τους υπέβαλαν σε ελαφρά σωματική άσκηση, αρχικά χωρίς μουσική και εν συνεχεία ακούγοντας τις "Τέσσερις Εποχές" του Βιβάλντι .

    Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

    Όπως παρατήρησαν, οι ασθενείς που έκαναν γυμναστική ακούγοντας μουσική, παρουσίασαν, μετά την άσκηση, μεγάλη ευφράδεια λόγου, καλύτερη μνήμη, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις άθλησης χωρίς μουσική, όπου στην ουσία δεν υπήρξε απολύτως καμία αλλαγή .

    Ο επικεφαλής της έρευνας, πάντως ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή της κλασσικής μουσικής, δεν είναι η μόνη που έχει ευεργετικά αποτελέσματα και εξίσου ευεργετικα για την άσκηση του πνεύματος είναι όλα τα είδη μουσικής.

    Η μουσική "σπινθήρας" του μετωπιαίου λοβού

    Το άκουσμα μουσικής είναι μία διαδικασία, αρκετά πολύπλοκη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, καλείται να διαχωρίσει τον τόνο, τον χρόνο και τη συχνότητα ποικίλων ήχων ώστε να αντιληφθεί το μουσικό κομμάτι.

    Οι ψυχολόγοι, εκτιμούν, ότι η μουσική διεγείρει τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις ψυχικές και διανοητικές λειτουργίες μας και μας επιτρέπει να κάνουμε αφηρημένες σκέψεις όπως για παράδειγμα να σχεδιάζουμε το μέλλον.

    [17] Αθλητισμός

    Για πάντα μαζί Γιούβε - Μπουφόν

    6/4/2004 6:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:18:11 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πιστός στη "μεγάλη κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, αποφάσισε να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Γιουβέντους γι΄ άλλα τέσσερα χρόνια.Ο Μπουφόν είναι ο πέμπτος κατά σειρά παίκτης της Γιουβέντους, που ανανέωσε το συμβόλαιο του με την ομάδα του Τορίνο μετά τους Φεράρα, Ζαμπρότα, Μπιριντέλι και Τακινάρντι και όπως οι προηγούμενοι έτσι κι αυτός δέχτηκε να υπάρξει μείωση των αποδοχών του. "Αρκετοί από τους συμπαίκτες μου έκαναν το ίδιο πράγμα και πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης", δήλωσε ο Μπουφόν, προσθέτοντας ότι η Γιουβέντους είναι μεγάλη ομάδα και του εξασφαλίζει ένα λαμπρό μέλλον.

    [18] Αθλητισμός

    Ντουμιτρέσκου: "Είμαι έτοιμος"

    6/4/2004 6:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του χαρακτήρισε τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό ο προπονητής της ΑΕΚ Ιλιε Ντουμιτρέσκου, τονίζοντας παράλληλα ότι αν η ΑΕΚ προκριθεί θα είναι οξυγόνο κι ελπίδα για την δύσκολη συνέχεια. Ο Ρουμάνος τεχνικός σε σχέση με το παιχνίδι με τον Ακράτητο θα έχει την Τετάρτη στην διάθεσή του τους απόντες τους Οκκά, Μπορμπόκη, Κατσουράνη, Πέτκοφ, Κρέικ, ενώ τραυματίες παραμένουν οι Αμπονσά και Γεωργέας.

    Νέοι μπελάδες από την FIFA

    Ο Ρουμάνος προπονητής χαρακτήρισε το παιχνίδι ως τον πρώτο τελικό της ζωής του, τονίζοντας ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη του στους ποδοσφαιριστές του, ενώ δήλωσε ότι έχει αποφασίσει για τους έντεκα που θα ξεκινήσουν.

    Τέλος σε νέους μπελάδες με την FIFA μπήκε για ακόμα μια φορά η ΑΕΚ καθώς μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση εκ μέρους της διεθνούς ομοσπονδίας ότι η υπόθεση της οικονομικής διαφοράς της με τον Μπελότι, παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή σήμερα έκανε γνωστό ότι την ίδια κατάληξη είχε και η διαφορά με τον Βραζιλιάνο Φερούζεμ. Η Πειθαρχική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 16 Απριλίου.

    [19] Αθλητισμός

    Σε ρυθμούς EURO 2004

    6/4/2004 6:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2004 7:09:29 μμ)

    Στους ρυθμούς του EURO 2004 χορεύει από σήμερα η Ευρώπη αφού η οργανωτική επιτροπή της Πορτογαλίας παρουσίασε το επίσημο τραγούδι για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού το "Φόρτσα", που έγραψε και θα ερμηνεύσει η Νέλλυ Φουρτάδο. Το τραγούδι θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς σαν τμήμα του μάρκετινγκ και του προωθητικού προγράμματος της διοργάνωσης και θα εκτελεσθεί ζωντανά από τη Φουρτάδο στο ψυχαγωγικό μέρος που θα προηγηθεί του τελικού στο Στάδιο Da Luz της Λισσαβόνας στις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της οργανωτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία θα μεταβούν περίπου ενάμισι εκατομμύριο φίλαθλοι απ όλες τις χώρες της Ευρώπης, αριθμός τριπλάσιος από ότι αρχικά προβλεπόταν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 April 2004 - 16:51:16 UTC