Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λιγότερες από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες Ηρεμία και σκεπτικισμός
  • [02] Γεύσεις αρχαίων Ελλήνων στη Γενεύη
  • [03] Νεκρή μία γυναίκα από την Κίνα Επιστρέφει ο εφιάλτης του SARS
  • [04] Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Στο σκαμνί η Ελλάδα για τις
  • [05] Για το ιστορικό δημοψήφισμα Όλα έτοιμα
  • [06] Τουλάχιστον 54 νεκροί και 1.250 τραυματίες Εκατόμβη στη Β. Κορέα
  • [07] Στην Μπόλτον ο Ριβάλντο
  • [08] Χάλκινο η Κασάπη
  • [09] Φτηνά τη γλίτωσε ο Ζήκος
  • [10] Θρίαμβος του Μπέκι στη Ν. Αφρική
  • [11] Της εταιρείας Superfast Ferries Απειλή για βόμβα σε πλοίο
  • [12] Σε απολογία ο Αλέφαντος
  • [13] Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη Θρίλερ κατασκοπίας στη Λετονία
  • [14] Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και απάτη Η ώρα της κρίσης για τον
  • [15] Τρομερή επίδοση Σέρμαν στα 100 ελεύθερο
  • [16] Η αφή γίνεται τρόπος επικοινωνίας Το άγγιγμα των λέξεων

    [01] Κυπριακό

    Σε λιγότερες από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες Ηρεμία και σκεπτικισμός

    23/4/2004 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 3:47:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ενώ απομένουν λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και από τις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής, το βλέμμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στις συνθήκες, που θα διαμορφωθούν για την Κύπρο. Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε πολιτική συγκέντρωση ή δημόσια αναφορά υπέρ του "Ναι" ή του "Όχι", ενώ όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες εκδηλώσεις με κορυφαία την διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου, όπου τάχθηκε υπέρ της διζωνικής λύσης ενώ εξήγγειλε και μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων, ώστε "να αισθάνονται ότι, μετέχουν στην Ε.Ε". Εξάλλου προστριβή μεταξύ ΑΚΕΛ και Προέδρου Παπαδόπουλου προκάλεσε δήλωσή του ότι, τα θετικά στοιχεία του σχεδίου, που αναφέρθηκαν από τον Δημήτρη Χριστόφια, περιλαμβάνονται σε έγγραφο, βρετανικής προέλευσης. Στο μεταξύ σύμφωνα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οι Τουρκοκύπριοι θα ζητήσουν την άρση των διεθνών κυρώσεων, σε περίπτωση ελληνοκυπριακού Όχι, προεξοφλώντας κατά τα φαινόμενα την αποδοχή του σχεδίου από τους Τουρκοκυπρίους.

    Λύθηκε η παρεξήγηση

    "Το έγγραφο των Βρετανών με τα 12 θετικά σημεία για κάθε πλευρά είχε δοθεί σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελβετία". Τάσσος Παπαδόπουλος

    Η παρεξήγηση ξεκίνησε, όταν δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε μια σειρά από θετικά στοιχεία, όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, διευκρινίζοντας ότι, διάβαζε από την ομιλία του γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι, γνώριζε τα σημεία, γιατί περιλαμβάνονταν σε βρετανικό έγγραφο, που κυκλοφόρησε ευρέως. Η δήλωση αυτή προκάλεσε ξάφνιασμα σε σημείο, που μερικοί συζητητές, που σχολίαζαν τη συνέντευξη σε εκπομπή του ΡΙΚ διερωτήθηκαν αν είχαν ακούσει καλά.

    Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, που έπαιρνε μέρος στην εκπομπή προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα, αμφισβητώντας αν είχαν όντως λεχθεί. Το επίμαχο απόσπασμα επαναλήφθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού φανερά δυσαρεστημένος διαμαρτυρήθηκε, χαρακτηρίζοντας την αναφορά το λιγότερο προσβλητική για το ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι, το ΑΚΕΛ ανέθεσε σε ειδική ομάδα μελετητών την καταγραφή των θετικών και αρνητικών στοιχείων του σχεδίου Ανάν και είπε ότι, είναι από τη μελέτη αυτή, που λήφθηκαν οι σχετικές αναφορές του κ. Χριστόφια στην ομιλία του.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους παρενέβη τηλεφωνικώς προφανώς για να ανασκευάσει, αλλά ανέφερε και πάλι ότι, το έγγραφο των Βρετανών με τα 12 θετικά σημεία για κάθε πλευρά είχε δοθεί σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελβετία. Πρόσθεσε ότι, δεν είχε σκοπό να διατυπώσει καμιά αιχμή κατά του κ. Χριστόφια, ότι είχε λάβει βρετανικό έγγραφο παρασκηνιακά.

    Είπε επίσης ότι, γνωρίζει, πως το ΑΚΕΛ είχε κάμει δική του μελέτη και ότι, και ο ίδιος είχε πάρει αντίγραφο από τον συνταγματολόγο σύμβουλο του Τομάζο Τσελεπή.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ φάνηκε να αποδέχεται τις εξηγήσεις του Προέδρου, αλλά και πάλι με φανερά ενοχλημένο ύφος έκανε αναφορά σε "διάφορες επιστολές, που κυκλοφορούν τελευταία και οι οποίος καταγράφουν ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και το δικό μου, ως δήθεν πρακτόρων των Άγγλων".

    "Όλα έχουν ήδη συζητηθεί", λέει η Ουάσινγκτον

    Την άρση των διεθνών κυρώσεων θα ζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά εάν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού κατά τη διάρκεια του αυριανού δημοψηφίσματος, δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ''πρωθυπουργός'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προεξοφλώντας κατά τα φαινόμενα την αποδοχή του σχεδίου απο τους Τουρκοκυπρίους. ''Θα ζητήσουμε την άρση των διεθνών κυρώσεων, οι οποίες έχουν επιβληθεί στην αυτοανακηρυχθείσα ''Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου Δεν θα δεχθούμε να υποταχθούμε στο ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων. Δε θα δεχθούμε να τιμωρηθούμε για την απόφαση των άλλων'', δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    "Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το κυπριακό ζήτημα δεν πρόκειται να κλείσει και πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες διαπραγμάτευσης", τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, στη συνέντευξη του, τασσόμενος υπέρ της διζωνικής λύσης. Από τη μεριά του, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τόνισε ότι, μετά την 1η Μαΐου δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ούτε σκέψη για νέα προσπάθεια.

    "Όλα έχουν ήδη συζητηθεί. Δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει η επιλογή της επιστροφής στη διαπραγμάτευση, ούτε σκέψη για νέα προσπάθεια", δήλωσε ο Μπάουτσερ, και συνέχισε: "Όλα έχουν εξεταστεί με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά". Κατά συνέπεια, εκτίμησε, δεν μπορούμε αίφνης να επιστρέψουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να πούμε: "Θεωρώ ότι, αυτό δεν ρεαλιστικό. Όχι, δεν σχεδιάζεται και δεν αναμένεται τίποτε τέτοιο".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι, το ρωσικό "τεχνικό βέτο" δεν εκφράζει αντίρρηση ως προς την ουσία του ψηφίσματος, αλλά μόνο ως προς την διαδικαστική πλευρά για το αν θα έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πριν ή μετά τα δημοψηφίσματα, γεγονός, που διατηρεί την προοπτική έγκριση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν υπάρξει αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

    Σχολιάζοντας επισημάνσεις δημοσιογράφου, που ερμήνευσε το ρωσικό βέτο ως προειλημμένη απόφαση, λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του Κυπρίου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνονται τα πράγματα. "Δεν πρέπει να υποτιμάται, σημείωσε, η σημασία των δημοψηφισμάτων, διότι προσφέρουν μια ιστορική ευκαιρία, που δεν πρέπει να απολεσθεί".

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καταγγελίες περί περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης. "Θέλω να σημειώσω την ανησυχία μας ότι, ο λαός στο νησί δεν γίνεται αποδέκτης όλου του φάσματος των απόψεων, διότι η Κυπριακή Τηλεόραση επιβάλλει περιορισμούς στη μετάδοση δηλώσεων διεθνών παραγόντων για το σχέδιο. Κατά συνέπεια πολλά γεγονότα και πληροφορίες δεν μεταδίδονται, εγείροντας ερωτηματικά περί της ελευθερίας των ΜΜΕ. Νομίζω π.χ. ότι, οι δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόϊγκεν δεν έχουν μεταδοθεί και το πρόβλημα εντοπίζεται στη δημόσια κυπριακή τηλεόραση. Πάρα πολλές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ωστόσο, μεταδόθηκαν από σταθμούς, που εκπέμπουν στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά".

    Ερωτηθείς, τέλος, αν θεωρεί τη διχοτόμηση μόνιμη, σε περίπτωση επικράτησης του "Όχι" και αν συνεπώς, εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο Β, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν ανοικτά στο διηνεκές την αποστολή του ΟΗΕ στο νησί, σημείωσε ότι, "στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να κάνουν εικασίες για το τι θα συμβεί αν επικρατήσει το "'Οχι", αλλά να ενθαρρύνουν τον κυπριακό λαό να δει τα οφέλη, που προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όλα έτοιμα

    "Δεν πεθαίνει το σχέδιο Ανάν"

    [02] Πολιτισμός

    Γεύσεις αρχαίων Ελλήνων στη Γενεύη

    23/4/2004 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: www.cultureguide.gr, www.culture.gr, Mus&#233;um d'histoire naturelle de la Ville de Gen&#232;ve

    Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις γεύσεις των αρχαίων Μινωιτών και Μυκηναίων θα έχουν από τις 28 Απριλίου οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης. Η έκθεση με τίτλο "Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις", που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και αποτελεί την κατακλείδα ενός ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα στηρίχθηκε στις αναλύσεις που έγιναν σε πήλινα αγγεία και θραύσματα αγγείων που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της Κρήτης, των Μυκηνών και της Θήβας.

    Πολυταξιδεμένες γεύσεις

    Οι χημικές αναλύσεις που έγιναν στα κατάλοιπα των τροφίμων των αρχαιολογικών ευρημάτων, που χρονολογικά ανήκουν στην περίοδο από την 5η χιλιετία π.Χ. έως το 1100 π.Χ., κατέδειξαν ότι η βάση της διατροφής των προγόνων μας ήταν οι ξηροί καρποί, τα σύκα, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το κρέας, το ψάρι και, φυσικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Μάλιστα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι το κρασί περιείχε ρητίνη πεύκου, δηλαδή ήταν ένα είδος παρόμοιο με τη γνωστή μας ρετσίνα .

    Τις γεύσεις των Μινωιτών και των Μυκηναίων μέχρι σήμερα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επισκέπτες διαφόρων μουσείων ανά τον κόσμο καθώς η έκθεση έχει ταξιδέψει στο Σικάγο, το Μπέρμινχαμ, τη Στοκχόλμη και τη Νάπολη. Στην Ελλάδα η έκθεση παρουσιάστηκε στα μέσα του 1999 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η έκθεση περιλαμβάνει 248 εκθέματα που προέρχονται, κυρίως από τα μουσεία της Κρήτης, το μουσεία του Ναυπλίου και της Θήβας καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

    Τα εκθέματα είναι, ως επί το πλείστον, πήλινα αγγεία, στα οποία έγιναν οι αναλύσεις, χάλκινα σκεύη, σκελετικό υλικό, στο οποίο έγιναν αναλύσεις DNA, οστά ζώων και όστρεα. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε πέντε ενότητες: "Τι παρήγαν", "Τι μαγείρευαν", "Τι έπιναν", "Μια σύνθεση φαγητού και ποτού" και "Είμαστε ό,τι τρώμε" οι οποίες δίνουν απαντήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων των περιοχών της Κρήτης και των Μυκηνών.

    Για την έκθεση έχουν τυπωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και σελιδοδείκτες με συνταγές της μινωικής και μυκηναϊκής εποχής, καθώς και εκπαιδευτικό έντυπο για τα παιδιά με τίτλο "Η μικρή πήλινη κατσαρολίτσα με τα τρία πόδια".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης

    Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις

    [03] Υγεία

    Νεκρή μία γυναίκα από την Κίνα Επιστρέφει ο εφιάλτης του SARS

    23/4/2004 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα ακόμη θύμα προστέθηκε στον κατάλογο των νεκρών από την άτυπη πνευμονία. Πρόκειται για μία γυναίκα από την κινεζική επαρχία Ανχούι που είχε εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας και κατέληξε στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι και η κόρη του θύματος έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Νωρίτερα, το Υπουργείο Υγείας της Κίνας είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη των δύο κρουσμάτων, ενώ είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό δύο ακόμη ύποπτων κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα, οι θάνατοι από τον SARS έχουν φτάσει τους 800 ενώ δεκαπλάσιος είναι ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί από την ασθένεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επανακάμπτει το SARS

    [04] Τεχνολογία

    Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Στο σκαμνί η Ελλάδα για τις τηλεπικοινωνίες

    23/4/2004 2:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 2:35:41 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραπομπή της Ελλάδας και άλλων πέντε κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Κομισιόν επειδή παρέλειψαν να εφαρμόσουν πλήρως τη νέα κοινοτική νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η απόφαση έρχεται μετά από εννέα μήνες καθυστερήσεων και δύο προειδοποιήσεις που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Το νέο κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών περιλαμβάνει τέσσερα μέτρα που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2003 και αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο, την αδειοδότηση, την ελεύθερη πρόσβαση και τη λεγόμενη καθολική υπηρεσία. Επίσης, ένα τελικό στοιχείο της νέας δέσμης είναι οδηγία 2002/58/EK για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    Ορόσημο για την οικονομία της γνώσης

    Τη σπουδαιότητα του νέου πανευρωπαϊκού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες τόνισε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Έρκι Λικάνεν, ο οποίος το χαρακτήρισε "ορόσημο για την οικονομία της γνώσης". Ο κ. Λικάνεν τόνισε ότι η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου επιβραδύνει τις επενδύσεις και στερεί τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από τα οφέλη της μεταρρύθμισης προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης.

    Το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποσύρουν ορισμένους κανόνες εφόσον οι αγορές είναι ανταγωνιστικές και λειτουργούν σωστά, και αναμένεται να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διατίθενται παντού, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει επιπτώσεις σε ένα σύνολο δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, από τη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία έως την ευρεία ζώνη και το Ίντερνετ .

    [05] Κυπριακό

    Για το ιστορικό δημοψήφισμα Όλα έτοιμα

    23/4/2004 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 7:48:37 μμ)

    Απόλυτη ηρεμία επικρατεί στην Κύπρο, ύστερα από τις έντονες συζητήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων υπέρ του "Ναι" ή του "Όχι", ενώ όλα είναι έτοιμα για τη ομαλή διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος. Τα ψηφοδέλτια έχουν παραδοθεί στις επαρχιακές διοικήσεις και οι έφοροι στις επαρχίες ενημέρωσαν το προσωπικό και τους παρέδωσαν το υλικό. Για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα εργαστούν περίπου 5.500 χιλιάδες υπάλληλοι. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 7.30 το απόγευμα. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Ακολούθως θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως εκλεγμένο ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Υποχρεωτική η ψηφοφορία

    Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, όσοι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα δεν θα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητα με το "Ναι" ή το "Όχι", ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο θα φανερώνει τι θα ψηφίσουν. Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα θα ψηφίσουν συνολικά 480.165 άτομα και σε ειδικό κατάλογο θα ψηφίσουν 392 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα, ενώ θα λειτουργήσουν 1.075 εκλογικά κέντρα. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

    Οι αστυνομικές αρχές θα βρίσκονται από το πρωί σε πλήρη κινητοποίηση σε όλα τα εκλογικά κέντρα με αυξημένες περιπολίες, εφεδρείες και γενικά θα λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφάλειας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης θα λειτουργήσουν σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις κέντρα ελέγχου , τα οποία θα καθοδηγούνται από το κέντρο επιχειρήσεων στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, οι ομιλίες και συζητήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το δημοψήφισμα. Απαγορεύονται επίσης οι πολιτικές διαφημίσεις και η δημοσίευση ειδήσεων που έχουν σχέση με το δημοψήφισμα. Με βάση τον ίδιο νόμο, απαγορεύεται η εγκατάσταση επιτελείων ή η επίδειξη ή ανάρτηση πινακίδων και η ρίψη φυλλαδίων καθώς και η αναγραφή συνθημάτων. Οι απαγορεύσεις ισχύουν για σήμερα και αύριο. Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος , και υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή πρόστιμο μέχρι πεντακοσίων λιρών ή και στις δύο ποινές μαζί.

    Ωστόσο, δεν απογορεύεται η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας έξω από τα εκλογικά κέντρα, αύριο, για σκοπούς δημοσκόπησης, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί μετά το κλείσιμο των καλπών, όπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Επίσης, ανέφερε ότι οι υπαίτιοι τυχόν έκδοσης και ανακοίνωσης του αποτελέσματος πριν από το κλείσιμο των καλπών, ενδέχεται να διωχθούν ποινικά. Ήδη, τηλεοπτικά κανάλια παγκύπριας εμβέλειας έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσουν αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου ακριβώς στις 6 μ.μ., μόλις κλείσουν οι κάλπες.

    Αναφορικά με τα οδοφράγματα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία ότι, θα κλείσουν, ενώ οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι προτίθενται να μεταβούν στα Κατεχόμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς έχουν παρατηρηθεί κάποια επεισόδια από τους "Γκρίζους Λύκους " σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Μέλη της διαβόητης τουρκικής οργάνωσης προσπαθούν με απειλές ακόμη και με τη βία να αποτρέψουν τους Τουρκοκυπρίους να πουν "Ναι" στο αυριανό δημοψήφισμα. Εμπρηστικοί είναι και οι λόγοι, που εκφωνεί ο Ραούφ Ντενκτάς, οργώνοντας χωριά και κοινότητες. Πάντως στις δύο χθεσινές κεντρικές εκδηλώσεις η προσέλευση των υποστηρικτών του "Ναι" υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη του "Όχι", που οργάνωσε ο κατοχικός ηγέτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ηρεμία και σκεπτικισμός

    [06] Διεθνή

    Τουλάχιστον 54 νεκροί και 1.250 τραυματίες Εκατόμβη στη Β. Κορέα

    23/4/2004 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 7:19:58 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- NET 105,8- BBC- REUTERS

    Τουλάχιστον 54 νεκροί και 1.250 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που σημειώθηκε χθες στην περιοχή Ριον Τσονγκ, στα σύνορα της Βορείου Κορέας με την Κίνα. Αυτό εκτιμά ο Ερυθρός Σταυρός στο Πεκίνο, ενώ μέλος ιρλανδικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ανέφερε, ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν, επικαλούμενο τις βορειοκορεατικές αρχές. Η έκρηξη, που προκλήθηκε λόγω του εύφλεκτου φορτίου των αμαξοστοιχιών, κατέστρεψε ολοσχερώς 1.850 σπίτια και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε άλλα 6.350 κτήρια. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, ανάμεσα στα ολοσχερώς κατεστραμμένα κτίρια, περιλαμβάνεται ένα σχολείο, μία αστυνομική διοίκηση και πολλές κατοικίες, ενώ το ωστικό κύμα της έκρηξης έγινε αισθητό σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Σήμερα, μια μέρα μετά το δυστύχημα, η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ζήτησε επίσημα διεθνή βοήθεια, ενώ οι πρώτες ενδείξεις αποδίδουν το δυστύχημα σε ανάφλεξη πυρίτιδας από ηλεκτρικά καλώδια.

    Ανάφλεξη πυρίτιδας "δείχνουν" τα αίτια

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση από τις αρχές του απομονωμένου κομμουνιστικού κράτους.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε, πως η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη πυρίτιδας, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για διάνοιξη αρδευτικού καναλιού. Το ενδεχόμενο αυτό επανέλαβε και ο Τζον Σπάροου, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Πεκίνο.

    Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε, επικαλούμενο και αυτό βορειοκορεατικές κυβερνητικές πηγές, πως η έκρηξη στο τρένο οφείλεται σε ανάφλεξη δυναμίτη σε βαγόνια, η οποία προκλήθηκε από ηλεκτρικά καλώδια .

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται, το δυστύχημα οφείλεται σε αμέλεια και δεν υπήρξε απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που πέρασε από το σταθμό εννέα ώρες πριν το δυστύχημα, επιστρέφοντας από το Πεκίνο.

    Σιγή ιχθύος από τις αρχές

    Η βορειοκορεατική κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή ακόμα και μια μέρα μετά το δυστύχημα, ενώ οι επίσημες πληροφορίες είναι ελάχιστες.

    Όπως ανακοινώθηκε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε επίσημα σήμερα διεθνή βοήθεια, "για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, που δημιουργήθηκε σε μία ολόκληρη περιοχή γύρω από σιδηροδρομικό σταθμό, κοντά στα κινεζικά σύνορα".

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, ότι η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ ζήτησε πληροφορίες για την καταστροφή από τις βορειοκορεατικές αρχές. "Μας είπαν, ότι το δυστύχημα συνέβη και πως, μόλις αποσαφηνιστούν οι συνθήκες του, θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

    Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη, συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στον τόπο της τραγωδίας, για να βοηθήσουν και να εκτιμήσουν σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση το μέγεθος της καταστροφής. Βοήθεια στέλνει ο ΟΗΕ, ενώ η Νότια Κορέα και η Κίνα δήλωσαν έτοιμες να συνδράμουν την Πιονγιάνγκ.

    Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε, πως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί αύριο στον τόπο της καταστροφής, κατόπιν προσκλήσεως από τις αρχές της χώρας. Τέλος, βοήθεια στη Βόρεια Κορέα προσέφεραν η ρωσική και η γερμανική κυβέρνηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άγνωστο το μέγεθος της καταστροφής στη Β. Κορέα

    [07] Αθλητισμός

    Στην Μπόλτον ο Ριβάλντο

    23/4/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συμπαίκτης του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην αγγλική Μπόλτον θα είναι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Ριβάλντο. Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή "Ράδιο 5" του "BBC" ο μάνατζερ του παίκτη Πίτερ Χάρρισον, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ αναμένεται τις επόμενες 48 ώρες να υπογράψει διετές συμβόλαιο με την αγγλική ομάδα κάτι που επιθυμεί πολύ και ο ίδιος. Ο Ριβάλντο ήταν ελεύθερος από την ημέρα που με δική του απόφαση έσπασε το συμβόλαιό του Κρουζέιρο. Αιτία η παραίτηση του προπονητή της ομάδας Λουξεμπούργκο για χάρη του οποίου είχε υπογράψει στην Βραζιλιάνικη ομάδα. Πριν είχε αποτύχει να διακριθεί με τα χρώματα της Μίλαν, στην οποία μεταγράφηκε από την Μπαρτσελόνα. Είναι 68 φορές διεθνής με την εθνική Βραζιλίας με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα κόσμου το 2002, ενώ το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

    [08] Αθλητισμός

    Χάλκινο η Κασάπη

    23/4/2004 5:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 6:24:07 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το έκτο μετάλλιο της Ελλάδας, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Αρσης Βαρών ανδρών και γυναικών, που διεξάγεται στο Κίεβο της Ουκρανίας κατέκτησε η Βασιλική Κασάπη. Η πρωταθλήτριά μας, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, της κατηγορίας των +75 κιλών, αφού σήκωσε 120 κιλά στην τρίτη προσπάθειά της στο αρασέ. Στο ζετέ η 21χρονη Θεσσαλονικιά δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και με 137,5κ στην πρώτη προσπάθεια (η μοναδική της έγκυρη) κατέλαβε την 6η θέση, ενώ ήταν 5η στο σύνολο με 257,5. Απόλυτα ικανοποιητική ήταν η εμφάνιση και της δεύτερης Ελληνίδας που μετείχε στην κατηγορία. Η Κατερίνα Ροδίτη ήταν 7η σε αρασέ, ζετέ και σύνολο με 110 135 245 κιλά αντίστοιχα.

    [09] Champions League

    Φτηνά τη γλίτωσε ο Ζήκος

    23/4/2004 5:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 7:51:18 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Καλύτερα δεν γινόταν για τον Άκη Ζήκο. Ο Έλληνας μέσος - όπως ανακοινώθηκε από την ΟΥΕΦΑ - τιμωρήθηκε με ποινή μιας αγωνιστικής για την αποβολή του στο παιχνίδι με την Τσέλσι για τα ημιτελικά του Champions League, κάτι που σημαίνει πως αν η Μονακό προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης, θα μπορέσει να δώσει το "παρών". Ο άσος της Μονακό δε θα αγωνιστεί στη ρεβάνς του 3-1 - σκορ με το οποίο κέρδισαν οι Μονεγάσκοι - "Στάμφορντ Μπριτζ" κόντρα στην Τσέλσι, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον τεχνικό του συλλόγου Ντιντιέ Ντεσάμπ

    [10] Διεθνή

    Θρίαμβος του Μπέκι στη Ν. Αφρική

    23/4/2004 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Στο αξίωμα του Προέδρου για άλλη μια πενταετία εκλέχθηκε ο νυν Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Θάμπο Μπέκι. Το κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, συγκέντρωσε το 69,68% των ψήφων και κέρδισε 270 έδρες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 400. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διάδοχος του Νέλσον Μαντέλα δήλωσε, πως η νίκη του δίνει "μια ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση υπευθυνότητας". Στο πλευρό του κ. Μπέκι τάχθηκε και ο Τόνι Λεόν, αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο. "Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί", δήλωσε ο κ. Λεόν. Σημειώνεται πως, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Απριλίου, ενώ η επίσημη ανακήρυξη του κ. Μπέκι στο αξίωμα του Προέδρου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Πρετόρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κάλπες στη Νότια Αφρική

    [11] Εσωτερικά

    Της εταιρείας Superfast Ferries Απειλή για βόμβα σε πλοίο

    23/4/2004 5:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 6:08:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στο λιμάνι της Πάτρας επέστρεψε το SUPERFAST 12, που είχε αναχωρήσει στις 14.35 για Αγκόνα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, σε εφημερίδα, για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στο οχηματαγωγό πλοίο που ανήκει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία "SUPERFAST Ferries". Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η επιστροφή του πλοίου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Με τον κατάπλου του πλοίου τέθηκε σε εφαρμογή το αντιτρομοκρατικό σχέδιο "Λαβίς" και δεκάδες λιμενικοί με ειδικά σκυλιά ξεκίνησαν τις έρευνες σε όλα τα μέρη του πλοίου. Στο πλοίο επιβαίνουν 230 επιβάτες, οι οποίοι δεν αποβιβάστηκαν και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

    [12] Αθλητισμός

    Σε απολογία ο Αλέφαντος

    23/4/2004 5:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 6:55:05 μμ)

    Κλήση σε απολογία από την Ομοσπονδία Ελλήνων Προπονητών έλαβε την Παρασκευή, ο Νίκος Αλέφαντος με αφορμή τα όσα φέρεται να είπε για τον Γιτζάκ Σουμ, τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τον Αγγελο Αναστασιάδη και τα οποία δημοσιεύτηκαν σε αθλητική εφημερίδα, χωρίς ο ίδιος να τα διαψεύσει. Ο 65χρονος προπονητής, θα απολογηθεί ενώπιον των συναδέλφων του την Δευτέρα 26/4 στις 8 το πρωί, για δυσφήμηση του αθλήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 30 του ΚΑΠ, για το συγκερκιμένη περίπτωση προβλέπονται ποινές από επίπληξη, μέχρι αίτημα στη ΓΓΑ, για άρση εξάσκησης του επαγγέλματος.

    [13] Διεθνή

    Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη Θρίλερ κατασκοπίας στη Λετονία

    23/4/2004 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Με την κατηγορία της κατασκοπίας θα απελαθεί Ρώσος διπλωμάτης από τη Λετονία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNS. Το πρακτορείο μετέδωσε, πως ο διπλωμάτης προσπάθησε να εξασφαλίσει απόρρητες πληροφορίες για το ΝΑΤΟ, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αν και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, εκπρόσωπός του δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι αρχές έδωσαν διορία 72 ωρών στο διπλωμάτη για να εγκαταλείψει τη Λετονία. Από την άλλη, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν απόφαση της Ρίγας. Σημειώνεται ότι, η Λετονία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά, που Ρώσος διπλωμάτης εκδιώκεται από την πρώην κομμουνιστική χώρα.

    [14] Διεθνή

    Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και απάτη Η ώρα της κρίσης για τον Χοντορκόφσκι

    23/4/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Διορία μέχρι τις 15 Μαΐου για να ετοιμάσει την απολογία του πήρε ο πρώην πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρίας ΥUKOS, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο κ. Χοντορκόφσκι, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή και απάτη, βρίσκεται στη φυλακή από τον Οκτώβριο και, αν κριθεί ένοχος, θα τιμωρηθεί με κάθειρξη 10 χρόνων. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αν και οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να πάρουν αναβολή. Πάντως, πολλοί υποστηρίζουν, ότι οι κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της YUKOS είναι μια συνομωσία του Κρεμλίνου, προκειμένου να τον εξουδετερώσουν από πιθανό πολιτικό αντίπαλο του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [15] Αθήνα 2004

    Τρομερή επίδοση Σέρμαν στα 100 ελεύθερο

    23/4/2004 6:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2004 6:54:40 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία των 100μ. ελεύθερο κολύμβησης πραγματοποίησε την Τρίτη ο Νοτιοαφρικανός Ρόλαντ Σέρμαν. Ο 23χρονος πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, στο Ντουρμπάν, στην διάρκεια των προκριματικών αγώνων κολύμβησης Αφρικής σημείωσε χρόνο 48.20, 36 μόλις εκατοστά του δευτερολέπτου, πίσω από το Παγκόσμιο ρεκόρ του Ολλανδού Βαν Ντε Χούγκεμπαντ, που έχει κάνει 47.84, και πολύ κοντά στο 48.18 του Αυστραλού Μάικλ Κλιμ. Ο χρόνος του Σέμαν που αποτελεί νέο ρεκόρ Αφρικής.

    Έκπληκτος και ο ίδιος απο τον χρόνο του

    Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την κούρσα χαρακτήρισε έκπληξη τον χρόνο του καθώς πριν την αγώνα του είχε παρουσιασθεί πρόβλημα ιγμορίτιδας και έπαιρνε αντιβιοτικά εξαιτίας του πυρετού.

    Ο 23χρονος Νοτιοαφρικανός σπουδάζει ψυχολογία και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Τουσόν, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, κατάφερε να προκριθεί, στους Ολυμπιακούς και στα 50μ. ελεύθερο.

    Ο Σέρμαν θα ηγηθεί της αποστολής επτά Νοτιοαφρικανών κολυμβητών, αποστολή, που δεν περιλαμβάνει κολυμβήτρια και είναι η πρώτη φορά μετά την επιστροφή της Νοτίου Αφρικής, στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

    [16] Τεχνολογία

    Η αφή γίνεται τρόπος επικοινωνίας Το άγγιγμα των λέξεων

    23/4/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα πρωτότυπο τρόπο ανάγνωσης κειμενομηνυμάτων (sms) βασισμένο στην αφή, παρουσίασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία. Η ερευνητική ομάδα του κ. Ρολφ Εκμίλερ δημιούργησε ένα κινητό τηλέφωνο, στο οποίο υπάρχει μια σειρά ενσωματωμένων, κινούμενων πηνίων, που μετακινούνται κατά μήκος των δαχτύλων. Έτσι, κάθε φορά που ο χρήστης λαμβάνει ένα sms, τα πηνία ανεβοκατεβαίνουν, δημιουργώντας μια "μελωδία αφής", χάρη στην οποία γίνεται η ανάγνωση του μηνύματος. Το σύστημα πηνίων μπορεί να αναγνωρίσει κύκλους, γραμμές, τετράγωνα και γράμματα όπως το B, αλλά και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του χρήστη. Παράλληλα, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση του συστήματος και σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζώης, στην ιατρική, αλλά και στην τέχνη!

    Ανάγνωση με τα... δάχτυλα

    Στόχος των ερευνητών ήταν να μελετήσουν έναν τρόπο για μετακίνησης των πηνίων, προκειμένου να δημιουργηθούν συγκεκριμένα πρότυπα γραμμάτων κάτω από τα δάχτυλα.

    Η ομάδα έρευνας ανέπτυξε ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη του κινητού τηλεφώνου να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό "λεξικό αφής". Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος μετακίνησης των πηνίων θα αλλάζει, μέχρι να σχηματισθεί η επιθυμητή λέξη. Για παράδειγμα, η λέξη "εγώ" σε ένα μήνυμα μπορεί να "μεταφραστεί" με την κίνηση των πηνίων προς το μέρος του χρήστη, ενώ, στη λέξη "εσύ", η φορά των πηνίων θα είναι αντίθετη.

    Οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων αφής δεν θα χρειάζεται να απομνημονεύσουν προκαθορισμένες "μελωδίες αφής", αλλά θα εξασκούν τη δημιουργικότητα τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους τρόπο μετακίνησης των πηνίων. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα μπορεί να διδαχθεί γρήγορα κάθε "μελωδία αφής", που δημιουργεί ο χρήστης, όπως ακριβώς κάποιος θυμάται εικόνες και ήχους.

    Μεταξύ των προτερημάτων της νέας συσκευής είναι η ανάγνωση των sms με έναν απόλυτα ιδιωτικό τρόπο, αλλά και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στο απόλυτο σκοτάδι.

    Η πρωτοκαθεδρία της αφής

    Οι Γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν, πως το σύστημα που δημιούργησαν θα ανοίξει το δρόμο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων αφής στο μέλλον. Ωστόσο, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για να πληροφορεί τους οδηγούς για τη σωστή διαδρομή, ή να τους προειδοποιεί για δύσκολες καταστάσεις.

    Επίσης, αντικείμενα τέχνης θα μπορούν να κατασκευαστούν αποκλειστικά για την αφή. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες προτείνουν να ακούμε μουσική ή να θαυμάζουμε ένα πίνακα ζωγραφικής με τα δάχτυλά μας!

    Παράλληλα, οι ερευνητές μελετούν την εφαρμογή του συστήματος στον τομέα της εφαρμοσμένης ιατρικής μηχανικής, προκειμένου να δημιουργηθούν "ήχοι" για τους κωφούς, ή οπτικά ερεθίσματα για τους τυφλούς.

    "Πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε την αίσθηση της αφής ένα νέο κανάλι για την ανθρώπινη επικοινωνία", δήλωσε ο κ. Εκμίλερ, προβλέποντας, πως, στο μέλλον, η αφή θα είναι ο τρίτος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο της Βόννης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 April 2004 - 16:51:28 UTC