Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το Καζακστάν Ξεκίνησε το ταξίδι του ο Soyouz
  • [02] Καλύτερα ο Μαραντόνα
  • [03] Νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων Η τεστοστερόνη υπεύθυνη για τον
  • [04] Παρασκήνιο διαβουλεύσεων για το ψήφισμα Με το βλέμμα στον ΟΗΕ
  • [05] Ώρα μηδέν στην ΑΕΚ
  • [06] "Στο μικροσκόπιο" τα σχολικά κτήρια
  • [07] Στην Πάτρα η Ολυμπιακή ποδοσφαίρου
  • [08] Αρνητικοί εμφανίζονται οι Βρετανοί πολίτες Βρετανικό δημοψήφισμα για το
  • [09] Έλεγχοι ασφαλείας στα σχολικά λεωφορεία
  • [10] Κοινή συμφωνία Μειώνεται η ένταση στη Φαλούτζα
  • [11] ΠΑΟ καλεί "Θρύλο" εναντίον Δούρου
  • [12] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων
  • [13] Αλλαγές στη Ρεάλ προαναγγέλλει ο Σομπρίνο
  • [14] Οι συγγενείς των Ιταλών ομήρων Eλπίζουν σε μία κίνηση καλής θελήσεως

    [01] Τεχνολογία

    Από το Καζακστάν Ξεκίνησε το ταξίδι του ο Soyouz

    19/4/2004 10:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 11:08:04 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί από τον κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, ο πύραυλος Soyouz TMA-4, που θα μεταφέρει τον Ολλανδό αστροναύτη, Αντρέ Κούιπερς, τον Αμερικανό, Μάικλ Φίνκε και τον Ρώσο κοσμοναύτη, Γκενάντι Παντάλκα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τέθηκε, ήδη, με επιτυχία σε τροχιά. Η εκτόξευση έγινε στις 06.19(ώρα Ελλάδος) και ο πύραυλος τέθηκε σε τροχιά εννιά λεπτά αργότερα. Ο Soyouz θα προσδεθεί την Τετάρτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για την τρίτη επανδρωμένη αποστολή μετά από την καταστροφή του Columbia το Φεβρουάριο του 2003.

    Η αποστολή των αστροναυτών

    Οι αστροναύτες θα αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους Μάικλ Φόουλ και Αλεξάντρ Καλέρι, που βρίσκονται στον σταθμό από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Ολλανδός αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εννιά ημέρες και θα επιστρέψει στη Γη στις 30 Απριλίου.

    Ο Κούιπερς που είναι γιατρός ,θα πραγματοποιήσει περίπου 20 πειράματα, κυρίως για την πίεση του αίματος και την καρδιακή λειτουργία, στο πλαίσιο της επιστημονικής αποστολής "Delta".

    [02] Αθλητισμός

    Καλύτερα ο Μαραντόνα

    19/4/2004 7:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 7:27:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Μικρή βελτίωση" παρουσιάζει η υγεία του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στο Μπουένος Αϊρες, με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν, παρουσιάζει ως τώρα "ικανοποιητική πρόοδο", ενώ η αρτηριακή του πίεση επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα. Πάντως, ο προσωπικός γιατρός του παλαίμαχου άσου, ο Αλφρέντο Καχέ, δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η οποιαδήποτε πρόγνωση είναι προς το παρόν παρακινδυνευμένη. Παράλληλα, ο κ. Καχέ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι το πρόβλημα του "Ντιεγκίτο" οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών και υποστήριξε ότι όλα ξεκίνησαν από ένα απλό κρύωμα.

    Φήμες ότι έκανε χρήση κοκαΐνης

    Φήμες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, κάνουν λόγο πως ο Μαραντόνα έκανε χθες υπερβολική χρήση κοκαΐνης και έτσι προέκυψε το πρόβλημα υγείας.

    Πριν την εσπευσμένη εισαγωγή του, ο 43χρονος Μαραντόνα παρακολούθησε την αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς στο ματς με τη Σαν Λορέντζο.

    Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Ντιεγκίτο δεν είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα ο ίδιος να γυρίσει στη χώρα του, (από την Κούβα όπου νοσηλευόταν), σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εισάγεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

    Το 2000 υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, προερχόμενο από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ήταν ο λόγος που ξενιτεύτηκε στην Κούβα για σχεδόν τέσσερα χρόνια.

    [03] Υγεία

    Νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων Η τεστοστερόνη υπεύθυνη για τον αυτισμό;

    19/4/2004 1:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 3:19:46 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη διακύμανση των επιπέδων τεστοστερόνης κατά την περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου υποδεικνύει ως πιθανή αιτία αυτισμού, νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψε, ότι η αυξημένη παραγωγή της εν λόγω αρσενικής ορμόνης, κατά την κύηση έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα αυτισμού. Τα ευρήματα της συγκλίνουν, ότι τα αίτια της ασθένειας αυτής είναι πιθανότατα γενετικά, ενώ ενισχύεται και η άποψη, ότι κατά βάση αυτισμός είναι ο ακραίος τρόπος έκφρασης του ανδρικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς.

    Τα πορίσματα της έρευνας

    Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Σιμόν Μπαρόν-Κοέν, επικεντρώθηκαν στη μελέτη 70 παιδιών, των οποίων οι μητέρες έκαναν αμνυοκέντηση, γεγονός, που τους διευκόλυνε στη μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο έμβρυο.

    Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ζητήθηκε από τους γονείς τους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, με στόχο την ανίχνευση διαταραχών στη συμπεριφορά και στη κοινωνική συναναστροφή τους, τα οποία αποτελούν συνήθη συμπτώματα του αυτισμού.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολογίας, ο κ Μπαρόν-Κοέν, ανέφερε, ότι τα παιδιά όμως, που ως έμβρυα παρουσίαζαν σε αυξημένα τα επίπεδα την ορμόνη ανέπτυσσαν συμπεριφορές πιο παράξενες από των άλλων παιδιών. Παρότι δεν ήταν αυτιστικά τα στοιχεία αυτά αφήνουν μεγάλα περιθώρια σύνδεσης των εμβρυακών επιπέδων τεστοστερόνης με την εμφάνιση αυτιστικών συμπεριφορών.

    Την υπόθεση αυτή ισχυροποιούν και τα αποτελέσματα εξετάσεων, που είχαν πραγματοποιηθεί σε βρέφη 12 μηνών, που κατά την κύηση είχαν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης. ΤΜάλιστα, τα τελευταία απέφευγαν να κοιτούν τους γύρω τους στα μάτια, αντίδραση επίσης αυτιστική.

    Ο αυτισμός και οι άντρες

    Εν τω μεταξύ, προηγούμενες έρευνες είχαν αποδείξει, ότι οι άντρες είναι λιγότερο συναισθηματικοί και περισσότερο συστηματικοί απ ότι οι γυναίκες, διαφορές που είναι ιδιαίτερα τεταμένες στους αυτιστικούς. Ο ίδιος ο καθηγητής Μπαρόν-Κοέν χαρακτήρισε τη μελέτη αυτή ως μια προσπάθεια του να αποδείξει, ότι ο αυτισμός μπορεί θα μπορούσε να είναι μια ακρότητα του ανδρικού εγκεφάλου.

    "Φανερώνει ότι τα δυο φύλα είναι διαφορετικά και δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι καλύτερος", δήλωσε, ο ίδιος.

    Από την πλευρά του, ο Στούαρτ Νόχολτ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Διεθνούς Αυτιστικής Κοινότητας, επεσήμανε τη σημασία των πορισμάτων της έρευνας, τόνισε, ωστόσο, ότι είναι νωρίς για τη διεξαγωγή των οποιωνδήποτε βέβαιων συμπερασμάτων.

    "Έχουμε ακόμη να διανύσουμε δρόμο για την ανακάλυψη των γενετικών διεργασιών, που προκαλούν τον αυτισμό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [04] Κυπριακό

    Παρασκήνιο διαβουλεύσεων για το ψήφισμα Με το βλέμμα στον ΟΗΕ

    19/4/2004 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 7:36:57 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 FM

    Μόλις λίγες ημέρες χωρίζουν τον κυπριακό λαό από τα κρίσιμα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταθέτει την έκθεση του για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα επικρατεί διπλωματικός πυρετός σχετικά με την έκδοση ή μη ψηφίσματος, για την παροχή εγγυήσεων εφαρμογής του σχεδίου Ανάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε καλοδεχούμενη κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στην παροχή πρόσθετων εγγυήσεων. Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις και στη Λευκωσία. Αν υπάρξουν εγγυήσεις το ΑΚΕΛ, θα ταχθεί υπέρ του "Ναι" δήλωσε ο γ.γ. του κόμματος Δ. Χριστόφιας, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον κυπριακό λαό να μην απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Ο Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος την Πέμπτη επανέρχεται με νέο διάγγελμα, επανέλαβε σε συνέντευξη του τις θέσεις του υπέρ του "Όχι".

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Κύπρο

    Στην έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα περιλαμβάνονται όλα όσα έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους μήνες, μέχρι την παράδοση του σχεδίου του για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Με την έκθεση αυτή ο κ. Αναν θα ζητά την υιοθέτηση προτεινόμενης λύσης για το Κυπριακό, σύμφωνα με το σχέδιό του. Επίσης θα ζητεί την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κύπρο σε περίπτωση που οι δύο πλευρές θα ψηφίσουν "Ναι" αλλά και τη δημιουργία νέας ειρηνευτικής δύναμης και τη μετατροπή της σε ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.

    Από τις Βρυξέλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν κληθείς να σχολιάσει τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων εκ μέρους της Ε.Ε. στην εφαρμογή του σχεδίου Αναν, σε περίπτωση έγκρισής του στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί και υποχρεούται να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα εφαρμοστεί και τη συμβατότητα της διαδικασίας εφαρμογής του προς το κοινοτικό κεκτημένο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν σκοπεύει να προβεί σε δήλωση σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

    Στο μεταξύ, στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρισοστομίδης δήλωσε ότι θα αποτελούσε θετικότατη εξέλιξη ενδεχόμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία η εφαρμογή της λύσης θα τίθεται υπό το κεφάλαιο "7", βάσει του οποίου η ειρηνευτική αποστολή θα έχει το δικαίωμα να προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για εφαρμογή της.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρωσία, στο πλαίσιο προγραμματισμένης από καιρό επίσκεψης του, ανέφερε ότι όταν γίνει γνωστό το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα το συζητήσει με τη ρωσική κυβέρνηση και ειδικότερα στην αυριανή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρώφ. Ο κ. Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι ανέφικτο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο να υιοθετείται η λύση του Κυπριακού. Κι αυτό, όπως είπε, λόγω των αντιδράσεων της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, οι οποίες δεν φαίνονται να επιθυμούν επέκταση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", τονίζει ότι αν το "Όχι" που πρότεινε είναι λάθος, υπάρχει ελπίδα να διορθωθεί, ενώ αν το "Ναι" είναι λάθος, δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής γιατί δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρει ότι είναι ταγμένος για λύση, αλλά όχι γι αυτή τη λύση.

    Αν αρχίσει η αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν υπάρχει επιστροφή, απάντησε, μέσω της ΝΕΤ105,8 ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης , επισημαίνοντας ότι οι αδυναμίες ξεπερνιούνται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα να παραχωρηθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζήτησε το κόμμα του, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που αυτό συμβεί το ΑΚΕΛ θα οδηγηθεί σε ένα ανεπιφύλακτο "Ναι", υπέρ του σχεδίου Αναν. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναβολής του δημοψηφίσματος, πρόσθεσε, ότι δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί.

    Ταυτόχρονα και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να πει "Ναι" στο δημοψήφισμα και να επανενώσει την πατρίδα του.

    Στο μεταξύ, καθώς η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία για τα δημοψηφίσματα του Σαββάτου, τα κυπριακά κόμματα επιδίδονται από σήμερα σε εκστρατεία παρουσίας των θέσεών τους υπέρ του "Ναι" ή του "'Οχι".

    Χθες εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων που υποστηρίζουν το "Ναι" στο δημοψήφισμα, συνέστησαν την "Πλατφόρμα Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος", η οποία οργανώνει απόψε στη Λευκωσία την πρώτη της εκδήλωση, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών για τη λύση του Κυπριακού και το σχέδιο Ανάν. Την Τρίτη, η πλατφόρμα διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών στη Λεμεσό και την Πάφο. Την Τετάρτη θα γίνει συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν την Πέμπτη στη Λάρνακα και στο Παραλίμνι. Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχουν ομιλητές από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα επιχειρηματολογούν υπέρ του "Ναι". Ταυτόχρονα, η ΕΔΕΚ οργανώνει απόψε στην Πάφο συγκέντρωση για ανάλυση της απόφασης του κόμματος για απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Αναμένει την τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών η Αθήνα

    Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν "Όχι", η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες "πάντα σε συνεργασία με την κυπριακή". Αναφερόμενος στις εξελίξεις από το μέτωπο των Ηνωμένων Εθνών ανάφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα όσα θα πει ο Γενικός Γραμματέας, "δεδομένου ότι κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στην παροχή πρόσθετων εγγυήσεων είναι καλοδεχούμενη". Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι αν υπάρξει έκθεση του κ. Ανάν με αυτό το περιεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση θα την αποτιμήσει θετικά .

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα δεχθεί σήμερα το βράδυ τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Γιγίτ Αλπογκάν. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν στο Σεράγεβο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία αρχίζει αύριο.

    Το ΚΚΕ, το οποίο αντιτάσσεται στο σχέδιο Ανάν διοργανώνει το βράδυ στα Προπύλαια συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Θα μιλήσει η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν πορείες προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αμερικανική πρεσβεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα παρέμβαση Ανάν

    [05] Αθλητισμός

    Ώρα μηδέν στην ΑΕΚ

    19/4/2004 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 6:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ξεκαθαρίζει την Δευτέρα το τοπίο όσον αφορά την πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη για την εξαγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο διεθνής επιθετικός με συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει στις 20:30, στην αίθουσα PACIFIC του ξενοδοχείου ATHENS PLAZA, αναμένεται να μιλήσει για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ENIC για το πακέτο των μετοχών, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στα διοικητικά της Ένωσης. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι διαβουλεύσεις του Ντέμη Νικολαΐδη με τον γενικό διευθυντή της αγγλικής εταιρίας Μάθιου Κόλεκοτ, που αναμένεται να του δώσει την τελική απάντηση για την πρόταση που έχει υποβάλλει. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση των μεγαλομετόχων, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης και είναι πιθανόν να μετέχει και ο Νικολαϊδης, αν βέβαια οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΝΙC έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    [06] Εσωτερικά

    "Στο μικροσκόπιο" τα σχολικά κτήρια

    19/4/2004 5:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 6:06:02 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε σχολαστικούς ελέγχους θα υποβληθούν όλα τα σχολικά κτήρια της χώρας, κατόπιν απόφασης που ελήφθη σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης που είχαν στο υπουργείο Παιδείας ο υφυπουργός Γιώργος Καλός, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Πάνος Παταριάς και με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της κατάρρευσης τμήματος της στέγης στο δημοτικό σχολείο Νίκης, στη Λάρισα. Ο κ. Καλός ζήτησε "γρήγορο, καθολικό και σοβαρό έλεγχο" προκειμένου να διαπιστωθεί η στατικότητα και η ασφάλεια των κτηρίων, ενώ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι προκάτοχες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την απόφαση για έλεγχο των σχολικών εγκαταστάσεων, παρά τη ρητή εντολή του νόμου 3027 του 2002. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της κυβερνητικής απόφασης.

    [07] Αθήνα 2004

    Στην Πάτρα η Ολυμπιακή ποδοσφαίρου

    19/4/2004 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, την Πάτρα, βρίσκεται από σήμερα η Ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου όπου την Τετάρτη στις τρεις το μεσημέρι θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας στο Πανπελοποννησιακό στάδιο την ομάδα της Ιαπωνίας. Ο προπονητής της ομάδας, Στράτος Αποστολάκης, θεωρεί το συγκεκριμένο παιχνίδι ως ένα πολύ δυνατό τεστ, καθώς όπως αποκάλυψε από κασέτες που είδε από τα προκριματικούς αγώνες που έδωσε η ιαπωνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα και την απόδοση των παικτών της.

    Ποιοι μετάχουν στην ομάδα

    Της αποστολής μετέχουν οι Γιώργος Αμπάρης, Παναγιώτης Λαγός, Παντελής Καπετάνος, Βαγγέλης Μόρας, Γιώργος Φωτάκης, Τάσος Αγρίτης, Αρης Γαλανόπουλος, Πασχάλης Μελισσάς, Φανούρης Γουνδουλάκης, Νίκος Μήτρου, Δημοσθένης Μανουσάκης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Χρήστος Καρυπίδης, Λουκάς Βύντρα, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Βάλλας, Ακης Στολτίδης, Μιχάλης Σηφάκης και Βαγγέλης Τσιώλης.

    [08] Διεθνή

    Αρνητικοί εμφανίζονται οι Βρετανοί πολίτες Βρετανικό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα

    19/4/2004 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- BBC

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αναμένεται να προτείνει την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, Τζακ Στρο. Το δημοψήφισμα αποτελεί πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης, που ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ απέρριπτε κατηγορηματικά. Εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ δεν σχολίασε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και αρκέστηκε μόνο να δηλώσει πως, ο κ. Στρο "θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το σχέδιο Συντάγματος, που θα εξετασθεί στον Ιούνιο στις Βρυξέλλες". Οι βρετανικές εφημερίδες θεωρούν το δημοψήφισμα σχεδόν βέβαιο, ενώ πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για "στροφή 180 μοιρών" του κ. Μπλερ. Ωστόσο, οι Βρετανοί πολίτες εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο Ευρωσύνταγμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα "SUN".

    "Όχι" ψηφίζουν οι Βρετανοί

    Την έντονη αντίδραση των Βρετανών στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα επισημαίνει η εφημερίδα "SUN", δημοσιεύοντας δημοσκόπηση της εταιρίας "YouGov". Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε "όχι", ενώ μόνο το 16% τοποθετείται θετικά απέναντι στο Ευρωσύνταγμα. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 28% των Βρετανών, ενώ η εφημερίδα δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο διατυπώθηκε το ερώτημα για το Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης, το δημοψήφισμα θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2005, μετά τις εκλογές, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κερδίσει το Εργατικό Κόμμα του κ. Μπλερ.

    Σημειώνεται πως, οι λεπτομέρειες για το Σύνταγμα θα οριστικοποιηθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ τον Ιούνιο, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το σχέδιο που θα εγκριθεί.

    [09] Εσωτερικά

    Έλεγχοι ασφαλείας στα σχολικά λεωφορεία

    19/4/2004 6:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την επανέναρξη των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, από την Τροχαία Αττικής έγιναν σήμερα δεκάδες μπλόκα με σκοπό τον έλεγχο σχολικών λεωφορείων. Στους ελέγχους βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις που αφορούσαν φθαρμένα ελαστικά και σπασμένα φανάρια. Σε άλλες δυο περιπτώσεις δυο σχολικά ακινητοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν άλλα λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών γιατί αυτά είχαν φθαρμένα ελαστικά σε μεγάλο βαθμό και ήταν επικίνδυνη η μεταφορά των μαθητών. Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας το 2003 έγιναν 8.357 έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν 683 παραβάσεις. Αυτές αφορούσαν κυρίως έλλειψη ζωνών ασφαλείας και πυροσβεστήρων καθώς επίσης υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, έλλειψη ταχογράφου και φθαρμένα ελαστικά.

    [10] Ιράκ

    Κοινή συμφωνία Μειώνεται η ένταση στη Φαλούτζα

    19/4/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC ΑΠΕ

    Συμφωνία για τη μείωση της έντασης στη Φαλούτζα ανακοίνωσαν οι συμμαχικές δυνάμεις. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τις κοινές περιπολίες με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και την ελεύθερη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Φαλούτζα. Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της συμμαχίας Νταν Σένορ, επιθυμούν να τους παραδώσουν οι Σουνίτες τα βαρέα όπλα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει επισυναφθεί συμφωνία με τοπικούς αξιωματούχους, η οποία προβλέπει, αμνηστία για όσους παραδώσουν τα βαρέα όπλα, πρόσβαση σε νοσοκομεία και διευθετήσεις για την ταφή των νεκρών. Αργότερα τη Δευτέρα, αναμένεται οι δύο πλευρές να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν. Η επίθεση των Αμερικανών στη Φαλούτζα άρχισε στις αρχές του μήνα. Κατά τις συγκρούσεις, εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [11] Αθλητισμός

    ΠΑΟ καλεί "Θρύλο" εναντίον Δούρου

    19/4/2004 6:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 7:19:45 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού μπορεί να τέλειωσε ισόπαλο αλλά το τρίτο ημίχρονο άρχισε με το σφύριγμα της λήξης διαιτητή Γιώργο Δούρο. Οι δυο αιώνιοι βάλουν κατά της διαιτησίας του κορίνθιου και τον κατηγορούν για σφαλτσοσφυρίγματα που έκριναν το ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός φωνάζει για τη φάση της ισοφάρισης του Ολυμπιακού, τις μη κίτρινες κάρτες στην αρχή του ματς στον Γεωργάτο, τη μη κίτρινη στον Πάντο στο δεύτερο ημίχρονο, η οποία θα σήμαινε και την αποβολή του, και το μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Κωνσταντίνου. Οι δε "κόκκινοι" για τη μη αποβολή του Κυργιάκου όταν αποβλήθηκε ο Ζιοβάνι τη μη αποβολή του Σαπάνη όταν έσπρωξε στο σημαιάκι του κόρνερ, μπροστά στον επόπτη, τον Καφέ. Την τελευταία πινελιά έβαλε ο Παναθηναϊκός που με μια ανακοίνωση έκπληξη για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, καταδικάζει συνολικά τη διαιτησία του κ. Δούρου , τόσο για τα λάθη εις βάρος των "πράσινων" όσο και για αυτά κατά των "ερυθρόλευκων", καλεί τον Ολυμπιακό να ζητήσουν από κοινού τη διαγραφή του, ενώ παραδέχεται πως στην αποβολή του Ζιοβάνι έπρεπε να αποβληθεί και ο Κυργιάκος. Ωστόσο ο παρατηρητής του αγώνα Νίκος Αγγελάκης, βαθμολόγησε με 5 τον Δούρο και τον παραπέμπει στην πειθαρχική επιτροπή.

    Η ανακοίνωση αναλυτικά

    Στην ανακοίνωση της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπογραμμίζει:

    "Δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε έναν ακόμη αγώνα τα φώτα της δημοσιότητας μονοπώλησε η διαιτησία.

    Ο διεθνής διαιτητής κ. Γιώργος Δούρος, για ανεξήγητους λόγους, παραβίασε τους πειθαρχικούς κανονισμούς σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάμπολλες περιπτώσεις που ο πειθαρχικός έλεγχος δεν εφαρμόστηκε και δεν επεδείχθησαν οι προβλεπόμενες κάρτες.

    Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μόνο ότι ο Βάλλας δεν τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα μετά τον καταλογισμό του πέναλτι στο έκτο λεπτό ενώ στην φάση του 40ο λεπτού ή ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έχει υποπέσει σε επιθετικό φάουλ ή εφόσον το παιχνίδι συνεχίστηκε έπρεπε να υποδειχθεί πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού και κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη-πρώτη στο έκτο λεπτό για διαμαρτυρία) στον Ανατολάκη.

    Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός δικαίως διαμαρτύρεται για την μη επιβολή πειθαρχικής ποινής και στον Σωτήρη Κυργιάκο στη φάση της αποβολής του Ζιοβάνι. Αυτή η περίπτωση όμως δεν αναιρεί τη συνολική εικόνα, ούτε μπορεί να εξισώσει τα σοβαρά διαιτητικά σφάλματα εις βάρος μας.

    Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουμε παράπονα από τη διαιτησία του κ. Δούρου.

    Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια νέα εποχή στη διαιτησία και κάθε ομάδα να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην προσπάθεια αυτή. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε στον Ολυμπιακό να ζητήσουμε από κοινού την διαγραφή του κ. Δούρου από τους πίνακες της ΚΕΔ αφού αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βάρος των καθηκόντων του.

    Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα και προφανώς στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έπαιξε η φάση της ισοφάρισης του Ολυμπιακού στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Μια φάση για την οποία όλη η Ελλάδα ύστερα από εκατοντάδες επαναλήψεις δεν μπορεί να έχει σαφή άποψη. Ότι δεν είδαν καθαρά οι κάμερες, το είδε μόνο ο βοηθός διαιτητής κ. Γαλανός που σε κλάσματα δευτερολέπτου, εκτίμησε ότι ολόκληρη η μπάλλα είχε περάσει τη γραμμή και αποφάσισε να τρέξει προς τη σέντρα, πριν ακόμη ο κ. Δούρος αντιληφθεί ότι έπρεπε να κατακυρώσει το τέρμα".

    [12] Εσωτερικά

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

    19/4/2004 7:04:00 μμ

    Προσωρινές παρακάμψεις κυκλοφορίας θα γίνουν αύριο, την Τετάρτη και την Πέμπτη από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.30 το πρωί σε τμήματα των λεωφόρων Μεσογείων και Μαραθώνος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργασίες υπογειοποίησης εγκατάστασης γεφυρών. Παρακάμψεις θα ισχύσουν και στη γέφυρα Λένορμαν και Ροσινιόλ, όπου θα πραγματοποιούνται έργα επισκευής και εγκατάστασης αρμών διαστολής της γέφυρας.

    Συγκεκριμένα: 1. Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα απαγορευθεί η διέλευση των οχημάτων στο τμήμα της Λ. Μεσογείων από την οδό Δήμητρας έως την οδό Αδριανού, προς Ραφήνα, ενώ η κυκλοφορία θα διεξάγεται και για τις δύο κατευθύνσεις από το ρεύμα προς Αθήνα με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. 2. Το ίδιο θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και για το τμήμα της Λεωφόρου Μαραθώνος, από την οδό Κυκλάδων, έως την Λ.Σπάτων στο ρεύμα προς Ραφήνα. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από τον κλάδο προς Αθήνα. Την Πέμπτη θα αποκλειστεί το ίδιο τμήμα, αλλά στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    [13] Αθλητισμός

    Αλλαγές στη Ρεάλ προαναγγέλλει ο Σομπρίνο

    19/4/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανανέωση στην ομάδα που θα αρχίσει από τα μεγάλα ονόματα υπόσχεται ο υποψήφιος για την προεδρία της Ρεάλ δικηγόρος Ενρίκε Σομπρίνο αν πάρει κατά τις καλοκαιρινές εκλογές την θέση του Φλορεντίνο Περέζ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υποψήφιου πρόεδρου στον ισπανικό Τύπο, το μέλλον των Ντέιβιντ Μπέκαμ, Λουίς Φίγκο, και Ρομπέρτο Κάρλος πρέπει να θεωρείται αμφίβολο στην "βασίλισσα", καθώς είναι έτοιμος να ακούσει προσφορές πώλησης για τον διεθνή Άγγλο επιθετικό, αλλά και επειδή πιστεύει ότι ο Βραζιλιάνος και ο Πορτογάλος αντίστοιχα έχουν κλείσει το κύκλο προσφοράς τους στην ομάδα.

    Καλοβλέπει και τον Ροναλντίνιο

    Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και στην Τσέλσι του δισεκατομμυριούχου Ρώσου Αμπράμοβιτς, που έχει εκφράσει την επιθυμία να τον εντάξει στην δύναμη της.

    Ο Σομπρίνο πάντως δεν θέλει να διώξει μόνο παίκτες από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά τόνισε ότι στόχος του είναι να πάρει από την Μπαρτσελόνα το Ροναλντίνιο, που τον θεωρεί πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή.

    [14] Ιράκ

    Οι συγγενείς των Ιταλών ομήρων Eλπίζουν σε μία κίνηση καλής θελήσεως

    19/4/2004 7:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2004 7:28:39 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δραματικές ώρες περνούν οι οικογένειες των τριών απαχθέντων Ιταλών. Το μόνο, στο οποίο μπορούν να ελπίζουν, είναι μία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των ανταρτών. Με δάκρυα στα μάτια, συγγενείς και φίλοι του Ουμπέρτο Κουπερτίνο, που κρατείται όμηρος στο Ιράκ, προσεύχονται για την γρήγορη επιστροφή του στην πατρίδα. Το ηθικό τους αναπτερώνει η είδηση ότι ηγέτες των σιιτών συζητούν με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση των τριών ομήρων αλλά και την επιστροφή της σορού του Φαμπρίτσιο Κουατρόκι. Η αναμονή είναι μεν βασανιστική, αλλά στην περίπτωσή τους δεν έχουν άλλη λύση, μόνο να περιμένουν και να εύχονται για κάποια θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

    Ιδιάζουσα περίπτωση

    Κάποιος ηγέτης των σουνιτών, όμως, δήλωσε στην Κοριέρε ντε λα Σέρα, πως η περίπτωση των Ιταλών ομήρων είναι διαφορετική, καθώς οι δεν είναι δημοσιογράφοι ή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά προσωπικό ασφαλείας. Η μνηστή του Ουμπέρτο Κουπερτίνο, αναφερόμενη στις φήμες ότι ο Ουμπέρτο πήγε στο Ιράκ για να πολεμήσει, λέει "αυτό με πληγώνει. Ο Ουμπέρτο είναι σοβαρός. Πήγε στο Ιράκ για να δουλέψει".

    Στο μεταξύ, στην πατρίδα τους επιστρέφουν οι δύο Ιάπωνες, που αφέθησαν ελεύθεροι το Σάββατο. Είκοσι όμηροι κρατούνται ακόμα στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 10 είναι Αμερικανοί. Πάντως, ο Λευκός Οίκος, διαμήνυσε, πως δε θα πτοηθεί από τις ομηρίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 April 2004 - 16:52:03 UTC