Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελαφριά υπεροχή του "Όχι" Δημοσκόπηση για το "Ναι" ή "Όχι" στην Ελλάδα
  • [02] Επιτίθενται με μαχαίρια και ρόπαλα Τρομο-προπαγάνδα από τους Γκρίζους
  • [03] Ειδική ρύθμιση εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση Σεξ στο στρατό!
  • [04] Γ΄ Εθνική: Σούζα τα αλογάκια...
  • [05] Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης "Φωτιά" πήραν τα καύσιμα
  • [06] Αντίθετος εμφανίζεται με γραπτή του δήλωση "Όχι" από Θεοδωράκη στο
  • [07] Με προβλήματα η προετοιμασία του ΠΑΟΚ
  • [08] Εναντίον των αμερικανικών πιέσεων Άθενς: "Κανείς δεν μπορεί να πιέζει
  • [09] Το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται Τελευταία προσπάθεια στον ΟΗΕ
  • [10] Η κόντρα Αγκυρας - Ντενκτάς συνεχίζεται Νέα επίθεση κατά του σχεδίου

    [01] Κυπριακό

    Ελαφριά υπεροχή του "Όχι" Δημοσκόπηση για το "Ναι" ή "Όχι" στην Ελλάδα

    21/4/2004 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 2:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 19 Απριλίου, από την εταιρεία OPINION και μεταδόθηκε, χθες βράδυ, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ, καταγράφει μια ελαφρά υπεροχή του "Όχι" στο σχέδιο Ανάν, από τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα η μεγάλη πλειοψηφία (60%) θεωρεί θετική την στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο θέμα. Συγκεκριμένα ,στο ερώτημα ,"Τι είναι καλύτερο για την Κύπρο; Να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι "Ναι" ή "Όχι" στο σχέδιο Ανάν;" το 40% απαντά να ψηφίσουν "Ναι", το 44% να ψηφίσουν "Όχι" ενώ δεν απαντά - δεν γνωρίζει το 14%. Το "Ναι" υποστηρίζει το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 11% του ΚΚΕ και το 30% του ΣΥΝ. "Όχι" "ψηφίζει" το 52% της ΝΔ, 28% του ΠΑΣΟΚ, 78% του ΚΚΕ και 54% του ΣΥΝ.

    Πως είδαν τη στάση των ηγετών

    Στο ερώτημα σχετικά με τη στάση των Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου και Τάσσου Παπαδόπουλου οι απαντήσεις είναι:

    Για τον Κ. Καραμανλή: Θετική 37% Μάλλον θετική 23% Μάλλον αρνητική 14% Αρνητική 12% Δεν γνωρίζω 14%

    Για τον Γ. Παπανδρέου: Θετική 30%, Μάλλον θετική 15% Μάλλον αρνητική 15% Αρνητική 26% Δεν γνωρίζω 14%

    Για τον Κύπριο Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο: Θετική 41% Μάλλον θετική 13% Μάλλον αρνητική 14% Αρνητική 14% Δεν γνωρίζω 18%

    Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό

    Στο ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό το 49% απαντά ότι, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χωριστά ζητήματα, ενώ το 41% πιστεύει ότι, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται απόλυτα από το Κυπριακό.

    Εξ άλλου το 50% πιστεύει ότι, το Κυπριακό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα, ενώ το 43% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται το Κυπριακό να καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τέλος στο ερώτημα "Τι θα ήταν καλύτερο να γίνει στην Κύπρο; Ένα ενιαίο κράτος ή δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη με κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους;" Το 68% απαντά ένα ενιαίο κράτος, το 25% δύο ανεξάρτητα κράτη και το 7% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.

    Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, έγινε στις 19 Απριλίου σε συνολικό δείγμα 903 ατόμων, δείγμα που σταθμίστηκε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου.

    [02] Κυπριακό

    Επιτίθενται με μαχαίρια και ρόπαλα Τρομο-προπαγάνδα από τους Γκρίζους Λύκους για το "Όχι"

    21/4/2004 1:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανενόχλητοι δρουν οι "Γκρίζοι Λύκοι" στα κατεχόμενα, σπέρνοντας τον τρόμο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, χθες ομάδα περίπου 30 "Γκρίζων Λύκων", οι οποίοι περιφέρονταν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα εναντίον πέντε Τουρκοκυπρίων, που υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού. Και οι πέντε κατέληξαν σε νοσοκομείο με τραύματα. Η ''Κιπρισλί'' προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τις επιθέσεις των "Γκρίζων Λύκων" υπό τον τίτλο ''ZΩΑ'', ενώ η ''Κίπρις'' διερωτάται, πού βρίσκεται η "αστυνομία" και δεν επεμβαίνει. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας τη δράση των Γκρίζων Λύκων, αρκέστηκε να καλέσει τους Τουρκοκυπρίους να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα, γιατί η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη πάνω τους και η όποια ανεπιθύμητη κατάσταση θα βλάψει τόσο τους ίδιους, όσο και την Τουρκία.

    "Καλώς να ορίσουν" από Ταλάτ σε Ετσεβίτ και Μπαχτσελί

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κάθοδο Τούρκων πολιτικών στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ είπε ότι, είναι επισκέπτες και "καλώς να ορίσουν".

    Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, μετά τον πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, στα κατεχόμενα φθάνει σήμερα ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για να συμμετάσχει στην εκστρατεία για το "Όχι". Ο Μπαχτσελί, στο κόμμα του οποίου "στεγάζονται" οι Γκρίζοι Λύκοι, θα επιστρέψει στην Τουρκία την Παρασκευή.

    [03] Διάφορα

    Ειδική ρύθμιση εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση Σεξ στο στρατό!

    21/4/2004 8:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 8:14:59 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να καταργήσει ισχύοντα νόμο που απαγορεύει τις σεξουαλικές συνευρέσεις στους στρατώνες της χώρας γιατί τον θεωρεί ξεπερασμένο. Την ανακοίνωση αυτή έκανε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Μπιλντ σύμφωνα με το οποίο δε θα απαγορεύεται πλέον στα αντρόγυνα που υπηρετούν στο γερμανικό στρατό να συνευρίσκονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. "Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ισχύοντες κανόνες δε συμβαδίζουν με την εποχή μας", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να έχουν προσωπική ζωή και μέσα στις στρατιωτικές μονάδες.

    "Ασυνήθιστη πρόταση"

    Σύμφωνα με το μέτρο, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιτρέπουν στα αντρόγυνα να συνευρίσκονται μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να συζούν σε αυτές.

    Το μέτρο, όμως, δε βρήκε μόνο υποστηρικτές. Ο Τσαρλς Χέιμαν, κορυφαίος αναλυτής σε θέματα άμυνας, χαρακτήρισε την πρόταση ασυνήθιστη και πιθανολόγησε ότι γίνεται επειδή οι γερμανικές στρατιωτικές βάσεις δε διαθέτουν ειδικές μονάδες για να ζουν μαζί τα ζευγάρια που υπηρετούν στο στρατό.

    "Δε γνωρίζω καμία χώρα που επιτρέπει το ελεύθερο σεξ στους στρατώνες", είπε και πρόσθεσε: "Δεν είναι δυνατόν να περιφέρονται οι στρατιωτικοί στους στρατώνες και να κάνουν σεξ οπουδήποτε. Είναι γελοίο".

    Στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας υπηρετούν εθελοντικά περίπου 10.000 γυναίκες σε σύνολο 270.000 ατόμων. Σημειώνουμε ότι το 2000 ο γερμανικός στρατός ήρε παρόμοια απαγόρευση που αφορούσε τους ομοφυλόφιλους.

    [04] Αθλητισμός

    Γ΄ Εθνική: Σούζα τα αλογάκια...

    21/4/2004 7:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίστηκε και την διάρκεια της 34ης αγωνιστικής το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Η Λάρισα με την νίκη της Θύελλας Πατρών ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Ηλυσιακός του Γιώργου Δώνη συνέτριψε με 8-0 τον Κιλκισιακό και βρέθηκε στην δεύτερη θέση. Η Καστοριά με δυο αγώνες λιγότερους όμως πέρασε στην τρίτη θέση, ενώ πολύτιμο έδαφος έχασε ο Θρασύβουλος μετά την ισοπαλία του με την Χαλκίδα. Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι πλέον οι επόμενες αγωνιστικές καθώς τέσσερις ομάδες συνωστίζονται στην κορυφή με μικρή διαφορά μεταξύ τους. Έμεινε από δυνάμεις ο Αγροτικός Αστέρας που γνώρισε την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του από την Βέροια.

    Τα αποτελέσματα συνοπτικά:

    Αγιος Δημήτριος-Αχαρναϊκός 1-2 Βέροια-Αγροτικός Αστέρας 2-0Θρασύβουλος Φυλής-Χαλκίδα 0-0 Ηλυσιακός-Κιλκισιακός 8-0Λάρισα-Θύελλα Πατρών 1-0Ποντιακός Νέας Σάντας-Λεωνίδιο 2-0 Ατσαλένιος-Καβάλα 2-1Λύκοι-Βύζας Μεγάρων 2-0 Δόξα Δράμας-Μαρκό 3-0Ρόδος-Καστοριά 25/4ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 34 αγώνες)Λάρισα 65 Ηλυσιακός 64 Καστοριά (32αγ.) 62 Θρασύβουλος 61 Αγρ. Αστέρας (32αγ.) 52 Αχαρναϊκός (33αγ.) 50 Ατσαλένιος 50 Ρόδος (33αγ.) 49 Μαρκό 47 Δόξα Δράμας 46 Αγ.Δημήτριος 46 Χαλκίδα 45 Βέροια 45 Θύελλα Πατρών 43 Λύκοι 42 Βύζας Μεγάρων (33αγ.) 41 Καβάλα (32αγ.) 39 Λεωνίδιο (33αγ.) 31 Κιλκισιακός 23 Ποντιακός ΝΣ 23

    [05] Οικονομία

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης "Φωτιά" πήραν τα καύσιμα

    21/4/2004 8:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η ανάσχεση των ανατιμήσεων που παρουσιάζει η αγορά καυσίμων είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης. "Η αγορά καυσίμων παρουσιάζει αρρυθμία και φαινόμενα αισχροκέρδειας" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχολιάζοντας την εξέλιξη των τιμών. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η διεθνής συγκυρία και η εξέλιξη της ισοτιμίας δολαρίου και ευρώ έχουν οδηγήσει σε αυξητική πορεία τις τιμές των υγρών καυσίμων ενώ πρόσθεσε ότι "διαπιστώνονται αδικαιολόγητες περαιτέρω ανατιμήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση όπως έκανε και το Πάσχα". Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης οι μέσες τιμές που καταγράφονται στην αγορά φτάνουν στα 79 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη και στα 84 η σούπερ, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) οι αποκλίσεις των τιμών από νομό σε νομό είναι σημαντική. Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη φθηνότερη και στην υψηλότερη τιμή στη χώρα μας είναι πενταπλάσιο από ό,τι το αντίστοιχο στη Γερμανία, όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αναφέρει το ΙΝΚΑ.

    ΙΝΚΑ: Αισχροκέρδεια, λαθρεμπόριο και νοθεία, οι "ένοχοι"

    "Οι ύποπτα χαμηλές τιμές αλλά και οι εξωφρενικά υψηλές τιμές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο με την αντίδραση και την συμπεριφορά των καταναλωτών, όσο και με αποτελεσματικές παρεμβάσεις της πολιτείας", επισημαίνει το ΙΝΚΑ που αποδίδει το φαινόμενο σε πρακτικές αισχροκέρδειας, λαθρεμπόριο και νοθεία.

    Οι αποκλίσεις προς τα πάνω από τη μέση τιμή φτάνουν στα 0,15 λεπτά.

    Σε συστηματική έρευνα που διεξήχθη σε όλους τους νομούς της χώρας και την οποία συντόνισε το ΙΝΚΑ, σε 2.650 πρατήρια σε σύνολο 6.738 διαπιστώθηκε στους νομούς Εβρου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου και Ρεθύμνου το σύνολο (100%) των πρατηρίων παρουσιάζουν αποκλίσεις από τη μέση τιμή.

    Σχετικά Links:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    ΙΝΚΑ

    [06] Κυπριακό

    Αντίθετος εμφανίζεται με γραπτή του δήλωση "Όχι" από Θεοδωράκη στο Σχέδιο Ανάν

    21/4/2004 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αντίθεσή του στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης. Με τη δήλωσή του ο διάσημος μουσικοσυνθέτης χαιρετίζει το "βέβαιο και βροντερό ΟΧΙ των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων" το οποίο χαρακτηρίζει "ισότιμο με τα μεγάλα ΟΧΙ των Ελλήνων και επιπλέον σαν απαρχή αντίστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας". Στη δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είχε αποφασίσει να μην τοποθετηθεί σε σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ελπίζοντας ότι ο ελληνοκυπριακός λαός θα εκπλήρωνε απερίσπαστος το κυριαρχικό του δικαίωμα.

    "Στο βωμό των συμφερόντων θυσιάζεται το μέλλον των Κυπρίων"

    Σύμφωνα με τη δήλωσή του, την απόφασή του αυτή μετέβαλαν δύο παράγοντες. Πρώτον, το γεγονός ότι με τη μελέτη του Σχεδίου ο μουσικοσυνθέτης διαπίστωσε " τον απολύτως αρνητικό του χαρακτήρα" και, δεύτερον, οι "πρωτοφανείς και απροκάλυπτες πιέσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων προς την κατεύθυνση του Ναι".

    Ο Μίκης Θεοδωράκης εκτιμά ότι οι πιέσεις αυτές "αποκαλύπτουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι πίσω από το Σχέδιο Ανάν ουσιαστικά κρύβονται τα συμφέροντα της Αγγλίας και των ΗΠΑ, που τα πρώτα συνδέονται με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Μεγαλόνησο και τα δεύτερα με τους οικονομικο-γεωπολιτικούς και κυρίως στρατιωτικούς σχεδιασμούς της υπερδύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής".

    Στη δήλωση σημειώνεται ότι στο "βωμό αυτών των συμφερόντων θυσιάζεται το μέλλον όλων, ανεξαρτήτως, των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων" και χαρακτηρίζει παράλογο το γεγονός ότι τη στιγμή που η Κύπρος γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοικοί της "καλούνται να υποστούν ένα ελεγχόμενο μόρφωμα εξουσίας , που γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στα δημοκρατικά κεκτημένα και αξίες της Ευρώπης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελευταία προσπάθεια στον ΟΗΕ

    [07] Αθλητισμός

    Με προβλήματα η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

    21/4/2004 8:44:00 μμ

    Αμφίβολος για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό θεωρείται ο Ηλίας Ατματζίδης. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ που προοριζόταν για αναπληρωματικός στο παιχνίδι της Κυριακής που θα κρίνει τον τίτλο, έπαθε θλάση προσαγωγών και αν στην αυριανή προπόνηση επιβεβαιωθεί ο φόβος των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και του ιατρικού επιτελείου, για μεγαλύτερη ζημιά τότε θα μείνει εκτός 18άδας και στη θέση του θα περιληφθεί ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας ο Χρήστος Λαμπάκης. Κανονικά θα δώσει το παρών, ο Σλάτζιαν Σπάσιτς που όπως όλα δείχνουν θα πάρει μέρος κανονικά στο αυριανό πρόγραμμα προπόνησης αφού όπως όλα δείχνουν ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του.

    Περιμένουν Ουντέζε και Καραδήμο

    Μετέωρη παραμένει η συμμετοχή των Ιφεάνι Ουντέζε και Λουκά Καραδήμου που έκαναν συντηρητικό ατομικό πρόγραμμα, με προοπτική να μπουν ίσως την Παρασκευή στην κανονική προπόνηση.

    Το απόγευμα ο πρώτος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αριστερό του γόνατο. Ο παίκτης έχει ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και μετά την προπόνηση υποβλήθηκε και στην χορήγηση μιας ένεσης με την ιατρική εντολή να μείνει εκτός προπόνησης για 30 ώρες. Ετσι θα είναι απών από την αυριανή προπόνηση, με την ελπίδα πως την Παρασκευή θα είναι καλύτερα για να προπονηθεί και να πάρει τελικά θέση στο παιχνίδι.

    Ο Λουκάς Καραδήμος έχει πρόβλημα με τη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και ως την Κυριακή δεν φαίνεται να προλαβαίνει. Καταβάλλεται όμως μια προσπάθεια από το γιατρό του παίκτη, χωρίς πολλές προοπτικές συμμετοχής.

    Σήμερα κυκλοφόρησαν και τα εισιτήρια του ντέρμπι, για όλες τις κερκίδες του σταδίου εκτός της κεντρικής, με τις θύρες 1-2-3, όπου μετά την αυριανή τελική αυτοψία της αστυνομίας, θα δοθεί και για τις κερκίδες αυτές έγκριση λειτουργίας τους και διάθεσης των εισιτηρίων τους.

    [08] Κυπριακό

    Εναντίον των αμερικανικών πιέσεων Άθενς: "Κανείς δεν μπορεί να πιέζει τους Ελληνοκυπρίους"

    21/4/2004 8:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ιερό καθήκον της ελληνικής ηγεσίας στην Αμερική είναι να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σεβαστεί τις αρχές που θα δώσουν τη δυνατότητα στους Κυπρίους να αποφασίσουν σχετικά με το Σχέδιο Ανάν χωρίς να δέχονται οι Ελληνοκύπριοι πιέσεις από τρίτους, τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Άντριου Άθενς. Ο κ. Άθενς, ο οποίος μαζί με άλλους 16 Ελληνοαμερικανούς αξιωματούχους υπέγραψε κείμενο προς τον Τζορτζ Μπους, είπε ότι θα ασκήσουν πιέσεις προς τον Αμερικανό Πρόεδρο για "να τηρήσει το λόγο του για το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία" και πρόσθεσε ότι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πιέσει τους Κυπρίους να αποδεχθούν μια συμφωνία η οποία δεν αντανακλά τις διεθνείς τους προσδοκίες".

    Το κείμενο συντάχθηκε από την Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων (CEH) και υπογράφηκε από την ηγεσία της Κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ.

    Εκτός από τον Άντριου Άθενς το κείμενο που υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φιλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της CEH Ανδρέας Ε. Μάνατος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σάββας Τσίβικος, και ο Αντιπρόεδρος της Πανκυπριακής Ένωσης Αμερικής, Νίκος Μουγιάρης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνονται οι πιέσεις στους Ελληνοκύπριους

    [09] Κυπριακό

    Το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται Τελευταία προσπάθεια στον ΟΗΕ

    21/4/2004 9:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2004 11:39:11 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ύστατη έκκληση προς τον κυπριακό λαό, να υπερψηφίσει το σχέδιο του ως λύση του Κυπριακού, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. "Σε περίπτωση απόρριψης το σχέδιο θα είναι νεκρό" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος θα σταματήσει κάθε προσπάθεια επίλυσης. Ο Κόφι Ανάν, έκανε λόγο για μία ιστορική ευκαιρία για επανένωση του νησιού και υπογράμμισε ότι "θα χρειαστούν δεκαετίες για να φθάσουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο". Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα, δήλωσε ότι η διεξαγωγή τους προχωρά κανονικά, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής τους, ανέφερε ότι τέτοιο αίτημα, δεν του τέθηκε, επίσημα από κανέναν. Την ίδια ώρα, μετά το χθεσινό αδιέξοδο, νέο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε απόψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Γαλλική συμβιβαστική πρόταση

    Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το διπλωματικό θρίλερ για την έκδοση ψηφίσματος για το Κυπριακό, συνεχίζεται.

    Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις πολλών μελών του Σ.Α εξακολουθούν να υφίστανται στο προσχέδιο που κατέθεσε η Βρετανία και η ψηφοφορία που επρόκειτο να γίνει αργά το απόγευμα, αναβλήθηκε για τις 10 το βράδυ.

    Γαλλική πρόταση Στις επτά το απόγευμα και δυο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης η Γαλλία πρότεινε συμβιβαστική πρόταση επί του σχεδίου.Η γαλλική πρόταση, περιλαμβάνει μικρές τροποποιήσεις, κυρίως στο προοίμιο του προσχεδίου που κατέθεσε η Βρετανία.

    Η πιο σημαντική αλλαγή, έγινε στην παράγραφο που αφορά στην ειρηνευτική δύναμη και στην οποία προστέθηκε μία φράση, κατά την οποία επισημαίνεται ότι η ειρηνευτική δύναμη, θα έχει στη διάθεση της όλα τα μέσα για να κάνει το έργο της, όπως πρέπει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αντιπροσωπεία, φέρεται να ζήτησε 24ωρη αναβολή.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, η διαδικασία φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρα ένα παιχνίδι κύρους από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας, οι οποίες επιθυμούν ένα ψήφισμα σήμερα.

    Στο πλευρό τους, έχουν ταχθεί το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία, ενώ αντίθετες στην έκδοση ψηφίσματος αλλά και στο περιεχόμενο του, είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπενίν, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Ισπανία .

    Στόχος των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι να εξασφαλιστούν ακόμα τέσσερις ψήφοι, σύνολο εννέα, χωρίς να υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να εγκριθεί το ψήφισμα.

    Αν το σχέδιο εγκριθεί, μάλλον θα περάσει με οριακή ψηφοφορία.

    Βάσει του προσχεδίου των Βρετανών, μόνο το θέμα του εμπάργκο όπλων, τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν προτίθενται να θέσουν και άλλα ζητήματα κάτω από το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

    Το προσχέδιο δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ

    Το τροποποιημένο προσχέδιο, δεν ικανοποιεί τις εγγυήσεις που ζητά το ΑΚΕΛ προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση του.

    "Το προσχέδιο ψηφίσματος, που προωθείται δεν παρέχει τις απαιτούμενες διασφαλίσεις" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού

    Την άποψη αυτή συμμερίζονται και πολλοί διπλωμάτες.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ, ανώτερη διπλωματική πηγή, δήλωσε ότι το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, "φαίνεται να απαλείφεται και η αναφορά σε συγκεκριμένα προηγούμενα ψηφίσματα που αφορούσαν την αποστολή και τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο"

    Στο μεταξύ, αργά το βράδυ, σε μία νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, τόνισε ότι αν οι Κύπριοι ψηφίσουν ΝΑΙ δεν θα είναι μόνοι και επανέλαβε τη δέσμευση για οικονομική ενίσχυση ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαλητήρια στη Λευκωσία

    Νέα επίθεση κατά του σχεδίου από τον Ντενκτάς

    Άθενς: "Κανείς δεν μπορεί να πιέζει τους Ελληνοκυπρίους"

    "Όχι" από Θεοδωράκη στο Σχέδιο Ανάν

    Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

    Υπέρ του σχεδίου Ανάν το Ευρωκοινοβούλιο

    Τρομο-προπαγάνδα από τους Γκρίζους Λύκους για το "Όχι"

    Απογοητευμένος ο Φερχόιγκεν από την κυπριακή Κυβέρνηση

    Δημοσκόπηση για το "Ναι" ή "Όχι" στην Ελλάδα

    [10] Κυπριακό

    Η κόντρα Αγκυρας - Ντενκτάς συνεχίζεται Νέα επίθεση κατά του σχεδίου από τον Ντενκτάς

    21/4/2004 10:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Ντενκτάς Αγκυρας. Με νεότερες δηλώσεις του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι διχάζει τον τουρκικό λαό όσον αφορά στο Κυπριακό και εξέφρασε παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης στα κατεχόμενα. Νωρίτερα, μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να σκεφτούν καλά πριν ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. " Η Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να καταστρέψει τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και να δώσει επεμβατικά δικαιώματα στα Ηνωμένα Εθνη" είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα σημείο καμπή για τους Τουρκοκύπριους και προέβλεψε ότι παρά την πίεση για ΝΑΙ, οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν τελικά ΟΧΙ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2004 - 20:51:44 UTC