Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρομο -εφιάλτης σε Γαλλία - Ισπανία
  • [02] Διεξήχθη πριν το διάγγελμα Παπαδόπουλου ΟΧΙ και σε νέα δημοσκόπηση
  • [03] Είχε αναπτύξει ταχύτητα Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στον Πειραιά
  • [04] Ραντεβού στο Τελ Αβίβ Ήττα για τους Πράσινους στο Σπόρτινγκ
  • [05] Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Βιετνάμ
  • [06] Το 2003 έχασαν τη ζωή τους 9.856 άνθρωποι Πολύνεκρο ατύχημα με 11
  • [07] Κερμπάλα: 15 νεκροί και 6 τραυματίες Εκτός ελέγχου
  • [08] Κατηγορίες για νοθεία από την αντιπολίτευση Θρίλερ με τις εκλογές στην

    [01] Διεθνή

    Τρομο -εφιάλτης σε Γαλλία - Ισπανία

    8/4/2004 10:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 11:34:17 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse, Reuters, El Mundo

    Στην εκκένωση πολλών σιδηροδρομικών σταθμών του Παρισιού και τη διακοπή πολλών δρομολογίων προχώρησαν οι γαλλικές αστυνομικές αρχές, φοβούμενες επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Πιο συγκεκριμένα, εκκενώθηκαν οι πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί της γραμμής RER A, Nation, Gare de Lyon, Chatelet, Auber, Charles de Gaulle. Πριν από λίγο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι ήρθη η κατάσταση συναγερμού. Προηγήθηκε επείγουσα ειδοποίηση από τη γαλλική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών (DST), η οποία επεξεργάστηκε σχετική πληροφορία από τη CIA. Σύμφωνα αυτήν, υπήρξε σοβαρή απειλή για χτύπημα στο μετρό και το σιδηρόδρομο από τις 20.30-21.30 τοπική ώρα. Την ίδια ώρα, βιντεοταινία, στην οποία εμφανίζονται ισλαμιστές, να δίνουν διορία μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση για να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, εντόπισε στο προάστιο Λεγκάνες , η ισπανική αστυνομία.

    Τελεσίγραφο

    Η κασέτα, βρέθηκε σε διαμέρισμα του ίδιου ορόφου, όπου αυτοκτόνησαν ομαδικά το περασμένο Σάββατο ανατινάζοντας τα εκρηκτικά που κατείχαν Ισλαμιστές, ύποπτοι για το μακελειό της 11ης Μαρτίου.

    Στη βιντεοταινία, οι ισλαμιστές, εμφανίζονται να διαβάζουν ένα κείμενο, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα και όντας βαριά οπλισμένοι.

    Νωρίτερα, η ισπανική αστυνομία, συνέλαβε για τρίτη φορά τον Μαροκινό, Φουαντ Αλ Μοραμπίτ, ο οποίος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν και είχε αφεθεί ελεύθερος.

    Ο Μοραμπίτ, συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου στο Τολέδο μαζί με τον Σύριο Μπασέλ Γκαχούν, κατηγορούμενος για το σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου.

    Αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ελλείψει στοιχείων και μία βδομάδα αργότερα, στις 31 Μαρτίου συνελήφθη και πάλι μετά από νέα στοιχεία που προέκυψαν εις βάρος του. Και πάλι όμως η κράτηση του δεν κράτησε για πολύ.

    [02] Κυπριακό

    Διεξήχθη πριν το διάγγελμα Παπαδόπουλου ΟΧΙ και σε νέα δημοσκόπηση

    8/4/2004 11:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2004 11:59:29 μμ)

    Το 48% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε όχι στο σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το διάστημα 5-7 Απριλίου, για λογαριασμό του ΡΙΚ. Εξαιρετικά μεγάλο, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (25%) ενώ "ναι" θα ψήφιζε το 9%, "μάλλον ναι" το 6% ενώ "μάλλον όχι" το 9%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, απαντά ότι θα ψηφίσει, σύμφωνα με τη δική της άποψη (86%) και όχι σύμφωνα με την απόφαση του κόμματος. Σε ποσοστό 70% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι το σχέδιο Ανάν δεν προσφέρει βιώσιμη λύση και ότι δεν είναι η καλύτερη λύση που επιτυγχάνεται. Μάλιστα, σε ποσοστό 44% οι Κύπριοι, διαφωνούν με την άποψη ότι οι επιπτώσεις για την ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι πολύ αρνητικές. Την ίδια ώρα, πολύ αρνητικές επιπτώσεις αναμένει από το όχι, το 38% των ερωτηθέντων.

    [03] Εσωτερικά

    Είχε αναπτύξει ταχύτητα Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στον Πειραιά

    8/4/2004 10:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 12:11:18 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Στη θαλάσσια περιοχή της προβλήτας Ν3 του πειραϊκού λιμανιού, από την οποία αποπλέουν τα πλοία για τα Δωδεκάνησα, έπεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιβατικό αυτοκίνητο. Νεκρή ανασύρθηκε από βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος, η γυναίκα οδηγός του ΙΧ. Ένας άνδρας που επέβαινε στο αυτοκίνητο, διεσώθη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει ταχύτητα.

    [04] Αθλητισμός

    Ραντεβού στο Τελ Αβίβ Ήττα για τους Πράσινους στο Σπόρτινγκ

    9/4/2004 12:19:00 πμ

    Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, δεν θα είναι στους τέσσερις κορυφαίους συλλόγους που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα της Σιένα στο δεύτερο μέρος και ηττήθηκαν με 86-77 στο κλειστό του Σπόρτιγκ. οι Ιταλοί πανηγύρισαν έξαλλα μέσα στην Αθήνα την πρόκριση στο φάιναλ φορ, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν οι ΤΣΣΚΑ, Σκίπερ Μπολόνια και η Μακάμπι.

    Ιταλικός "εμφύλιος" στο Τελ Αβίβ

    Με την ολοκλήρωση και των σημερινών αγώνων στην τελευταία ημέρα της φάσης των 16 της Ευρωλίγκα συμπληρώθηκε η τελική τετράδα που θα συμμετάσχει στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, στο Τελ Αβίβ.

    Η Σιένα δε δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του αδιάφορου Παναθηναϊκού στον Στ' όμιλο, καθώς έπρεπε οι πράσινοι να επικρατήσουν της ιταλικής ομάδας με... αστρονομική διαφορά.

    Από τον Ζ' όμιλο, η "οικοδέσποινα" του φετινού φάιναλ φορ Μακάμπι κατάφερε στην παράταση να αλλάξει το σκηνικό του αγώνα, που μέχρι το 38' ήταν εις βάρος της, και να επικρατήσει με 107-99 (94-94 κ.α.) της Ζαλγκίρις.

    Οι Λιθουανοί έχασαν την πρόκριση μέσα από τα... χέρια τους όταν 2'' πριν τη λήξη και ενώ είχαν το πάνω χέρι στο σκορ με 94-91, αστόχησαν δις από τη γραμμή των ελεύθερων βολών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Μπένι Σαρπ να στείλει τον αγώνα στην παράταση από τα 6 μ. και 25 εκ.

    Χθες, με δύο ελεύθερες βολές του Μίλος Βούγιανιτς στην εκπνοή του αγώνα η Σκίπερ Μπολόνια πρόσθεσε το όνομα της δίπλα στην ΤΣΣΚΑ, που έχει προκριθεί στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, καθώς επικράτησε εκτός έδρας της Ορτέζ με 81-80.

    Aξίζει πάντως να αναφερθεί ότι το φετινό φάιναλ φορ γέννησε και έναν ιταλικό "εμφύλιο", καθώς στην ημιτελική φάση Σκίπερ και Σιένα θα αναμετρηθούν για μία θέση στον τελικό.

    [05] Διεθνή

    Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Βιετνάμ

    9/4/2004 9:18:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίσθηκαν από έκρηξη σε στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών στο νότιο Βιετνάμ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας. Η έκρηξη έγινε την Τετάρτη με αποτέλεσμα ένας διερχόμενος οδηγός μοτοποδηλάτου να βρει το θάνατο από τα θραύσματα και πολλές κατοικίες να υποστούν ζημιές σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από την αποθήκη πυρομαχικών, που βρισκόταν σε στρατιωτική βάση στη νότια επαρχία Ντονγκ Νάι, έξω από την πόλη-εμπορικό κέντρο Χο Τσι Μινχ Σίτι. Οι τέσσερις από τους έξι τραυματίες είναι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη βάση. Τα τραύματά τους είναι επιπόλαια, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.

    [06] Διεθνή

    Το 2003 έχασαν τη ζωή τους 9.856 άνθρωποι Πολύνεκρο ατύχημα με 11 νεκρούς

    9/4/2004 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 9:39:23 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σφοδρή ήταν η σύγκρουση ενός λεωφορείου με ένα μίνιβαν που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, κοντά στην πόλη Μεντάν, πρωτεύουσα της επαρχίας της Βόρειας Σουμάτρας της Ινδονησίας. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Η αστυνομία ερευνά το ποιος από τους δύο οδηγούς είναι υπεύθυνος για το πολύνεκρο δυστύχημα. Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα κοστίζουν κατά μέσον όρο 27 ζωές ημερησίως στην Ινδονησία, το τέταρτο πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεύθυνσης Τροχαίας της χώρας, το 2003 σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 9.856 άνθρωποι.

    [07] Ιράκ

    Κερμπάλα: 15 νεκροί και 6 τραυματίες Εκτός ελέγχου

    9/4/2004 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 11:21:12 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 15 Ιρακινοί έχασαν την ζωή τους και 6 Ιρανοί προσκυνητές τραυματίστηκαν από τις συνεχόμενες αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας μεταξύ πολωνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων και ενόπλων σιιτών της οργάνωσης του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, στην Κερμπαλά. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στις παρυφές της Κερμπαλά μια μέρα πριν από την άφιξη στην πόλη αυτή εκατομμυρίων σιιτών για μια σιιτική θρησκευτική γιορτή. Η υπό τις ΗΠΑ διοίκηση προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσκυνητών. Βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη διάρκεια μιας άλλης σιιτικής θρησκευτικής γιορτής τον περασμένο μήνα είχαν προκαλέσει το θάνατο 171 ανθρώπων. Οι 6 Ιρανοί σκοτώθηκαν στο δρόμο ανάμεσα στη Βαβέλ και την Κερμπαλά, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πλησίαζε ένα πολωνικό φυλάκιο ελέγχου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Πέντε Ιρανοί είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιο επεισόδιο αυτή την εβδομάδα. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Φαλούτζα, όπου μαίνονται οι μάχες.

    Μαίνονται οι μάχες στην Φαλούτζα

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες τους αφήνουν να περάσουν

    Οι κάτοικοι άρχισαν σήμερα να εγκαταλείπουν την Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης, καθώς από τη Δευτέρα μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους σουνίτες αντάρτες.

    Πολυάριθμες οικογένειες, με γυναίκες και παιδιά, εγκαταλείπουν πεζή την πόλη από μονοπάτια, παίρνοντας μαζί τους μικρές βαλίτσες, τρόφιμα και φάρμακα και διακινδυνεύοντας πολύ, αφού οι ανταλλαγές πυρών είναι συνεχείς.

    Οι άνθρωποι αυτοί κατευθύνονται κυρίως προς το χωριό Αλ-Ναεμπιγια, νότια της Φαλούτζα και οι Αμερικανοί στρατιώτες τους αφήνουν να περάσουν.

    Έπεσαν σε ενέδρα

    Τρεις Ισπανοί στρατιωτικοί τραυματίσθηκαν, ένας από τους οποίους σοβαρά, σε ενέδρα στην Ντιουανίγια (νότιο Ιράκ) τη νύκτα της Πέμπτης, ανακοίνωσε στη Μαδρίτη ο Ισπανός υπουργός Άμυνας. Οι στρατιωτικοί έπεσαν σε ενέδρα ενώ περνούσαν πεζή μια γέφυρα της πόλης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ο σοβαρότερα τραυματισμένος, στο μάτι και στο λαιμό, δεν διατρέχει κίνδυνο θανάτου.

    Η περίπολος δέχθηκε πυρά με αντιαρματικές οβίδες με αποτέλεσμα να πληγούν από θραύσματα δύο στρατιώτες και ένας λοχαγός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η Ισπανία έχει αναπτύξει από το καλοκαίρι του 2003 1.300 στρατιώτες στο Ιράκ στους κόλπους της Ταξιαρχίας Plus Ultra, που έχει την έδρα της στο κεντρικό Ιράκ και αριθμεί επίσης 1.100 νοτιοαμερικανούς στρατιώτες.

    Καζακστάν

    Το Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα θα διατηρήσει το απόσπασμα των 30 στρατιωτών που έχει στείλει στο Ιράκ, εφόσον δεν έχει απώλειες.

    "Αν δεν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια, όπως απώλειες στο απόσπασμα του Καζακστάν, μια νέα καζακική δύναμη θα σταλεί στο Ιράκ όταν εκπνεύσει η θητεία αυτής που υπάρχει τώρα, στα τέλη Μαΐου", δήλωσε προς το Ρόιτερ κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Μουχτάρ Αλτινμπάγεφ είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα πως το Καζακστάν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ιράκ όταν λήξει η θητεία του αποσπάσματος που βρίσκεται τώρα εκεί. Η κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως ξένες κυβερνήσεις ζήτησαν διευκρινίσεις για τη δήλωση αυτή.

    "Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Καζακστάν καλεί τη στρατιωτική διοίκηση του διεθνούς συνασπισμού να προσφέρει την κατάλληλη ασφάλεια στους καζάκους στρατιωτικούς", αναφέρει η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε. "Η συνέχιση της ανάπτυξης στρατιωτικού αποσπάσματος του Καζακστάν στο Ιράκ θα εξαρτηθεί απ' αυτό. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι προς το παρόν δεν έχει πρόθεση να αποσύρει το στρατιωτικό απόσπασμά της από το Ιράκ". Το καζακικό απόσπασμα στο Ιράκ αποτελείται κυρίως από μηχανικούς και δεν έχει υποστεί ως τώρα απώλειες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεσαιωνική ομηρία

    Μαίνονται οι μάχες στη Φαλούτζα

    Το Ιράκ φλέγεται

    [08] Διεθνή

    Κατηγορίες για νοθεία από την αντιπολίτευση Θρίλερ με τις εκλογές στην Αλγερία

    9/4/2004 10:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 11:03:03 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το διχασμό σπέρνουν στην Αλγερία οι κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενόψει των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για επανεκλογή του Αλγερινού πρόεδρου, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπός του, την ώρα που οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατηγορούν τις αρχές για νοθεία. "Οι εκλογές ήταν δίκαιες. Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο υποψήφιός μας προηγείται κατά πολύ των υπολοίπων", δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου, Τουφίκ Κχελάντι, στο πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του σημαντικότερου αντιπάλου του και πρώην πρωθυπουργού Αλι Μπενφλίς, μίλησε για νοθεία και προειδοποίησε, ότι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες για ακύρωση των εκλογών.

    Σε αναβρασμό η χώρα

    Εν τω μεταξυ, επεισοδιακή ήταν η χθεσινή νύχτα για τη χώρα. Οι οπαδοί του 67χρονου Προέδρου Μπουτεφλίκα πανηγύριζαν στο Αλγέρι, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια διαδήλωση οπαδών του Μπενφλίς, στην οποία αστυνομικοί χτύπησαν επίσης Αλγερινούς και ξένους δημοσιογράφους, κατά αυτόπτες μάρτυρες. Υπενθυμίζουμε δε, ότι οι διαδηλώσεις είναι απαγορευμένες στην Αλγερία.

    Πάντως, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το μεσημέρι, αν και το 40% των ψήφων είχε καταμετρηθεί ως τις 10 χθες το βράδυ. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, ότι η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 58%, από 47%, που ήταν, στις βουλευτικές εκλογές του 2002.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 April 2004 - 8:51:14 UTC