Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δε θα υπάρξει άλλο σχέδιο" Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την
  • [02] Βήματα προσέγγισης
  • [03] "Ψηφίστε ΝΑΙ", λένε στους Κυπρίους Υπέρ του σχεδίου Ανάν το
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν
  • [05] Το "μπαλάκι" στην ΕΠΟ για τον τελικό
  • [06] "'Εφυγε" ο Νίκος Κανελλάκης
  • [07] Νεκρός ο Δανός όμηρος
  • [08] Ομιλία Κ. Καραμανλή στο Σεράγεβο Συνεργασία με τις γείτονες βαλκανικές
  • [09] Σύσκεψη για την πυρασφάλεια
  • [10] Παραμένουν στο Ιράκ οι Ιταλοί - Επανεξετάζει τη στάση της η Πολωνία
  • [11] Απέλαση Αλγερινού ιμάμη από τη Γαλλία
  • [12] Aνανέωσε με Σελτικ ο ΜακΝαμάρα
  • [13] Δυο χάλκινα η Τσακίρη
  • [14] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Σιέρα Λεόνε
  • [15] Σταθερή η κατάσταση του Μαραντόνα
  • [16] Αρνητικό το πρώτο τεστ
  • [17] Την Δευτέρα η απόφαση για τον Θορπ
  • [18] Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων Αύξηση επιτοκίων προαναγγέλλει ο

    [01] Κυπριακό

    "Δε θα υπάρξει άλλο σχέδιο" Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την κυπριακή Κυβέρνηση

    21/4/2004 12:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 6:09:27 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Εξαπατημένος" από την κυπριακή Κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, απευθύνει έκκληση για αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα, αισθάνεται ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συζητήθηκε σήμερα το Κυπριακό ο Φερχόιγκεν εμφανίστηκε απογοητευμένος τονίζοντας ότι, "αισθάνομαι εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Έκανα τα πάντα για να δημιουργήσω τις συνθήκες, που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν το σχέδιο του ΟΗΕ προφανώς μάταια". Ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος διατηρεί "ελάχιστες ελπίδες" για μία θετική ψήφο στο δημοψήφισμα του Σαββάτου κατήγγειλε την απροσδόκητη και ανησυχητική στάση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης". Οι δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας.

    "Όφειλε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης"

    ''Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καλύτερο σχέδιο'', είπε απευθυνόμενος τους Ελληνοκυπρίους. "Ο κ. Παπαδόπουλος θέτει σε αμφισβήτηση την ομοσπονδιακή λύση, που προτάθηκε από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και από τον ίδιο με βάση την ίση μεταχείριση των δύο κοινοτήτων'', τόνισε ο Φερχόιγκεν. ''Δεχθήκαμε, κατόπιν αιτήσεως των Ελληνοκυπρίων, η επίλυση του προβλήματος να μην αποτελέσει πρόκριμα για την ένταξη της Κύπρου Αλλά η κυπριακή Κυβέρνηση όφειλε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης. Έχουμε μία σαφή συμφωνία ως προς το σημείο αυτό. Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να σεβασθεί τη δική του δέσμευση''.

    Οι δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής Τύπου του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύθηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού. Διαφορετικά, παρατήρησε, δεν θα είχαν νόημα ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε τα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για τις δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου και την πεποίθηση ότι οφείλονται σε παραπληροφόρηση.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση θεωρεί άστοχες και αδιανόητες τις αναφορές Φερχόιγκεν για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

    Τέλος ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος αναμένει από όλους να σεβαστούν την κυρίαρχη βούληση του κυπριακού λαού όπως θα εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    [02] Οικονομία

    Βήματα προσέγγισης

    21/4/2004 2:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 3:38:46 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Νέα συνάντηση στις 13 Μαΐου αποφάσισαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Κατά τη σημερινή συνάντηση, η εργοδοτική πλευρά πρότεινε τη σύναψη διετούς σύμβασης στην οποία θα περιγράφεται και μείωση του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες. Επίσης, πρότεινε αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού συν ένα μικρό ποσοστό από την αύξηση της παραγωγικότητας, που θα δοθεί αναδρομικά από 1/1/2004 και το διορθωτικό ποσοστό την 1η Ιουλίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ζήτησε αυξήσεις 6% για το σύνολο των εργαζομένων, και ένα επιπλέον ποσοστό 2% για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.

    Οι προτάσεις των δύο πλευρών

    Βήμα, αλλά μη ικανοποιητικό, για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τη σημερινή τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση με τους εργοδότες, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις έκαναν λόγο για ''φως στο τούνελ'' .

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ έθεσε όρια κάτω από τα οποία δεν πρόκειται να υπογράψει. Αυτά είναι:

    ενίσχυση κατώτερου ημερομισθίου κατά 8%, ενίσχυση όλων των μισθών κατά 6%, Συζήτηση για το 39ωρο , ως προϋπόθεση για υπογραφή διετούς σύμβασης. Η ΓΣΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί μείωση του κόστους υπερωριών και των κινήτρων-αντικινητήρων για το 39ωρο που ζητούν οι εργοδότες.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος, συνόψισε την πρόταση των εργοδοτών ως εξής:

    Διετής σύμβαση. Αυξήσεις μισθών στο άθροισμα: πληθωρισμός + μέρισμα παραγωγικότητας + ενίσχυση του κατώτερου ημερομισθίου αλλά σε δύο δόσεις. Συζήτηση για το 39ωρο μόνο με προϋπόθεση κινήτρων, που θα διασφαλίζει η κυβέρνηση, όπως έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, κάνοντας λόγο για αναζήτηση χρυσής τομής σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, αλλά και για ''προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου''.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι), Δημ. Αρμενάκης, υπογράμμισε ότι μια μεγάλη αύξηση μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα ακρίβειας μέσα από την ενίσχυση του πληθωρισμού.

    Αναφορικά με την επόμενη συνάντηση ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε πως θα είναι και η τελική, αφού τα συνδικάτα ''δεν θέλουν να διολισθήσουν σε μια διαρκή διαπραγμάτευση''. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Τέλος, ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, υπογραμμίζοντας ότι φέτος το κεντρικό αίτημα θα είναι οι αυξήσεις και η υπογραφή Σύμβασης.

    Αντιδράσεις

    Οι προτάσεις των εργοδοτών προκάλεσαν σκληρές δηλώσεις των εκπροσώπων της αριστερής συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης (ΣΥΝ) δήλωσε ότι πρόκειται για ''παραλλαγή'' των προηγούμενων απόψεων του ΣΕΒ, που οδηγούν σε μέσο όρο αυξήσεων 4,5%. Ο κ. Καλύβης κάλεσε τη ΓΣΕΕ να απορρίψει την πρόταση.

    Ο Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ) έκανε λόγο για ''απαράδεκτη πρόταση'' που θα έπρεπε να απαντηθεί με άμεση προκήρυξη απεργίας.

    [03] Κυπριακό

    "Ψηφίστε ΝΑΙ", λένε στους Κυπρίους Υπέρ του σχεδίου Ανάν το Ευρωκοινοβούλιο

    21/4/2004 3:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 7:00:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό σε Στρασβούργο, Νέα Υόρκη και Λευκωσία. Το μεσημέρι η Ολομέλεια του Ευροκοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, που καλεί τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα του Σαββάτου. Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η σκληρή παρέμβαση του Γκίντερ Φερχόιγκεν στην Ολομέλεια, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου προκαλώντας τη δυσφορία της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα στην έδρα του ΟΗΕ, αναμένεται το νέο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, που θα καταθέσει στις 7 το απόγευμα η Βρετανία μετά το χθεσινό αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Βολές Φερχόιγκεν και Πάτεν

    Τη θλίψη και την απογοήτευση της για τις δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου και την πεποίθηση ότι οφείλονται σε παραπληροφόρηση εκφράζει η Λευκωσία

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αποκλεισμό του από τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι, το ελάχιστο, που θα μπορούσε να περιμένει κανείς είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη ενημέρωση για τους στόχους και το περιεχόμενο του σχεδίου επίλυσης του Κοφι Ανάν.

    Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Βρετανός Κρις Πάτεν δήλωσε σήμερα το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση για την Κύπρο ότι, σε περίπτωση αρνητικής ψήφου μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει άμεσα σε προτάσεις για την άρση της οικονομικής απομόνωσης της βορείου Κύπρου γιατί, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα για αποφάσεις, που λαμβάνουν άλλοι.

    Σε σχόλια για μη αποδεκτή συμπεριφορά των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ προχώρησε σήμερα το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Πατ Κοξ, πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση για την Κύπρο. Αναφέρθηκε στο σχόλιο του κ. Ανάν ότι, "η παρουσίαση προς το κοινό του περιεχομένου του σχεδίου του, δεν υπήρξε πάντα ισορροπημένη" και υποστήριξε ότι, παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τη συζήτηση και συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες, που εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

    Υπογράμμισε την προσωπική του ανησυχία σχετικά με τις τηλεοπτικές εκπομπές στην Κύπρο, λέγοντας ότι, "παρατηρείται ένα είδος ελέγχου των βασικών ωρών εκπομπών και αποκλεισμός αλλοδαπών, όπως ο αποκλεισμός του κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος θα είναι ο συμπολίτης Ευρωπαίος των Κυπρίων συναδέλφων μας, τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι σωστή αυτή η εικόνα για μία χώρα, που θα έπρεπε να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Θα καλωσόριζα μία αποκατάσταση της ελλείψεως ισορροπίας στις εκπομπές". Ο κ. Κοξ έκλεισε λέγοντας ότι ελπίζει ν ακουσθούν τα σχόλιά του αυτά ως εναλλακτική άποψη.

    Οι δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής Τύπου του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύθηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού. Διαφορετικά, παρατήρησε, δεν θα είχαν νόημα ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε τα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για τις δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου και την πεποίθηση ότι οφείλονται σε παραπληροφόρηση.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση θεωρεί άστοχες και αδιανόητες τις αναφορές Φερχόιγκεν για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

    Τέλος ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος αναμένει από όλους να σεβαστούν την κυρίαρχη βούληση του κυπριακού λαού όπως θα εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    "Ουδεμία εναλλακτική επιλογή αντί του σχεδίου Ανάν"

    Η πρόταση ψηφίσματος, η οποία έλαβε σήμερα την έγκριση της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ψήφους 422 υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές, "αναγνωρίζει- αν και θα χαιρέτιζε ανεπιφύλακτα, να γίνει μία ενωμένη Κύπρος μέλος της ΕΕ- το δικαίωμα των Κυπρίων ν αποφασίσουν μόνοι τους μέσω δημοψηφίσματος χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων, και σέβεται μία τέτοια απόφαση, αλλά επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η ανάληψη μίας ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία."

    Μέσω του κειμένου εκφράζεται η εκτίμηση ότι "το εν λόγω αναθεωρημένο σχέδιο θεσμοθετεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης", επισημαίνεται ότι "η προτεινόμενη Πράξη Προσαρμογής δεν προβλέπει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά μόνο μεταβατικές περιόδους" και καλείται η Επιτροπή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της όσον αφορά στην επόπτευση της εφαρμογής της Πράξης.

    Το ψήφισμα υποστηρίζει επίσης ότι "η σταδιακή αποστρατικοποίηση της νήσου θα διευκολύνει την αμοιβαία κατανόηση των δύο κοινοτήτων και θ' ανοίξει το δρόμο για την πλήρη συμφιλίωσή τους", ενώ τέλος καθιστάται σαφές "ότι δεν τίθεται ζήτημα επιλογής μεταξύ του σχεδίου Ανάν και ενός άλλου σχεδίου, αλλά μεταξύ του σχεδίου αυτού και ουδεμίας άλλης εναλλακτικής επιλογής για μεγάλο χρονικό διάστημα".

    Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 15 τροπολογιών που είχαν προταθεί ενεκρίθησαν οι πέντε, ενώ μεταξύ αυτών απερρίφθησαν περιλαμβάνονται δύο τροπολογίες της Ομάδας των Πρασίνων με τις οποίες το Ευρωκοινοβούλιο καλούσε "το Συμβούλιο και την Επιτροπή, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν μόνο από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να βρουν τρόπους δημιουργίας μόνιμου πλαισίου για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το βόρειο τμήμα της Νήσου. Καλούσε επίσης τα κράτη μέλη, ενόψει μίας τέτοιας εξέλιξης, ν αναλάβουν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την άρση των κυρώσεων κατά του βόρειου τμήματος της νήσου". Και οι δύο αυτές τροπολογίες απερρίφθησαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την κυπριακή Κυβέρνηση

    Τελευταία προσπάθεια στον ΟΗΕ

    [04] Εσωτερικά

    Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

    21/4/2004 4:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 6:23:55 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 7ης Διάσκεψης Κορυφής για τη συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, που διεξάγεται στο Σεράγεβο. Η κυβέρνηση επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις σχετικά με το Κυπριακό και εξέφρασε τη βούλησή της για βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανεξάρτητα από την έκβαση των δημοψηφισμάτων. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα . Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 25 λεπτά, μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών για την βελτίωση και την ενίσχυση των σχέσεών τους.

    Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας .

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθεί τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα, στο προσεχές μέλλον, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε συμφωνία για πρόοδο στα διμερή θέματα και η καλή βούληση για το Κυπριακό. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα είναι περίπου 5 με 7 Μαΐου, καθώς είναι προσκεκλημένος και σε διεθνές συνέδριο του ''Εκόνομιστ''.

    [05] Αθλητισμός

    Το "μπαλάκι" στην ΕΠΟ για τον τελικό

    21/4/2004 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η ΕΠΟ θα λάβει την τελική απόφαση για το γήπεδο διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, στο περιθώριο της συνάντησης, που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Βασίλι Ιβάνοφ. Ο κ. Ορφανός την Δευτέρα με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ALPHA, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή έδρας μετά τα επεισόδια που έγιναν πριν το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. "Περιέγραψα το που βρίσκεται το θέμα από πλευράς αστυνομίας και Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ εξέφρασα και την δική μου άποψη. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην ώρα τους και τα μέτρα θα παρθούν, αφού οριστεί το γήπεδο. Θα γίνει ότι είναι απαραίτητο ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν και πρέπει οι ομάδες να αναλάβουν τις ευθύνες τους", κατέληξε ο Υφυπουργός αθλητισμού. Αντίθετοι με την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού για αλλαγή της έδρας πάντως είναι οι φορείς της πρωτεύουσας της Αχαΐας.

    Αντίθετοι με την αλλαγή έδρας οι φορείς της Πάτρας

    Παρά την έκθεση της Αστυνομικής διεύθυνσης Πάτρας που δήλωσε αδυναμία για την επιβολή των μέτρων τάξης κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι φορείς της πόλης με επιστολή του Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου, γνωστοποίησαν στον κ. Ορφανό, ότι δεν επιθυμούν την αλλαγή έδρας και ζήτησαν επανεξέταση του θέματος από τον υφυπουργό.

    Ο κ. Ορφανός επικοινώνησε άμεσα με τον κ. Κατσικόπουλο, διευκρινίζοντάς του ότι οι δηλώσεις του προέρχονταν από τη γνώση που είχε για το έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, και όχι από τη συνολική στάση των φορέων της πόλης και του νομού.

    Παράλληλα, υπογράμμισε πως στόχος του ήταν να προστατέψει την Πάτρα («τι φταίει η Πάτρα;) από ενδεχόμενη «επιδρομή φανατικών οπαδών, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Πανπελοποννησιακού σταδίου και θα αναστάτωναν τον τοπικό πληθυσμό, προξενώντας φθορές στις περιουσίες των πολιτών.

    Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κατσικόπουλος τόνισε πως το σύνολο σχεδόν των φορέων της περιοχής επιθυμεί τη διεξαγωγή του παιχνιδιού στην Πάτρα, και ότι δεν είναι δυνατόν υπερδιογκωμένες πληροφορίες και κινδυνολογίες να στερούν από την περιοχή ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε πως στόχος του δεν ήταν η "μείωση" της πόλης αλλά η προστασία της, ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως όλες οι απόψεις είναι απολύτως σεβαστές, αν και την τελική απόφαση θα τη λάβει η ΕΠΟ, την Παρασκευή.

    [06] Αθλητισμός

    "'Εφυγε" ο Νίκος Κανελλάκης

    21/4/2004 4:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 7:42:56 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένας από τους παλαιότερους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Νίκος Κανελλάκης έφυγε από την ζωή το μεσημέρι της Τετάρτης, "προδομένος" από την καρδιά του. Ο πρόεδρος του Ιωνικού, έπαθε έμφραγμα την ώρα που βρισκόταν στο γραφείο του και παρά την γρήγορη διακομιδή του στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, οι γιατροί παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Η κηδεία του, θα γίνει αύριο από το Νεκροταφείο του Σχιστού στις 18.00, ενώ οι παίκτες του Ιωνικού θα φέρουν μαύρα περιβραχιόνια την Κυριακή στο παιχνίδι με την Προοδευτική.

    Στο τιμόνι του Ιωνικού από το 1989

    Ο Νίκος Κανελλάκης γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1951, στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την Παρασκευή Κανελλάκη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, το Λεωνίδα, που γεννήθηκε στις 24/5/1977 και το Χρήστο (27/10/78), οι οποίοι αφού τελείωσαν τις σπουδές τους, εργάζονται στις επιχειρήσεις που δημιούργησε ο πατέρας τους.

    Ως επιχειρηματίας ήταν αυτοδημιούργητος, ξεκινώντας την δράση του από το εμπόριο ποτών, στην αρχή ως ιδιοκτήτης "κάβας", και στη συνέχεια επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο κάνοντας εισαγωγές και αναλαμβάνοντας αντιπροσωπείες γνωστών στην αγορά ποτών (αλκοολούχων και μη).

    Αποτέλεσμα της επιχειρηματικής του δράσης ήταν η δημιουργία της εταιρίας NECTAR AE που είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, όπως στο φαγητό με την αλυσίδα καταστημάτων CORNER, τα ρούχα, αλλά και τα τυχερά παιχνίδια αφού ήταν ένας εκ των κυρίων μετόχων του καζίνου της Ξάνθης.

    Ο Νίκος Κανελλάκης ήταν πολύ "δεμένoς" με την περιοχή στην οποία δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, δηλαδή τις περιοχές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού και για το λόγο αυτό, η έδρα των επιχειρήσεών του παραμένει εκεί, ενώ δυνάμωσε τους δεσμούς του με την περιοχή αυτή αγοράζοντας το 1989 τον Ιωνικό, που τότε αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Από τότε και ύστερα ο Ιωνικός νοικοκυρεύτηκε και σήμερα είναι από τις λίγες ομάδες που είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και απέναντι σε οποιονδήποτε τρίτο.

    Ο Ιωνικός δεν χρωστάει δραχμή και αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι τα εισιτήρια που "κόβει" η ομάδα σε κάθε αγώνα κυμαίνονται μεταξύ 300 και 800.

    Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τα οποία τον είχαν αναγκάσει να σκέφτεται να αποσυρθεί, καθόταν πάντα στον πάγκο κι΄ ας ήξερε ότι με αυτό τον τρόπο επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του. Πάντως, τελευταία είχε μεταθέσει τις ευθύνες της ΠΑΕ στον γιο του Χρήστο.

    Ανακοίνωση της ΕΠΑΕ

    Η ΕΠΑΕ στο άκουσμα του ξαφνικού θανάτου του Νίκου Κανελλάκη που ήταν ένα από τα παλαιότερα μέλη της στο Διοικητικό Συμβούλιο, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    "Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο θρηνεί την απροσδόκητη και πρόωρη απώλεια ενός από τους πλέον αγαπημένους του ανθρώπους, του μεγαλομετόχου και Προέδρου του Ιωνικού, Νίκου Κανελλάκη.

    Η παρουσία του στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν καθοριστική και αποτελούσε σημείο αναφοράς τόσο για τους φιλάθλους του αγαπημένου του Ιωνικού όσο και για τον υπόλοιπο φίλαθλο κόσμο. Η δυναμική του παρουσία μέσα και έξω από τα γήπεδα, τα τεράστια αποθέματα αγάπης που έκρυβε για το ποδόσφαιρο και τους συντελεστές του και η διαρκής αγωνία του για την πορεία του συνόλου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου χαρακτήρισαν την μακρόχρονη πορεία του και αφήνουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές όλων μας".

    Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Α.Ο Ιωνικός ΠΑΕ, αποφασίσθηκε όπως:

    1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας στην οικογένεια του θανόντος. 2. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στη νεκρώσιμη ακολουθία και να κατατεθεί στεφάνι. 3. Να διατεθεί χρηματικό ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς στη μνήμη του εκλιπόντος. 4.Να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στον επόμενο αγώνα του πρωταθλήματος.

    [07] Ιράκ

    Νεκρός ο Δανός όμηρος

    21/4/2004 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νεκρός βρέθηκε ο Δανός επιχειρηματίας που είχε απαχθεί από Ιρακινούς αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα. Η Κοπεγχάγη είχε επιβεβαιώσει στις 16 Απριλίου την απαγωγή του επιχειρηματία χωρίς, ωστόσο, να τον κατονομάσει. Σύμφωνα με τη δανική εφημερίδα Πολίτικεν πρόκειται για τον 35χρονο Χένρικ Φράντσεν, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη ενώ βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης. Ο Ιρακινός οδηγός του και άλλο ένα άτομο, Δανός ιρακινής καταγωγής που τον συνόδευαν, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Δανία μετέχει στις συνασπισμένες δυνάμεις κατοχής του Ιράκ με 500 στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή της Βασόρας υπό βρετανική διοίκηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα αιματοχυσία στη Βασόρα

    [08] Εσωτερικά

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στο Σεράγεβο Συνεργασία με τις γείτονες βαλκανικές χώρες

    21/4/2004 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Τη βούλησή του για συνεργασία με όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην 7η Διάσκεψη Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που άρχισε το πρωί της Τετάρτης στο Σεράγεβο. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνησή του όσο και για τον ίδιο προσωπικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτή πρέπει να βασιστεί σε ένα μέλλον βασισμένο στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και όχι στο παρελθόν. Το πρωί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο.

    Εύθραυστη η κατάσταση στα Βαλκάνια

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταδίκασε την καταστροφή και τις πράξεις βανδαλισμού σε μνημεία, εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους στα πρόσφατα επεισόδια του Κοσόβου, υπενθυμίζοντας τόσο τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου για την εθνική βία, όσο και τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής που είχε γίνει στην Αλβανία, τον Απρίλιο του 2002.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του Κοσόβου, που ήταν παρούσα, θα συμμορφωθεί με το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί στη διαδικασία για τη συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη.

    Στη συνέχεια, καλωσόρισε την αίτηση της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε. και συνεχάρη την Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη Βαλκανική, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη σε πολλούς τομείς.

    Αναφέρθηκε στο οργανωμένο έγκλημα, στη σωματεμπορία, στην έλλειψη υποδομών, στην ανάγκη για ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και στην ανάγκη για ανάπτυξη των συγκοινωνιών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών ύδρευσης, αλλά και για μακροοικονομική σταθερότητα, προκειμένου να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

    Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, υπονομεύονται από ένα επικίνδυνο μείγμα εκατομμυρίων ανέργων μαζί με την προσωπική αίσθηση του κοινωνικού και εθνοτικού αποκλεισμού.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των Βαλκανίων, αλλά τόνισε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις του, σημειώνοντας ότι η πρόοδος στην διαδρομή τους προς την Ευρώπη πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δικής τους επίδοσης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίζει ενεργά αυτή την διαδικασία.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η επαναπροσέγγιση της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη πηγαίνει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και πρότεινε η διαδικασία για τη συνεργασία στη ΝΑ. Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, έχει ωριμάσει, να αποκτήσει πιο θεσμικά χαρακτηριστικά, με την ίδρυση μιας μικρής και ευέλικτης μόνιμης γραμματειακής μονάδας, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη, που θα διαβεβαιώνει για ενότητα και συνέχεια του σχήματος.

    Βασιζόμαστε, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στην υποστήριξη όλων των εταίρων μας για να μετασχηματίσουμε την διαδικασία σε ένα λειτουργικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο θα ενισχύσει την κοινή μας φωνή. Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, ότι η Ρουμανική προεδρία, που ακολουθεί, θα επιτύχει αυτό το στόχο.

    [09] Αθήνα 2004

    Σύσκεψη για την πυρασφάλεια

    21/4/2004 5:02:00 μμ

    Την προετοιμασία των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την άδεια λειτουργίας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, πριν παραδοθούν προς χρήση, συζήτησαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού οι συναρμόδιοι υπουργοί υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πετραλιά. Η υπουργός Πολιτισμού σε δηλώσεις της μετά την σύσκεψη τόνισε ότι τα συστήματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων θα δοκιμαστούν εγκαίρως, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες που γίνονται τον τελευταίο καιρό δεν έχουν ως στόχο μόνο τα έργα αλλά και την καλύτερη λειτουργία των εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων. "Πάμε ολοταχώς, για να είμαστε έτοιμοι γι΄ αυτό το μεγάλο εγχείρημα, που είναι εθνικός στόχος'', κατέληξε η υπουργός. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο γγ Ολυμπιακών Αγώνων Σ.Καπράλος, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, της ''Αθήνα 2004'', του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.

    [10] Ιράκ

    Παραμένουν στο Ιράκ οι Ιταλοί - Επανεξετάζει τη στάση της η Πολωνία

    21/4/2004 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραμονή των ιταλικών στρατευμάτων στο Ιράκ και μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να παραδοθεί η εξουσία στους Ιρακινούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση των τριών Ιταλών ομήρων καθυστερεί. Ο κ. Μπερλουσκόνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πόλη Λίπετσκ, είπε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιο εμπόδιο στη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων διευκρινίζοντας ότι δεν καταβλήθηκαν χρήματα για να αφεθούν ελεύθεροι. Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ εξετάζει η Πολωνία κατόπιν, όμως, συνεννοήσεως με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λέτσεκ Μίλερ.

    "Όχι στις βιαστικές κινήσεις"

    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί σημαντικό να παραμείνουν οι δυνάμεις στο Ιράκ ακόμη και μετά την ανάληψη της εξουσίας από του Ιρακινούς καθώς, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση, "η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με αυτό που είδαμε στο Κόσοβο".

    Ο Πολωνός Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο διάδοχός του, Μάρεκ Μπέλκα, θα καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις αρχές του επόμενου μήνα αποφεύγοντας τις βιαστικές κινήσεις. Μάλιστα, ο κ. Μίλερ έφερε ως παράδειγμα την αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων λέγοντας ότι η χώρα του δε θα κάνει το ίδιο καθώς μια πιθανή βιαστική αποχώρηση θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η πολωνική στρατιωτική δύναμη αριθμεί συνολικά 2.500 άντρες που έχουν αναπτυχθεί στο κεντρικό και νότιο Ιράκ.

    [11] Διεθνή

    Απέλαση Αλγερινού ιμάμη από τη Γαλλία

    21/4/2004 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Αμπντελκαντέρ Μπουζιάνε, ο Αλγερινός ιμάμης που είχε δηλώσει σε γαλλικό περιοδικό ότι ''το να χτυπά κανείς τη γυναίκα του επιτρέπεται από το Κοράνι'', απελάθη την Τετάρτη προς την Αλγερία, ανακοίνωσε η νομαρχία του διαμερίσματος του Ρον. Ο ιμάμης, 52 ετών, πολύγαμος και πατέρας 16 παιδιών που έχουν γαλλική υπηκοότητα, ζούσε στα περίχωρα της Λυών και υπηρετούσε σε τέμενος του Βενισιέ. Σε συνέντευξή του στο τεύχος του Απριλίου του περιοδικού Lyon Mag τόνισε το να χτυπά κανείς τη γυναίκα του επιτρέπεται κυρίως σε περίπτωση μοιχείας, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ισλαμικής δημοκρατίας στη Γαλλία, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του για τον εξισλαμισμό ολόκληρου του κόσμου.

    Πλήττει τη δημόσια τάξη

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αποφάσισε την Τρίτη την άμεση απέλαση του ιμάμη σε εφαρμογή υπουργικού διατάγματος απέλασης που φέρει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2004 και βάσει του οποίου η νομαρχία της Λυών ανέφερε ότι ο ιμάμης ''πλήττει τη δημόσια τάξη με τη δογματική σαλαφιστική του δραστηριότητα'' και την αυστηρή ερμηνεία του Κορανίου.

    Το διάταγμα κοινοποιήθηκε την Τρίτη στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος συνελήφθη και ετέθη σε περιορισμό στο κέντρο κράτησης του αεροδρομίου Σεντ Εξιπερί της Λυών, εν αναμονή της πρώτης πτήσης προς την Αλγερία.

    Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγές ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου της Λυών, τόσο για αναστολή της απέλασης όσο και κατά της κράτησής του.

    [12] Αθλητισμός

    Aνανέωσε με Σελτικ ο ΜακΝαμάρα

    21/4/2004 5:30:00 μμ

    Μετά τους Κρις Σάτον και Αλαν Τόμπσον, η Σέλτικ ανανέωσε για ένα χρόνο ακόμα και το συμβόλαιο του Τζάκι ΜακΝαμάρα υλοποιώντας παράλληλα την επιθυμία του τεχνικού της ομάδας Μάρτιν Ο'Νιλ, που θεωρεί ότι ο 30χρονος αμυντικός ήταν ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της ομάδας τη φετινή περίοδο. Ο ποδοσφαιριστής από την πλευρά του, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την ανανέωση του συμβολαίου του και εξέφρασε την ευχή και η νέα χρονιά να κλείσει τόσο επιτυχημένα όσο και η φετινή. "Αποτελεί προνόμιο να είσαι μέλος ενός τόσο μεγάλου συλλόγου για τόσα χρόνια. Είμαι ικανοποιημένος που υπέγραψα την ανανέωση του συμβολαίου μου και θα συνεχίσω στη Σέλτικ. Ελπίζω να έχουμε και του χρόνου παρόμοια απόδοση με την εφετινή χρονιά", είπε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.

    [13] Αθλητισμός

    Δυο χάλκινα η Τσακίρη

    21/4/2004 6:22:00 μμ

    Συνεπής στο ραντεβού της με τις επιτυχίες, η Νατάσα Τσακίρη παρότι δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα στο Κίεβο, χάρισε στην Ελλάδα τα δύο πρώτα χάλκινα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών. Η 25χρονη πρωταθλήτρια του Πανελληνίου στάθηκε άτυχη στο αρασέ, όπου έχασε τα 102,5 κιλά, που θα της χάριζαν το χρυσό αλλά κατάφερε να ανυψώσει τα 120 στο ζετέ και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, όπως και στο σύνολο με 217,5. με δύο μόνο έγκυρες προσπάθειες.

    [14] Διεθνή

    Πολύνεκρο δυστύχημα στη Σιέρα Λεόνε

    21/4/2004 6:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 6:39:41 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν υπερφορτωμένο λεωφορείο συγκρούστηκε με ένα μινιμπάς 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Σιέρα Λεόνε, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι στα δύο οχήματα επέβαιναν συνολικά 70 άνθρωποι, από τους οποίους σκοτώθηκαν 35 και οκτώ τραυματίστηκαν. Μεταξύ των επιζώντων είναι και ένα κοριτσάκι εννέα μηνών, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε. Το δυστύχημα σημειώθηκε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ανατολικά της Φρητάουν.

    [15] Αθλητισμός

    Σταθερή η κατάσταση του Μαραντόνα

    21/4/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Επιφυλακτικοί παραμένουν οι θεράποντες ιατροί αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που νοσηλεύεται από το βράδυ της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μπουένος Αϊρες, με καρδιο-αναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί που παρακολουθούν τον Αργεντίνο σούπερ σταρ, έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της λοίμωξης του αναπνευστικού, ενώ ο 43χρονος Μαραντόνα, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, οι θεράποντες ιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ειδικά μετά τη βελτίωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης του "Πίμπε Ντ` Ορο". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αργεντινής, Νέστορ Κίρχνερ, διά του εκπροσώπου του, εξέφρασε τη συμπαράσταση στον Ντιεγκίτο. "Ο Πρόεδρος είναι ανήσυχος και μαθαίνει τα πάντα για την εξέλιξη της κατάστασης του. Ελπίζει όπως όλη η Αργεντινή πως θα κερδίσει και αυτή τη μάχη", δήλωσε σχετικά ο Μιγκέλ Νούνιες, εκπρόσωπος της Προεδρίας της Αργεντινής.

    [16] Αθήνα 2004

    Αρνητικό το πρώτο τεστ

    21/4/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς να ικανοποιήσει με την απόδοσή της η Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με το αντίστοιχο συγκρότημα της Ιαπωνίας σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας που διεξήχθη στο Πανπελοποννησιακό στάδιο της Πάτρας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 30΄ με τον Τανάκα, ενώ το τέρμα της ελληνικής ομάδας σημείωσε ο Παντελής Καπετάνος, στις καθυστερήσεις του αγώνα.

    Ασύνδετη η ομάδα

    Η ελληνική ομάδα στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα έδειξε να είναι ασύνδετη και φάνηκε στον κόσμο (2.000 θεατές) που ήταν στο γήπεδο η έλλειψη ομοιογένειας. Φυσικό βέβαια, αφού 18 παίκτες βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί, μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

    Μόλις στο 13΄ οι διεθνείς μας έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά το σουτ του Δημήτρη Παπαδόπουλου απέκρουσε ο Ιάπωνας τερματοφύλακας σε κόρνερ. Οι φιλοξενούμενοι στην πρώτη καλή ευκαιρία που δημιούργησαν, στο 20΄ πήραν προβάδισμα, όταν ο Τανάκα, από τα δεξιά μπήκε στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ, έγραψε το 0-1, ενώ ο ίδιος απώλεσε κι άλλη ευκαιρία, ένα λεπτό μετά.

    Η Ολυμπιακή μας ομάδα ανέβασε απόδοση στη συνέχεια, αλλά τη σέντρα σουτ του Σαλπιγγίδη στο 34΄ δεν πρόλαβε ο Παπαδόπουλος που ακολουθούσε. Στο 37΄ χάθηκε κι άλλη ευκαιρία από τον Αγρίτη (κεφαλιά). Οι Ιάπωνες έφτασαν κοντά στο δεύτερο γκολ με τη λήξη του πρώτου μέρους, όμως το σουτ του Σουζούκι έφυγε άουτ.

    Στην επανάληψη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε δυνατά, χάνοντας δυο καλές ευκαιρίες με τους Φωτάκη (απ΄ ευθείας φάουλ) στο 53΄ και Μανουσάκη (κεφαλιά) στο 55΄.

    Οι Ιάπωνες, στη συνέχεια του δευτέρου ημιχρόνου ήταν καλύτεροι στην κόντρα επίθεση, και στο 67΄ το σουτ του Ισικάβα, μετά από σέντρα του Γιαμάσα, μπλόκαρε με δυσκολία ο Αμπάρης, ενώ στο 83΄ το σουτ του Γιαμάσα έδιωξε με υπερένταση ο Ελληνας γκολκίπερ. Στο 88΄, ωστόσο, η ελληνική ομάδα ατύχησε, αφού ο Γουνδουλάκης, αστόχησε από πολύ κοντά. Πάντως, οι διεθνείς μας δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και στις καθυστερήσεις (94΄) ο Καπετάνος, αφού εκμεταλλεύτηκε λάθη στην περιοχή, ισοφάρισε σε 1-1.

    Διαιτητής ήταν ο Ρουμάνος, Τουντόρ Αλεξάντρου (Γ. Τάπρατζης, Δ. Τσορτανίδης), που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Τοκουνάγκα, Κόνο (Ιαπωνία), Βάλλα, Παπαδόπουλο, Φωτάκη (Ελλάδα),

    ΕΛΛΑΔΑ (Στράτος Αποστολάκης): Αμπάρης, Βύντρα, Λαγός, Μόρας, Βάλλας (46΄ Καρυπίδης), Στολτίδης (46΄ Γαλανόπουλος), Σαλπιγγίδης (57΄ Μήτρου), Μελισσάς (65΄ Γουνδουλάκης), Αγρίτης (λ.τρ. 40΄ Μανουσάκης), Φωτάκης, Παπαδόπουλος (46΄ Καπετάνος).

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Μαζακούνι Γιαμαμότο): Χαγιάσι, Μόνιβα, Κόνο, Ισικάβα, Τανάκα (46΄ Ματσούϊ), Τοκουνάγκα, Σουζούκι, (46΄ Καζουγιούκι Μορισάκι), Κοτζί Μορισάκι (76΄ Νεμότο), Οκούμπο (58΄ Γιαμάσα), Χιραγιάμα (46΄ Τακαμάτσου), Κιταμότο.

    [17] Αθήνα 2004

    Την Δευτέρα η απόφαση για τον Θορπ

    21/4/2004 7:20:00 μμ

    Έπειτα από έντονο παρασκήνιο δυο μηνών ο Γκρεγκ Στίβενς αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη Δευτέρα την απόφασή του να παραιτηθεί από το αγώνισμα των 400μ. κολύμβησης ώστε να δώσει την ευκαιρία στον Ιαν Θόρπ να υπερασπιστεί τον τίτλό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Στίβενς θα κάνει την ανακοίνωση του στο τηλεοπτικό δίκτυο "7" της Αυστραλίας που για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα πλήρωσε 60 χιλιάδες δολάρια στον κολυμβητή και του πρόσφερε μια θέση πλήρους απασχόλησης στο κανάλι.

    Όπως έγινε γνωστό και άλλα κανάλια του πρόσφεραν χρήματα προκειμένου να τους πουλήσει την ιστορία του αλλά πλειοδότησε το κανάλι "7" που πρόσφερε τα περισσότερα και είχε κάθε λόγο να το κάνει αφού αναμένει ρεκόρ τηλεθέασης όταν ο Θορπ κολυμπήσει στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    Ως γνωστόν ο Ίαν Θορπ είχε ακυρωθεί στα προκριματικά των 400 μέτρων ελεύθερο όταν έπεσε στο νερό της πισίνας πριν από την εκκίνηση.

    Το πρόβλημα της αντικατάστασης βέβαια δεν είναι και τόσο απλό καθώς μεταξύ άλλων η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις για το αν ο Θορπ, μπορεί να αντικαταστήσει τον Στίβενς και όχι ο Τζος Κρο, που τερμάτισε πίσω από τον Γκραν Χάκετ και τον Στίβενς. ο τελευταίος φέρεται να αρνήθηκε να είναι ο αντικαταστάτης και έτσι το πρόβλημα μάλλον λύθηκε.

    Η "τορπίλη", όπως αποκαλούν οι Αυστραλοί τον Θορπ, είναι Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην απόσταση, ενώ παραμένει αήττητος για επτά χρόνια, ενώ προκρίθηκε και διεκδικεί με τις ίδιες πιθανότητες και το χρυσό στα 100 και τα 200μ. ελεύθερο, καθώς και στις τρεις σκυταλοδρομίες.

    [18] Οικονομία

    Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων Αύξηση επιτοκίων προαναγγέλλει ο Γκρίνσπαν

    21/4/2004 7:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 7:41:25 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την αύξηση των επιτοκίων, χωρίς όμως να δώσει πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί η απόφαση σε ισχύ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίσπαν. Όπως εξήγησε, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που υπάρχουν και που απορρέουν από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε, η απόφαση δεν θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, καθώς όπως σημείωσε "η δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει προκαλέσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ευρείας βάσης". Θετικά αντέδρασαν μετά τις δηλώσεις Γκρίνσπαν τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με χθες. Την ίδια ώρα, τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης του πληθωρισμού, διακρίνουν και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες. "Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, εδώ και στο εξωτερικό, συμβάλλει σε κάποιες πιέσεις στις τιμές στα πρώτα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και στις αγορές ενέργειας, ενώ η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου προκάλεσε μία μέτρια άνοδο του δομικού εισαγωγικού πληθωρισμού" δήλωσε ο Ρότζερ Κούμπαριτς πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Hyporereinsbank στη Νέα Υόρκη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2004 - 16:52:26 UTC