Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την πορεία της προετοιμασίας εξέτασε η ΔΕΣΟΠ Καμία περικοπή στα
  • [02] Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες όμηροι ανταρτών
  • [03] Μάμα μία... τι Μίλαν ήταν αυτή;
  • [04] Αντιδράσεις στο ΟΧΙ Παπαδόπουλου Δύσκολη η "μάχη" του δημοψηφίσματος
  • [05] Αντιδράσεις στο ΟΧΙ Παπαδόπουλου Δύσκολη η "μάχη" του δημοψηφίσματος
  • [06] Μαίνονται οι μάχες στη Φαλούτζα
  • [07] Την πορεία της προετοιμασίας εξέτασε η ΔΕΣΟΠ Καμία περικοπή στα
  • [08] Έτρεχε με 3.400 χλμ/ ώρα! Υπερηχητικό Μίνι Κούπερ!!!
  • [09] Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες όμηροι ανταρτών
  • [10] Κερδίζει πόντους ο Ρανιέρι
  • [11] Πλήρης ημερών "Έφυγε" ο Κωνσταντίνος Καλλίας
  • [12] Πασχαλινό ρεπό στη Χαλκηδόνα
  • [13] Μάμα μία... τι Μίλαν ήταν αυτή;
  • [14] Νέο όχημα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού Αυτοκίνητο με μυαλό
  • [15] Δεν φεύγει από τη "Γιούβε" ο Νέτβεντ
  • [16] Τραγικό δυστύχημα με θύματα πέντε στρατιώτες "Έπεσαν" προσπαθώντας να
  • [17] "Όλα για την αγάπη" Έκλεισε το αεροδρόμιο.για να ακυρώσει το ταξίδι
  • [18] "Ρόπαλο στα Ναρκωτικά" από τον Ηρακλή

    [01] Αθήνα 2004

    Την πορεία της προετοιμασίας εξέτασε η ΔΕΣΟΠ Καμία περικοπή στα Ολυμπιακά Έργα

    (8/4/2004 3:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σημαντικές υπερβάσεις στο σύνολο σχεδόν των Ολυμπιακών Έργων διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού Ολυμπιακών Έργων που συνεδρίασε για πρώτη φορά την Μεγάλη Πέμπτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, όλοι οι μετέχοντες διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα ούτε και περικοπές στα έργα. Αυτό επιβεβαίωσε μετά τη σύσκεψη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πορεία των έργων και όλης της Ολυμπιακής Προετοιμασίας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, συμπληρώνοντας ότι όλα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άμεσες λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Κοινή διαπίστωση ότι όλα θα πάνε καλά

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Κατά την έξοδό τους κοινή ήταν διπίστωση όλων των υπουργών ότι παρά τις υπερβάσεις η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να διοργανωθούν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες

    Το χορό των δηλώσεων, ξεκίνησε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας ότι οι υπερβάσεις είναι του ύψους των 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνουν περικοπές και τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν έγκαιρα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που τόνισε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στην εξαιρετικά σημαντική υποχρέωση που έχει αναλάβει να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην ύπαρξη υπερβάσεων αναφέρθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι πάντα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα στην κατασκευή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

    "Δίνουμε τη μάχη με το χρόνο, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα κάνουμε πολύ καλούς και ασφαλέστατους Ολυμπιακούς Αγώνες", εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία και τον συντονισμό της Ολυμπιακής Προετοιμασίας εμφανίστηκε και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Τέλος η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, δήλωσε πως θα γίνει ότι για τη σωστή τέλεση των Αγώνων.

    Με απόφαση τέλος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004" ορίζεται ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής ο κ. Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος σε αντικατάσταση του κ. Σπύρου Καπράλου, ο οποίος ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων.

    [02] Ιράκ

    Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες όμηροι ανταρτών

    (8/4/2004 5:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: Associated Press

    Εκτός κάθε ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ, όπου αρκετές περιοχές θυμίζουν ξανά εμπόλεμες ζώνες. Κι ενώ οι μάχες μαίνονται με επίκεντρο τη Φαλούτζα, δύο ανταρτικές ιρακινές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι κρατούν στα χέρια τους τρεις Ιάπωνες και επτά Νοτιοκορεάτες. Η μία εξ αυτών προειδοποιεί ότι θα σκοτώσει τους ομήρους, αν η Ιαπωνία δεν αποσύρει τα στρατεύματα της από τα εδάφη του Ιράκ, εντός τριών ημερών. Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, μάλιστα, σοκαριστικές εικόνες, που εμφανίζουν τους απαγωγείς να απειλούν με μαχαίρι τους απαχθέντες Ιάπωνες. Η ιαπωνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να αποσύρει το στρατό της. Εξάλλου, αξιωματούχος της αμερικανικής συμμαχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι και ένας Βρετανός υπήκοος έπεσε θύμα απαγωγής πριν από λίγες ημέρες. Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του συνασπισμού παραδέχθηκαν ότι οι πόλεις Νατζάφ και Κουτ βρίσκονται υπό των έλεγχο των Σιιτών, ενώ πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε πόλη, που βόρεια της Βαγδάτης.

    "Αποχωρείτε από το Ιράκ ή τους καίμε ζωντανούς"

    Οι εικόνες, όπου εμφανίζονται Ιρακινοί αντάρτες να απειλούν με θάνατο δύο Ιάπωνες και μια Γιαπωνέζα, όλοι τους με δεμένα τα μάτια, έκαναν σήμερα το γύρο του κόσμου, μέσω του αραβικού δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Οι όμηροι εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτικά ρούχα .

    Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η ως τώρα άγνωστη οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν ", έδωσε στην ιαπωνική κυβέρνηση διορία τριών ημερών από την μετάδοση του βίντεο για να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νότιο Ιράκ.

    "Τρία από τα παιδιά σας βρίσκονται στα χέρια μας. Σας προσφέρουμε δυο επιλογές: ή θα αποσύρετε τις δυνάμεις σας ή θα τους κάψουμε ζωντανούς " αναφέρεται σε ανακοίνωση που ήρθε στα γραφεία του σταθμού, μαζί με τη βιντεοκασέτα.

    Στο βίντεο παρουσιάζονται και τα διαβατήρια των ομήρων: πρόκειται για τους Νοριάκι Ιμάι, Σοιτσίρο Κοριάμα και Τακάτο Ναχόνο. Ένας από τους άνδρες είχε στην κατοχή του δημοσιογραφική ταυτότητα.

    Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι η Τακάτο ανήκει σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από πέρυσι λάμβανε μέρος σε επιχειρήσεις αρωγής προς τα παιδιά στο Ιράκ. Ο Ιμάι σχεδίαζε ένα ταξίδι στο Ιράκ για μία γεωλογική έρευνα για τις πιθανές συνέπειες των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και ο Κοριάμα είναι ένας ανεξάρτητος εικονολήπτης.

    Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι άλλη μια ομάδα ανταρτών απήγαγε επτά Νοτιοκορεάτες, μέλη μιας εκκλησιαστικής οργάνωσης . Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η ιρακινή οργάνωση που δεν κατονομάζεται, συνέλαβε αρχικά οκτώ Κορεάτες, αλλά απελευθέρωσε τον ένα λίγο αργότερα.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ μετέδωσε πριν από λίγο ότι δύο από τους απαχθέντες, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται στους Ιάπωνες ή στους Νοτιοκορεάτες, είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ .

    Οι δραματικές εξελίξεις ισοδυναμούν με τεράστια πίεση για τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας , που αμφότερες αποφάσισαν να συνδράμουν τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, αψηφώντας την αντίθεση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό των χωρών τους.

    Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα από το Τόκιο, ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νότιο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των τριών ομήρων.

    Η Ιαπωνία διαθέτει προς το παρόν υποσχέθηκε περίπου 550 μη μάχιμους στρατιώτες , που σταθμεύουν στην πόλη Σαμάρα του νότιου Ιράκ.

    Επίσημες δηλώσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμα εκ μέρους της Νότιας Κορέας, που μέχρι στιγμής μετρά στο Ιράκ 600 μηχανικούς και τραυματιοφορείς του στρατού και σχεδιάζει να στείλει άλλους 3.000 για να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    Παράλληλα, αξιωματούχος της συμμαχίας δήλωσε σήμερα στη Βαγδάτη ότι ένας Βρετανός υπήκοος έπεσε θύμα απαγωγής πριν από τρεις ημέρες στη Νασιρίγια του νότιου Ιράκ. Πρόκειται για τον εργολάβο Γκάρι Τίλεϊ, για τον οποίο το Λονδίνο είπε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο βρισκόταν στο Ιράκ και δεν μπορεί να σχολιάσει τον τρόπο της εξαφάνισής του.

    Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τίλεϊ, 37 ετών, ήταν παντρεμένος, διέμενε στην Μέση Ανατολή και εργαζόταν σε αμερικανική αεροπορική βάση.

    Υπό τον έλεγχο των Σιιτών οι πόλεις Νατζάφ και Κουτ

    Πέντε Ιρακινοί νεκροί από έκρηξη βόμβας σε υπαίθρια αγορά της πόλης Μπαλαντρούζ, βόρεια της Βαγδάτης.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες παραδέχθηκε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν ελέγχουν τις πόλεις Νατζάφ και Κουτ, στο κέντρο των οποίων ένοπλοι σιίτες έχουν καταλάβει σημαντικά κτίρια .

    Τα στρατεύματα του συνασπισμού στις πόλεις αυτές -τα οποία περιλαμβάνουν Ουκρανούς και Ισπανούς στρατιώτες- έπειτα από σφοδρές επιθέσεις ενόπλων οπαδών του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, υποχώρησαν στις βάσεις τους, στα περίχωρα. Ο Αμερικανός αντιστράτηγος σημείωσε πως σχεδιάζεται άμεση ανακατάληψη της Κουτ.

    Επίσης, σε πόλη βόρεια της Βαγδάτης σημειώθηκε σήμερα το πρωί έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν συνδεδεμένος με φιάλη αερίου σε πάγκο με φρούτα εξερράγη γύρω στις 11:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), προκαλώντας το θάνατο πέντε περαστικών Ιρακινών και τον τραυματισμό άλλων 18, που βρισκόντουσαν σε δρόμο της πόλης Μπαλαντρούζ. Από την έκρηξη καταστράφηκαν επίσης έξι αυτοκίνητα

    Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ένταση. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Νούρι Μπαντράν κατέθεσε σήμερα την παραίτησή του μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε για το έργο του στο υπουργείο ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Ο Μπαντράν, σιίτης μουσουλμάνος, είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η αμερικανική διοίκηση θεωρεί πως ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών δεν πρέπει να είναι και οι δύο σιίτες. Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από πλευράς αμερικανικής διοίκησης. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν εάν η παραίτηση σχετίζεται με τις τελευταίες επιθέσεις αμερικανικών δυνάμεων εναντίον σιιτών και άλλων μαχητών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαίνονται οι μάχες στη Φαλούτζα

    Το Ιράκ φλέγεται

    [03] Champions League

    Μάμα μία... τι Μίλαν ήταν αυτή;

    (8/4/2004 5:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Βαριά απογοήτευση επικρατεί στη Μίλαν μετά την ήττα διασυρμό και τον αποκλεισμό της από τη Ντεπορτίβο. Ο τεχνικός ομάδας, Κάρλο Αντσελότι, μετά τη λήξη του αγώνα δεν μπορούσε να πιστέψει τη δυσμενή για την ομάδα του εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καμία κίνηση του δεν βγήκε σωστή. Παρόλα αυτά συνέστησε ψυχραιμία μπροστά στις δύσκολες υποχρεώσεις των "ροσονέρι" στο πρωτάθλημα. Χρήζει αναφοράς πώς τα ιταλικά ΜΜΕ προέβησαν σε δριμύτατη κριτική ενάντια στον Αντσελότι και των ποδοσφαιριστών του, κατηγορώντας τους για ατολμία.

    Λάθος εκτίμηση από τους παίκτες

    Την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα εξέφρασαν και δύο αστέρια της ομάδας Βραζιλιάνος αμυντικός Καφού και ο Ουκρανός επιθετικός Αντρέι Σεφτσένκο.

    "Πραγματικά είναι δύσκολο να καταλάβω και να εξηγήσω τι έγινε στο παιχνίδι. Το σίγουρο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δείχνει την ποιότητα των αντιπάλων μας", τόνισε ο αρχηγός της "Σελεσάο", ενώ ο Σεφτσένκο συμπλήρωσε ότι έκαναν λάθος εκτίμηση, καθώς όλοι οι παίκτες πίστεψαν ότι το 4-1 του πρώτου ήταν αρκετό.

    Ο Ουκρανός δεν παρέλειψε πάντως να δώσει και αυτός από την πλευρά του τα συγχαρητήριά του στην Ντεπορτίβο, για την μεγάλη επιτυχία της.

    [04] Κυπριακό

    Αντιδράσεις στο ΟΧΙ Παπαδόπουλου Δύσκολη η "μάχη" του δημοψηφίσματος

    (8/4/2004 11:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το κατηγορηματικό ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και το κάλεσμα του προς τους Ελληνοκυπρίους, να το επαναλάβουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αρχίζει να ξεκαθαρίζει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, προκαλώντας ταυτόχρονα αντιδράσεις και προβληματισμό στη Λευκωσία. Στη μια πλευρά, αυτή του ΟΧΙ, θα βρίσκεται ο Πρόεδρος και τα περισσότερα από τα μικρά κόμματα. Στην άλλη όχθη, αυτή του ΝΑΙ, θα βρίσκονται κυρίως το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου, τα οποία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επίσημα, κάτι, που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 Απριλίου. Είναι σαφές ότι, η τελική τους τοποθέτηση θα είναι θετική αν και ήδη υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες από επιφανή στελέχη στο εσωτερικό τους. Στο μεταξύ, την απογοήτευσή του για το ΌΧΙ του Προέδρου Παπαδόπουλου εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ενώ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να μην προχωρήσουν με τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα, αφού οι ηγέτες και των δύο πλευρών απορρίπτουν το σχέδιο. Πάντως, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι οι δύο κοινότητες θα πουν τελικά ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν.

    Το διάγγελμα και οι επικρίσεις

    Μέχρι τις 24 Απριλίου απομένουν 16 ημέρες και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει για την ώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκτός από το ότι, η μάχη θα είναι και δύσκολη και αμφίρροπη.

    "Το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα περικλείει πολύ μεγαλύτερους και μη αναστρέψιμους κινδύνους από το ΟΧΙ'', προειδοποίησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας, πως το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, ικανοποιεί την επιδίωξη της Άγκυρας να κηδεμονεύει την Κύπρο και συνεπάγεται δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκυπρίους.

    "Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω "κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου και σε αναζήτηση κηδεμόνα", είπε χαρακτηριστικά, ο Κύπριος Πρόεδρος και επανέλαβε ότι, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό απ' όλους.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έκκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ενώ τονίζει, πως ελπίζει ότι οι Κύπριοι θα αδράξουν την ευκαιρία, ενώ βρίσκεται ενώπιόν τους .

    Στο μεταξύ επικρίσεις διατύπωσαν σήμερα εκπρόσωποι κομμάτων για το διάγγελμα Παπαδόπουλου. Ορισμένα μάλιστα ήγειραν θέμα συνέπειας του Προέδρου, επισημαίνοντας ότι, στο διάγγελμά του ανέφερε ότι, το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί την εισβολή, θέση, που είχε διατυπώσει και πριν από ένα χρόνο και εγείροντας το ερώτημα για ποιο λόγο είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

    Πάντως, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας το διάγγελμα του κ. Παπαδόπουλου, δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί του, πως το σχέδιο επιβλήθηκε και δεν έτυχε διαπραγμάτευσης. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης, πως "αν το σχέδιο Ανάν προστάτευε το κράτος μας τότε δεν θα λέγαμε όχι". Επίσης, ο κ. Ντενκτάς κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να μην προχωρήσουν με τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα, ενώ προειδοποίησε ότι εάν χαθεί το ψευδοκράτος, δεν είναι δυνατό οι Τουρκοκύπριοι να το επανακτήσουν. Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε "εμείς θα πάμε στην Ευρώπη, αλλά θα περπατήσουμε προς την Ευρώπη δεν θα συρθούμε από τους Ελληνοκύπριους".

    Διαφωνεί το ΑΚΕΛ

    Τη διαφωνία του κόμματος του με κάποιες από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι, "το ΑΚΕΛ θα προβεί σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και αναλύσεις και θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες και τα δεδομένα, με γνώμονα πάντα μια καλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε παρατραβηγμένες τις εκτιμήσεις ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει την Ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αναμένουν την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και να ακούσουν τα επιχειρήματα και τις εκτιμήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ιδιόρρυθμη θέση να μετέχει στην Κυβέρνηση με τέσσερις υπουργούς και να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Προέδρου.

    Επικριτικός ο Δημοκρατικός Συναγερμός

    Εκτός της φιλοσοφίας και των αρχών του σχεδίου Ανάν βρίσκεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, με τις θέσεις του, καθώς δεν αποδέχεται την δικοινοτική - διζωνική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη , τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, αν όντως έτσι αισθανόταν ο Πρόεδρος, θα έπρεπε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης, που εμφανίστηκε σκληρός και επικριτικός έναντι του Προέδρου, εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι, "ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν βρήκε τίποτε θετικό στο σχέδιο Ανάν, παρά τις αντίθετες διαπιστώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και πολιτικών στην Κύπρο". Μίλησε επίσης για διαστρέβλωση προνοιών του σχεδίου από τον Κύπριο Πρόεδρο.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις δηλώσεις και τις προσπάθειες για ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αλλά Πρόεδρος μιας άποψης , η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα κόμματα διαφωνούν.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο γιατί δεν προηγήθηκαν του διαγγέλματος διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τη σκληρή εργασία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΝΑΙ προτείνουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες

    Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι, ο τρόπος, με τον οποίο μίλησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδεικνύει ότι, δεν μπορεί να δεχθεί το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι, ο Πρόεδρος ουσιαστικά αποκλείει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο λύσης και πρόσθεσε ότι, η θέση, που διατύπωσε χθες βράδυ, είχε επαναληφθεί και πριν από ένα χρόνο, όταν δήλωνε ότι, το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής. Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ακόμα ότι, οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας "έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών επί των οποίων στηριχθήκαμε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η προοπτική μας και της Ελλάδας, η οποία εργάστηκε σκληρά για την ένταξή μας". Πρόσθεσε ότι, ο Πρόεδρος είπε πράγματα, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι, με την τακτική αυτή "οδηγούμεθα σε αδιέξοδα ". Εξάλλου, συμφώνησε με την εκτίμηση του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ότι, με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν "οδηγούμεθα σε γκρεμό, το βάθος του οποίου δεν γνωρίζουμε". Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είχε διεθνή συμπαράσταση, "γιατί η ευθύνη για τη μη λύση βάραινε την Τουρκία., ενώ αν απορριφθεί το σχέδιο τώρα η ευθύνη θα βαραίνει εμάς". Παράλληλα, επέκρινε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο γιατί στη Χάγη είχε δηλώσει ότι, θα υπέγραφε το σχέδιο αν το δεχόταν και ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ τώρα το απορρίπτει εξ ολοκλήρου. Τόνισε ακόμη, ότι, αν στο μέλλον ο ΟΗΕ αποδεχθεί να αναλάβει νέα προσπάθεια, στην καλύτερη περίπτωση θα προτείνει την ίδια λύση.

    Απέρριψε επίσης τη θέση ότι, η λύση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη , λέγοντας ότι, μελέτη, που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης από διεθνούς κύρους μελετητές αποδεικνύει το αντίθετο. Η μελέτη αυτή, είπε, για ευνόητους λόγους δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Εξάλλου, οι Ενωμένοι Δημοκράτες είπαν ΝΑΙ χθες στο σχέδιο Ανάν. Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος νωρίς χθες το βράδυ. Από τα 170 μέλη του Συμβουλίου, μόνο τρία τάχθηκαν εναντίον του Σχεδίου. Σε εισηγητική ομιλία, ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου είπε ότι, το Κίνημα θέλει επανένωση της Κύπρου, ειρήνη και ένα σίγουρο μέλλον γι' αυτό ψηφίζει "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα.

    Σκληρό το ΟΧΙ Παπαδόπουλου, λέει η ΕΔΕΚ

    Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος φαίνεται να διαφοροποιείται στην τοποθέτησή του από άλλα στελέχη του Κινήματος, είπε ότι, ο πρόεδρος δεν είπε απλώς ένα ΟΧΙ αλλά ένα σκληρό ΟΧΙ .

    "Τίθεται το ερώτημα, αν το σχέδιο Ανάν είναι, όπως το περιέγραψε, γιατί έγινε όλη αυτή συζήτηση, έγινε αυτός ο διάλογος", ρώτησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, μπαίνουν εύλογα ερωτήματα , αν οι πολιτικές δυνάμεις προσανατολίζονται στο ΝΑΙ και η θέση του προέδρου είναι διαφορετική.

    Κατέληξε ότι, ανέμενε το ΟΧΙ του Προέδρου, αλλά δεν ανέμενε "ότι, θα το έλεγε με αυτό τον τρόπο και θα έκανε μια τόσο σκληρή δήλωση". Η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα αύριο, Μ. Παρασκευή .

    Η απάντηση της προεδρίας και η θέση του ΔΗΚΟ

    Απαντώντας στις επικρίσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Μάριος Καρογιάν, απέρριψε τη θέση ότι, ο Πρόεδρος είναι εναντίον της Ομοσπονδίας και εναντίον των αρχών και της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν. Είπε επίσης ότι, ο Πρόεδρος δεν χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και κάλεσε τους επικριτές του να βρουν επιχειρήματα να αντιτάξουν. Ο κ. Καρογιάν άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνεχίσει την εκστρατεία του κατά του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι, "έχουμε επιχειρήματα, έχουμε θέσεις και επιχειρήματα και θα τις πούμε με παρρησία".

    Τέλος πρόσθεσε ότι, πρόθεση του Προέδρου είναι να αναλύσει κατά τις επόμενες ημέρες τα διάφορα σημεία του σχεδίου για να υποστηρίξει την αντίθεσή του σ' αυτό.

    Εξάλλου, οριστική απόφαση επί του τελικού σχεδίου Ανάν θα πάρει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα , που αναμένεται με βεβαιότητα να είναι ΟΧΙ, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου του και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ συνέρχεται στις 3.30 το απόγευμα, ενώ μια ώρα αργότερα θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά το διάγγελμα του προέδρου Παπαδόπουλου θα είναι δεδομένη υπέρ του ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, η απόφαση που θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    ΟΧΙ στο σχέδιο, είπε και η Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    Εκκληση Ανάν για έγκριση του σχεδίου

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν κάλεσε σήμερα τους Κύπριους να εκμεταλλευθούν την "μοναδική ευκαιρία" για την επανένωση του νησιού τους και να εγκρίνουν το σχέδιό του κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, παρά την αντίθεση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. "Ο γενικός γραμματέας σέβεται απολύτως τις επιθυμίες του πληθυσμού και δεν θα επέμβει στην απόφασή του", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κόφι Αναν, Φρεντ Έκχαρτ, σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε στη Γενεύη.

    Ωστόσο ο Κόφι Ανάν, "επαναλαμβάνει ότι, οι Κύπριοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία για την επανένωση της χώρας τους και ελπίζει ότι, θα την εκμεταλλευθούν εγκαίρως", αναφέρεται στην ανακοίνωση, καταλήγει, "ο γενικός γραμματέας απογοητεύθηκε από την τοποθέτηση του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου υπέρ της απόρριψης τους σχεδίου" ενώ αντίθετα "η αντίθεση του κ. Ραούφ Ντενκτάς ήταν γνωστή εδώ και καιρό". Στο μεταξύ, άλλη μία δημοσκόπηση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Duzen και η οποία πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι, πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, το 59,5%, εγκρίνει το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου και θα ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Ιουλίου. Αντίθετο είναι το 22,1% των ερωτηθέντων που θα ψηφίσει ΟΧΙ ενώ το 17% είναι αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου, το 51,1% θα ψήφιζε ΝΑΙ και το 48,7% θα ψήφιζε ΟΧΙ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" από τον Τ. Παπαδόπουλο

    [05] Κυπριακό

    Αντιδράσεις στο ΟΧΙ Παπαδόπουλου Δύσκολη η "μάχη" του δημοψηφίσματος

    8/4/2004 11:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 4:33:34 μμ)

    Το κατηγορηματικό ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και το κάλεσμα του προς τους Ελληνοκυπρίους, να το επαναλάβουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αρχίζει να ξεκαθαρίζει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, προκαλώντας ταυτόχρονα αντιδράσεις και προβληματισμό στη Λευκωσία. Στη μια πλευρά, αυτή του ΟΧΙ, θα βρίσκεται ο Πρόεδρος και τα περισσότερα από τα μικρά κόμματα. Στην άλλη όχθη, αυτή του ΝΑΙ, θα βρίσκονται κυρίως το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου, τα οποία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επίσημα, κάτι, που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 Απριλίου. Είναι σαφές ότι, η τελική τους τοποθέτηση θα είναι θετική αν και ήδη υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες από επιφανή στελέχη στο εσωτερικό τους. Στο μεταξύ, την απογοήτευσή του για το ΌΧΙ του Προέδρου Παπαδόπουλου εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ενώ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να μην προχωρήσουν με τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα, αφού οι ηγέτες και των δύο πλευρών απορρίπτουν το σχέδιο. Πάντως, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι οι δύο κοινότητες θα πουν τελικά ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν.

    Το διάγγελμα και οι επικρίσεις

    Μέχρι τις 24 Απριλίου απομένουν 16 ημέρες και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει για την ώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκτός από το ότι, η μάχη θα είναι και δύσκολη και αμφίρροπη.

    "Το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα περικλείει πολύ μεγαλύτερους και μη αναστρέψιμους κινδύνους από το ΟΧΙ'', προειδοποίησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας, πως το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, ικανοποιεί την επιδίωξη της Άγκυρας να κηδεμονεύει την Κύπρο και συνεπάγεται δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκυπρίους.

    "Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω "κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου και σε αναζήτηση κηδεμόνα", είπε χαρακτηριστικά, ο Κύπριος Πρόεδρος και επανέλαβε ότι, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό απ' όλους.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έκκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ενώ τονίζει, πως ελπίζει ότι οι Κύπριοι θα αδράξουν την ευκαιρία, ενώ βρίσκεται ενώπιόν τους .

    Στο μεταξύ επικρίσεις διατύπωσαν σήμερα εκπρόσωποι κομμάτων για το διάγγελμα Παπαδόπουλου. Ορισμένα μάλιστα ήγειραν θέμα συνέπειας του Προέδρου, επισημαίνοντας ότι, στο διάγγελμά του ανέφερε ότι, το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί την εισβολή, θέση, που είχε διατυπώσει και πριν από ένα χρόνο και εγείροντας το ερώτημα για ποιο λόγο είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

    Πάντως, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας το διάγγελμα του κ. Παπαδόπουλου, δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί του, πως το σχέδιο επιβλήθηκε και δεν έτυχε διαπραγμάτευσης. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης, πως "αν το σχέδιο Ανάν προστάτευε το κράτος μας τότε δεν θα λέγαμε όχι". Επίσης, ο κ. Ντενκτάς κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να μην προχωρήσουν με τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα, ενώ προειδοποίησε ότι εάν χαθεί το ψευδοκράτος, δεν είναι δυνατό οι Τουρκοκύπριοι να το επανακτήσουν. Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε "εμείς θα πάμε στην Ευρώπη, αλλά θα περπατήσουμε προς την Ευρώπη δεν θα συρθούμε από τους Ελληνοκύπριους".

    Διαφωνεί το ΑΚΕΛ

    Τη διαφωνία του κόμματος του με κάποιες από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι, "το ΑΚΕΛ θα προβεί σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και αναλύσεις και θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες και τα δεδομένα, με γνώμονα πάντα μια καλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε παρατραβηγμένες τις εκτιμήσεις ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει την Ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αναμένουν την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και να ακούσουν τα επιχειρήματα και τις εκτιμήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ιδιόρρυθμη θέση να μετέχει στην Κυβέρνηση με τέσσερις υπουργούς και να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Προέδρου.

    Επικριτικός ο Δημοκρατικός Συναγερμός

    Εκτός της φιλοσοφίας και των αρχών του σχεδίου Ανάν βρίσκεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, με τις θέσεις του, καθώς δεν αποδέχεται την δικοινοτική - διζωνική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη , τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, αν όντως έτσι αισθανόταν ο Πρόεδρος, θα έπρεπε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης, που εμφανίστηκε σκληρός και επικριτικός έναντι του Προέδρου, εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι, "ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν βρήκε τίποτε θετικό στο σχέδιο Ανάν, παρά τις αντίθετες διαπιστώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και πολιτικών στην Κύπρο". Μίλησε επίσης για διαστρέβλωση προνοιών του σχεδίου από τον Κύπριο Πρόεδρο.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις δηλώσεις και τις προσπάθειες για ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αλλά Πρόεδρος μιας άποψης , η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα κόμματα διαφωνούν.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο γιατί δεν προηγήθηκαν του διαγγέλματος διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τη σκληρή εργασία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΝΑΙ προτείνουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες

    Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι, ο τρόπος, με τον οποίο μίλησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδεικνύει ότι, δεν μπορεί να δεχθεί το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι, ο Πρόεδρος ουσιαστικά αποκλείει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο λύσης και πρόσθεσε ότι, η θέση, που διατύπωσε χθες βράδυ, είχε επαναληφθεί και πριν από ένα χρόνο, όταν δήλωνε ότι, το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής. Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ακόμα ότι, οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας "έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών επί των οποίων στηριχθήκαμε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η προοπτική μας και της Ελλάδας, η οποία εργάστηκε σκληρά για την ένταξή μας". Πρόσθεσε ότι, ο Πρόεδρος είπε πράγματα, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι, με την τακτική αυτή "οδηγούμεθα σε αδιέξοδα ". Εξάλλου, συμφώνησε με την εκτίμηση του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ότι, με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν "οδηγούμεθα σε γκρεμό, το βάθος του οποίου δεν γνωρίζουμε". Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος είχε διεθνή συμπαράσταση, "γιατί η ευθύνη για τη μη λύση βάραινε την Τουρκία., ενώ αν απορριφθεί το σχέδιο τώρα η ευθύνη θα βαραίνει εμάς". Παράλληλα, επέκρινε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο γιατί στη Χάγη είχε δηλώσει ότι, θα υπέγραφε το σχέδιο αν το δεχόταν και ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ τώρα το απορρίπτει εξ ολοκλήρου. Τόνισε ακόμη, ότι, αν στο μέλλον ο ΟΗΕ αποδεχθεί να αναλάβει νέα προσπάθεια, στην καλύτερη περίπτωση θα προτείνει την ίδια λύση.

    Απέρριψε επίσης τη θέση ότι, η λύση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη , λέγοντας ότι, μελέτη, που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης από διεθνούς κύρους μελετητές αποδεικνύει το αντίθετο. Η μελέτη αυτή, είπε, για ευνόητους λόγους δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Εξάλλου, οι Ενωμένοι Δημοκράτες είπαν ΝΑΙ χθες στο σχέδιο Ανάν. Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος νωρίς χθες το βράδυ. Από τα 170 μέλη του Συμβουλίου, μόνο τρία τάχθηκαν εναντίον του Σχεδίου. Σε εισηγητική ομιλία, ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου είπε ότι, το Κίνημα θέλει επανένωση της Κύπρου, ειρήνη και ένα σίγουρο μέλλον γι' αυτό ψηφίζει "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα.

    Σκληρό το ΟΧΙ Παπαδόπουλου, λέει η ΕΔΕΚ

    Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος φαίνεται να διαφοροποιείται στην τοποθέτησή του από άλλα στελέχη του Κινήματος, είπε ότι, ο πρόεδρος δεν είπε απλώς ένα ΟΧΙ αλλά ένα σκληρό ΟΧΙ .

    "Τίθεται το ερώτημα, αν το σχέδιο Ανάν είναι, όπως το περιέγραψε, γιατί έγινε όλη αυτή συζήτηση, έγινε αυτός ο διάλογος", ρώτησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, μπαίνουν εύλογα ερωτήματα , αν οι πολιτικές δυνάμεις προσανατολίζονται στο ΝΑΙ και η θέση του προέδρου είναι διαφορετική.

    Κατέληξε ότι, ανέμενε το ΟΧΙ του Προέδρου, αλλά δεν ανέμενε "ότι, θα το έλεγε με αυτό τον τρόπο και θα έκανε μια τόσο σκληρή δήλωση". Η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα αύριο, Μ. Παρασκευή .

    Η απάντηση της προεδρίας και η θέση του ΔΗΚΟ

    Απαντώντας στις επικρίσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Μάριος Καρογιάν, απέρριψε τη θέση ότι, ο Πρόεδρος είναι εναντίον της Ομοσπονδίας και εναντίον των αρχών και της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν. Είπε επίσης ότι, ο Πρόεδρος δεν χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και κάλεσε τους επικριτές του να βρουν επιχειρήματα να αντιτάξουν. Ο κ. Καρογιάν άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνεχίσει την εκστρατεία του κατά του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι, "έχουμε επιχειρήματα, έχουμε θέσεις και επιχειρήματα και θα τις πούμε με παρρησία".

    Τέλος πρόσθεσε ότι, πρόθεση του Προέδρου είναι να αναλύσει κατά τις επόμενες ημέρες τα διάφορα σημεία του σχεδίου για να υποστηρίξει την αντίθεσή του σ' αυτό.

    Εξάλλου, οριστική απόφαση επί του τελικού σχεδίου Ανάν θα πάρει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα , που αναμένεται με βεβαιότητα να είναι ΟΧΙ, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου του και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ συνέρχεται στις 3.30 το απόγευμα, ενώ μια ώρα αργότερα θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά το διάγγελμα του προέδρου Παπαδόπουλου θα είναι δεδομένη υπέρ του ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, η απόφαση που θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    ΟΧΙ στο σχέδιο, είπε και η Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    Εκκληση Ανάν για έγκριση του σχεδίου

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν κάλεσε σήμερα τους Κύπριους να εκμεταλλευθούν την "μοναδική ευκαιρία" για την επανένωση του νησιού τους και να εγκρίνουν το σχέδιό του κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, παρά την αντίθεση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. "Ο γενικός γραμματέας σέβεται απολύτως τις επιθυμίες του πληθυσμού και δεν θα επέμβει στην απόφασή του", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κόφι Αναν, Φρεντ Έκχαρτ, σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε στη Γενεύη.

    Ωστόσο ο Κόφι Ανάν, "επαναλαμβάνει ότι, οι Κύπριοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία για την επανένωση της χώρας τους και ελπίζει ότι, θα την εκμεταλλευθούν εγκαίρως", αναφέρεται στην ανακοίνωση, καταλήγει, "ο γενικός γραμματέας απογοητεύθηκε από την τοποθέτηση του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου υπέρ της απόρριψης τους σχεδίου" ενώ αντίθετα "η αντίθεση του κ. Ραούφ Ντενκτάς ήταν γνωστή εδώ και καιρό". Στο μεταξύ, άλλη μία δημοσκόπηση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Duzen και η οποία πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι, πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, το 59,5%, εγκρίνει το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου και θα ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Ιουλίου. Αντίθετο είναι το 22,1% των ερωτηθέντων που θα ψηφίσει ΟΧΙ ενώ το 17% είναι αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου, το 51,1% θα ψήφιζε ΝΑΙ και το 48,7% θα ψήφιζε ΟΧΙ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" από τον Τ. Παπαδόπουλο

    [06] Ιράκ

    Μαίνονται οι μάχες στη Φαλούτζα

    8/4/2004 1:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 2:25:42 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 300 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίσθηκαν αυτή την εβδομάδα σε μάχες στη Φαλούτζα, καθώς Αμερικανοί Πεζοναύτες πραγματοποίησαν μεγάλη επιχείρηση για να εκδιώξουν από την πόλη τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο Ράφι Χαγιάτ, διευθυντής του νοσοκομείου της Φαλούτζα. Σφοδρές μάχες μαίνονταν όλη την εβδομάδα στην πόλη, καθώς οι Αμερικανοί Πεζοναύτες εξαπέλυσαν την "Επιχείρηση Σιδηρά Αποφασιστικότητα" μετά το φόνο και τον ακρωτηριασμό τεσσάρων αμερικανών ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική σουνιτική πόλη Ραμάντι, όπου αυτή την εβδομάδα σκοτώθηκαν 12 Πεζοναύτες.

    Σε κατάσταση πολιορκίας

    Στόχος βομβαρδισμών από αμερικανικά αεροπλάνα F-16, έγιναν σήμερα πολλές συνοικίες της Φαλούτζας. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα, οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν έκκληση στις δυνάμεις του συνασπισμού να επιτρέψουν την είσοδο προμηθειών στην πολιορκούμενη πόλη.

    Ο πληθυσμός της Φαλούτζας είναι σε κατάσταση πολιορκίας από τη Δευτέρα όταν Αμερικανοί πεζοναύτες ξεκίνησαν επιχείρηση κατά μαχητών σουνιτών της πόλης αυτής και απέχει 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Οι μάχες έχουν προκαλέσει το θάνατο σε δεκάδες Ιρακινούς.

    Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την επιχείρησή του στη Φαλούτζα καταζητώντας τους υπεύθυνους της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή πριν από μια εβδομάδα σε τέσσερις αμερικανούς άνδρες ασφαλείας.

    Τα πτώματα των δύο εξ αυτών κομματιάστηκαν από το εξαγριωμένο πλήθος και σύρθηκαν στην πόλη.

    ''Μετά τις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν μια ημέρα και μια νύχτα, η Ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος έλαβε την άδεια του συνασπισμού να περάσει στην πόλη και να παραδώσει τα εφόδια αυτά'', δήλωσε ο ιμάμης του τζαμιού Ουμ αλ-Κόρα, σεϊχης Αχμαντ Αμπντελ Γαφούρ αλ-Σαμάραϊ.

    ''Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αδελφούς μας που βομβαρδίζονται από αεροπλάνα και άρματα μάχης. Ο κόσμος κάνει δωρεές ακόμη και οι γυναίκες πωλούν τα κοσμήματά τους'', πρόσθεσε.

    Την Τετάρτη, 25 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σε τέμενος στη Φαλούτζα, που βομβαρδίστηκε χθες από τους Αμερικανούς.

    Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ότι καταστράφηκε το τέμενος Αμπντελ Αλ Σαμιράι, που σφυροκοπήθηκε από βόμβες και πυραύλους και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι πεζοναύτες ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη όταν δέχθηκαν πυρά από την πλευρά του κτιρίου. Νωρίτερα, το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι 52 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές σε συγκρούσεις.

    "Ναι στην ισλαμική ενότητα"

    Σήμερα, χιλιάδες σιίτες και σουνίτες ξεκίνησαν πεζοί από τη Βαγδάτη με προορισμό τη Φαλούτζα, έχοντας να διανύσουν απόσταση 50 χιλιομέτρων, συνοδευόμενοι από οχήματα γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα, που θα παραδώσουν στον πληθυσμό της πολιορκούμενης από αμερικανούς πεζοναύτες πόλης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο τζαμί Ουμ αλ-Κόρα στη δυτική Βαγδάτη, όπου ο κόσμος πήγε να δώσει τις δωρεές του σε τρόφιμα, φάρμακα και νερό. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ιρακινές σημαίες, φωτογραφίες του δολοφονημένου στις 22 Μαρτίου από τους Ισραηλινούς πνευματικού ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς, σεϊχη Αχμαντ Γιασίν και του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    ''Όχι σουνίτες, όχι σιίτες, ναι στην ισλαμική ενότητα. Είμαστε αδελφοί σουνίτες και σιίτες και ποτέ δεν θα πουλήσουμε την πατρίδα μας'', φώναζαν.

    [07] Αθήνα 2004

    Την πορεία της προετοιμασίας εξέτασε η ΔΕΣΟΠ Καμία περικοπή στα Ολυμπιακά Έργα

    8/4/2004 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 6:25:23 μμ)

    Σημαντικές υπερβάσεις στο σύνολο σχεδόν των Ολυμπιακών Έργων διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού Ολυμπιακών Έργων που συνεδρίασε για πρώτη φορά την Μεγάλη Πέμπτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, όλοι οι μετέχοντες διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα ούτε και περικοπές στα έργα. Αυτό επιβεβαίωσε μετά τη σύσκεψη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πορεία των έργων και όλης της Ολυμπιακής Προετοιμασίας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, συμπληρώνοντας ότι όλα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άμεσες λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Κοινή διαπίστωση ότι όλα θα πάνε καλά

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Κατά την έξοδό τους κοινή ήταν διπίστωση όλων των υπουργών ότι παρά τις υπερβάσεις η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να διοργανωθούν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες

    Το χορό των δηλώσεων, ξεκίνησε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας ότι οι υπερβάσεις είναι του ύψους των 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνουν περικοπές και τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν έγκαιρα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που τόνισε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στην εξαιρετικά σημαντική υποχρέωση που έχει αναλάβει να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην ύπαρξη υπερβάσεων αναφέρθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι πάντα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα στην κατασκευή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

    "Δίνουμε τη μάχη με το χρόνο, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα κάνουμε πολύ καλούς και ασφαλέστατους Ολυμπιακούς Αγώνες", εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία και τον συντονισμό της Ολυμπιακής Προετοιμασίας εμφανίστηκε και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Τέλος η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, δήλωσε πως θα γίνει ότι για τη σωστή τέλεση των Αγώνων.

    Με απόφαση τέλος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004" ορίζεται ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής ο κ. Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος σε αντικατάσταση του κ. Σπύρου Καπράλου, ο οποίος ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων.

    [08] Διάφορα

    Έτρεχε με 3.400 χλμ/ ώρα! Υπερηχητικό Μίνι Κούπερ!!!

    8/4/2004 5:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 5:21:24 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ειδήσεις > Διάφορα)&body=Βέλγος οδηγός πήρε κλήση επειδή έτρεχε με 3.400 χλμ/ ώρα!

    Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας οδηγός που δεν έχει ξεπεράσει έστω και μία φορά το όριο ταχύτητας. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν διαμαρτυρηθεί στον τροχονόμο ότι δεν έτρεχαν τόσο όσο τους κατηγόρησε. Σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση είναι μία: "Το ραντάρ δεν κάνει λάθος". Κι όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ραντάρ όχι μόνο έκανε λάθος αλλά έδειξε ότι ο οδηγός ενός Μίνι Κούπερ έτρεχε με 3.400 χλμ την ώρα! Φανταστείτε την έκπληξη του οδηγού όταν παρέλαβε ταχυδρομικώς την κλήση του η οποία έλεγε ότι τα ραντάρ της τροχαίας τον "συνέλαβαν" να τρέχει με τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου σε ένα δρόμο στα προάστια των Βρυξελλών. Η αστυνομία ζήτησε, φυσικά, συγγνώμη και είπε ότι έφταιγε το ραντάρ.

    "Σε τι ύψος πετούσε το όχημα;"

    Ακόμα και οι δικηγόροι της αστυνομίας που κλήθηκαν να διεκδικήσουν τα χρήματα από τον οδηγό αντιμετώπισαν την περίπτωση με χιούμορ λέγοντας: "Ρωτήσαμε την τοπική αστυνομία να μας πει σε τι ύψος πετούσε το όχημα την ώρα που το κατέγραψε το ραντάρ".

    Δεν ξέρουμε πόσο ήταν το πρόστιμο που κλήθηκε να πληρώσει ο παραβάτης με αυτό το όχημα που θα χρησίμευε πολύ στους αστρονόμους, αλλά αν το ποσό αυξάνεται ανάλογα με το πόσο ο οδηγός έχει ξεπεράσει το όριο ταχύτητας, σίγουρα το ποσόν πρέπει να ήταν αστρονομικό .

    [09] Ιράκ

    Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες όμηροι ανταρτών

    8/4/2004 5:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 6:24:20 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Associated Press

    Εκτός κάθε ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ, όπου αρκετές περιοχές θυμίζουν ξανά εμπόλεμες ζώνες. Κι ενώ οι μάχες μαίνονται με επίκεντρο τη Φαλούτζα, δύο ανταρτικές ιρακινές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι κρατούν στα χέρια τους τρεις Ιάπωνες και επτά Νοτιοκορεάτες. Η μία εξ αυτών προειδοποιεί ότι θα σκοτώσει τους ομήρους, αν η Ιαπωνία δεν αποσύρει τα στρατεύματα της από τα εδάφη του Ιράκ, εντός τριών ημερών. Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, μάλιστα, σοκαριστικές εικόνες, που εμφανίζουν τους απαγωγείς να απειλούν με μαχαίρι τους απαχθέντες Ιάπωνες. Η ιαπωνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να αποσύρει το στρατό της. Εξάλλου, αξιωματούχος της αμερικανικής συμμαχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι και ένας Βρετανός υπήκοος έπεσε θύμα απαγωγής πριν από λίγες ημέρες. Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του συνασπισμού παραδέχθηκαν ότι οι πόλεις Νατζάφ και Κουτ βρίσκονται υπό των έλεγχο των Σιιτών, ενώ πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε πόλη, που βόρεια της Βαγδάτης.

    "Αποχωρείτε από το Ιράκ ή τους καίμε ζωντανούς"

    Οι εικόνες, όπου εμφανίζονται Ιρακινοί αντάρτες να απειλούν με θάνατο δύο Ιάπωνες και μια Γιαπωνέζα, όλοι τους με δεμένα τα μάτια, έκαναν σήμερα το γύρο του κόσμου, μέσω του αραβικού δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Οι όμηροι εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτικά ρούχα .

    Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η ως τώρα άγνωστη οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν ", έδωσε στην ιαπωνική κυβέρνηση διορία τριών ημερών από την μετάδοση του βίντεο για να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νότιο Ιράκ.

    "Τρία από τα παιδιά σας βρίσκονται στα χέρια μας. Σας προσφέρουμε δυο επιλογές: ή θα αποσύρετε τις δυνάμεις σας ή θα τους κάψουμε ζωντανούς " αναφέρεται σε ανακοίνωση που ήρθε στα γραφεία του σταθμού, μαζί με τη βιντεοκασέτα.

    Στο βίντεο παρουσιάζονται και τα διαβατήρια των ομήρων: πρόκειται για τους Νοριάκι Ιμάι, Σοιτσίρο Κοριάμα και Τακάτο Ναχόνο. Ένας από τους άνδρες είχε στην κατοχή του δημοσιογραφική ταυτότητα.

    Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι η Τακάτο ανήκει σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από πέρυσι λάμβανε μέρος σε επιχειρήσεις αρωγής προς τα παιδιά στο Ιράκ. Ο Ιμάι σχεδίαζε ένα ταξίδι στο Ιράκ για μία γεωλογική έρευνα για τις πιθανές συνέπειες των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και ο Κοριάμα είναι ένας ανεξάρτητος εικονολήπτης.

    Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι άλλη μια ομάδα ανταρτών απήγαγε επτά Νοτιοκορεάτες, μέλη μιας εκκλησιαστικής οργάνωσης . Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η ιρακινή οργάνωση που δεν κατονομάζεται, συνέλαβε αρχικά οκτώ Κορεάτες, αλλά απελευθέρωσε τον ένα λίγο αργότερα.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ μετέδωσε πριν από λίγο ότι δύο από τους απαχθέντες, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται στους Ιάπωνες ή στους Νοτιοκορεάτες, είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ .

    Οι δραματικές εξελίξεις ισοδυναμούν με τεράστια πίεση για τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας , που αμφότερες αποφάσισαν να συνδράμουν τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, αψηφώντας την αντίθεση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό των χωρών τους.

    Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα από το Τόκιο, ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νότιο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των τριών ομήρων.

    Η Ιαπωνία διαθέτει προς το παρόν υποσχέθηκε περίπου 550 μη μάχιμους στρατιώτες , που σταθμεύουν στην πόλη Σαμάρα του νότιου Ιράκ.

    Επίσημες δηλώσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμα εκ μέρους της Νότιας Κορέας, που μέχρι στιγμής μετρά στο Ιράκ 600 μηχανικούς και τραυματιοφορείς του στρατού και σχεδιάζει να στείλει άλλους 3.000 για να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    Παράλληλα, αξιωματούχος της συμμαχίας δήλωσε σήμερα στη Βαγδάτη ότι ένας Βρετανός υπήκοος έπεσε θύμα απαγωγής πριν από τρεις ημέρες στη Νασιρίγια του νότιου Ιράκ. Πρόκειται για τον εργολάβο Γκάρι Τίλεϊ, για τον οποίο το Λονδίνο είπε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο βρισκόταν στο Ιράκ και δεν μπορεί να σχολιάσει τον τρόπο της εξαφάνισής του.

    Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τίλεϊ, 37 ετών, ήταν παντρεμένος, διέμενε στην Μέση Ανατολή και εργαζόταν σε αμερικανική αεροπορική βάση.

    Υπό τον έλεγχο των Σιιτών οι πόλεις Νατζάφ και Κουτ

    Πέντε Ιρακινοί νεκροί από έκρηξη βόμβας σε υπαίθρια αγορά της πόλης Μπαλαντρούζ, βόρεια της Βαγδάτης.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες παραδέχθηκε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν ελέγχουν τις πόλεις Νατζάφ και Κουτ, στο κέντρο των οποίων ένοπλοι σιίτες έχουν καταλάβει σημαντικά κτίρια .

    Τα στρατεύματα του συνασπισμού στις πόλεις αυτές -τα οποία περιλαμβάνουν Ουκρανούς και Ισπανούς στρατιώτες- έπειτα από σφοδρές επιθέσεις ενόπλων οπαδών του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, υποχώρησαν στις βάσεις τους, στα περίχωρα. Ο Αμερικανός αντιστράτηγος σημείωσε πως σχεδιάζεται άμεση ανακατάληψη της Κουτ.

    Επίσης, σε πόλη βόρεια της Βαγδάτης σημειώθηκε σήμερα το πρωί έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν συνδεδεμένος με φιάλη αερίου σε πάγκο με φρούτα εξερράγη γύρω στις 11:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), προκαλώντας το θάνατο πέντε περαστικών Ιρακινών και τον τραυματισμό άλλων 18, που βρισκόντουσαν σε δρόμο της πόλης Μπαλαντρούζ. Από την έκρηξη καταστράφηκαν επίσης έξι αυτοκίνητα

    Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ένταση. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Νούρι Μπαντράν κατέθεσε σήμερα την παραίτησή του μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε για το έργο του στο υπουργείο ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Ο Μπαντράν, σιίτης μουσουλμάνος, είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η αμερικανική διοίκηση θεωρεί πως ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών δεν πρέπει να είναι και οι δύο σιίτες. Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από πλευράς αμερικανικής διοίκησης. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν εάν η παραίτηση σχετίζεται με τις τελευταίες επιθέσεις αμερικανικών δυνάμεων εναντίον σιιτών και άλλων μαχητών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαίνονται οι μάχες στη Φαλούτζα

    Το Ιράκ φλέγεται

    [10] Champions League

    Κερδίζει πόντους ο Ρανιέρι

    8/4/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αμφισβητήθηκε έντονα, αλλά αυτός είχε το κουράγιο με σκληρή δουλειά να δείξει ότι οι μεγάλες ομάδες δεν φτιάχνονται αλλά χτίζονται ημέρα με την ημέρα. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, ο Ιταλός προπονητής της Τσέλσι οδηγεί την ομάδα του Λονδίνου αργά αλλά σταθερά στην κορυφή της Αγγλίας αλλά και της Ευρώπης. Οι "μπλε" βρίσκονται μόνο τέσσερις βαθμούς πίσω από την Άρσεναλ στη Πρέμιερσιπ αλλά και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ο δισεκατομμυριούχος Ρώσος πρόεδρος που άλλαξε το ρου της ιστορίας της ομάδας παρότι ετοίμαζε τον αντικαταστάτη του τώρα αμφισβητεί την απόφασή του και το ξανασκέφτεται.

    Πιο ασφαλής η θέση του

    Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τις δηλώσεις στενού του συνεργάτη, στην αγγλική εφημερίδα "The Sun", που αν μην τι άλλο παραδέχτηκε "ότι όσο ο Κλαούντιο συνεχίσει να παίρνει καλά αποτελέσματα θα είναι δύσκολο να τον αντικαταστήσουμε".

    Αρκεί να το δούμε γιατί αυτός ο Ρώσος θέλει να πάει ψηλά την ιστορική ομάδα, αλλά είναι απρόβλεπτος.

    [11] Εσωτερικά

    Πλήρης ημερών "Έφυγε" ο Κωνσταντίνος Καλλίας

    8/4/2004 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την τελευταία του πνοή σε βαθύ γήρας, άφησε τη Μεγάλη Τετάρτη, ο πρώην υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Καλλίας. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε σχετικά "ο Κωνσταντίνος Καλλίας έφυγε πλήρης έργων και ημερών. Με την πολύπλευρη δράση του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τίμησε έμπρακτα την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλλαν οι πολίτες. Οι αγώνες του για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, το ήθος και η υπευθυνότητά του μένουν παρακαταθήκη στις γενιές που έρχονται. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Οι δραστηριότητες του κ. Καλλία

    Ο κ. Καλλίας, γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις εννέα Ιουλίου 1901 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε πολιτικός με ήθος και ευρεία μόρφωση. Υπήρξε εταίρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Την περίοδο 1922-1923, ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας και συμμετείχε στο Συνεταιριστικό Κίνημα. Το 1926, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ωδείου. Από το 1926 έως το 1928, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας και από το 1928 έως το 1931 πρόεδρος. Το 1931, ίδρυσε τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Αμπελοκτημόνων.

    Στις 15 Δεκεμβρίου 1935, μαζί με τον υπήρξε Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ίδρυσε το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα (ΕΕΚ). Το 1946, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Εύβοιας με το ΕΕΚ. Την περίοδο 1946-1951, διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής του αρχηγού του ΕΕΚ, Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

    Το 1949, έγινε μέλος της Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1956, έγινε μέλος της ΕΡΕ και το 1957, μετείχε στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Λονδίνου.

    Το 1974, εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Το διάστημα 1975-1976, διετέλεσε αντιπρόεδρος, αναπληρωτής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη ΝΔ. Από το 1978 έως το 1981, ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Εργασίας. Την περίοδο 1979-1980, διετέλεσε πρόεδρος των δημοκρατικών κοινοβουλίων στη Διακοινοβουλευτική Ενωση, TEN PLUS.

    Τον Οκτώβριο του 1981, εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Το 1982, εξελέγη Α αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την 1η Νοεμβρίου 1995, ακριβώς 50 χρόνια από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά αξίωμα υπουργού, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, με το αργυρό μετάλλιο της 150ετίας του πολιτεύματος της χώρας. Τον Ιούλιο του 1997, του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο "Μεγαλόσταυρος Τάγματος Φοίνικος".

    Ο κ. Καλλίας, είχε επίσης συγγράψει βιβλία και άρθρα.

    [12] Αθλητισμός

    Πασχαλινό ρεπό στη Χαλκηδόνα

    8/4/2004 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 6:22:21 μμ)

    Την τελευταία προπόνηση ενόψει του Πάσχα πραγματοποίησαν την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί οι ποδοσφαιριστές της Χαλκηδόνας. Παίκτες και τεχνική ηγεσία αντάλλαξαν τις καθιερωμένες ευχές, ενώ ο Γιώργος Παράσχος ζήτησε προσοχή απ όλους για να επιστρέψουν το απόγευμα της Δευτέρας στις προπονήσεις υγιείς και να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, εν όψει του κρίσιμου ματς με το Αιγάλεω για την 26η αγωνιστική. Αγωνιστικά, ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος ακολούθησε και πάλι ατομικό πρόγραμμα, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει, ωστόσο, από Δευτέρα αναμένεται να μπει στους κανονικούς ρυθμούς και να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του. Παρών για δεύτερη στη σειρά μέρα ήταν στην προπόνηση και ο Πιερ Εμπέντε, ο οποίος έβγαλε προχθές τα ράμματα στο χέρι, όπου έκανε επέμβαση και ξεκίνησε τρέξιμο.

    [13] Champions League

    Μάμα μία... τι Μίλαν ήταν αυτή;

    8/4/2004 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Βαριά απογοήτευση επικρατεί στη Μίλαν μετά την ήττα διασυρμό και τον αποκλεισμό της από τη Ντεπορτίβο. Ο τεχνικός ομάδας, Κάρλο Αντσελότι, μετά τη λήξη του αγώνα δεν μπορούσε να πιστέψει τη δυσμενή για την ομάδα του εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καμία κίνηση του δεν βγήκε σωστή. Παρόλα αυτά συνέστησε ψυχραιμία μπροστά στις δύσκολες υποχρεώσεις των "ροσονέρι" στο πρωτάθλημα. Χρήζει αναφοράς πώς τα ιταλικά ΜΜΕ προέβησαν σε δριμύτατη κριτική ενάντια στον Αντσελότι και των ποδοσφαιριστών του, κατηγορώντας τους για ατολμία.

    Λάθος εκτίμηση από τους παίκτες

    Την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα εξέφρασαν και δύο αστέρια της ομάδας Βραζιλιάνος αμυντικός Καφού και ο Ουκρανός επιθετικός Αντρέι Σεφτσένκο.

    "Πραγματικά είναι δύσκολο να καταλάβω και να εξηγήσω τι έγινε στο παιχνίδι. Το σίγουρο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δείχνει την ποιότητα των αντιπάλων μας", τόνισε ο αρχηγός της "Σελεσάο", ενώ ο Σεφτσένκο συμπλήρωσε ότι έκαναν λάθος εκτίμηση, καθώς όλοι οι παίκτες πίστεψαν ότι το 4-1 του πρώτου ήταν αρκετό.

    Ο Ουκρανός δεν παρέλειψε πάντως να δώσει και αυτός από την πλευρά του τα συγχαρητήριά του στην Ντεπορτίβο, για την μεγάλη επιτυχία της.

    [14] Τεχνολογία

    Νέο όχημα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού Αυτοκίνητο με μυαλό

    8/4/2004 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Ένα διθέσιο αυτοκίνητο με τρεις τροχούς και μήκος μόλις ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, ισχυρίζονται οι δημιουργοί του. Το παράξενο αυτό όχημα που σχεδιάστηκε από εννέα ευρωπαϊκές χώρες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ονομάστηκε "Έξυπνο αυτοκίνητο". Συγκεκριμένα οι δημιουργοί του το ονόμασαν Clever Car όπου Clever είναι το ακρωνύμιο της μακροσκελούς φράσης Compact Low Emission Vehicle for Urban Transport και σημαίνει μικρό αυτοκίνητο περιορισμένης εκπομπής ρύπων για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

    Αυτοκίνητο-μοτοσικλέτα

    Το καινούργιο όχημα σκοπεύει να συνδυάσει την ασφάλεια που προσφέρει ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο και την ευελιξία των μοτοσικλετών .

    Οι δημιουργοί αυτού του πρωτότυπου οχήματος υπολογίζουν ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται μαζικά στα τέλη του 2005 και το κόστος του δε θα ξεπερνά τις 6.500 λίρες Αγγλίας .

    Η οροφή του Clever Car έχει περίπου το ίδιο ύψος με την οροφή ενός συνηθισμένο αυτοκινήτου ενώ η θέση του συνοδηγού βρίσκεται πίσω από τη θέση του οδηγού.

    Το σασί του αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπαθ της Βρετανίας με τέτοιο τρόπο ώστε το αυτοκίνητο να είναι σταθερό ακόμη κι όταν αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δημιουργοί του υπολογίζουν ότι η τελική ταχύτητα που θα "πιάνει" το όχημα δε θα ξεπερνά τα 80 χλμ/ ώρα

    Οικονομικό και οικολογικό

    Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το Clever Car ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στο σχεδιασμό και την κατασκευή οχημάτων καθώς το ολοένα και αυξανόμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων απαιτεί την κατασκευή μικρότερων οχημάτων .

    Το πρωτοποριακό ευρωπαϊκό όχημα θα κοστίζει στον ιδιοκτήτη του μόλις το 1/5 από όσο κοστίζει ένα συμβατικό αυτοκίνητο καθώς η κατανάλωσή του είναι πολύ μικρότερη. Επίσης, θα είναι πιο αθόρυβο και θα μολύνει λιγότερο καθώς αντί για βενζίνη θα "καίει" φυσικό αέριο .

    [15] Αθλητισμός

    Δεν φεύγει από τη "Γιούβε" ο Νέτβεντ

    8/4/2004 6:54:00 μμ

    Μπορεί η φημολογία να θέλει τον Πάβελ Νέντβεντ να παίρνει μεταγραφή το προσεχές καλοκαίρι και να αποχαιρετά τη Γιουβέντους, ωστόσο ο ίδιος ο Τσέχος άσος με δηλώσεις του σήμερα στον ιταλικό Τύπο διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του. Ο Τσέχος και κινητήριος μοχλός στο κέντρο της "μεγάλης κυρίας" που το συμβόλαιό του λήγει σε δυο χρόνια, δήλωσε ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους, και αποκάλυψε ότι είναι ακόμα στεναχωρημένος διότι πέρυσι δεν μπόρεσε να παίξει στο τελικό λόγω της τιμωρίας του. Υποσχέθηκε πάντως να επανορθώσει στο μέλλον φέρνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο στο Τορίνο.

    [16] Εσωτερικά

    Τραγικό δυστύχημα με θύματα πέντε στρατιώτες "Έπεσαν" προσπαθώντας να σηκώσουν τη σημαία ψηλά

    8/4/2004 6:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 7:27:49 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μεσίστιες θα κυματίζουν για δύο ημέρες οι σημαίες στα στρατόπεδα όλης της χώρας. Χωρίς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και χρήση μουσικών οργάνων θα εορταστεί το Πάσχα στο στράτευμα. Τραγικές, είναι οι στιγμές, που εκτυλίσσονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των πέντε άτυχων στρατιωτών από το φυλάκιο "Μανίτσα" στο Σουφλί. Ήταν λίγο πριν τις εννέα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, όταν οι στρατιώτες Αντώνιος Χατζηροδιάς, 20 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, Χαράλαμπος Δημητριάδης, 26 χρόνων, από τη Δράμα, Άγγελος Τσίπης, 20 χρόνων, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Χρυσαφίδης, 20 χρόνων, από τη Σκύδρα Πέλλας και ο δεκανέας Νικόλαος Θεοδωρούδης , 28 χρόνων, από τη Νικήσιανη Καβάλας, επιχείρησαν να επανατοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας του φυλακίου στη βάση του. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, δίπλα ακριβώς ήταν ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

    Στο πένθος βυθίστηκε η Ελλάδα

    "Ήταν η κακιά στιγμή" λένε οι υπόλοιποι στρατιώτες του φυλακίου. Πράγματι, ήταν η κακιά στιγμή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν στην περιοχή, έκαναν τους στρατιώτες να χάσουν τον έλεγχο και το μεταλλικό κοντάρι της σημαίας, ακούμπησε πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια, τα οποία μάλιστα έφεραν την υψηλή τάση των 15kv στον μετασχηματιστή υποβιβασμού της τάσης, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Εκεί, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων τους κεραυνοβολήθηκαν. Η υψηλή ηλεκτρική τάση διαπέρασε τα κορμιά τους, κόβοντας ακαριαία το νήμα της ζωής τους. "Έπεσαν στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τη σημαία μας ψηλά" δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Λαμπρόπουλος.

    Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    Στο τόπο της τραγωδίας μετέβησαν ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γιώργος Αντωνακόπουλος και ΓΕΣ, αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας. Στο φυλάκιο βρέθηκε επίσης ο εισαγγελέας του στρατοδικείου Ξάνθης, Χρήστος Βράβας, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος.

    Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τα αίτια του θανάτου των πέντε στρατιωτών. Επίσης, προσέθεσε, πως "το γεγονός αυτό, αποτελεί μία τραγική επιβεβαίωση της ανάγκης για άμεση μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και με ιδιαίτερα αυξημένη υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα διοίκησης".

    Από την πλευρά του ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι διατάχθηκε ένορκη προανάκριση για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγωδίας, που βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις και υπογράμμισε πως αν προκύψουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν.

    Ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Χαρβάλας δήλωσε ότι ο στρατός είναι δίπλα στις οικογένειες των στρατιωτών στις δύσκολες ώρες που περνούν. "Δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι αυτά τα παιδιά έδωσαν τη ζωή τους για τη σημαία της πατρίδας μας" είπε.

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον τραγικό θάνατο των πέντε στρατιωτών και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. "Ερευνώνται τα αίτια, ώστε να αποδοθούν αν υπάρχουν- ευθύνες" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.

    Να ριχθεί "άπλετο φως" στις συνθήκες του δυστυχήματος ζητά η αντιπολίτευση.

    [17] Διάφορα

    "Όλα για την αγάπη" Έκλεισε το αεροδρόμιο.για να ακυρώσει το ταξίδι

    8/4/2004 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Μία ανόητη ερωτική ιστορία, στάθηκε η αιτία για να κλείσει το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ για ώρες και να ταλαιπωρηθούν 65000 ταξιδιώτες. Μία 28χρονη από την Κροατία, δεν μπορούσε να πει κατάμουτρα στο φίλο της ότι οι γονείς της δεν της επέτρεπαν να πάει διακοπές μαζί του και για να το αποφύγει επέλεξε μάλλον έναν άστοχο τρόποΠήρε τηλέφωνο στο αεροδρόμιο και μιλώντας εκ μέρους της Αλ Κάιντα, απείλησε για δήθεν βόμβα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. "Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ καλύτερο αν το ταξίδι μας ματαιωνόταν από κάποιον άλλον" αποκάλυψε λίγο αργότερα στο δικαστήριο, όπου οδηγήθηκε κατηγορούμενη μεταξύ άλλων για την εκούσια ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών και την πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο αεροδρόμιο ύψους 1.5 εκατομμυρίων Ευρώ. Οι δημόσιοι κατήγοροι ζήτησαν αρχικά να της επιβληθεί ποινή τριετής φυλάκισης. Το δικαστήριο ωστόσο, μείωσε την ποινή σε διετή φυλάκιση με αναστολή.

    [18] Αθλητισμός

    "Ρόπαλο στα Ναρκωτικά" από τον Ηρακλή

    8/4/2004 7:28:00 μμ

    Πρωταγωνιστικό ρόλο εκτός γηπέδου, θέλει να έχει η ομάδα ποδοσφαίρου του Ηρακλή προσφέροντας χείρα βοηθείας σε ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να φανούν δυνατοί απέναντι στα ναρκωτικά. Η εκστρατεία έχει την πρωτότυπη ονομασία "Ρόπαλο στα Ναρκωτικά" γίνεται σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από τις θεραπευτικές κοινότητες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ομάδας, αποτελούμενη από τους Γιώργο Αμπάρη, Κώστα και Παντελή Καπετάνο και τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της ΠΑΕ, Αλέξανδρο Κατσαμπέκη, επισκέφτηκε το Κέντρο Απεξάρτησης Εφήβων από ναρκωτικές ουσίες, "Ανάδυση" και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με νεαρούς πρώην χρήστες, στους οποίους μοίρασαν αναμνηστικά από την ΠΑΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 April 2004 - 16:51:04 UTC