Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις υπουργού Εσωτερικών Μετά την ισπανική ίσως και πορτογαλική
  • [02] Αποκλειστική συνέντευξη Δ. Χριστόφια Οι εγγυήσεις στο επίκεντρο
  • [03] Νέο σοκ στις ΗΠΑ Κρατούν όμηρο Αμερικανό στρατιωτικό
  • [04] "Θερμό" το κλίμα στο Ιράκ Απελευθερώθηκαν δύο Ιάπωνες όμηροι
  • [05] Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους Πολύνεκρη έκρηξη στην
  • [06] Δημοσκόπηση για λογαριασμό της Κίπρις "ΝΑΙ" λένε τα Κατεχόμενα

    [01] Ιράκ

    Δηλώσεις υπουργού Εσωτερικών Μετά την ισπανική ίσως και πορτογαλική υποχώρηση

    16/4/2004 11:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των πορτογαλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αφήνει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αντόνιο Φιγκουεϊρέντο Λόπες. "Αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται και η δύναμη της χωροφυλακής που έχουμε στείλει εκεί δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αποστολή της, η μοναδική λύση θα είναι να την αποσύρουμε" τόνισε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Antena 1. H Πορτογαλία είναι παρούσα στο Ιράκ, με ένα σώμα 128 χωροφυλάκων από τον περασμένο Νοέμβριο. Η δύναμη της, έχει τεθεί υπό βρετανική διοίκηση και εδρεύει στην πόλη Ταλίλ, στο νότιο τμήμα του Ιράκ.

    [02] Κυπριακό

    Αποκλειστική συνέντευξη Δ. Χριστόφια Οι εγγυήσεις στο επίκεντρο

    17/4/2004 12:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 10:41:44 πμ)

    Το ζήτημα των εγγυήσεων για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα κομβικό σημείο για το ΑΚΕΛ. Με αποκλειστική του συνέντευξη στο δημοσιογράφο της ΝΕΤ, Φάνη Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν δοθούν οι εγγυήσεις για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο Ανάν, το κόμμα του να αλλάξει στάση και να προτείνει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του προσεχούς Σαββάτου. Την ίδια ώρα, με πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονες πιέσεις στο παρασκήνιο, ΗΠΑ και Βρετανία, καταβάλουν προσπάθειες να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για το Κυπριακό που θα παρέχει εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του σχεδίου Ανάν εάν εγκριθεί στα δημοψηφίσματα. Για το θέμα των εγγυήσεων είχαν την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Κατηγορίες Αναστασιάδη

    Επίθεση στην κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, με ενέργειες της προς φιλική χώρα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθεί να αποτρέψει την έγκριση ισχυρής απόφασης για εγγύηση εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού, έκανε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης, αρνήθηκε να αποκαλύψει τη χώρα, είπε όμως ότι είναι φιλική και στο παρελθόν είχε βοηθήσει πολύ την Κύπρο.

    Είπε επίσης ότι στόχος της δεν είναι να βλάψει την Κύπρο, αλλά να βοηθήσει, όπως πιστεύει, την κυπριακή κυβέρνηση.

    Συνέντευξη στη ΝΕΤ Αλβάρο Ντε Σότο

    Νωρίτερα, μιλώντας στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν Αλβάρο Ντε Σότο, προανήγγειλε νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Κυπρίων για μη εφαρμογή του σχεδίου.

    Είπε ακόμη ότι αυξημένο ρόλο θα αναλάβουν και οι κυανόκρανοι για την παρακολούθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

    Χρυσοστομίδης: Δε θα μπορούσε η Κύπρος να επηρεάσει το ΣΑ

    "Καθαρή" χαρακτήρισε την ανακοίνωση Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης. Επίσης, είπε, πως επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου ήταν η διάσκεψη δωρητών. Ο κ. Χρυσοστομίδης υποβάθμισε τη σημασία της ανακοίνωσης, αναφέροντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να εκδώσει δεσμευτικότατα ψηφίσματα κάτω από το κεφάλαιο επτά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπό μορφή αναγκαστικών μέτρων για εφαρμογή τους και άλλα ψηφίσματα κάτω από το κεφάλαιο έξι, τα οποία θεωρούνται μεν δεσμευτικά, αλλά δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής τους.

    Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι η Λευκωσία επηρέασε κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να αποτρέψει ένα δεσμευτικό ψήφισμα, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι δεν νομίζει πως "η μικρή Κύπρος θα μπορούσε να έχει σοβαρή επίδραση σε κανένα από τα μόνιμα μέλη, που είναι οι πέντε μεγαλύτερες οικονομικά και πληθυσμιακά χώρες του κόσμου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακοίνωση Τύπου αντί προεδρικής δήλωσης

    [03] Ιράκ

    Νέο σοκ στις ΗΠΑ Κρατούν όμηρο Αμερικανό στρατιωτικό

    17/4/2004 12:50:00 πμ

    Αμερικανός στρατιωτικός, που φερόταν ως αγνοούμενος μετά από μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, κρατείται όμηρος από μουτζαχεντίν. Το σχετικό βίντεο, με τα πλάνα του Αμερικανού μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Στη βιντεοταινία, ο άνδρας είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και κάθεται στο πάτωμα περικυκλωμένος από μασκοφόρους ένοπλους. Ένας από τους μουτζαχεντίν, διαβάζει ανακοίνωση, στην οποία δηλώνεται ότι ο όμηρος είναι Αμερικανός και ονομάζεται Κιθ Μάθιου Μάουπιν.

    [04] Ιράκ

    "Θερμό" το κλίμα στο Ιράκ Απελευθερώθηκαν δύο Ιάπωνες όμηροι

    17/4/2004 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2004 11:29:44 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Απελευθερώθηκαν τελικά, οι δύο Ιάπωνες όμηροι, που κρατούνταν στη Βαγδάτη. Εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε, πως είδε να παραδίδουν τους δύο άνδρες σε ιαπωνική αντιπροσωπεία, στο τζαμί Ουμ αλ-Κούρα, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Τους δύο Ιάπωνες παρέδωσαν οι αντάρτες στην Ένωση Μουσουλμάνων Κληρικών, η οποία με τη σειρά της, τους παρέδωσε στην ιαπωνική αντιπροσωπεία. Απαχθέντες ήταν οι Τζουνπέι Γιασούντα, 30 ετών, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και Νομπουτάκα Ουατανάμπε, 36 ετών, μέλος οργάνωσης που αγωνίζεται υπέρ της ειρήνης. Η απαγωγή τους είχε λάβει χώρα στο Αμπού Γαρίμπ, στα περίχωρα της Βαγδάτης, όταν κινηματογραφούσαν ένα ελικόπτερο, που πραγματοποιούσε αναγκαστική προσγείωση.

    Νέα έκρηξη στη Βαγδάτη

    Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, βόμβα, που φαίνεται ότι είχε στόχο αμερικανική στρατιωτική περίπολο, εξερράγη στο κέντρο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την αστυνομία από την έκρηξη δεν υπήρχαν νεκροί, αλλά τραυματίστηκε ένας Ιρακινός πολίτης. Την έκρηξη ακολούθησαν πυροβολισμοί από ελαφρά όπλα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα σωρό από τούβλα.

    Μπλερ: είμαστε κοντά στο στόχο

    Την ίδια ώρα ο Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Τζορτζ Μπους, δήλωσε, ότι "οι νέες ταραχές που συγκλονίζουν το Ιράκ από τις αρχές του μήνα είναι μια ένδειξη ότι η συμμαχία των προθύμων πετυχαίνει στις προσπάθειές της για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν". Ενώ προσθέτει ότι βρίσκονται κοντά στον στόχο της ανοικοδόμησης. "Γιατί αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να μας σταματήσουν; Διότι αντιλαμβάνονται, πως αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε την πρόοδό μας, όλα όσα υπερασπίζονται θα έχουν νικηθεί" επεσήμανε, ενώ τόνισε πως, "αυτοί που υποκινούν τις ταραχές στο Ιράκ προσπαθούν να προκαλέσουν μια κατάσταση χάους, ώστε να βρεθεί η χώρα σε γενική αναρχία".

    [05] Διεθνή

    Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους Πολύνεκρη έκρηξη στην Κίνα

    17/4/2004 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150.000 άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών, στην πόλη Τσονγκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας. Μετά την έκρηξη, ένα νέφος χλωρίου κάλυψε την περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο εργοστάσιο Τιανιούν. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Οι ειδικοί αποδίδουν την έκρηξη στα απαρχαιωμένα συστήματα του εργοστασίου και σε ανθρώπινο λάθος.

    [06] Κυπριακό

    Δημοσκόπηση για λογαριασμό της Κίπρις "ΝΑΙ" λένε τα Κατεχόμενα

    17/4/2004 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Θετικό στο δημοψήφισμα φαίνεται να είναι το 62% των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στα Κατεχόμενα από τις 11 έως τις 16 Απριλίου. Το 24,4% τάσσεται εναντίον του σχεδίου Ανάν, ενώ οι αναποφάσιστοι αποτελούν το 5%. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κίπρις", η οποία δημοσίευσε τη δημοσκόπηση, περισσότερο θετικοί στο σχέδιο Ανάν, σε ποσοστό 76,4%, είναι οι νέοι ηλικίας από 18-24. "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα ψηφίσει 56,4% των εποίκων. Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα", στελέχη του κόμματος έχουν ήδη αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Πάντως, ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν έχει ταχθεί εναντίον του σχεδίου, παρά το γεγονός ότι το 64% των οπαδών του κόμματος του τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν. Επίσης, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει χωρίς αποχές το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων εάν αυτό είναι και από τις δύο πλευρές θετικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 April 2004 - 8:50:55 UTC