Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιμένουν στην ημερομηνία της 24ης Απριλίου Αρνητικός στην αναβολή ο
  • [02] Σε εξέλιξη τα θρίλερ ομηρίας
  • [03] Δύο νεκροί σε ανταλλαγή πυρών Συνεχίζεται το κυνήγι τρομοκρατών στο
  • [04] Τον Σαρόν υποδέχεται ο Λευκός Οίκος
  • [05] Αιματηρή επίθεση σε ρωσική φάλαγγα

    [01] Κυπριακό

    Επιμένουν στην ημερομηνία της 24ης Απριλίου Αρνητικός στην αναβολή ο ΟΗΕ

    12/4/2004 10:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 10:27:12 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η εκπρόσωπος του Γ. Γ. του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν στην προγραμματισμένη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, την 24η Απριλίου. Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει τελεσίδικη απόρριψη της πρότασης του ΑΚΕΛ. Κατά της αναβολής τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος ανακοίνωσε εκστρατεία για την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν. Ταυτόχρονα έντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Τις εξελίξεις συζήτησαν χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην τουρκική πλευρά, διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν και Ντενκτάς. Την ίδια ώρα, ο γιος του κατοχικού ηγέτη, Σερντάρ, αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο της αναβολής, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, τάχθηκε υπέρ του "Όχι".

    Αντικείμενο έντονων διεργασιών παραμένει η πρόταση του ΑΚΕΛ

    Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι "επαφίεται στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών για το τι θα αποφασίσουν και η πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών".

    Πάντως, η εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπ, δήλωσε σήμερα ότι ο διεθνής Οργανισμός έχει ενημερωθεί για την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, επισημαίνοντας ότι έχει συμφωνηθεί ότι τα δημοψηφίσματα θα πραγματοποιούνταν πριν την 1η Μαΐου: "Η ημερομηνία για τα δημοψηφίσματα καθορίσθηκε από το Γενικό Γραμματέα στις 31 Μαρτίου στην Ελβετία κατά τη διάρκεια επαφών με τα μέρη της συμφωνίας της 13ης Φεβρουαρίου". Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με τα δημοψηφίσματα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, λέγοντας: "Αυτό είναι το μόνο που έχω να σας πω αυτή τη στιγμή".

    Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, γνωστοποίησε ότι η χώρα του αρχίζει εκστρατεία υπέρ του "Ναι", δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν. Σε ανακοίνωση του τονίζει ότι το σχέδιο Ανάν είναι "το μόνο σχέδιο και το τελικό σχέδιο" και πως "είναι, ή αυτός ο διακανονισμός, ή κανένας", επαναβεβαιώνοντας τη "σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρουσίασε στα μέρη στις 31 Μαρτίου". Ο κ. Μπάουτσερ δε, και καλεί τους "πολιτικούς ηγέτες και τον κυπριακό λαό να λάβουν πλήρως υπόψη τους τις σημαντικές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες την απώλειας αυτής της ευκαιρίας".

    Την ίδια ώρα στην Κύπρο, η πρόταση του ΑΚΕΛ δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η οριστικοποίηση των θέσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, στις Παγκύπριες Συνδιασκέψεις τους, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου, ήδη προέτρεψε τους ψηφοφόρους του κόμματος σε "ισχυρό όχι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Στην Αθήνα, με ενδιαφέρον αναμένεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών της ερχόμενης Πέμπτης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μία ημέρα πριν, θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, με θέμα τη διαμόρφωση της θέσης του κόμματος για το Κυπριακό.

    Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους κατά την οποία οι δύο άνδρες αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Διαμάχη Ντενκτάς - Ερντογάν

    Εν τω μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγορώντας, με τη σειρά του, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι με τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό, πέρασε τη γραμμή της τουρκικής εθνικής πολιτικής.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες τον κάλεσε να τερματίσει τις επισκέψεις του στην Τουρκία και ό,τι έχει να πει, να το πει στην Κύπρο, ο Ντενκτάς είπε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σπρώξει τους Τουρκοκυπρίους σε ένα αβέβαιο μέλλον.

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε πλήρως επί του σχεδίου Ανάν και ότι ο Ερντογαν έχει παραπληροφορηθεί και πιστεύει ότι το Σχέδιο παρέχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Κατά το Ραούφ Ντενκτάς, αυτό που θα συμβεί είναι η παράδοση της Τουρκίας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο πλευρό του Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε ο γιος του Σερντάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού απαράδεκτες και προσβολή για τους Τουρκοκυπρίους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι αντιδράσεις στην πρόταση ΑΚΕΛ

    Σχετικά Links:

    Το Σχέδιο Ανάν από το site της Κυπριακής Δημοκρατίας

    [02] Ιράκ

    Σε εξέλιξη τα θρίλερ ομηρίας

    13/4/2004 8:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 9:46:56 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Εντείνεται η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα καθώς η τακτική των απαγωγών ξένων υπηκόων από τους Ιρακινούς αντάρτες, ως μέσο άσκησης πίεσης στα κράτη που συνδράμουν τις δυνάμεις του αμερικανικού συνασπισμού, αποτελεί πλέον κανόνα. Τελευταία θύματα απαγωγής είναι οκτώ Ρώσοι πολίτες, που αιχμαλωτίστηκαν στη Βαγδάτη. Κι ενώ το Πεκίνο επιβεβαίωσε με ανακούφιση την απελευθέρωση επτά Κινέζων εργαζομένων, την ίδια ώρα, το Τόκιο δηλώνει άγνοια για την τύχη των τριών Ιαπώνων ομήρων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται αλλεπάλληλα αιτήματα από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για αποστολή άλλων 10.000 ανδρών με στόχο την αποτελεσματική καταστολή των στάσεων στο Ιράκ, προγραμματίζει να δώσει τα ξημερώματα της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναφερθεί στο φλέγον θέμα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί το κέντρο της Βαγδάτης. Αυτόπτες μακρύτερες ανέφεραν ότι όλμοι έπεσαν στην "Πράσινη Ζώνη" όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και γύρω από αυτή. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για το θάνατο ενός Ιρακινού.

    Αγνωστη η τύχη των αιχμάλωτων πολιτών

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των φρουρούμενων κτιρίων, όπου λειτουργεί το αρχηγείο του αμερικανικού συνασπισμού. Λίγο αργότερα άλλο ένα εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο της Βαγδάτης. Τα θραύσματα χτύπησαν ένα αυτοκίνητό αποτέλεσμα ο οδηγός του να χάσει τον έλεγχο και να πέσει με μεγάλη ταχύτητα σε ένα φανοστάτη. Ο άτυχος άνδρας υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Στην πολύπαθη Φαλούτζα η κατάπαυση του πυρός, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ Ιρακινών ανταρτών και θρησκευτικών αξιωματούχων, φαίνεται πως τηρείται. Μάλιστα, πριν από λίγο ανακοινώθηκε από Ιρακινό διαμεσολαβητή πως επετεύχθη η παράταση της εκεχειρίας μέχρι σήμερα το βάδυ.

    Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση σε Αμερικανούς και Ιρακινούς να εξασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση των εργαζομένων των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στις πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τη βία, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους πολίτες.

    Την ίδια ώρα, όμως τα περιστατικά απαγωγών πληθαίνουν. Τελευταία θύματα οκτώ Ρώσοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονταν ως συντηρητές σε θερμοηλεκτρική μονάδα για λογαριασμό της εταιρείας Interenergoservis, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, οι οκτώ άνδρες πιάστηκαν από ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων, ενώ αναπαύονταν στην αυλή της κατοικίας τους. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γιακοβενκο. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα, που ήταν εξαρχής αντίθετη με την επέμβαση στο Ιράκ, έχει στείλει στην περιοχή περίπου 500 ανθρώπους, οι οποίοι απασχολούνται στο πετρελαϊκό τομέα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχομενο να αποσύρει το προσωπικό της από τα εδάφη του Ιράκ.

    Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του ακόμη δεν έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση των τριών συμπατριωτών του, οι οποίοι κρατούνται όμηροι στο Ιράκ. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν πρόκειται να διαπραγματευθεί με την ένοπλη ομάδα που τους κρατά, κι απειλεί να τους σκοτώσει εάν δεν ανακληθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις, ο Κοϊζούμι απάντησε πως προσπαθεί να επαληθεύσει διάφορες πληροφορίες.

    Να προσθέσουμε ότι άλλοι δύο Τσέχοι δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής ,ενώ αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιώτες και επτά Αμερικανοί πολίτες που εργάζονταν στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαιοειδών Halliburton.

    Ο Καναδάς απευθύνει έκκληση στους μουσουλμάνους κληρικούς να μεσολαβήσουν για την απελεθέρωση ενός εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση, που έπεσε θύμα απαγωγής την περασμένη εβδομάδα.

    Στο Πεκίνο, πάντως, οι αρχές ανασαίνουν με ανακούφιση πλέον, καθώς αργά χθες αφέθηκαν ελεύθεροι οι επτά Κινέζοι όμηροι, ηλικίας 18 έως 46 ετών. Σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο, όλοι είναι καλά στη υγεία τους, εκτός από δύο που υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς σε τροχαία κατά τη διαδικασία της απαγωγής και σύντομα θα επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

    Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στις 03.30 ώρα Ελλάδος αύριο, κατά την οποία θα αναφερθεί στην κατάσταση στο Ιράκ, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις μάχονται ενάντια στους σουνίτες και σιίτες στασιαστές. Ο πρόεδρος Μπους αυτόν τον καιρό γίνεται αποδέκτης ποικίλων πιέσεων, αφ ενός για να αποστείλει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα, κι αφ ετέρου να αναστείλει τα σχέδιά του για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

    [03] Διεθνή

    Δύο νεκροί σε ανταλλαγή πυρών Συνεχίζεται το κυνήγι τρομοκρατών στο Ριάντ

    13/4/2004 8:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ένας καταζητούμενος Ισλαμιστής και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και τέσσερις ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε την Τρίτη στο Ριάντ. Το επεισόδιο ξεκίνησε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν η αστυνομία σταμάτησε για να ελέγξει ένα αυτοκίνητο με δύο επιβάτες οι οποίοι έριξαν χειροβομβίδες στους αστυνομικούς. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι ύποπτοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Πρόκειται για τη δεύτερη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και Ισλαμιστών υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την περασμένη Δευτέρα ένας Ισλαμιστής μαχητής σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σε παρόμοιο επεισόδιο. Το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες 26 υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στη χώρα. Μέχρι στιγμής, τρία άτομα από τον κατάλογο των υπόπτων έχουν σκοτωθεί και ένας έχει παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές. Άγνωστο παραμένει εάν οι δύο Ισλαμιστές του σημερινού επεισοδίου περιλαμβάνονται στην κατάλογο των υπόπτων.

    [04] Διεθνή

    Τον Σαρόν υποδέχεται ο Λευκός Οίκος

    13/4/2004 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για την Ουάσιγκτον αναχώρησε σήμερα τα ξημερώματα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τους συμβούλους του. Ο Σαρόν, που πραγματοποιεί την έννατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Μάρτιο του 2001, στοχεύει στην υποστήριξη του Μπους για να επιτύχει τη συναίνεση του κόμματός του Λικούντ στο σχέδιό του για μονομερή αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στο δημοψήφισμα της 29ης Απριλίου.

    'Οχι σε υποσχέσεις που θα υπονομεύσουν τις συνομιλίες λέει ο Κορέι

    Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ο Σαρόν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

    Από το Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση του στρατού από τη Γάζα δεν θα υποκαταστήσει τον "οδικό χάρτη", αλλά θα τον συμπληρώσει. "Αν το Ισραήλ αποφασίσει να αποχωρήσει, θα ήταν μία θετική εξέλιξη", είπε ο Μπους. Ο Σαρόν θα συναντηθεί σήμερα με τη σύμβουλο του Μπους για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, και κατόπιν με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μη δώσει υποσχέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το τελικό καθεστώς των Παλαιστινίων.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε ένα διώροφο κτήριο κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, στα νότια της πόλεως της Γάζας. Το ακατοίκητο κτήριο στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη κατεδαφίσθηκε από εκσκαφείς μετά τον βομβαρδισμό του από άρματα μάχης.

    [05] Διεθνή

    Αιματηρή επίθεση σε ρωσική φάλαγγα

    13/4/2004 10:03:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι εννιά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών σε στρατιωτική φάλαγγα στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τοπική αστυνομία η επίθεση εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες σε φάλαγγα τριών στρατιωτικών φορτηγών και ενός θωρακισμένου οχήματος στην οδική αρτηρία που συνδέει τις πόλεις Σάλι και Σεγιέν Γιουρτ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 April 2004 - 8:52:10 UTC